Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Energy & Hubs για ενεργειακά στην Καβάλα: Καλή η θεωρία, αλλά…

Must Read

Το 2ο στη σειρά (μετά το περσινό) Energy & Hubs Kavala πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 22 Φεβρουαρίου στο ξενοδοχείο Lucy, με πρωτοβουλία του ενημερωτικού ιστότοπου Viadiplomacy.gr. Το αντικείμενο της ημερίδας αυτής ήταν ο ρόλος της Καβάλας αλλά και της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, στην Ενεργειακή Διαφοροποίηση των Βαλκανίων και της Ευρώπης, ωστόσο συζητήθηκαν και θέματα όπως η σημασία της Εγνατίας Οδού, του Σιδηροδρόμου και των Λιμένων.

Στη διάρκεια της ημερίδας, η οποία “σημαδεύτηκε” από την παρέμβαση μερίδας αντιεξουσιαστών (οι οποίοι μπήκαν στο ξενοδοχείο, πέταξαν φέιγ βολάν και φώναξαν συνθήματα κατά της λεηλασίας της φύσης και του φιλοπολεμικού κλίματος), τονίστηκε για μια ακόμα φορά πως η Καβάλα, αποτελεί ενεργειακό κόμβο στην ΑΜΘ εξαιτίας της διέλευσης των αγωγών από την περιοχή και της παραγωγής πετρελαίου στον Πρίνο. Μάλιστα έγινε αναφορά και στην ύπαρξη της υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου (μιας αποθήκης η οποία εδώ και μια δεκαετία “σέρνεται” χωρίς να μπορεί κανείς να την αξιοποιήσει -παρά τα κατά καιρούς “σενάρια” που διαβάζουμε στα σχετικά με την ενέργεια ΜΜΕ).

Το ότι όλα αυτά ακούγονται και λέγονται εδώ και πάρα πολλά χρόνια είναι μια αλήθεια, αλλά η απορία μας είναι “θα περάσουμε ποτέ στην πράξη;”

Φυσικά και δεν επιρίπτουμε ευθύνες στους διοργανωτές της ημερίδας (οι οποίοι, στην τελική, είχαν και ως σκοπό τους να υπενθυμίσουν σε κάποιους ότι υπάρχει και η ενέργεια στο αναπτυξιακό τραπέζι της περιοχής). Η ευθύνη ανήκει καθαρά σε όσους έχουν κυβερνήσει τον τόπο όλα αυτά τα χρόνια αλλά, επί της ουσίας, δεν έχουν κάνει το παραμικρό βήμα για την ευρύτερη ενεργειακή αναβάθμιση της Καβάλας.

Διότι όταν έχεις μια αποθήκη φυσικού αερίου παρατημένη από θεούς και δαίμονες, όταν ακόμα και τώρα ερμηνεύουν την παρουσία του αγωγού TAP -ασχέτως των τεράστιων επικοινωνιακών, και όχι μόνο, σφαλμάτων που έχει διαπράξει η κοινοπραξία- με το (ελληνικότατο) ρητό “Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες”, όταν η κατασκευή των δικτύων παροχής φυσικού αερίου στις πόλεις της περιφέρειας ΑΜΘ καρκινοβατεί, και όταν έχεις μια Energean Oil & Gas που παλεύει κυριολεκτικά μόνη της για τα πετρέλαια, τότε δεν μπορείς να περιμένεις και πολλά. Δυστυχώς.

Κατά τα άλλα, ειπώθηκαν για μια ακόμα φορά τα (χιλιοειπωμένα) οφέλη των επιχειρήσεων αλλά και της κοινωνίας συνολικά της Καβάλας μέσα από τις ενεργειακές εξελίξεις, το μέλλον της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης σε συνάρτηση με τα λιμάνια τους, ο ρόλος των μεταφορών μέσα από τις νέες οδούς, ο ρόλος της Τουρκίας και η αλλαγή των ισορροπιών στην ευρύτερη περιοχή. Ενδιαφέρον είχε η παρουσίαση του Αν. καθηγητή του ΔΙΠΑΕ Νίκου Κόκκινου,ο οποίος παρουσίασε μια σειρά νέων προγραμμάτων σπουδών στους τομείς της ενέργειας.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Διακοπή νερού, τα ξημερώματα, στην Καβάλα – Ποιες περιοχές επηρεάζονται

Ανακοινώνεται ότι λόγω εργασιών της Υπηρεσίας Ύδρευσης θα διακοπεί η παροχή νερού την Παρασκευή 01-03-2024 από ώρα 24:00 τα...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!