Πέμπτη, 23 Νοεμβρίου 2017

ΕΟΣ Καβάλας: Ανάβαση στο Παγγαίο και εκδήλωση-αφιέρωμα στους Δολομίτες των Άλπεων

Posted On Τρίτη, 14 Νοεμβρίου 2017 06:55 Γράφτηκε από τον

Παρά την δυνατή βροχή, την ομίχλη και τους θυελλώδεις νοτιάδες που επικρατούσαν το βράδυ του Σαββάτου στο Παγγαίο, τα 15 μέλη του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας ακολούθησαν κανονικά το πρόγραμμα του συλλόγου και διανυκτέρευσαν στο καταφύγιο του Ε.Ο.Σ. με σκοπό να πραγματοποιήσουν την επομένη μέρα αναβάσεις στις ψηλές κορυφές του βουνού. Και δικαιώθηκαν απόλυτα για αυτή την επιλογή τους αφού ο καιρός το πρωί της Κυριακής τους επιφύλαξε τις ιδανικότερες συνθήκες. Οι καβαλιώτες ορειβάτες, διαγράφοντας μία κυκλική πορεία διάρκειας 5 ωρών, ανέβηκαν στις κορυφές Κουμπηλή (1723μ.) και Βοσκός (1857μ) του Παγγαίου απ' όπου είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν την πανοραμική θέα του βουνού και την ομορφιά της φθινοπωρινής φύσης.

Επίσης ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Καβάλας, με αφορμή την εξόρμηση 3 μελών του στους Δολομίτες της Ιταλίας, διοργανώνει εκδήλωση - αφιέρωμα την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου στις 7:30 το βράδυ, στα νέα γραφεία του Συλλόγου, Κασσάνδρου 20 και Δαγκλή. Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν ιστορικά στοιχεία για τις πρώτες αναρριχήσεις διάσημων ορειβατών στα βουνά της περιοχής ενώ τα μέλη της αποστολής θα μοιραστούν με τους συμμετέχοντες τις γνώσεις που αποκόμισαν από την εξόρμηση αυτή, τις εμπειρίες αλλά και τις περιπέτειες που έζησαν, συνοδευμένα με πλούσιο φωτογραφικό υλικό και βίντεο

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Εκδήλωση-αφιέρωμα στους Δολομίτες των Ιταλικών Άλπεων από τον ΕΟΣ Καβάλας Bb88c4ba66f00eda9054e07bc387285b M

  Μια ωραία εκδήλωση με θέμα την ανάβαση 3 μελών του ΕΟΣ Καβάλας στους Δολομίτες, το καλοκαίρι που μας πέρασε, είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όσοι παρευρέθηκαν στα νέα πλέον γραφεία του συλλόγου, στην Κασσάνδρου 20 & Δαγκλή. Η παρουσίαση έγινε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου, μέσα σε φιλική ατμόσφαιρα και με μεγάλη προσέλευση των ενδιαφερομένων. Η Φωτεινή Φετά αναφέρθηκε στο ιστορικό των πρώτων αναβάσεων στα θρυλικά αυτά για τους ορειβάτες μέρη, παραθέτοντας σημαντικά στοιχεία από ένα πλούσιο υλικό, ενώ ο Θανάσης Δασκαλούδης περιέγραψε πολύ ανάγλυφα το χρονικό των αναβάσεων. Τις παρουσιάσεις συνόδευε φωτογραφικό και βιντεοσκοπημένο υλικό.

  Στην ομάδα που πραγματοποίησε τις συναρπαστικές αυτές αναβάσεις συμμετείχαν, εκτός από τους δυο ομιλητές, και ο Σταύρος Χατζηχαραλάμπους.

 • Βραχογραφίες στο Χορτοκόπι: Μια άγνωστη κληρονομιά από το απώτερο παρελθόν (φωτογραφίες) A0916742993b7c02c692a3983d51ea18 M

  Τη δεκαετία του 50 οι κάτοικοι του παλιού Χορτοκοπίου -που βρισκόταν σε υψόμετρο 340 μέτρων στο Παγγαίο όρος, κάτω από την Ιερά Μονή της Υπαπαντής του Χριστού (στον δρόμο προς το Δασικό Χωριό Ακροβουνίου- μετεγκαταστάθηκαν σταδιακά στο νέο Χορτοκόπι, με σκοπό να μένουν πλησίον των χωραφιών τους. Ωστόσο, το Παλιό Χορτοκόπι και η ευρύτερη περιοχή του "κρύβουν" πολλούς και άγνωστους, εν πολλοίς, θησαυρούς.

  Ένας από αυτούς είναι οι περίφημες βραχογραφίες (ή ακιδογραφήματα) του Παγγαίου, δηλ. σχέδια σκαλισμένα πάνω σε γρανίτη ή ασβεστόλιθο, τα οποία μπορεί κανείς να δει διάσπαρτα σε μια περιοχή περίπου 300 μέτρα νότια του Παλιού Χορτοκοπίου.

  Οι βραχογραφίες αυτές ανακαλύφθηκαν το 1966 από τον καθηγητή του ΑΠΘ Νικόλαο Μουτσόπουλο, ο οποίος και προχώρησε σε μια πρώτη μελέτη τους. Μέχρι τώρα, όμως, δεν έχει γίνει οποιαδήποτε ενδελεχής έρευνα ή ακόμα και καταγραφή τους -με αποτέλεσμα ορισμένες από αυτές να έχουν καταστραφεί ή ακόμα και ανατιναχτεί από επίδοξους χρυσοθήρες!

  Εικάζεται ότι οι παλαιότερες εξ αυτών ανάγονται στην όψιμη εποχή του χαλκού (περί την 3η χιλιετία π.Χ.), ενώ οι νεότερες φθάνουν μέχρι και τους πρώτους Χριστιανικούς χρόνους. Απεικονίζονται στιγμές από την καθημερινότητα των ανθρώπων που ζούσαν στην περιοχή (Θράκες στην καταγωγή), με έμφαση στο κυνήγι και στην σχεδίαση κυνηγών και ζώων όπως ελάφια, ζαρκάδια, λύκοι, αλεπούδες και σκύλοι.

  Όπως αναφέρει ο δικηγόρος και γνωστός λάτρης της ιστορίας Θόδωρος Λυμπεράκης (σε κείμενο που έχει αναρτηθεί στον ιστότοπο του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου Καβάλας):

  Επειδή στο Παγγαίο όλες οι βραχογραφίες, είτε βρίσκονται στο νότιο Παγγαίο, (όπως λ.χ. γύρω από το παλιό Χορτοκόπι) είτε στο Δυτικό Παγγαίο, παρουσιάζουν έναν ενιαίο τύπο, έχουν δηλαδή την ίδια μορφή, αυτό σημαίνει ότι φτιάχτηκαν από έναν και τον αυτό λαό και μάλιστα με μια τεχνική (της διάνοιξης οπών πάνω στον σκληρό βράχο, που στο τέλος ενώνονται μεταξύ τους και σχηματίζουν γραμμές) που μέχρι και σήμερα ακόμη χρησιμοποιούν οι ποιμένες του Παγγαίου για να χαράζουν τα ονόματά τους.

  Ο λαός που σχεδίασε τα ακιδογραφήματα του Παγγαίου ήταν ένας λαός ποιμενικός, (ο κύριος όγκος των ακιδογραφημάτων φαίνεται να προέρχεται από τα Θρακικά φύλα που ήδη πριν από τη γεωμετρική εποχή κατοικούσαν στο Παγγαίο, όπως λ.χ. οι Σάτρες που μνημονεύουν σαν μονίμους κατοίκους του Παγγαίου οι ιστορικοί των κλασσικών χρόνων της Ιστορίας μας), ζούσε πάνω στο όρος σε κατάσταση αρκετά πρωτόγονη, ακόμη κι όταν πλέον στα παράλια του βορείου Αιγαίου οι πόλεις της νότιας Ελλάδος είχαν αρχίσει να ιδρύουν τις αποικίες τους. Ζούσε απομονωμένος αλλά με πολιτιστική αυτοτέλεια. Ασκούσε το κυνήγι σαν ουσιαστικό μέσον πορισμού τροφής και γι' αυτό διατήρησε ιδέες και συνήθειες που είχαν πιο πρωτόγονο χαρακτήρα. Ήταν ένας λαός στον οποίο το άλογο αποτελούσε σημαντικό βοηθό στην σκληρή ζωή του. Μ' αυτά τα δεδομένα ήταν φυσικό ο λαός αυτός να σχεδιάσει πάνω στον σκληρό ασβεστόλιθο ό,τι τον εντυπωσίαζε ή ό,τι αποτελούσε σημαντικό κομμάτι της ζωής του.

  Έτσι σχεδίασε, φυσικά, ζώα, πολλά ζώα, σαν αυτά που κυνηγούσε στο Παγγαίο, (ελάφια, ζαρκάδια, μικρά ζώα αλλά και λύκους που επιτίθενται σε ελάφια, αλεπούδες, τσακάλια, σκύλους), των οποίων πρόσεχε πάντοτε να δείχνει το φύλο και τα οποία πολύ συχνά έχουν πάνω τους καρφωμένα τα βέλη που ο ίδιος είχε τοξεύσει εναντίον τους! Ζωγράφισε επίσης τα όπλα του κυνηγιού, (κυρίως τόξα και δόρατα), φίδια και μερικές φορές, γιατί όχι; και τον ίδιο του τον εαυτό, συνήθως πάνω σε άλογο να κρατάει το δόρυ του! Σε μια μόνη περίπτωση ένας ιππέας φαίνεται να κυνηγάει με το δόρυ του ένα ζώο.

  Άνθρωποι και ζώα σχεδιάζονται με υποτυπώδη τρόπο, με απλές και λιτές γραμμές, είναι όμως πολύ εκφραστικοί. Ιδιαίτερα εκείνα τα σχέδια που αποτελούνται από δύο απλές παράλληλες γραμμές, (όπως είναι τα βραχογραφήματα του παλιού Χορτοκοπίου) και φαίνονται να είναι τα παλαιότερα, είναι συνάμα και τα ωραιότερα.

  Εκείνο που κάνει πάντως την μεγαλύτερη εντύπωση είναι η αυτοπεποίθηση του άγνωστου καλλιτέχνη, η εμπιστοσύνη που δείχνει αυτός να έχει στον εαυτό του και στο σχέδιό του. Με δεδομένο λοιπόν το μέγα σχετικά πλήθος τέτοιων ακιδογραφημάτων σ' ολόκληρο το Παγγαίο καθώς και το γεγονός ότι αυτά αποτελούν μερικά από τα πιο πρώιμα πολιτισμικά στοιχεία του, αποτελεί αφενός μεν πρόκληση για έρευνα προς ολόκληρη την επιστημονική κοινότητα η μελέτη αυτών των ακιδογραφημάτων, πολύ περισσότερο όμως αποτελεί για μας τους Παγγαιορείτες μέγιστη, ιερή θα έλεγα υποχρέωση, να τα προστατεύσουμε, να τα υποδείξουμε στους αρμόδιους επιστήμονες και να αλληλοενημερωθούμε για τη σπουδαιότητά τους στην ιστορία του τόπου μας και για την ανάγκη να παραμείνουν αυτά στις θέσεις τους κι όχι να καταλήξουν ανατιναγμένα στα βάθη των φαραγγιών, όπως δυστυχώς παρατήρησε ο γράφων πριν λίγο καιρό στην περιοχή του Παλιού Χορτοκοπίου.

 • Κύπελλο ΕΚΑΣΑΜΑΘ: Χωρίς εκπρόσωπο έμεινε ο νομός Καβάλας 5d3008bd1953526357e83fb12279b030 M

  Τα τελευταία 3 χρόνια το κύπελλο ανδρών της Ένωσης Καλαθοσφαιριστικών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης κατέληγε στην τροπαιοθήκη ομάδων που προέρχονταν από τον νομό Καβάλας (ο Αστέρας Καβάλας το 2015 και το 2016, ο ΓΣ Ελευθερούπολης το 2017). Η "παράδοση" αυτή, όμως, δεν θα συνεχιστεί και φέτος καθώς, μετά τους Μακεδόνες Κρηνίδων, το Παγγαίο, τον Ηρακλή Καβάλας, τον ΑΟ Καβάλα και την Αγία Βαρβάρα, και ο Αστέρας Καβάλας "αποχαιρέτησε" την διοργάνωση.

  Η ομάδα του Λεωνίδα Μαγιάννη δεν κατάφερε να ξεπεράσει το εμπόδιο του Λεύκιππου Ξάνθης, από τον οποίο και ηττήθηκε με 78-59 σε αγώνα που διεξήχθη στο κλειστό της γειτονικής πόλης "Φίλιππος Αμοιρίδης". Το παιχνίδι κρίθηκε ουσιαστικά στην 1η περίοδο, στην διάρκεια της οποίας οι γηπεδούχοι προηγήθηκαν με 14 πόντους (21-7).

  Τα δεκάλεπτα: 21-7, 39-22, 61-39, 78-59

  Η πορεία των καβαλιώτικων ομάδων στη φετινή διοργάνωση

  1ος όμιλος

  1η φάση (16-17/9)

  Πανσερραϊκός-Μακεδόνες Κρηνίδων 119-60

  Το Παγγαίο προκρίθηκε άνευ αγώνος

  2η φάση (23/9)

  Ορφέας Νέου Σκοπού U20-Παγγαίο 76-46

  2ος όμιλος

  1η φάση (16-17/9)

  Λεύκιππος Ξάνθης-Ηρακλής Καβάλας 77-41

  Εθνικός Αλεξανδρούπολης-Αγία Βαρβάρα 64-68

  Φιλία Ορεστιάδας-ΑΟ Καβάλα 60-48

  Έβρος Σουφλίου-Αστέρας Καβάλας 45-77

  2η φάση (23/9)

  Αστέρας Καβάλας-Θύελλα Φερών 77-49

  3η φάση (30/9)

  Λεύκιππος Ξάνθης-Αστέρας Καβάλας 78-59

http://bs.serving-sys.com/BurstingPipe/adServer.bs?cn=bsr&FlightID=23012601&Page=&PluID=0&Pos=1958577235

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας