Ιδιώτες εργαστηριακοί ιατροί: Συνεχίζουν την αποχή και αυτή την εβδομάδα – Κλειστά τα ιδιωτικά εργαστήρια στην Καβάλα.

Συνεχίζεται, κανονικά και αυτή την εβδομάδα η πανελλήνια αποχή των ιδιωτών εργαστηριακών γιατρών από τα καθήκοντα τους, λόγω της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν, εξαιτίας των υπέρογκων υποχρεωτικών επιστροφών (clawback και rebate)

Κλειστά τα εργαστήρια στη Καβάλα

Όσο αναφορά, την πόλη της Καβάλας, τα ιδιωτικά διαγνωστικά και εργαστηριακά ιατρεία θα παραμείνουν κλειστά, (πιθανόν) για όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.

Σημειώνεται ότι, εντός του επόμενου διαστήματος, θα γίνουν προσπάθειες συνάντησης με φορείς του Υπουργείου Υγείας, έτσι ώστε να συζητηθούν όλα τα αιτήματα και να παρθούν αποφάσεις για το μέλλον.

Yπενθυμίζεται ότι, την Παρασκευή 10/05/24 πραγματοποιήθηκε τηλεδιάσκεψη των εργαστηριακών ιατρών σε μια προσπάθεια λήψης μέτρων και αποφάσεων για το μέλλον των κινητοποιήσεων τους σε όλη τη χώρα.

Η συμμετοχή στην αποχή έχει ξεπεράσει το 80%, κάτι το οποίο δείχνει αποφασιστικότητα από μεριάς των ιατρών, παρά τις όποιες έμμεσες ‘’απειλές’’ από το Υπουργείο Υγείας για πιθανές διακοπές των συμβάσεων τους.

Οι εργαστηριακοί γιατροί ‘’φωνάζουν’’ κατανόηση αλλά αν δεν παρθούν άμεσα αποφάσεις, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούν όλα τα ιδιωτικά εργαστήρια σε ‘’μόνιμο λουκέτο.’’

Οι εργαστηριακοί γιατροί ζητούν μηδενισμό του clawback (επιστροφή χρηματικού ποσού από τις φαρμακευτικές εταιρείες προς το δημόσιο, και συγκεκριμένα προς τον ΕΟΠΥΥ ή/και το Υπουργείο Υγείας), μέσω της αύξησης του προϋπολογισμού, διεκδικώντας επίσης άμεση εφαρμογή των διαγνωστικών πρωτοκόλλων για τον έλεγχο της συνταγογράφησης αλλά και καθιέρωση της ιατρικής αμοιβής στον εργαστηριακό γιατρό.

Tα αιτήματα στηρίζονται σε 3 βασικά σημεία

  • Περιορισμός της υπερσυνταγογράφησης και της προκλητής ζήτησης διαγνωστικών εξετάσεων. Οι Εργαστηριακοί Ιατροί θεωρούν ότι ο ΕΟΠΥΥ, το Υπουργείο Υγείας και η ΗΔΙΚΑ καθώς και μερίδα των κλινικών Ιατρών φέρουν μέρος της ευθύνης για την υπερβολική συνταγογράφηση διαγνωστικών εξετάσεων, η οποία επιβαρύνει άσκοπα το σύστημα υγείας και οδηγεί σε αύξηση του clawback. Ζητούν την άμεση εφαρμογή των ιατρικών πρωτοκόλλων και των κανόνων ορθής συνταγογράφησης διαγνωστικών εξετάσεων.
  • Θεσμοθέτηση ανώτατου ορίου clawback στο 5%. Το clawback αποτελεί ένα μέτρο επιστροφής χρημάτων από τους παρόχους υγειονομικών υπηρεσιών προς τον ΕΟΠΥΥ (κατ’ ουσίαν επιστροφής δεδουλευμένων), σε περίπτωση που η δαπάνη για τις υπηρεσίες τους υπερβαίνει τον προκαθορισμένο προϋπολογισμό. Οι εργαστηριακοί ιατροί θεωρούν ότι το clawback είναι μέτρο άδικο και ασύμμετρο, δεν μπορεί επ’ ουδενί να ελεγχθεί από τους ίδιους, καθώς επιβάλλεται μονομερώς και με αδιαφανή τρόπο από τον ΕΟΠΥΥ, και τους στερεί ένα μεγάλο μέρος των εσόδων τους. Ζητούν τη θέσπιση ενός, εκ των προτέρων γνωστού και ανακοινώσιμου ανώτατου ορίου για το clawback, που δε θα υπερβαίνει το 5% των εσόδων τους.
  • Υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων με τον ΕΟΠΥΥ. Η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας αφήνει τους Εργαστηριακούς Ιατρούς εκτεθειμένους σε μονομερείς από πλευράς του ΕΟΠΥΥ ενέργειες, που δημιουργούν επισφαλείς εργασιακές συνθήκες. Διεκδικούν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, που θα διασφαλίζουν με διαφάνεια και αξιοπρέπεια τα εργασιακά τους δικαιώματα και θα προστατεύουν τις αμοιβές τους.

Πηγή φωτογραφίας: www.ygeiamou.gr