Χρήσιμη η ημερίδα Συνδέσμου Φροντιστών Καβάλας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό
Πετυχημένη από πολλές απόψεις ήταν η ημερίδα που διοργάνωσε, το περασμένο Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024, ο Σύνδεσμος Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Καβάλας με θέμα τον επαγγελματικό προσανατολισμό.
Στην ημερίδα, την οποία παρακολούθησαν πολλοί μαθητές λυκείου που ενδιαφέρθηκαν να μάθουν περισσότερα για τις “Σχολές, Σπουδές και επαγγέλματα του μέλλοντος” (όπως ονομαζόταν η εκδήλωση), μίλησαν -μεταξύ άλλων- ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Παναγιώτης Παππάς, ο διευθυντής παθολογικού τομέα του ΓΝ Καβάλας και τέως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας Ξενοφών Κροκίδης, ο πρόεδρος του παραρτήματος ΑΜΘ του ΤΕΕ Σωτήρης Λαζαρίδης και ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καβάλας Κυριάκος Μανδρανής.
Στόχος της ημερίδας αυτής, όπως ανέφερε στο Kavala Portal ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εκπαιδευτικών Φροντιστών Καβάλας Σπύρος Κετσετζής, είναι “κάθε χρόνο να έχουμε μεγάλη συμμετοχή και από μαθητές αλλά και από γονείς, ώστε να ενημερώνονται όσο το δυνατόν περισσότερο και καλύτερα για τα επαγγέλματα του μέλλοντος, τις σπουδές και τις σχολές. Στην εποχή μας υπάρχει, φυσικά, πληθώρα πληροφοριών μέσα από το Internet -αλλά και μέσα από τα φροντιστήρια-, οπότε και εμείς με τη σειρά μας επιχειρούμε να βάλουμε το δικό μας λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια για ενημέρωση.”
Όσον αφορά το ποιες σχολές επιλέγουν σήμερα οι μαθητές, ο κ. Κετσετζής τόνισε πως “σίγουρα ένα σημαντικό κριτήριο είναι οι οικογενειακές καταβολές και οι προσλαμβάνουσες που έχουν τα παιδιά από το σχολείο τους και τους φίλους τους και την κοινωνία. Επίσης δεν λείπουν και τα παιδιά που έχουν στοχεύσει στην έρευνα και στις σπουδές στο εξωτερικό. Πάντως δεν πρέπει να παραβλέπουμε το γεγονός πως πολλά παιδιά επιλέγουν σχολές με γνώμονα την όσο το δυνατόν πιο άμεση επαγγελματική αποκατάσταση – για παράδειγμα, οι στρατιωτικές σχολές συνεχίζουν να έχουν πέραση και σήμερα. Αυτήν την ανάγκη την έχουμε κατανοήσει και εμείς ως Σύνδεσμος Φροντιστών Καβάλας, για αυτό και φέτος έχουμε μαζί μας τον διοικητή της πυροσβεστικής -παλιότερα είχαμε προσκαλέσει εκπροσώπους του στρατού και της αστυνομίας. Σε κάθε περίπτωση, εμείς θέλουμε πέραν από την ενημέρωση των παιδιών να μπορούν οι μαθητές να αναγνωρίζουν πως το επάγγελμα που θα διαλέξουν είναι αυτό που ταιριάζει στον χαρακτήρα τους και στην προσωπικότητά τους. Αν λάβουν αυτό υπόψη, σε συνδυασμό και με την κατανόηση της ανάγκης για δια βίου μάθηση, τότε σίγουρα θα έχουν κάνει μια σωστή επαγγελματική επιλογή.“
Ερωτώμενος για το αν και κατά πόσο μαθητές στρέφονται στο να επιλέξουν κάποιο τεχνικό επάγγελμα, ο κ. Κετσετζής σημείωσε πως “αυτό είναι μια πολύ μεγάλη συζήτηση, διότι στην Ελλάδα μεγάλο ποσοστό μαθητών επιλέγει να φοιτήσει στα γενικά λύκεια και μικρότερο ποσοστό στα ΕΠΑΛ. Εξαιτίας αυτού, σήμερα υπάρχει σημαντική έλλειψη τεχνικών χεριών και εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Η αλήθεια είναι πως γίνεται μια προσπάθεια για να αλλάξει αυτή η ισορροπία προς το καλύτερο. Ωστόσο αυτό που απαιτείται είναι μια σωστή μεταρρύθμιση στην τεχνική εκπαίδευση ώστε οι μαθητές να λαμβάνουν την κατάλληλη εκπαίδευση και να γίνονται σωστοί επαγγελματίες, καθώς και να υπάρχει διασύνδεση με την τοπική -κυρίως- αγορά εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει οι σχολές μαθητείας του ΟΑΕΔ -σε συνεργασία με τους αντίστοιχους επαγγελματικούς και συνδικαλιστικούς κλάδους- να προχωρήσουν σε αυτή την ενημέρωση προς τους μαθητές. Το ενδιαφέρον, πάντως, είναι πως τα τελευταία χρόνια έχει απομυθοποιηθεί το πανεπιστήμιο στη συνείδηση της ελληνικής οικογένειας, διότι πολλοί έχουν διαπιστώσει πως το επαγγελματικό μέλλον δεν είναι απόλυτα εξασφαλισμένο -σε αντίθεση με ότι συμβαίνει πολλές φορές στα τεχνικά επαγγέλματα.”