Η πρώτη απόφαση για την χαλάρωση των μέτρων για τον περιορισμό των μετακινήσεων λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού SARS-COV-2 ανακοινώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 21 Απριλίου 2020 από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.
Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα, η σταδιακή μετάβαση στην κανονικότητα ξεκινάει συμβολικά από τη Δικαιοσύνη, καθώς από τις 27 Απριλίου θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, άμισθα και έμμισθα. Επίσης, ανοίγουν τα ειρηνοδικεία και τα πρωτοδικεία -αλλά μόνο για συγκεκριμένες διαδικασίες οι οποίες σχετίζονται με τα δάνεια (όπως προσημειώσεις και εξαλείψεις προσημειώσεων).
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, μιλώντας στο Kavala Portal, σχολίασε πως “σε καμία περίπτωση δεν ερωτηθήκαμε ως δικηγόροι για την όλη διαδικασία. Μας λένε ότι την άλλη εβδομάδα θα ανοίξουν τα υποθηκοφυλακεία, και ότι το τελευταίο βήμα στο άνοιγμα των δικαστηρίων θα είναι η απελευθέρωση των ποινικών υποθέσεων, την οποία προγραμματίζουν ως τις 15 Ιουνίου -μπορείτε να φανταστείτε τον συνωστισμό που θα επικρατήσει στις δικαστικές αίθουσες. Πολύ φοβάμαι πως αυτό το εσπευσμένο άνοιγμα των υποθηκοφυλακείων -και ειδικά για τις υποθέσεις που αφορούν δάνεια, όπως προσημειώσεις- γίνεται διότι κάποιοι δέχονται πιέσεις από τράπεζες!”
Οργή και αντιδράσεις για την τηλεκατάρτιση
Την ίδια ώρα, σφοδρές είναι οι αντιδράσεις των δικηγόρων σε ολόκληρη την χώρα (αλλά και πολλών άλλων επαγγελματικών κλάδων) εξαιτίας της προχειρότητας με την οποία έχει στηθεί το σύστημα της τηλεκατάρτισης για την καταβολή του χρηματικού ποσού των 600 €. Πέρα από τα κωμικοτραγικά περιστατικά που έχουν κάνει τον γύρο του Internet (όπως το “Σκόϊλ Ελικικού”), δεν είναι λίγοι αυτοί που τονίζουν με έντονο τρόπο ότι η ύλη για την τηλεκατάρτιση είναι παρωχημένη και ανούσια (κάτι που καθιστά την όλη διαδικασία εντελώς άχρηστη και περιττή).
Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, υπήρξαν και κάποιες δηλώσεις του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στη συνέχεια του υπουργού Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, οι οποίες “έριξαν λάδι στην φωτιά”. Και αυτό διότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, οι δύο υπουργοί επέρριψαν ευθύνες στους εργαζόμενους που «δεν ξέρουν να επιλέγουν το σωστό ΚΕΚ» για να τηλεκαταρτιστούν. Επίσης υποστήριξαν ότι είναι υπερβολικός ο σάλος που ξέσπασε μετά τα τραγικά λάθη τόσο στην απόφαση των μέτρων όσο και στην υλοποίησή τους.
Με αφορμή τις δηλώσεις αυτές, η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, η οποία συνεδρίασε υπό την Προεδρία του Δημήτρη Βερβεσού, με τηλεδιάσκεψη, προέβη στην ακόλουθη ανακοίνωση:
1. Η προσβλητική δήλωση του Υπουργού και η προσπάθειά του να μετακυλήσει την ευθύνη στους «ωφελούμενους» επιστήμονες για τις καθυστερήσεις και τα προβλήματα που αναδεικνύονται κατά την υλοποίηση του προγράμματος της αποκαλούμενης «τηλεκατάρτισης» επιστημόνων, αντί μίας γενναίας ανάληψης της ευθύνης του, ξεχείλισε το ποτήρι της οργής και της αγανάκτησης όλων μας.
2. Από την πρώτη κιόλας στιγμή είχαμε επισημάνει σε όλους τους τόνους και από όλα τα μέσα που είχαμε στη διάθεσή μας και με τις πιο έντονες εκφράσεις τα επιχειρηθέντα από την Κυβέρνηση και τον εμπαιγμό των Ελλήνων επιστημόνων/δικηγόρων μέσω της απόφασης να υποκατασταθεί η ΑΜΕΣΗ χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ με αυτή την μεθόδευση της «τηλεκατάρτισης». Κάποιοι μέσα στη Κυβέρνηση θέλησαν να καλύψουν την υπαναχώρηση στις αρχικές εξαγγελίες, μέσω μιας έωλης και απάδουσας σε καταρτισμένους πολίτες διαδικασίας αμφίβολης αποτελεσματικότητας.
3. Αυτό όμως, που ζούμε τις τελευταίες μέρες είναι ένα μνημείο απόλυτης προχειρότητας.
• Αθέτηση της αρχικής υπόσχεσης περί άμεσης εκταμίευσης της α’ δόσης της επιταγής τηλεκατάρτισης μέχρι τις 16/4/2020 σε όλους τους ωφελούμενους.
• Πλήρως ποιοτικά υποβαθμισμένο το περιεχόμενο των προγραμμάτων τηλεκατάρτισης των υπερ-πλατφορμών,
• Απύθμενη εμπορική εκμετάλλευση και αθέμιτη διαφήμιση και προβολή των ΚΕΚ.
• Ελλειπής προετοιμασία και εποπτεία τόσο ως προς την ακριβόχρονη υλοποίηση του προγράμματος και την εξασφάλιση της αναγκαίας ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών όσο και ως προς τον έλεγχο της τήρησης των προβλεπόμενων διαδικασιών.
• Πλήρης αποδόμηση της λυσιτελούς υλοποίησης των ευρωπαϊκών προγραμμάτων κατάρτισης, μέσω ΕΣΠΑ.
• Κι ένας ολόκληρος χώρος επιστημόνων να ευτελίζεται μέσα από αυτή τη μοναδική επιλογή που του κατέλειπε η Κυβέρνηση, εκμεταλλευόμενη την βιοποριστική ανάγκη του για επιβίωση μετά από ένα και πλέον μήνα πλήρους δικηγορικής/επαγγελματικής απραξίας.
4. Μόνη και απόλυτα επιβεβλημένη λύση σε αυτόν τον τραγέλαφο που βιώνουμε είναι η ΑΜΕΣΗ:
α) Ανάκληση των δηλώσεων από τον κ. Υπουργό και
β) η έκδοση της σχετικής ΚΥΑ για τη χορήγηση της αποζημίωσης ειδικού σκοπού των 800 ευρώ στους επιστήμονες/ελεύθερους επαγγελματίες και δη στην πλέον πληγείσα κατηγορία τους, τους δικηγόρους.