Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

4ο Brevet Φιλίππων: Μια μεγάλη ποδηλατοβόλτα γύρω από το “Πάρκο Φιλίππων”

Must Read

Μια ακόμα αθλητική διοργάνωση που διεξαγόταν τα προηγούμενα χρόνια με επιτυχία στο νομό Καβάλας (αλλά και στους νομούς Δράμας και Σερρών) επιστρέφει το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022.

Ο λόγος για το (4ο κατά σειρά) “Brevet Φιλίππων” (1), μια ποδηλατική διαδρομή μήκους 210 χιλιομέτρων με αφετηρία (και τερματισμό) τον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων. Μια ποδηλατική διαδρομή που έχει καθιερωθεί ως ετήσιος θεσμός και ακολουθεί τα γαλλικά πρότυπα ανάπτυξης του ποδηλατικού τουρισμού, με υλοποίηση της διοργάνωσης στο πλαίσιο της Brevet Randonneurs Mondiaux και Audax Club Parisien, υπό την επίβλεψη του Brevet Randonneurs Greece.

Το 4ο Brevet Φιλίππων (το οποίο διοργανώνεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, με την τεχνική υποστήριξη της επιστημονικής ομάδας “Οψόμεθα Εις Φιλίππους” και αρωγούς το τμήμα ποδηλασίας του Α.Ο.ΚΑΒΑΛΑΣ και την Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας) θα διεξαχθεί το Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2022, με την έναρξή του να έχει προγραμματιστεί για τις 08:30 το πρωί.

Στο πλαίσιο του Brevet Φιλίππων δεκάδες ποδηλάτες απ’ όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό θα διανύσουν συνολικά 210 χλμ διασχίζοντας κατά σειρά τους δήμους Καβάλας, Δοξάτου, Δράμας, Προσοτσάνης, Νέας Ζίχνης, Αμφίπολης και Παγγαίου (συνολικά 20 οικισμούς). Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ και οι εγγραφές γίνονται μέσω της ιστοσελίδας www.brevetphilippi.com έως 10/10/2022.

Οι ποδηλάτες υποχρεούνται να διανύσουν την προγραμματισμένη διαδρομή (περνώντας από καθορισμένους σταθμούς) και να τερματίσουν εμπρόθεσμα μέσα σε 13,5 ώρες από την εκκίνηση. Κατά την κίνησή τους, θα τους υποδεχτούν πολιτιστικοί σύλλογοι οι οποίοι θα τους υποδεχτούν στην περιοχή μας με το πιο ζεστό τους χειροκρότημα και προσφέροντάς τους τοπικά εδέσματα.

Οι σταθμοί ανεφοδιασμού των αθλητών είναι τα Κοκκινόγεια στα 50 χλμ., μετά στον Λέων Αμφίπολης στα 134 χλμ. και στην Ελευθερούπολη στα 189 χλμ.

Η διαδρομή ακολουθεί τις ρίζες των ορεινών όγκων που υπάρχουν γύρω από το Πάρκο Φιλίππων, με αφετηρία τον αρχαιολογικό χώρο, ο οποίος αποτελεί Μνημείο Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Unesco και φέρει πολιτισμό 8.500 και πλέον χρόνων. Το ίχνος της ποδηλατικής διαδρομής ενώνει σημαντικούς πολιτιστικούς, τουριστικούς και περιβαλλοντικούς πόρους, με σημαντικότερους αυτούς των αρχαιολογικών χώρων των Φιλίππων και της Αμφίπολης.

Το Brevet Φιλίππων διοργανώνεται στην επέτειο της ιστορικής Μάχης των Φιλίππων (του 42 π.Χ.), που έκρινε την τύχη της Δημοκρατίας στην αρχαία Ρώμη και την πορεία της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στη συνέχεια, καθιστώντας την περιοχή των Φιλίππων επίκεντρο κοσμογονικών εξελίξεων στον αρχαίο κόσμο.

Φέτος η διοργάνωση τιμά τα 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, ένα γεγονός άρρηκτα συνδεδεμένο με την τοπική κοινωνία των οικισμών του Πάρκου Φιλίππων.

Παράλληλα με την μεγάλη προσπάθεια των αθλητών, στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαιολογικού Χώρου των Φιλίππων, θα υπάρχουν δράσεις για όλη την οικογένεια μέχρι και την τελετή λήξης.

Αναλυτικό πρόγραμμα ημέρας:

7:30 – 8:30: Γραμματεία

8:30 – 9:30: Εκκίνηση

Παράλληλες Δράσεις:

10:30-13:00: Εκμάθηση ποδηλασίας – παιχνίδι δεξιότητας με ποδήλατα για παιδιά 5 -12 ετών – Υπ. προπονητής ποδηλασίας (ΓΓΑ), Κηπουρός Χρήστος

13:30 – 16:00: Δωρεάν Ξενάγηση στον Αρχαιολογικό Χώρο Φιλίππων

(τιμές εισιτηρίου για την είσοδο στον αρχαιολογικό χώρο: Ολόκληρο: €6, Μειωμένο: €3) – Πιστοποιημένη ξεναγός, Αγγελική Κόμσιου

16:30 – 18:00: Καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά Δημοτικού – Γυμνασίου με την καθοδήγηση μελών της Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας

17:00 – 18:00: Live Μεταξοτυπία by Tooman Factory

17:30 – 22:00: Τερματισμός αθλητών

20:00 – 22:30: Τελετή Λήξης


(1) Τα Brevet είναι διοργανώσεις μη ανταγωνιστικής ποδηλασίας μεγάλων αποστάσεων και τουριστικού χαρακτήρα, χωρίς εξωτερική βοήθεια για τους συμμετέχοντες, με χρονικό περιορισμό. Ξεκινούν από διαδρομές 200 χλμ. με 13,5 ώρες χρόνο περιορισμού (υποχρεωτικός χρόνος ολοκλήρωσης της διαδρομής). Το πρώτο Brevet διοργανώθηκε το 1891 στη διαδρομή Παρίσι – Βρέστη – Παρίσι (Paris – Brest – Paris,  PBP) και ενέπνευσε τους μοντέρνους Ολυμπιακούς ποδηλατικούς αγώνες και τον Ποδηλατικό Γύρο της Γαλλίας (τον περίφημο Tour de France).

Must Read

- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
Εφημερεύοντα Φαρμακεία ΚΑΒΑΛΑΣ

Τελευταία Νέα

BLUE STAR DELOS: Παράταση δρομολογίων στο ΒΑ Αιγαίο μέχρι 25/04 – Έκτακτο δρομολόγιο του ΝΗΣΟΣ ΣΑΜΟΣ προς Καβάλα.

Δεν ήταν όπως φάνηκε, η τελευταία φορά που είδαμε, το Ε/Γ-Ο/Γ ΜΠΛΟΥ ΣΤΑΡ ΔΗΛΟΣ στο λιμάνι της Καβάλας, καθώς...

Περισσότερα Άρθρα στην Ίδια Κατηγορία

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
error: Το περιεχόμενο του Kavala Portal είναι προστατευμένο!