11.8 C
Kavala
Σάββατο, 28 Νοεμβρίου, 2020

Ερευνών συνέχεια για τις καταγγελίες για τα βιολογικά προϊόντα – “Κοινό μυστικό, δεν γίνονται έλεγχοι”

Must Read

Εξαφάνιση νεαρού συμπολίτη μας – Έκκληση από την οικογένειά του

Ένας νεαρός Καβαλιώτης αγνοείται από το πρωί της περασμένης Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, με την οικογένειά του...

2 νέοι παθολόγοι στο νοσοκομείο Καβάλας: Η προκήρυξη τον Φεβρουάριο, η πρόσληψη…τώρα!

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020 λάβαμε μια ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του υπουργού Εθνικής...

89χρονη βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Καβάλας

Μια 89χρονη γυναίκα που βρισκόταν, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020, στην περιοχή του επιβατικού λιμανιού...

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες των αρχών για τις καταγγελίες ενός αγρότη από την περιοχή του δήμου Νέστου πως ορισμένοι καλλιεργητές ρυζιού προωθούν για “βιολογικό ρύζι” προϊόν που μόνο ως βιολογικό δεν μπορεί να θεωρηθεί -εξαιτίας της χρήσης φυτοφαρμάκων. Οι καταγγελίες αυτές είχαν γίνει στην εφημερίδα “ΦΩΝΗ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ” και αναδημοσιεύτηκαν από το Kavala Portal (πατήστε εδώ).

Όλα αυτά την ώρα που ολοένα και περισσότεροι αγρότες από διάφορα σημεία του νομού Καβάλας καταγγέλλουν πως η χρήση φυτοφαρμάκων ακόμα και σε καλλιέργειες που προωθούνται ως “βιολογικές” δεν αποτελεί απλά “κοινό μυστικό” αλλά συνηθισμένη πρακτική και πως, ενώ θα έπρεπε να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτοί ουσιαστικά εκλείπουν.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα ανέφερε στο Kavala Portal ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Νέας Περάμου και καλλιεργητής σταφυλιών Μάκης Ζουμπλιός:

Δυστυχώς είναι πολύ συχνό το φαινόμενο, όμως αρχικά θα πρέπει να δώσουμε έναν σαφή ορισμό του τι εστί “βιολογικό προϊόν”. Όλα τα προϊόντα ραντίζονται, ακόμα και τα βιολογικά. Το θέμα είναι τι φάρμακα χρησιμοποιούνται για ράντισμα και από τι παράγονται (αν, δηλαδή, είναι εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογικές καλλιέργειες). Τα σταφύλια τα ραντίζουμε με εγκεκριμένες ουσίες. Όταν τα στέλνουμε, όμως, στο εξωτερικό πρέπει να παρουσιάσουμε μια λίστα με τα φυτοφάρμακα που έχει το σταφύλι εκείνη την εποχή (ανάλογα με τα όρια που βάζει η κάθε χώρα) – αν αυτά τα όρια ξεπερνιούνται, τότε το προϊόν δεν γίνεται δεκτό.

Ένα άλλο θέμα που έχουμε είναι οι λαϊκές αγορές. Πολλοί είναι αυτοί που δηλώνουν και διαλαλούν πως πουλάνε βιολογικά προϊόντα, όμως αυτά δεν έχουν καμία πιστοποίηση – απλά βάζουν οι ίδιοι τους ένα ταμπελάκι, μια ένδειξη πως το προϊόν είναι βιολογικό. Και φυσικά δεν γίνεται κανένας έλεγχος από τους υπαγόμενους στο ΥΠΑΑΤ φορείς.

Κώστας Λεπίδας, πρόεδρος ΕΑΣ Καβάλας: Στηρίζουμε τους καταγγέλλοντες

Και ενώ οι έρευνες για τις καταγγελίες από την περιοχή του δήμου Νέστου βρίσκονται σε εξέλιξη, ο πρόεδρος της ΕΑΣ Καβάλας Κώστας Λεπίδας (μιλώντας στην “Φωνή του Νέστου” και στην δημοσιογράφο Έφη Βαλίλα) εξέφρασε την στήριξή του στον καταγγέλλοντα αγρότη Μενέλαο Καλογιάννη λέγοντας τα εξής:

Και μόνο το γεγονός πως, εμμέσως πλην σαφώς, ο Διευθύνων Σύμβουλος του «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ» κος Χατζηνικολάου παραδέχθηκε ότι υφίσταται παρανομία και παραπλάνηση του καταναλωτικού κοινού είναι φοβερό! Βέβαια, είναι αστεία η δήλωση πως είναι δύσκολος ο προσδιορισμός των αγροτεμαχίων και κυρίως του ελέγχου της παραγωγής μας – Σαφώς διακρίνουμε και ελέγχουμε πλήρως τα αγροτεμάχια αλλά και τις καλλιέργειες μας.

Σε κάθε περίπτωση όμως, εμείς ως «Συνεταιριστική Εταιρεία Αγροτών» προβαίνουμε σε αυτή τη δήλωση στήριξης προς το πρόσωπο του κου Καλογιάννη Μενέλαου, του αποδίδουμε τα εύσημα για την «παληκαριά του», και το μόνο που θα προτείναμε είναι, εάν έχει όλα όσα στοιχεία χρειάζονται, να τα καταθέσει και να ζητήσει την άμεση παρέμβαση της Εισαγγελίας Καβάλας. Μας είναι αδιανόητο και για τις Ιδιωτικές Εταιρείες Πιστοποίησης, να πιστοποιούν ρύζι ως «Βιολογικό» ενώ δεν είναι.

Ταυτόχρονα οι αρμόδιοι φορείς, να δώσουν στη δημοσιότητα τα ονόματα αυτών που παρανομούν, για να γνωρίζει το καταναλωτικό κοινό περί τίνος πρόκειται… και να μην λοιδορούνται όλοι οι παραγωγοί της περιοχής μας, διότι είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολο να καλλιεργηθεί «Βιολογικό ρύζι», έως ακατόρθωτο!!! Εμείς ως «ΕΑΣ Ν. Καβάλας», θα πράξουμε τα δέοντα, έτσι ώστε να παταχθεί το φαινόμενο αυτό της «απάτης», να πάψει να εκτίθεται αλλά και να βρίσκεται υπόλογη ακόμη και η χώρα μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση γενικότερα!!

Τι δηλώνει η περιφέρεια ΑΜΘ

Στο θέμα αυτό τοποθετήθηκε (ερωτηθείς από την “Φωνή του Νέστου”) και ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης ΑΜΘ Γιώργος Ζιμπίδης, ο οποίος δήλωσε τα εξής:

Διερευνούμε το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες, στις οποίες και έχουν προωθηθεί τα δημοσιεύματα της “ΦτΝ”. Έχουμε λάβει, επίσης, τη δέσμευση από τον «ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ», ότι οι ιθύνοντες παρακολουθούν και εξετάζουν την υπόθεση, ώστε σύντομα να είναι σε θέση να δώσουν την επίσημη απάντηση. Φαινόμενα όπως αυτά που καταγγέλθηκαν θα πρέπει να παταχθούν άμεσα διότι εκθέτουν ανεπανόρθωτα περιοχές με δυναμικές καλλιέργειες, όπως είναι ο κάμπος του Νέστου.

Αντίστοιχοι έλεγχοι πραγματοποιούνται και στην περιοχή του Νευροκοπίου και συγκεκριμένα στις ομάδες παραγωγών της πατάτας, με την έννοια της πραγματοποίησης ελέγχων και δειγμάτων, πριν αυτές οι πατάτες διοχετευθούν στην αγορά. Εάν υπάρχει η παραμικρή υπέρβαση σε μικρογραμμάρια απαγορευμένων ουσιών, δεν προωθούνται στα Super Market διότι κινδυνεύει η υγεία των καταναλωτών. Αυτό που παρατηρούμε, πάντως, είναι πως οι πατατοπαραγωγοί δεν διανοούνται να ταΐσουν φάρμακα στους καταναλωτές που εμπιστεύονται τις παραγωγές του τόπου μας.

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Εξαφάνιση νεαρού συμπολίτη μας – Έκκληση από την οικογένειά του

Ένας νεαρός Καβαλιώτης αγνοείται από το πρωί της περασμένης Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020, με την οικογένειά του...

2 νέοι παθολόγοι στο νοσοκομείο Καβάλας: Η προκήρυξη τον Φεβρουάριο, η πρόσληψη…τώρα!

Το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020 λάβαμε μια ανακοίνωση από το γραφείο τύπου του υπουργού Εθνικής Αμύνης (και βουλευτή Καβάλας της...

89χρονη βρέθηκε νεκρή στο λιμάνι της Καβάλας

Μια 89χρονη γυναίκα που βρισκόταν, το απόγευμα της Παρασκευής 27 Νοεμβρίου 2020, στην περιοχή του επιβατικού λιμανιού της Καβάλας "Απόστολος Παύλος" έπεσε...

Νέα φωτιά, στο ίδιο σημείο, στην Άσπρη Άμμο (βίντεο)

φωτογραφία: Χρήστος Μελίδης 8 ημέρες μετά τη φωτιά που είχε ξεσπάσει αργά το βράδυ της 19ης Νοεμβρίου 2020...

Αεροδιακομιδή 3 ασθενών από τη Δράμα, μέσω του αεροδρομίου Χρυσούπολης

Περισσότερο από επτά ώρες κράτησε το ταξίδι προς την ελπίδα για τρεις διασωληνωμένους ασθενείς με κορωνοϊό που μεταφέρθηκαν με C-130 από το...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -