Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου, 2024

“Αθόρυβα” πυροτεχνήματα από τον δήμο Καβάλας: Ανάμεικτες αντιδράσεις

Must Read

image_printΕκτύπωση

Με αρκετό ενδιαφέρον αναμέναμε, λίγα λεπτά μετά την έλευση του νέου έτους, την πραγματοποίηση της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο δήμος Καβάλας για τη ρίψη αθόρυβων πυροτεχνημάτων (ή, όπως αναφέρονται σε πολλά sites στο εξωτερικό, “πυροτεχνημάτων μειωμένου θορύβου”), με στόχο αφενός να υποδεχτεί το 2024, αφετέρου “να μειώσει τα ποσοστά ηχορύπανσης και να διασφαλίσει την προστασία των ζώων” (όπως αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε η δημοτική αρχή την Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2023).

Μιας πρωτοβουλίας η οποία είχε γίνει αποδεκτή με ενθουσιασμό από δεκάδες φιλόζωους (όχι μόνο στην Καβάλα αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, όπου και γνωστοποιήθηκε η είδηση), οι οποίοι μίλησαν για έναν δήμο που ενδιαφέρεται πραγματικά για την ευζωία των δεσποζόμενων και αδέσποτων ζώων.

Το αποτέλεσμα, πάντως, που αντικρίσαμε λίγα λεπτά μετά την έλευση του χρόνου προκάλεσε ανάμεικτα συναισθήματα και αντιδράσεις σε πολλούς συμπολίτες μας (και εμάς προσωπικά, ως γράφοντες).

Και αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το γεγονός πως τα αθόρυβα αυτά πυροτεχνήματα εκτοξεύτηκαν μόνο από την άκρη της χερσονήσου της Παναγίας, την ώρα που τα πυροτεχνήματα που χρησιμοποιήθηκαν στην υπόλοιπη πόλη, από ιδιώτες, ήταν συμβατικά και προκάλεσαν διόλου ευκαταφρόνητο θόρυβο (δεν θέλουμε να φανταστούμε τι θα γίνει το βράδυ της Ανάστασης),

ούτε με το ότι τελικά επιβεβαιώθηκε πως τα “αθόρυβα” πυροτεχνήματα δεν ήταν και τόσο αθόρυβα (μιας και ο ήχος κατά την εκτόξευσή τους ακουγόταν μια χαρά).

Έχει να κάνει κυρίως με το ότι το αποτέλεσμα που προκάλεσαν, από οπτικής άποψης, δεν ήταν και τόσο εντυπωσιακό.

Το αντίθετο μάλιστα: ενώ παλαιότερα τα πυροτεχνήματα γίνονταν ορατά ακόμα και σε περιοχές που δεν είχαν απευθείας επαφή με την Παναγία (όπως π.χ. στα Πεντακόσια), φέτος κάτι τέτοιο δεν ίσχυσε (αν και αυτό έχει το δικό του ενδιαφέρον, με την έννοια πως τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύονται σε μεγάλα ύψη ενδέχεται να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα στα πουλιά).

Όσον αφορά δε τα χρώματα (μιας και, σε αρκετά άρθρα στο Internet αναφέρεται πως τα αθόρυβα πυροτεχνήματα έχουν περισσότερα χρώματα από τα συμβατικά), δεν μπορούμε να πούμε πως υπήρξε μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια.

Όλο αυτό σχολιάστηκε αρνητικά στα social media από μερίδα συμπολιτών, οι οποίοι αναπολούσαν παλαιότερες χρονιές ή προχώρησαν σε συγκρίσεις με τα πυροτεχνήματα που εκτοξεύτηκαν σε άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Βεβαίως δεν έλειψαν και οι επιδοκιμασίες από αρκετούς άλλους συμπολίτες μας, οι οποίοι επαίνεσαν για μια ακόμα φορά τον δήμο Καβάλας για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για την ευζωία όχι μόνο των ζώων αλλά και των συνανθρώπων μας με προβλήματα υγείας.

Σε κάθε περίπτωση, όλο αυτό ίσως και να προέρχεται από το γεγονός πως δεν είμαστε συνηθισμένοι σε μια τέτοια εικόνα. Ο χρόνος θα δείξει αν ο κόσμος συνηθίσει ή όχι…


Υ.Γ. 1: Πάντως, για να λέμε και του στραβού το δίκιο, με μια πρόχειρη έρευνα στο Internet δεν δυσκολευτήκαμε να διαπιστώσουμε πως μέχρι και σήμερα τα αθόρυβα πυροτεχνήματα θεωρούνται κατάλληλα μόνο για μικρού βεληνεκούς εκδηλώσεις (όπως π.χ. γάμοι – κάτι πραγματικά ενδιαφέρον) και όχι για μεγάλης έκτασης δράσεις -καθώς μέχρι και σήμερα δεν φαίνεται να έχει βρεθεί, τεχνικά, μια μέθοδος για την ολική αφαίρεση του ήχου από τα μεγάλης ισχύος πυροτεχνήματα.

Δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε αν εκεί στη δημοτική αρχή Καβάλας είχαν γνώση αυτής της πληροφορίας (δεν θα μας εξέπληττε αν δεν είχαν γνώση -πρόσφατο ήταν το παράδειγμα της συναυλίας της Ιουλίας Καραπατάκη, για την οποία ουδείς στον δήμο είχε προβλέψει πως το υπόγειο της δημοτικής αγοράς θα ήταν ακατάλληλος χώρος για μια τέτοια εκδήλωση). Πάντως αν το γνώριζαν και δεν ενημέρωσαν κατάλληλα τον κόσμο ώστε να μην περιμένει κάτι φανταχτερό για την έλευση του νέου έτους, τότε υπάρχει ένα μικρό θεματάκι…

Υ.Γ. 2: Επειδή κάποιοι έχουν αναφέρει την περίπτωση του Collechio (μιας πόλης πολύ κοντά στην Πάρμα, στην ΒΔ Ιταλία), στην οποία χρησιμοποιούνται αθόρυβα πυροτεχνήματα, καλό είναι να έχουμε υπόψη πως αφενός το Collechio έχει πληθυσμό μόλις 14.295 κατοίκους (ενώ η Καβάλα έχει περίπου 54.000 κατοίκους), αφετέρου στην μικρή αυτή ιταλική πόλη έχει ψηφιστεί νόμος που επιβάλλει τη χρήση αθόρυβων πυροτεχνημάτων και από ιδιώτες. Το αν θα προχωρήσει ο δήμος Καβάλας σε μια αντίστοιχη πρωτοβουλία ώστε να απαγορευτούν τα συμβατικά πυροτεχνήματα σε όλη την πόλη είναι κάτι αρκετά ενδιαφέρον (αν και δεν είμαστε απολύτως βέβαιοι πως έχει τη σχετική αρμοδιότητα και τη νομοθεσία με το μέρος του -αλλά αυτό μένει να το μάθουμε).

Υ.Γ. 3: Εντύπωση, πάντως, προκαλεί το γεγονός πως μέχρι και την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν έχει εντοπιστεί ούτε μια αναφορά στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ για την προμήθεια των “αθόρυβων” αυτών πυροτεχνημάτων, ώστε να μάθουμε και εμείς πόσο κόστισε αυτή η πρωτοβουλία του δήμου Καβάλας. Θα περιμένουμε και τις επόμενες ημέρες, μήπως και προκύψει κάποια περαιτέρω πληροφορία, και θα επανέλθουμε.

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

ΣΥΝΕΔΡΙΑ: 1o Εθνικό Επιστημονικό Συνέδριο «Αστική Βιωσιμότητα – Ιστορικές Πόλεις» στην Αρχαία Ολυμπία

Το Olympia Forum, το Τμήμα Οικονομίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου Αθηνών, καθώς το Ινστιτούτο Σύρου και το...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!