Δευτέρα, 21 Απριλίου, 2025

Καπναποθήκη Κούφλερ: Θα μετατραπεί σε φοιτητικές εστίες από μια ΑΜΚΕ;

Must Read

image_print

Ένα θέμα που θα συζητηθεί στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το απόγευμα της Τρίτης 19 Μαΐου 2020, έχει ήδη προκαλέσει έντονα σχόλια και παρεμβάσεις από πλευράς της αντιπολίτευσης.

Ο λόγος για μια γνωμοδότηση που καλείται το σώμα να δώσει για το αίτημα μιας Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) με την επωνυμία “Λίκνο Αγάπης” για την δωρεάν παραχώρηση κατά χρήση ακινήτου, μετά των κτιριακών του εγκαταστάσεων (με εισηγητή τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κωνσταντίνο Αντωνιάδη). Το ακίνητο αυτό είναι η καπναποθήκη Κούφλερ (επί της οδού Αμερικανικού Ερυθρού Σταυρού, απέναντι από το πρατήριο υγρών καυσίμων του Μπέλλου).

Το θέμα της παραχώρησης της καπναποθήκης Κούφλερ “σήκωσε” η παράταξη “Ανεξάρτητη Ενωτική Πρωτοβουλία” του Κώστα Κατσιμίγα, η οποία και έθεσε -μέσα από ανακοίνωση που απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ- μια σειρά από ερωτήματα σχετικά με το όλο θέμα:

  1. Εάν έχει γίνει έλεγχος του μεγέθους, των δραστηριοτήτων, της δυναμικής και της διοίκησης  της ΜΚΟ ΛΙΚΝΟ ΑΓΑΠΗΣ Καβάλας.
  2. Εάν το κτίριο είναι νομίμως υφιστάμενο.
  3. Εάν έχει γίνει έλεγχος της δυνατότητας αδειοδότησης από κάθε αρμόδια αρχή για την αλλαγή χρήσης του κτιρίου από βιοτεχνικό χώρο σε φοιτητικές εστίες.
  4. Εάν έχει γίνει μελέτη στατικής επάρκειας
  5. Εάν έχει εκπονηθεί μελέτη και από ποιους, για  την αλλαγή χρήσης και προμήθειας εξοπλισμού που κατέληξε στο ποσό των 7.150.000 ευρώ.
  6. Εάν έχει εξασφαλιστεί η λειτουργία των λεγόμενων κοινωνικών φοιτητικών εστιών.
  7.  Εάν έχει διασφαλιστεί και από πού,  η χρηματοδότηση του εγχειρήματος, δηλαδή το ποσό των 7.150.000 ευρώ.
  8. Εάν υπάρχει δέσμευση για το χρόνο έναρξης των εργασιών και χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση του έργου.
  9. Εάν έχει ενημερωθεί σχετικά το Διεθνές Πανεπιστήμιο και εάν έχει προβεί σε προγραμματισμό κατασκευής ή μίσθωσης φοιτητικών εστιών.
  10. Εάν έχει διερεύνηση για ενδεχόμενη χρήση του κτιρίου από την Περιφέρεια για κάποια υπερτοπικής σημασίας δραστηριότητα.
  11. Εάν έχουν  ερωτηθεί ο Δήμος Καβάλας, η Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων, Νεαπόλεως  και Θάσου  ή άλλοι δημόσιοι φορείς, ή φορείς ΝΠΔΔ, για ενδεχόμενο εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την  παραχώρηση σε αυτούς του οικοδομήματος για κάποιες κοινωφελείς χρήσεις.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο σχέδιο που φαίνεται ότι διαθέτει για την καπναποθήκη Κούφλερ το “Λίκνο Αγάπης” (μια οργάνωση την οποία γνωρίσαμε τις ημέρες που οι πολίτες είχαν κλειστεί στα σπίτια τους για την αποφυγή της διάδοσης του κορωνοϊού -μοιράζοντας τρόφιμα σε άπορους- και η οποία, όπως αναφέρεται και στον επίσημο ιστότοπό της, είναι μια ΑΜΚΕ -και όχι Μη Κυβερνητική Οργάνωση, όπως την αποκαλεί στην επιστολή του ο κ. Κατσιμίγας).

Το σχέδιο αυτό συνίσταται στην αξιοποίηση της καπναποθήκης για…την κατασκευή φοιτητικών εστιών (και χώρων για την λειτουργία υποστηρικτικών δομών για τους φοιτητές)!

Το Kavala Portal συνομίλησε με τον εκπρόσωπο του “Λίκνου Αγάπης” πατέρα Γ. Λιοντάκη, ο οποίος μας εξήγησε ότι:

Η ιδέα για την κατασκευή φοιτητικών εστιών υπήρχε από παλιά, αλλά η πρώτη αίτηση για την παραχώρηση της καπναποθήκης Κούφλερ υποβλήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 -επί των ημερών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν αντιπεριφερειάρχης Καβάλας ήταν ο Θόδωρος Μαρκόπουλος. Ο λόγος για τον οποίο ζητήσαμε την καπναποθήκη Κούφλερ είναι ότι έχει όλα τα τετραγωνικά μέτρα που θέλουμε (5.500 τ.μ.) – και επιπλέον δεν είναι διατηρητέα.

Αμέσως μετά, και αφού τέθηκαν διάφορα ζητήματα όσον αφορά το ιδιοκτησιακό (μιας και το κτίσμα είχε περάσει στην ΕΤΑΔ προς αξιολόγηση), προχωρήσαμε σε επαφές με κυβερνητικούς κύκλους, με αποτέλεσμα την αποδέσμευση της καπναποθήκης από την ΕΤΑΔ.

Κατόπιν, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ο πραγματικός ιδιοκτήτης του κτιρίου) ζήτησε την θετική γνωμοδότηση 9 διαφορετικών υπηρεσιών για την παραχώρηση της καπναποθήκης. Μέχρι τώρα έχουμε λάβει τις 7 από τις 9 θετικές γνωμοδοτήσεις (από υπηρεσίες όπως η πολεοδομία, η εφορεία αρχαιοτήτων και η υπηρεσία νεοτέρων μνημείων), ενώ απομένει να αποφασίσουν τόσο το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ όσο και το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας.

Όσον αφορά την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το κτίριο, το ΥΠΑΑΝ ζήτησε από εμάς μονάχα ένα τοπογραφικό διάγραμμα (το οποίο και ετοιμάσαμε και παραδώσαμε). Παρόλα αυτά, έχουμε προχωρήσει άτυπα (σε συνεργασία με το επιτελείο των μηχανικών που θα αναλάβουν το έργο) στον έλεγχο της στατικότητας του κτιρίου -έλεγχο ο οποίος υπήρξε επιτυχής.

Η ιδέα για την αξιοποίηση του κτιρίου για την οικοδόμηση φοιτητικών εστιών προέκυψε από το γεγονός ότι το παράρτημα Καβάλας του ΔΙΠΑΕ (πρώην ΤΕΙ ΑΜΘ) διαθέτει μόλις 400 κλίνες για φοιτητές. Ο αριθμός αυτός, φυσικά, είναι εξαιρετικά ανεπαρκής για τις ανάγκες του ιδρύματος -ειδικά τώρα, που η κρίση βαθαίνει ολοένα και περισσότερο, ενώ πολλές οικογένειες ζητάνε βοήθεια για την στέγαση των παιδιών τους που σπουδάζουν. Βάση καταστατικού, ο σκοπός μας είναι η ανακούφιση των άπορων συνανθρώπων μας, και για αυτό πήραμε την απόφαση να εξοπλίσουμε το κτίριο με 240 κλίνες.

Οι φοιτητικές εστίες, όμως, θα είναι ο βασικός κορμός της υποδομής που σχεδιάζουμε. Και αυτό διότι μέσα στην καπναποθήκη θέλουμε να λειτουργήσουμε και άλλες δομές που θα σχετίζονται με τους φοιτητές (π.χ. θερμοκοιτίδα έρευνας και για θαμώνες και για άλλους φοιτητές, κοιτίδα για startups κλπ.).

Μάλιστα, έχουμε σκεφτεί και το ζήτημα της μετακίνησης των φοιτητών από και προς τις εστίες -είτε μέσα από συνεργασία με το Αστικό ΚΤΕΛ είτε μέσα από την προμήθεια ενός λεωφορείου αποκλειστικά για τις ανάγκες της υποδομής που σχεδιάζουμε.

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνομιλήσει με την διοίκηση του ΔΙΠΑΕ (όπως ανέφερε και ο αντιπρύτανής του Δημήτρης Μπαντέκας σε δηλώσεις του στον RADIO ALPHA 88.6 FM), ωστόσο κρίναμε ότι αυτό δεν απαραίτητο από την στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί η παραχώρηση της καπναποθήκης. Πάντως είναι βέβαιο πως τα κριτήρια για την επιλογή των φοιτητών που θα διαμείνουν θα είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά που ισχύουν για τις άλλες φοιτητικές εστίες (συν την καλή συμπεριφορά των φοιτητών και το ότι δε θα λειτουργήσουν ως “αιώνιοι φοιτητές”)

Βάση νόμου, θα πρέπει μέσα σε 5 χρόνια από την παραχώρηση της καπναποθήκης να κατασκευάσουμε τις υποδομές για τις οποίες θα μας παραχωρηθεί, διαφορετικά θα πρέπει να την επιστρέψουμε στο ΥΠΑΑΝ. Πάντως, το χρονοδιάγραμμα που έχουμε μιλάει για 6 μήνες από την στιγμή που θα λάβουμε και την τελευταία άδεια από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στόχος μας είναι να δουλέψουμε την καπναποθήκη για 25 χρόνια -με ενδεχόμενη παράταση για άλλα 10 χρόνια. Το κόστος των εργασιών αναμένεται να κυμανθεί στα 7.150.000 € -μέσα σε αυτά υπολογίζουμε τόσο τα εργατικά όσο και την αλλαγή χρήσης και προμήθεια εξοπλισμού. Την οργάνωση μας την στηρίζουν αρκετοί φορείς και επιχειρήσεις, ωστόσο δεν αποκλείεται να διεκδικήσουμε και πόρους από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Βαρελότα μετά την Ανάσταση: (Τουλάχιστον) 4 σκυλιά εξαφανίστηκαν!

Μπορεί τα βαρελότα και τα πυροτεχνήματα να αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι των εορτασμών μετά την Ανάσταση, ωστόσο για μια...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!