2 εβδομάδες έχουν περάσει από την ημέρα που τα περισσότερα εμπορικά καταστήματα “ανέβασαν ρολά” (μετά το υποχρεωτικό “λουκέτο” που επιβλήθηκε εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της μετάδοσης του κορωνοϊού). Και μπορεί οι έμποροι στην Καβάλα να εμφανίζονται αισιόδοξοι και με την ελπίδα ότι τα πράγματα θα καλυτερεύσουν για αυτούς και τις επιχειρήσεις τους, ωστόσο -όπως ανέφερε στην ιντερνετική ραδιοφωνική εκπομπή του Kavala Portal και του ParadiseGRadio ο γενικός γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Γιάννης Κελγιώργης- “η κίνηση δεν είναι καθόλου καλή. Ο κόσμος έχει δείξει την προτίμησή του σε καταστήματα πώλησης τροφίμων -κάτι απόλυτα λογικό-, ενώ τα υπόλοιπα εμπορικά είδη έχουν περάσει σε δεύτερη μοίρα”
Την ίδια ώρα, ο Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας απέστειλε το κείμενο που ακολουθεί προς τα αρμόδια υπουργεία και τους Βουλευτές του νομού με προτάσεις στήριξης των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων.
Ως Εμπορικός Σύλλογος Καβάλας, οφείλουμε να επισημάνουμε τις καθοριστικές στιγμές που περνάει το λιανεμπόριο στην παρούσα φάση, και να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι να δοθεί η απαραίτητη βοήθεια σε θέματα ρευστότητας σε όλες τις μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Κατόπιν τούτου, οφείλουμε να στηλιτεύσουμε το γεγονός πως το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής έχει μια τεράστια αδικία. Αποκλείει όλους τους αυτοαπασχολούμενους που δεν έχουν εργαζόμενους. Είναι πάρα πολλές αυτές οι επιχειρήσεις που πραγματικά έχουν ανάγκη αυτά τα χρήματα για να μπορέσουν να κινηθούν και να καλύψουν τρέχουσες ανάγκες. Είναι σωστό λοιπόν να εντάξετε και αυτές τις επιχειρήσεις στο συγκεκριμένο μέτρο ενίσχυσης ρευστότητας.
Επίσης τα δάνεια μέσω του ΤΕΠΙΧ 2 θα πρέπει να αξιοποιηθούν όσο γίνετε περισσότερο και αυτό σημαίνει να δοθούν λίγα σε πολλούς και όχι πολλά σε λίγους. Μόνο έτσι θα στηριχθούν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις. Τα τραπεζικά κριτήρια που κάποιες τράπεζες χρησιμοποιούν είναι κατά την γνώμη μας απαράδεκτα και οφείλετε να παρέμβετε για να διοχετευτεί η ρευστότητα εκεί που πρέπει και εκεί που υπάρχει ανάγκη.
Ακόμα είναι επιτακτική η ανάγκη το μέτρο μείωσης ενοικίου κατά 40% να επεκταθεί τουλάχιστον μέχρι το τέλος του έτους για όλες όσες επιχειρήσεις επλήγησαν από την πρωτοφανή κρίση, χωρίς όμως και την επιβάρυνση των ιδιοκτητών.
Τέλος θεωρούμε απαραίτητο να υπάρχει εκ νέου παράταση στις επιταγές (τουλάχιστον 60 ακόμα ημερών) καθώς οι υποχρεώσεις είναι συσσωρευμένες και θα υπάρξουν πολλές επιχειρήσεις που δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στην πρώτη αυτή παράταση που έχει δοθεί με αποτέλεσμα να σφραγιστούν πληθώρα επιταγών.
Είμαστε βέβαιοι ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα δίκαια αυτά αιτήματα των μικρών επιχειρήσεων που είναι καθοριστικά για την επιβίωση τους.