Τρίτη, 12 Δεκεμβρίου 2017
Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Αναστάσιος Μαρκουλίδης

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ

Ημερίδα πραγματοποιήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης με θέμα το ολοκληρωμένο πρόγραμμα Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων στα πλαίσια της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ημερίδα οργανώθηκε στο πλαίσιο των προγραμμάτων κοινωνικής ευθύνης μεταξύ της Forum Training & Consulting και Επιστημονικής Ένωσης «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ».

Κύριοι ομιλητές της ημερίδας ήταν ο κ. Θωμάς Πρασσάς, Μηχανικός-Σύμβουλος Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης περί Αδέσποτων Ζώων και ειδικός Μελετητής, η κα Νίκη Τηλιακού, Δικηγόρος Αθηνών με πολυετή εξειδίκευση στην εφαρμογή της νομοθεσίας περί της διαχείρισης αδέσποτων ζώων.

Η ημερίδα η οποία απευθυνόταν σε Δημάρχους και Αντιδημάρχους Περιβάλλοντος ανέλυσε πρακτικές ορθής διαχείρισης των αδέσποτων ζώων που οφείλουν να εφαρμόζουν οι Δήμοι για τη σύννομη και αποτελεσματική άσκηση της αρμοδιότητάς τους. Παρουσιάσθηκαν ακόμη οι υπουργικές αποφάσεις που ρυθμίζουν θέματα αδέσποτων, νομοθεσία που διέπει την αντιμετώπισή τους, τη λειτουργία κυνοκομείου, τους χώρους φύλαξης, τους εμβολιασμούς, τις στειρώσεις καθώς και τη σύσταση Επιτροπής Παρακολούθησης.

Αξίζει να αναφερθεί ότι ο Δήμος Νέστου διαθέτει ετησίως 24.000€ σε κτηνιάτρους για την φροντίδα των αδέσποτων, 600€ μηνιαίως για τροφές και φάρμακα ενώ όρισε 5μελή επιτροπή παρακολούθησης του προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων Συντροφιάς.

Στην ημερίδα τον Δήμο Νέστου εκπροσώπησε  ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος.

ΣΥΣΚΕΨΗ  ΓΙΑ ΤΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ

Ιδιαίτερης σημασίας η σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου για την Πολιτική Προστασία. Σε μια τρίωρη συζήτηση παρουσία του κ.Κιβράκη, των εκπροσώπων της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας, του Στρατού, της Αεροπορίας, του Δασαρχείου, της Περιφέρειας, της Αντιπεριφέρειας, του ΤΟΕΒ Χρυσούπολης, των Προέδρων Τοπικών Κοινοτήτων, του Προέδρου της ΔΕΥΑΝ, των Ανιτδημάρχων Καθαριότητας και Ορεινού αλλά και του Δημάρχου Νέστου κ. Τσομπανόπουλου ο οποίος προήδρευσε της σύσκεψης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις ενέργειες όπου πρέπει να προβούν υπηρεσίες και φορείς προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα κακοκαιρίας, πλημμυρών, χιονοπτώσεων, σεισμών κ. α.

Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ ΓΙΟΡΤΑΣΕ ΤΟΝ ΑΗ ΝΙΚΟΛΑ ΤΗΣ- ΕΛΑΜΨΕ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΑ Η ΚΕΡΑΜΩΤΗ

Ο Αιμοδοτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κεραμωτής πραγματοποίησε με επιτυχία εκδήλωση για την γιορτή του Αη Νικόλα προστάτη των ναυτικών. Στο χώρο του Συλλόγου κέρασε σε συντοπίτες και φιλοξενούμενους κρασί και εδέσματα ενώ μουσικές από djs, επίδειξη zumba και πολλές πολλές εκπλήξεις που είχαν ετοιμάσει για παιδιά και μεγάλους δημιούργησαν ένα σκηνικό κατάλληλο των ημερών. Στην εκδήλωση το παρόν έδωσε ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλος Χαράλαμπος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, η τοπική σύμβουλος κα Σοφιανού Ειρήνη.

Παράλληλα, το βράδυ της ίδιας ημέρας ο Δήμος άναψε τα Χριστουγεννιάτικα του φώτα σ’ όλο τον πρώην Δήμο Κεραμωτής ενώ τοποθετήθηκε στην είσοδο και στον κόμβο της διασταύρωσης μια βάρκα όπου στολίσθηκε με λαμπιόνια (σήμα κατατεθέν του τόπου). Μαγική ήταν ακόμη και η εικόνα στην σκάλα Κεραμωτής όπου άναψε κι εκεί το φωτεινό καραβάκι.

Την επόμενη ημέρα, ανήμερα της εορτής του Αγίου Νικολάου, πραγματοποιήθηκε με λαμπρότητα η λειτουργία για την εορτή του Αγίου ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε δοξολογία  στο εκκλησάκι που βρίσκεται πάνω στη σκάλα του λιμανιού. Στη λαμπρότητα της στιγμής συνέβαλε και η παρουσία της Φιλαρμονικής του Δήμου. Παρόντες ήταν ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Αντιδήμαρχος Τουρισμού κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος, , ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδης Νίκος,  ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Χατζηγερακούδης Γιάννης, ο Πρόεδρος Κεραμωτής κ. Ψυχουδάκης Πάρης, οι τοπικοί σύμβουλοι κα Σοφιανού Ειρήνη, κα Δεληγιάννη Λεμονιά και κ. Αραμπατζάκης Γιάννης.

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ Η ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ «ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΤΩΝ ΑΣΤΕΡΙΩΝ»

Με  μεγάλη επιτυχία η επίσημη έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου που φέτος έχει τίτλο : ‘’ Ο Δήμος Νέστου γιορτάζει τα Χριστούγεννα των αστεριών’’. Εκατοντάδες συμπολίτες μας και παιδιά πλημμύρισαν κυριολεκτικά το σιντριβάνι του κυκλικού κόμβου όπου ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος άναψε τα γιορτινά φώτα της πόλης μέσα από μια μαγική εικόνα με μουσικές , βεγγαλικά κι αστέρια. Λίγο νωρίτερα  η φιλαρμονική του Δήμου περιδιάβηκε τους δρόμους της πόλης με χριστουγεννιάτικες μελωδίες καταλήγοντας στον κυκλικό κόμβο. Την σκυτάλη πήρε αμέσως ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάσματος με παραδοσιακά κάλαντα ενώ ακολούθησε η χορωδία των μαθητών  του 1ου και 4ου Δ. Σ. Χρυσούπολης  υπό την επίβλεψη της μουσικού κ. Χουρμουζιάδου Δέσποινας η οποία έγραψε και στίχους πολλών τραγουδιών που ακούστηκαν .  Η αντίστροφη μέτρηση από τα παιδιά  και το Δήμαρχο έφερε το εορταστικό χρώμα με τα φώτα που άναψαν ενώ δεκάδες μπαλόνια σε σχήμα αστεριού ήρθε να συμπληρώσει με μαγεία τον ήδη έναστρο ουρανό της πόλης. Ακολούθησαν βεγγαλικά ενώ διασκεδαστές , χιονόμπαλες και ξυλοπόδαροι  οδήγησαν το πλήθος στην πλατεία Παπανδρέου όπου τα παιδιά άφησαν στα νερά της λίμνης των αστεριών εκατοντάδες πολύχρωμα και ευφάνταστα καραβάκια με τις ευχές τους. Κάθε παιδάκι δήλωνε τη συμμετοχή του παίρνοντας ένα αστέρι που αν ήταν τυχερό έκρυβε ένα μαγικό δώρο. Ακολούθησε παράσταση από τον μάγο Merlin που έκανε τα παιδιά να γελάσουν και να εντυπωσιαστούν. Η πόλη στολίστηκε απ’ άκρου σ΄ άκρου …Το καρουζέλ ξετρέλανε τα παιδιά με τις μαγικές του σβούρες κλείνοντας τη βραδιά με τον καλύτερο τρόπο.
Λόγω της αναβολής της ημερομηνίας το γνωστό συγκρότημα fasarioso δεν μπόρεσε να παραστεί στη νέα ημερομηνία της εκδήλωσης λόγω υποχρέωσης σε άλλη πόλη. Στο τέλος της εκδήλωσης ο μάγος
merlin επέλεξε 3 τυχερά αστεράκια των παιδιών που δήλωσαν συμμετοχή με το καραβάκι τους για να κερδίσουν 3 πολύ όμορφα δώρα.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Το Δημοτικό Σχολείο Χρυσοχωρίου καθώς και το Νηπιαγωγείο επισκέφθηκε την Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου 2017 ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την Πρόεδρο της Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής κα Χατουτσίδου Ελένη, τον Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων κ. Βαλσαμίδη Νίκο και την Αντιπρόεδρο Πρωτοβάθμιας  Σχολικής Επιτροπής κα Κοσμίδου Λαρίσα στο πλαίσιο των προγραμματισμένων επισκέψεων του στα σχολεία.

Κατά την διάρκεια της επισκέψεως τους  στο Δημοτικό Σχολείο είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν  με την Διευθύντρια κα Κοτσαγκιόζη Ελένη καθώς και με τους εκπαιδευτικούς για θέματα λειτουργικά του σχολείου. Αξίζει να σημειωθεί ότι λήφθηκε απόφαση από τον Δήμο για την αλλαγή του καυστήρα του σχολείου ενώ πολλές ήταν οι παρεμβάσεις που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι για το σχολείο και το νηπιαγωγείο.

Αργότερα, ο Δήμαρχος με τους συνεργάτες του μετέβησαν στο Δημοτικό Σχολείο του Αγιάσματος όπου η Διευθύντρια του σχολείου ανέφερε στον Δήμαρχο για την ανάγκη περίφραξης του σχολείου. Ο Δήμαρχος δεσμεύθηκε για την υλοποίηση του αιτήματος και ολοκλήρωση τις προσεχείς ημέρες.  Στη συνέχεια συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την καθημερινότητα του σχολείου.

Η ΦΑΤΝΗ ΖΩΝΤΑΝΕΨΕ ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ-Η ΠΟΛΗ ΓΕΜΙΣΕ ΑΣΤΕΡΙΑ

Στο πλαίσιο των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου «Τα Χριστούγεννα των Αστεριών» πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου το απόγευμα η αναπαράσταση της γέννησης του Χριστού στην Πλατεία Ηρώων. Τα ιερά πρόσωπα της φάτνης ζωντάνεψαν σεργιανίζοντας την πόλη με βοσκούς και μάγους ώσπου τελικά να βρουν την θέση τους.  Λίγο νωρίτερα η πλατεία Ηρώων γέμισε από αστέρια που εναπόθεσαν στην αγκαλιά της μαθητές των σχολείων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Η εκδήλωση έκλεισε με την χορωδία των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Νέας Καρυάς με την επίβλεψη της μουσικού κας Σπυριάδου Κωνσταντίας τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Το σκηνικό ήταν γεμάτο κατάνυξη ενώ οι βυζαντινές μελωδίες που συνόδευαν την αναπαράσταση έκαναν τη νύχτα να θυμίζει εκείνη της Βηθλεέμ.  Σε λειτουργία ήταν το τρενάκι του Δήμου καθώς και το καρουζέλ που γέμισαν κυριολεκτικά από παιδιά. Σύμφωνα με το πρόγραμμα θα λειτουργούν κάθε Σαββατοκύριακο. Στο τέλος κληρώθηκαν από τις συμμετοχές των αστεριών που προμήθευσε ο Δήμος νωρίτερα και φιλοτέχνησαν τα σχολεία με ευφάνταστο τρόπο 2 αστέρια τυχερά με δώρα δύο τηλεοράσεις. Κέρδισαν το Δημοτικό Σχολείο Κεχροκάμπου και το Νηπιαγωγείο Πηγών.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΕΣΤΟΥ ΠΑΡΕΣΤΗ ΣΕ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΜΟΝΑΔΑ ΤΗΣ ΛΑΜΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΚΟΜΩΣΙΑ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ

Στο Κέντρο Νεοσυλλέκτων Υλικού Πολέμου της Λαμίας μετέβη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος συνοδευόμενος από την σύζυγό του την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία του γιού τους Αλέξανδρου.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΟ ΞΩΚΛΗΣΙ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΝΝΑΣ ΣΤΟ ΛΟΦΟ ΤΗΣ ΠΟΝΤΙΑΔΑΣ

 Στο εκκλησάκι που βρίσκεται στο λόφο της Ποντιάδος και είναι αφιερωμένο στην Αγία Άννα εκκλησιάστηκαν ανήμερα της εορτής της Αγίας ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με τη σύζυγο του η οποία και γιόρταζε καθώς και η Πρόεδρος ΕΥνεστίας κα Αργυρέλη Ελένη και ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γεώργιος.

ΜΕΓΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑ

Τον ετήσιο χορό της πραγματοποίησε η ομάδα του ΝΕΣΤΟΥ στο κέντρο ΠΑΡΟΥΣΙΑ το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου όπου πλήθος κόσμου διασκέδασε με τα τραγούδια του γνωστού τραγουδιστή Λευτέρη Πανταζή. Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο Δήμαρχος Νέστου και πολλοί από τους Δημοτικούς του Συμβούλους.

ΣΤΗ ΝΕΑ ΚΑΡΥΑ Ο ΝΕΟΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ Φ.Ν.Θ. κ. ΣΤΕΦΑΝΟΣ- ΕΠΙΣΗΜΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΣΤΙΣ 17 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ

Την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2017 στην λειτουργία του Ι. Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Νέας Καρυάς χοροστάτησε ο νέος Δεσπότης κ. Στέφανος. Παρόντες στη λειτουργία ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος, ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χρυσούπολης, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Καραγεωργίου Γιώργος και ο   πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος.

Ο νέος Δεσπότης θα έρθει επίσημα στον Δήμο Νέστου προσκεκλημένος από τον Δήμαρχο την Κυριακή 17 Δεκεμβρίου όπου θα λειτουργήσει στον Ι. Ναό Αγίου Δημητρίου ενώ θα τελέσει και τα εγκαίνια του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Νέστου στις 11 το πρωί.

Ο Δήμος ετοιμάζει τελετή υποδοχής και απονομής τιμών στο πρόσωπό του.

ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΚΑΘΕ ΚΥΡΙΑΚΗ ΟΙ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ

Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Δήμου τα «Χριστούγεννα των αστεριών» όλες σχεδόν τις Κυριακές του Δεκεμβρίου προβάλλονται μεταγλωττισμένες χριστουγεννιάτικες ταινίες για παιδιά με ελεύθερη είσοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι  ήδη τις δύο πρώτες Κυριακές η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από παιδιά.

1ο ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το 1ο Φιλανθρωπικό πρωτάθλημα μπάσκετ Πολιτιστικών Συλλόγων την Κυριακή 10 Δεκεμβρίου στο κλειστό γυμναστήριο Λυκείου Χρυσούπολης, Συμμετείχαν ο Σύλλογος Θρακιωτών Επαρχίας Νέστου, ο Σύλλογος Ποντίων Νέστου, και οι Πολιτιστικοί  Σύλλογοι  Ζαρκαδιάς, Γέροντα, Χρυσούπολης και Χρυσοχωρίου. Παρόντες ήταν η Πρόεδρος του Δ.Σ. κα Ψυλλίδου Ελένη, η Αντιδήμαρχος Οικονομικών κα Χατουτσίδου Ελένη, η Πρόεδρος ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη και ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνος.

ΕΤΗΣΙΟΣ ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΣΤΑ ΜΜΕ

Τον απολογισμό της διοίκησής του για το 2017 θα πραγματοποιήσει ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στις 6 το απόγευμα στην Αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου.

ΘΡΙΑΜΒΕΥΣΕ ΤΟ ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΜΕ ΤΟ «ΣΕΣΟΥΑΡ ΓΙΑ ΔΟΛΟΦΟΝΟΥΣ»- SOLD OUT ΟΙ ΔΥΟ ΠΡΩΤΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Ένα πραγματικό θρίαμβο γνώρισε το Θεατρικό Εργαστήρι της Αναπτυξιακής του Δήμου με την κωμωδία «Σεσουάρ για δολοφόνους» σε σκηνοθεσία του καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Τσομπανόπουλου Γιώργου που ανέβηκε στο Δημοτικό Θέατρο Χρυσούπολης στις 9 & 10 Δεκεμβρίου. Τα εισιτήρια είχαν ήδη προπωληθεί μέρες πριν ενώ η προσέλευση του κόσμου για την αγορά τους ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.

Το έργο ενθουσίασε το κοινό με την πλοκή του αλλά και την διαδραστικότητά του αφού για πρώτη φορά σε θεατρικό έργο συμμετείχε και το ίδιο το κοινό διαμορφώνοντας το φινάλε του έργου.

Η παράσταση σε κάνει συνένοχο στο γέλιο ακόμη και πριν ξεκινήσουν οι διάλογοι. Ο θεατής δεν έχει καμία ελπίδα να παραμείνει συγκρατημένος από όλα αυτά που συμβαίνουν στο κομμωτήριο του Τόνυ Λέπουρα. Ίσως η καλύτερη κωμωδία όλων των εποχών η οποία παρουσιάσθηκε στην Αθήνα με επιτυχία για 13 συνεχή χρόνια.

Το έργο θα ανεβεί για δύο ακόμη παραστάσεις 16 & 17 Δεκεμβρίου όπου ήδη η ζήτηση για τα εισιτήρια είναι πολύ μεγάλη. Το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης θα είναι ανοιχτό καθημερινά από τις 10 μέχρι τη 13 για την αγορά των τελευταίων εισιτηρίων.

Ο καλλιτεχνικός διευθυντής και σκηνοθέτης κ. Τσομπανόπουλος Γιώργος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο κοινό για τη μεγάλη ανταπόκριση, την αποδοχή και την αναγνώριση στο έργο του δηλώνοντας πολύ συγκινημένος. Στην πρεμιέρα του έργου παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος με την σύζυγο του καθώς και σύσσωμη η δημοτική του ομάδα. Παρέστησαν ακόμη ο Ταξίαρχος κ. Γκράνας με τη σύζυγο του, ο πρώην Δήμαρχος Κεραμωτής κ. Μαρινάκης Μένανδρος, ο διοικητής της Πυροσβεστικής. Λίγο πριν την έναρξη της παράστασης προλόγισε ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου ευχαριστώντας όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία του έργου.

Την επιστροφή στις ρίζες προανήγγειλε η δημοτική αρχή Καβάλας, μέσα από την παρουσίαση του προγράμματος των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων για το 2017 -εκδηλώσεις που θα φέρουν την επωνυμία "Χριστούγεννα-Πρωτούγεννα". Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το βράδυ της Τρίτης 12 Δεκεμβρίου, με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου στην κεντρική πλατεία της πόλης, ενώ θα ολοκληρωθούν στις 5 Ιανουαρίου με τα "Σάγια" στη Νέα Καρβάλη.

Η επιστροφή στις ρίζες προβλέπεται να γίνει, σύμφωνα με τα όσα τονίστηκαν στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου που δόθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στο δημαρχείο Καβάλας, μέσα από συναυλίες, κάλαντα, ύμνους και ψαλμωδίες, παραμύθια, παιχνίδια, κατασκευές, θέατρο, «γλυπτική», χορό, έκθεση, βιωματικά εργαστήρια, αναβιώσεις εθίμων, γαστρονομία, ήθη και έθιμα από την Ελλάδα, τις χαμένες πατρίδες, αλλά και άλλες χώρες, κανταδόρους, μπάντες και δρώμενα στους δρόμους και τις γειτονιές της πόλης της Καβάλας και τις κοινότητες του Δήμου μας. Το κόστος των εκδηλώσεων αναμένεται να ανέλθει στις 105.000 € (πέρσι είχαν κοστίσει 108.000 € από μέρους της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" και 80.000 € από μέρους του δήμου Καβάλας).

Στην εισήγησή της η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι:

Σε λίγες ημέρες το πιο λαμπερό αστέρι, αυτό της Θείας Γέννησης, θα φωτίσει τον κόσμο από άκρη σε άκρη και το μήνυμα χαράς για τον ερχομό του Θεανθρώπου πάνω στη γη, θα πλημμυρίσει τις καρδιές μας με αγάπη και αισιοδοξία για το Νέο Έτος που ανατέλλει.

Κάθε χρόνο τις Άγιες αυτές Ημέρες, καθένας από εμάς, σαν από Θεία Χάρη, αισθάνεται ότι κάτι νέο προσδοκά, κάτι ελπιδοφόρο, κάτι που φέρνει χαμόγελο στα χείλη μας και κάνει τα πρόσωπά μας να λαμποκοπούν.

Είναι το πνεύμα των Χριστουγέννων, γεμάτο φως και λάμψη, που έρχεται να μας υπενθυμίσει, μέσα στον καθημερινό και συνεχή αγώνα της ζωής, ότι η αγάπη, η ελπίδα, η ομόνοια, η ανθρωπιά, η συνεργασία, η αλληλεγγύη, αξίες ανεκτίμητες, βαθιά ριζωμένες στη φύση του ανθρώπου, είναι αυτές που μας δίνουν δύναμη να συνεχίζουμε να προσδοκούμε έναν καλύτερο κόσμο.

Το πρόγραμμα

Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

19:30 Σκηνή Κεντρικής Πλατείας (Ελευθερίας) Καβάλας

Έναρξη των Εκδηλώσεων από τη Δήμαρχο Καβάλας κα Δήμητρα Τσανάκα.

Φωταγώγηση του Χριστουγεννιάτικου Δέντρου.

19:45 Σκηνή Κεντρικής Πλατείας (Ελευθερίας) Καβάλας

Εναρκτήρια Συναυλία με τους ΛΑΥΡΕΝΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΤΣΑ - ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΤΑΡΟΒΑ - ΜΑΡΩ ΜΑΡΚΕΛΛΟΥ - STEVE TESSER και τους συνεργάτες τους. Ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ένας από τους μεγαλύτερους και καθιερωμένους Έλληνες τραγουδοποιούς, μαζί με τον «πολυπράγμoνα» Δημήτρη Σταρόβα και τον ταλαντούχο Ιταλό κιθαρίστα Steve Tesser  παρουσιάζουν μια μοναδική μουσική παράσταση γεμάτη από παλιά αγαπημένα τραγούδια και καινούριες μελωδίες, νοσταλγικά συναισθήματα και χιούμορ…

Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου 2017

15:00 - 21:00 Kεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

«Γερμανικά Χριστούγεννα».

Το 5ο Λύκειο Καβάλας μας ταξιδεύει μέχρι…τη Γερμανία.

17:30 Παλιά Μουσική

«Χριστούγεννα στην Παλιά Μουσική».

O Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Παναγίας «Το Κάστρο» μας ταξιδεύει στη μαγεία των ημερών με εορταστικές μελωδίες, κάλαντα, πολλές εκπλήξεις και διαδραστικές δραστηριότητες για παιδιά.

18:00 - 20:00 Θέατρo «Αντιγόνη Βαλάκου»

«Χριστούγεννα στο Βυζάντιο και σήμερα: ήχοι και εικόνες, μία διαδραστική εκδήλωση».

Βυζαντινοί ύμνοι, τροπάρια της πρωτοχριστιανικής, βυζαντινής και μεταβυζαντινής μουσικής και ψαλμοί μας ταξιδεύουν στο παρελθόν. Ψάλλουμε όλοι μαζί τα Κάλαντα με συνοδεία παραδοσιακών οργάνων μαθαίνοντας τη σημασία των μουσικών οργάνων που βρίσκονται σε εικόνες από την Ομάδα Παλαιογραφίας Βυζαντινής Μουσικής του τμήματος Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου 2017

15:00 - 21:00 Kεντρική Πλατεία Ελευθερίας

«Γερμανικά Χριστούγεννα».

Το 5ο Λύκειο Καβάλας μας ταξιδεύει μέχρι…τη Γερμανία.

20:00 Αναγνωστήριο Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»  (2ος όροφος)

«Καλά Χριστούγεννα…..Παπαδιαμάντη».

Ανάγνωση χριστουγεννιάτικων διηγημάτων του Παπαδιαμάντη με τη συνοδεία μουσικής από το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας.

Συνδιοργάνωση: Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας, Δημοτικό Ωδείο Καβάλας,

Ομάδα Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού «Οι Παραμυθάδες».

Παρασκευή 15 Δεκεμβρίου 2017

15:00 - 21:00 Kεντρική Πλατεία Ελευθερίας

«Γερμανικά Χριστούγεννα».

Το 5ο Λύκειο Καβάλας μας ταξιδεύει μέχρι…τη Γερμανία.

19:00 Αγία Παρασκευή (Χρυσοστόμου Σμύρνης 84)

«Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στις Γειτονιές».

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός  Σύλλογος  Αγίας Παρασκευής Καβάλας  στολίζει δέντρο στα γραφεία του και εγκαινιάζει τη Δανειστική του Βιβλιοθήκη. Η διπλή αυτή χαρά θα εορταστεί με πολλά τραγούδια, πλούσια εδέσματα και ποτά.

19:00 Δημοτική Καπναποθήκη Καβάλας- Πλατεία Καπνεργάτη

Εγκαίνια Έκθεσης: «Άγιος Βασίλης έρχεται από την Καισαρεία….».

Ο εθιμικός κύκλος του Δωδεκαημέρου στην Ανατολή.

Διάρκεια  Έκθεσης: Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου έως και Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017.

Ώρες/Μέρες Λειτουργίας:

Δευτέρα - Κυριακή: 10:00 - 13:00 και 18:00 - 21:00

24/12 10.00 - 13.00

25 και 26/12 κλειστά

31/12 10:00 - 13:00

Ελάτε να γνωρίσετε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις του Δωδεκαημέρου σε μια έκθεση που θα σας ταξιδέψει!! Η αντίστροφη μέτρηση για την Πρωτοχρονιά ξεκινά!! Ο αγαπημένος μας Άγιος έρχεται να εκπληρώσει τις ευχές μας!! Όμως… υπάρχει στ' αλήθεια Άγιος Βασίλης; Ποιος ήταν πραγματικά; Συστήνουμε στους μικρούς μας φίλους τον Άγιο Βασίλειο, το Μέγα από την Καισάρεια! Ελάτε να τον γνωρίσετε από κοντά και να μάθετε από τον ίδιο πως οι πίτες με τα πολύτιμα αντικείμενα έγιναν οι Βασιλόπιτες με το τυχερό φλουρί!

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια»,

Στέγη Πολιτισμού -  Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Νέας Καρβάλης.

Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

11:00 - 14:00 Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων - Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

«Χριστούγεννα στην πόλη μας με Άχνη και Κανέλα».

Γονείς και παιδιά συμμετέχουν στις χριστουγεννιάτικες παραμυθένιες εκδηλώσεις των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Καβάλας. Θεατρικά δρώμενα, ομαδικά παιχνίδια, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες, σας περιμένουν!

12:00 Στρατιωτική Λέσχη Καβάλας

«Γαστρονομικές Ιστορίες της Καβάλας».

H καλή προετοιμασία και ένα λαμπερό μενού με τις παραδοσιακές γεύσεις της Καβάλας είναι τα μυστικά της επιτυχίας για το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ο chef Νίκος Φωτιάδης και οι σχολές μαγειρικής της πόλης προτείνουν ένα εντυπωσιακό μενού πέντε πιάτων που θα καταπλήξει τους καλεσμένους σας.

 

16:30 Γυμναστήριο του Δημοτικού Σχολείου Παληού

«Χριστουγεννιάτικη Γιορτή στο Παληό».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παληού «Μέγας Αλέξανδρος» και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Παληού, υπό την αιγίδα του Δήμου Καβάλας, διοργανώνει μια χριστουγεννιάτικη γιορτή με δρώμενα από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Παληού με προσφορά ζεστού κρασιού και εδεσμάτων.

17:30 Κρηνίδες - Πλατεία Πελεκανίδη

«Το μονοπάτι των Χριστουγέννων προς τη νύχτα των Ευχών».

Ένας περίπατος ονείρου και φαντασίας σε μια εορταστική ατμόσφαιρα με τη συμμετοχή μαθητών, γονιών και πλήθος κόσμου κρατώντας τα φαναράκια τους και τραγουδώντας χριστουγεννιάτικες μελωδίες παρέα με τους κανταδόρους της Καβάλας. Οι εκδηλώσεις θα ολοκληρωθούν με πολλές εκπλήξεις.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

18:00 Πάρκο Αγίου Λουκά

«Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στις Γειτονιές».

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Λουκά Καβάλας διοργανώνει, σε συνεργασία με το 21ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας, χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου.

Στους παρευρισκομένους θα προσφέρονται σούπες και ροφήματα.

19:00 Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

«Θεατροχριστούγεννα 2017».

Το Θεατρικό Καλλιτεχνικό Εργαστήρι  «ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ»,

προσκαλεί όλη την οικογένεια σε μια θεατρική σπονδυλωτή παράσταση

με την παρουσίαση έξι μικρών θεατρικών έργων.

Δύο ώρες πριν την παράσταση, θα λειτουργήσει

Εργαστήρι Ζωγραφικής για παιδιά 3-13 ετών και έκθεση ζωγραφικής

με χριστουγεννιάτικα θέματα, σε συνεργασία με το

Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλοτέχνων Καβάλας «ΑRTATTACK».

Οι θεατές μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα για το

Κοινωνικό Παντοπωλείο

του Δήμου Καβάλας.

Κυριακή 17 Δεκεμβρίου 2017

11:00 - 14:00 Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων - Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

«Χριστούγεννα στην πόλη μας με Άχνη και Κανέλα».

Γονείς και παιδιά συμμετέχουν στις χριστουγεννιάτικες παραμυθένιες εκδηλώσεις των Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Καβάλας. Θεατρικά δρώμενα, ομαδικά παιχνίδια, γλυκές και αλμυρές δημιουργίες,

σας περιμένουν!

11:00 Νέα Καρβάλη - Πάρκο Κοινότητας

«Χριστούγεννα στη Ν. Καρβάλη».

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με παραδοσιακά κάλαντα από συλλόγους του χωριού, λαϊκό γλέντι και πολλές εκπλήξεις!

11:00 Aμυγδαλεώνας - Κεντρική Πλατεία

«Γλυκά Χριστούγεννα στον Αμυγδαλεώνα».

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις με πολλές εκπλήξεις!

15:00 Ζυγός - Κεντρική Πλατεία

«Γλυκά  Χριστούγεννα στο Ζυγός».

Μία ξεχωριστή παραμυθένια ατμόσφαιρα με πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους.

19:00 Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας»

«Το μαγικό δέντρο».

Θέατρο σκιών από τον Κωνσταντίνο Κουγιουμτζή.

Παραμύθι των Χριστουγέννων από το παραδοσιακό ρεπερτόριο του ελληνικού θεάτρου σκιών διασκευασμένο για παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας. Πρόκειται για μια διαδραστική παράσταση με σκιές, μουσική και θεατρικό παιχνίδι.

Σκηνοθεσία, εικαστική απόδοση, σκιές, ζωγραφική μπροστά στο κοινό: Κωνσταντίνος Κουγιουμτζής - Φωτεινή Φακίδου -  Δημήτρης Κουγιουμτζής. Μουσική (φλάουτο): Χριστίνα Σωτηροπούλου.

20:30 Δημοτικό Ωδείο Καβάλας - Αίθουσα Ι. Παπαϊωάννου

Χριστουγεννιάτικη Συναυλία με τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Καβάλας.

Συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Καβάλας, υπό τη διεύθυνση του Αρχιμουσικού Θανάση Παρμενίδη. Η Φιλαρμονική της πόλης παρουσιάζει την καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία της με επιλογές από τις καλύτερες στιγμές της κλασικής και διεθνούς μουσικής σκηνής καθώς και από το έργο κορυφαίων Ελλήνων συνθετών.

Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017

18:00 Xωράφα (Γεωργίου Κίτσου 46)

«Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις στις Γειτονιές».

O Εξωραϊστικός Mορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Χωράφας διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή

στα γραφεία του με πολλές εκπλήξεις!

18:00 - 20:00 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

Χριστουγεννιάτικες Πινελιές με το Λύκειο Ελληνίδων Καβάλας.

Ελάτε να κατασκευάσουμε χριστουγεννιάτικα στολίδια από τo τμήμα Ζωγραφικής

του Λυκείου Ελληνίδων Καβάλας.

20:00 Δημοτικό Ωδείο Καβάλας - Αίθουσα Ι. Παπαϊωάννου

Θεατρική Μηχανή: «Το κόκκινο χριστουγεννιάτικο κορδόνι».

Ένα μουσικό παραμύθι της Βασιλικής Νευροκοπλή σε διασκευή του Δημήτρη Ντουμπουρίδη.

Συμμετέχουν ερασιτέχνες ηθοποιοί του εφηβικού τμήματος της Θεατρικής Μηχανής, ο συνθέτης και πιανίστας Κωνσταντίνος Τσαφής, ο βαρύτονος Αλέξανδρος Δελιαλής και η τσελίστα Βασιλική Ζήσου.

Τρίτη 19 Δεκεμβρίου 2017

18:00 Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού - Καμάρες

«Παραδοσιακά Κάλαντα».

Ο Σύλλογος Μικρασιατών Καβάλας «Μνήμη Μ. Ασίας» σας καλωσορίζει στο Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού με παραδοσιακά κάλαντα και προσφορά παραδοσιακών εδεσμάτων.

21:00 Παλιά Μουσική

«FLORIDANTE - Σύνολο Μπαρόκ Μουσικής από την Εσθονία».

Αφεθείτε στην τέχνη του Μπαρόκ που συγκινεί, εντυπωσιάζει, διεγείρει… Απολαύστε μια μουσική πανδαισία με έργα μουσικής δωματίου κορυφαίων συνθετών της Εποχής Μπαρόκ: Κορέλλι, Βιβάλντι, Μπαχ.

Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της πρεσβείας της Εσθονίας, με αφορμή την προετοιμασία

για τον εορτασμό 100 χρόνων από την ίδρυση της Εσθονικής Δημοκρατίας.

Τετάρτη 20 Δεκεμβρίου  2017

17:30 Κηπούπολη - Καλαμίτσα

Κάλαντα στις γειτονιές.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα από τον Εξωραϊστικό Πολιτιστικό Σύλλογο Κηπουπόλεως Καλαμίτσας

«Η Αγία Ειρήνη» στην περιοχή της Κηπούπολης και της Καλαμίτσας.

18:00 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

Παρασκευή Σαπουνιού με Χριστουγεννιάτικες φιγούρες.

Ώρα για «γλυπτική»!! Ελάτε να μετατρέψουμε τα σαπούνια σε...Έργα Τέχνης υπό την καθοδήγηση

της Παυλίνας Ιορδανοπούλου. Απευθύνεται σε παιδιά όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510240973 και 2510240983

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 20 παιδιά.

20:30 Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Μουσικά Σύνολα Δημοτικού Ωδείου Καβάλας.

Το Δημοτικό Ωδείο Καβάλας (ΔΩΚ) εορτάζει τα 80 χρόνια προσφοράς στην πόλη, και προσκαλεί μικρούς και μεγάλους στην καθιερωμένη χριστουγεννιάτικη συναυλία του. Ας αποχαιρετήσουμε τη χρονιά με αγαπημένες κλασικές μελωδίες, ελληνικά παραδοσιακά κάλαντα και δημοφιλή κομμάτια από το διεθνές ρεπερτόριο!

Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

17:00  2ο  Δημοτικό Σχολείο Καβάλας - Αγία Βαρβάρα

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα στην Αγ. Βαρβάρα.

Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα,  θεατρικά δρώμενα, προσφορά γλυκών και εδεσμάτων

από το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καβάλας και Βυζαντινή χορωδία στους δρόμους της συνοικίας.

18:00 Δημοτική Αγορά Καβάλας

«Τα Μαγικά Χριστούγεννα».

Μουσική παράσταση και χριστουγεννιάτικες ιστορίες με μεγάλες κούκλες (μάπετς).

19:00 Γειτονιές της Πόλης

Κάλαντα στις Γειτονιές της πόλης από το Μουσικό Σχολείο Καβάλας.

Μελωδίες από χριστουγεννιάτικα κάλαντα ηχούν σε ολόκληρη την πόλη και μας ταξιδεύουν.

20:00 Σκηνή Κεντρικής Πλατείας (Ελευθερίας) Καβάλας

Εορταστική συναυλία με τους «Domenica».

Με αφορμή τη συμπλήρωση 20 χρόνων στη δισκογραφία, θα ταξιδέψουμε με τους Domenica σε μια μουσική διαδρομή που περιλαμβάνει επιτυχίες του σχήματος, καθώς και επιλεγμένες διασκευές από την ελληνική και ξένη μουσική σκηνή.

Δημήτρης Κανελλόπουλος: φωνή, κιθάρα - Νίκος Σπανός: φωνή, ακορντεόν - Γιώργος Ντρες: μπάσο - Γιώργος Χρήστου: ντραμς

Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2017

18:00 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Χριστουγεννιάτικη γιορτή του Ομίλου PALSO.

Ο Σύλλογος Ιδιοκτητών Κέντρων Ξένων Γλωσσών Νομού Καβάλας (PALSO) μας υπόσχεται μια παραμυθένια ατμόσφαιρα με Κουκλοθέατρο, αφήγηση χριστουγεννιάτικου παραμυθιού στο Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων, χριστουγεννιάτικες κατασκευές με ανακυκλώσιμα υλικά, ζωγραφική πάνω σε καμβά και χριστουγεννιάτικο flash mob (χορός) και πολλές εκπλήξεις.

19:00 Aγία Παρασκευή

Κάλαντα στις Γειτονιές.

Παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα κάλαντα δίνουν χαρά και ζεστασιά στις καρδιές όλων, προετοιμάζοντάς μας για τις επόμενες χαρούμενες εορταστικές ημέρες.

19:00 Κεντρικοί Δρόμοι Καβάλας

Παραδοσιακά κάλαντα του Πόντου.

Η Νεολαία Ομίλου Ποντίων Χορευτών Καβάλας θα τραγουδήσει στους δρόμους της πόλης παραδοσιακά Κάλαντα του Πόντου, αναβιώνοντας τα ήθη και τα έθιμά τους.

Σάββατο 23 Δεκεμβρίου 2017

09:30 - 11:00, 11:15 - 12:45, 13:00 - 14:30 Κεντρική Πλατεία (Eλευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

Πανεπιστήμιο Παιδιών: «Poetry in the…making».

Μικροί ποιητές εν δράσει! Γράφουμε χριστουγεννιάτικα ποιήματα, ακολουθώντας τα βήματα του Ted Hughes! Η αληθινή τέχνη είναι μια απροσδόκητη έκφραση!!

10:00 - 11:00 Συνοικία Νεάπολης

(Κόμβος Καππαδοκίας και Ευξείνου Πόντου έως τον Ιερό Ναό της Αγίας Φωτεινής)

«Στης γειτονιάς τα κάλαντα».

Στην καρδιά της γειτονιάς της Νεάπολης Καβάλας τα παιδιά της περιοχής δένουν τις φωνές τους και με κάλαντα υποδέχονται τη γέννηση του Χριστού. Συμμετέχει ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κατοίκων Συνοικίας «Νεάπολις» του Δήμου Καβάλας, η χορωδία του Ωδείου «Νεάπολις», η χορωδία των φροντιστηρίων Αγγλικών «ΕΣΤΙΑ», τα Κέντρα Ξένων Γλωσσών «ΛΕΚΚΑ», o Σύλλογος Γονέων και η χορωδία του 24ου Δημοτικού Σχολείου Καβάλας.

12:00 Κεντρικοί Δρόμοι Καβάλας και Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας.

«Με τύμπανα και με φωνές καλές σας εορτάδες»

Η πολυμελής μπάντα δρόμου «Κρουστόφωνο» παίζει Χριστουγεννιάτικα τραγούδια από όλο τον κόσμο. (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, αγγλόφωνα κ.ά.), διασκευασμένα με κέφι για κρουστά και χορό, παρασύροντας

το κοινό σε ένα τρελό πανηγύρι.

14:30 Κρηνίδες - Πλατεία Πελεκανίδη

«Γλυκά Χριστούγεννα στις Κρηνίδες».

Στολισμός χριστουγεννιάτικου δέντρου από τα παιδιά των σχολείων, χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα.

18:00 Kλειστό Αθλητικό Κέντρο Καλαμίτσας «Αλεξάνδρα Δήμογλου»

«Η Βασίλισσα του Χιονιού».

Οι μαθητές των χορευτικών τμημάτων της Δημοτικής Σχολής Χορού Καβάλας και του Προγράμματος

«Κίνηση και Χορός» Νέας Καρβάλης παίζουν χορεύοντας το παραμύθι «Η Βασίλισσα του Χιονιού».

Παρέα με τους «Μικρούς Ήρωες» «βουτάνε» στην περιπέτεια, περνάνε λιβάδια και βουνά, ποτάμια και δάση, συναντάνε βάρκες που μιλάνε και άγριους ληστές μέχρι να βρουν την Αγάπη.

Αυτό είναι το δώρο που λιώνει τον πάγο από τις ανθρώπινες καρδιές.

18:00 Άγιος Λουκάς

Κάλαντα στις Γειτονιές.

Παραδοσιακά Κάλαντα από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Λουκά Καβάλας.

19:00 Χωράφα

Κάλαντα στις Γειτονιές.

Παραδοσιακά κάλαντα από τον Εξωραϊστικό Μορφωτικό  Πολιτιστικό Σύλλογο Χωράφας.

19:30 Θέατρo «Αντιγόνη Βαλάκου»

«Πες το μ 'ένα τραγούδι».

Το Ωδείο «Νεάπολις» και η τάξη φωνητικής της Ελένης Γαλανοπούλου παρουσιάζουν γνωστά τραγούδια ταινιών μιούζικαλ από τους μαθητές του Ωδείου. Την έναρξη της παράστασης θα κάνουν οι λιλιπούτειοι μαθητές της μουσικής αγωγής τραγουδώντας χριστουγεννιάτικα τραγούδια.

20:30 Θεατράκι Στέγης Φίλων Γραμμάτων και Τεχνών.

«Βραδιά Μουσικής».

Το Ωδείο «Νεάπολις» σε συνδιοργάνωση με τη Σ.Φ.Γ.Τ. παρουσιάζουν στο φιλόμουσο κοινό της Καβάλας

ένα πρόγραμμα με σολίστ τον Ιάσονα Κεραμίδη, πρώτο βιολί της Ορχήστρας του Μονάχου.

Συμμετέχει η ορχήστρα εγχόρδων του Ωδείου «Νεάπολις» υπό τη διεύθυνση του Ιωάννη Κεραμίδη.

 

Κυριακή 24 Δεκεμβρίου 2017

Κεντρικοί Δρόμοι Καβάλας.

Κάλαντα στους Δρόμους.

10:00 Ο Σύλλογος Εβριτών Νομού Καβάλας «Ο Έβρος» θα τραγουδήσει παραδοσιακά κάλαντα,

με το έθιμο της Καμήλας, στους δρόμους της πόλης.

10:00 Κέντρο Πόλης Καβάλας.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καβάλας περιοδεύει στους δρόμους της πόλης και παίζει  Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα, υπό τη διεύθυνση του αρχιμουσικού Θανάση Παρμενίδη.

10:00 - 11:00, 11:30 - 12:30 Κεντρική Πλατεία (Eλευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

«Η Γραφή των Χριστουγέννων».

Τι θα ευχηθείτε φέτος; Σας προσκαλούμε να γράψουμε μαζί τις ευχές στον Άγιο Βασίλη σε πραγματικό πάπυρο, με πένες και φτερά χήνας και μελανοδεία.

Βιωματικό εργαστήριο για παιδιά από τη βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Aπευθύνεται σε παιδιά Γ' έως ΣΤ' Δημοτικού.

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων: 30 παιδιά (15 παιδιά/τμήμα).

Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 2510 240973 και 2510 240983.

11:00 Κεντρικοί Δρόμοι Καβάλας

Χαλκοmaniacs.

Η μπάντα δρόμου με το διαφορετικό μουσικό χρώμα και τις χαρακτηριστικές διασκευές της από Rock,

Pop, Reggae αλλά και Ρεμπέτικα πλημμυρίζουν την πόλη και μας ξεσηκώνουν!

18:00 Πολύστυλο

«Κάλαντα στις γειτονιές του χωριού».

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πολυστύλου τραγουδάει τα κάλαντα σε όλο το χωριό.

 

Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

17:00 Παλαιά Καβάλα (Γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου)

Χριστούγεννα στην Παλαιά Καβάλα.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παλαιάς Καβάλας γιορτάζει τα Χριστούγεννα με πολλές εκπλήξεις.

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2017

18:00  Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Συναυλία από τις παιδικές χορωδίες του Συλλόγου «Ρωμανός ο Μελωδός»

της Καβάλας και Θεσσαλονίκης υπό την διεύθυνση της Σοφίας Νεοχωρίτου.

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Ρωμανός ο Μελωδός» παρουσιάζει συναυλία των παιδικών μουσικών σχημάτων Καβάλας και Θεσσαλονίκης. Μια παράσταση που μας ταξιδεύει στη μουσική και τα θρησκευτικά τραγούδια της Καππαδοκίας και της Μ. Ασίας καθώς και στα βυζαντινά Κάλαντα. Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας.

Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2017

14:00 Κρυονέρι- Κεντρική Πλατεία

Γλυκά Χριστούγεννα στο Κρυονέρι.

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις και πολλές εκπλήξεις για τους μικρούς μας φίλους.

21:00 Αμφιθέατρο Περιφερειακής Ενότητας  Καβάλας

«Τα πιο ωραία τραγούδια δεν τα ακούμε».

Ένα μουσικό ταξίδι διάρκειας δυόμιση ωρών, με ξεχωριστά τραγούδια σπουδαίων δημιουργών

που όλοι γνωρίζουμε και όμως δεν τα ακούμε! Συμμετέχουν: Θόδωρος Βαλσαμίδης: Τραγούδι, Κιθάρα - Άννυ Καγκελίδου: Τραγούδι - Κυριάκος Μιμίδης: Μπουζούκι - Παναγιώτης Άτσαλος: Πιάνο - Κώστας Παπανικολάου: Koντραμπάσο. Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας.

Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

11:00 - 14:00 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

«Σοκολατένιες λιχουδιές με σοκολατένιες ζωγραφιές».

Χριστουγεννιάτικα δρώμενα με συντριβάνι σοκολάτας και ζωγραφική προσώπου με σοκολάτα.

19:00 Ιερός Καθεδρικός Ναός Αποστόλου Παύλου

«Μελωδήματα Δωδεκαήμερου».

Το ψαλτικό σύνολο «Βυζαντινός Χορός Καβάλας» αποδίδει μεταβυζαντινές μουσικές συνθέσεις

της περιόδου του Δωδεκαήμερου, με έμφαση στο καλοφωνικό ρεπερτόριο της Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Ιερά Μητρόπολη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου, Δημοτική Κοινοφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια», Βυζαντινός Χορός Καβάλας.

19:00  Πολιτιστικό Κέντρο «Πυθαγόρας»

«Νύχτα σαν….Παραμύθι».

Βραδινό βιωματικό ταξίδι στα παραμύθια, στο χορό και αναδρομή στο παρελθόν του κτιρίου του «Πυθαγόρα» και της περιοχής. Ο «Πυθαγόρας» μεταμορφώνεται σε καλλιτεχνική κιβωτό παράδοσης, κατασκευών, αρχιτεκτονικής και κίνησης και προσκαλεί τους μικρούς του φίλους (ηλικίας 8-11 ετών) να περάσουν δημιουργικά τις βραδινές ώρες τους στις αίθουσές του! Ζήστε μαζί μας το όνειρο ενός παραμυθιού με όχημα την αφήγηση της γνωστής παραμυθού Ανθής Θάνου με τη συνοδεία του μουσικού Αλέξανδρου Μακρή.

Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2510240973 και 2510240983

Μέγιστος αριθμός συμμετεχόντων 20 παιδιά.

Συνδιοργάνωση: Δήμος Καβάλας, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια»,

Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Ν. Καβάλας, Κρητική Αδελφότητα Νομού Καβάλας.

Σάββατο 30 Δεκεμβρίου 2017

11:00 - 14:00 Σκηνή Κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας Καβάλας

Μωμόγεροι.

Αναβίωση και παρουσίαση του ποντιακού λαϊκού δρώμενου των «Μωμόγερων» από τον Όμιλο Ποντίων Χορευτών Καβάλας. Προσκεκλημένοι είναι οι σύλλογοι Κοζάνης, Κομοτηνής και Χρυσούπολης.

11:00 - 14:00 Κεντρική Πλατεία (Eλευθερίας) Καβάλας

Εργαστήριο Χριστουγεννιάτικων Δράσεων

Σωματείο Ρωσοελληνικής Κουλτούρας.

Εργαστήρι χριστουγεννιάτικων και παραδοσιακών κατασκευών με ζεστή πορσελάνη, χειροτεχνίες από πλαστικά μπουκάλια και παπιέ-μασέ από το Σωματείο Ρωσοελληνικής Κουλτούρας για τους μικρούς μας φίλους, υπό τους ήχους ρώσικης μουσικής. Ζεστό τσάι (σάμοβαρ) προσφέρεται σε όλους!

12:00 Κηπούπολη (Κ. Παπαρηγοπούλου 2)

Καλωσόρισμα νέου Έτους.

Ο Εξωραϊστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κηπούπολης - Καλαμίτσας «Η Αγία Ειρήνη» ετοιμάζεται να υποδεχτεί στα γραφεία του τον καινούργιο χρόνο με μια χριστουγεννιάτικη γιορτή!

14:30 Λυόμενα του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλίππων.

«Γλυκά Χριστούγεννα στους Φιλίππους»

Αποχαιρετούμε το χρόνο που φέυγει γύρω από μια φωτιά που καίει μέχρι να νυχτώσει. Προσφέρουμε, γλυκές λιχουδιές, κρασί και ψητά κάστανα.

17:00 Αμυγδαλεώνας - Παλιός Κυλινδρόμυλος

2η Γιορτή Αμυγδαλόδεντρου.

Μουσικές, Γεύσεις, Εικόνες και Χρώματα θα γεμίσουν το Χριστουγεννιάτικο Σπίτι του χωριού μας, τον παλιό Κυλινδρόμυλο!

18:00 Πάρκο Αγίου Λουκά

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις γειτονιές.

Ελάτε να αποχαιρετήσουμε το 2017 με ένα αξέχαστο γλέντι, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Αγίου Λουκά Καβάλας.

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2017

10:00 Κέντρο Πόλης Καβάλας

Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα.

Η Φιλαρμονική Ορχήστρα Καβάλας αποχαιρετά τον παλιό χρόνο παίζοντας Πρωτοχρονιάτικα Κάλαντα

στους δρόμους της πόλης.

11:30 Πολύστυλο

«Πρωτοχρονιάτικη Γιορτή».

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Πολυστύλων στην πλατεία του χωριού αποχαιρετά το χρόνο που φέυγει!

11:30 - 14:30 Κεντρική Πλατεία (Ελευθερίας) Καβάλας

Πρωτοχρονιάτικη Συναυλία.

Ελάτε να θυμηθούμε τις καλύτερες στιγμές της  Ελληνικής λαϊκής δισκογραφίας

(παλιάς, νεότερης και Ποντιακής)  παρέα με το Μουσικό Σχήμα «Harmony».

Οι «Harmony» είναι: Δημήτρης Καραγιαννίδης: Πλήκτρα, Μουσική Επιμέλεια - Φώτης Σγουρίδης: Φωνή - Αντώνης Τηνιακός: Μπουζούκι - Θόδωρος Τσεντεμείδης: Τύμπανα - Γιάννης Μελέκ: Ποντιακή Λύρα.

12:00 Αγία Παρασκευή (Χρυσοστόμου Σμύρνης 84)

Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις στις γειτονιές.

Στα γραφεία του Εξωραϊστικού Πολιτιστικού Συλλόγου Αγίας Παρασκευής Καβάλας  θα αποχαιρετήσουμε

την χρονιά που φεύγει με τραγούδια, χορούς και πλούσια εδέσματα, ευχόμενοι για τη νέα χρονιά Υγεία,

Χαρά και Δημιουργία.

Παρασκευή 5 Ιανουαρίου 2018

17:00 Νέα Καρβάλη

«Σάγια» στη Νέα Καρβάλη.

Αναβίωση Χριστουγεννιάτικου Εθίμου της Καππαδοκίας.

Ανακοίνωση για την πρόσληψη σαράντα οκτώ (48) ατόμων για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών ανταποδοτικού χαρακτήρα του Δήμου Καβάλας. Οι αιτήσεις των υποψηφίων θα υποβάλλονται στο Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού του Δήμου Καβάλας, στη διεύθυνση: Κύπρου 10, Καβάλα, Τ.Κ. 65403, υπόψη κας Μπάμπουλα Μαγδαληνής, τηλ. 2513500105 & 2513500115, από 12/12/2017 έως και 21/12/2017 και ώρα από 08:30 έως 13:30.

Συνοδευτικα Αρχεια

Το "πρώτο ημίχρονο" της εκλογικής αναμέτρησης για την ανάδειξη του νέου προέδρου του Επιμελητηρίου Καβάλας αποτελεί πια παρελθόν -με τη συμμετοχή στη Θάσο να εκτιμάται ποικιλοτρόπως από τους υποψηφίους, και με την παράταξη του Παύλου Ζησίμου να καταγγέλει τηλεφωνήματα, σταύρωμα ψηφοδελτίων και άσκηση πιέσεων σε ψηφοφόρους-, και τη "σκυτάλη" πήρε από το πρωί της Δευτέρας η Καβάλα. Οι κάλπες στο Επιμελητήριο Καβάλας άνοιξαν στις 8 το πρωί και, λόγω της αυξημένης προσέλευσης την τελευταία στιγμή, έκλεισαν στις 7 το απόγευμα -αντί στις 6, όπως είχε προγραμματιστεί, ενώ απέναντι από το κτίριο του Επιμελητηρίου είχαν ήδη στηθεί από το προηγούμενο βράδυ τα περίπτερα των υποψήφιων προέδρων (τα οποία από νωρίς απέκτησαν ζωή λόγω των υποψήφιων συμβούλων), καθώς η παρουσία τόσο των ίδιων όσο και των μελών των 3 παρατάξεων στο χώρο που τοποθετήθηκαν οι κάλπες δεν ήταν επιτρεπτή βάση απόφασης που είχε γνωστοποιηθεί από την περασμένη εβδομάδα.

Έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη, ο οποίος συντάχθηκε το 1915 στη γερμανική γλώσσα, εντοπίσαμε πριν από λίγες ημέρες στον ιστότοπο www.deutschefotothek.de, τον οποίο διαχειρίζεται η Κρατική και Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη Σαξονίας στην Δρέσδη (SLUB, Sächsische Landesbibliothek – Staats- und Universitätsbibliothek Dresden) και στον οποίο έχουν καταχωρηθεί περί τις 4 εκατομμύρια φωτογραφίες που ελήφθησαν τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο χάρτης (πατήστε εδώ για να τον δείτε) απεικονίζει τη Σερβία και τη Μακεδονία με βάση τους γεωγραφικούς προσδιορισμούς που ίσχυαν εκείνα τα χρόνια (σύμφωνα με τους οποίους τα Σκόπια ανήκαν στο Βασίλειο της Σερβίας), ενώ παράλληλα μπορεί να δει κανείς και το Μαυροβούνιο, την Αλβανία, τη δυτική Βουλγαρία και περιοχές της Ελλάδας όπως την Ήπειρο, τα Επτάνησα και τη Στερεά Ελλάδα. Ο χάρτης αυτός πωλείται, με το κόστος του να ξεκινάει από τα 4 και να καταλήγει στα 75 € -ανάλογα με το μέγεθος και την ανάλυσή του).

Στον χάρτη αυτό, όπως είναι φυσικό, μπορεί κανείς να δει και την περιοχή που σήμερα ανήκει στο νομό Καβάλας, με πολλά από τα σημερινά τοπωνύμια να αναγράφονται με τουρκικές ονομασίες (όπως το Sarysaban -η σημερινή Χρυσούπολη- ή το Bereketli -το σημερινό Δάτο-) ή βουλγαρικές (όπως το Voulgaro, πολύ κοντά στο σημερινό Ραχώνι Θάσου). Επίσης, μπορεί κανείς να δει και τη λίμνη των Τεναγών (η οποία αναφέρεται ως Bereketli Gol, δηλ. "Λίμνη του Δάτου"), η οποία αποξηράνθηκε τη δεκαετία του 30.

Nomos Kavala 1915 2

Ένα από τα σπουδαιότερα και δημοφιλέστερα βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη, η "Ασκητική" (η οποία φέρει τον λατινικό τίτλο "Salvatores Dei"), αποτέλεσε το αντικείμενο της εκδήλωσης που διοργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου στο Ιμαρέτ ο Ροταριανός Όμιλος Δυτικής Καβάλας και το Ερευνητικό Κέντρο ΜΟΗΑ, με αφορμή την ανακήρυξη, από το υπουργείο Πολιτισμού, του 2017 σε "Έτος Νίκου Καζαντζάκη" (μιας και φέτος συμπληρώθηκαν 60 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου Έλληνα συγγραφέα).

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, ο δικηγόρος και συγγραφέας Κοσμάς Χαρπαντίδης ανέγνωσε αποσπάσματα της Ασκητικής και είχε μια δημόσια συνομιλία με τον επιστημονικό σύμβουλο των Εκδόσεων Καζαντζάκη δρ. Νίκο Μαθιουδάκη για θέματα που αφορούσαν το βιβλίο -όπως το αν ο Ν. Καζαντζάκης είχε επιχειρήσει να δημιουργήσει μια νέα θρησκεία, έχοντας μελετήσει όλες τις υπάρχουσες θρησκείες. Ενδιάμεσα, ο μουσικός και συνθέτης Michalis Preponis - Μιχάλης Πρεπόνης (λαούτο, πλήκτρα, τραγούδι) παρουσίασε με τη βοήθεια του Απόστολου Πρεπόνη (βιολί, γιαλί ταμπούρ) για πρώτη φορά ζωντανά τρία τραγούδια που έχει γράψει μελοποιώντας κομμάτια της "Ασκητικής".

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Η Ασκητική (Salvatores dei) είναι βιβλίο του Έλληνα συγγραφέα, Νίκου Καζαντζάκη, με στοχαστικό περιεχόμενο. Η συγγραφή της "Ασκητικής" (η οποία έχει έντονο στοχαστικό περιεχόμενο) ξεκίνησε το 1922 και τελείωσε το 1923. Το βιβλίο, όμως, εκδόθηκε το 1927 από το αθηναϊκό περιοδικό Αναγέννηση του Δημήτρη Γληνού (αμφότεροι παραπέμφθηκαν σε δίκη για το βιβλίο, αλλά δεν δικάστηκαν ποτέ). Στο έργο υπήρξαν διάφορες αναθεωρήσεις έως και το 1945, όπου εμφανίζεται ολοκληρωμένο.

Ο λατινικός τίτλος "Salvatores Dei" σημαίνει: Σωτήρες του Θεού. Σύμφωνα με την "Ασκητική", ο άνθρωπος έχει ανάγκη τον Θεό, αλλά και ο Θεός έχει ανάγκη τον άνθρωπο, για να στερεωθεί. Στερεώνοντας, όμως, τον Θεό, που κρύβεται μέσα σε κάθε ιδέα, όπως μέσα σε σάρκα, στερεώνουμε και την ψυχή μας και συμβάλλουμε, σε συνεργασία και με τη φύση, στη δημιουργική εξέλιξη και ανέλιξη του κόσμου. Ιδέες, αξιώματα, θεωρήματα της Ασκητικής είναι εγκατεσπαρμένα στο σύνολο του έργου του Νίκου Καζαντζάκη. Αποτελούν τη βιοθεωρία του, τη φιλοσοφία τής ζωής του.

Το βιβλίο μεταφράσθηκε και εκδόθηκε σε πολλές ξένες γλώσσες και χώρες και αποτελεί ένα από τα δημοφιλέστερα έργα του Καζαντζάκη διεθνώς. Το 1930 ο Στέφαν Τσβάιχ (Stefan Zweig) έγραψε στον Νίκο Καζαντζάκη ότι η "Ασκητική" ανήκει σε όλο τον κόσμο. Ο ελληνιστής Οκτάβιος Μερλιέ (Octave Merlier), που έγραψε μακράν Εισαγωγή στη γαλλική έκδοσή της το 1951, θεωρεί την "Ασκητική" ως το μεγαλύτερο μεταφυσικό ταξίδι. Μια ελβετική εφημερίδα έγραψε πως η Ασκητική είναι «το κατά Καζαντζάκην ευαγγέλιο». Ο ίδιος ο δημιουργός της έγραψε ότι η Ασκητική είναι «η πιο σπαραχτική Κραυγή τής ζωής του» και ότι όλο το έργο του είναι σχόλιο στην Κραυγή αυτή.

Την 7η συνεχόμενη νίκη της στο φετινό πρωτάθλημα του 2ου ομίλου της Β' Εθνικής κατηγορίας μπάσκετ πέτυχε η Καβάλα, κερδίζοντας μέσα στην Ξάνθη την τοπική Ασπίδα με 68-74. Η νίκη για το συγκρότημα του Ανδρέα Καραπιπερίδη, το οποίο αγωνίστηκε μπροστά σε πολλούς Καβαλιώτες που έκαναν το ταξίδι ως τη γειτονική Ξάνθη, "κλείδωσε" στην 3η περίοδο, καθώς ενώ το ημίχρονο έληξε με τις 2 ομάδες ισόπαλες 36-36, η Καβάλα "πάτησε το γκάζι" και ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 44-58 (επιτρέποντας στους γηπεδούχους να πετύχουν μέσα σε 10 αγωνιστικά λεπτά μόλις 8 πόντους). Η Ασπίδα προσπάθησε να πιέσει και να πλησιάσει στο σκορ στην τελευταία περίοδο, ωστόσο η Καβάλα άντεξε και πήρε μια σπουδαία νίκη.

Τα δεκάλεπτα: 25-20, 36-36, 44-58, 68-74

Τα αποτελέσματα της 10ής αγωνιστικής:

Ικαροι Σερρών – Χαρίλαος Τρικούπης 75-66
Φάρσαλα – Χαλκηδόνα 72-70
Στρατώνι – Γέφυρα 67-43
Μαχητές Πειραματικού Πεύκων – Πευκοχώρι 74-69
Ανατόλια – Ελίμεια 88-45
Αγρίνιο – Τιτάνες Παλαμά 86-72
Ασπίδα Ξάνθης – Καβάλα 68-74

H βαθμολογία (με αστερίσκο οι ομάδες που έχουν έναν αγώνα λιγότερο)

  1. ΙΚΑΡΟΙ ΣΕΡΡΩΝ 18
  2. ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΤΡΙΚΟΥΠΗΣ 18
  3. ΓΣ ΦΑΡΣΑΛΩΝ 16
  4. ΕΚ ΚΑΒΑΛΑΣ 16 (*)
  5. ΕΡΜΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑ 15 (*)
  6. ΕΥΡΩΠΗ 87 ΠΕΥΚ. 15 (*)
  7. ΣΑ ΣΤΡΑΤΩΝΙΟΥ 15
  8. ΜΑΧΗΤΕΣ ΔΟΞΑ ΠΕΥΚΩΝ 14 (*)
  9. ΓΑΣ ΧΑΛΚΗΔΟΝΑΣ 13
10. ΑΣΠΙΣ ΞΑΝΘΗΣ 13 (*)
11. ΑΝΑΤΟΛΙΑ 13 (*)
12. ΑΟ ΑΓΡΙΝΙΟΥ 13 (*)
13. ΚΣ ΓΕΦΥΡΑΣ 11 (*)
14. ΓΣ ΕΛΙΜΕΙΑΣ 10 (*)
15. ΤΙΤΑΝΕΣ ΠΑΛΑΜΑ 10 (*)

Επόμενη αγωνιστική (11η, 17/12):

Χαρίλαος Τρικούπης – Φάρσαλα
Χαλκηδόνα – Στρατώνι
Γέφυρα – Ασπίδα Ξάνθης
Πευκοχώρι – Ερμής Λαγκαδά
Ελίμεια – Μαχητές Πειραματικού Πεύκων
Τιτάνες Παλαμά – Ανατόλια
Καβάλα – Αγρίνιο

Το Δ.Σ. του Α.Ο.Καβάλα συγχαίρει τον διαιτητή του Συνδέσμου Πέλλας κ.Φωτιά και τους βοηθούς κ. Κεσίσογλου και Δεμερτζή για την εξαιρετική τους διαιτησία στο σημερινό παιχνίδι με αντίπαλο τον Μ.Α. Καρπερής. Ο συγκεκριμένος διαιτητής είχε επίσης ανάλογη εξαιρετική απόδοση και στην ήττα μας μέσα στο Παραλίμνι, και αν μη τι άλλο αποδεικνύει πως έχει και την ικανότητα και την αντικειμενικότητα που χρειάζεται για ένα καλύτερο και υγιές ποδόσφαιρο.

Επέστρεψε στις νίκες η ομάδα της Καβάλας, η οποία κέρδισε εκτός έδρας με 1-3 τον Μέγα Αλέξανδρο Καρπερής και παρέμεινε σε απόσταση 3 βαθμών από τον πρωτοπόρο Απόλλωνα Παραλιμνίου. Η ομάδα του Κώστα Ανυφαντάκη προηγήθηκε στο 30' με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Γρ. Παπαδόπουλου και ανέβασε το δείκτη του σκορ σε 0-2 στο 50'. Οι γηπεδούχοι μείωσαν, προς στιγμήν, με πέναλτι του Γκόγκα στο 64', ωστόσο η Καβάλα πέτυχε και 3ο γκολ, με το Βαλαβανόπουλο στο 78'.

Αντίθετα, ο Νέστος Χρυσούπολης δεν κατάφερε να πάρει ένα θετικό αποτέλεσμα μέσα στην έδρα του, καθώς ηττήθηκε με 0-1 από την Ελπίδα Σκουτάρεως -με γκολ του Ζυγκερίδη στο 41'.

Τέλος, ο Αετός Ορφανού τα "χρειάστηκε" κόντρα στη Δόξα Προσκυνητών, καθώς μπορεί να προηγήθηκε στο πρώτο 20λεπτο με 2-0 (με τον Τζαμπέγια στο 1' και τον Καραγιαννίδη στο 18') αλλά οι φιλοξενούμενοι ισοφάρισαν σε διάστημα μόλις 2 λεπτών (!) -με τον Σιχλοιμίρη στο 61΄και τον Μόσχο στο 62'. Τη "λύτρωση" για τους γηπεδούχους έδωσε στο 87' ο Σαλπιγγίδης.

Τα αποτελέσματα

Απόλλων Παραλιμνίου-Μέγας Αλέξανδρος Ξηροποτάμου 2-0
Νέστος Χρυσούπολης-Ελπίς Σκουτάρεως 0-1
Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου-Ορφέας Ξάνθης 1-1
Μέγας Αλέξανδρος Καρπερής-Καβάλα 1-3
ΑΕ Διδυμοτείχου-Άρης Αβάτου 0-0
Αετός Ορφανού-Δόξα Προσκυνητών 3-2

Η βαθμολογία

  1. Απόλλων Παραλιμνίου 20
  2. Ελπίς Σκουτάρεως 18
  3. Καβάλα 17
  4. Νέστος Χρυσούπολης 14
  5. ΑΕ Διδυμοτείχου 13
  6. Άρης Αβάτου 13
  7. Αετός Ορφανού 12
  8. Ορφέας Ξάνθης 9
  9. Μέγας Αλέξανδρος Καρπερής 8
10. Μέγας Αλέξανδρος Ξηροποτάμου 8
11. Δόξα Προσκυνητών 8
12. Δόξα Νέου Σιδηροχωρίου 6

Σελίδα 1 από 1012

 

 

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας