11.8 C
Kavala
Δευτέρα, 8 Μαρτίου, 2021

Μητρώο Αθλητικών Σωματείων: ο ρόλος του και ο κατάλογος των ποδοσφαιρικών σωματείων της Π.Ε. Καβάλας

Must Read

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά.

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από...

Αναμφίβολα η πανδημία του Covid-19  έχει προκαλέσει, μεταξύ άλλων, σημαντικές οικονομικές επιπτώσεις (και) στον χώρο του αθλητισμού, με, κυρίως, τα ερασιτεχνικά σωματεία να ασφυκτιούν οικονομικά, αφού τα πρωταθλήματά τους δεν έχουν ξεκινήσει καν (εν αντιθέσει με τα επαγγελματικά) και χιλιάδες αθλητές και οι οικογένειες τους να τα βγάζουν πέρα μετά βίας εδώ και πολλούς μήνες.

Φυσικά, στην υπόθεση αυτή, δεν πλήττονται μόνο οι αθλητές, αλλά και το υπόλοιπο προσωπικό (προπονητές, γυμναστές, καθαριστές αθλητικών χώρων κ.ά.) των συλλόγων, οι οποίοι απολύονται, αφού τα σωματεία έχουν μηδενικά έσοδα και αδυνατούν να τους πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους.

Για την αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης, η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού δημοσίευσε στις 25 Δεκεμβρίου 2020  στην ιστοσελίδα της (https://gga.gov.gr/), τη λίστα με τα δικαιούχα αθλητικά σωματεία που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας. Η επιχορήγηση αφορά τις ερασιτεχνικές ομάδες που εντάχθηκαν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και διαθέτουν την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

Το ποσό που θα διανεμηθεί σε κάθε δικαιούχο σωματείο είναι 2.500 ευρώ, ενώ υπάρχει και προσαύξηση κατά 1.000 ανά κάθε επιπλέον καλλιεργούμενο άθλημα, εφόσον τα σωματεία δεν καλλιεργούν ένα και μόνο.

Να σημειωθεί ότι, όσα σωματεία δεν εντάχθηκαν στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων και δεν απέκτησαν Ειδική Αθλητική Αναγνώριση ανά άθλημα ως τις 10/12/2020, η καταβολή της ενίσχυσης ειδικού σκοπού θα πραγματοποιηθεί μετά τις 22 Ιανουαρίου 2021, ενώ, εκείνα που εντάχθηκαν πρωτύτερα, έχουν ήδη λάβει τα χρήματα στις 18 Δεκεμβρίου.

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζονται τα 18 εγγεγραμμένα ποδοσφαιρικά σωματεία της Π.Ε. Καβάλας, που έλαβαν μέχρι σήμερα (21/1) Ειδική Αθλητική Αναγνώριση.

Αθλητική Ένωση Καβάλας
Ένωση Παγγαιικού Δρυάδος
Μουσικογυμναστικός σύλλογος Ο Μακεδονικός Αγιάσματος
Αθλητικός σύλλογος Φρίξος Ελευθερούπολης
Γυμναστικός ποδοσφαιρικός σύλλογος Δόξα Αμυγδαλεώνας
Ακαδημία ποδοσφαίρου Ελπίδες Καβάλας
Ποδοσφαιρικός σύλλογος Μακεδονικός Αμισιανών
Γυμναστικός αθλητικός σύλλογος Ηρακλής Ποταμουδίων Καβάλας*
Γυμναστικός αθλητικός σύλλογος Χαλκερού Ν. Καβάλας Ατρόμητος
Αθλητικός και ποδοσφαιρικός σύλλογος Ο Κεραυνός Ελευθερών
Μουσικογυμναστικός σύλλογος Ελευθερουπόλεως Ο Ορφεύς
Αθλητικός Όμιλος Καβάλας 86
Αθλητικός μορφωτικός σύλλογος Βρασίδας Ν. Περάμου
Ακαδημία ποδοσφαίρου Μικρό Παγκόσμιο Κύπελλο
Αθλητικός και ποδοσφαιρικός σύλλογος Βύρωνας Καβάλας
Καβάλα 2004
Αθλητικός και μορφωτικός σύλλογος Πηγών Ο Άρης
Αθλητικός Σύλλογος Νέστος Χρυσούπολης

*Διαθέτει και σύλλογο άρσης βαρών, ζατρικίου και σκάκι

Ωστόσο, ο πρωταρχικός ρόλος της θέσπισης του Μητρώο Αθλητικών Σωματείων δεν αφορά μόνο την οικονομική στήριξη λόγω covid.  Το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων «θα βάλει τάξη στη χαοτική κατάσταση που επικρατεί στις 49 αθλητικές Ομοσπονδίες», όπως επισήμανε σε Διαδικτυακή Συνέντευξη Τύπου ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης.  Ο ίδιος εξαπέλυσε δριμείς κατηγορίες εναντίων των Ομοσπονδιών, που έχουν διαμορφώσει ένα «πάρτι παρανομίας» και αταξίας, που καταστρέφουν το αθλητικό οικοδόμημα.

Άλλωστε, πολλές Ομοσπονδίες δεν ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ΓΓΑ, στις 13 Απριλίου 2020, για αποστολή επικαιροποιημένων στοιχείων των σωματείων μελών τους, και κυρίως οι «μεγάλες» (ΕΠΟ, ΕΟΚ, ΣΕΓΑΣ, ΚΟΕ, ΕΙΟ). Παρ΄όλα αυτά, δύο μέρες αργότερα, ανακοίνωσαν «Διαδικτυακό Σεμινάριο για τη διαδικασία εγγραφής στο Μητρώο» για να βοηθήσουν -υποτίθεται- τα σωματεία τους, τα οποία όμως τους γύρισαν την πλάτη!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της αναρχίας στις Ομοσπονδίες είναι ότι, με αφορμή την οικονομική ενίσχυση, δήλωσαν 368 ενεργά και νόμιμα σωματεία, ενώ είχαν προεγγραφεί μόλις 166!  Επομένως, θα χορηγούνταν χρήματα σε «φανταστικά» σωματεία, ή μήπως σε «πραγματικούς» παράγοντες…;

Σε κάθε περίπτωση, η έκτακτη οικονομική ενίσχυση των σωματείων δίνει μια «ανάσα» στους αθλητές, στους παράγοντές  και στις οικογένειές τους, βλέποντας να μην έχουν κάποια επίσημη ενημέρωση για την έναρξη των πρωταθλημάτων τους και να παρακολουθούν με …κομμένη την ανάσα τις σχετικές αποφάσεις της κυβέρνησης.

Ταυτόχρονα, είναι σημαντική η προσπάθεια της Πολιτείας, μέσω του Μητρώου Αθλητικών Σωματείων, να οργανώσει ένα πλαίσιο διαφάνειας στον χώρο του ερασιτεχνικού αθλητισμού και να περιορίσει τις ομοσπονδιακές ασυδοσίες. Μένει να δούμε τα αποτελέσματα…

eggegramena_somateia_2021-01-21.xlsx

Ο κατάλογος όλων των εγγεγραμμένων αθλητικών συλλόγων της Π.Ε. Καβάλας στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Ο…τηλεβόας: Ντροπή και μόνο ντροπή

Οι εικόνες που κάνουν, από το μεσημέρι της Κυριακής 7 Μαρτίου 2021, το γύρο του Internet (*)...

ΤΑ(Π)υρος στο υαλοπωλείο – του Χρήστου Ποτόλια

Έβαλαν τον ταύρο (ΤΑΠ) στο υαλοπωλείο και τους φαίνεται τώρα παράξενο που σπάνε τα γυαλικά. Μέρες τώρα στα ερτζιανά...

Κορωνοϊός: Κρούσμα στο 12ο Δ.Σ. Καβάλας – Κλείνει σχεδόν το μισό σχολείο

Θετικός στον κορωνοϊό βρέθηκε ο διευθυντής του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας, σύμφωνα με πληροφορίες που προέκυψαν από γονείς που ενημερώθηκαν από τη...

10 απινιδωτές εγκατέστησε η ΠΕ Καβάλας (φωτογραφίες)

Εδώ και πολλά χρόνια (ήδη από το 2018) έχουμε επισημάνει την ανάγκη να εγκατασταθούν σε πολυσύχναστους χώρους (είτε ανοιχτούς είτε κλειστούς) απινιδωτές...

Μιχάλης Λυχούνας: Ένας ανανήψας από την COVID-19 αφηγείται

Ένας από τους πλέον γνωστούς συμπολίτες μας που που έζησε "από πρώτο χέρι" την νόσο COVID-19 είναι ο αρχαιολόγος Μιχάλης Λυχούνας.

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -