Γράφει ο ιστορικός Πασχάλης Παλαβούζης
φωτό άρθρου: Αρχισμηνίας (ι) Αλέξανδρος Σουντουλίδης (1ος από δεξιά) με συμμαθητές του…
Λίγοι γνωρίζουν πως την 28η Οκτωβρίου 1940 ένας συμπατριώτης μας πήρε το βάπτισμα του πυρός στους ουρανούς της Ηπείρου, πετώντας πολεμικές αποστολές ως πλήρωμα βομβαρδιστικού Fairey Battle Μκ.Ι της 33ης Μοίρας Ελαφρού Βομβαρδισμού (Μ.Ε.Β.) της τότε Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας (Ε.Β.Α.)!
Ήταν ο έφεδρος Αρχισμηνίας (Ι) Αλέξανδρος Π. Σουντουλίδης, προερχόμενος από τον Στρατό Ξηράς. Είχε ονομαστεί έφεδρος Αξιωματικός Πεζικού τη 18η Αυγούστου 1939 και λίγο αργότερα, μεταπήδησε στην Πολεμική Αεροπορία με την ιδιότητα του Πολυβολητή/ Βομβαρδιστή. Τοποθετήθηκε στη Μοίρα των «Πειρατών», την 33η…
Με ορμητήριο αεροδρόμια του Ν. Μαγνησίας η Μοίρα, μαζί με άλλες έδωσαν τιτάνιο αγώνα εναντίον των Ιταλών εισβολέων στο Μέτωπο της Ηπείρου, πετώντας δύσκολες αποστολές βομβαρδισμού εναντίον εχθρικών θέσεων.
Σε μια τέτοια αποστολή, την 21 Ιανουαρίου 1941, το αεροπλάνο (‘Β-277’) των Σαράντο Σκάντζικα (χειριστής) – Σουντουλίδη (πολυβολητής/ βομβαρδιστής), αφού βομβάρδισε επιτυχώς θέσεις Ιταλών στην τοποθεσία «Τρία Αυγά» Τεπελενίου, προσγειώθηκε με σοβαρή βλάβη αναγκαστικά στο αεροδρόμιο Αργυροκάστρου (που είχε περιέλθει σε ελληνικά χέρια)… Το πλήρωμα διασώθηκε.
Πληροφορούμενος τη δράση του συμπατριώτη μας, ο τότε Δήμαρχος Καβάλας, Αθανάσιος Μπαλάνος, κυριευμένος από αισθήματα ενθουσιασμού και υπερηφάνειας, απέστειλε στον Αρχισμηνία (Ι) Αλέξανδρο Σουντουλίδη, μια επιστολή (βλ. παρακάτω). Λίγους μήνες αργότερα, την 9η Απριλίου 1941, με τους Γερμανούς και Βούλγαρους κατακτητές προ των πυλών ο τότε Δήμαρχος Καβάλας μαζί με τις λοιπές αρχές και εξουσίες, εγκατέλειψαν δια θαλάσσης άρον – άρον την πόλη μας, προκαλώντας αλγεινή εντύπωση στους Καβαλιώτες. Δε στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων, εγκατέλειψαν τις θέσεις τους προσπαθώντας, κακόμοιροι και φοβισμένοι, να σώσουν πρωτίστως τον εαυτό τους…
Ο Σουντουλίδης τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα με τον αργυρούν σταυρό! Πολλοί άλλοι συμπολεμιστές του, στον αέρα, στη γη, στη θάλασσα έπεσαν μαχόμενοι στον υπέρ της ελευθερίας και ανεξαρτησίας αγώνα. Ως ΗΡΩΕΣ… Στη συλλογική συνείδηση του Ελληνικού Λαού παραμένουν ΑΘΑΝΑΤΟΙ και τιμούνται κάθε χρόνο τέτοια ημέρα!
Η επιστολή του τότε Δημάρχου:
Εν Καβάλλα, τη 14η Δεκεμβρίου 1940
Προς
Τον Αρχισμηνίαν Σουντουλίδην Αλέξανδρον
Μονάδα 3030
Βόλον
Λαβόντες γνώσιν της ημερησίας διαταγής του Σμηναγού σας κ. Κουδούνη περί ευφήμου μνείας δια την επιδεχθείσαν εκ μέρους σας αξιοθαύμαστον δράσιν κατά την εκτέλεσιν των καθηκόντων σας, σπεύδομεν ως εκπρόσωπος της ιδιαιτέρας σας Πατρίδος να διαδηλώσωμεν την Εθνικήν υπερηφάνειάν μας δια τον συνδημότην μας.
Είμεθα βέβαιοι ότι και εις το μέλλον θα επιδείξητε την αυτήν ψυχραιμίαν, ανδρείαν και αυταπάρνησιν δια τον ιερόν υπέρ της Πατρίδος αγώνα και θα σας αναμένωμεν να επανέλθητε νικητής εις Καβάλλαν την οποίαν τόσον τιμάτε και η οποία θα σας περιβάλλη με ιδιαιτέραν στοργήν και αγάπην.
Με ιδιαιτέραν αγάπην,
Ο Δήμαρχος Καβάλλας
Αθανάσιος Μπαλάνος”
Χρόνια Πολλά Ελλάδα!
Υ.Γ. Την ιστορία του Αρχισμηνία Σουντουλίδη και των συμπολεμιστών του στην 33η Μ.Ε.Β./Ε.Β.Α., έφερε στο φως ο καλός φίλος Γεώργιος Μέρμηγκας, ο οποίος και εξέδωσε πριν μερικά χρόνια το βιβλίο του με τίτλο “Οι Πειρατές της 3030ης Μ.Ε.Β./Ε.Β.Α. και το ελαφρύ βομβαρδιστικό Fairey Battle”. Τον ευχαριστώ θερμά για τη βοήθειά του…