Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Οι καλοκαιρινές δράσεις του Ε.Ο.Σ. Καβάλας

Posted On Πέμπτη, 09 Αυγούστου 2018 21:04 Γράφτηκε από τον

Με δυναμικό τρόπο, με πεζοπορίες, αναρριχήσεις και ψηλές κορυφές, έκλεισε η καλοκαιρινή περίοδος αναβάσεων για τον Ελληνικό Ορειβατικό Σύλλογο Καβάλας. Στις 15 Ιουλίου δυο ομάδες ανέβηκαν στον Όλυμπο, η μία από τη δύσκολη διαδρομή «Γομαροστάλι», ενώ η δεύτερη ακολούθησε την κανονική πορεία της Πετρόστρουγκας. Η διανυκτέρευση έγινε στο καταφύγιο του Αποστολίδη, και την επομένη πραγματοποιήθηκε ανάβαση στην ψηλότερη κορυφή της Ελλάδας, τον Μύτικα, στα 2918μ.

Στις 4 και 5 Αυγούστου 10 ορειβάτες του Ε.Ο.Σ. ανέβηκαν σε 4 κορυφές του Πιρίν της Βουλγαρίας. Την Vihren, που με τα 2914 μέτρα είναι λίγο χαμηλότερη από το Μύτικα και τρίτη ψηλότερη των Βαλκανίων, την Polezan (2852 μ.), την Muratov (2669μ). και την Bezbog (2653μ.).

Παράλληλα, τις ίδιες μέρες, μια τριμελής ομάδα του Συλλόγου, πραγματοποίησε στα Βαρδούσια της ορεινής Φωκίδας την διάσχιση της κορυφογραμμής Πλάκας–Πυραμίδας (2348μ.), μιας ανάβασης που παρουσιάζει πολλές τεχνικές δυσκολίες και απαιτεί αναρριχητικές ικανότητες αλλά θεωρείται από τις πιο κλασικές, όμορφες και αισθητικές διαδρομές στα ελληνικά βουνά.

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας θα παραμείνει κλειστός για το υπόλοιπο του Αυγούστου, ενώ σύντομα θ’ ανακοινωθεί το πρόγραμμα για το τετράμηνο Σεπτεμβρίου-Δεκεμβρίου.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Ο Ε.Ο.Σ. Καβάλας στο βουνό Βούρινος της Κοζάνης B1ee6154fc0e9dbc5bb47ca7c492d462 M

  Ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας, το όρος Μπούρινος, μπόρεσαν να απολαύσουν οι ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, αφού οι δυσοίωνες καιρικές προβλέψεις για το Σαββατοκύριακο 12-13 Μαΐου δεν επαληθεύτηκαν πριν από το τέλος της πορείας τους.Ο Μπούρινος είναι ένα μικρό βουνό, που όμως έχει μεγάλη οικολογική σημασία χάρη στη μοναδική βιοποικιλότητα του, κι έχει ενταχθεί, με στόχο την προστασία του, στο NATURA 2000, το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ειδικών Ζωνών Διατήρησης. Συγκεντρώνει το διεθνές ενδιαφέρον βοτανολόγων, ζωολόγων, εντομολόγων και άλλων ειδικών επιστημόνων.Το Σάββατο οι ορειβάτες διανυκτέρευσαν στο γραφικό και φιλόξενο καταφύγιο τoυ Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας και την Κυριακή, συντροφιά με ορειβάτες της περιοχής, διήνυσαν μια πεντάωρη κυκλική πορεία που κάλυψε όλο το μήκος της κορυφογραμμής του βουνού.Η ψηλότερη κορυφή του Μπούρινου που ονομάζεται Ντρισινίκος φτάνει στα 1866 και τις καλές μέρες, όπως αυτή κατά την οποία έγινε η πορεία, έχει κάποιος τη δυνατότητα ν’ απολαύσει μια καταπληκτική θέα στο το νομό Γρεβενών, την ανατολική πλευρά της οροσειράς της Πίνδου, από το Γράμμο ως τον Κόζιακα, ενώ σε κατάσταση μεγάλης ατμοσφαιρικής διαύγειας φαίνονται ακόμα και τα Άγραφα.

 • Διάσχιση Πίνοβου-Τζένας στην ορεινή Αλμωπία από τον ΕΟΣ Καβάλας B6f590e78fde2d74340b23e2ea9500d8 M

  Πολύωρη, κοπιαστική, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική αποδείχτηκε η διάσχιση της κορυφογραμμής που ενώνει το Πίνοβο  με την Τζένα, και η οποία πραγματοποιήθηκε από 7 ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου. Με πλήρη εξοπλισμό και φορτωμένοι με αντίσκηνα, οι ορειβάτες ξεκίνησαν από το Αετοχώρι προς το Πίνοβο για να ακολουθήσουν τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων. Οδοιπορώντας σε σταθερά υψηλό υψόμετρο, ανέβηκαν στην κορυφή της Μεγάλης Τζένας (2.182 μ.) και κατόπιν κατηφόρισανμέχρι τα 1700 μ., έτσι ώστε να διανυκτερεύσουν σε μια ομαλή και όμορφη τοποθεσία, κοντά σε τρεχούμενα νερά. Πολύωρη, κοπιαστική, αλλά ταυτόχρονα συναρπαστική αποδείχτηκε η διάσχιση της κορυφογραμμής που ενώνει το Πίνοβο  με την Τζένα, και η οποία πραγματοποιήθηκε από 7 ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, το Σαββατοκύριακο 26-27 Απριλίου. Με πλήρη εξοπλισμό και φορτωμένοι με αντίσκηνα, οι ορειβάτες ξεκίνησαν από το Αετοχώρι προς το Πίνοβο για να ακολουθήσουν τη συνοριακή γραμμή Ελλάδας-Σκοπίων. Οδοιπορώντας σε σταθερά υψηλό υψόμετρο, ανέβηκαν στην κορυφή της Μεγάλης Τζένας (2.182 μ.) και κατόπιν κατηφόρισανμέχρι τα 1700 μ., έτσι ώστε να διανυκτερεύσουν σε μια ομαλή και όμορφη τοποθεσία, κοντά σε τρεχούμενα νερά.

  Την επομένη το πρωί έγινε η ανάβαση στην Μικρή Τζένα (2.070 μ.) και ακολούθησε η επιστροφή μέσα από το φαράγγι, με στάση στον θαυμάσιο καταρράκτη της Νότιας. Η πορεία της πρώτης μέρας διήρκησε 11 ώρες, ενώ περίπου 6 ώρες χρειάστηκαν για την ανάβαση στην Μικρή Τζένα και την επιστροφή στη Νότια. Ο ευνοϊκός καιρός και η νυχτερινή πανσέληνος ήταν οι ευτυχείς συμπτώσεις που βοήθησαν και ομόρφυναν την ανάβαση.

 • Χειμερινή ανάβαση στο Pirin της Βουλγαρίας από τον ΕΟΣ Καβάλας 944b4e1baea800921fd7d39739b58463 M

  Δελτίο τύπου

  Στο Bansko και στα ορεινά τοπία του Pirin βρέθηκαν 12 ορειβάτες του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας, οι οποίοι ακολούθησαν το πρόγραμμα του συλλόγου, για τον εορταστικό τριήμερο, 17 – 19 Φεβρουαρίου. Η εποχή προσέφερε μια εντελώς διαφορετική εκδοχή των γνωστών κορυφών, τις οποίες συνήθως ο σύλλογος επισκέπτεται τους καλοκαιρινούς μήνες. Αντίθετα, αυτή τη φορά, το πεδίο ήταν αλπικό, με ιδιαίτερες απαιτήσεις από τους φιλόδοξους ορειβάτες. Η όποια δυσκολία του να περπατάς στο χιόνι αποζημιώθηκε με το παραπάνω από το πανόραμα της πάλλευκης περιοχής, που σε συνδυασμό με τις παγωμένες λίμνες και πλαγιές έδινε μια εντύπωση ξεχωριστής ομορφιάς της άγριας φύσης. Η συνολική πορεία μέσα στο κάτασπρο τοπίο διήρκεσε περίπου 7 ώρες, και, μεταξύ των άλλων,απέφερε και την κατάκτηση, μιας δύσκολης, λόγω των συνθηκών, κορυφής, της Ovinati 2610 μέτρων.

Afisa 2o Syn Pag F

Website Banner

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας