11.8 C
Kavala
Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Εργαζόμενοι ΟΑΕΔ: “Στηρίξτε τον αγροτικό τομέα προτού είναι αργά” – Ελλείψεων σε αγροτικά εργατικά χέρια συνέχεια

Must Read

“Συναγερμός” στο νοσοκομείο Καβάλας – Νοσηλεύτρια θετική στον κορωνοϊό

Αναστάτωση έχει προκαλέσει από το βράδυ της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 η είδηση πως μια νοσηλεύτρια που...

Παράπονα για την καταδίωξη μέσα από χωριά (που κατέληξε στον θάνατο…κατσικιών!)

Το πρωί του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2020 η αστυνομία προχώρησε σε καταδίωξη ενός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου, για...

Α2 βόλεϊ γυναικών: Με νίκη ξεκίνησε ο ΑΟΚ

φωτογραφία: greekvolley.gr Με όπλο την καλή τους ψυχολογία, αλλά και με πολύ καλά...

Τη κατάλληλη διαμόρφωση των προγραμμάτων του ΟΑΕΔ, έτσι ώστε να καταστεί πράξη το πέρασμα των ανέργων από τη δουλειά στο χωράφι, εισηγούνται με πρότασή τους οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ, μετά από συνεννόηση και με τους γεωτεχνικούς του Δημοσίου, οι οποίοι αντιλαμβάνονται καλύτερα τις πραγματικές ανάγκες σε εργατικό δυναμικό που έχει ανάγκη σήμερα η ελληνική γεωργία.

Την ίδια στιγμή βέβαια, αγρότες από περιοχές με μεγάλες ανάγκες σε εποχικούς εργάτες γης, διατυπώνουν τον προβληματισμό τους για το κατά πόσο οι δουλειές στο χωράφι μπορούν να καλυφθούν από δυναμικό που δεν έχει καμιά εξοικείωση με τα αγροκτήματα, τονίζοντας παράλληλα ότι θα πρέπει να αναζητηθούν πιο μόνιμες λύσεις, με αναζήτηση έμπειρου προσωπικού.

Ειδικότερα η ανακοίνωση των εργαζομένων του ΟΑΕΔ έχει ως ακολούθως:

Νέο πρόγραμμα στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια

Πρόταση καταθέτουν οι εργαζόμενοι του ΟΑΕΔ για εκπόνηση νέου προγράμματος στήριξης του αγροτικού τομέα προτού δούμε άδεια ράφια και σημειώνουν:

Σύμφωνα με τις νεότερες εκτιμήσεις η ύφεση στην Ελλάδα μπορεί να ξεπεράσει το 10% ενώ η ανεργία θα σπάσει ένα νέο θλιβερό ρεκόρ οποίο σύμφωνα με το γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής θα είναι μεταξύ 26%-31,6%. Όλοι εμείς οι εργαζόμενοι στον ΟΑΕΔ δεν θα σταματούμε να ζητάμε την ενίσχυση με μόνιμο προσωπικό πρώτης γραμμής έτσι ώστε να μπορέσουμε να προσφέρουμε στην κοινωνία τις υπηρεσίες που πρέπει.

Τα πρόσφατα δημοσιεύματα φιλοξενούν δηλώσεις συναδέλφων μας, της Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΟΓΕΔΥ) σύμφωνα με τις οποίες πολλές καλλιεργητικές εργασίες για τα ροδάκινα, νεκταρίνια, μήλα, αχλάδια κ.α. έχουν πολύ σοβαρό πρόβλημα ανεύρεσης εργατικού δυναμικού αφού η συγκομιδή τους βασίζεται σε αλλοδαπούς εποχικούς εργάτες κυρίως από την Αλβανία. Επειδή η απαγόρευση μετακίνησης πολιτών από άλλα Κράτη θα συνεχίσει είναι πλέον αδύνατο να βρεθεί το αντίστοιχο εργατικό δυναμικό με τις ισχύουσες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει και με τη σπορά των περισσότερων καλλιεργειών όπως στα πεπόνια, καρπούζια αλλά και των αροτραίων καλλιεργειών όπως το καλαμπόκι, το βαμβάκι κ.α.

Σε αρκετές Χώρες όπως στην Γαλλία, Βρετανία και στην Γερμανία προτρέπουν τους πολίτες τους που δεν εργάζονται λόγω πανδημίας να καλύψουν παρόμοια κενά που δημιούργησαν οι εποχικοί εργάτες που επέστρεψαν στις πατρίδες τους. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του ΟΑΕΔ για τον Φεβρουάριο 2020 οι εγγεγραμμένοι εποχικοί στα αγροτικά ανέρχονται στους 17.971 .

Ο ΟΑΕΔ θα πρέπει να σχεδιάσει και υλοποιήσει ένα νέο πρόγραμμα για τον πρωτογενή τομέα έτσι ώστε να δοθούν κίνητρα στους ανέργους να εργαστούν στις καλλιέργειες αλλά και να δοθεί σημαντική ενίσχυση των αγροτών μέσω της ελάφρυνσης του κόστους απασχόλησης. Ο ΟΑΕΔ μπορεί να επιδοτήσει τις ασφαλιστικές εισφορές για την πρόσληψη ανέργων από τα μητρώα του αλλά και να χορηγήσει στους ανέργους ένα ποσοστό του ημερομισθίου που θα ανέρχεται σε τουλάχιστον 50%. Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να βρεθεί τρόπος να ενταχθούν οι εγγεγραμμένοι εποχικοί άνεργοι αγροτικού τομέα σε καθεστώς στήριξης, ενδεχομένως σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για να μην τύχουν διπλής χρηματοδότησης για τον ίδιο λόγο οι ίδιες επιχειρήσεις ή αγρότες.

Τα έμπειρα εργατικά χέρια δεν μπορούν  να αντικατασταθούν από λύσεις ανάγκης

Την ίδια ώρα “χτυπάει κόκκινο” η αγωνία των παραγωγών στη Βόρεια Ελλάδα (και στον νομό Καβάλας έχουν παρατηρηθεί ουκ ολίγα προβλήματα) και όχι µόνο για τη δυστοκία που παρατηρείται στην επίλυση του προβλήματος µε την έλλειψη εργατών γης. Ο χρόνος που απομένει για την έναρξη του βασικού όγκου εργασιών στις δενδρώδεις καλλιέργειες, στερεύει πλέον επικίνδυνα και το αδιέξοδο όχι µόνο δεν λέει να αρθεί αλλά επιτείνεται, µε συνέπεια να προκύπτουν φόβοι ότι θα μείνει παραγωγή στο χωράφι. Οι πληροφορίες προ ημερών ότι τα σύνορα µε την Αλβανία και µε τους άλλους βόρειους γείτονες θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 20 Μαΐου, σήμαναν συναγερμό στις οργανώσεις και τις βιομηχανίες του κάμπου της Πέλλας και της Ημαθίας, όπου οι ανάγκες για εργασίες στα κτήματα και στα εργοστάσια υπολογίζονται σε 10.000 χέρια, τα οποία για την ώρα δεν υπάρχουν.

Αντίστοιχα, βέβαια, είναι και τα παράπονα για την έλλειψη εργατικού προσωπικού και στον νομό Καβάλας

Η πίεση είναι μεγάλη καθώς στις αρχές Μαΐου ξεκινούν οι εργασίες για τα αραιώματα στα ροδάκινα και στο καπάκι ακολουθεί η συγκομιδή στο κεράσι, ενώ δουλειές θα υπάρχουν μέχρι το Σεπτέμβριο για το μάζεμα και των υπόλοιπων πυρηνόκαρπων της περιοχής.

Με πληροφορίες από agronews.gr

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

“Συναγερμός” στο νοσοκομείο Καβάλας – Νοσηλεύτρια θετική στον κορωνοϊό

Αναστάτωση έχει προκαλέσει από το βράδυ της Κυριακής 25 Οκτωβρίου 2020 η είδηση πως μια νοσηλεύτρια που...

Παράπονα για την καταδίωξη μέσα από χωριά (που κατέληξε στον θάνατο…κατσικιών!)

Το πρωί του Σαββάτου 24 Οκτωβρίου 2020 η αστυνομία προχώρησε σε καταδίωξη ενός ΙΧ επιβατικού αυτοκινήτου, για το οποίο αρχικά υπήρχε η...

Α2 βόλεϊ γυναικών: Με νίκη ξεκίνησε ο ΑΟΚ

φωτογραφία: greekvolley.gr Με όπλο την καλή τους ψυχολογία, αλλά και με πολύ καλά μπλοκ (παρά τα λάθη τους),...

Άνετα η Αγία Βαρβάρα τον ΑΟ Καβάλα – Αναβολή για Πάνθηρες

Σε ένα από τα μόλις 2 παιχνίδια που διεξήχθησαν για την 5η αγωνιστική του Ανδρικού πρωταθλήματος της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, η Αγία Βαρβάρα δεν...

Γ’ Εθνική, 1ος όμιλος, 4η αγωνιστική: Αναβολή για Νέστο, νίκες για Ορφάνι και Οφρύνιο

Νέστος Χρυσούπολης-Απόλλων Παραλιμνίου ΑΝΑΒΟΛΗΔόξα Νέου Σιδηροχωρίου-Αετός Ορφανού 1-3 ΤΕΛΙΚΟΑλεξανδρούπολη FC-Αναγέννηση Θαλασσιάς 1-0 ΤΕΛΙΚΟΆρης Αβάτου-ΑΕ Αμπελοκήπων ΑΝΑΒΟΛΗΠανδραμαϊκός-Ηρακλής Αμπελοκήπων 1-0 ΤΕΛΙΚΟΑΕ Διδυμότειχου-Ορφέας Ξάνθης 1-2 ΤΕΛΙΚΟΜέγας Αλέξανδρος Ορφανίου-Εθνικός Σοχού 2-1 ΤΕΛΙΚΟΑΕ Ευόσμου-Ελπίδα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -