Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Δημόσια ερώτηση προς τους 4 δημάρχους του νομού Καβάλας: Τι ενέργειες κάνατε για τη συντήρηση των καυστήρων σε όλα τα σχολεία;

Must Read

Η τραγωδία που εκτυλίχτηκε το πρωί της Δευτέρας 5 Δεκεμβρίου 2022 στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών, με θύμα ένα 12χρονο παιδάκι, δεν μπορεί να μας αφήνει ασυγκίνητους -είτε έχουμε παιδιά είτε όχι.

Μια τραγωδία που προκλήθηκε από μια έκρηξη που σημειώθηκε στο λεβητοστάσιο του σχολείου – μια έκρηξη που έγινε την ώρα του διαλείμματος, με συνέπεια κομμάτια τοίχου και μια μεταλλική πόρτα να εκσφενδονιστούν σε απόσταση τριάντα μέτρων και να πέσουν πάνω στα παιδιά που εκείνη τη στιγμή βρισκόντουσαν στην αυλή του σχολείου.

Από την έκρηξη αυτή τραυματίστηκε θανάσιμα ένα 12χρονο παιδί (μαθητής 6ης Δημοτικού), ενώ ελαφρά τραυματίστηκαν 2 άλλα παιδιά (μαθητές 1ης και 4ης Δημοτικού, αντίστοιχα) -στα 2 παιδιά παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες και πλέον βρίσκονται εκτός κινδύνου.

Όσο περνάει η ώρα οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας αυξάνονται και εντείνουν το μέγεθος της τραγωδίας. Όπως έχει γίνει πλέον γνωστό, ο καυστήρας του σχολείου είχε αντικατασταθεί φέτος, και ενώ μέχρι πέρσι λειτουργούσε με πετρέλαιο θέρμανσης φέτος επρόκειτο να λειτουργήσει με γεωθερμία (αν και, λόγω βλάβης, οι διακόπτες του ήταν κλειστοί και ο νέος καυστήρας επρόκειτο να παραμείνει ενεργός – με αποτέλεσμα το σχολείο να συνεχίσει να θερμαίνεται με τον παλιό καυστήρα). Μάλιστα, όπως ανέφερε σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθυντής του σχολείου Νικόλαος Τσιότσιος,

“Ο καυστήρας ήταν μέχρι πρότινος καυστήρας πετρελαίου. Έγινε ένα έργο στη σχολική μονάδα για το οποίο διαφωνούσα. Διαφώνησα πολλές φορές για το έργο αυτό το οποίο έγινε με ευθύνη του δήμου. Εμάς δεν μας έδωσε κανένας λογαριασμό. Ήταν ένα έργο γεωθερμίας που έγινε μέσω ΕΣΠΑ απ’ ότι γνωρίζω. Απευθύνθηκα πολλές φορές στην αρμόδια υπηρεσία ζητώντας τα έγγραφα για το χρονοδιάγραμμα και την εκτέλεση του χωρίς να υπάρχει καμία ανταπόκριση. Ενώ το έργο έπρεπε να ολοκληρωθεί μέσα σε ένα χρόνο, τελικά, ολοκληρώθηκε σε δυόμιση και ξεκίνησε να “λειτουργεί” τις δέκα τελευταίες μέρες – διότι η γεωθερμία δεν είχε τεθεί ακόμα σε λειτουργία”.

Σχόλιο γράφοντος:

Με αφορμή τα όσα έγιναν στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Σερρών (με προφανή ευθύνη της δημοτικής αρχής Σερρών, μιας και η συντήρηση των καυστήρων αποτελεί αρμοδιότητα των δήμων), το Kavala Portal επιθυμεί να ξεκινήσει ένα διάλογο με τους 4 δημάρχους των δήμων του νομού Καβάλας (Θόδωρο Μουριάδη Καβάλας, Φίλιππο Αναστασιάδη Παγγαίου, Σάββα Μιχαηλίδη Νέστου, Λευτέρη Κυριακίδη Θάσου) προκειμένου να πληροφορηθούν άμεσα και έγκυρα οι πολίτες αν έχει γίνει επαρκής συντήρηση στους καυστήρες όλων των σχολικών μονάδων (δημοτικών, γυμνασίων, λυκείων, ακόμα και παιδικών σταθμών).

Επιθυμούμε να ξεκινήσει ο διάλογος αυτός το συντομότερο δυνατόν, διότι ο χειμώνας είναι προ των πυλών και (παρά τις όχι και τόσο χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν αυτές τις μέρες) πολύ σύντομα θα χρειαστεί να λειτουργήσουν οι καυστήρες για τη θέρμανση των μαθητών και των εκπαιδευτικών (αν δεν έχουν ήδη ξεκινήσει να λειτουργούν).

Και επειδή πληροφορούμαστε (από δικές μας, αξιόπιστες πηγές) πως σε πολλά σχολεία αφενός δεν έχει γίνει επαρκής έλεγχος, αφετέρου ζητήθηκαν εσπευσμένα έλεγχοι fast-track (κάτι πρακτικά αδύνατο για καυστήρες που καλύπτουν τις ανάγκες μεγάλων κτιρίων, όπως τα σχολεία),

καλούμε ανοιχτά τους 4 δημάρχους να απαντήσουν αν τυχόν έχουν γίνει επαρκείς έλεγχοι και αν τυχόν έχουν γίνει έγκαιρα προμήθειες σε πετρέλαιο θέρμανσης.

Διότι αφενός δεν θέλουμε να γίνουμε ξανά μάρτυρες περιστατικών όπως αυτό που έλαβε χώρα την περασμένη σαιζόν -με παιδιά να αναγκάζονται να παρακολουθούν το μάθημα κουκουλωμένα με κουβέρτες και με μπουφάν λόγω έλλειψης θέρμανσης (και λόγω των παραθύρων που ήταν ανοιχτά εξαιτίας των μέτρων για την αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού),

αφετέρου δεν θέλουμε να γίνουμε μάρτυρες τραγωδιών όπως αυτή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας.

Το πώς θα απαντήσετε, αγαπητοί δήμαρχοι, θα το επιλέξετε εσείς. Θέλετε να είναι μέσω σχολίων στο παρόν άρθρο; Θέλετε να είναι μέσα από δελτίο τύπου ή από ανάρτηση στις σελίδες σας στα social media; Θέλετε να το κάνετε μέσω τηλεφωνικής επαφής με τον γράφοντα; Κανένα πρόβλημα.

(Θα ήταν απολύτως εκτιμητέο, βέβαια, να μην απαντήσετε μέσω δηλώσεων σε άλλα ΜΜΕ -δεν έχουμε κάποιο θέμα με τα υπόλοιπα ΜΜΕ, αλλά καλό θα ήταν να έχετε υπόψη κύριοι δήμαρχοι πως η δημόσια ερώτηση τέθηκε από το Kavala Portal και όχι από άλλο ΜΜΕ).

Εν αναμονή, λοιπόν, των απαντήσεών σας…

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

Οι αγρότες στην αντιπεριφέρεια Καβάλας (βίντεο)

Συμβολική πορεία διαμαρτυρίας, με πάνω από 10 τρακτέρ, πραγματοποίησε το πρωί της Τρίτης 20 Φεβρουαρίου 2024 αγρότες που συμμετέχουν...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!