Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα και με τα πιο πρόσφατα στοιχεία του ΕΟΔΥ, από την αρχή του έτους 2023 και μέχρι τις 11 Ιανουαρίου 2024, έχουν δηλωθεί 89 περιστατικά στρεπτόκοκκου, 40 σε ενήλικες και 49 σε παιδιά ηλικίας στην πλειοψηφία τους κάτω των δέκα ετών. Ταυτόχρονα ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων στρεπτόκοκκου έχει πολλαπλασιαστεί έτι περισσότερο μετά από το θάνατο ενός 9χρονου κοριτσιού από το Διδυμότειχο και ενός 28χρονου από τον Τύρναβο Λάρισας από στρεπτόκοκκο.
Για να στοιχειοθετήσουμε όμως περισσότερο τα του Στρεπτόκοκκου, συναντήσαμε και συνομιλήσαμε για το πρόβλημα με την Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κα Αντωνίου.
Τα ερωτήματα που θέσαμε ήταν συγκεκριμένα όπως: Τι είναι ο Στρεπτόκοκκος, αν πρέπει να μας ανησυχούν τα τελευταία θανατηφόρα περιστατικά, τι προτείνει η γιατρός, για την πρόληψη και αν υπάρχει αναγκαιότητα μίας ΜΕΘ για παιδάκια την περιοχή μας; Ποια η άποψη για το παραγόμενο έργο στις ΜΕΘ; και ταυτόχρονα, πόσο εξαντλητικά είναι τα ωράρια των γιατρών!
Η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κα Αντωνίου, ήταν σαφέστατη στις απαντήσεις της.
Αρχικά μας είπε ότι στρεπτόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει διάφορες λοιμώξεις στον άνθρωπο, ήπιες – πολύ σοβαρές, ακόμη και θανατηφόρες, αν δεν αντιμετωπιστούν κατάλληλα, σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ.
Έτσι ο στρεπτόκοκκος αν και παλιός, το τελευταίο χρονικό διάστημα, εμφανίζεται και εντοπίζεται στον φάρυγγα, κυρίως με υψηλό πυρετό με ρίγη, με πρήξιμο στα λαιμό όπου χρειάζεται άμεσα επίσκεψη στο γιατρό και με ευλάβεια να γίνει η δέουσα θεραπεία και κυρίως αυτό που απαιτεί η κλινική εικόνα του ασθενή και όχι αυτό που νομίζει ο καθένας.
Εδώ η Ιατρός ήταν πολύ αυστηρή, με επικέντρωση στην αυστηρή τήρηση των κανόνων της θεραπείας, με τη δοσολογία των φαρμάκων αντιβίωσης, που προτείνει μόνον ο θεράπων ιατρός.
Στο ερώτημα μας, αν χρειάζεται διασωλήνωση ο ασθενής με στρεπτόκοκκο, δεν αρνήθηκε η γιατρός όμως απλά μας ανέφερε ότι: τα περιστατικά στην περιοχή ήταν πολύ 2-3. Και φυσικά αναφέρθηκε ότι θα μπορούσαν να μεταφερθούν στη Θεσσαλονίκη.
Επίσης τόνισε ότι κάθε πόλη της περιφέρειας δεν μπορεί να έχει μία ΜΕΘ παιδιών, αφού χρειάζεται πολύ και εξειδικευμένο προσωπικό, ωστόσο ήταν σύμφωνη με τη δημιουργία μίας παιδιατρικής ΜΕΘ σε επίπεδο ΑΜΘ!
Μίλησε μεταξύ άλλων για τις υπεράνθρωπες περιστάσεις των ιατρών στο έργο τους, αφού από την Καβάλα ακτινολόγοι μετέβηκαν στις Σέρρες για να βοηθήσουν τους εκεί συναδέρφους. Αυτό σημαίνει έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού με εξαντλητικά ωράρια (και χαμηλούς μισθούς), καθώς και άλλα οργανοδιοικητικά προβλήματα που θα επιθυμούσαν να τα επιλύσει η επίσημη πολιτεία.
Το KAVALA PORTAL ευχαριστεί θερμά την Πρόεδρο Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας κα Αντωνίου για τη συνομιλία!