Για την περίοδο που διανύουμε «Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας» ακτινογραφεί την ενεργειακή φτώχεια που είναι γένους θηλυκού!! Το 50% των μητέρων σε μονογονεϊκές οικογένειες και ταυτόχρονα το 1/3 των γυναικών που ζουν μόνες, αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας.
Οι Ευρωβουλευτές και τα Μέλη Εθνικών Κοινοβουλίων που μετείχαν στην ετήσια συνάντηση της Διακοινοβουλευτικής Επιτροπής δήλωσαν για την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Η Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας: σηματοδοτείται με επίκεντρο φέτος τις έμφυλες πτυχές της ενεργειακής φτώχειας.
Τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες και οφείλονται συχνά στα χαμηλότερα μέσα εισοδήματα και στην επικράτηση της χαμηλά αμειβόμενης, μερικής ή επισφαλούς εργασίας.
Προς τούτο το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων στην ΕΕ παραμένει, καθώς σύμφωνα με στοιχεία του 2020 οι γυναίκες κερδίζουν κατά μέσο όρο 13% λιγότερο ανά ώρα από τους άνδρες.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής για τα Δικαιώματα των Γυναικών και την Ισότητα των Φύλων (FEMM) Robert Biedroń (Σοσιαλιστές, Πολωνία) τόνισε:
Η ενεργειακή φτώχεια επηρεάζει 125 εκατ. πολίτες στην ΕΕ. Πρόσθεσε επίσης ότι η αύξηση του κόστους ζωής επηρεάζει αρνητικά την οικονομική και κοινωνική ένταξη των γυναικών και την υγεία τους, ενώ θέτει σε κίνδυνο τα θεμελιώδη δικαιώματά τους και αυξάνει τις πιθανότητες ενδοοικογενειακής βίας.
Ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αρμοδιότητα την ισότητα των φύλων Δημήτρης Παπαδημούλης (Αριστερά, Ελλάδα) ανέφερε:
Χρειάζονται νέα εργαλεία για την αντιμετώπιση της ενεργειακής φτώχειας, υπενθυμίζοντας ότι στην περίπτωση της πανδημίας η Ευρώπη αντέδρασε δημιουργώντας το πρόγραμμα Next Generation EU. Πρόσθεσε τέλος, ότι «δεν είναι δυνατόν να περιμένουμε περισσότερο, η Ιστορία δεν θα μας συγχωρήσει αν δεν αναλάβουμε δράση».