Γιάννης Κελγιώργης : Συγκρατημένη αισιοδοξία για την αγοραστική κίνηση του καλοκαιριού.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η περίοδος των καλοκαιρινών εκπτώσεων. Οι μεγάλες προσφορές είναι κίνητρο για την ενδυνάμωση της αγοράς και την ενίσχυσή της. Παράλληλα, η ικανοποιητική (από πλευράς επισκεπτών) τουριστική περίοδος, καθώς και οι επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων, έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στην τόνωση της αγοραστικής κίνησης. Σχετικά με το πως τα παραπάνω αποτυπώνονται από τον εμπορικό κόσμο, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας κ. Γιάννης Κελγιώργης μας απάντησε τα εξής :

Η εκπτωτική περίοδος ξεκίνησε αρκετά δύσκολα καθώς οι υψηλές θερμοκρασίες επηρέασαν αρνητικά στην προσέλευση των πελατών μας. Ωστόσο νομίζω ότι τώρα έχουμε αρχίσει και μπαίνουμε σε μία κανονικότητα ,μιας που και ο τουρισμός είναι σε πολύ υψηλά επίπεδα. Πιστεύουμε ότι με την πάροδο των ημερών και προχωρώντας προς το τέλος των εκπτώσεων τα πράγματα θα πηγαίνουν καλύτερα αφού μπορεί να λιγοστεύει το εμπόρευμα αλλά οι εκπτώσεις θα είναι μεγαλύτερες.

Εδώ αξίζει να πούμε ότι και ο τομέας της κρουαζιέρας βοηθάει σημαντικά – ειδικά φέτος οι επισκέπτες αγοράζουν περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά. Βέβαια δεν μπορούμε να έχουμε γνώμονα τους επισκέπτες κρουαζιέρας καθώς αυτοί θεωρούνται εποχικοί και προσωρινοί εφόσον έχουν ορισμένες ώρες στην διάθεση τους για να αγοράσουν κάτι (αν και εμείς ως εμπορικός σύλλογος προσαρμόζουμε το ωράριο της αγοράς ώστε να μπορούν να εξυπηρετηθούν οι επισκέπτες των κρουαζιερόπλοιων).

Σίγουρα έχουμε προσδοκίες από τον τομέα της κρουαζιέρας αλλά δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την κατανάλωση. Μιλάμε για κέρδος το οποίο δεν είναι αυτό που επιθυμούμε ως εμπορικός σύλλογος, αν και αυτό δεν είναι τοπικό φαινόμενο αλλά γενικό. Οι επιβάτες κρουαζιέρας δεν στοχεύουν τόσο στην αγοραστική κίνηση όσο στην ξενάγηση και την περιήγηση και αυτή είναι η βασική διαφορά με τους μόνιμους τουρίστες.

H νέα εορταστική εκδήλωση που θα λάβει χώρα στις 22/08 στους πεζόδρομους της πόλης θα έχει τίτλο ‘’Summer Shopping Night’’ μια πρωτότυπη ιδέα που διοργανώνεται για πρώτη φορά στην πόλη από τον Εμπορικό Σύλλογο και το Επιμελητήριο Καβάλας -σε συνεργασία με τον δήμο Καβάλας, την ΠΕ Καβάλας και τη “ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ”. Σχετικά με αυτή την δράση ο κ. Κελγιώργης μιλώντας στο Kavala Portal ανέφερε τα εξής :

Όσον αφορά το Summer Shopping Night, είναι κάτι το οποίο γίνεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Αυτό έχει τη δική του σημασία, καθώς με αυτή τη δράση ο εμπορικός σύλλογος Καβάλας στοχεύει στην πρωτοτυπία. Μπορούμε να το παρομοιάσουμε με τις Λευκές Νύχτες αλλά το συγκεκριμένο event στοχεύει στην τελευταία εβδομάδα των εκπτώσεων με μεγάλες προσφορές από τις επιχειρήσεις σε συνδυασμό με κινητά δρώμενα (πχ μπαζάρ). Δεν θεωρούμε ότι επειδή διεξάγεται μετά τον 15Αύγουστο θα επηρεαστεί αρνητικά η αγοραστική κίνηση, όποιον μήνα και αν λάμβανε χώρα δεν θα άλλαζε κάτι.

Μπορεί μεν να διανύουμε την καλοκαιρινή περίοδο, με τους περισσότερους ντόπιους να λείπουν για τις διακοπές τους, ωστόσο το τουριστικό ρεύμα είναι μεγάλο. Μπορεί το συγκεκριμένο event να γίνεται σε μέρες που ο κόσμος δεν έχει πληρωθεί αλλά αυτό δεν έχει κάποια σημασία διότι ο καθένας έχει κάνει κάποιο κουμάντο για να αγοράσει κάτι εκείνες τις ημέρες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με την Black Friday που ο κόσμος μπορεί να μην έχει ακόμα πληρωθεί αλλά θα επισκεφτεί τα μαγαζιά και θα αγοράσει. Πιστεύουμε πολύ στο συγκεκριμένο πρότζεκτ και με βάση τα παραπάνω, ευελπιστούμε σε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα.