Σάββατο, 13 Ιουλίου, 2024

Μία Ακτινογραφία των Δράσεων του ΟΛΚ από 2019 μέχρι σήμερα σε ότι αφορά στη Δημιουργία «Νέας Γης» στον Εμπορικό Λιμένα Φίλιππος Β’.

Must Read

Έφη Βαλίλα
Έφη Βαλίλα
Διευθύντρια Σύνταξης Δημοσιογράφος
image_printΕκτύπωση

Σε συνέχεια του χθεσινού μας άρθρου με θέμα: «Αποκαλύψεις βαρύνουσας σημασίας που αφορούν στον ΟΛΚ και στην Καβάλα» η δημοσιογραφική μας έρευνα συνεχίζεται με βάση το αρχείο του ΚAVALA PORTAL,  καθώς και από άλλες πρωτογενείς – δευτερογενείς  πηγές πληροφόρησης.    

Η Γενική  Οικονομική κατάσταση της Καβάλας

Η κρίση χρέους της Ελλάδας και τα μέτρα που ψηφίστηκαν στο πλαίσιο των Μνημονίων, είχαν ως συνέπεια και στην Καβάλα την εκτίναξη των ποσοστών ανεργίας για την Καβαλιώτικη αγορά εργασίας, καθώς και τη διαμόρφωση ενός εργασιακού τοπίου του οποίου τα βασικά χαρακτηριστικά ήταν και είναι η επισφά­λεια και η απορρύθμιση!!

Η κατάσταση αυτή – σε συνδυασμό με τις φορολογικές επιβαρύνσεις και τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους – μετέτρεψε την οικο­νομική κρίση σε κοινωνική και οδηγεί σε εντεινόμενη κοινωνική ανασφάλεια ως προς το τι μέλλει γενέσθαι.

Μάλιστα τώρα που η υγειονομική κρίση δημιούργησε επίσης τεράστιες πιέσεις στην αγορά, θέτοντας σε κίνδυνο την επιβίωση χιλιάδων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα μικρών και πολύ μικρών, υπάρχουν επενδυτές που έχουν τη δυνατότητα να δημιουργήσουν «Οικονομικές Κυψέλες» για την Καβάλα, ενώ  από τη άλλη πλευρά τα αποτελέσματα των διαγωνισμών δημιουργούν σύγχυση ακόμα και σήμερα!!!

Με αφορμή λοιπόν και με τα πρόσφατα δημοσιεύματα των Αθηνών – που έχουν λάβει μεγάλη διάσταση εξ όσων μας ενημερώνουν πηγές πληροφόρησης – το «ΚAVALA PORTAL»  Ακτινογραφεί Ενέργειες και Πεπραγμένα…

Αυτό που μέχρι σήμερα γνωρίζουμε είναι ότι έχουμε αναδείξει επανειλημμένα από το «ΚAVALA PORTAL» την ανάγκη να αυξηθεί το μέγεθος και η παραγωγικότητα των μικρών επιχειρήσεων που διαθέτει ο Νομός.

Όμως για να γίνει αυτό απαιτούνται κεφάλαια.!!

Τα κεφάλαια υπάρχουν και το επενδυτικό ενδιαφέρον καθώς φαίνεται υπάρχουν, ο φαύλος κύκλος όμως συνεχίζεται[…]!!!

Η κατάσταση πρέπει να αλλάξει*** με ευθύνη τόσο των Ιθυνόντων του ΟΛΚ , όσο και της Πολιτείας…

Και φυσικά είναι γνωστό και κοινοποιήσημο το έργο της επέκτασης των κρηπιδωμάτων στο Φίλιππός Β΄ (με επιχωματώσεις – άρα δημιουργήθηκε νέα γη**), που αφορά στις αρμοδιότητες του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας Α.Ε.

  • Το 2019 κυρώθηκαν οι συμβάσεις του Δημοσίου με τους Οργανισμούς Λιμένος – όπως και με τον ΟΛΚ – για την παραχώρηση των χερσαίων ζωνών. Εκεί καθορίστηκαν και τα όρια των χερσαίων ζωνών. Μάλιστα εδώ σημειώνουμε ότι,  ήταν τότε που έγιναν και οι πρόσθετες πράξεις για αλλαγή των ορίων, ώστε δύο τμήματα να αποχαρακτηριστούν από χερσαία ζώνη και να πάνε στο Δήμο Καβάλας.

Οι τότε Συμβάσεις ΔΕΝ προέβλεπαν την νέα γη της επέκτασης των κρηπιδωμάτων.

Για το κομμάτι αυτό λοιπόν που έγινε επιχωμάτωση, έπρεπε να γίνει νέο τοπογραφικό, ώστε να προστεθεί στις χερσαίες ζώνες. Για να γίνει όμως το τοπογραφικό, πρέπει να γίνει καθορισμός γραμμών αιγιαλού και παραλίας…!!

Εξ όσων προκύπτει (από το αρχείο μας), ο κος Ηλιάδης ( τ. Πρόεδρος του ΟΛΚείχε ενημερώσει για το θέμα αυτό τον μέτοχο και του ζήτησε να βοηθήσει ώστε να επισπευστούν οι διαδικασίες, (οι οποίες έχουν διάρκεια ολοκλήρωσης, 1-1,5 χρόνο)!

«Αρχίστε τον καθορισμό γραμμών»!!

Μάλιστα να σημειώσουμε εδώ ότι: ο (τ. Πρόεδρος του ΟΛΚ) κος Ηλιάδης πήγε στην Κτηματική την άνοιξη του 2019 (μόλις τελείωσε η επέκταση των κρηπιδωμάτων και έγινε η 1η παράδοση) όπου και δόθηκε η εντολή με το «Αρχίστε τον καθορισμό γραμμών». Ταυτόχρονα αυτοί ζήτησαν επιπλέον μελέτες κατασκευής του έργου.

Ο κος Ηλιάδης, ζήτησε τις επιπλέον μελέτες από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υποδομών, οι οποίες απάντησαν ότι:  πρέπει να περάσουν 6 μήνες για να τις δώσουν (διότι έτσι προέβλεπε η σύμβαση με την ανάδοχο – 6 μήνες από την 1η παράδοση).

Κατόπιν (ο τ. Πρόεδρος του ΟΛΚ) αποχώρησε από το τιμόνι του ΟΛΚ τον Σεπτέμβρη του 2019, και τον Οκτώβριο-Νοέμβριο, εστάλησαν οι μελέτες!!!.

Αρχές του έτους 2020, ο ΟΛΚ αποτάθηκε στην Κτηματική Υπηρεσία, αλλά δυστυχώς – οι καθ’ ύλην αρμόδιοι – δεν κάνανε τίποτα!!

Στη συνέχεια, μετά το πέρας 4-5 μηνών περίπου, ο ΟΛΚ επανέρχεται με την αποστολή σχετικού εγγράφου στην Κτηματική.

Από τότε…

«ΑΚΡΑ ΤΟΥ ΤΑΦΟΥ ΣΙΩΠΗ ΣΤΟΝ ΚΑΜΠΟ ΒΑΣΙΛΕΥΕΙ»!!

**Τα εύλογα και σημαντικά ερωτήματα που θέτει δημόσια το «ΚAVALA PORTAL» αλλά και μέρος του επιχειρηματικού κόσμου της πόλης χρήζουν απαντήσεων…!

1ο Γιατί δεν ασχολήθηκε ο ΟΛΚ έτσι ώστε να πιέσει τον αρμόδιο φορέα, και να λήξει η διαδικασία παραχώρησης;;;!!! Αυτή τη στιγμή που υπάρχει τοπογραφικό νόμιμο για την οριοθέτηση της περιοχής που δίνει το ΤΑΙΠΕΔ!!

2ο Πρέπει να οριοθετηθούν οι γραμμές αιγιαλού και παραλίας, ώστε να γίνει το τοπογραφικό, να εγκρίνει τα όρια η Αποκεντρωμένη Διοίκηση και να αλλάξει η σύμβαση παραχώρησης στον ΟΛΚ;;

3ο Γιατί η Διοίκηση του ΟΛΚ, από το τέλος του 2019, δεν έτρεξε τη διαδικασία ώστε ο νέος χώρος να ανήκει και τυπικά και ουσιαστικά στον ΟΛΚ, για να παραχωρηθεί;;;

4Ο Γιατί ξεκίνησε η διαδικασία του διαγωνισμού, ενώ ήταν ήδη γνωστές αυτές οι σημαντικές εκκρεμότητες, μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων του Δημοσίου;;

** Τούτων και πολλών άλλων δοθέντων, που έχουν δει το φως της δημοσιότητας από τη δημοσιογραφική μας ομάδα, θεωρείται αυτονόητο πλέον, πως η Διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας οφείλει πρωτίστως να απαντήσει στην τοπική κοινωνία!!

Δική της γη διαχειρίζεται, δική της περιουσία, και οφείλει να λογοδοτεί στην κοινωνία για το πώς τη διαχειρίζεται!!!

***Εκτός και εάν κάποιοι χαράζουν διαδρομή απαξίωσης και επιθυμούν – στοχεύουν στην αποδυνάμωση του ΦΙΛΙΠΠΟΥ Β’, προς επ’ ωφελεία συγκεκριμένων συμφερόντων!!

Επανερχόμαστε…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Όλα έτοιμα για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου Κ16 στην Ελευθερούπολη – Παρών και ο Κ. Κεντέρης

Για μια ακόμα φορά η Ελευθερούπολη θα αποτελέσει το επίκεντρο του κλασικού αθλητισμού, όχι μόνο για τον νομό Καβάλας...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!