Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος στο 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων: Μια "επιστροφή" στις ρίζες του φεστιβάλ (βίντεο) Κύριο

Posted On Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 13:26 Γράφτηκε από τον
Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(0 ψήφοι)

Στην τελική του ευθεία μπήκε το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος που διεξάγεται (για πρώτη φορά) στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων, με τις πρόβες των παραστάσεων να συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς και τους ηθοποιούς (και τους υπόλοιπους συντελεστές) τους να έχουν "ενταχθεί" στο γενικότερο κλίμα τόσο του εργαστηρίου όσο και της ευρύτερης περιοχής των Κρηνίδων (μιας και οι πρόβες πραγματοποιούνται σε επιλεγμένα σημεία τόσο στις Κρηνίδες όσο και στη Λυδία).

Ως γνωστόν, το Διεθνές Εργαστήριο Αρχαίου Δράματος είναι ένα πρωτότυπο διεθνές θεατρικό camp που διοργανώνεται για πρώτη φορά στο πλαίσιο του φεστιβάλ Φιλίππων, με χαρακτήρα τόσο καλλιτεχνικό όσο και εκπαιδευτικό. 4 θεατρικές ομάδες εργάζονται εδώ και αρκετές ημέρες στην περιοχή ως και τις 10 Αυγούστου, με στόχο να προετοιμαστούν για μια σειρά παραστάσεων -όλων βασισμένων στο αρχαίο δράμα – που θα παρουσιαστούν (θα "διδαχθούν", όπως έλεγαν στην αρχαιότητα) στο Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων, στις 9 και 10 Αυγούστου.

Το πρόγραμμα των παραστάσεων, αλλά και οι δραστηριότητες και οι εμπειρίες των συντελεστών από την παρουσία τους στο διεθνές εργαστήριο, παρουσιάστηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε στο δημαρχείο Καβάλας. Στη συνέντευξη τύπου παραβρέθηκαν:

η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα    
ο πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας Πέτρος Πετρόπουλος    

ο καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας
(και εμπνευστής του διεθνούς εργαστηρίου) Θοδωρής Γκόνης
   

οι σκηνοθέτες των παραστάσεων και οι ηθοποιοί που θα λάβουν μέρος σε αυτές,

Laura Tesman    
Σύλβια Λιούλιου    

Ιόλη Ανδρεάδη    

Γιάννης Ρήγας-Μιχάλης Σιώνας    
Νίκος Φλέσσας (δραματουργός)    
Ερατώ Κρεμμύδα (συνθέτρια-επιμελήτρια Μουσικής και Ηχοτοπίων)    

καθώς και εκπρόσωποι της ΑΜΚΕ "Οψόμεθα εις Φιλίππους" (τα μέλη της οποίας παρακολουθούν από την πρώτη μέρα και καταγράφουν λεπτομερώς τον τρόπο εργασίας των θεατρικών ομάδων, με σκοπό να συνεισφέρουν στην αναβάθμιση του εργαστηρίου).

Πρόγραμμα παραστάσεων (η είσοδος είναι δωρεάν):

«ΙΩΝ μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» - Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 19.00 - Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

«Ίων, μια εκδοχή για δύο πρόσωπα» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η Ιόλη Ανδρεάδη σε νέα μετάφραση στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων την Τετάρτη 9 Αυγούστου και ώρα 19.00, με το φυσικό φως του ήλιου καθώς δύει, στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Επί σκηνής ο φετινός νικητής του Βραβείου «Δημήτρης Χορν», Κωνσταντίνος Μπιμπής, ερμηνεύοντας τον Ίωνα και 7 ακόμα ρόλους.
Στον ρόλο της Κρέουσας η Δήμητρα Χατούπη.
Μαζί τους, δημιουργώντας ένα ζωντανό ηχοτοπίο, ο μουσικός Νίκος Τουλιάτος.

«ΙΩ» - Τετάρτη 9 Αυγούστου, ώρα 21:00, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

«Ιώ» ονομάζεται η παράσταση που θα παρουσιάσει η αμερικανή σκηνοθέτις Laura Tesman με τους συνεργάτες της, την Τετάρτη 9 Αυγούστου στο Αρχαίο Θέατρο των Φιλίππων στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.
Η «Ιώ» είναι ένα πρωτότυπο έργο της Laura Tesman που γράφτηκε το 2017 για το 60ο Φεστιβάλ Φιλίππων και μεταφράστηκε από την Ερατώ Α. Κρεμμύδα. Παρουσιάζεται για πρώτη φορά και ερευνά το «διάστημα» μεταξύ της Ιούς που βλέπουμε στον Προμηθέα Δεσμώτη του Αισχύλου και της Ιούς για την οποία ακούμε στην Ικέτιδες.
Ένα δυνατό σύνολο τεσσάρων γυναικών (Μαρία Όλγα Αθηναίου, Τίνα Γιωτοπούλου, Ιφιγένεια Γρίβα και Κλεοπάτρα Μάρκου) που η κάθε μία ερμηνεύει περισσότερους από έναν ρόλους, θα μας περιπλανήσει στο ταξίδι της Ιούς, μια σωματική ανασκαφή στα απομεινάρια του μύθου.

Οιδίπους Δοκιμές [«κάτω απ’ την προσωπίδα ένα κενό»] - Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 19.00, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Μέσα στον αρχαιολογικό χώρο των Φιλίππων, την ώρα της δύσης του ήλιου, ένας περίπατος-περιήγηση-διείσδυση στο τοπίο, στην ποίηση και στο δράμα. Τρεις ηθοποιοί (Μαρία Καλλιμάνη, Άγγελος Σκασίλας, Χρυσάνθη Αυλωνίτη) κι ένας μουσικός (Μανούσος Πλουμίδης) στα ίχνη του Οιδίποδα, του τραγικού ήρωα που βαίνει προς ανάληψη. Δοκιμές επί τόπου στο υλικό των τραγωδιών που αφηγούνται το μύθο του (Οιδίπους Τύραννος - Οιδίπους επί Κολωνώ) αλλά και μια απόπειρα συνάντησης με το Σεφερικό ποιητικό βλέμμα.

Σκηνοθεσία: Σύλβια Λιούλιου

«ΟΙΔΙΠΟΥΣ ΤΥΡΑΝΝΟΣ-ΧΟΡΙΚΑ» Δραματική Σχολή ΚΘΒΕ-Φεστιβάλ Φιλίππων - Πέμπτη 10 Αυγούστου, ώρα 21:00, Αρχαίο Θέατρο Φιλίππων

Σε πείσμα των καιρών, που θέλει να φωτίζει τους πρωταγωνιστές και τις σκηνικές τους συμπεριφορές, εμείς έχουμε την ανάγκη να φωτίσουμε και να αντιμετωπίσουμε τον Χορό του έργου. Τον ποιητικό λόγο. Τις λέξεις του Σοφοκλή και τη θέση τους στη σημερινή κοινότητα. Τις πιθανές αντιστοιχίες, πόσο μας αφορούν οι λέξεις του ποιητή, πόσο ενδιαφέρουν το κοινό.

Πώς διαχειρίζεται ο χορός την απροσδόκητη πτώση του ήρωα από την ευτυχισμένη ζωή του βασιλιά, στην δυστυχισμένη ζωή του τυφλού επαίτη - όπως προδιαγράφεται από εδώ και πέρα;
Ποιοι νόμοι οφείλουν να ακολουθηθούν; Οι φυσικοί; Οι άγραφοί; Οι θεϊκοί νόμοι, που ανάγουν την καταγωγή τους στον Όλυμπο;
Για τον Χορό, η ανθρώπινη ζωή δεν μπορεί να στηρίζεται αποκλειστικά στην τύχη. Ο Χορός νιώθει πως απειλείται η κοσμική τάξη στην οποία πίστευε και συνεχίζει να θέλει να πιστεύει. Ο Οιδίποδας, δολοφόνος του βασιλιά, σφετεριστής του θρόνου και της γυναίκας του, αιμομίκτης  που παραβιάζει τους ιερούς δεσμούς της οικογένειας, δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί πράγματι άναγνος, καθώς η αγνότητα σχετίζεται αποκλειστικά με τις πράξεις ανεξαρτήτως πρόθεσης. Πώς όμως ο χορός θα κρίνει ασεβή έναν ήρωα που ποτέ στη ζωή του δεν  επέλεξε να επιδείξει ασέβεια προς τα θεία ούτε με τα λόγια του ούτε με κάποια ιερόσυλη πράξη;

Μετάφραση: Μίνως Βολανάκης
Σκηνοθεσία/Διδασκαλία: Γιάννης Ρήγας, Μιχάλης Σιώνας
Μουσική: Γιώργος Χριστιανάκης
Κοστούμια: Χρήστος Μπρούφας
Κίνηση: Ειρήνη Καλογηρά

Συμμετέχουν οι σπουδαστές της Δραματικής Σχολής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος: Χρήστος Διαμαντούδης, Γιάννης Καράμπαμπας, Μαριλένη Κουζού, Ίνγκριντ Κουτσουρέλη, Νίκος Μήλιας, Κατερίνα Πλεξίδα, Μάρα Μαλγαρινού, Κατερίνα Παπαδάκη, Γκαλ Ρομπίσα, Μάγδα Σκούπρα, Δημήτρης Ροΐδης, Νίκος Σταθόπουλος-Σέυμουρ

Διαβάστηκε 622 φορές Τελευταία τροποποίηση στις Παρασκευή, 04 Αυγούστου 2017 20:51
Tweet

61 Philippi Festival 2018

Press Kataxorisi Press 15x24 1

Ardas2018 Logo

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας