2 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού – του Ξενοφώντα Κροκίδη
Γράφει ο Ξενοφών Κ. Κροκίδης
Παθολόγος
Διευθυντής Β΄ Παθολογικής Κλινικής Γ.Ν. Καβάλας
τέως πρόεδρος Ιατρικού Συλλόγου Καβάλας
Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού είναι μια διεθνώς αναγνωρισμένη ημέρα που γιορτάζεται στις 2 Απριλίου κάθε έτους, ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών να λάβουν μέτρα για την ευαισθητοποίηση σχετικά με ανθρώπους με διαταραχές του φάσματος του αυτισμού.
Τι είναι ο αυτισμός;
Ο αυτισμός είναι μια νευροβιολογική διαταραχή του εγκεφάλου που έχει ως συνηθέστερα και πιο εμφανή συμπτώματα το πρόβλημα στην επικοινωνία και την ευκολία στη δημιουργία στερεοτυπικών φράσεων και πράξεων, δηλαδή ρουτίνες.
Ο αυτισμός ξαναμπήκε στη ζωή μας πριν από μερικά χρόνια, με αφορμή την προβολή από τον τηλεοπτικό σταθμό ALPHA της ελληνικής, δραματικής, κοινωνικής σειράς με τίτλο «Η λέξη που δε λες». Η σειρά έκανε πρεμιέρα στις 25 Οκτωβρίου 2016 και ολοκληρώθηκε στις 17 Φεβρουαρίου 2017, μετά από 13 επεισόδια. Ο κεντρικός ήρωας της σειράς, ο μικρός Παυλής, γιός μιας ευτυχισμένης οικογένειας στα Χανιά και διάνοια για τις μουσικές του γνώσεις αποδείχθηκε ότι ήταν … αυτιστικός.
Πόσο συχνός είναι ο αυτισμός;
Τα τελευταία δέκα χρόνια οι διαγνώσεις στην Ελλάδα έχουν αυξηθεί από 1 στα 150 παιδιά στο 1 στο 68 παιδιά. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (ΕΕΠΑΑ), 1 στα 42 αγόρια και 1 στα 189 κορίτσια που γεννιούνται, διαγιγνώσκεται στο φάσμα του αυτισμού.
Διάγνωση
Με πέντε απλές ερωτήσεις στους γονείς μπορεί κάποιος μη ειδικός (Παιδίατρος, Εκπαιδευτικός) να θέσει την υπόνοια της διαταραχής :
- Χρησιμοποιεί τον δείκτη του χεριού για να ζητήσει κάτι;
- Σας κοιτάει στα μάτια για περισσότερο από ένα δυο δευτερόλεπτα;
- Σας χαμογελάει όταν του χαμογελάτε;
- Αν του δείξετε ένα παιχνίδι στην άλλη άκρη του δωματίου, θα το κοιτάξει;
- Αν κάνετε μια γκριμάτσα, το παιδί θα μιμηθεί;
Όσα περισσότερα είναι τα ΟΧΙ στις παραπάνω ερωτήσεις, τόσο περισσότερο πλησιάζει το παιδί στο αυτιστικό φάσμα.
Η διάγνωση θα οριστικοποιηθεί από ειδικούς (Παιδοψυχιάτρους, Παιδοψυχολόγους), ενώ τα Κέντρα Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (Κ.Ε.Σ.Υ.) θα εκτιμήσουν το παιδί και θα χορηγήσουν την ειδική γνωμάτευση για ένταξή του σε πρόγραμμα παράλληλης στήριξης.
Αυτισμός και Εμβόλια : Μια έμμονη ιδέα …
Ο Βρετανός Γαστρεντερολόγος Andrew Wakefield δημοσίευσε το 1998 μια μελέτη στο έγκριτο ιατρικό περιοδικό LANCET, με την οποία επιχείρησε να συνθέσει το τριπλό εμβόλιο ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, το πασίγνωστο MMR, με τον αυτισμό.
Την τελευταία εικοσαετία πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες για να διευκρινιστεί η συσχέτιση των εμβολίων γενικά και του αυτισμού. Οι επιδημιολογικές μελέτες είναι απολύτως ξεκάθαρες : σε ένα τεράστιο δείγμα 20.000.000 παιδιών δεν βρέθηκε η παραμικρή σχέση μεταξύ του τριπλού εμβολίου, ιλαράς – παρωτίτιδας – ερυθράς, ειδικά η των εμβολίων γενικά και του αυτισμού …
Το LANCET απέσυρε οριστικά τη δημοσίευση το 2000 και συγχρόνως αφαιρέθηκε η άδεια άσκησης της ιατρικής από του Wakefield. Λεπτομερής έρευνα απέδειξε ότι τα δεδομένα που χρησιμοποίησε ο Wakefield ήταν απλώς … ψεύτικα. Ο Άγγλος Γαστρεντερολόγος συνεργάστηκε με Ασφαλιστικές Εταιρείες προκειμένου να κερδίσουν χρήματα και οι δύο!
Αντί επιλόγου
Μ’ αυτό το άρθρο επικαιρότητας επιχειρείται η αναδιάταξη της ατζέντας των καθημερινών θεμάτων υγείας και η υποβοήθηση της επιστροφής στην κανονικότητα, η οποία θα είναι μια μακρά διαδικασία και όχι ένα στιγμιαίο γεγονός.