Την προσεχή Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2020 θα συνεδριάσει η Διοικούσα Επιτροπή του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος (μέλος της οποίας είναι και ο επικεφαλής του παραρτήματος Καβάλας Δημήτρης Μπαντέκας), με σκοπό να αποφασίσει αν θα προχωρήσει στην διεξαγωγή μαθημάτων δια ζώσης ή αν θα εφαρμόσει την τηλε-εκπαίδευση (η οποία λειτούργησε με αρκετή επιτυχία την περίοδο της καραντίνας).
Αν και, σε δηλώσεις του στο Kavala Portal, ο κ. Μπαντέκας έχει εκφραστεί υπέρ της διεξαγωγής μαθημάτων δια ζώσης -επισημαίνοντας πως εκτός από τα θεωρητικά μαθήματα υπάρχουν και τα εργαστηριακά, τα οποία δεν μπορούν να διεξαχθούν χωρίς φυσική παρουσία (αν και ο ίδιος του αναγνωρίζει πως τα υγειονομικά πρωτόκολλα που προβλέπονται για την διεξαγωγή των εργαστηριακών μαθημάτων δεν μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη)-, οι πιθανότητες για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση είναι σχετικά μικρές, καθώς το ενδεχόμενο της τηλε-εκπαίδευσης δείχνει να κερδίζει περισσότερο έδαφος.
Την ίδια ώρα, και με δεδομένο πως το ΔΙΠΑΕ δεν είναι εύκολο να βρει αίθουσες με εμβαδό μεγαλύτερο των 100 τ.μ. (όπως προβλέπεται από τα υγειονομικά πρωτόκολλα), έχει ξεκινήσει μια πρωτοβουλία (με μπροστάρηδες τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκο Δέμπα και τον πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλη Λεμονίδη) για την εξεύρεση αιθουσών εντός του αστικού ιστού της Καβάλας για την διεξαγωγή μαθημάτων δια ζώσης (επικουρικά με τις ήδη υπάρχουσες αίθουσες. Μέχρι τώρα έχουν προταθεί αίθουσες όπως αυτή του δημοτικού κινηματοθεάτρου ΟΣΚΑΡ, αυτή του θεάτρου “Αντιγόνη Βαλάκου” και η Δημοτική Καπναποθήκη, ενώ το πρωί της Δευτέρας 12 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί -για το θέμα αυτό- συνάντηση στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας Κώστα Αντωνιάδη (παρουσία, πέραν των προαναφερθέντων και του κ. Μπαντέκα, και του δημάρχου Καβάλας Θόδωρου Μουριάδη).
Σχόλιο γράφοντος:
Η δική μας ένσταση δεν έχει να κάνει τόσο με το ότι κάποιοι φορείς ψάχνουν να βρουν αίθουσες την ώρα που κανείς δεν ξέρει αν θα διεξαχθούν μαθήματα δια ζώσης. Άλλωστε, εύκολα μπορεί να πει κανείς πως “των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν”.
Ωστόσο μάς προξενούν θλίψη (και το λέμε με πάσα ειλικρίνεια και πλήρη συναίσθηση των όσων γράφουμε) τα επιχειρήματα όσων αναζητούν επιπλέον αίθουσες διδασκαλίας (χωρίς, βέβαια, να λογαριάζουν το ποιος θα επιβλέπει την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων) ότι “οι μαθητές που έρχονται να σπουδάσουν στην Καβάλα αφήνουν στην πόλη 50 με 60 εκατομμύρια € ετησίως.”
Η αντίληψη ότι οι φοιτητές θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως “πορτοφόλια” από τα οποία περιμένουν να “ταϊστούν” οι τοπικές επιχειρήσεις (κυρίως της εστίασης) και οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων προς ενοικίαση δεν είναι καινούρια – τουναντίον, έχει ριζώσει εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική επαρχία (ας όψονται τα ΤΕΙ που ιδρύθηκαν σχεδόν σε κάθε πόλη της χώρας). Ακόμα και έτσι, όμως, λυπούμαστε πολύ που το ακούμε μέχρι και σήμερα, μετά από τόσα χρόνια που έχουμε αφήσει πίσω μας την πανεπιστημιακή κοινότητα.
Ο κορωνοϊός και οι οικονομικές επιπτώσεις που έχει υποστεί η αγορά δεν μπορούν, σε καμία περίπτωση, να αποτελούν δικαιολογία για να εκφραζόμαστε με τέτοιο τρόπο και να μιλάμε για τους φοιτητές και τα χρήματα που θα φέρουν στην αγορά μας. Οι φοιτητές που έρχονται στο παράρτημα Καβάλας του ΔΙΠΑΕ δεν είναι τίποτα άλλο από τα παιδιά μας, από το μέλλον αυτής της κοινωνίας, τα οποία υποτίθεται πως έρχονται εδώ (με αρκετές στερήσεις, τόσο δικές τους όσο και των γονέων τους που δυσκολεύονται πλέον να τα βγάλουν πέρα) ώστε να σπουδάσουν, να πάρουν όσα εφόδια και γνώσεις χρειάζονται για να προκόψουν στην ζωή τους και να παραδώσουν στην επόμενη γενιά μια κοινωνία καλύτερη από αυτήν που τους παραδίνουμε εμείς.
Δεν ξέρουμε για τους άλλους, αλλά εμείς προσωπικά δεν θα θέλαμε να πάνε τα παιδιά μας να σπουδάσουν σε μια οποιαδήποτε πόλη και να διαβάσουμε στα τοπικά ΜΜΕ πως οι κάτοικοι και οι φορείς της τα περιμένουν για να τα “αρμέξουν”. Αλλά ακόμα και έτσι να είναι, κάναμε ποτέ κάτι ως αγορά, ως κοινωνία για τη δική τους διευκόλυνση; Μάλλον όχι – μόνο αν δούμε τις τιμές των ενοικίων θα καταλάβουμε πως δεν έχουμε κάνει τίποτα για τη δική τους διευκόλυνση…