Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Αρκετός κόσμος στην ολονυχτία στον Ι.Ν. της Παναγίας στην Καβάλα (φωτογραφίες)

Must Read

Ήταν μια ολονυχτία που την περίμεναν πολλοί συμπολίτες μας, μετά και τα όσα έγιναν την Μεγάλη Εβδομάδα -με τις Θείες Λειτουργίες που πραγματοποιήθηκαν κεκλεισμένων των θυρών-.

Ο λόγος για την ολονυχτία υπέρ της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, η οποία εψάλλη σε όλους τους ιερούς ναούς της χώρας – μεταξύ αυτών και στον ιερό ναό στη συνοικία της Παναγίας στην Καβάλα.

Η προσέλευση ήταν αρκετά ικανοποιητική (κάτι που, όπως αναφέραμε και πριν, ήταν αναμενόμενο), με τους περισσότερους πιστούς να παραμένουν εκτός του ιερού ναού (μια εικόνα τόσο γνώριμη και τόσο αγαπητή σε όλους όσους έχουν μεγαλώσει στη συνοικία της Παναγίας αλλά και στην Καβάλα γενικότερα), με τους πιστούς να συρρέουν για να προσκυνήσουν την εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου και να λάβουν την ευλογία της.

Τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού εφαρμόστηκαν πιστά και οι αποστάσεις τηρήθηκαν (τόσο εντός όσο και εκτός του ναού), αν και παρατηρήσαμε πως παρά το γεγονός πως στην είσοδο του ιερού ναού είχαν αναρτηθεί πινακίδες που προειδοποιούσαν για την υποχρέωση χρήσης μάσκας εντός του ναού, οι περισσότεροι που βρίσκονταν μέσα δεν την φορούσαν.

Ο τρόπος με τον οποίο τηρήθηκαν τα μέτρα αποφυγής συγχρωτισμού αποτέλεσε, για πολλούς, την καλύτερη απάντηση στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Παναγίας “Το Κάστρο” Φώτη Λαζαρίδη – ο οποίος είχε κάνει λόγο για συνωστισμό πιστών στον Ιερό Ναό της Παναγίας. Αξίζει να τονιστεί πως απάντηση είχε δοθεί και νωρίτερα μέσα από την παρακάτω ανακοίνωση της Ιεράς Μητροπόλεως Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου:

Αλγεινή εντύπωση και έντονο προβληματισμό προκαλούν οι μάλλον εκ του προχείρου δηλώσεις του Προέδρου του Συλλόγου των κατοίκων της συνοικίας της Παναγίας, που δημοσιεύτηκαν στις 11 Αυγούστου 2020 στην εφημερίδα ΠΡΩΪΝΗ και τιτλοφορούνται:

«Συνωστισμό στην Εκκλησία της Παναγίας διαπιστώνει ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΤΟ ΚΑΣΤΡΟ», και οι οποίες ασφαλώς ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματικότητα και με την προσπάθεια που γίνεται από όλους τους υπευθύνους Εφημερίους-ιερείς και τα Εκκλησιαστικά Συμβούλια των ιερών Ναών της Μητροπόλεώς μας, σύμφωνα και με τις οδηγίες της Ιεράς Μητροπόλεως, να εφαρμόζονται πιστά οι οδηγίες των αρμοδίων Φορέων για την προστασία της δημόσιας υγείας και την προφύλαξη από τον covid-19.

Αλήθεια, ο συμπαθής κατά τα άλλα και δραστήριος Πρόεδρος, διεπίστωσε ο ίδιος την προβληματική κατάσταση που περιγράφει στον ενοριακό Ναό της Παναγίας ή σχημάτισε λανθασμένη εικόνα από πληροφόρηση τρίτων;

Διότι μόλις την περασμένη Κυριακή 9 Αυγούστου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Στέφανος τέλεσε την Θεία Λειτουργία στον ενοριακό Ναό της Παναγίας χωρίς το παραμικρό πρόβλημα και με την τήρηση των απαραιτήτων μέτρων αποφυγής συγχρωτισμού και συνωστισμού τόσο εντός όσο και εκτός του ιερού Ναού.

Δυστυχώς, ο κύριος Πρόεδρος, με την απουσία του από την εν λόγω Θεία Λειτουργία, πέραν της ευκαιρίας της αμέσου επικοινωνίας με τον Μητροπολίτη μας και της συζητήσεως θεμάτων κοινού ενδιαφέροντος, έχασε την ευκαιρία να διαπιστώσει «ιδίοις όμμασι» την τήρηση των μέτρων και το άδικο του καταγγελτικού του λόγου.

Απαντώντας στις αγωνίες και στην μάλλον επιλεκτική ευαισθησία του κυρίου Προέδρου κάνουμε γνωστό προς κάθε ενδιαφερόμενο ότι τη Δευτέρα 10 Αυγούστου στο Γραφείο του Μητροπολίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τους αρμοδίους της Αστυνομικής Διευθύνσεως Καβάλας για την τήρηση των προβλεπομένων μέτρων στους ιερούς Ναούς μας εν όψει Δεκαπενταυγούστου για την μεγάλη εορτή της Παναγίας μας, με ιδιαίτερη και λεπτομερή αναφορά στους όρους και της προϋποθέσεις της πραγματοποιήσεως του προσκυνήματος και των πανηγυρικών λατρευτικών εκδηλώσεων στον εορτάζοντα Ναό της Παναγίας στην πόλη μας όπως και σε άλλους της μητροπολιτικής μας περιφερείας.

Το ίδιο θα μπορούσε να κάνει και ο δραστήριος συνοικιακός σύλλογος της Παναγίας, αποδεικνύοντας εν τοις πράγμασι το γνήσιο ενδιαφέρον του για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ζητημάτων που κάθε τόσο αναφύονται και χρήζουν επιλύσεως.

Με αυτά τα δεδομένα καλούμε τον Πρόεδρο του Συλλόγου της Παναγίας να επανεκτιμήσει το άστοχο των δηλώσεών του και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, που αποτελεί κοινό τόπο συνεργασίας και προσφοράς στην τοπική μας κοινωνία, για την οποία η τοπική μας Εκκλησία καθημερινά αγωνίζεται χωρίς εξαιρέσεις και αποκλεισμούς.

Στην δύσκολη συγκυρία των ημερών μας χρειάζεται σοβαρότητα και υπευθυνότητα από όσους έχουν δημόσιο λόγο και ιδιαιτέρως τους εκπροσώπους συνοικιακών φορέων και συλλογικοτήτων, προκειμένου να μην δημιουργούνται παρεξηγήσεις και λανθασμένες εντυπώσεις στο ευρύ κοινό, που δεν εξυπηρετούν το κοινό καλό και κρατούν την τοπική μας κοινωνία δέσμια αγκυλώσεων και στρεβλών αντιλήψεων.

Ο εύκολος και ανέξοδος επιμερισμός ευθυνών, πέραν των κινδύνων που ενέχει, δημιουργεί και τις προϋποθέσεις ασκόπων αντιπαραθέσεων και ταραχής των συνειδήσεων χωρίς λόγο και αιτία.

Άλλωστε, οι κληρικοί και οι λαϊκοί συνεργάτες της εκκλησίας μας δεν υστερούν καθόλου στη προνοητικότητα και στο ενδιαφέρον για την υγεία όλων μας και δεν είναι πολίτες μιας άλλη κοινωνίας

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

“Χριστούγεννα 2023 στην Καβάλα”: Αφού δεν πάθαμε κανένα μπλακ άουτ…

Ξεκίνησε το βράδυ της Πέμπτης 7 Δεκεμβρίου 2023 το πρόγραμμα των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του δήμου Καβάλας, με την καθιερωμένη...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!