11.8 C
Kavala
Σάββατο, 15 Μαΐου, 2021

“Ανάσα για το δήμο”: Να συζητηθεί εκτάκτως στο ΔΣ Καβάλας η δομή προσφύγων-μεταναστών

Must Read

Παραλίες ανοιχτές για το λαό vs κροκοδείλια δάκρυα – του Χρήστου Ποτόλια

Πολύ «δάκρυ» έπεσε πάλι για τους μικροεπαγγελματίες της πόλης, στη σημερινή (14-5-21) κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ για...

Meteokav.gr: Αλλάζει ο καιρός από το πρωί του Σαββάτου

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο μετά από αρκετό διάστημα καλοκαιρίας. Ήδη από τις...

Τάνια Ελευθεριάδου: “Κυβερνητικό αλαλούμ με το άνοιγμα των συνόρων”

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδείχτηκε πλήρως ανακόλουθη στις υποσχέσεις της. Για ακόμη...

Την Κυριακή 18 Απριλίου 2021, συνεδρίασε η δημοτική  ομάδα της ΑΝΑΣΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ και αφού εξέτασε τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την λειτουργία της δομής προσφύγων – μεταναστών Ασημακόπουλου, αποφάσισε   και απέστειλε στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου την παρακάτω επιστολή:

Κύριε Πρόεδρε

Με την υπ’ αρ. 390/2016 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας αποφάσισε κατά πλειοψηφία ότι « δεν αποδέχεται την εγκατάσταση – γκετοποίηση των µεταναστών – προσφύγων στον αστικό ιστό της πόλης γενικώς και ειδικώς εν προκειµένω στα στρατόπεδα Ασηµακόπουλου».

Ακολούθως με την υπ’ αρ.  464/2016 απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε εκ νέου κατά πλειοψηφία ότι «δεν αποδέχεται την εγκατάσταση – γκετοποίηση των µεταναστών – προσφύγων στον αστικό ιστό της πόλης γενικώς και ειδικώς εν προκειµένω στα στρατόπεδα Ασηµακοπούλου».

Η απόφαση αυτή επικαιροποιήθηκε με την υπ’ αρ. 602/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Τέλος με την υπ’ αρ. 610/2019 ομόφωνη απόφαση του το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε η διοίκηση του δήμου να επιδιώξει «Γραπτή δέσμευση της πολιτικής ηγεσίας των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Εθνικής Άμυνας για το χρονοδιάγραμμα παραμονής των προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και για το ακριβές σχέδιο αποχώρησής τους. 2. Ουσιαστική εμπλοκή του Δήμου Καβάλας στη διαχείριση και τον έλεγχο λειτουργίας της δομής φιλοξενίας. 3. Διατήρηση σταθερού αριθμού προσφύγων στη δομή φιλοξενίας, για να αποφευχθεί ο κίνδυνος «ασφυξίας» και δημιουργίας ανεξέλεγκτων καταστάσεων. 4. Διεκδίκηση της παραχώρησης του στρατοπέδου Ασημακοπούλου στο Δήμο Καβάλας, ώστε να αξιοποιηθεί προς όφελος των πολιτών. 5. Λήψη μέτρων προστασίας των πολιτών της ευρύτερης περιοχής, μέσω της ενίσχυσης των υπηρεσιών της ΕΛ.ΑΣ. 6. Συνέχιση της διεκδίκησης των χρημάτων που διέθεσε ο Δήμος Καβάλας για τη φιλοξενία των πρώτων μεταναστών. 7. Διαρκή συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου και τους κοινωνικούς εταίρους.

Έκτοτε   ο δήμαρχος Καβάλας και η διοίκηση του Δήμου δεν έχουν προχωρήσει σε καμία ενέργεια προς την πλευρά της ικανοποίησης των αιτημάτων του Δήμου Καβάλας όπως παγίως εκφράζονται από το 2016 μέχρι σήμερα από το Δημοτικό Συμβούλιο .

Αντιθέτως τον τελευταίο καιρό ο δήμαρχος συμφώνησε με το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής όχι την  απομάκρυνση της δομής , αλλά τον χωροταξικό περιορισμό της , προκειμένου να διευκολυνθούν οι εργασίες διάνοιξης οδού που προβλέπεται για την περιοχή. Μια τέτοια όμως συμφωνία , αποτελεί ουσιαστικά σιωπηρή αποδοχή της υφιστάμενης κατάστασης και σε καμία περίπτωση δεν ταυτίζεται με τις προαναφερόμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αντιθέτως δίνει το μήνυμα ότι ο Δήμος αποδέχεται την υφιστάμενη κατάσταση , αρκεί να υπάρξουν μικρά ανταλλάγματα.

Την ίδια στιγμή οι μεταναστευτικές ροές στην χώρα , όπως παραδέχεται η κυβέρνηση, έχουν σχεδόν μηδενιστεί και πολλές δομές σε ολόκληρη την Ελλάδα έχουν καταργηθεί. Σε ερώτηση μάλιστα στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μηταράκη , γιατί το ίδιο δεν συμβαίνει και για την δομή Ασημακόπουλου,  η οποία μάλιστα βρίσκεται και εντός αστικού ιστού, ο κ Υπουργός απήντησε αφοπλιστικά «γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει ζητηθεί από τις τοπικές αρχές»!!!!

Επειδή επομένως οι συνθήκες σήμερα είναι απολύτως ώριμες για να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου περί απομάκρυνσης από το πρώην στρατόπεδο Ασημακόπουλου της δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών.

Επειδή οι εξελίξεις των τελευταίων ημερών αποδεικνύουν ότι η διατήρηση της δομής εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τόσο των διαμενόντων εντός αυτής , όσο και των δημοτών μας.

Επειδή ο δήμαρχος Καβάλας θα πρέπει επιτέλους να σταματήσει την «μυστική διπλωματία» και να ακολουθήσει τις αποφάσεις του δημοτικού συμβουλίου που απηχούν τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των δημοτών μας.

Επειδή δυνάμει της παρ. 1 του άρθρου 93 ΚΔΚ «Το δημοτικό συμβούλιο αποφασίζει για όλα τα θέματα που αφορούν το Δήμο, εκτός από εκείνα που ανήκουν στην αρμοδιότητα του δημάρχου ή της δημαρχιακής επιτροπής.»

Επειδή επιπλέον δυνάμει της παρ. 7 του άρθρου 67 του Ν. 3852/2010  ισχύει ότι: «…...Το δημοτικό συμβούλιο έχει δικαίωμα να αποφασίζει, μετά από σχετική πρόταση - εισήγηση του προέδρου ή του δημάρχου ή συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης και χωρίς συζήτηση, με την πλειοψηφία των παρόντων μελών του, ότι ένα θέμα το οποίο δεν είναι γραμμένο στην ημερήσια διάταξη είναι κατεπείγον, να το συζητήσει και να πάρει απόφαση γι` αυτό πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης..»
Για τους λόγους αυτούς αιτούμαστε την εισαγωγή εκτάκτου θέματος στην 9η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την λήψη απόφασης όπως παρακάτω:
Το δημοτικό  συμβούλιο
Α) ζητά την απομάκρυνση της δομής προσφύγων-μεταναστών από το πρώην στρατόπεδο  Ασημακόπουλου 
Β) συστήνει διαπαραταξιακή επιτροπή η οποία  σε συνεργασία με τον δήμαρχο , τον αντιπεριφερειάρχη και τον περιφερειάρχη   θα αναζητήσουν κατάλληλη έκταση για την μετεγκατάσταση της  , χωρίς αυτό να αποτελεί απαραίτητη  προϋπόθεση για την απομάκρυνση της δομής 
Γ) Αναθέτει στην ίδια Επιτροπή την διαπραγμάτευση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας της παραχώρησης του πρώην στρατοπέδου στο Δήμο Καβάλας. 
Καβάλα 18 Απριλίου 2021
Για την Δημοτική Παράταξη «ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ»
Η επικεφαλής
Δήμητρα Τσανάκα. 
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

Παραλίες ανοιχτές για το λαό vs κροκοδείλια δάκρυα – του Χρήστου Ποτόλια

Πολύ «δάκρυ» έπεσε πάλι για τους μικροεπαγγελματίες της πόλης, στη σημερινή (14-5-21) κατεπείγουσα συνεδρίαση του ΔΣ για...

Meteokav.gr: Αλλάζει ο καιρός από το πρωί του Σαββάτου

Μεταβολή θα παρουσιάσει ο καιρός αύριο μετά από αρκετό διάστημα καλοκαιρίας. Ήδη από τις πρωινές ώρες οι νεφώσεις θα...

Τάνια Ελευθεριάδου: “Κυβερνητικό αλαλούμ με το άνοιγμα των συνόρων”

Για ακόμη μία φορά η κυβέρνηση αποδείχτηκε πλήρως ανακόλουθη στις υποσχέσεις της. Για ακόμη μία φορά αποδείχτηκε ότι όχι...

Κλείνει για 10 μέρες η Νυμφαία – Αλαλούμ στα σύνορα (έγγραφο)

Με μια αιφνιδιαστική απόφαση, η οποία δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ το απόγευμα της Παρασκευής 14 Μαΐου 2021, έκλεισε για το επιβατικό κοινό ο...

ELFE: Ομαδική απόλυση των 133

Πέντε χρόνια πέρασαν από την άνοιξη του 2016, όταν και η διοίκηση της ELFE ΑΒΕΕ ανακοίνωσε πως επρόκειτο να προχωρήσει στην περικοπή...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

- Advertisement -