Εδώ και πολλά χρόνια συζητείται ευρέως ως σενάριο η ιδιωτικοποίηση του νερού, δηλ. η ανάληψη από ιδιώτες όλων των υπηρεσιών παροχής νερού και διαχείρισης του δικτύου ύδρευσης (οι οποίες, ως γνωστόν, ανήκει στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης).
Και λέμε “εδώ και πολλά χρόνια” διότι και στο παρελθόν έχουν γίνει προσπάθειες από τις ελληνικές κυβερνήσεις να περάσουν σε ιδιώτες οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης και η διαχείριση των υδάτινων πόρων (και λέμε “από τις ελληνικές κυβερνήσεις” διότι τελευταία βλέπουμε τον ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζει αντιρρήσεις για την ιδιωτικοποίηση του νερού, ενώ είναι γνωστό πως και επί των ημερών της διακυβέρνησής του είχαν γίνει αντίστοιχες προσπάθειες-).
Τις τελευταίες ημέρες, λοιπόν, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί να ψηφίσει ένα νομοσχέδιο με 263 άρθρα και 357 σελίδες (ένα νομοσχέδιο που έχει απορριφθεί δις από το ΣτΕ ως αντισυνταγματικό, το 2021 και το 2022),
με το οποίο επιχειρεί να ρυθμίσει το καθεστώς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και να πάρει στα χέρια της την διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας.
Πρόκειται για το νομοσχέδιο με τίτλο: «Μετονομασία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων και διεύρυνση του αντικειμένου της με αρμοδιότητες επί των υπηρεσιών ύδατος και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων, ενίσχυση της υδατικής πολιτικής – Εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας για τη χρήση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω της ενσωμάτωσης των οδηγιών ΕΕ 2018/2001 και 2019/944 – Ειδικότερες διατάξεις για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την προστασία του περιβάλλοντος», το οποίο ουσιαστικά συγχωνεύει τρία επιμέρους νομοσχέδια (1. μετατροπή της ΡΑΕ σε ΡΑΑΕΥ, 2. προστασία περιβάλλοντος και 3. ΑΠΕ & ενεργειακές κοινότητες) σε ένα.
Στο πλαίσιο του νομοσχεδίου αυτού, επιχειρείται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας η αφαίρεση της διαχείρισης της υπηρεσίας ύδρευσης και αποχέτευσης και η μεταφορά της στη ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας), η οποία μετονομάζεται σε ΡΑΑΕΥ (Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων). Η νέα αυτή Ρυθμιστική Αρχή δεν θα υπάγεται στους δήμους αλλά στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το οποίο και θα αποτελεί τον αρμόδιο φορέα για την προστασία και διαχείριση των υδάτων.
Το νέο αυτό νομοσχέδιο έχει ήδη προκαλέσει την αντίδραση της Ένωσης Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης Αποχέτευσης (ΕΔΕΥΑ), η οποία σε ανακοίνωσή της επισήμανε πως:
η θέσπιση Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) δημιουργεί ανησυχία, καθώς πάνω της βασίζονται άλλου τύπου παρεμβάσεις στον τομέα των υπηρεσιών ύδρευσης που θα οδηγήσουν στην ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ, και μάλιστα σε αντίθεση με τις πρόσφατες αποφάσεις του ΣτΕ υπέρ της δημόσιας διαχείρισης του νερού.
Το νέο αυτό νομοσχέδιο εισήχθη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής (Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου) την Τρίτη 7 Μαρτίου 2023, μετά από διαβούλευση που κράτησε μόλις 4 μέρες (κάτι που εγείρει ακόμα περισσότερα ερωτηματικά, με δεδομένο ότι παρέμεινε αναρτημένο στο opengov.gr από το Σάββατο 25 Φεβρουαρίου έως την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου – δηλ. το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας!)
Την πλήρη αντίθεσή του στο νέο αυτό νομοσχέδιο εξέφρασε ανοιχτά και ο πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας μιλώντας στο Kavala Portal. Αξίζει να αναφερθεί πως, πέραν όλων των άλλων, ο κ. Χρόνης επισήμανε πως η ιδιωτικοποίηση του νερού έχει επιχειρηθεί και σε άλλες περιοχές του κόσμου χωρίς επιτυχία (με αποτέλεσμα την “επιστροφή” του στους δήμους και στο δημόσιο), ενώ μέχρι και σήμερα δεν έχει εκφραστεί κανένα παράπονο από το κράτος προς τους δήμους για την ικανότητα διαχείρισης του νερού -κάτι που ίσως και να εξηγούσε την επιμονή της κυβέρνησης Μητσοτάκη στο να ψηφιστεί αυτό το νομοσχέδιο.