Η πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, πέραν από την πολιτική διαμάχη που προκάλεσε -και πέραν των παλινωδιών σχετικά με το αν κάηκε η “Πύλη των Λεόντων” ή όχι (με άλλους να λένε πως κάηκε και άλλους να λένε πως δεν κάηκε)-, έφερε στο προσκήνιο ένα ζήτημα που, υπό άλλες συνθήκες, θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο -αλλά στην Ελλάδα του σήμερα δεν είναι:
Την ασφάλεια (και συγκεκριμένα, την πυρασφάλεια) του –ενταγμένου στα μνημεία παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO- αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων.
Μια πυρασφάλεια η οποία, προς το παρόν, απλά δεν υπάρχει (αν και προβλέπεται στα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να καλύπτει ο χώρος προκειμένου να παραμείνει στον κατάλογο των μνημείων της UNESCO, αν και -σύμφωνα με τον φάκελο που κατατέθηκε στην UNESCO προκειμένου να ενταχθεί στον κατάλογο των μνημείων- προβλέπεται η κατασκευή έργων πυρασφάλειας).
Τα μόνα μέτρα που λαμβάνονται για την αποφυγή πρόκλησης πυρκαγιάς -όπως ομολόγησε, πρόσφατα, σε δηλώσεις της η προϊσταμένη της εφορίας αρχαιοτήτων Καβάλας Σταυρούλα Δαδάκη- είναι…η αποψίλωση των χόρτων και η χρήση φορητών πυροσβεστήρων! Και φυσικά…ότι προλάβουν οι πυροσβέστες!
Στην έλλειψη πυρασφάλειας αναφέρθηκε και ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης Καβάλας “Ο Τόπος της Ζωής μας” Μάκης Παπαδόπουλος, στην παρακάτω ανακοίνωση που απέστειλε την Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2020:
Με αφορμή την πυρκαγιά που ξέσπασε πρόσφατα στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, συζητήσαμε με υπηρεσιακούς παράγοντες το θέμα της πυρασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων και κάναμε και επιτόπια επίσκεψη για να δούμε από κοντά την κατάσταση. Διαπιστώνουμε ότι υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις ως προς την πυρασφάλεια εντός και εκτός του αρχαιολογικού χώρου.
Η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν μπορεί “να σφυρίζει αδιάφορα” για τις ελλείψεις αυτές: έχει αναλάβει ευθύνες και δεσμεύσεις για την προστασία και την αξιοποίηση του Μνημείου, με βάση και το Σχέδιο Διαχείρισης που εγκρίθηκε με την ένταξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων στην UNESCO.
Υπενθυμίζουμε ότι ο Δήμος μας είναι επίσημο μέλος του Φορέα Διαχείρισης του Μνημείου, ο οποίος δεν έχει συσταθεί ακόμη αφού η διοίκηση του Δήμου Καβάλας δεν ασχολείται συστηματικά με το θέμα και δεν πιέζει το Υπουργείο Πολιτισμού να προχωρήσει στη σύσταση του Φορέα.
Προτείνουμε η διοίκηση του Δήμου, πάντα σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου και το Δασαρχείο, να σχεδιάσει ειδική δράση για την εγκατάσταση ενός σύγχρονου συστήματος πυρόσβεσης με όλον τον αναγκαίο εξοπλισμό και τις σχετικές υποδομές, μέσα και έξω από τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων.
Είναι καιρός η διοίκηση του Δήμου να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι για την τοπική κοινωνία να προχωρήσει η αξιοποίηση του Μνημείου UNESCO των Φιλίππων και να ασχοληθεί στα σοβαρά όχι μόνο με τα λόγια, αλλά με συγκεκριμένα έργα.