Καθημερινά, γινόμαστε θεατές μπροστά από παρατημένα αντικείμενα κάθε λογής σε πλαγιές και κάδους απορριμμάτων.
Τα περισσότερα θα μπορούσε να τα θεωρήσει κάποιος άχρηστα και άψυχα. Η αλήθεια είναι ότι, όντως, είναι μόνο υλικά, αλλά για να σκεφτούμε λίγο πιο βαθιά: θα μπορούσε κάποιο από αυτά «να πάρει πάλι ζωή»;
Άλλωστε, εμείς οι άνθρωποι δίνουμε ζωή σε πολλά από αυτά. Κι όμως, υπάρχουν άνθρωποι που είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι και δίνουν το καλό παράδειγμα. Πρόσφατα διαβάσαμε το παράδειγμα του αντιδημάρχου Παιδείας, Αθλητισμού Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης του δήμου Καλαμαριάς Ιωάννη Πενόπουλου, που βρήκε μια εγκαταλελειμμένη βάρκα (την οποία ξέβρασε το κύμα) και τη μεταμόρφωσε σε βιβλιοθήκη χρήσιμη για τους επισκέπτες της παραλίας της Αρετσούς
Υπάρχουν, λοιπόν, και στην πόλη μας σκέψεις για κάτι αντίστοιχο;
Δεδομένου ότι ζούμε σε μία πόλη με πλούσια ναυτική ιστορία και γεμισμένη θάλασσα, έχουμε σίγουρα το προνόμιο να δώσουμε βάση σε ωραίες και πρωτότυπες ιδέες, με απώτερο σκοπό να παραδειγματιστούμε.
Όπου και αν γυρίσουμε στα λιμάνια της πόλης μας και όχι μόνο (λιμανάκι σφαγείων, Καλαμίτσα, Κεραμωτή, Νέα Πέραμος, Θάσος), θα δούμε ότι υπάρχουν πολλές βαρκούλες πεταμένες και παρατημένες στην ξηρά. Μια από αυτές είναι η βάρκα που έχει εγκαταλειφθεί στην οδό Τενέδου, πλησίον του Δικαστικού Μεγάρου Καβάλας, για την οποία πρόσφατα είδαμε ακόμα και τον παλαιό δημοσιογράφο και ιστορικό Κωνσταντίνο Παπακοσμά να τοποθετείται διερωτώμενος “Άραγε της αξίζει μια δεύτερη ζωή;”
[embedfb https://www.facebook.com/permalink.php?story_fbid=pfbid02wEZgDjrW4gp4Qh9if1ZUgSSeYTraAPuLmiEksxMyq3iJwLVZU64g8JEDivEYHYGDl&id=100000049855884]
Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν η βάρκα που αξιοποίησε ο αντιδήμαρχος Καλαμαριάς ήταν σε καλύτερη κατάσταση ή σε χειρότερη από την βάρκα της οδού Τενέδου. Αυτό που έχει σημασία είναι πως, αξιοποιώντας είτε την εν λόγω βάρκα είτε κάποια άλλη που είναι σε καλή κατάσταση, θα μπορούσε ο Δήμος να την μεταμορφώσει είτε σε βιβλιοθήκη (εμείς απλά δώσαμε μια ιδέα), είτε ακόμα και ως ένα έκθεμα.
Μια ενδιαφέρουσα σκέψη, θα ήταν να κοσμήσει το Ναυτικό μας Μουσείο. Μέσα σε αυτή, θα μπορούσαν να φιλοξενηθούν βιβλία για το ναυτικό επάγγελμα και τη ναυτοσύνη από τα παλιά χρόνια μέχρι και σήμερα, στην πιο σύγχρονη πλευρά της ναυτιλίας.
Μικροί και μεγάλοι θα μπορούσαν να δανειστούν ή να διαβάσουν το πλούσιο ναυτικό υλικό που κρύβει η Καβάλα. Σημαντικός θα ήταν και ο συμβολισμός που θα μπορούσε να δώσει μία βάρκα, όπως «το ταξίδι στη ναυτική γνώση», το οποίο θα γινόταν ακόμη πιο συναρπαστικό με επισκέψεις παιδιών στο ναυτικό μουσείο, βλέποντας από κοντά αυτή την όμορφη κατασκευή.
Μια ναυτική βιβλιοθήκη μέσα στη βάρκα, θα δώσει έμπνευση σε πολλούς που θα την αντικρίσουν. Άλλωστε, η ίδια η έμπνευση έρχεται και εμπλουτίζεται από ερεθίσματα. Γιατί όχι, λοιπόν, και μέσα στο κέντρο της πόλης, ειδικά από μία ναυτομάνα πόλη, όπως η Καβάλα;
Το παράδειγμα, βέβαια, του Ναυτικού Μουσείου είναι ενδεικτικό – δεν είναι απαραίτητο αυτή η αυτοσχέδια βιβλιοθήκη να περιέχει μόνο βιβλία με ναυτικό περιεχόμενο (ας θυμηθούμε το ζωντανό παράδειγμα της υπαίθριας ανταλλακτικής βιβλιοθήκης που έχει στηθεί εδώ και μερικά χρόνια στον νερόμυλο της Παλαιάς Καβάλας). Σημασία έχει πως, μέσα από μια τέτοια αξιοποίηση, θα μπορέσουμε να βάλουμε στα μυαλά των παιδιών το στοιχείο της ανακύκλωσης, της μεταμόρφωσης και της αξιοποίησης (με ελάχιστο κόστος).
Λίγο είναι και αυτό; Καθόλου…
Για να το θέσουμε και διαφορετικά: Αντίστοιχη ανταλλακτική βιβλιοθήκη, αλλά με… παλιά ψυγεία (!), λειτουργεί εδώ και έναν χρόνο -με μεγάλη επιτυχία- στα Λιμενάρια στην Θάσο. Μια πρωτοβουλία που, αν μη τι άλλο, θα μπορούσε να βρει μιμητές και στον δήμο Καβάλας (αλλά και στους δήμους Παγγαίου και Νέστου).
Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο…
Πηγή κεντρικής φωτογραφίας κ.Κωνσταντίνος Παπακοσμάς