Ο…τηλεβόας: Αλύτρωτος “φιλιππισμός”…

Όταν, πριν από 2 χρόνια, ο τότε υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (και νυν πρόεδρος της Βουλής) Νίκος Βούτσης κατέθεσε στα πρακτικά της Βουλής τις προγραμματικές του δηλώσεις (δεν τις είχε εκφωνήσει λόγω έλλειψης χρόνου), είχε μιλήσει για “χωροταξική αποκλιμάκωση των ΟΤΑ ώστε να γίνουν πλέον αποτελεσματικοί και να καλυφθεί το τεράστιο σημερινό έλλειμμα πρωτογενούς δημοκρατίας”.

Με λίγα λόγια, δηλαδή, μιλούσε για μια αλλαγή στο σχέδιο “Καλλικράτης” με την οποία θα δημιουργούνταν νέοι δήμοι μέσα από τη διάσπαση των ήδη υπαρχόντων δήμων.

Η αλήθεια είναι πως η συγκεκριμένη φράση μάς είχε προξενήσει απορίες, δεδομένου ότι το 2015 διανύαμε τον 6ο χρόνο της οικονομικής κρίσης στην οποία έχει μπει η χώρα μας (ακόμα δεν είχαν επιβληθεί τα capital controls), και ήδη οι Καλλικρατικοί δήμοι “στέναζαν” οικονομικά -αν και αυτό οφείλεται, εν πολλοίς, και στο ότι η μεγάλη πλειοψηφία των δήμων ανά την Ελλάδα δεν έχει δημιουργήσει εδώ και πολλά χρόνια τις κατάλληλες υποδομές για να μπορέσει να “παράγει” χρήμα αλλά επαφίεται στις εισφορές των πολιτών, στα χρήματα της πολιτείας (ΚΑΠ, ΣΑΤΑ κλπ) και σε κανένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα.

Αυτό όμως που σίγουρα δεν περιμέναμε εκείνη τη στιγμή ήταν ότι θα προκύψουν ομάδες πολιτών που θα “πιαστούν” από τις προγραμματικές δηλώσεις Βούτση και θα αρχίσουν να πιέζουν για…την άμεση εφαρμογή τους και την…ανεξαρτησία τους!

Αν και, για να είμαστε απόλυτα ειλικρινείς, κακώς δεν το περιμέναμε! Βλέπετε, πριν από πολλά χρόνια υπήρχαν περιπτώσεις κατοίκων οικισμών σε διάφορες περιοχές της χώρας (όπως στην Κρήτη -ποιος θα ξεχάσει το Βραχάσι Λασιθίου ή τα Ανώγεια;-, τη Χαλκιδική, τη Λάρισα, τη Μαγνησία και τα Ιωάννινα) που αντιδρούσαν στη συνένωσή τους με άλλους οικισμούς για τη δημιουργία των Καποδιστριακών δήμων. Συνεπώς θα έπρεπε να περιμέναμε πως, αργά ή γρήγορα, θα ξετρυπώνονταν από διάφορα σημεία της χώρας κάθε λογής “μικρά γαλατικά χωριά” (για να θυμηθούμε τον πολυαγαπημένο μας Αστερίξ) που θα διεκδικούσαν την απόσχισή τους και τη μοναχική συμπόρευση “στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα”.

Ακριβώς ένα τέτοιο “μικρό γαλατικό χωριό” στήθηκε και στην περιοχή μας, με τη δημιουργία μιας (ας την πούμε) οργάνωσης με την επωνυμία “Πρωτοβουλία Φιλίππων”, με άγνωστο μέχρι στιγμής αριθμό και ονόματα μελών (πέραν ενός διδάκτορα Ιστορίας ονόματι Τάσου Σαββίδη). Η οργάνωση αυτή, μάλιστα, “έστησε” και ένα blog μέσα από το οποίο επιχειρεί να περάσει τις θέσεις της και να μιλήσει για την ιστορία της περιοχής του πρώην δήμου Φιλίππων.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Δε θα ασχοληθούμε με πιθανές πολιτικές, κομματικές ή ιδεολογικές πεποιθήσεις των μελών της ομάδας αυτής. Δικαίωμά τους να υποστηρίζουν όποιο κόμμα ή ιδεολογία θέλουν (μιας και, με βάση τα όσα έχουμε δει, δεν μοιάζουν να υποστηρίζουν το “μόρφωμα” των νεοναζί της Χ.Α.)

Από τότε πέρασαν 2 περίπου χρόνια, στη διάρκεια των οποίων έγιναν πολλά:

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων εντάχθηκε στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO,

ο αγωγός φυσικού αερίου TAP συνεχίζει να “εποφθαλμιά” την κοιλάδα των Τεναγών (εκμεταλλευόμενος τις “ευλογίες” της κυβέρνησης που στηρίζει την κατασκευή του -όταν πριν από τις εκλογές υπερθεμάτιζε για την αλλαγή της όδευσης, τις συνεχόμενες καθυστερήσεις στην εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων αγροτών και κατοίκων από το ΣτΕ και τη “βαριεστημένη”, ως και “αδιάφορη”, στάση των επικεφαλής των ΟΤΑ -πέραν του δημάρχου Δοξάτου Δημήτρη Δαλακάκη-, οι οποίοι “ψάχνονται” μέσα από συσκέψεις να μιλήσουν για “αντισταθμιστικά” και “ανταποδοτικά έργα” χωρίς ουσιαστικά να ξέρουν τι θέλουν),

η Εγνατία Οδός έχει βάλει στο “μάτι” το αισθητικό δάσος του Αμυγδαλεώνα (το οποίο επεκτείνεται και σε περιοχές όπως το Ζυγός) για τη διάνοιξη του Ε61,

– η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα αποκάλυψε πως διεκδικούσε την Νέα Πέραμο και τη Νέα Ηρακλείτσα, με το δήμαρχο Παγγαίου Φίλιππο Αναστασιάδη να λέει “Αν είναι έτσι, δώστε μας τους Φιλίππους” (λες και μιλάμε για ανταλλαγές καλαθοσφαιριστών του NBA),

τα νιτρώδη άλατα στα νερά του Ζυγός συνεχίζουν να προκαλούν την ανησυχία των κατοίκων (θυμίζουμε, βέβαια, ότι ο βασικότερος λόγος υπερσυγκέντρωσης νιτρωδών αλάτων ήταν τα λιπάσματα που χρησιμοποιήθηκαν για χρόνια για τις καλλιέργειες της γης),

οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων εμφανίζονται (και σε πολλές περιπτώσεις όχι άδικα) απογοητευμένοι από μια δημοτική αρχή που μοιάζει να τους έχει “εγκαταλείψει στην τύχη τους” (ανάλογες αντιδράσεις υπήρχαν, φυσικά και επί των ημερών Σιμιτσή).

Α! Και ένα ακόμη γεγονός, που δεν πρέπει να λησμονούμε: Έχει κάνει την εμφάνισή της μια ομάδα νέων -στη μεγάλη πλειοψηφία τους, καθώς γίνονται δεκτά και μέλη μεγαλύτερης ηλικίας- επιστημόνων με την επωνυμία “Οψόμεθα εις Φιλίππους” (και για όσους μιλήσουν για νομική μορφή, να ενημερώσουμε πως εντός του μήνα θα οριστικοποιηθεί και αυτή), οι οποίοι έχουν βάλει σαν στόχο τους να ετοιμάσουν, να καταθέσουν και να λειτουργήσουν ένα διαφορετικό μοντέλο για την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών. Ένα μοντέλο βασισμένο στην αγροτική παραγωγή, στο περιβάλλον, στις τουριστικές δυνατότητες και στα γενικότερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά της περιοχής των Τεναγών –με επίκεντρο, φυσικά, τους Φιλίππους.

Κάποιος σε αυτό το σημείο θα περίμενε -ίσως όχι άδικα- να δει την λεγόμενη “Πρωτοβουλία Φιλίππων” να εκμεταλλεύεται αυτή την κατάσταση και να προετοιμαστεί όσο το δυνατόν καλύτερα για να ζητήσει ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ την ανεξαρτησία του πρώην δήμου Φιλίππων.

Τονίζουμε με κεφαλαία γράμματα τις λέξεις ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ και ΥΠΕΥΘΥΝΑ, διότι η δημιουργία ενός νέου δήμου (όπως και ενός οποιουδήποτε νέου κράτους) μπορεί να είναι μια σχετικά “εύκολη” υπόθεση (ΟΚ, ίσως να είμαστε λίγο υπερβολικοί, αλλά απλά θέλουμε να υπογραμμίσουμε ότι το να δημιουργηθεί ένας νέος δήμος είναι μια απόφαση που μπορεί, θεωρητικά, να την πάρει ο οποιοσδήποτε υπουργός Εσωτερικών και απαιτεί, επί της ουσίας, μια υπογραφή) αλλά το “από εκεί και πέρα” είναι το μακράν δυσκολότερο κομμάτι.

Θα πρέπει να βρεθούν τρόποι εισροής χρημάτων στα ταμεία του νέου δήμου, θα πρέπει να αξιοποιηθούν σημεία όπως ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων ή το Πηλοθεραπευτήριο (το οποίο λογικά θα περάσει στα χέρια του νέου δήμου -εκτός και αν προκύψει καμία ιστορία και το πάρει ο δήμος Δοξάτου), θα πρέπει να βρεθούν λύσεις στα προβλήματα της καθημερινότητας των κατοίκων του νέου δήμου (όπως δρόμοι, δίκτυο ύδρευσης, διαχείριση απορριμμάτων), θα πρέπει (ίσως) να τεθούν οι βάσεις για τη δημιουργία τυχόν αναπτυξιακών δομών…και πολλά άλλα.

Μέσα σε αυτά τα 2 χρόνια θα περιμέναμε, λοιπόν, να δούμε έστω και μια αναφορά σε πιθανές προτάσεις πάνω στα προαναφερθέντα ζητήματα (που είναι βέβαιο πως θα τεθούν στην περίπτωση που γίνει ανεξάρτητος ο πρώην δήμος Φιλίππων). Μέχρι τώρα, όμως……σιγή ιχθύος!!!!!!

Ούτε μια πρόταση, ούτε μια ιδέα, ούτε τίποτα…μόνο στείρα αντίδραση, στείρα άρνηση προς το δήμο Καβάλας, μόνο ένα στείρο “να σηκωθούμε να φύγουμε, δεν αντέχουμε άλλο!!!” (θυμίζοντας το “Άστε ντούα” που έλεγαν τα παλιά χρόνια οι Αρβανίτες -στη γλώσσα τους σημαίνει “Έτσι θέλω”- και ο πρωθυπουργός, κατά το 19ο αιώνα, Δημήτριος Βούλγαρης)

Α! Και κάτι σκόρπιες αναφορές ότι η περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων έχει τεράστιες δυνατότητες…κάτι, βέβαια, που ξέρουν ακόμα και οι πέτρες!!!

Εννοείται, φυσικά, ότι δεν έχει υπάρξει ούτε μια αναφορά στη δράση των “Οψόμεθα εις Φιλίππους”. Εννοείται, φυσικά, ότι δεν έχει γίνει έστω και μια προσέγγιση από μεριάς της “Πρωτοβουλίας Φιλίππων” -αν και το κάλεσμα είναι ανοιχτό και απευθύνεται σε όλους όσους επιθυμούν να προσφέρουν-, έστω για να προτείνουν κάτι δικό τους, κάτι που πιστεύουν ότι τα νεαρά μέλη της ομάδας κάνουν λάθος και θα πρέπει να το λάβουν υπόψη ή να το διορθώσουν ή να το βελτιώσουν…

Είναι αναφαίρετο δικαίωμά τους να δημιουργούν οι πολίτες οποιαδήποτε πρωτοβουλία, οποιαδήποτε ομάδα επιθυμούν να δημιουργήσουν. Το προβλέπει το Σύνταγμα, το προβλέπει η κοινή λογική. Όταν όμως ο λόγος ύπαρξης της πρωτοβουλίας αυτής είναι…η απόσχιση, καλό θα είναι να μας πουν και τι έχουν στο μυαλό τους για την “επόμενη ημέρα”.

Αν όντως έχουν να μας πουν κάτι, ας το παρουσιάσουν δημόσια ώστε να μπορεί ο κόσμος να το κρίνει και να δει αν καλώς πράττουν που θέλουν απόσχιση ή όχι. Τους το έχουμε ζητήσει εδώ και πολλούς πολλούς μήνες αλλά δεν έχουμε δει κάποια απάντηση (ακόμα και μια απάντηση του στυλ “Ετοιμάζουμε τις προτάσεις μας, πάρα πολύ σύντομα θα τις δείτε” θα μας ικανοποιούσε).

Αν, όμως, δεν έχουν να μας πουν κάτι…………