Τρίτη, 10 Δεκεμβρίου 2019

Τάνια Ελευθεριάδου: Η ΝΔ ξεπουλάει τη ΔΕΗ, καταργεί το ΑΣΕΠ και επιτρέπει ρουσφετολογικές προσλήψεις γαλάζιων παιδιών

Posted On Σάββατο, 30 Νοεμβρίου 2019 10:55 Γράφτηκε από τον

Την έντονη αντίθεση της στο Σ/Ν για το ξεπούλημα της ΔΕΗ σημείωσε, στην ομιλία της στην ολομέλεια του ελληνικού Κοινοβουλίου, η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου.

Αρχικά, αναφέρθηκε στις καταστροφές που προκάλεσε η κακοκαιρία στη Θάσο, την Καβάλα, το Δάτο και το Πολύστυλο και ζήτησε από την κυβέρνηση να φροντίσει για την άμεση αποκατάσταση των ζημιών. Υπενθύμισε μάλιστα τα οδικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και άλλα έργα, ύψους 3.370.000 ευρώ, τα οποία έγιναν κατόπιν άμεσης στήριξης από τον πρώην Υπουργό Οικονομίας, Αλέξη Χαρίτση. Επιπρόσθετα, αναφέρθηκε στη διαχειριστική μελέτη για τα Τενάγη των Φιλίππων, η οποία έπρεπε να κατατεθεί τον Ιούλιο του 2019 και έκτοτε η τύχη της αγνοείται.

Σε ό,τι αφορά το Σ/Ν, η κ. Ελευθεριάδου τόνισε ότι η ΝΔ «απαξιώνει τον οργανισμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος, με την προσφορά ενός μονοπωλίου που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων». Συμπλήρωσε ότι η κυβέρνηση «χρησιμοποιεί ψεύδη και φτηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η μονιμότητα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει από το 2012».

Αναφέρθηκε στις προσλήψεις, οι οποίες θα γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ «και δεν θα διέπονται από την ισχύουσα στη ΔΕΗ επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, όσοι, βέβαια, από τους παλαιούς μείνουν, αν δεν τους απολύσετε είτε ευθέως είτε  με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου».

Τέλος, έκανε λόγο για ένα «πρόχειρο νομοσχέδιο», το οποίο «καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και φυσικά οδηγεί και ακόμη μία φορά στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ακολουθεί η ομιλία της κ. Ελευθεριάδου

Κύριε Πρόεδρε, καταρχήν θα ήθελα να αναφερθώ, αν και άσχετο με το παρόν νομοσχέδιο, στις σαρωτικές συνέπειες που είχε η φονική κακοκαιρία Γηρυόνης σε όλη την Ελλάδα και όσον αφορά την εκλογική μου περιφέρεια στη Θάσο, στην πόλη της Καβάλας, το Δάτο και στο Πολύστυλο. Εικόνες καταστροφής, ώρες αγωνίας για τους κατοίκους, περιουσίες χάθηκαν κάτω από τα ορμητικά νερά. Επιχειρήσεις σπίτια και υποδομές έπαθαν τεράστιες ζημιές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στο παρελθόν και συγκεκριμένα στις 13/12/2016, μόλις τρεις μήνες μετά την τεράστια πυρκαγιά στη Θάσο έκανε το καθήκον του απέναντι στους κατοίκους της και ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Χαρίτσης ενέκρινε την ένταξη στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων 2016 τα δύο τεχνικά δελτία που υπέβαλε η Περιφέρεια και περιλάμβαναν έργα οδικά, αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά, δασοτεχνικά και άλλα ύψους 3.370.000 ευρώ.

Η γαλάζια περιφέρεια εκ του αποτελέσματος φαίνεται ότι δεν αξιοποίησε το ποσό αυτό όπως θα έπρεπε, θέλω να ελπίζω όχι για μικροπολιτικές σκοπιμότητες.

Επίσης, μετά την πάροδο ενενήντα ετών από τότε που έγιναν οι τελευταίες διαρθρωτικές παρεμβάσεις στο δίκτυο των Τεναγών Φιλίππων η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υπέγραψε σύμβαση για την εκπόνηση διαχειριστικής μελέτης για αντιπλημμυρικά έργα στα Τενάγη η οποία έπρεπε να παραδοθεί τον Ιούλιο του 2019. Μεσολάβησαν οι εκλογές και τύχη της μελέτης αγνοείται.

Ήρθε, λοιπόν, και η ώρα της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας να κάνει το καθήκον της προς τους πολίτες και να ζητήσει την ενεργοποίηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ώστε αρχικά να εξεταστούν τα δύο προηγούμενα γεγονότα που είπα και στη συνέχεια να γίνει άμεση καταγραφή των ζημιών και άμεση αποζημίωση των κατοίκων των πληγέντων περιοχών.

Επίσης, να δεχτεί η Νέα Δημοκρατία την πρόταση νόμου που κατέθεσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ για το Εθνικό Σύστημα Πολιτικής Προστασίας ώστε να μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα αυτά τα φονικά φαινόμενα στο μέλλον.

Όσον αφορά το νομοσχέδιο, διάβαζα σήμερα τα φιλικά προσκείμενα προς εσάς μέσα μαζικής ενημέρωσης και τι έλεγαν; «Ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τη σωτηρία της ΔΕΗ». Το ίδιο είπε και ο κ. Πλεύρης το πρωί όπου ένας από τους λόγους που απορρίφθηκε, σύμφωνα με τον κύριο Πλεύρη, η ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι είναι δημόσιο και κοινωνικό συμφέρον γιατί θα πρέπει να διασωθεί η επιχείρηση. Επομένως και κάποια αντισυνταγματικά λάθη αν υπάρχουν στο νομοσχέδιο πρέπει να τα παραβλέψουμε.

Επίσης, μας κατηγόρησαν για θράσος γιατί κατακρίνουμε τη Νέα Δημοκρατία για το ξεπούλημα της ΔΕΗ. Θράσος έχει η Νέα Δημοκρατία και όχι ο ΣΥΡΙΖΑ. Πρώτη κίνηση της Νέας Δημοκρατίας ήταν να αυξήσει την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος επιβαρύνοντας αναίτια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και οδηγώντας ήδη σαράντα χιλιάδες πελάτες εκτός ΔΕΗ.

Ποιος  λοιπόν να απαξιώνει και διαλύει τον οργανισμό; Είναι γεγονός ότι η Νέα Δημοκρατία απαξιώνει τον οργανισμό με την ιδιωτικοποίηση των δικτύων διανομής ρεύματος, με την προσφορά ενός μονοπωλίου που λειτουργούσε στα πλαίσια της δημόσιας ΔΕΗ στα χέρια ιδιωτικών συμφερόντων.

Και βέβαια δεν δίνετε την παραμικρή σημασία στους λόγους που οδήγησαν στη μαζική απεργία της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, η οποία είναι αντίθετη στο νομοσχέδιο.

Και τι κάνουν τα δικά σας μέσα μαζικής ενημέρωσης για να μειώσουν την αξία της απεργίας; Γράφουν ότι η απεργία γίνεται για να μην καταργηθεί η μονιμότητα των εργαζομένων.

Ακόμα μία φορά η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποιεί ψεύδη και φτηνό λαϊκισμό για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα και να καταπατήσει εργασιακά δικαιώματα καθώς γνωρίζουμε όλοι ότι η μονιμότητα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ δεν υπάρχει από το 2012. Οι εργαζόμενοι καλύπτονται από συμβάσεις αορίστου χρόνου και μπορούν να απολυθούν όπως όλοι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα σε όλες τις επιχειρήσεις με την καταβολή μόνο της νόμιμης αποζημίωσης και μάλιστα πλέον αναιτιολόγητα. Μοναδικός περιορισμός είναι οι ομαδικές απολύσεις.

Προσπαθείτε να προκαλέσετε κοινωνικό αυτοματισμό απέναντι στους δήθεν βολεμένους εργαζόμενους στη ΔΕΗ και αποκρύπτετε την επιγενόμενη πρόσληψη δικών σας παιδιών χωρίς ΑΣΕΠ και τους μισθούς των διευθυντικών στελεχών και της διοίκησης της ΔΕΗ, τους οποίους αυξήσατε τους κάνατε μεγαλύτερους ακόμα και από τους μισθούς των Υπουργών.

Σε αντίθεση, βέβαια, με τους υπέρογκους μισθούς των άριστων διευθυντών και στελεχών, οι νεοπροσλαμβανόμενοι –αναξιοκρατικά και πάλι, αφού οι προσλήψεις θα γίνονται χωρίς ΑΣΕΠ- αποτελούν τα μικρά σας ρουσφετάκια και δεν θα διέπονται από την ισχύουσα στη ΔΕΗ επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά από την εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας, γεγονός που θα οδηγήσει σε άνιση μεταχείριση μεταξύ νέων και παλαιών εργαζομένων, όσοι, βέβαια, από τους παλαιούς μείνουν, αν δεν τους απολύσετε είτε ευθέως είτε  με τη μέθοδο της εθελούσιας εξόδου.

Όσον αφορά την κατάργηση της έκπτωσης 75% στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τους εργαζομένους και τους συνταξιούχους, ξεχνάτε να πείτε ότι η έκπτωση αυτή είχε συμφωνηθεί στη συλλογική σύμβαση του 1991 μεταξύ ΓΕΝΟΠ και ΔΕΗ. Έγινε έναντι αύξησης μισθού και φορολογείται ως εισόδημα στην ανώτερη φορολογική κλίμακα.

Η κατάργηση με νόμο μονομερώς διάταξης συλλογικής σύμβασης εργασίας είναι απαράδεκτο και πρωτοφανές για την ελληνική έννομη τάξη φαινόμενο, ενώ είναι και αντισυνταγματικό. Δημιουργεί ένα κακό και επικίνδυνο προηγούμενο, καθώς και ανισότητες μεταξύ των συνταξιούχων στη ΔΕΗ και των συνταξιούχων του ΑΔΜΗΕ.

Σχετικά με το αν υπάρχει ή όχι ΑΣΕΠ: Λέτε ότι οι προσλήψεις συνεχίζονται να γίνονται υπό την επίβλεψη του ΑΣΕΠ. Ή υπάρχει διαδικασία ΑΣΕΠ, κύριοι Βουλευτές, είτε όχι. Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο ΑΣΕΠ έχει καταργηθεί. Η Επιτροπή Αμοιβών γίνεται και Επιτροπή Προσλήψεων και αρχίζει το πάρτι, όπως το πάρτι έγινε και το 1990 με 1993, όταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης έκανε εξίμισι χιλιάδες προσλήψεις χωρίς ΑΣΕΠ.

Η κατάργηση οδηγεί σε ρουσφετολογικές προσλήψεις, καταστρατηγούνται τα εργασιακά δικαιώματα των νεοπροσληφθέντων, δημιουργούνται εργαζόμενοι δύο ταχυτήτων και ανοίγει η ψαλίδα των κοινωνικών και εργασιακών ανισοτήτων προς όφελος των εκλεκτών «γαλάζιων» παιδιών. Και αν τα «γαλάζια» παιδιά σας ήταν άριστα, τότε θα λέγαμε ότι τουλάχιστον αυτό θα ωφελούσε τη ΔΕΗ.

Δυστυχώς, η ως σήμερα πρακτική σας έδειξε το αντίθετο. Εκτεθήκατε και θα εκτεθείτε και πάλι, όπως με τις διοικήσεις των νοσοκομείων. Ο κ. Πατέρας, ετών ογδόντα, είπε ότι δέχτηκε το deal να αποχωρήσει από τους Ανεξάρτητους Έλληνες και να δώσει τους σταυρούς που έχει στη Νέα Δημοκρατία με αντάλλαγμα τη θέση του Διοικητή στο Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Ποιος λέει, κύριε Χατζηδάκη –δεν είναι εδώ ο κ. Χατζηδάκης- ότι το δέχτηκε αυτό σε προσωπική συνάντηση ο κ. Μητσοτάκης; Πότε θα απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης; Ποτέ, όπως κάνει σε όλα. Ένοχη σιωπή; Εγώ θα έλεγα υποτίμηση της νοημοσύνης των πολιτών και εμπαιγμός τους. Φυσικά, δίνετε στους άριστους και λιμουζίνες, στερώντας τη ΔΕΗ από τη ανώτερο όριο κυβισμού κρατικών αυτοκινήτων.

Με τον ίδιο τρόπο ξεπουλάτε και τη ΔΕΠΑ και ξεπουλάτε όχι μόνο την εμπορία, αλλά και τις υποδομές του φυσικού αερίου.

Δεν καταθέτετε επιχειρησιακό σχέδιο για την πορεία της ΔΕΗ, δεν μας ενημερώνετε για τον μακροχρόνια ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας, δεν υπάρχει μελέτη σκοπιμότητας και κανένας προϋπολογισμός για τις επιλογές σας στα εργασιακά θέματα. Το νομοσχέδιο είναι πρόχειρο, καλύπτει τις επικοινωνιακές ανάγκες της Κυβέρνησης και φυσικά οδηγεί και ακόμη μία φορά στο ξήλωμα των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των εργασιακών δικαιωμάτων.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Τάνια Ελευθεριάδου: Ενδεικτική της πολιτικής που θέλει να ακολουθήσει είναι η άρνηση της ΝΔ στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ E011990d358e9324a687333674f17ea4 M

  Στη συνεδρίαση της ολομέλειας του Ελληνικού Κοινοβουλίου με θέμα τη συνταγματική αναθεώρηση μίλησε η βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ, Τάνια Ελευθεριάδου. Αναφερόμενη στις δημοκρατικές και προοδευτικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για ένα σύγχρονο Σύνταγμα, στηλίτευσε την αρνητική στάση της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε αποκαλυπτική των προθέσεων της.

  Μάλιστα, σημείωσε ότι «οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ευνοούν ένα και μόνο πράγμα, την ανάπτυξη ενός ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού». Αναφέρθηκε στην άρνηση της ΝΔ να δεχτεί την ίση μισθολογική μεταχείριση των εργαζόμενων, ανεξαρτήτου ηλικίας, αποφεύγοντας ουσιαστικά οποιαδήποτε σκέψη για επαναφορά του ρατσιστικού υποκατώτατου μισθού για τους νέους, τον καθορισμό της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και τη συνολική κατοχύρωση επιπέδου ζωής ανάλογα με τις συνθήκες της εποχής και όχι απλής κατοχύρωσης ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

  Τέλος, σημείωσε ότι η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται αποκλειστικά για την έκπτωση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παγιδευμένη στις ιδεολογικές της ιδεοληψίες και τις πολιτικές σκοπιμότητες για ακόμα μία φορά.

  Ακολουθεί η ομιλία της κ. Ελευθεριάδου

  Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ο ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2016 ανέλαβε την πρωτοβουλία να ανοίξει τη δημόσια συζήτηση για να φτιαχτεί το πρώτο Σύνταγμα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια, στο όνομα των οποίων καταπατήθηκαν βάναυσα κοινωνικά, εργασιακά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.

  Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας σήμερα, έρχεται και απορρίπτει κάθε δημοκρατική και προοδευτική πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη αναθεωρητική διαδικασία, μολονότι κατά την αναθεωρητική συζήτηση είχε αδιαφορήσει για τη δημόσια διαβούλευση.

  Η άρνησή της αυτή είναι αποκαλυπτική και ενδεικτική για την πολιτική που θέλει να ακολουθήσει στην οικονομική, εργασιακή και κοινωνική ζωή του τόπου. Είναι αποκαλυπτική για την αναπτυξιακή στρατηγική της. Οι προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας ευνοούν ένα και μόνο πράγμα, την ανάπτυξη ενός ασύδοτου νεοφιλελευθερισμού τον οποίο θέλει η Νέα Δημοκρατία να κατοχυρώσει και μέσω του Συντάγματος, κάτι που δυστυχώς δεν θα αργήσει να επιφέρει τις συνέπειές του.

  Θα μιλήσω κι εγώ για τη δεύτερη ενότητα που συζητάμε σήμερα, γιατί πιστεύω, όπως είπε και η τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ στα εργασιακά, ότι έχει άμεση αντανάκλαση στην καθημερινότητα των πολιτών, συγκριτικά με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα που θα συζητήσουμε στο πλαίσιο της Αναθεώρησης.

  Οι αποφάσεις που θα λάβουμε είναι ικανές να προστατεύσουν εκατοντάδες χιλιάδες συμπολίτες μας, εργαζόμενους, ανέργους, ασφαλισμένους και συνταξιούχους και πραγματικά αυτός είναι και ο μοναδικός σκοπός του ΣΥΡΙΖΑ, να τους προστατέψει για τουλάχιστον εννέα έτη από την αυθαιρεσία των πολιτικών επιλογών, είτε αυτή προέρχεται λόγω έξωθεν εντολής είτε λόγω ιδεολογικών πεποιθήσεων και πολιτικών επιλογών των εκάστοτε κυβερνήσεων, όπως, δυστυχώς, η σημερινή.

  Και προσέξτε! Δεν πρόκειται ούτε για συνταγματικό πληθωρισμό ούτε για προσπάθεια να δώσουμε συνταγματική βαρύτητα στις πολιτικές επιλογές της παράταξής μας. Προσπαθούμε με τις προτάσεις μας να προστατέψουμε και να διατηρήσουμε την υφιστάμενη κατεύθυνση του Συντάγματος, ακολουθώντας το σκεπτικό του συνταγματικού νομοθέτη και θωρακίζοντας πληρέστερα βασικές αρχές που συστηματικά παραβιάστηκαν, ιδίως την περίοδο του δεύτερου μνημονίου.

  Στο άρθρο 22 παράγραφος 1, συμπληρώσαμε με την πρότασή μας μόνο μία λέξη, τη λέξη «ηλικία». Και είπαμε το εξής: «Όλοι οι εργαζόμενοι ανεξάρτητα από φύλο, ηλικία ή άλλη διάκριση έχουν δικαίωμα ίσης αμοιβής για παρεχόμενη εργασία ίσης αξίας». Την πρότασή μας απέρριψαν η Νέα Δημοκρατία και η Ελληνική Λύση. Για ποιο λόγο το προτείναμε αυτό; Το προτείναμε για να αποφύγουμε να υπάρξουν ξανά στο μέλλον ντροπιαστικές και παντελώς αναιτιολόγητες ρυθμίσεις, όπως ο υποκατώτατος μισθός για τους νέους κάτω των είκοσι πέντε ετών, τον οποίο θέσπισε η Νέα Δημοκρατία το 2012 και ο οποίος οδήγησε σε υποαμειβόμενη εργασία για τους νέους, μολονότι παρέχουν ίση εργασία.

  Προφανώς, η Νέα Δημοκρατία σκοπεύει να επαναφέρει την ντροπιαστική αυτή διάταξη και γι’ αυτό απορρίπτει την πρότασή μας. Τότε η Νέα Δημοκρατία χρησιμοποίησε ως πρόσχημα τη μείωση της πολύ υψηλής ανεργίας και κατέβασε τον μισθό των νέων στα 510,95 ευρώ μεικτά, δηλαδή μείωση 32% σε σχέση με το κατώτατο όριο των 751 ευρώ πριν από τα μνημόνια και χαμηλότερα από το νομοθετημένο με τα μνημονιακά όρια των 586 ευρώ. Το μνημονιακό επιχείρημα ότι θα βοηθήσουμε έτσι τους νέους να ενταχθούν στην αγορά εργασίας, εκ του αποτελέσματος, ήταν αβάσιμο και εξόχως άστοχο, για να μην πω απαράδεκτο, γιατί νομιμοποίησε την εργασιακή εκμετάλλευση των νέων και φυσικά δεν είχε σε καμία περίπτωση τα επιδιωκόμενα σε αριθμούς και ποσοστά αποτελέσματα.

  Στο άρθρο 22 παράγραφος 2, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται από εθνική γενική συλλογική σύμβαση εργασίας και όχι από τον νόμο, όπως με πράξη Υπουργικού Συμβουλίου ορίστηκε το 2012. Ποιος είναι ο λόγος που δεν δέχεται η Νέα Δημοκρατία την πρόταση αυτή; Φοβάται τις ελεύθερες διαπραγματεύσεις; Επιθυμεί τη δυνατότητα κρατικής παρέμβασης για τον καθορισμό και τη μείωση των μισθών; Και το Κίνημα Αλλαγής το ίδιο; Προφανώς, έχετε σκοπό να επαναλάβετε το δεύτερο μνημόνιο έξω από τα μνημόνια και να μειώσετε με νομοθετική ρύθμιση τους μισθούς, σε αντίθεση με το ήδη υπάρχον άρθρο 22 παράγραφος 2, που ορίζει την επικουρικότητα της κρατικής ρύθμισης.

  Στο άρθρο 22 παράγραφος 1, εμείς επιθυμούμε και προτείνουμε να κατοχυρωθεί συνταγματικά και η αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των συλλογικών συμβάσεων, η οποία καταργήθηκε το 2012. Τον Αύγουστο του 2018, αμέσως μόλις βγήκε η χώρα από τα μνημόνια, επαναφέραμε την αρχή αυτή, την οποία καταργήσατε και πάλι ουσιαστικά με τον αναπτυξιακό νόμο.

  Εσείς, βέβαια, δεν το δέχεστε αυτό στις δημόσιες τοποθετήσεις σας και λέτε ότι δεν την καταργήσατε. Τότε, γιατί δεν δέχεστε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Είναι προφανές ότι η συνταγματική κατοχύρωση της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης είναι αναγκαία και για την προστασία και τη στήριξη του κόσμου της εργασίας. Η κατοχύρωσή της θα έχει άμεση αποτύπωση στη ζωή και καθημερινότητα δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων.

  Το άρθρο 22 παράγραφος 5 αναφέρει τώρα: «Το κράτος μεριμνά για την κοινωνική ασφάλιση των εργαζομένων». Είναι μία γενική και αόριστη διατύπωση που εξαιτίας της επιτράπηκαν πολλές φορές προσβολές του δικαιώματος. Εμείς προτείνουμε το εξής: «Η κοινωνική ασφάλιση αποτελεί δικαίωμα. Το κράτος υποχρεώνεται να εξασφαλίζει αποτελεσματική προστασία έναντι όλων των ασφαλιστικών κινδύνων μέσω ενός ενιαίου, δημόσιου, αναδιανεμητικού συστήματος, καθολικής κάλυψης, που λειτουργεί βάσει των αρχών της αλληλεγγύης και της ανταποδοτικότητας». Τίποτα το φωτογραφικό, καμία πολιτική μεθόδευση.

  Πιστεύω πως συμφωνούμε όλοι ότι όλες οι ανωτέρω αρχές απορρέουν από τον θεσμό της κοινωνικής ασφάλισης. Για ποιο λόγο απορρίπτετε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ; Και το Κίνημα Αλλαγής συμφωνεί; Δεν επιθυμεί και το Κίνημα Αλλαγής να προστατεύσει τον δημόσιο χαρακτήρα του ασφαλιστικού συστήματος;

  Στο άρθρο 22 παράγραφος 2, έχουμε τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία. Έχουμε μιλήσει πολύ γι’ αυτά σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία προστατεύεται από το Σύνταγμα ήδη. Με το δεύτερο μνημόνιο την καταργήσατε. Το ΣτΕ έκρινε την κατάργηση αντισυνταγματική. Με το αναπτυξιακό νομοσχέδιο εμείς λέμε ότι την καταργήσατε ουσιαστικά. Εσείς αυτό δεν το δέχεστε, λέτε ότι συνεχίζει να ισχύει, και γι’ αυτό το λόγο απορρίψατε την ένσταση αντισυνταγματικότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Επομένως, γιατί δεν την κατοχυρώνετε περαιτέρω και συνταγματικά; Γιατί δεν έρχεστε να θωρακίσουμε μαζί τη δυνατότητα αυτή που έχουν οι εργαζόμενοι;

  Στο άρθρο 21 παράγραφος 1, προτείνετε να προστεθεί εδάφιο ότι «το κράτος μεριμνά για τη διασφάλιση συνθηκών αξιοπρεπούς διαβίωσης όλων των πολιτών μέσω ενός συστήματος ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος», τελεία. Εμείς προτείνουμε ότι «το κράτος εγγυάται, μέσω καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών και εισοδηματικών ενισχύσεων, αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης για όλους». Αυτό που εισάγει η Νέα Δημοκρατία είναι η έννοια του εισοδήματος και μόνο.

  Το θέμα ακριβώς, όμως, δεν είναι το εισόδημα, είναι το όριο, το επίπεδο διαβίωσης, το οποίο πρέπει να εγγυηθούμε. Ακόμα κι αν κάποιος λαμβάνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, αλλά δεν έχει πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας ή σε άλλες κρίσιμες υπηρεσίες, δεν κατοχυρώνει ένα επίπεδο ζωής αντίστοιχο με τις ανάγκες της εποχής. Δεν μπορώ πραγματικά να αντιληφθώ για ποιο λόγο δεν γίνεται δεκτή η συγκεκριμένη πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν θα διασφαλίσει η Νέα Δημοκρατία καθολικές κοινωνικές υπηρεσίες για όλους;

  Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ προτείνει να προστεθεί παράγραφος 7, το περιεχόμενο της οποίας να λέει: «Βασικά κοινωνικά αγαθά, όπως το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια και τα δίκτυα διανομής τους υπόκεινται σε καθεστώς δημόσιας υπηρεσίας και τελούν σε δημόσιο έλεγχο».

  Μας δείξετε τις προθέσεις σας. Θα ιδιωτικοποιήσετε τη ΔΕΗ. Ελπίζω να μη γίνει το ίδιο και με το νερό. Εγώ το μόνο που σας θυμίζω είναι η απόφαση του ΣτΕ με την οποία κρίθηκε αντισυνταγματική η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και η μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ και των τελευταίων μετοχών της.

  Σε ό,τι αφορά τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και παρά την αντίθετη, δήθεν προοδευτική, ρητορική της, η Νέα Δημοκρατία στις περισσότερες περιπτώσεις στοιχήθηκε και με τις ακραία συντηρητικές θέσεις της Ελληνικής Λύσης. Αρνήθηκε να ψηφίσει την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για απαγόρευση διάκρισης λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.

  Αυτό που λείπει από τις προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας είναι η ουσιαστική συζήτηση, με δεδομένα τα διδάγματα της εκτεταμένης μνημονιακής περιόδου και των νέων απειλών για τα κοινωνικά και για τα πολιτικά δικαιώματα. Δυστυχώς, η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται αποκλειστικά για την έκπτωση της κορυφαίας κοινοβουλευτικής διαδικασίας, παγιδευμένη στις ιδεολογικές της ιδεοληψίες και τις πολιτικές σκοπιμότητες για ακόμα μία φορά.

 • Συνέντευξη τύπου Μακάριου Λαζαρίδη: "Με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα αλλάζει σελίδα" (έγγραφο) Df617e72583228058b0fa06d2ec7e0c7 M

  Τη δήλωση της περιουσιακής του κατάστασης (πόθεν έσχες), καθώς και τα εκλογικά του έξοδα, δημοσιοποίησε σήμερα, Δευτέρα 11 Νοεμβρίου,  ο Βουλευτής Π.Ε. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Μακάριος Λαζαρίδης, υλοποιώντας τη προεκλογική δέσμευσή του και σε συνέχεια της αντίστοιχης πρωτοβουλίας που έλαβε πριν από τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

  Επιπλέον, ο κ. Λαζαρίδης παρουσίασε αναλυτικά όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις της Κυβέρνησης το πρώτο τετράμηνο, οι οποίες ανακούφισαν την κοινωνία και είχαν ευεργετικές συνέπειες στην οικονομία, επισημαίνοντας ότι «με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη η χώρα αλλάζει σελίδα».

  Παράλληλα, ο κ. Λαζαρίδης έκανε εκτενή αναφορά στην υλοποίηση συγκεκριμένων μέτρων που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Π.Ε. Καβάλας, τονίζοντας με έμφαση ότι «τέσσερις μήνες τώρα ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Καβάλα εκεί που της αξίζει. Να την οδηγήσουμε ψηλότερα, προς όφελος των πολιτών».

  ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΠΛΗΡΕΣ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΙΣΗΓΗΣΗΣ ΤΟΥ κ. ΛΑΖΑΡΙΔΗ

  «Δίνω στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες και τα εκλογικά μου έξοδα πιστός στις αρχές της διαφάνειας και της δημόσιας λογοδοσίας»

  Ειδικότερα,  ο κ. Λαζαρίδης δίνοντας στη δημοσιότητα το πόθεν έσχες του, καθώς και τα εκλογικά του έξοδα επισήμανε ότι «πιστεύω ακράδαντα ότι αποτελεί καθήκον κάθε πολιτικού που σέβεται τον εαυτό του και την κοινωνία, να γνωρίζει ο κάθε πολίτης με τι εισέρχεται στην πολιτική. Για μένα, η διαφάνεια και η ειλικρίνεια είναι ύψιστης σημασίας λέξεις, ειδικά, όταν μιλάμε για δημόσια πρόσωπα. Ειδικά, όταν μιλάμε για πολιτικούς». Και συνέχισε: «Είχα δηλώσει τον περασμένο Ιούνιο και θέλω σήμερα να επαναλάβω ότι μπαίνω στην πολιτική για να αλλάξω όσα περισσότερα πράγματα μπορώ υπέρ των πολιτών».

  Η επιλογή του να δημοσιοποιήσει το πόθεν έσχες του και τώρα, όπως υπογράμμισε, έγινε προκειμένου «όλες και όλοι να γνωρίζετε πολύ καλά ποιος είναι ο Μακάριος Λαζαρίδης. Να ξέρετε από πρώτο χέρι με ποιον έχετε να κάνετε. Με διαφάνεια και δίχως αστερίσκους, οι πολίτες ξέρουν, πλέον, πώς μπήκα στην πολιτική. Και το πιο σημαντικό, μπορούν πλέον να με κρίνουν όταν θα φύγω. Αλλά και να παρακολουθούν χρόνο με το χρόνο την πορεία των οικονομικών μου».

  Ο κ. Λαζαρίδης χαρακτήρισε «αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών να γνωρίζουν τι ακριβώς κάνουν οι πολιτικοί». Έτσι, σημείωσε, «σκοπεύω να παραμείνω πιστός στη δέσμευσή μου και κάθε χρόνο, ανεξάρτητα από τη συνολική δημοσίευση που γίνεται κεντρικά από την Βουλή των πόθεν έσχες όλων των βουλευτών από όλες τις παρατάξεις, εγώ θα δίνω στη δημοσιότητα μόνος μου στην Καβάλα το πόθεν έσχες μου. Κάτι που κάνω και σήμερα. Παράλληλα, με τη δημοσιοποίηση των εκλογικών μου εξόδων, όπως είχα, επίσης, δεσμευτεί. Για να μπορεί κάθε πολίτης όταν με συναντά στο δρόμο να ξέρει με ποιον έχει να κάνει. Ποιος είναι απέναντι του».

  Αναφέρθηκε δε στο «νέο ήθος που προτάσσει αυτή η Κυβέρνηση. Πιστή στις αρχές της αξιοκρατίας και της διαφάνειας, κινείται μακριά από μικροπολιτικές σκοπιμότητες του παρελθόντος ενώνοντας όλους τους Έλληνες».

  Το πόθεν έσχες του κ. Λαζαρίδη και τα εκλογικά του έξοδα έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα: www.mlazaridis.gr.

  «4 μήνες ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες και οδηγούμε την Καβάλα ψηλά»

  Σχετικά με την Π.Ε. της Καβάλας, ο κ. Λαζαρίδης συνόψισε τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα και με τη δική του συμβολή, ερχόμενος σε επαφή με τους αρμόδιους υπουργούς της Κυβέρνησης και συνεργαζόμενος με εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των τοπικών φορέων. «Τέσσερις μήνες τώρα ενώνουμε δυνάμεις, ενώνουμε εμπειρίες, έτσι ώστε να οδηγήσουμε την Καβάλα εκεί που της αξίζει. Να την οδηγήσουμε ψηλότερα, προς όφελος των πολιτών», σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

  Στη συνέχεια παρουσίασε αναλυτικά τις παρεμβάσεις που έγιναν αυτούς τους τέσσερις μήνες, επιλύοντας διαχρονικά προβλήματα και βελτιώνοντας την καθημερινότητα των πολιτών.

  Σε αυτά περιλαμβάνονται:  

  -Η επικαιροποίηση, με την υπογραφή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ. Βορίδη του προγράμματος ανακατασκευής της δυτικής προσαγωγού διώρυγας του Νέστου.

  -Η αλλαγή στη διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε συνεργασία με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, που φέρνει πλέον πιο κοντά την ένταξη και της Π.Ε. Καβάλας στην χαλαζική προστασία με εναέρια μέσα.

  -Η επαναφορά, μετά από χρόνια, από την 1η Νοεμβρίου, τριών δρομολογίων για τους χειμερινούς μήνες στην ακτοπλοϊκή σύνδεση Καβάλα – Πρίνος – Καβάλα, με την άμεση ανταπόκριση της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

  -Η ίδρυση και λειτουργία δυο νέων Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (Κ.Ε.Π.),  στα Λιμενάρια και στην Κεραμωτή, σε συνεννόηση με τον υφυπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γ. Γεωργαντά.

  -Η πίστη του ότι, μετά από συνεχείς επαφές με τον υφυπουργό Οικονομικών κ. Απ. Βεσυρόπουλο, πολύ σύντομα θα ανακοινωθεί η προγραμματική συμφωνία Δημοσίου και Δήμου Καβάλας για την αξιοποίηση του παλιού Νοσοκομείου.

  -Οι τρεις βασικές προτεραιότητες για τις δομές υγείας, σε συνεργασία και συνεχείς επαφές με την ηγεσία του Υπουργού Υγείας τον υπουργό κ. Β. Κικίλια και τον υφυπουργό κ. Β. Κοντοζαμάνη: η δημιουργία μονάδας τεχνητού νεφρού στο Κέντρο Υγείας Πρίνου, η ουσιαστική λειτουργία του Πολυδύναμου Περιφερειακού Ιατρείου Παραλίας Οφρυνίου με νέες προσλήψεις και η αναβάθμιση του Ογκολογικού Τμήματος του Γενικού Νοσοκομείου Καβάλας σε Ογκολογική Κλινική μικρής εμβέλειας. 

  -Η προσπάθεια, μετά από συνεχείς συσκέψεις με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Αδ. Γεωργιάδη, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κ. Χατζηδάκη και Τουρισμού κ. Χ. Θεοχάρη, να ξεμπλοκάρει η μεγάλη επένδυση στα Λουτρά Ελευθερών.

  -Η αναβάθμιση αρχικά και η λειτουργία στη συνέχεια του μετεωρολογικού ραντάρ της Χρυσούπολης, σε συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας, κ. Ν. Παναγιωτόπουλο.

  -Η επαφή, σε συνεργασία επίσης με τον κ. Παναγιωτόπουλο, με το Μετοχικό Ταμείο Αεροπορίας και την αρμόδια διεύθυνση του Γ.Ε.Α., την Δ2, για την επένδυση στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα.

  -Η χρηματοδότηση της υδροδότησης των έργων του Δήμου Καβάλας, η οποία έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» με το ποσό των 3.000.000 ευρώ, όπως 

  ανακοινώθηκε μετά την πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τ. Θεοδωρικάκο.

  -Η επιτάχυνση και πραγματοποίηση το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους τόσο των νομιμότοκων αποζημιώσεων για τα ακίνητα που απαλλοτριώθηκαν για την κατασκευή της Εγνατίας Οδού από τον ποταμό Στρυμόνα μέχρι την Ν. Πέραμο όσο και των πληρωμών των τόκων στους δικαιούχους.

  «Σε πολύ μικρό διάστημα αποδείξαμε ότι η Καβάλα έχει δυνατότητες. Αποδείξαμε ότι πλέον η Καβάλα έχει πρόσβαση στα κέντρα λήψης των αποφάσεων. Τα καλύτερα είναι μπροστά μας», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαζαρίδης.

  «Είμαστε μια πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν – Το έργο μας είναι το πιστεύω μας, οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας»

  Με αφορμή, εξάλλου, τους 4 μήνες από την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, εστίασε στην ετοιμότητα και το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή από την πρώτη ημέρα. «Η Κυβέρνηση προχώρησε, μάλιστα», όπως υπογράμμισε, «στη νομοθέτηση συγκεκριμένων ανακουφιστικών για την κοινωνία και ευεργετικών για την οικονομία ρυθμίσεων νωρίτερα ακόμη και από το χρονικό ορίζοντα για τον οποίο είχε δεσμευτεί προεκλογικά».

  Παράλληλα, περιέγραψε «πώς κάναμε τη ζωή των πολιτών καλύτερη, πώς επαναφέραμε την αισιοδοξία και το χαμόγελο στα χείλη τους, έχοντας απόλυτη αντιστοιχία προεκλογικών λόγων και μετεκλογικών έργων» και συνέχισε: «Δεν είμαστε μία Κυβέρνηση που αποφασίζει μέτρα και πρωτοβουλίες στο όνομα… των μέτρων. Αλλά μία συνειδητή πολιτική δύναμη, που κυβερνά πάντα στο όνομα των πολιτών που την εξέλεξαν. Και το έργο μας είναι το πιστεύω μας, οι πράξεις μας είναι η ιδεολογία μας».

 • Τάνια Ελευθεριάδου: "Η αδιαφορία των αυτοδιοικητικών της ΝΔ για την πεσμένη γέφυρα κλείνει ένα χρόνο" 768a3fd7c1636f41511d9459f6a244b7 M

  Στις 9 Νοεμβρίου, συμπληρώνεται ένας χρόνος από την υποχώρηση τμήματος του καταστρώματος της γέφυρας που βρίσκεται μπροστά από το παλιό Νοσοκομείο, επί της οδού Ερυθρού Αμερικανικού Σταυρού. Παρά την άμεση ανταπόκριση της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, η πεσμένη γέφυρα κοσμεί τον αστικό ιστό της Καβάλας, προκαλώντας πολλά και καθημερινά προβλήματα στους κατοίκους και στους επισκέπτες της. Παραμένουν όμως και πολλά τα αναπάντητα ερωτήματα, όπως και οι ευθύνες που περιμένουν να αποδοθούν.

  Το πρωί της επόμενης μέρας από την κατάρρευση, βρέθηκαν στην Καβάλα ο τέως Υφυπουργός Οικονομίας, Στάθης Γιαννακίδης, η πρώην αν. Υπουργός Εσωτερικών Μακεδονίας-Θράκης, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο τέως πρόεδρος της Εγνατία Οδός Α.Ε. , Απόστολος Αντωνούδης, έπειτα από εντολή που έλαβε από τον Χρήστο Σπίρτζη.

  Η κ. Νοτοπούλου τόνισε, τόσο δημοσίως όσο και στην σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο της τέως δημάρχου Καβάλας, Δήμητρας Τσανάκα ότι αν ο Δήμος ή και η Περιφέρεια δεν μπορούν να χρηματοδοτήσουν το έργο αποκατάστασης, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνδράμει. Μάλιστα, ο καθ’ ύλην αρμόδιος υφυπουργός, δήλωσε ότι υπάρχει το περιθώριο χρηματοδότησης και κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να υπογράψουν άμεσα συμβάσεις ώστε να ξεκινήσει η αποκατάσταση της γέφυρας. 

  Από την άλλη μεριά, η τέως δήμαρχος και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ, Χρήστος Μέτιος αρνήθηκαν αρχικά τη στήριξη της κυβέρνησης και αποφάσισαν να προχωρήσουν μόνοι τους στην αποκατάσταση, τονίζοντας ότι θα χρηματοδοτηθεί από την περιφέρεια (ύψος χρηματοδότησης 3-4 εκ. ευρώ). Μάλιστα, σε κοινή συνέντευξη τύπου τον προηγούμενο Νοέμβρη, δήμαρχος και περιφερειάρχης ανακοίνωσαν ότι θα ανατεθεί στο ΤΕΕ-ΑΜ μελέτη στατικής επάρκειας όλης της γέφυρας, προϋπολογισμού 60.000 ευρώ, που θα πληρωνόταν από το πρόγραμμα δημοσίων δαπανών της Περιφέρειας, και, βάση αυτής θα είχε εκπονηθεί μελέτη αποκατάστασης του τμήματος που υπέστη βλάβη ή όλης της γέφυρας, αναλόγως των συμπερασμάτων των μελετητών, προϋπολογισμού 130.000 ευρώ. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ.

  Τέσσερις μήνες μετά την κατάρρευση και αφού δεν είχε σημειωθεί καμία πρόοδος, η κ. Τσανάκα αποφάσισε να απευθυνθεί στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για να ζητήσει να κατασκευαστεί και στην Καβάλα, στο τμήμα της πεσμένης γέφυρας, γέφυρα τύπου Belley. Η ανικανότητα του κ. Μέτιου-στην καλύτερη περίπτωση- και η αδιαφορία του-στη χειρότερη- στέρησαν από την Καβάλα μία άμεση λύση. Η προθυμία συνεργασία με την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σε κάθε επίπεδο τόνισε ότι ήταν έτοιμη συνδράμει με χρηματοδοτικά εργαλεία και τεχνογνωσία, ήταν ολοφάνερη.

  Λίγες μέρες πριν σβήσουμε το πρώτο κεράκι για την πεσμένη γέφυρα, ο κ. Μέτιος συναντήθηκε με τη νέα διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. (διορισμένη από την κυβέρνηση της ΝΔ) και υπέγραψαν προγραμματική σύμβαση για να αξιολογηθούν «τα σενάρια που θα διερευνηθούν με τις μελέτες είναι είτε η αποκατάσταση του τμήματος της γέφυρας που κατέρρευσε είτε η κατασκευή νέας γέφυρας είτε, τέλος, η δημιουργία εναλλακτικής διαδρομής με τη διεύρυνση του δρόμου που υπάρχει σήμερα».

  Με τον τρόπο αυτό, αποκάλυψαν την μικροπολιτική εκμετάλλευση για το ζήτημα της πεσμένης γέφυρας. Περίμεναν να αλλάξει η κυβέρνηση, να αλλάξει η διοίκηση της Εγνατία Οδός Α.Ε. για να υπογράψουν τη σύμβαση, ώστε να διερευνήσουν τις πιθανές λύσεις αποκατάστασης! Ζήσε Μάη μου να φας τριφύλλι.

  Και όλα αυτά, ενώ οι πολίτες της Καβάλας ταλαιπωρούνται καθημερινά, οι επισκέπτες χάνονται, τα φορτηγά κολλάνε και η πόλη γίνεται περίγελος λόγω της ανικανότητας και της απροθυμίας συνεργασίας του νεοδημοκράτη περιφερειάρχη και της νεοδημοκράτισσας τέως δημάρχου με την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Ας ελπίσουμε, τουλάχιστον, να μην παραμένει ως αξιοθέατο η γέφυρα στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας