Διευκρινίσεις προσπάθησε να δώσει ο Επικεφαλής του ομίλου κοινωνικού και πολιτικού προβληματισμού “Η Καβάλα Μπροστά” Γιάννης Εριφυλλίδης μετά από όσα δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό “Radio ENA 90.5 FM” πως “εάν ήμουν Δήμαρχος θα προχωρούσα σε δημοψήφισμα έτσι ώστε να μάθω εάν τελικά επιθυμούν ή όχι οι κάτοικοι των Φιλίππων να είναι στον Δήμο Καβάλας“.
Ας δούμε, λοιπόν, τι σχολίασε (μέσω ανάρτησης στο προφίλ του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης) και να προσθέσουμε και εμείς τις δικές μας παρατηρήσεις:
Σε δηλώσεις μου σε ραδιοφωνικούς σταθμούς της πόλης πριν από λίγες ημέρες αναφέρθηκα στο ζήτημα της ενδεχόμενης επανασύστασης του πρώην Δήμου Φιλίππων. Χάρηκα ασφαλώς με τις θετικές αντιδράσεις, δεν θα μπορούσα όμως να αφήσω αναπάντητα και τα επικριτικά σχόλια των οποίων έγινα δέκτης. Από πολλούς μάλιστα ακούστηκε (χωρίς βέβαια επίκληση κάποιας συγκεκριμένης νομοθετικής διάταξης) ότι η επανασύσταση δεν είναι καν νομικά δυνατή με βάση το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο. Όπως θα εξηγήσω παρακάτω, η άποψη αυτή είναι εσφαλμένη και παραπλανητική, ωστόσο ας μου επιτραπεί να ξεκινήσω με μερικές διευκρινίσεις ως προς τον όρο «δημοψήφισμα».
Χρησιμοποίησα την προβοκατόρικη λέξη «δημοψήφισμα» επίτηδες και εν γνώσει του ότι, σύμφωνα με το άρθρο 133 του ν. 4555/2018, δημοψήφισμα (υπό την έννοια και με τη διαδικασία του ίδιου νόμου) δεν μπορεί να προκηρυχθεί, μεταξύ άλλων, για θέματα ανακαθορισμού του αριθμού και των ορίων των δήμων, προκειμένου ακριβώς να προκαλέσω συζήτηση και αντιδράσεις. Και αυτό το πέτυχα. Ωστόσο, κανένας από τους επαΐοντες και παντογνώστες «επικριτές» μου δεν επεσήμανε την ύπαρξη του εν λόγω άρθρου και δεν μπήκε στον κόπο να με ρωτήσει τι ακριβώς εννοώ με τη λέξη «δημοψήφισμα». Για ποιον λόγο; Διότι απλούστατα κανένας από αυτούς δεν έχει ποτέ διαβάσει τη σχετική νομοθεσία, την οποία όλοι τους αόριστα και κατά το δοκούν επικαλούνται.
Σχόλιο γράφοντος: Δηλαδή, με απλά λόγια, ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης “κορόιδεψε” τους κατοίκους του πρώην δήμου Φιλίππων (και ειδικά τους χειροκροτητές του και όσους έσπευσαν να μιλήσουν για δημοκρατικές φωνές σύνεσης και λογικής), λέγοντάς τους πως “δεν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα, απλά εγώ το βαφτίζω δημοψήφισμα για να γίνω αρεστός σε εσάς”.
Ναι μεν νομικά έχει δίκιο, αλλά επικοινωνιακά (κατά την ταπεινή μας άποψη) “έχει βάλει αυτογκόλ από τα αποδυτήρια και χωρίς καν πίεση από τους επιθετικούς” (για να χρησιμοποιήσουμε και ποδοσφαιρικούς όρους, μιας και είμαστε εν καιρώ EURO 2020).
Ίσως να μη γνωρίζει ο κ. Εριφυλλίδης πως η πάρα πολύ μεγάλη πλειοψηφία των Ελλήνων που “παρακολουθούν” μέσα μαζικής ενημέρωσης το μόνο που κάνει είναι να διαβάζει τους τίτλους των άρθρων (μέσα από τις αναρτήσεις στα social media) και να σχολιάζει -πολύ συχνά χωρίς καν να διαβάσει το περιεχόμενο των άρθρων-. Έτσι, πλέον σε μεγάλη μερίδα του κοινού που διάβασε και άκουσε τα όσα είπε ο κ. Εριφυλλίδης έχει μείνει η λέξη “δημοψήφισμα”.
Ίσως, πάλι, να το γνωρίζει πολύ καλά και να το εκμεταλλεύτηκε προκειμένου να “ρίξει το τυράκι” και να καταφέρει να ασχοληθεί ο κόσμος με την κίνησή του και την επιθυμία του να διεκδικήσει, κάποια στιγμή, τη θέση του δημάρχου Καβάλας. Αν είναι έτσι, σίγουρα πέτυχε τον σκοπό του.
Διευκρινίζω, λοιπόν, ότι με τον όρο «δημοψήφισμα» εννοώ οποιονδήποτε τρόπο έκφρασης και καταγραφής της βούλησης των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων (οι λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας ασφαλώς θα συζητηθούν και θα αποτελέσουν αντικείμενο συμφωνίας μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων προκειμένου να διασφαλισθεί η αξιοπιστία και το αδιάβλητο της διαδικασίας), το αποτέλεσμα του οποίου θα αποτελέσει την «εντολή» των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας προκειμένου να προβούν ή να μην προβούν στις περαιτέρω απαιτούμενες ενέργειες. Όχι δημοψήφισμα λοιπόν με την έννοια και τους όρους του ν. 4555/2018, αλλά οποιοδήποτε άλλο άτυπο «δημοψήφισμα»-καταγραφή της βούλησης των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων, ψήφισμα, συλλογή υπογραφών ή δημόσια διαβούλευση για να γνωρίζουμε επιτέλους τι ακριβώς επιθυμεί η πλειοψηφία των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων.
Σχόλιο γράφοντος: Αναρωτιόμαστε αν ο κ. Εριφυλλίδης, στη διάρκεια των επαφών του με ανθρώπους του πρώην δήμου Φιλίππων, ζήτησε να μάθει αν υπήρξε πότε έστω και κάποια άτυπη διαδικασία καταγραφής της κοινής γνώμης στις κοινότητες του πρώην δήμου Φιλίππων, ώστε να διαπιστωθεί αν όντως επιθυμούν την επανασύσταση του δήμου ή όχι.
Αν το έκανε αυτό, θα έπαιρνε την απάντηση πως η μόνη τέτοια διαδικασία ήταν μια συλλογή ηλεκτρονικών υπογραφών, που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2020 (δηλ. πριν από ένα χρόνο) και που, μέχρι στιγμής, έχει συγκεντρώσει…μόλις 14 υπογραφές (!!!) – εκ των οποίων 2 ανώνυμες! Η απάντηση των “διοργανωτών” της συλλογής αυτής ήταν πως υπήρχε πρόβλημα με τη φόρμα της συλλογής ηλεκτρονικών υπογραφών επειδή ήταν στα αγγλικά (μια απάντηση που, ας μας συγχωρέσουν οι “διοργανωτές”, δεν πείθει κανέναν).
Επίσης, καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας πως αυτή η καταγραφή της βούλησης των κατοίκων του πρώην δήμου Φιλίππων μπορεί να γίνει ανά πάσα στιγμή, ακόμα και υπό τη μορφή κάποιου γκάλοπ – πολλώ δε μάλλον με τη συλλογή υπογραφών από οικισμό σε οικισμό. Είναι μια διαδικασία που δεν παίρνει πολύ χρόνο, είναι αρκετά εύκολη (ειδικά η συλλογή υπογραφών δεν έχει και κανένα κόστος), συνεπώς αναρωτιόμαστε γιατί δεν έχει γίνει κάτι ανάλογο εδώ και τόσα χρόνια (έχουν περάσει 10 χρόνια από τη συνένωση των δήμων).
Ακόμα και τώρα, όμως, δεν είναι αργά. Άνετα μπορεί να κινηθεί η οποιαδήποτε διαδικασία για να μάθουμε τι θέλουν οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων, ακόμα και τώρα.
Ας έρθουμε τώρα στο ζήτημα της νομικής δυνατότητας της επανασύστασης και θα έχετε ακόμη μια απόδειξη περί του ότι όσοι έσπευσαν να με επικρίνουν και να με κοροϊδέψουν δεν έχουν ποτέ μπει στον κόπο να μελετήσουν τη σχετική νομοθεσία. Επανακαθορισμός των διοικητικών ορίων των Δήμων, όχι μόνο είναι δυνατόν να γίνει, αλλά έχει ήδη γίνει στο κοντινό παρελθόν! Με το άρθρο 154 του ν. 4600/2019, τροποποιήθηκε το άρθρο 1 του ν. 3852/2010 (Καλλικράτης) και ο ενιαίος Δήμος Κέρκυρας χωρίστηκε σε Δήμο Βόρειας Κέρκυρας, Δήμο Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων και Δήμο Νότιας Κέρκυρας, ο ενιαίος Δήμος Κεφαλλονιάς χωρίστηκε σε Δήμο Αργοστολίου, Δήμο Ληξουρίου και Δήμο Σάμης, ο ενιαίος Δήμος Λέσβου χωρίστηκε σε Δήμο Μυτιλήνης και Δήμο Δυτικής Λέσβου και ο ενιαίος Δήμος Σάμου χωρίστηκε σε Δήμο Ανατολικής Σάμου και Δήμο Δυτικής Σάμου.
Σχόλιο γράφοντος:
Η διάσπαση ορισμένων Καλλικρατικών δήμων αποφασίστηκε το 2019 εξαιτίας της μεγάλης έκτασής τους, η οποία καθιστούσε τη διαχείρισή τους και την εξυπηρέτηση των πολιτών αρκετά δύσκολη (ειδικά εκείνα τα χρόνια που ακόμα ήταν στα σκαριά οι όποιες διαδικασίες για την ηλεκτρονική εξυπηρέτησή τους). Είναι αλήθεια πως εκείνα τα χρόνια έγιναν αρκετά “τέρατα” όσον αφορά την ενοποίηση των δήμων (ακόμα και τη Σαμοθράκη είχαν ρωτήσει αν ήθελε να ενταχθεί στον δήμο Αλεξανδρούπολης!) Ενδεικτικά να αναφέρουμε τα εξής:
α) Οι έδρες των 3 δήμων που προέκυψαν από τη διάσπαση του δήμου Κέρκυρας είναι (με τη σειρά που τους αναφέρει ο κ. Εριφυλλίδης) η Αχαράβη, η Κέρκυρα και η Λευκίμμη. Η ελάχιστη απόσταση Αχαράβης-Κέρκυρας είναι 36 χιλιόμετρα, ενώ η ελάχιστη απόσταση Λευκίμμης-Κέρκυρας είναι 43 χιλιόμετρα (μιλάμε μόνο για τις έδρες, φανταστείτε τι γινόταν με τους υπόλοιπους οικισμούς)
β) Οι έδρες των 2 δήμων στη Σάμο είναι το Βαθύ και το Καρλόβασι, με ελάχιστη απόσταση 32 χιλιόμετρα. Αν πάμε, όμως, σε περιπτώσεις οικισμών όπως ο Μαραθόκαμπος (44 χιλιόμετρα από ) ή ο Λιμνιώνας (55 χιλιόμετρα) θα καταλάβουμε πολύ εύκολα την ανάγκη για διάσπαση του ενιαίου δήμου Σάμου.
γ) Οι έδρες των 2 δήμων στη Λέσβο είναι η Μυτιλήνη και η Καλλονή, με απόσταση περίπου 38 χιλιόμετρα (όσο απέχει και το Πλωμάρι από τη Μυτιλήνη). Αν πάμε όμως σε περιπτώσεις οικισμών όπως η Μήθυμνα (59 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη) ή η Ερεσός (83 χιλιόμετρα από τη Μυτιλήνη) θα καταλάβουμε πολύ εύκολα πως η εξυπηρέτηση των κατοίκων αυτών των οικισμών από τη Μυτιλήνη μόνο εύκολη δεν θα μπορούσε να είναι.
δ) Αντίστοιχη είναι η κατάσταση με τις αποστάσεις και στην Κεφαλλονιά, αν και εκεί είναι να απορεί κανείς πώς έβαλαν στον ίδιο δήμο το Αργοστόλι με το Ληξούρι!!! Βλέπετε, η διαμάχη τους είναι και μακροχρόνια και αρκετά εντονότερη από την όποια “διαμάχη” υπάρχει μεταξύ Κρηνίδων και Καβάλας, οπότε εκεί μάλλον άργησε να διασπαστεί ο δήμος Κεφαλληνίας.
Με απλά λόγια: Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για αποστάσεις που δεν υπάρχει περίπτωση να τις δούμε εντός των ορίων του δήμου Καβάλας (ενδεικτικά να πούμε πως η απόσταση Κρηνίδων-Καβάλας είναι μόλις 16,5 χιλιόμετρα, ενώ οι πιο απομακρυσμένοι οικισμοί είναι το Βουνοχώρι και οι Κορυφές με τουλάχιστον 25 -αν και δύσκολα, λόγω στροφών- χιλιόμετρα, και το Πολύνερο με 31 χιλιόμετρα).
Θυμηδία, όμως, μάς προκάλεσε το γεγονός πως ο κ. Εριφυλλίδης δεν συμπεριέλαβε (στους δήμους που διασπάστηκαν) τον μοναδικό χερσαίο δήμο που διαχωρίστηκε το 2019, τον δήμο Σερβίων-Βελβεντού (στην Κοζάνη). Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τις άλλες περιπτώσεις, ακριβώς η περίπτωση του δήμου Σερβίων-Βελβεντού θα μπορούσε να αποτελέσει το καλύτερο παράδειγμα για να μπορέσει ο κ. Εριφυλλίδης να μιλήσει για απόσχιση του πρώην δήμου Φιλίππων λόγω αδιαφορίας και ανικανότητας του Καλλικρατικού Δήμου Καβάλας (αλλά και λόγω της εγγύτητας των 2 πρωτευουσών, του Βελβεντού και των Σερβίων, οι οποίες απέχουν μόλις 14,5 χιλιόμετρα).
Και για έναν άνθρωπο που, όπως φαίνεται, αρέσκεται στο να παίζει με τις λέξεις, το να μην αναφέρει το μοναδικό παράδειγμα που θα μπορούσε να “ωφελήσει” τον πρώην δήμο Φιλίππων και να αναφερθεί σε περιπτώσεις που ουδεμία σχέση έχουν με την περιοχή μας (για νησιά μιλάμε, στην τελική) ακούγεται λίγο κάπως…
Διαβάστε και το άρθρο 158 του ν. 4600/2019, με το οποίο προβλέπεται η σύσταση Επιτροπής Επανεξέτασης της Διοικητικής Διαίρεσης των Ο.Τ.Α. Α΄ Βαθμού με έργο: α) τον εντοπισμό και την καταγραφή περιπτώσεων, όπου η διοικητική διαίρεση των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού, όπως έχει διαμορφωθεί με βάση τον Καλλικράτη «δεν ανταποκρίνεται στην αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των τοπικών κοινωνιών και δεν διασφαλίζει επαρκές επίπεδο πρόσβασης των πολιτών στις παρεχόμενες υπηρεσίες, σύμφωνα και με σχετικές αναφορές κοινωνικών φορέων των αντίστοιχων περιοχών ή και των ίδιων των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού και β) την υποβολή εισήγησης στον Υπουργό Εσωτερικών για τον ανακαθορισμό της διοικητικής διαίρεσης των Ο.Τ.Α. α΄ βαθμού» και ελάτε πάλι να μου πείτε ότι επανασύσταση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν είναι νομικά δυνατή…
Σχόλιο γράφοντος: Επ’ αυτού ουδεμία αντίρρηση. Αυτά τα λέμε προσωπικά εδώ και πολλά χρόνια, προτού εμφανιστεί στο προσκήνιο ο κ. Εριφυλλίδης (το αν άλλοι απάντησαν διαφορετικά, είναι δικό τους θέμα).
Διάβασα ότι έκανα τις σχετικές δηλώσεις για να «υφαρπάξω» την ψήφο των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων, να εκλεγώ Δήμαρχος με την ψήφο τους και μετά τις εκλογές να τους πω ότι επανασύσταση δεν είναι δυνατή… Λες και οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν έχουν πολιτικό αισθητήριο και πολιτική ωριμότητα και ο οποιοσδήποτε μπορεί να τους κοροϊδέψει! Με κάτι τέτοια σχόλια οι κάτοικοι του πρώην Δήμου Φιλίππων συχνά αισθάνονται (και δικαίως) ότι αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ότι άλλοι αποφασίζουν γι’ αυτούς και ασφαλώς νοσταλγούν την εποχή που μπορούσαν οι ίδιοι να αποφασίζουν για τα ζητήματα που αφορούσαν στην περιοχή τους.
Σχόλιο γράφοντος: Αν λάβουμε υπόψη πως στον 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2019 την πρώτη θέση στον πρώην δήμο Φιλίππων -με ποσοστό 30.36%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΕ Καβάλας- κατέλαβε η απερχόμενη δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα (η οποία πολλάκις είχε κατηγορηθεί από τους κατοίκους του πρώην δήμου Φιλίππων για αδιαφορία -ειδικά στην περίπτωση του TAP), τότε εύκολα διαπιστώνουμε πως το επιχείρημα περί “πολιτικού αισθητηρίου και πολιτικής ωριμότητας” μάλλον πάει περίπατο. Τουλάχιστον ξέρουμε πως ο νυν δήμαρχος Θόδωρος Μουριάδης είχε έρθει 3ος στον πρώην δήμο Φιλίππων, με 19.84% (δηλ. δεν πέρναγε καν στον δεύτερο γύρο!)
Συγκριτικά με τον αντίστοιχο 1ο γύρο των δημοτικών εκλογών του 2014, να πούμε πως ο τότε δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής (που και τότε είχε δεχτεί πολύ σοβαρές κατηγορίες πως άφησε τον πρώην δήμο Φιλίππων στην τύχη του) είχε πάρει το 23.96% των ψήφων! Να θυμηθούμε ποιος ήταν αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών;
Με απλά λόγια, το πρόβλημα κ. Εριφυλλίδη δεν είναι απαραίτητα η συνένωση των δήμων όσο οι άνθρωποι που διαχειρίστηκαν αυτή τη συνένωση. Και αυτούς τους ανθρώπους τους ψήφισαν και οι ίδιοι οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων.
Διάβασα ότι η δήλωσή μου αποτελεί ομολογία του ότι εγώ αν εκλεγόμουν Δήμαρχος Καβάλας δεν θα ήμουν σε θέση να λύσω τα προβλήματα του πρώην Δήμου Φιλίππων. Τι να πω για το τεράστιο λογικό άλμα του συντάκτη του εν λόγω κειμένου; Άλλωστε, εάν είχε ακούσει ολόκληρη τη σχετική συνέντευξή μου θα είχε διαπιστώσει ότι είπα αυτολεξεί πως εάν τυχόν είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας θα έχω ξεχωριστό πρόγραμμα για τον πρώην Δήμο Φιλίππων, όπως και για όλες ξεχωριστά τις Δημοτικές Ενότητες του Δήμου μας, πρόγραμμα ευσύνοπτο, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις, πρόγραμμα το οποίο θα αποτελέσει αντικείμενο διαβούλευσης και θα διαμορφωθεί με τη συμβολή των κατοίκων κάθε Δημοτικής Ενότητας. Δεν θα είμαι όμως εγώ αυτός που θα στερήσει το δικαίωμα στους κατοίκους του πρώην Δήμου Φιλίππων να εκφράσουν τη βούλησή τους σχετικά με το εάν επιθυμούν να τους διοικεί ο Δήμαρχος Καβάλας ή να έχουν και πάλι δικό τους Δήμαρχο Φιλίππων…
Σχόλιο γράφοντος:
Καταρχάς μάς προξενεί εντύπωση πως ο κ. Εριφυλλίδης αποφάσισε να απαντήσει στα όσα ανέφερε το Kavala Portal μέσω του “Τηλεβόα” (διαβάστε εδώ), όταν ο ίδιος ο κ. Εριφυλλίδης (σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μαζί του) αρκέστηκε να πει πως “δεν επιθυμεί να απαντήσει στα όσα γράψαμε, διότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει λογικά άλματα”.
Κατά δεύτερον, το σχόλιό μας αφορούσε αυτά που γράφτηκαν στο άρθρο που αναρτήθηκε στον ενημερωτικό ιστότοπο του σταθμού “Radio ENA 90.5 FM”. Εκεί πέρα δεν υπάρχει καμία αναφορά στις “επιπλέον” δηλώσεις του κ. Εριφυλλίδη περί ευσύνοπτων προγραμμάτων με συγκεκριμένες παρεμβάσεις και άλλα τέτοια – η μόνη αναφορά ήταν στον όρο “δημοψήφισμα” (ούτε καν το πλήρες ηχητικό της συνέντευξής του δεν αναρτήθηκε – τουλάχιστον εκείνη τη στιγμή, δεν γνωρίζουμε αν αναρτήθηκε αργότερα). Και αυτό ακριβώς το άρθρο ήταν που διαδόθηκε, αυτό ακριβώς το άρθρο (έτσι όπως γράφτηκε) ήταν αυτό που σχολιάστηκε.
Πέραν, λοιπόν, του ότι θα έπρεπε να έχει ψέξει πρωτίστως τους διαχειριστές του ενημερωτικού ιστότοπου για το ότι κόπηκαν (όπως τουλάχιστον ισχυρίζεται) πάρα πολλά από αυτά που είπε, αν πιστεύει ο κ. Εριφυλλίδης πως είμαστε υποχρεωμένοι να μην κάνουμε οτιδήποτε άλλο μέσα στη διάρκεια της ημέρας παρά μόνο να ακούμε το τι λένε οι ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί της Καβάλας, τότε μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσει -διότι πολύ απλά (και ανθρώπινα) αυτό δεν γίνεται.
Σε κάθε περίπτωση, παραμένουμε απογοητευμένοι από την “απάντηση” του κ. Εριφυλλίδη, διότι (απλούστατα) δεν έδωσε καμία ουσιαστική απάντηση.
Ούτε για τον ισχυρισμό μας περί αδυναμίας του να επιλύσει τα προβλήματα του πρώην δήμου Φιλίππων (το “θα έχω ξεχωριστό πρόγραμμα, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις“ ας το πει σε άλλους δημοσιογράφους, που αρέσκονται στα “θα” και στις πολιτικές ρήσεις – όχι σε εμάς),
ούτε το πώς θα μεταβούμε σε μια πιθανή απόσχιση όταν θα πρέπει να επιστραφούν περιουσιακά στοιχεία που πολύ πιθανόν μετά από τόσα χρόνια να έχει καταστραφεί -εδώ καλά καλά δεν ξέρουμε τι απέγινε το αρχείο του πρώην δήμου Φιλίππων, θυμόμαστε πως είχε εντοπιστεί στοιβαγμένο σε ντοσιέδες και κούτες επί των ημερών της κ. Τσανάκα (και όχι κ. Εριφυλλίδη, που ψάξατε και για “σκάνδαλο” στα αυτονόητα, περιουσία του δήμου ΔΕΝ είναι μόνο τα κτίρια -όπως προσπαθήσατε να πείτε σε άλλον ραδιοφωνικό σταθμό-, είναι και τα οχήματα, είναι και ο λοιπόν εξοπλισμός, είναι ακόμα και τα ταμειακά αποθέματα),
ούτε στο πώς θα λυθούν τα προβλήματα του πρώην δήμου Φιλίππων αν αυτός γίνει ανεξάρτητος (υπάρχουν και πολλά πολλά άλλα ερωτήματα, τα οποία όμως δεν τα θέσαμε ακόμα – θα τεθούν οσονούπω).
Και επίσης, καλό είναι να θυμόμαστε πως τα πάντα τελούν υπό την αίρεση του ΑΝ θα είναι υποψήφιος δήμαρχος ο κ. Εριφυλλίδης (δεν το λέμε εμείς, ο ίδιος το είπε – “εάν τυχόν είμαι υποψήφιος Δήμαρχος Καβάλας“). Όταν, λοιπόν, αποφασίσει να είναι υποψήφιος δήμαρχος, εδώ είμαστε και θα περιμένουμε το πρόγραμμά του για τον πρώην δήμο Φιλίππων.
Μέχρι τότε θα ισχύουν αυτά που είπαμε στον αρχικό μας “Τηλεβόα”: “να αφήσει τα πυροτεχνήματα και τα ωραία, παχιά λόγια, να στρωθεί στη δουλειά και να δείξει στους κατοίκους του πρώην δήμου Φιλίππων πως αυτός θα είναι ο αυτοδιοικητικός που θα λύσει τα προβλήματά τους, που θα πετύχει εκεί που ο Κωστής Σιμιτσής, η Δήμητρα Τσανάκα και ο Θόδωρος Μουριάδης απέτυχαν.”
Εδώ είμαστε για να τα διαψεύσει. Εμείς του το ευχόμαστε ειλικρινά, θέλουμε να μας διαψεύσει. Πιστεύουμε με πάθος στους νέους ανθρώπους και πιστεύουμε πως αυτοί θα αλλάξουν τον τόπο – αρκεί να μην ακολουθούν παλαιοπολιτικές ατραπούς….
Διάβασα τέλος και το σχόλιο του πλέον αποτυχημένου Δημάρχου στην ιστορία της Καβάλας: «πατέρας – γιός: ένα πράγμα…». Δεν κάνω σχεδόν ποτέ αναφορά στο έργο του πατέρα μου, διότι δεν θα ήταν πρέπον εκ μέρους μου να εκμεταλλεύομαι πολιτικά το τεράστιο έργο και την παρακαταθήκη που έχει αφήσει στον Δήμο Καβάλας. Ένα θα πω μόνο: είναι μεγάλο κρίμα που δεν πρόλαβε να διοικήσει και τον πρώην Δήμο Φιλίππων ο Στάθης Εριφυλλίδης, διότι θα είχε κάνει και για τον πρώην Δήμο Φιλίππων ό,τι ακριβώς έκανε για τη Νέα Καρβάλη και το Χαλκερό, όταν έγιναν «κομμάτι» του Δήμου Καβάλας και δεν θα είχε φτάσει ο πρώην Δήμος Φιλίππων σε αυτήν την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι κάτοικοί του.
Σχόλιο γράφοντος: Δεν ζούσαμε καν στην Καβάλα τα χρόνια που ήταν δήμαρχος ο κ. Στάθης Εριφυλλίδης (το 1998 δίναμε Πανελλαδικές εξετάσεις, το 2006 υπηρετούσαμε την στρατιωτική μας θητεία), συνεπώς δεν μπορούμε να πούμε κάτι για το αν ισχύουν τα όσα δηλώνει ο κ. Γιάννης Εριφυλλίδης για τον πατέρα του και τότε δήμαρχο Καβάλας. Αυτό το κομμάτι θα μας επιτρέψετε να το προσπεράσουμε -ίσως να έχει δίκιο, ίσως και όχι…
Όλοι όσοι με επέκριναν εξέφρασαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο και την άποψή τους για το εάν πρέπει ή όχι να επανασυσταθεί ο πρώην Δήμος Φιλίππων. Εγώ εσκεμμένως απέφυγα να λάβω θέση, γιατί ακριβώς θέλω να ακούσω τη φωνή των ίδιων των κατοίκων του πρώην Δήμου Φιλίππων και όχι να είμαι ένας ακόμη Καβαλιώτης που ενδεχομένως στο μέλλον να αποφασίσει γι’ αυτούς χωρίς αυτούς… Είπα απλώς το αυτονόητο, ότι η φωνή αυτή πρέπει κάποια στιγμή να ακουστεί και να καταγραφεί. Άλλωστε, ένα «δημοψήφισμα» ή μια ενδεχόμενη επανασύσταση του πρώην Δήμου Φιλίππων δεν νομίζω ότι είναι αυτοσκοπός κανενός. Η ουσία και το μεγάλο κέρδος θα είναι να ανοίξει επιτέλους ο δημόσιος διάλογος σχετικά με τον Δήμο που πραγματικά θέλουμε, γιατί κανένας δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι με τη συνένωση δημιουργήθηκε ένας Δήμος δύο ταχυτήτων. Ο επαναπροσδιορισμός των σχέσεων των κατοίκων των διαφόρων Δημοτικών Ενοτήτων του Δήμου μας είναι άμεση και επιτακτική ανάγκη και ζήτημα που αφορά όλους μας.
Σχόλιο γράφοντος: Μήπως θα ήταν καλό να μας πείτε ποια είναι η δική μας θέση, του Kavala Portal, για το αν πρέπει να επανασυσταθεί ο πρώην δήμος Φιλίππων ή όχι; Έτσι, για να μας φύγει και η απορία…
Για να σας διευκολύνουμε, κ. Εριφυλλίδη: Κανένα απολύτως πρόβλημα δεν έχουμε με το να επανασυσταθεί ο δήμος Φιλίππων. Απολύτως κανένα πρόβλημα. Και ναι, οι κάτοικοι του πρώην δήμου Φιλίππων είναι αυτοί που θα αποφασίσουν για την τύχη τους.
Αν η επανασύστασή του οδηγήσει σε καλύτερες ημέρες για τους κατοίκους του δήμου Φιλίππων και σε επίλυση όλων των προβλημάτων που δεν έλυσε ο ενιαίος δήμος Καβάλας, τότε και εμείς μαζί τους, στο πλευρό τους (ασχέτως αν κάποιοι “πρωτεργάτες” της όλης κίνησης, με τους οποίους συνομιλήσατε, μάς αποκαλούν “φασίστες”).
Αν, όμως, η επανασύσταση οδηγήσει σε χειρότερες ημέρες (ή, ακόμα χειρότερα, γίνει απλά και μόνο για να μπορούν ορισμένοι να το παίζουν μεγάλα ψάρια σε μικρή λίμνη, να κορδώνονται και να λένε “Πω πω, είμαστε ξεχωριστός δήμος, τι ωραία, τι καλά”), τότε “να λείπει το βύσσινο”…