Σάββατο, 07 Δεκεμβρίου 2019

Editorial (705)

Η Energean τιμά και φέτος τη Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες με τρεις πρωτοβουλίες στην Ελλάδα και το Ισραήλ. Πιο συγκεκριμένα:

Ελλάδα, Καβάλα

Η Energean υποστηρίζει σταθερά το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Καβάλας. Φέτος, η Energean υποστήριξε την εκδήλωση που οργάνωσε το Εργαστήριο στο πλαίσιο της συγκεκριμένης ημέρας, ενώ προχωρεί σε δωρεά εξοπλισμού για την πολυαισθητηριακή αίθουσα που λειτουργεί στο Εργαστήριο, η οποία χρησιμοποιείται για παιδιά με αυτισμό και μαθησιακές δυσκολίες. Η Energean είναι ιδιαίτερα περήφανη για το ότι η δημιουργία και λειτουργία της πολυαισθητηριακής αίθουσας επιτεύχθηκε με τη χρησιμοποίηση των εσόδων που συγκεντρώθηκαν από τη διαδικτυακή καμπάνια χρηματοδότησης που είχε πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο του 2018 με πρωτοβουλία της εταιρείας μας.

Ελλάδα, Ηλεία

Η Energean υποστηρίζει σταθερά και το Σωματείο Παραπληγικών – Κινητικά Αναπήρων της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας και προχωρεί σε δωρεά για την κάλυψη αναγκών του. Παράλληλα, θα παραδώσει στο Σωματείο ένα μεγάλο αριθμό από καπάκια που έχουν συγκεντρωθεί στο πλαίσιο της καθημερινής λειτουργίας των γραφείων της εταιρείας στην Αθήνα.

Ισραήλ

Στο Ισραήλ, η Energean υποστήριξε και συμμετείχε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο Rabin στην πόλη Nesher, στην οποία συμμετείχαν περίπου 100 μαθητές. Ο στόχος της εκδήλωσης ήταν να γνωρίσουν τα παιδιά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα άτομα με αναπηρίες, συμμετέχοντας σε δραστηριότητες όπως η κίνηση πάνω σε αμαξίδιο σε χώρο με εμπόδια, η επικοινωνία με βάση τις ειδικές σημάνσεις κ.α.

Η κα. Ίλια Ρήγα, επικεφαλής του τομέα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Energean δήλωσε σχετικά:

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι και υπερήφανοι για τις πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει προκειμένου να τιμήσουμε τη Διεθνή Ημέρα για τα Άτομα με Αναπηρίες αλλά και γενικότερα μέσα στη χρονιά που φεύγει. Όλες αυτές οι δραστηριότητες εντάσσονται στην προσπάθειά μας να συμβάλουμε στην Ατζέντα 2030 του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για έναν κόσμο χωρίς αποκλεισμούς των ατόμων με αναπηρίες. Οι πρωτοβουλίες μας υπηρετούν και τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και, ειδικότερα, το Στόχο 10 για τη Μείωση των Ανισοτήτων, και το Στόχο 17 για Συνεργασίες για την Επίτευξη των Στόχων».

Posted On Τρίτη, 03 Δεκεμβρίου 2019 23:52 Γράφτηκε από τον

Το 1992, η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, ανακήρυξε την 3η Δεκεμβρίου ως Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία(ΑμεΑ). Κάθε χρόνο η μέρα αυτή δίνει ακόμα μία ευκαιρία στην κοινωνία να εστιάσει την προσοχή της στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ανθρώπων με αναπηρία. Βελτιώνοντας, έτσι, την ποιότητα ζωής τους και υλοποιώντας μεταρρυθμίσεις που θα αναπτύξουν νέες προοπτικές για την κοινωνική τους ενσωμάτωση και χειραφέτηση.

Η 3η του Δεκέμβρη δεν είναι ημέρα γιορτής, αλλά αγώνα, διεκδίκησης και κινητοποίησης έτσι ώστε να εξαλειφθούν οι δυσμενείς και πολλές φορές αντιδημοκρατικές καταστάσεις που βιώνουν καθημερινά οι άνθρωποι με αναπηρία και τους οδηγούν στον κοινωνικό αποκλεισμό.

Η σύγχρονη κοινωνική οργάνωση, το δομημένο περιβάλλον και οι προκαταλήψεις της κοινωνίας μας λειτουργούν περιοριστικά απέναντι στους ανθρώπους με αναπηρία.

Η αναπηρία όμως, απορρέει κατά κύριο λόγο από την αποτυχία τόσο της πολιτείας όσο και της κοινωνίας να σεβαστεί τα δικαιώματα των ΑμεΑ.

Σε μια δημοκρατική κοινωνία ο κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να ζει ισότιμα, να εκπαιδεύεται, να εργάζεται, να ερωτεύεται, να ονειρεύεται και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή χωρίς διακρίσεις, στερεότυπα και προκαταλήψεις.

Αγωνιζόμαστε μαζί με το αναπηρικό κίνημα για την κοινωνική ασφάλιση, την αποϊδρυματοποίηση, τη διαβίωση στην κοινότητα και την προσβασιμότητας σε όλους τους δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους. Αγωνιζόμαστε καθημερινά για να γκρεμίσουμε τα τείχη του κοινωνικού αποκλεισμού και του ρατσισμού απέναντι στην κάθε μορφής αναπηρία. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να γκρεμίσουμε τα τείχη στα μυαλά των ανθρώπων.

Ως δημοτική παράταξη σταθερή και συνεπής όλα αυτά τα χρόνια συμπαρατασσόμαστε με τους ανθρώπους με αναπηρία για μια ζωή με Αξιοπρέπεια κι όχι οίκτο, με Αλληλεγγύη κι όχι φιλανθρωπία. Για την αντιμετώπιση του κοινωνικού αποκλεισμού των ατόμων με αναπηρία και την κοινωνική τους (επαν)ένταξη προτείνουμε:

 •  Η δημιουργία στέγης υποστηριζόμενης διαβίωσης(ΣΥΔ) ατόμων με αναπηρία και η ταυτόχρονη συμμετοχή εκπροσώπου τους στο Δ.Σ. του φορέα που θα δημιουργηθεί.
 •  Η δημιουργία νέων ΚΔΑΠ-ΜΕΑ
 •  Η δημιουργία παιδικών χαρών ΑμεΑ και τρίμηνου θερινού Προγράμματος Δημιουργικής Απασχόλησης παιδιών με αναπηρία.
 •  Η επιμόρφωση και εκπαίδευση των υπάλληλων του Δήμου στα θέματα ΑμεΑ, με σκοπό την καλύτερη επικοινωνία και εξυπηρέτησή τους.
 •  Η οργάνωση σε συνεργασία με τους φορείς της αναπηρίας σχολής εκμάθησης της νοηματικής γλώσσας και της γραφής Braille (την όποια θα μπορούν να παρακολουθούν και δημοτικοί υπάλληλοι, έτσι ώστε να εξυπηρετούν με σωστότερο και αμεσότερο τρόπο τα ΑμεΑ).
 •  Η παρουσία μεταφραστή της νοηματικής σε κάθε εκδήλωση του Δήμου.
 •  Ο εξοπλισμός όλων των βιβλιοθηκών του Δήμου με βιβλία τυπωμένα στην γραφή Braille.
 •  Η εισαγωγή της γραφής Braille στους ανελκυστήρες και στις ενδείξεις των πινακίδων των γραφείων των διαφόρων υπηρεσιών.
 •  Η προσβασιμότητα παντού: δρόμοι, δημόσιοι χώροι, υπηρεσίες, θέατρα, γήπεδα, με ελεύθερα πεζοδρόμια, με ηχητική σήμανση στις διαβάσεις, με περισσότερες θέσεις στάθμευσης κλπ.
 •  Η έκτακτη μετακίνηση δημοτών μας με αναπηρία σε νοσοκομεία, σε κέντρα αποκατάστασης, σε ψυχαγωγικές δραστηριότητες με ειδικά οχήματα (λευκά ταξί κτλ).
 •  Η εκπόνηση προγράμματος μετακίνησης και διευκόλυνσης των ΑμεΑ που διαμένουν σε απομακρυσμένα δημοτικά διαμερίσματα, έτσι ώστε να συμμετέχουν σε σημαντικές δράσεις που πραγματοποιούνται συνήθως στην έδρα του Δήμου και έχουν κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα.
 •  Η συμμετοχή μελών του συλλόγου τους σε θεματικές επιτροπές του Δήμου που τους αφορούν.
 •  Η συνεχής συνεργασία με το Νομαρχιακό σύλλογο των ΑμεΑ Καβάλας για θέματα, ενέργειες ή έργα που αναλαμβάνει ο Δήμος και τους ενδιαφέρουν αλλά και με το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ που κατευθύνει και συντονίζει δράσεις για τους ανθρώπους με αναπηρία.

Τίποτα για τους ανθρώπους με αναπηρία, χωρίς τους ανθρώπους με αναπηρία.

Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι!

Για τη Συμπαράταξη Πολιτών,

ο επικεφαλής,

Άρης Βέρρος

Posted On Δευτέρα, 02 Δεκεμβρίου 2019 19:30 Γράφτηκε από τον

Οι μεγάλες ζημιές από την έντονη νεροποντή δεν είναι ένα αποτέλεσμα μοιραίο, που δε θα μπορούσε να αποφευχθεί.

Ο δρόμος που χάλασε στις Μαριές έχει να συντηρηθεί ουσιαστικά πολλές δεκαετίες.

Στα Λιμενάρια δεν υπάρχουν αντιπλημμυρικά έργα ενώ δεν γίνεται συνεχής καθαρισμός των ρεμάτων και η αντίστοιχη εκβάθυνσή τους με αποτέλεσμα αυτά να ξεχειλίζουν.

Στον Ποτό και την ευρύτερη περιοχή που έγιναν και οι μεγαλύτερες ζημιές δεν υπήρξε ποτέ αντιπλημμυρική μελέτη αν και ο οικισμός ολοένα και αναπτυσσόταν όλα τα προηγούμενα χρόνια. Δε θα ήταν ίδια η κατάσταση αν δεν είχε καεί το δάσος ή έστω αν είχαν γίνει ουσιαστικές παρεμβάσεις αποκατάστασης μετά τη πυρκαγιά.

Εκτεταμένες ζημιές, με πλημμυρισμένα υπόγεια και άλλα προβλήματα είχαμε και στη Σκάλα Ποταμιάς, όπως και στην υπόλοιπη Βόρεια Θάσο. Τα μπαλώματα που είχαν γίνει σε περιοχές με γνωστά προβλήματα δεν άντεξαν και την κατάσταση επιδεινώνει η διακοπή ρεύματος που δεν επιτρέπει την λειτουργία των αντλιών σε όποια σπίτια ή τουριστικές μονάδες υπήρχαν.

Παράλληλα, υπάρχουν μεγάλες καταστροφές στην ελαιοπαραγωγή και σε πολλούς αγροτικούς δρόμους γεγονός που δημιουργεί προβλήματα στον αγροτοκτηνοτροφικό τομέα.

Ο καιρός θα είναι μερικές φορές και κακός, αλλά δε θα μας φταίει αυτός! Μπορούν να παρθούν μέτρα που θα προστατεύουν το βιος και τη ζωή μας. Εμπόδιο αποτελεί η καπιταλιστική ανάπτυξη που βάζει σε πρώτη προτεραιότητα ότι αφήνει κέρδος. Αυτή την πολιτική στηρίζουν όλες οι αστικές κυβερνήσεις ανεξαρτήτως πρόσημου, έχουν τεράστιες ευθύνες.

Έτσι, ψηλά στη λίστα ενδιαφέροντός τους είναι τα έργα πχ των αυτοκινητοδρόμων, εκεί μεταξύ των άλλων μπορούν να μπουν και διόδια και από ότι βλέπουμε αυτά να αυγαταίνουν κάθε τόσο ώστε να κερδίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που τα αντιπλημμυρικά είναι τελευταία σε αυτή τη λίστα. Δεν είναι τυχαίο που ο προϋπολογισμός του Δήμου Θάσου δεν προβλέπει κανένα καινούργιο αντιπλημμυρικό έργο, ότι στην Περιφέρεια είναι ελάχιστα αυτά τα κονδύλια, ότι στην ΕΕ δεν είναι επιλέξιμα, τα υπολογίζουν όλα με τη λογική κόστους – οφέλους.

Είναι όμως κοινωνική ανάγκη τα έργα αυτά. Ολοένα και πιο συχνά θα έρχεται αυτή η ανάγκη στο προσκήνιο το επόμενο διάστημα όπως έγκαιρα είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Τι έχουν να πουν τώρα αλήθεια όλοι αυτοί που μας έλεγαν ότι δεν υπάρχει ανάγκη στο νησί, ότι είναι όλα καλά;

Καλούμε το λαό να μην πιστέψει πάλι τα λόγια στις συσκέψεις διαφόρων αρμοδίων και να παλέψει άμεσα για:

 • Να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια ώστε να γίνουν άμεσα οι μελέτες και να ξεκινήσουν τα αντιπλημμυρικά έργα
 • Να αποζημιωθούν στο ακέραιο οι αγρότες, οι κτηνοτρόφοι των οποίων οι κτιριακές υποδομές, το ζωικό και το φυτικό κεφάλαιο υπέστησαν ζημιές από τις πρόσφατες πλημμύρες.
 • Δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων με σαφή καταγραφή τους στους προϋπολογισμούς του Δήμου και της Περιφέρειας.
 • Σχεδιασμός με μακροχρόνιο χρονικό ορίζοντα προβλέψεων, που να περιλαμβάνει ορθολογικές χρήσης γης, διάνοιξη ρεμάτων, μικρά φράγματα κατακράτησης φερτών υλικών κλπ.
 • Να αποκατασταθούν με κρατικές δαπάνες όλες οι πλημμυρόπληκτες υποδομές.
 • Να αποζημιωθούν πλήρως όλες οι ζημιές στις ιδιωτικές υποδομές
 • Να τοποθετηθεί αλεξικέραυνο που να προστατεύει την περιοχή Καλύβια Ποτού.

Σε αυτόν τον αγώνα το ΚΚΕ θα πρωτοστατήσει.

Posted On Κυριακή, 24 Νοεμβρίου 2019 14:00 Γράφτηκε από τον

Οι εκλογές οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στις 14 και 15 Νοεμβρίου, για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας, ήταν διαφορετικές. Είχαν έναν και μόνο νικητή: τους εμπόρους της πόλης μας. Και είχαν μία και μόνη επιτυχία: την αθρόα συμμετοχή των συναδέλφων στην εκλογική διαδικασία, για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια.

Για τον λόγο αυτό θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε προσωπικά έναν προς έναν, όλους όσους ήρθαν να συμμετάσχουν στην διαδικασία. Μας δίνουν τη δύναμη και το κουράγιο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες και μας μεταφέρουν τη μεγάλη ευθύνη να ανταποκριθούμε στις απαιτήσεις τις δικές τους και των καιρών.

Αγαπητοί συνάδελφοι, σας ζητούμε να παραμείνετε στην πρώτη γραμμή, να συνεχίσετε να συμμετέχετε στις δράσεις και τις εκδηλώσεις μας, να δίνετε το παρών στις γενικές συνελεύσεις μας. Να ζητάτε, να απαιτείτε. Να μας πιέζετε να γινόμαστε καλύτεροι και να εξυπηρετούμε καλύτερα τα συμφέροντά σας. Να επιβεβαιώνετε καθημερινά το μήνυμα των εκλογών. Πως οι έμποροι της πόλης είναι εδώ, συμμετέχουν και δεν θα αφήσουν τις τύχες τους στα χέρια κανενός άλλου.

Στόχος μας είναι να φανούμε χρήσιμοι και υποχρέωση μας είναι να διατηρήσουμε ανάμεσα μας συνεχή και ειλικρινή διάλογο.

Σας ευχαριστούμε.

Posted On Πέμπτη, 21 Νοεμβρίου 2019 11:50 Γράφτηκε από τον

Η Αγωνιστική Συσπείρωση χαιρετίζει όλους τους συναδέλφους που στήριξαν το ψηφοδέλτιο της και την γραμμή πάλης που έχει χαράξει στο χώρο των αυτοαπασχολούμενων.

Και σε αυτή την μάχη των εκλογών κρίθηκε η ετοιμότητα και ο βαθμός οργάνωσης του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων  απέναντι στις πολιτικές των κυβερνήσεων που εφαρμόζουν για να ενισχύσουν ακόμη περισσότερο την, έτσι και αλλιώς μεγάλη,  κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων .

Η Αγωνιστική Συσπείρωση θα διαθέσει τη δύναμη που πήρε και σε αυτές τις εκλογές για να ενισχυθεί η πάλη για τις ανάγκες και τα δικαιώματα των συναδέλφων. Για να δημιουργηθεί μέτωπο απέναντι στις πολιτικές της φοροληστείας, των κατασχέσεων και πλειστηριασμών, της ιδιωτικοποίησης της ασφάλισης, της απαξίωσης της δημόσιας υγείας, παιδείας, για σταθερό χρόνο εργασίας και επαρκή χρόνο ανάπαυσης.

Οι εξελίξεις σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο προμηνύουν την ανάγκη υψηλού βαθμού οργάνωσης και μαχητικής διεκδίκησης για να υπερασπιστούμε τις ανάγκες και τα δικαιώματά μας στη δουλειά και στη ζωή. 

Posted On Δευτέρα, 18 Νοεμβρίου 2019 19:14 Γράφτηκε από τον

Είναι άραγε απορίας άξιο πώς τόσα άρθρα, τόσος διάλογος, τόσες απόψεις, δεν έχουν καταφέρει μέχρι και σήμερα να δώσουν μία οριστική απάντηση στο ζήτημα;

Πώς χαρακτηρίζεται κάποιος που εγκαταλείπει τη χώρα του και περνά τα σύνορα μιας άλλης; Πρόσφυγας ή Μετανάστης;

Η απάντηση λοιπόν, δεν μπορεί να είναι μία και οριστική, ακριβώς επειδή εκείνος που θα επιχειρήσει να την δώσει, θα το κάνει χρησιμοποιώντας την δική του, αποκλειστικά και μόνον, οπτική.

Εάν επιχειρήσει να το κάνει ένας νομικός, θα δώσει το σαφή ορισμό του «πρόσφυγα», όπως αυτός αναφέρεται στη Σύμβαση της Γενεύης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα να δώσει τον ίδιο, ή κάποιο παρόμοιο, ορισμό, για τον «μετανάστη», ακριβώς επειδή ένας τέτοιος,     -αποδεκτός από όλους τους νομικούς κύκλους- ορισμός, δεν υπάρχει σε κανένα απολύτως κείμενο που να δεσμεύει νομικά εκείνον ή εκείνους που θα τον χρησιμοποιήσουν.

Με δυο λόγια. Ενώ υπάρχει νομικά αποδεκτός ορισμός του «πρόσφυγα», δεν υπάρχει για τον «μετανάστη». Και αυτό, είναι κάτι που αποδέχεται ακόμη και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Εάν τον ίδιο «διαχωρισμό» των χαρακτηρισμών, επιχειρήσει να τον κάνει κάποιος που εξετάζει το όλο ζήτημα αποκλειστικά και μόνο υπό την οπτική του «ανθρωπισμού» και της «αλληλεγγύης των λαών», τότε δεν πρόκειται να μπει καν στον «κόπο» να το πράξει, μιας και -για τον ίδιο- είτε «πρόσφυγας» είτε «μετανάστης», έχει ακριβώς τα ίδια δικαιώματα, ανεξάρτητα από το ποιος είναι, από πού κατάγεται, τι τον οδήγησε στο να εγκαταλείψει τη χώρα του, ή ό,τι άλλο. Κατά συνέπεια, δε χρειάζεται καν να υπάρξει τέτοιος διαχωρισμός.

Εάν πάλι για το ίδιο ζήτημα, επιχειρηθεί μία προσέγγιση από κάποιον που εξετάζει τα πάντα κάτω από το πρίσμα του «πατριωτισμού» και της αναλλοίωτης διατήρησης της προσωπικής, οικογενειακής ή και -γενικότερα- της πολιτισμικής και εθνολογικής του ταυτότητας, τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως το βάρος της αξιολόγησής του, θα τον στρέψει προς την κατεύθυνση του χαρακτηρισμού των πάντων, ή τουλάχιστον των συντριπτικά περισσότερων, ως «μεταναστών».

Τρεις διαφορετικές περιπτώσεις, τρία διαφορετικά συμπεράσματα.

Κι εάν κάποιος αναγνώστης σκεφτεί πως, υπάρχουν και οι περιπτώσεις που νομικοί εξετάζουν το ζήτημα είτε υπό το πρίσμα του «ανθρωπισμού», είτε υπό αυτό του «πατριωτισμού», τότε, κατά τη γνώμη μου, ναι μεν θα δώσουν την τεκμηριωμένη (ως άνω) νομική τους άποψη επί του θέματος, θα την «χωρέσουν» όμως ερμηνεύοντάς την, μέσα στο «κουτί των συναισθημάτων τους».

Γιατί, στο τέλος, ο ήδη διαμορφωμένος από τις εμπειρίες, τις επιρροές και τα διαβάσματα που επιλέγουμε χαρακτήρας μας, επικρατεί -στις περισσότερες των περιπτώσεων- των θεωρητικών επιστημονικών μας γνώσεων.

Κι αν κάτι τέτοιο συνέβαινε μόνο στο απλό επίπεδο μιας καθημερινής συζήτησης, μετατρέπεται σε πρόβλημα προς επίλυση, όταν συμβαίνει στο επίπεδο μιας πολιτικής συζήτησης, πόσω δε μάλλον όταν αυτή η συζήτηση έχει ως στόχο της την καθιέρωση συγκεκριμένης πολιτικής στρατηγικής.

Γι’ αυτό λοιπόν, μην απορείτε.

Στο ερώτημα «πρόσφυγας ή μετανάστης», δεν υπάρχει μία και μόνη απάντηση.

Πάντα θα παίζει ρόλο ο «χαρακτήρας» αυτού που απαντά, ακόμη κι εάν αυτός είναι… Διεθνής Οργανισμός.

Posted On Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2019 14:49 Γράφτηκε από τον

Αγαπητοί/ες συνάδελφοι,

Μετά από 30 έτη παρουσίας μου στην αγορά της Καβάλας,όντας έμπορος 2ης γενιάς και έχοντας πάντα ενδιαφέρον για την επαγγελματική μας κοινότητα,πιστεύω ότι έφτασε η στιγμή να αγωνιστώ με όλες μου τις δυνάμεις για τον Καβαλιώτικο Επιχειρηματικό Κόσμο.

Και βεβαίως,ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί ο στόχος μου αυτός ήταν να συστρατευθώ με την ομάδα του φίλου και συναδέλφου,Β.Λεμονίδη:"Ενωτική Κίνηση Εμπόρων",ο οποίος έχει καταφέρει επί προεδρίας του πολλά επιτεύγματα για την αγορά μας με κυριότερο αυτό της "Λευκής Νύχτας",επιτυγχάνοντας την επιχειρηματική μας αναβίωση. 

Τα σοβαρά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα που συνοδεύουν την καθημερινότητά μας τα τελευταία δέκα χρόνια,έχουν επηρεάσει εμάς τους ίδιους,τις οικογένειές μας σε τέτοιο βαθμό,που μας διακατέχει πλέον η αγωνία,η ανασφάλεια,η απαισιοδοξία,ο οικονομικός και κοινωνικός μας μαρασμός. 

Ήρθε η ώρα,όλα αυτά να αλλάξουν!

Ήρθε η ώρα,να επανακτήσουμε τον δυναμισμό μας,το χαμόγελο και την ασιοδοξία που πάντα χαρακτήριζαν εμάς τους εμπόρους! 

Σας καλώ,να με τιμήσετε με τη ψήφο σας στις 14-15 Νοεμβρίου στις εκλογές του Ε.Σ.Κ.,για να πραγματοποιήσουμε αυτούς τους στόχους όλοι μαζί! 

Με τιμή, 

Ηλίας Χάιτας

Posted On Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 18:46 Γράφτηκε από τον

46 χρόνια μετά, τα συνθήματα "Ψωμί - Παιδεία – Ελευθερία", "Έξω αι ΗΠΑ", "Έξω το ΝΑΤΟ", εξακολουθούν να παραμένουν αδικαίωτα και ζωντανά στη μνήμη και τη συνείδηση του ελληνικού λαού.

Η στρατιωτικοφασιστική δικτατορία που επιβλήθηκε στις 21 Απριλίου 1967 γεννήθηκε από την κρίση του αστικού πολιτικού συστήματος και βρήκε έτοιμο το ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο, με κύριο χαρακτηριστικό τον αντικομμουνισμό και τους μηχανισμούς καταστολής του μετεμφυλιακού κράτους. Είχε την ανοχή και στήριξη των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, υπηρέτησε τους σχεδιασμούς τους, άνοιξε το δρόμο για την τουρκική εισβολή και κατοχή στην Κύπρο. Φυλάκιζε, βασάνιζε, δολοφονούσε και έστελνε εξορία χιλιάδες λαϊκούς αγωνιστές.

Σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου βρίσκουν την έκφρασή τους στους καθημερινούς αγώνες των εργαζομένων, των φτωχών λαϊκών ανθρώπων και της νεολαίας, για σύγχρονα δικαιώματα στην εργασία, στην Υγεία, στην Πρόνοια, στην Εκπαίδευση, στον Πολιτισμό, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, στη φτώχεια και την προσφυγιά.

Η αλλαγή στην κυβέρνηση από τη ΝΔ και το παραμύθι της δίκαιης καπιταλιστικής ανάπτυξης στηρίζεται πάνω στην άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων, για φθηνή δουλειά χωρίς δικαιώματα, το χτύπημα στην απεργία, την κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και τους περιορισμούς στις διαδηλώσεις.

Αντίθετες με το διαχρονικό μήνυμα του Πολυτεχνείου είναι οι εξελίξεις του τελευταίου διαστήματος με τον Στρατηγικό Διάλογο μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και την υπογραφή της Συμφωνίας Αμυντικής Συνεργασίας για τις βάσεις. Η κυβέρνηση της ΝΔ, πάνω στο έδαφος που έστρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο διάστημα, βάθυνε ακόμα πιο πολύ την επικίνδυνη εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ σε βάρος άλλων λαών.

Ταυτόχρονα εξωραΐζουν τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό, κάνοντας λόγο για "κοινές αξίες", προσβάλλοντας την ιστορική μνήμη, τις θυσίες και τους αγώνες του λαού μας.

Πρόκληση αποτελούν και οι δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Άμυνας που σε συνέδριο μέσα στη Σχολή Ευελπίδων, στο καλωσόρισμα του στο διοικητή των Χερσαίων Δυνάμεων των ΗΠΑ στην Ευρώπη δήλωσε ότι "πολεμήσαμε στο πλάι των ΗΠΑ, οι άνδρες μας μάτωσαν δίπλα στους Αμερικανούς στρατιώτες στους πολέμους στους οποίους συμμετείχαμε, και αυτό θα γίνει επίσης και στο μέλλον". Δήλωσε δηλαδή ωμά και κυνικά την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του όποτε χρειαστεί για τα συμφέροντα των αμερικανονατοϊκών φονιάδων να στείλει τα νιάτα της πατρίδας μας στα σφαγεία που στήνουν στην περιοχή μας και όχι μόνο!

Ο καβαλιώτης υπουργός να πάρει την απάντηση που του ταιριάζει από τη μαζική συμμετοχή του λαού και της νεολαίας της Καβάλας στη συγκέντρωση και πορεία την Κυριακή 17 Νοέμβρη!

Μετατρέπουν τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση και ζητούν από το λαό να επιδείξει ενότητα και ομοψυχία στο όνομα των δήθεν "εθνικών συμφερόντων". Αδιαφορώντας για τους κινδύνους που εγκυμονεί η εμπλοκή στα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, στοχεύουν στην αναβάθμιση και τη στήριξη των συμφερόντων του εγχώριου μεγάλου επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Αποτελεί υποκρισία ο ισχυρισμός τους ότι το ΝΑΤΟ αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας. Στην πραγματικότητα είναι η δολοφονική μηχανή των ιμπεριαλιστών και όπου εμπλέκεται, σπέρνει τον θάνατο, την καταστροφή, οδηγώντας εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά και τον ξεριζωμό.

Σήμερα η καλύτερη τιμή στον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας είναι να συμβάλουμε αποφασιστικά ώστε να γίνουν πράξη τα συνθήματα των αγωνιστών της αντιδικτατορικής πάλης και του Πολυτεχνείου του '73, "ΕΞΩ ΑΙ ΗΠΑ", "ΕΞΩ ΤΟ ΝΑΤΟ".

Παλεύουμε και βροντοφωνάζουμε:

 • ΟΧΙ στη Συμφωνία Αμυντικής Συνεργασίας για τις βάσεις. Όχι στην εγκατάσταση βάσης στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.
 • Να κλείσει η βάση της Σούδας, οι άλλες μονάδες και τα στρατηγεία του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στη χώρα.
 • Απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
 • ΟΧΙ πυρηνικά στον Άραξο.
 • Να επιστρέψουν όλες οι μονάδες και το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων από αποστολές στο εξωτερικό.
 • Να φύγουν ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ από τη χώρα και τα Βαλκάνια. Έξω και οι στόλοι τους από το Αιγαίο και τη Μεσόγειο.
 • Αποδέσμευση από ΝΑΤΟ – ΕΕ με το λαό αφέντη στον τόπο του.
 • Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και μετανάστες – όχι στο μίσος που σπέρνουν οι φασίστες και οι ρατσιστές!

ΟΛΟΙ ΚΑΙ ΟΛΕΣ ΣΤΗ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΚΑΠΝΕΡΓΑΤΗ

ΚΥΡΙΑΚΗ 17 ΝΟΕΜΒΡΗ  -  6μμ

Posted On Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 23:36 Γράφτηκε από τον

Πολιτικός απατεώνας χαρακτηρίστηκα από τον Πρόεδρο, αλίμονο, του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας και-δυστυχέστατα- από τον πρώην Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ.Γ.Γραμμένου.

Ομολογουμένως αδυνατώ να ξεκαθαρίσω αν πρόκειται για άθλια μομφή στο πρόσωπό μου ή αντιθέτως για έπαινο.Καθώς στη διαδρομή μου έμαθα πως αξία δεν έχει τόσο τι λέγεται για κάποιον αλλά κυρίως από ποιον λέγεται.Και εν προκειμένω καταλήγω ότι θα πρέπει να είναι τίτλος τιμής να με καταγγέλλει με το γνωστό λόγο και ύφος του ο εν λόγω κύριος.

Τα περί ποινικής ευθύνης που απορρέουν απ’τα λεγόμενά του τα προσπερνώ, γιατί κατανοώ τη δραματική εκ μέρους του ανεπάρκεια στη χρήση της ελληνικής.Κοινώς δεν έχει συναίσθηση των λεγομένων του ή δεν καταλαβαίνει τι θέλει να πει.

Έρχομαι ωστόσο στο προκείμενο. Αφορμή για τον αήθη χαρακτηρισμό παλαιότερη δήλωσή μου για το προσφυγικό.

Στο σπίτι του κρεμασμένου κ.Γραμμένε,δε μιλάμε για σχοινί.

Και για να το πω διαφορετικά:λαγόςτη φτέρη έσειε κακό του κεφαλιού του ή μην ξύνεσαι στη γκλίτσα του τσοπάνη.

Που πάει να πει:Μέσα σε λίγους μήνες τα σχέδια της Ν.Δ και των εξαπτέρυγών της βγήκαν όλα πλάνες. Αναφέρομαι στους Μακεδονομάχους της, με ρόλο σημαιοφόρου την αφεντιά του που την επαύριο της 7ης Ιουλίου ξεφόρεσαν την τιμημένη κατά τ άλλα στολή του Μακεδονομάχου και ενδύθηκαν με τον Ευρωπαϊκό μανδύα του θεματοφύλακα και τιμητή της Συμφωνίας των Πρεσπών που ως αντιπολίτευση την είχε καταγγείλει ως προδοτική με αποκλειστικό γνώμονα τον προσπορισμό ψηφοθηρικού οφέλους.

Αναφέρομαι στους ΝΔημοκρατικούς άϋπνους φρουρούς των συνόρων μας από τους εισβολείς πρόσφυγες που από τη 7η Ιουλίου θωράκισαν τα σύνορά μας,χερσαία και θαλάσσια, σε σημείο που να μην περνά ούτε κουνούπι.Αδιάψευστος μάρτυρας η δραματική δήλωση περί πλήρους αδυναμίας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού από τον πλέον αρμόδιο,τον Υπουργό προστασίας του πολίτη κ.Χρυσοχοΐδη.

Θα πρέπει να υπενθυμίσω στον κ.Γραμμένο ότι επί των ημερών μας η διαχείριση του προσφυγικού, κατά το μέτρο του δυνατού, στηρίχτηκε στις αρχές του ανθρωπισμού.

Η Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ φανέρωσε όχι μόνο το ανθρώπινο πρόσωπό της αλλά κυρίως διέσωσε τη χαμένη τιμή της Ευρώπης.Της Ευρώπης του διαφωτισμού και του ανθρωπισμού και όχι του Βέμπερ,του Όρμπαν του Σαλβίνι στους οποίους με θρησκευτικό σεβασμό ομνύει ο κ.Γραμμένος.Θα ήθελα να υπενθυμίσω στον εν λόγω κύριο,ότι ως πολιτικός φίλος του νυν Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ.Ν.Παναγιωτόπουλου έχει την ευκαιρία και την ευχέρεια να πείσει τον κ.Υπουργό,ώστε να ‘’απαλλάξει’’ το στρατόπεδο Ασημακοπούλου από τους πρόσφυγες κάτι που δεν έγινε κατορθωτό από τον ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά για να μην πετάει την μπάλα στην εξέδρα.

Όσο για τις διαβεβαιώσεις μου που επικαλείται οι αριθμοί και τα πραγματικά γεγονότα τον διαψεύδουν τραγικά.Τελεί υπό κράτος ταραχής εν κρανιώ.

Του εύχομαι ειλικρινά να βρει την ψυχραιμία και την νηφαλιότητα που απαιτούν οι περιστάσεις και να μην κατεβαίνει κι άλλα σκαλιά στου κακού τη σκάλα.

Ο εθνικισμός σχεδόν πάντα οδηγεί τη χώρα σε περιπέτειες. Θα όφειλε να το γνωρίζει ο κ.Γραμμένος και να προσπαθεί να αποκαταστήσει το απολεσθέν κύρος του,ήδη από την εποχή που η παρουσία και ο ρόλος του στο θέμα της βεβήλωσης του εβραϊκού μνημείου άφησε βαριά σκιά στην πόλη μας.

Posted On Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2019 12:18 Γράφτηκε από τον

Με αφορμή δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο για το θέμα της πεσμένης γέφυρας στην πόλη της Καβάλας, γνωστοποιούμε τα παρακάτω γεγονότα, προς αποκατάσταση της αλήθειας.

 • Στις 9 Νοεμβρίου 2018 έλαβε χώρα το δυσάρεστο γεγονός της πτώσης της γέφυρας, στην πόλη της Καβάλας.
 • Στις 15 Νοεμβρίου 2018, μόλις μια εβδομάδα μετά το συμβάν, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος, απέστειλε αίτημα προς την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» (Αρ. Πρωτ. 4955/15-11-18) για την διενέργεια μελετών στατικής επάρκειας και αποκατάστασης της γέφυρας.
 • Στις 21 Νοεμβρίου 2018 ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ με επιστολή του στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη (Αρ. Πρωτ. 5069/22-11-18) ζήτησε την παρέμβασή του στην «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» , ώστε να υλοποιηθούν οι μελέτες το δυνατόν γρηγορότερα.
 • Στις 22 Μαρτίου 2019 απάντησε στο αίτημα μας η «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» ότι δέχεται να αναλάβει την εκπόνηση των μελετών (Αρ. Πρωτ. 70386/22-03-19), δυστυχώς με καθυστέρηση τεσσάρων (4) μηνών . Αυτή προφανώς ήταν η άμεση ανταπόκριση από πλευράς προηγούμενης κυβέρνησης που περιγράφει η Βουλευτής Καβάλας κ. Ελευθεριάδου.
 • Στις 29 Μαρτίου 2019, εγκρίθηκε η χρηματοδότηση του έργου «Μελέτη Αποκατάστασης Γέφυρας Παλαιού Νοσοκομείου Καβάλας» από το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης με αριθμό πράξης «Μ.Π 03100000» συνολικής αξίας 831.080 ευρώ.
 • Στις 18 Απριλίου 2019 το Περιφερειακό Συμβούλιο, με την Αρ. 40/2019 απόφασή του ενέκρινε ομόφωνα το σχέδιο της προγραμματικής σύμβασης.
 • Στις 4 Ιουλίου 2019 ήρθε η έγκριση από το Ελεγκτικό Συνέδριο της σύναψης της προγραμματικής σύμβασης (Αρ. Πρωτ: 37267/04-07-19), η οποία είναι προϋπόθεση για την υπογραφή της σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» .
 • Στις 5 Ιουλίου 2019 (Αρ. Πρωτ: 2663/05-07-19) καλέσαμε την «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε» για την υπογραφή της σύμβασης.
 • Η τότε διοίκηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» δήλωσε αδυναμία υπογραφής, λόγω των Βουλευτικών εκλογών. Νέα διοίκηση της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.» ορίστηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2019.
 • Στις 3 Οκτωβρίου 2019, αμέσως μετά τον ορισμό της νέας διοίκησης, υπογράφηκε η προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Περιφέρειας ΑΜΘ και της «ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.».

Όπως εξάγεται από όλα τα παραπάνω δεν υπήρξε από πλευράς Περιφέρειας καμία κωλυσιεργία ή καθυστέρηση.

Με βάση τα προαναφερόμενα, δίνεται συγχρόνως και μια απάντηση σε εκείνους που επιχείρησαν να σχολιάσουν αρνητικά και κακοπροαίρετα την όλη στάση του Περιφερειάρχη στο γνωστό θέμα της πτώσης της γέφυρας στην πόλη της Καβάλας.

Ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, «βγήκε» μπροστά στο πρόβλημα και δεν δίστασε ούτε μία στιγμή να αναλάβει ενεργό ρόλο στην αντιμετώπιση του θέματος. Δεν επέλεξε να κρυφτεί στις ανέξοδες και ανώφελες συζητήσεις, που έκαναν κάποιοι για το ποιος είχε την ευθύνη και την αρμοδιότητα της γέφυρας, χωρίς να δίνουν καμία λύση στο πρόβλημα. Καλό θα είναι λοιπόν ορισμένοι να είναι πιο προσεκτικοί στις δημόσιες αναφορές τους στο συγκεκριμένο ζήτημα.

Posted On Δευτέρα, 11 Νοεμβρίου 2019 16:50 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 51

Insta

146542863

 

Nautical Club Of Kavala Logo

  44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Emedia

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας