Κυριακή, 17 Νοεμβρίου 2019

Βρέθηκαν χρήματα για τις μελέτες της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας; Κύριο

Posted On Τετάρτη, 09 Οκτωβρίου 2019 02:04 Γράφτηκε από τον

Χρηματοδότηση και από τη χρηματοδοτική διευκόλυνση CEF Energy πρόκειται να λάβει το (χρονίζον και "λιμνάζον" επί πολλά έτη) ενεργειακό project της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στα πλαίσια ενός ευρύτερου επενδυτικού πλάνου που ξεπερνά το μισό δισ. ευρώ για ενεργειακές υποδομές που θα βοηθήσουν την ευρωπαϊκή ήπειρο στην προσπάθεια μετάβασης σε μια καθαρή και σύγχρονη οικονομία.

Διευκρινίζεται ότι το έργο για την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, το σχεδόν εξαντλημένο κοίτασμα φυσικού αερίου στη θαλάσσια περιοχή «Νότιος Καβάλα», στο Θρακικό Πέλαγος, συνίσταται στην αξιοποίηση του σχεδόν εξαντλημένου υποθαλάσσιου κοιτάσματος ως υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (UGS).

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά, το κόστος υλοποίησης του έργου κυμαίνεται σε 300 έως 400 εκατ. ευρώ, χρήματα τα οποία θα επενδυθούν από τον νικητή του επικείμενου διαγωνισμού, ο οποίος θα βγει στον αέρα από το ΤΑΙΠΕΔ μέχρι το τέλος του έτους. Επί του παρόντος, το εν λόγω κοίτασμα είναι σε χρήση από την Energean.

Η χωρητικότητα της Υπόγειας Αποθήκης Φυσικού Αερίου υπολογίζεται σε 360-720 εκατ. κ.μ., η οποία ισοδυναμεί με σχεδόν το 10% της ετήσιας κατανάλωσης της χώρας σε φυσικό αέριο.

Τι χρηματοδοτείται

Πιο συγκεκριμένα, η ΕΕ χρηματοδοτεί με 556 εκατ. ευρώ την ολοκλήρωση της ενεργειακής ένωσης και την προσαρμογή των υποδομών στις μελλοντικές ανάγκες του ενεργειακού συστήματος .

Η ψηφοφορία που έλαβε χώρα την προηγούμενη εβδομάδα αποφάσισε την οικονομική ενίσχυση για 8 έργα συνολικά: 6 σχετικά με την ηλεκτρική ενέργεια και 2 για το φυσικό αέριο. Η κατανομή των πόρων ανέρχεται  σε 550 εκατ. ευρώ για την ηλεκτρική ενέργεια και σε 6 εκατ. ευρώ για το φυσικό αέριο. Υπενθυμίζεται ότι η παρούσα πρόσκληση υποβολής προτάσεων ξεκίνησε τον περασμένο Μάρτιο και έκλεισε στις 13 Ιουνίου 2019.

Αναφορικά με το φυσικό αέριο, χρηματοδοτούνται οι εργασίες βελτίωσης της διασύνδεσης μεταξύ Λετονίας και Λιθουανίας καθώς και η μελέτη σχετικά με την Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου Νότιας Καβάλας, στην Ελλάδα.

Τα project ηλεκτρικής ενέργειας

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, χορηγήθηκε επιχορήγηση ύψους 530 εκατ. ευρώ για την καλωδιακή διασύνδεση Γαλλίας και Ιρλανδίας, η οποία θα συνδέσει για πρώτη φορά την Ιρλανδία απευθείας με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Το έργο αφορά την κατασκευή μιας ηλεκτρικής διασύνδεσης ρεύματος συνεχούς ρεύματος 700 MW υψηλής τάσης μήκους περίπου 575 χλμ. μεταξύ της νότιας ακτής της Ιρλανδίας και της βορειοδυτικής ακτής της Βρετάνης στη Γαλλία, αίροντας μια για πάντα την ενεργειακή απομόνωση της Ιρλανδίας από την ευρωπαϊκή ήπειρο.

Επιπλέον, δόθηκε χρηματοδότηση για μελέτες που αφορούν την υποστήριξη έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας στις Κάτω Χώρες, την Εσθονία και τη Λιθουανία, καθώς και το σχέδιο συγχρονισμού των δικτύων ηλεκτρισμού της Βαλτικής με το ευρωπαϊκό δίκτυο, το οποίο έχει ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2025.

Η χρηματοδοτική διευκόλυνση «Συνδέοντας την Ευρώπη» (το γνωστό CEF), προβλέπει συνολικό προϋπολογισμό 5,35 δισ. ευρώ για διευρωπαϊκές ενεργειακές υποδομές για την προγραμματική περίοδο 2014-2020 ενώ για να είναι  επιλέξιμη η επιχορήγηση, η πρόταση πρέπει να ανήκει στα Έργα Κοινού Ενδιαφέροντος (PCI), η τέταρτη έκδοση των οποίων οριστικοποιήθηκε μόλις προ ολίγων ημερών και αναμένεται να τεθεί σε ισχύ στις αρχές του 2020.

Το χρηματοδοτικό εργαλείο «Συνδέοντας την Ευρώπη» για την Ενέργεια έχει ήδη χορηγήσει:

– 647 εκατ. ευρώ σε 34 έργα το 2014,

– 366 εκατ. ευρώ σε 35 έργα το 2015,

– 707 εκατ. ευρώ σε 27 έργα το 2016,

– 873 εκατ. ευρώ σε 17 έργα το 2017 και

– 848 εκατ. ευρώ σε 22 έργα το 2018.

Συνολικά, το 59% του προϋπολογισμού που έχει διατεθεί μέχρι σήμερα υποστηρίζει σχέδια ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των «έξυπνων» δικτύων.

Την περίοδο 2021-2027, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε την ανανέωση του μηχανισμού «Συνδέοντας την Ευρώπη», διαθέτοντας συνολικά 42,3 δισ. ευρώ για τη στήριξη επενδύσεων σε ευρωπαϊκά δίκτυα υποδομών, συμπεριλαμβανομένων 8,7 δισεκατομμυρίων ευρώ για την Ενέργεια.

Πηγή: ypodomes.gr

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Καβάλα-Καλαμάτα 2-1: Αν και με 10 παίκτες, το "γύρισε" στο τελευταίο δεκάλεπτο! (βίντεο) E17bad636676883f19b8b57ac23165e3 M

  Τι και αν βρέθηκε πίσω στο σκορ από το 22ο λεπτό, τι και αν έμεινε με 10 παίκτες για ένα ολόκληρο ημίχρονο (χάρη σε μια αποβολή που μόνο ο Ξανθιώτης διαιτητής Τσοπουλίδης είναι σε θέση να εξηγήσει), τι και αν δεν έπαιξε στο 100% των δυνατοτήτων της στο μεγαλύτερο μέρος της αναμέτρησης...

  Η Καβάλα κατάφερε να κερδίσει εντός έδρας την Καλαμάτα με 2-1, με ανατροπή στο τελευταίο δεκάλεπτο και με τον Μαρκόπουλο (που είχε περάσει λίγα λεπτά νωρίτερα ως αλλαγή) να πετυχαίνει ένα ονειρώδες γκολ και να ξεσηκώνει τους περίπου 1000 φιλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες του "Ανθή Καραγιάννη".

  Το παιχνίδι ξεκίνησε με τον προπονητή του ΑΟΚ Παύλο Δερμιτζάκη να κάνει αρκετές αλλαγές στην αρχική σύνθεση της ομάδας, και με την Καλαμάτα να απειλεί για πρώτη φορά στο 3' -με μια σέντρα-σουτ που σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι της εστίας του Γ. Παπαδόπουλου. Η πρώτη φορά που η Καβάλα έφτασε κοντά στο γκολ στο 8ο λεπτό, όταν μετά από μπαλιά του Βόσαλικ ο Ορφανίδης εκμεταλλεύτηκε την ασυνεννοησία των Στεφανάκου και Ιντζίδη, και με προβολή προσπάθησε να σκοράρει (αλλά ο τερματοφύλακας των Καλαματιανών Στεφανάκος μπλόκαρε την μπάλα).

  Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 23' με τον Αλεξόπουλο, ο οποίος κατέβασε την μπάλα μετά από σέντρα μέσα στην μεγάλη περιοχή, ξέφυγε από τον Παπαστεριανό και με διαγώνιο σουτ έστειλε την μπάλα στα δίχτυα του Γ. Παπαδόπουλου.

  Η Καλαμάτα συνέχιζε να πιέζει (έχασε μια πολύ καλή ευκαιρία, με τριπλή προσπάθεια μετά από φάουλ του Κωνσταντινόπουλου στο 33'), ενώ τα πράγματα για την Καβάλα έγιναν ακόμα χειρότερα στο 40' μετά από την αδικαιολόγητη αποβολή του Παπαστεριανού με δεύτερη κίτρινη κάρτα (είχε "κιτρινιστεί" για πρώτη φορά στο 30', μετά από φάουλ που έκανε στον Αλεξόπουλο)

  Μετά από εκτέλεση φάουλ από τα πλάγια, ο αμυντικός της Καβάλας (ο οποίος κινήθηκε μαζί με τους υπόλοιπους παίκτες) βρέθηκε πεσμένος στο χορτάρι. Παρά το γεγονός πως ούτε ο ίδιος αλλά ούτε οι συμπαίκτες του ζήτησαν κάτι από αυτή την πτώση, ο διαιτητής "είδε" "θέατρο" και έδειξε την δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Παπαστεριανό.

  Στο 2ο ημίχρονο η Καβάλα προσπάθησε να πιέσει, χωρίς όμως να απειλήσει με αξιώσεις την εστία του Στεφανάκου, όμως στο 79ο λεπτό κατάφερε και έφτασε στην ισοφάριση! Συγκεκριμένα, μετά από εκτέλεση κόρνερ από τα αριστερά και κεφαλιά-πάσα του Γαβριηλίδη, ο Β. Παπαδόπουλος βρέθηκε αμαρκάριστος στο δεύτερο δοκάρι και έστειλε την μπάλα στην γωνία της εστίας των φιλοξενούμενων.

  Και ενώ όλα έδειχναν ότι το ματς θα λήξει ισόπαλο, ένα σπάνιας ομορφιάς γκολ από τον Μαρκόπουλο ξεσήκωσε τους φιλάθλους και τον πάγκο της Καβάλας. Συγκεκριμένα, στο 88' ο Στεφανάκος εκτέλεσε ένα ελεύθερο που αποκρούστηκε στο κέντρο του γηπέδου από τους παίκτες της Καβάλας. Ο Β. Παπαδόπουλος, στην συνέχεια, πάσαρε ψηλοκρεμαστά στον Μαρκόπουλο, ο οποίος βρέθηκε στην μεγάλη περιοχή και σταμάτησε την μπάλα με το πόδι του (πιεζόμενος από τον Μπάμπη). Όμως, αντί να κάνει οτιδήποτε άλλο, γύρισε το σώμα του και με ένα ανάποδο ψαλίδι έστειλε την μπάλα στην πάνω δεξιά γωνία της εστίας του Στεφανάκου, πετυχαίνοντας το τελικό 2-1 για το "καραβάκι"!

  Καβάλα (Παύλος Δερμιτζάκης): Γ. Παπαδόπουλος, Αρναούτογλου, Βόσαλικ (66' Μαρκόπουλος), Γαβριηλίδης, Καζαντζίδης (80' Καθάριος), Κέρθι, Κουτσούμπας, Ορφανίδης (46' Στίκας), Παπαστεριανός, Β. Παπαδόπουλος, Χαντί

  Καλαμάτα (Βασίλης Βούζας): Στεφανάκος, Τσουβαλτζίδης (67' Γκαλγκέρια), Κωνσταντινόπουλος, Μάκος, Ιντζίδης, Μπάμπης, Ζαχαρόπουλος, Καζβιρόπουλος, Βουκμίροβιτς, Κουιρουκίδης (71' Οσμάναγκιτς), Αλεξόπουλος (84' Τζόκιτς)

  Τα αποτελέσματα

  Τρίκαλα - Αιγάλεω 2-1
  Ιωνικός - Διαγόρας 3-2
  Βέροια - Θεσπρωτός 1-1
  Ασπρόπυργος - ΟΦ Ιεράπετρας 3-0
  Ιάλυσος - ΠΟ Τριγλίας 1-2
  Καβάλα - Καλαμάτα 2-1
  Νίκη Βόλου - Ολυμπιακός Βόλου 2-0

  Η βαθμολογία

  Η επόμενη αγωνιστική (9η)

  Θεσπρωτός-ΑΟ Τρίκαλα
  Αιγάλεω-Διαγόρας Ρόδου
  Ιάλυσος-ΑΟ Καβάλα
  Καλαμάτα-Ασπρόπυργος
  Ολυμπιακός Βόλου-Ιωνικός
  ΟΦ Ιεράπετρας-Βέροια
  ΠΟ Τρίγλιας-Νίκη Βόλου

 • Σύλληψη για παράνομο καζίνο στην Καβάλα 2d9d905a6003249affe3ad93d2f18dad M

  Συνελήφθησαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής στην Καβάλα, από αστυνομικούς της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκλήματος του Τμήματος Ασφάλειας Καβάλας, τρεις (3) ημεδαποί, ηλικίας 53, 53 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του νόμου περί παιγνίων.

  Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και δράσεων για την καταπολέμηση της διεξαγωγής παράνομων τυχερών παιγνίων, οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν έλεγχο σε κατάστημα, όπου εντόπισαν τον 53χρονο ιδιοκτήτη του, να έχει οργανώσει τη διενέργεια του τυχερού - απαγορευμένου παιγνίου «TEXAS HOLD’EM», σε ειδικά διαμορφωμένο τραπέζι, στο οποίο συμμετείχε μαζί με τους άλλους δύο δράστες.

  Στην κατοχή των δραστών και στο χώρο του καταστήματος, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν:

  • 417 μάρκες
  • 4 τράπουλες
  • 1 τετράδιο με ιδιόχειρες σημειώσεις
  • το χρηματικό ποσό των 40 ευρώ

  Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καβάλας, ενώ την προανάκριση ενήργησε το Τμήμα Ασφάλειας Καβάλας.

 • Καβάλα-Γέφυρα 63-62: Με την ψυχή στο στόμα, αλλά χαλάλι της... 9330d5121a84e15abea9e8cfc1d3f116 M

  Μπορεί να δυσκολεύτηκε πολύ, μπορεί να μετέτρεψε το ματς σε ντέρμπι, μπορεί να χρειάστηκε να "περιμένει" μέχρι και την τελευταία επίθεση,  αλλα τελικά τα κατάφερε...

  Ο λόγος για την ομάδα μπάσκετ της Καβάλας, η οποία -έστω και με δυσκολία- κέρδισε εντός έδρας την Γέφυρα με 63-62, σε αγώνα που διεξήχθη στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος του Βόρειου ομίλου της Β' Εθνικής κατηγορίας. Η ομάδα του Νίκου Πενταζίδη βρέθηκε πίσω στο σκορ στο τέλος του κάθε δεκαλέπτου, ωστόσο 12 δευτερόλεπτα πριν την λήξη του παιχνιδιού "έχτισε" μια διαφορά 4 πόντων (63-59), χάρη σε 2 εύστοχες ελεύθερες βολές του Αθανασιάδη. Οι φιλοξενουμενοι αντεδρασαν, και χαρη σε ένα τρίποντο του Αποστολίδη 8.4 δευτερόλεπτα πριν την λήξη και μια λάθος επαναφορά από τους παίκτες της Καβάλας "απέκτησαν" το δικαίωμα να κάνουν την τελευταία επίθεση και να διεκδικήσουν την νίκη. Η επίθεση δεν στέφθηκε με επιτυχία, και η Καβάλα πήρε μια δύσκολη αλλά σημαντική, για την συνέχεια του πρωταθλήματος, νίκη.

  Τα δεκάλεπτα: 18-19, 31-35, 48-49, 63-62

  Στα άλλα ματς

  Ευκαρπία – Πρωτέας Γρεβενών 72-74
  Ερμής Λαγκαδά – ΧΑΝΘ 73-63
  Στρατώνι – Πολύγυρος 77-82
  ΠΑΣ Γιάννινα – ΚΑΟΧ 111-38
  Φάρσαλα – Έσπερος Λαμίας 98-81
  Κομοτηνή – Δόξα Λευκάδας 72-79
  Μαχητές-Πειραματικού – Αίας Ευόσμου

  Η Βαθμολογία (Σε 7 αγώνες):
  1. ΠΑΣ Γιάννινα 14 (7-0)
  2. Δόξα Λευκάδας 13 (6-1)
  -----------------------------------------
  3. Φάρσαλα 13 (6-1)
  4. Καβάλα 12 (5-2)
  5. ΧΑΝΘ 11 (4-3)
  6. Πολύγυρος 11 (4-3)
  7. Ερμής Λαγκαδά 11 (4-3)
  8. ΠΣ Ευκαρπίας 11 (4-3)
  9. Αίας Ευόσμου 10 (3-4)
  10. Μαχητές-Πειραματικού 10 (3-4)
  11. Πρωτέας Γρεβενών 10 (3-4)
  12. Γέφυρα 9 (2-5)
  -------------------------------------------
  13. Στρατώνι 9 (2-5)
  14. ΓΑΣ Κομοτηνής 9 (2-5)
  15. Έσπερος Λαμίας 8 (1-6)
  16. ΚΑΟΧ 7 (0-7)

  Η επόμενη αγωνιστική (8η, 24/11)

  ΧΑΝΘ – Ευκαρπία
  Αίας Ευόσμου – Ερμής Λαγκαδά
  ΑΟ Πολυγύρου – Μαχητές Πειραματικού
  ΚΑΟΧ – Στρατώνι
  ΠΑΣ Γιάννινα – Φάρσαλα
  Πρωτέας Γρεβενών – ΓΑΣ Κομοτηνή
  Δόξα Λευκάδας – Καβάλα
  Γέφυρα – Έσπερος Λαμίας

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας