Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Τα “Highlands” της Καβάλας, με μια νέα “ματιά” από την FromAbove (βίντεο)

Must Read

Ένα από τα πιο σημαντικά μνημεία της βυζαντινής περιόδου που μπορεί κανείς να δει στο νομό Καβάλας (παρά το γεγονός ότι, στη γύρω περιοχή, θα συναντήσει ουκ ολίγα απορρίμματα) είναι και ο πύργος της Απολλωνίας, ο οποίος βρίσκεται στην παλιά εθνική οδό Καβάλας-Θεσσαλονίκης, ανάμεσα στις εκβολές του ποταμού Στρυμόνα και στον κόλπο των Ελευθερών (χτισμένος πάνω σε χαμηλό γήλοφο που δεσπόζει στην παραλία του κόλπου).

Τις τελευταίες ημέρες ο πύργος της Απολλωνίας “έχει πάρει τα πάνω του”, καθώς οι εικονολήπτες της Up Drones δημοσίευσαν στα social media ένα βίντεο, χαρακτηρίζοντας τον πύργο ως “τα Highlands της Μακεδονίας” (παραλληλίζοντάς τον με την ομώνυμη περιοχή της βόρειας Σκωτίας).

Όπως ήταν φυσικό, δεν θα μπορούσε να “μείνει πίσω” και ο Σάββας Τσανουσίδης, ο οποίος εδώ και λίγους μήνες μάς έχει δώσει -με το drone του, και με τη σφραγίδα της επιχείρησής του, της FromAbove- ορισμένα εξαιρετικά στιγμιότυπα από διάφορα σημεία του νομού Καβάλας. Το αποτέλεσμα ήταν το παρακάτω εντυπωσιακό βίντεο:

Λίγα λόγια για τον πύργο της Απολλωνίας

Χρονολογείται στην υστεροβυζαντινή περίοδο (14ος αι.) και θεωρείται έργο στρατιωτικό με σκοπό τον έλεγχο των κινήσεων σε όλη τη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Αγίου Όρους και Χριστούπολης (Καβάλα). Το όνομα “Πύργος της Απολλωνίας” είναι συμβατικό (και νεοελληνικό) και μάλλον προήλθε από τη σύγχυση της θέσης της αρχαίας πόλης Απολλωνίας.

Ο πύργος περιβάλλεται από οχυρωματικό περίβολο. Ο περίβολος είναι τετράπλευρος με τη νότια πλευρά σπαστή σε τρεις μικρότερες πλευρές. Το πλάτος του ποικίλει από 1,20 έως 2,35 μ. Θεμελιώνεται πάνω στον μαλακό ημίβραχο και είναι κτισμένος με αργούς λίθους. Στη νοτιοδυτική πλευρά του βρίσκεται κτιστή κλίμακα που οδηγούσε στον περίδρομο.

Στην εσωτερική πλευρά ήταν προσκολημένα διάφορα βοηθητικά κτίσματα. Θεμέλια οικοδομημάτων διακρίνονται επίσης εξωτερικά της βόρειας πλευράς του. Η βόρεια και ανατολική πλευρά του απολήγουν στη δυτική και νότια αντίστοιχα πλευρά του πύργου ο οποίος σχηματίζει τη βορειοανατολική γωνία του περιβόλου. Είναι τετράπλευρος εξωτερικών διαστάσεων 11Χ10 μ. και σώζεται σε μεγάλο ύψος. Η είσοδός του ανοίγεται στη νότια πλευρά που αντικρύζει τη θάλασσα και βρίσκεται σε ύψος 2 μ. πάνω από το έδαφος. Αποτελείται από τυφλό ισόγειο, κάτω από το επίπεδο της εισόδου, και τέσσερις ορόφους. Ισόγειο και πρώτος όροφος χωρίζονται με ξύλινο δάπεδο. Το ίδιο και ο πρώτος όροφος από τον δεύτερο. Διατηρούνται μάλιστα οι δοκοθήκες του δαπέδου. Ο δεύτερος όροφος χωρίζεται από τον τρίτο με κτιστό φουρνικό που στηρίζεται μέσω σφαιρικών τριγώνων, λείψανα των οποίων διατηρούνται στις γωνίες, στους περιμετρικούς τοίχους. Ο τρίτος από τον τέταρτο μάλλον με ξύλινο δάπεδο. Ο τέταρτος όροφος καλύπτεται με καμάρα, επάνω από την οποία σχηματίζεται το δώμα του πύργου με τις επάλξεις, που όμως δεν σώζονται.

Στον ανατολικό τοίχο του διαμορφώνονται δυο κόγχες που ανήκουν στο παρεκκλήσιο του πύργου. Οι τρεις πρώτοι όροφοι επικοινωνούν με κτιστή θολωτή κλίμακα διαμορφωμένη μέσα στο πάχος της τοιχοποιίας. Η είσοδος προς την κλίμακα, απλό τοξωτό άνοιγμα βρίσκεται στη βόρεια πλευρά του πρώτου ορόφου, απέναντι από την κύρια είσοδο. Η πρόσβαση προς τον τέταρτο όροφο γινόταν με ξύλινη εσωτερική σκάλα. Το ίδιο πρέπει να υποθέσουμε για την επικοινωνία του ισογείου με τον πρώτο όροφο. Φωτίζεται από μεγάλα τοξωτά παράθυρα που ανοίγονται σε όλες τις πλευρές και δυο φωτιστικές θυρίδες. Η αμυντική ικανότητα του πύργου ενισχύεται με δυο καταχύστρες, από μια στη βόρεια και νότια πλευρά.

Ο Πύργος παρουσιάζει πιο επιμελημένη τοιχοδομία. Είναι κτισμένος με χονδροδουλεμένους συλλεκτούς λίθους, επάλληλα ή μεμονωμένα πλινθία στους οριζόντιους και κάθετους αρμούς ενώ στις ακμές προτιμώνται πελεκημένα αγκωνάρια. Σε δυο σημεία σχηματίζονται δυο ζώνες με τέσσερις σειρές πλίνθων. Ορίζουν το επίπεδο του δευτέρου και τρίτου ορόφου.

Με πληροφορίες από kastra.eu

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

“Χριστούγεννα 2023 στην Καβάλα”: Αφού δεν πάθαμε κανένα μπλακ άουτ…

Ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας, με την καθιερωμένη...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!