Λίγες ώρες απέμειναν μέχρι και τις 8:30 το πρωί του Σαββάτου 15 Οκτωβρίου 2022, οπότε και έχει προγραμματιστεί να δοθεί το σύνθημα για την έναρξη του 4ου Brevet Φιλίππων, της 4ης κατά σειρά ποδηλατικής διαδρομής γύρω από το αποκαλούμενο και “Πάρκο Φιλίππων”. Οι 140 ποδηλάτες που θα βρεθούν στο προαύλιο του αρχαιολογικού χώρου Φιλίππων θα κληθούν να διανύσουν μια διαδρομή μήκους 210 χμ, μέσα από 20 τοπικούς οικισμούς και 7 δήμους (Δήμος Καβάλας, Δήμος Δράμας, Δήμος Δοξάτου, Δήμος Προσοτσάνης, Δήμος Παγγαίου, Δήμος Αμφίπολης, Δήμος Νέας Ζίχνης). Μια διαδρομή η οποία απεικονίζεται στον παρακάτω χάρτη:
Λίγο πριν από την έναρξη του 4ου Brevet Φιλίππων, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης Γιάννης Γκίκας μίλησε στο Kavala Portal για την διοργάνωση, το παρόν της και το μέλλον της.
ΕΡ: Για 4η φορά διεξάγεται φέτος το Brevet Φιλίππων. Ουσιαστικά είναι η πρώτη φορά που διεξάγεται μετά τον κορωνοϊό (μιας και πέρσι έγινε ένα άτυπο μίνι Brevet λόγω κακοκαιρίας). Ποιες είναι οι προσδοκίες;
ΑΠ: Είμαστε πολύ αισιόδοξοι. Φέτος τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα από κάθε άλλη χρονιά. Οι συμμετοχές είναι αρκετές, η οργανωτική επιτροπή έχει δουλέψει πολύ καλά -ιδίως στο κομμάτι των συνεργασιών με την τοπική κοινωνία-, ενώ και οι καιρικές συνθήκες αναμένεται να είναι ιδανικές, κάτι που έχει βοηθήσει στο να αποφασίσουν πολλοί αθλητές να συμμετάσχουν.
ΕΡ: Μέχρι και σήμερα πόσοι ποδηλάτες έχουν δηλώσει συμμετοχή;
ΑΠ: Μέχρι τώρα έχουν δηλώσει 140 αθλητές. Έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ συμμετοχής στο Brevet Φιλίππων, ίσως και να έχουμε ξεπεράσει αντίστοιχα ρεκόρ από άλλες ανάλογες διοργανώσεις στην Ελλάδα. Οι συμμετοχές έχουν πρακτικά κλείσει, ωστόσο αν κάποιος επιθυμεί -έστω και την τελευταία στιγμή- να πάρει μέρος μπορεί να επικοινωνήσει μαζί μας ή ακόμα και να έρθει στην έναρξη του αγώνα θα κάνουμε οτιδήποτε περνάει από το χέρι μας για να τον βοηθήσουμε.
Οι ποδηλάτες προέρχονται, κατά βάση, από την Βόρεια Ελλάδα (από την Ορεστιάδα μέχρι και την Ημαθία), ωστόσο θα πάρουν μέρος και αθλητές από την Αθήνα, από νησιά όπως η Χίος και η Λήμνος, αλλά και από τη Βουλγαρία. Όσον αφορά την ηλικία τους, αυτή κυμαίνεται από 30 ως και περίπου 60 ετών.
ΕΡ: Είπατε ότι συνεργαστήκατε καλά με όλους τους φορείς. Ποιες ήταν οι εντυπώσεις που αποκομίσατε;
ΑΠ: Η συνεργασία αυτή χτίζεται εδώ και πολλά χρόνια, έχει πλέον ωριμάσει. Οι σχέσεις με την ΠΑΜΘ και την ΠΕ Δράμας είναι άψογες, όπως και αυτές με τους δήμους Καβάλας, Παγγαίου και Αμφίπολης (που αποτελούν επίσης συνεργαζόμενοι φορείς). Επίσης, πολλοί είναι οι πολιτιστικοί σύλλογοι που μας βοηθάνε, όπως και το τμήμα ποδηλασίας του ΑΟ Καβάλα, ο Σύλλογος Μικρασιατών και η Στέγη Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών Καβάλας. Το γεγονός ότι τόσοι πολλοί φορείς συνεργάζονται μαζί μας και ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας σίγουρα αποτελεί επιτυχία, και δείχνει και τη συνέχεια που μπορεί να έχει ο θεσμός τα επόμενα χρόνια.
ΕΡ: Όταν λέμε “τη συνέχεια που μπορεί να έχει ο θεσμός τα επόμενα χρόνια” τι εννοούμε; Ποιο είναι το ταβάνι, αν υπάρχει;
ΑΠ: Ο αρχικός μας στόχος είναι η περαιτέρω αύξηση των συμμετοχών και η επέκταση των παράλληλων δράσεων. Από εκεί και πέρα, θα θέλαμε να διοργανώσουμε ποδηλατικές δράσεις σε άλλες πόλεις της περιοχής μας. Γενικά έχουμε αρκετές σκέψεις για το μέλλον, τις οποίες και θα προσπαθήσουμε να εντάξουμε σε επόμενες διοργανώσεις.
ΕΡ: Εδώ και αρκετά χρόνια έχει υιοθετήσει την λογική του brevet, δηλ. μιας μη αγωνιστικής ποδηλατικής διαδρομής. Υπάρχει, έστω και σαν μακρινό σενάριο, το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός ποδηλατικού αγώνα με χρονομέτρηση;
ΑΠ: Όχι, δεν έχουμε τέτοιο σκοπό για το μέλλον. Εμείς θέλουμε ο αθλητής να είναι πιο ήρεμος στην διάρκεια της διαδρομής του, χωρίς το άγχος του ανταγωνισμού και της χρονομέτρησης, ώστε να μπορεί να αλληλεπιδράσει με την τοπική κοινωνία και να μην περνάει απλά μέσα από τα χωριά. Θέλουμε οι ποδηλάτες να δουν την ευρύτερη περιοχή του πάρκου Φιλίππων, αλλά και οι κάτοικοι να γνωρίσουν τους ποδηλάτες και να μάθουν διαφορετικούς τρόπους μετακίνησης.
Να πούμε ότι φέτος το πρόγραμμά μας διαφοροποιείται όσον αφορά το τέλος, καθώς η τελετή λήξης θα διεξαχθεί στο προαύλιο του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων. Θα θέλαμε να καλέσουμε για μια ακόμα φορά τον κόσμο να δώσει το παρόν σε αυτή την τελετή, σε αυτό το μικρό πάρτι, καθώς επίσης και στις παράλληλες δράσεις.