Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017
Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Ολοκληρώθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες της 3ης Θρακο-Μακεδονικής έκθεσης Synergia 2017 -η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης"- και οι άνω των 100 εκθετών που έδωσαν το παρόν ξεκίνησαν ήδη τον απολογισμό της παρουσίας τους.

Ήταν χρήσιμη η έκθεση;

Δε χωράει αμφιβολία ότι η χρησιμότητα της έκθεσης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας είναι μεγάλη. Τα μηνύματα που λαμβάνονται καθημερινά από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα -τόσο από τους τουρίστες, όσο και από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους που ζητούν μια επιστροφή στις διατροφικές τους ρίζες, παρά τις δυσκολίες που γεννά η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρόνου και πόρων- είναι πάρα πολλά για να αγνοηθούν, και αυτό δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί τόσο όσοι απασχολούνται στη μεταποίηση και την παρασκευή φαγητών όσο και οι ίδιοι οι αγρότες -οι παραγωγοί, δηλαδή, της πρωτογενούς ύλης.

Και αυτό είναι κάτι που δε χρειάστηκε να το αντιληφθούμε τώρα αλλά το παρατηρούμε συχνά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα ρεπορτάζ μας και τις επαφές μας με τους προαναφερθέντες -το αντιλαμβανόμαστε ακόμα πιο έντονα, βέβαια, τους τελευταίους μήνες ένεκα της συμμετοχής μας στην Επιστημονική Ομάδα "Οψόμεθα εις Φιλίππους" και της επαφής της με την αγροτοδιατροφική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών.

Συνεπώς μόνο και μόνο η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο παραγωγών, σεφ και επιχειρηματιών που ασχολούνται με τη μεταποίηση προϊόντων -ή την παρασκευή φαγητών- ήταν αρκετή για να μπορέσουν οι εκθέτες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και -γιατί όχι- να κλείσουν και συνεργασίες για το μέλλον. Το ζήτημα, βέβαια, είναι -όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, ασχολούμενος και αυτός επί πολλά χρόνια με τη μεταποίηση τροφίμων- να το πιστέψουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να βγουν από το "καβούκι" τους και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά, είτε εγχώρια είτε του εξωτερικού. 

Το ζήτημα, όμως, είναι να το αντιληφθεί και η ίδια η κεντρική εξουσία, η οποία μέχρι τώρα φροντίζει με ιδιαίτερη γενναιοδωρία και ζήλο να "τιμωρεί" την επιχειρηματικότητα και να αναγκάζει όσους ασχολούνται με αυτήν (ασχέτως τομέα, ανάλογη άλλωστε είναι η κατάσταση και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους) είτε να "βάζουν" ως συμμέτοχό τους το κράτος -μέσα από την εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση- είτε ακόμα και να ψάχνουν μια θέση στο "τρένο της μεγάλης φυγής" προς το εξωτερικό. Ήδη την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχτηκε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί ήταν μια λάθος απόφαση της κυβέρνησης και τόνισε ότι εντός του έτους θα καταργηθεί -αν και εκτιμούμε πως δε θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί καν, όπως πολλοί άλλοι φόροι.

Το ζήτημα, επίσης, είναι να το αντιληφθεί και η ίδια η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία δείχνει να έχει όλη την καλή διάθεση για να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου για τη δημιουργία μιας σύμπραξης που  θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με στόχο την ομαδοποίηση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας είναι μια θετική κίνηση, αλλά από μόνη της αρκεί;

Έμειναν ικανοποιημένοι οι εκθέτες;

Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, δεν θα λέγαμε ότι μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Το βασικότερο πρόβλημα που καταγράφτηκε από τους εκθέτες με τους οποίους μιλήσαμε ήταν αυτό της λιγοστής προσέλευσης κόσμου, καθώς:

- τόσο το απόγευμα της Παρασκευής όσο και το πρωί του Σαββάτου οι απλοί επισκέπτες αλλά και οι επιχειρηματίες με τους οποίους θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν οι εκθέτες παρουσιάζοντας τα εκθέματά τους ήταν ελάχιστοι λόγω της ανοιχτής αγοράς (αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και στις ομιλίες των ημερίδων που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της έκθεσης)

- το απόγευμα του Σαββάτου η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στα επιθυμητά από τους εκθέτες επίπεδα

Για να είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς περιμέναμε ως ένα βαθμό την εικόνα αυτή, δεδομένου ότι όποτε γίνονται εκθέσεις -είτε στο "Απόστολος Μαρδύρης" είτε οπουδήποτε αλλού- η προσέλευση κόσμου στις εργάσιμες ημέρες και ώρες είναι πολύ χαμηλότερη του προσδοκόμενου. Εκτιμούμε ότι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι διοργανωτές της Synergia 2017, οι οποίοι έχουν παραστεί στο παρελθόν σε πλείστες εκθέσεις -τρανό παράδειγμα η Kavala Expo- και είμαστε βέβαιοι πως και οι ίδιοι τους είναι μάρτυρες αντίστοιχων καταστάσεων.

Συνεπώς, το γιατί αποφασίστηκε να διοργανωθεί η Synergia Παρασκευή και Σάββατο είναι κάτι που θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές -δηλ. η περιφέρεια ΑΜΘ.

Πολλοί, μάλιστα, ήταν οι εκθέτες που παρατήρησαν ότι η έκθεση θα έπρεπε να διαρκέσει περισσότερο -τουλάχιστον ως και την Κυριακή- αλλά και ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μετατοπιστεί μερικούς μήνες νωρίτερα, ώστε να μπορούν όσοι επιχειρηματίες ασχολούνται με κλάδους όπως η μαγειρική -π.χ. σεφ και εστιάτορες- και ο τουρισμός -π.χ. ξενοδόχοι και υπεύθυνοι εστιατορίων ξενοδοχείων- να έχουν το χρόνο να γνωρίσουν και να εντάξουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους γεύματα που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα -ή ακόμα και τα ίδια τα τοπικά προϊόντα. Βέβαια, το κατά πόσο τεχνικά εφικτό είναι κάτι τέτοιο θα πρέπει -επίσης- να το απαντήσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, αλλά εκτιμούμε πως η παράμετρος αυτή θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον.

Αυτό, πάντως, που τονίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκθετών ήταν το γεγονός ότι η προβολή και η διαφήμιση της έκθεσης κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες έμαθαν για τη Synergia...μόλις μέσα στην εβδομάδα (θετική ήταν, πάντως, η κίνηση των παραγόντων του Επιμελητηρίου Καβάλας να μοιράσει στους εκθέτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την Kavala Expo)! Αυτό, επίσης, ισχύει και για πολλούς απλούς επισκέπτες που ίσως να ήθελαν να μεταβούν στο "Απόστολος Μαρδύρης" αλλά δεν το έκαναν διότι...δε γνώριζαν ότι θα διεξαγόταν η έκθεση.

Βέβαια ο συνήγορος του διαβόλου θα βγει σε αυτό το σημείο και θα πει ότι "Με τόσα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια ΑΜΘ, και τα οποία συχνά πυκνά έγραφαν άρθρα για την επερχόμενη έκθεση, ο ισχυρισμός περί μη έγκαιρης πληροφόρησης των δυνητικών εκθετών φαντάζει κάπως έωλος". Ναι, ίσως να είχε δίκιο αν το έλεγε. Αλλά (για να αναφέρουμε και ένα παράδειγμα) σε μια εποχή που η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων επισκεπτών έχει πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram), το γεγονός ότι όλο το διάστημα πριν την έκθεση δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, καμία προώθηση μέσω αυτών καταγράφεται στα αρνητικά της έκθεσης.

Ορισμένοι εκθέτες, τέλος, παρατήρησαν και την έλλειψη χώρων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους -όπως κουζίνες και λάντζες για το πλύσιμο πιάτων- αλλά αυτό αφορά περισσότερο τον ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου, δηλ. το Επιμελητήριο Καβάλας, και όχι απαραίτητα τους διοργανωτές της έκθεσης (αν και θα μπορούσαν να είχαν μεριμνήσει και για την κάλυψη αυτών των αναγκών)

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα "παράπονα" και αυτές οι "ελλείψεις" δεν αποτυπώθηκαν με στόχο να κατακρίνουμε τους διοργανωτές της Synergia αλλά για να δώσουμε το έναυσμα για διόρθωση αυτών των παραλείψεων και για βελτίωση της οργάνωσης. η Synergia είναι, αναμφισβήτητα, ένας καινούριος (αυτή ήταν μόλις η 3η χρονιά διεξαγωγής της) αλλά πολλά υποσχόμενος θεσμός, και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικά ακόμα καλύτερη και πιο αποδοτική για τους εκθέτες.

Ένα βιβλίο για 2 από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας (τον Αριστοτέλη και το Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Καπνού από την Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας. Συγγραφέας του βιβλίου "Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών" είναι ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παρίσης, και στην παρουσίασή του (συντονιστής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας και γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ) έδωσαν το παρόν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι -μεταξύ αυτών η νυν και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Κωστής Σιμιτσής (με την πρώτη να χαιρετίζει την εκδήλωση) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος, πρώην ΓΓ της περιφέρειας ΑΜΘ και νυν δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν, πέραν του κ. Αγγελόπουλου, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και οι καθηγητές νομικής ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης και Κώστας Ρέμελης. Όλοι τους -όπως φυσικά και ο ίδιος ο συγγραφέας- μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία της συνύπαρξης του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των όσων δίδαξε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος στον τότε διάδοχο του μακεδονικού θρόνου και της επίδρασης που είχε η διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη.

Μια διαφορετική όψη της Καβάλας, ιδωμένη με τα μάτια 3 νέων ανθρώπων (του ιδρυτικού μέλους της νεανικής ομάδας Action Team Νίκου Βουγιούκα, της Νικολέτας Βρύζα -επίσης μέλους της Action Team, αλλά και της νεοσύστατης γυναικείας ομάδας ράγκμπι του ΑΟ Καβάλα- και της Μαρίνας Βασιλικού, φοιτήτριας στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αθλήτρια του kick boxing) είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι παρακολούθησαν, το απόγευμα του Σαββάτου, την τηλεοπτική εκπομπή του Alpha "Teen City Vibe". Στη διάρκεια της εκπομπής τα παιδιά -υπό την καθοδήγηση του παρουσιαστή Γιάννη Κορφιάτη-, αφού έκαναν μια μικρή βόλτα μέσα στην πόλη, έδειξαν τις οργανωτικές τους ικανότητες στην εκδήλωση "Τρέξε με το σκύλο σου" (που έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου), και έστησαν ένα αυτοσχέδιο event αεροβικής γυμναστικής και χορού στην παραλιακή λεωφόρο (απέναντι από το ξενοδοχείο Galaxy), καλώντας όσους βρέθηκαν στο διάβα τους να πάρουν και αυτοί μέρος.

Θετικό ήταν το πρόσημο από τη συμμετοχή και των 2 ομάδων από την Καβάλα στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα μπάσκετ βετεράνων που διεξήχθη από την Παρασκευή 26 ως και την Κυριακή 28 Μαΐου στη Λάρισα, καθώς τόσο η ομάδα +40 όσο και η +50 κατέκτησαν τη 2η θέση στην κατηγορία τους.

Συγκεκριμένα, τα αποτελέσματα της ομάδας +40 ήταν τα εξής:

1η μέρα

ΚΟΜΟΤΗΝΗ - ΚΑΒΑΛΑ 55-80

2η μέρα

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΒΑΛΑ 52-74

3η μέρα (τελικός)

ΕΚ ΑΘΗΝΑ - ΚΑΒΑΛΑ 62-55

Τα αποτελέσματα της ομάδας +50 ήταν τα εξής:

1η μέρα

ΛΑΡΙΣΑ - ΚΑΒΑΛΑ 47-50

2η μέρα

ΚΑΒΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ 2 64-53

3η μέρα (τελικός)

ΚΑΒΑΛΑ - ΑΘΗΝΑ 1 52-66

Βίντεο: billkara.blogspot.gr

Είναι πολυβραβευμένος, είναι πετυχημένος, αλλά παρόλα αυτά παραμένει ανήσυχο πνεύμα και ιδιαίτερα δραστήριος. Έχει περάσει από πολλές κουζίνες μεγάλων ξενοδοχείων και εστιατορίων. Έχει διατελέσει σύμβουλος επιχειρήσεων παραγωγής τροφίμων, εστιατορίων και catering, καθηγητής σε επαγγελματική σχολή μαγειρικής, είναι Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ τα τελευταία χρόνια (από το 2014 και μετά) διατελεί πρόεδρος του (μη κερδοσκοπικού) Ινστιτούτου Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας, όραμα του οποίου είναι η διαφύλαξη, η μελέτη, η έρευνα, η προαγωγή και η υποστήριξη του ελληνικού γαστρονομικού πολιτισμού, των λαογραφικών παραδόσεων και των πρώτων υλών -με τον ίδιο να δηλώνει, σε άλλη του συνέντευξη, ότι "δεν αποκλείουμε κανέναν, θέλουμε να συνεργαστούμε με όλους και μέλη μας είναι λαογράφοι, διατροφολόγοι, χημικοί, τεχνολόγοι τροφίμων, μάγειρες, αγρότες κ.ά."

Ο λόγος για το διάσημο σεφ Νίκο Φωτιάδη, γέννημα-θρέμμα της Καβάλας, ο οποίος μπορεί αρχικά να ονειρευόταν να γίνει πιλότος αεροσκαφών και μετέπειτα να ασχολήθηκε με τη θερμοϋδραυλική, ωστόσο σύντομα τον κέρδισε η κουζίνα! Έναν άνθρωπο ο οποίος μπορεί να έχει κλείσει 4 δεκαετίες στις επαγγελματικές κουζίνες, μπορεί να έχει κερδίσει χρυσούς σκούφους, βραβεύσεις σε διαγωνισμούς μαγειρικής και Αστέρι Michelin (ορισμένες μόνο από τις διακρίσεις του) αλλά δεν ξεχνά τις ρίζες του και την ενασχόλησή του με τις τοπικές κουζίνες της Ελλάδος και την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων.

Συναντήσαμε τον κ. Φωτιάδη πριν από λίγες ημέρες, στο πλαίσιο της παρουσίας του στην Καβάλα -για το διήμερο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων, όπου και ετοίμασε μια σειρά από πιάτα βασισμένα στον καπνό- και μιλήσαμε μαζί του για τον ίδιον, τη συνεργασία που έχει ξεκινήσει με τη "Δημωφέλεια" για την ανάδειξη των τοπικών προϊόντων και πιάτων και το κατά πόσο η τοπική κουζίνα μπορεί να αποτελέσει ένα πρώτης τάξεως εχέγγυο για την προσέλκυση τουριστών.

1) κ. Φωτιάδη καλησπέρα σας. Πότε σας προσέγγισε ο δήμος Καβάλας για το εν λόγω project;

Ν.Φ. Η προσέγγιση έγινε στα τέλη της περασμένης χρονιάς. Είχαν δει ένα από τα δημοσιεύματα και μετά μια συνέντευξή μου , με ξεψαχνίσανε να δούνε ποιος είμαι, τι έχω κάνει επαγγελματικά και ήρθαν σε επαφή μαζί μου, αλλά όχι ο Δήμος -η προσέγγιση έγινε από τη Δημωφέλεια.

2) Ποια θα είναι τα στάδια από τα οποία θα αποτελείται; Ποια θα είναι, δηλ., τα καθήκοντα και οι αρμοδιότητές σας;

Ν.Φ.  Το ένα σκέλος θα έχει να κάνει με μια πρώτη, όσο γίνετε πιο αντιπροσωπευτική, καταγραφή τοπικών συνταγών , οι οποίες θα αποδοθούν με « μοντέρνο» τρόπο, χωρίς να χάνουν το ύφος τους. Αυτές θα τυπωθούν και θα μοιραστούν κυρίως στους επαγγελματίες, αλλά και στους τουρίστες της πόλης μας.

Το δεύτερο σκέλος θα έχει έναν κύκλο σεμιναρίων ( θεωρητικών & πρακτικών) όπου θα συμμετάσχουν ενδιαφερόμενοι( και ελπίζω να είναι πολλοί)  με σκοπό την αφύπνιση του ενδιαφέροντος της τοπικής κουζίνας και προϊόντων, την μετάδοση γνώσης και ιδεών για το πώς μπορούν να αναδείξουν τις τοπικές συνταγές – προϊόντα και σε τι θα ωφελήσει αυτό τους εστιάτορες, τους συναδέλφους μου, τους καταναλωτές, τον τουρισμό  και τελικά την τοπική οικονομία.

DSC 0786

3) Ποιος είναι ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίηση του προγράμματος και ποιοι είναι οι αντικειμενικοί του σκοποί;

Ν.Φ. Ο ορίζοντας όσον αφορά το συγκεκριμένο project  είναι μέχρι τα τέλη του  ’17.

Οι αντικειμενικοί σκοποί είναι, αφενός να πεισθούν , μάγειροι , εστιάτορες, ξενοδόχοι, να προβάλουν όσο το δυνατόν την τοπική κουζίνα, να χρησιμοποιούν τοπικά προϊόντα, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό έναν πόλο έλξης για τον τουρισμό, τον γαστρονομικό τουρισμό, αφ’ ετέρου να πεισθεί ο καταναλωτής ότι δεν είναι βαρετό όταν βγαίνει έξω , να γεύεται την τοπική κουζίνα , αλλά απεναντίας είναι καλό από πολλές απόψεις ( υγείας, οικονομίας, γεύσης κλπ.)

4) Όσον αφορά την γαστρονομική καταγραφή των συνταγών και των πρώτων υλών, έχετε γνώση ανάλογων προσπαθειών που έγιναν στο παρελθόν από τοπικούς φορείς-συγγραφείς; Π.χ. υπάρχει το "Καβαλιώτικο πρωινό", που είχαν ξεκινήσει σε μια φάση οι ξενοδόχοι...

Ν.Φ. Ναι, γνωρίζω ότι έχουν γίνει απόπειρες, όπως και με το πιάτο της Καβάλας, αλλά καμία δεν συνδυάστηκε , όπως τώρα με την εκπαίδευση των επαγγελματιών του κλάδου, ούτε είχε συνέχεια και συνέπεια, ούτε καν στόχο ή επιδίωξη να γίνει  κοινό κτήμα όλως των εμπλεκομένων.

Των πρώτων υλών δεν γνωρίζω να έχει γίνει κάτι εκτός από τα σπαράγγια, όπως και για τις τοπικές συνταγές , έγινε μια προσπάθεια , θετική θα έλεγα , η οποία όμως , όπως και η δική μας, αν δεν συνεχιστεί, θα είναι ημιτελής.

Κάποιοι πολιτιστικοί σύλλογοι έχουν κάνει καλή δουλειά, αλλά διαπίστωσα μια καχυποψία, ενδεχομένως δικαιολογημένη, στο να δώσουν συνταγές. Σ΄ αυτούς  λοιπόν λέω, ότι δεσμεύομαι ,όποιος δώσει συνταγή ότι θα είναι από κάτω το όνομα του, η περιοχή ή το όνομα του συλλόγου. Ο στόχος είναι να μαζευτούν όσο το δυνατόν περισσότερες συνταγές, όσο το δυνατόν παλαιότερες, από όλο το εύρος των κοινωνικών ομάδων του Νομού Καβάλας, καθώς και τα προϊόντα, ώστε να αναδειχθεί ο  γαστρονομικός πλούτος του Νομού, τίποτε άλλο.

 Αν ακόμη υπάρχει καχυποψία , το έχω πει , είμαι έτοιμος να υπογράψω οτιδήποτε που θα έκανε έναν φορέα ή άτομο να αισθανθεί ασφαλής. Είναι για καλό σκοπό, είναι για το όφελος του Νομού και κανένας δεν κέρδισε χρήματα  επειδή μάζεψε συνταγές . Παρακαλώ λοιπόν να το ξανασκεφτούν γιατί τα χρόνια περνούν, οι άνθρωποι φεύγουν και μαζί τους φεύγουν και οι θύμισες και η γνώση. Αυτά θέλουμε να διαφυλάξουμε και θα συνεχίσουν να είναι κτήμα του Νομού και όχι ατόμων.

MG 7284 Cropped 575x371

5) Μιλάτε για νέες συνταγές. Αυτές θα συνδυάζουν π.χ. τα παραδοσιακά υλικά και προϊόντα του τόπου μας με συνταγές και ιδέες από άλλες περιοχές ή και χώρες; Αν ναι, πώς μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο;

Ν.Φ. Το « νέες» είναι σχετικό. Δεν υπάρχει παρθενογένεση στην μαγειρική. Ούτε μας ενδιαφέρει να παντρέψουμε  φαγητά άλλων χορών. Θα μπορούσαμε όμως στις παραδοσιακές μας συνταγές που θα τις φτιάξουμε με μοντέρνο τρόπο ή θα  παντρέψουμε τοπικά υλικά βασισμένη η συνταγή στην παράδοση, ( αυτό είναι το νέες ), να υιοθετήσουμε νέους , ομορφότερους τρόπους σερβιρίσματος που θα αναδεικνύει το πιάτο μας ή νέες τεχνικές βασισμένες στην επιστήμη, οι οποίες δίνουν καλύτερο και διαφορετικό αποτέλεσμα.

6) Όσον αφορά τα σεμινάρια, έχετε διαπιστώσει ενδιαφέρον από τοπικούς επιχειρηματίες στον χώρο της εστίασης για να επιμορφωθούν σε νέες συνταγές με παραδοσιακά προϊόντα ή υπάρχει μια διστακτικότητα από κάποιους να ενστερνιστούν νέες ιδέες; (όχι μόνο εδώ στην Καβάλα, αλλά και σε πολλά άλλα μέρη στα οποία έχετε δραστηριοποιηθεί στον τομέα των παραδοσιακών συνταγών)

Ν.Φ.  Κοιτάξτε, ενδιαφέρον πάντα εκφράζεται . Εμείς δεν θέλουμε να μείνουμε στο ενδιαφέρον που θα εκδηλωθεί. Η όλη προσπάθεια είναι να δουν , να ακούσουν και να πεισθούν οι ενδιαφερόμενοι ότι  θα τους βοηθήσουν τα σεμινάρια, έχουν να κερδίσουν απ΄ αυτά πολλαπλώς  και το πιο δύσκολο, να αφιερώσουν λίγο από τον χρόνο τους ώστε να τα παρακολουθήσουν. Την γνωρίζεται φαντάζομαι την ιστορία με τον Άη Γιώργη και τον άνθρωπο που πνίγεται. Θα σε σώσω , του λέει , αλλά κούνα κι εσύ τα πόδια σου.

Μέσα από τα σεμινάρια, έχουν να ωφεληθούν όλοι, γιατί εκτός από την γνώση που θα πάρουν  οι διδασκόμενοι , θα μεταφέρουν γνώση στους διδάσκοντες, με την έννοια ότι θα συνδιαμορφωθεί  μια τράπεζα γνώσης, με τις ανάγκες των επαγγελματιών που θα βοηθήσει σε παραπέρα ενέργειες προς όφελος όλων. Μην ξεχνάμε ότι ο τουρισμός ανεβαίνει στην περιοχή μας. Μαζί και οι απαιτήσεις των τουριστών που αφήνουν τα χρήματα τους. Όσο πιο προετοιμασμένοι είμαστε, τόσο έχουμε να ωφεληθούμε σε πολλά επίπεδα, όπως η καταπολέμηση της ανεργίας . Όσο υψηλότερο επίπεδο γνώσης του αντικειμένου έχουμε, τόσο πιο πολλά χρήματα μπορεί να καταναλώσει ο τουρίστας. 

DSC 0779

7) Μιας και γεννηθήκατε και μεγαλώσατε στην Καβάλα, και γνωρίζετε τις ιδιαιτερότητες του τόπου μας, ποια πιστεύετε ότι είναι τα "δυνατά του σημεία" όσον αφορά τόσο τις πρώτες ύλες όσο και τις συνταγές που παράγονται από αυτές τις πρώτες ύλες; Σε ποια σημεία, με λίγα λόγια, πιστεύετε ότι μπορείτε να εστιάσετε όσον αφορά την προβολή της γαστρονομικής μας παράδοσης;

Ν.Φ. Την εποχή που έφυγα από την Καβάλα δεν ήταν σε ανάπτυξη ο τουρισμός. Βέβαια τα πράγματα από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει και δεν θα μπορούσα να πω πάντα προς το καλύτερο. Υπάρχουν προϊόντα που δεν παράγονται πια στον νομό μας, υπάρχουν προϊόντα που χάλασαν την ποιότητά τους και μιλάω για μεταποιημένα. Το μεγάλος μέρος της μεταποίησης δεν είναι στα παραδοσιακά προϊόντα μας αλλά στα κοινά που τρώνε παντού. Στον τομέα της γεωργίας επίσης , έχουν εγκαταλειφθεί παραδοσιακές καλλιέργειες. Στον τομέα της αλιείας κρατάμε ακόμα, αλλά καμία σχέση με το παρελθόν. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν νησίδες καλλιεργητών, μεταποιητών, αλιέων, κτηνοτρόφων, αλλά δεν φτάνει. Η γαστρονομία με τον τουρισμό πάνε πακέτο και θα πρέπει να καταλάβουν όλοι , ότι το ένα χέρι νίβει το άλλο. Θα πρέπει να υπάρξει όχι απλά ενδιαφέρον, αλλά ένας τοπικός « πατριωτισμός» και ας μην παρεξηγηθεί παρακαλώ η λέξη, εφ’ όσον δεν έχουμε βιομηχανίες πολλές ή βιοτεχνίες , να αναπτυχθεί ο τομέας της γαστρονομίας σε όλους  τους  τομείς, πρωτογενή, δευτερογενή, τριτογενή.

Σίγουρα όμως έχουμε δυνατά σημεία όπως η αλιεία μας , τα αλλαντικά μας , το λάδι μας , τα βότανα μας , το κρασί μας. Πρέπει όμως να κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος και από μερικούς βλέπω ότι το κάνουν και τους χαίρομαι.

Αυτό που πρέπει να επισημάνουμε όμως -και εδώ είναι η διαφορά- η Δημωφέλεια είναι αποφασισμένη, με οργανωμένες και μελετημένες  κινήσεις, να δημιουργήσει αυξημένη τουριστική ζήτηση για τον νομό.

Για αυτό το λόγο έχει αντιληφθεί πολύ καλά, ότι ο τουρίστας εκτός από λίγο κρασί, λίγο θάλασσα και τα’ αγόρι του, που λέει το τραγούδι, αυτό που χρειάζεται, εκεί που δαπανεί και έλκεται είναι η τοπική γαστρονομία. Θέλει να γίνει μέρος, έστω για λίγες ημέρες της καθημερινότητας του τόπου και είναι ο καλύτερος πρεσβευτής μας εκεί έξω.

Όπως είπα, η δημοτική αρχή και κατ’ επέκταση η Δημωφέλεια έβαλαν στόχο και τον υλοποιούν να βάλουν την Καβάλα στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη,  γίνεται  έρευνα διατροφικών συνηθειών, προϊόντων και συνταγών με βάση την γεωγραφική θέση της κάθε περιοχής, με βάση τις φυλές και τις αλληλεπιδράσεις τους στην γαστρονομία της Καβάλας. Μ’ αυτό τον τρόπο αναδεικνύεται ο φυσικός- γαστρονομικός πλούτος της περιοχής , έλκετε περισσότερος τουρισμός, αυξάνετε η πρωτογενής και δευτερογενής παραγωγή και παύει η Καβάλα να είναι μια κοινωνία η οποία ανακυκλώνει  την οικονομία της . Θεωρώ ότι πρέπει να αγκαλιαστεί από όλους γιατί αφορά όλους. 

Έχετε συμμετάσχει και σε πολλά άλλα projects, στην υπόλοιπη Ελλάδα, με θέμα τις παραδοσιακές συνταγές και την γαστρονομική ταυτότητά μας. Πιστεύετε ότι έχουμε καταφέρει να διατηρήσουμε, ως λαός, την γαστρονομική μας παράδοση ή ότι έχουμε αρχίσει και "ξεφεύγουμε" υιοθετώντας διατροφικά "έθιμα" και συνήθειες άλλων λαών; Επισημαίνω ότι δίνω βάση στην μεσογειακή διατροφή και στο κατά πόσο αυτή έχει υιοθετηθεί τόσο από τους δυνητικούς επιχειρηματίες όσο και από τα νοικοκυριά;

Ν.Φ. Ανοίγετε ένα τεράστιο κεφάλαιο μ’ αυτήν την ερώτηση που κανονικά θα έπρεπε να μπει ως θέμα ημερίδας.

Θα προσπαθήσω να σας απαντήσω μέσα στα πλαίσια μιας συνέντευξης.

Ας δούμε πρώτα τον όρο « μεσογειακή διατροφή» . Η Μεσόγειος είναι μια λεκάνη με νερό και γύρω της διάφορες χώρες. Συγκρίνεται όμως η διατροφή της Ελλάδας με την Τυνησία ; Σαφώς και όχι ! Από την άλλη θα σας πω για τα Δωδεκάνησα, συγκρίνεται η διατροφή των Δωδεκανήσων με της Καβάλας; Επίσης η απάντηση είναι αρνητική. Η διατροφή σε κάθε τόπο, σε κάθε περιοχή του πλανήτη διαμορφώνετε από πολλά πράγματα που δεν μπορούμε να τα πούμε τώρα. Πάντως ο όρος μεσογειακή διατροφή κατά την γνώμη μου, είναι αδόκιμος. Γι αυτό και πάντα μιλώ για τοπικές κουζίνες της Ελλάδας. Παράδειγμα στον γεωγραφικό χώρο τον δικό μας καλλιεργούσαν σουσάμια και έτρωγαν σησαμέλαιο παλιά, στα ορεινά έτρωγαν βούτυρο, στην Θάσο είχαν τις ελιές που στην αρχή τις χρησιμοποιούσαν ως καύσιμη ύλη , μετά για καλλυντική χρήση και πολύ αργότερα ως βρώσιμες ή ελαιόλαδο. Όπως διαβάζετε τα χαρακτηριστικά του νομού ποικίλουν.

Η γαστρονομική ταυτότητα μας τώρα , έχει να κάνει με το πώς διαμορφώθηκε από τις φυλές που κατοικούν εδώ και πολλά χρόνια. Κατά βάση την έχουμε κρατήσει αυτή τη ταυτότητα, αλλά παράλληλα έχει εξελιχθεί. Αυτό είναι και το σωστό, γιατί άλλες συνθήκες τότε άλλες τώρα. Παλιά δεν υπήρχαν ψυγεία ας πούμε και χρησιμοποιούσαν πολύ αλάτι για πάστωμα ως μέσο συντήρησης ενώ σήμερα δεν υπάρχει τέτοια αναγκαιότητα. Είμαστε πιο ανοιχτοί , πιο επικοινωνιακοί, συναλλασσόμαστε περισσότερο με άλλες χώρες, άρα είναι λογικό να επηρεαστούμε από εκείνους, όπως κι αυτοί από εμάς. Το κύριο ζήτημα είναι να κρατάς τον κορμό , τις βάσεις της παράδοσης και να το προσαρμόζεις στο σήμερα . Βέβαια το πιο βασικό είναι τι έχει επιζήσει μέσα στην κάθε οικογένεια από την παράδοση, γιατί αν κάτι έχει χαθεί, μόνο για λόγους μάρκετινγκ και διαφορετικότητας από τους άλλους μπορείς να το αναβιώσεις.

9) Ένα στοιχείο που πολλοί προτάσσουν ως αποτρεπτικό για την Παρασκευή παραδοσιακών φαγητών σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος είναι, μεταξύ άλλων, το κόστος της προμήθειας των υλικών. Θεωρείτε ότι έχει βάση αυτό το σκεπτικό;

Ν.Φ.  Όχι , διαφωνώ πλήρως μ’ αυτό το σκεπτικό. Προφανώς όποιος το ισχυρίζεται αυτό δεν γνωρίζει να κάνει κοστολόγιο. Η παραδοσιακή κουζίνα βασίζετε σε φτηνές και ταπεινές πρώτες ύλες. Βασίζεται σε εποχιακά προϊόντα και με απλές τεχνικές. Άρα δεν ισχύει αυτό το σκεπτικό.

Στις αρχές του Αυγούστου πρόκειται να τεθεί σε λειτουργία η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό ιδιωτικών χρεών, με βάση τη λειτουργία του νέου μηχανισμού που νομοθετήθηκε, όπως επισήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM", o ειδικός γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, Φώτης Κουρμούσης.

Ο ίδιος εξήγησε ότι "η επιχείρηση με τους κωδικούς που έχει στο taxisnet μπαίνει στην πλατφόρμα που αναπτύσσεται αυτή τη στιγμή στη Γραμματεία για όλα τα χρέη, οπουδήποτε χρωστάει κανείς, είτε είναι τράπεζα είτε δημόσιο, εφορία, τελωνείο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμοι, προμηθευτές".

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθείται ο κ.Κουρμούσης σημειώνει πως μετά τη βεβαίωση των οφειλών "γίνονται κάποιοι έλεγχοι για να αποφευχθούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Στη συνέχεια, η υπόθεση ανατίθεται σε έναν συντονιστή, που κατά βάση είναι ένας μεσολαβητής από το αντίστοιχο μητρώο του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ο μεσολαβητής ειδοποιεί όλους τους πιστωτές, κάθονται στο ίδιο τραπέζι και συζητούν πως η επιχείρηση θα παραμείνει ανοιχτή".

Ακολουθεί εν συνεχεία διαπραγμάτευση "για το τι πρέπει να να πληρώνει στον κάθε έναν από αυτούς, ψηφίζουν και εφόσον το 60% συμφωνεί σε μια λύση, αυτομάτως υπογράφουν τη σύμβαση αναδιάρθρωσης και η διαδικασία ολοκληρώνεται με την επιχείρηση να γνωρίζει το τι πρέπει να πληρώνει στον καθέναν. Εάν και εφόσον υπάρχουν ενστάσεις από κάποιους που διαφώνησαν, η επιχείρηση μπορεί εάν θέλει να απευθυνθεί στο δικαστήριο και να λάβει μια επικύρωση αυτής της απόφασης, ώστε να επιβληθεί πλέον και σε οποιονδήποτε έχει κάποια ένσταση". Ο νόμος λέει ρητά ότι η σύμβαση την οποία υπέγραψε το 60% των πιστωτών του χρέους είναι δεσμευτική για όλους τους υπόλοιπους.

Ο νέος νόμος θα τεθεί σε ισχύ στις αρχές Αυγούστου ώστε να έχουν μέχρι εκείνο το χρονικό σημείο εκδοθεί οι απαραίτητες εγκύκλιοι και "να έχει εκπαιδευτεί το προσωπικό τόσο του Δημοσίου όσο και των τραπεζών, να ολοκληρώσουν τις εσωτερικές τους διαδικασίες, να αλλάξουν τα πληροφοριακά τους συστήματα, να εκπαιδευτούν οι συντονιστές και να έχουν χρόνο να ετοιμαστούν οι επιχειρήσεις οι οποίες θα πρέπει να έχουν ολοκληρώσει και τη φορολογική τους δήλωση του 2016. Δεν θέλουμε να δούμε να έχει ψηφιστεί ο νόμος και να προσέλθει ο πολίτης στην εφορία και στην τράπεζα και μην έχει πλήρη γνώση το προσωπικό (...) τρεις μήνες για να ετοιμαστούν όλοι", τονίζει ο κ.Κουρμούσης. "Μέσα στο πλαίσιο του νόμου κάνεις μια διαπραγμάτευση και από την άλλη ημέρα τους έχεις όλους τακτοποιημένους”, καταλήγει.

Με τη νέα νομοθεσία σύμφωνα με τον κ.Κουρμούση δεν ορίζεται όριο (σ.σ πλαφόν) στο πόσο της έκπτωσης ούτε και στις δόσεις, με μόνο περιορισμό σε ό,τι αφορά "το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπου λέει ότι μπορεί να γίνει κούρεμα των οφειλών και το υπόλοιπο ποσό που απομένει να εξοφληθεί, να μοιραστεί σε μηνιαίες δόσεις, οι οποίες είναι -στον μέγιστο αριθμό τους- 120". Για τεχνικούς λόγους δε, "υπάρχει ένα μέγιστο όριο έξι μηνών (διαπραγματεύσεων) ώστε να μην γίνεται κατάχρηση της διαδικασίας", καταλήγει ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.

Επίσκεψη-αστραπή στην Καβάλα πραγματοποίησε, το μεσημέρι της Κυριακής, ο Τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Γιλντίζ, στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θράκη. Ο υφυπουργός, ο οποίος είχε νωρίτερα συναντήσεις στην Κομοτηνή, στα Αρριανά, στην Ξάνθη, στην Μύκη και στον Εχίνο, βρέθηκε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι στο χώρο του ξενοδοχείου Ιμαρέτ, με τους επιτελείς του να έχουν ειδοποιήσει τη διεύθυνση του ξενοδοχείου μόλις μισή ώρα νωρίτερα -με αποτέλεσμα, προς στιγμή, να δημιουργηθεί αναστάτωση στην περιοχή της Παναγίας. Δεν έγινε γνωστό με ποιους ακριβώς είχε συνάντηση στην Καβάλα ο κ. Γιλντίζ, ο οποίος χτες (σύμφωνα με την εφημερίδα της Κομοτηνής "ΧΡΟΝΟΣ") βρέθηκε στην αποκαλούμενη "τουρκική νεολαία" της Κομοτηνής όπου και δέχτηκε δώρα απο τον πρόεδρο της Νετζάτ Αχμέτ, συνοδευόμενος απο τον Τούρκο πρόξενο Αλή Ριζά Ακιντζί, και στη συνέχεια επισκέφτηκε το γραφείο του ψευτομουφτή Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερίφ.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η επίσκεψη Γιλντίζ (η οποία χαρακτηρίζεται ως "ιδιωτική") συμπίπτει (;) με την έναρξη του ραμαζανιού, δηλαδή του ιερού μήνα των μουσουλμάνων που συνοδεύεται από αυστηρή νηστεία.

Το Open Coffee Kavala επιστρέφει! H επόμενη συνάντηση του Open Coffee Kavala θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 31/5 στον Τσαλαπετεινό, που βρίσκεται στην πλατεία Καραολή & Δημητρίου 36, στην Καβάλα. Οι πόρτες για το κοινό θα ανοίξουν στις 18:00, ενώ οι παρουσιάσεις ξεκινούν στις 18:30. Μέχρι τότε θα έχουμε χρόνο στη διάθεση μας να απολαύσουμε δροσιστικά refreshments, τον ξεχωριστό καφέ του Τσαλαπετεινού και φυσικά να γνωριστούμε!

Ποιοι θα μιλήσουν;

Σε αυτή την συνάντηση του Open Coffee Kavala θα έχουμε μαζί μας 4 καταξιωμένους ομιλητές. Θα μας μιλήσουν για τα καινοτόμα project που έχουν αναπτύξει και προωθούν το επιχειρηματικό πνεύμα. Επίσης θα μοιραστούν μαζί μας ιδέες και τις προτάσεις τους για τη δημιουργία ενός επιχειρηματικού-τεχνολογικού οικοσυστήματος στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

- O Λεωνίδας Σκερλετόπουλος (Leonidas Skerletopoulos,https://gr.linkedin.com/in/lskerletopoulos
) founder of Mindspark (The Mindspark). Θα μας μιλήσει για το Mindspark, το μεγαλύτερο event επιχειρηματικότητας στην περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.

- O Θεράπων Φάκας(Therapon Fakas, https://gr.linkedin.com/in/therapon-fakas
) development & communication consultant of apiron.gr (apiron). Ο Θεράπων μέσα απ' την ομιλία του με τίτλο "Είναι τελικά το πρόβλημα μας ο "κακός" λύκος;" θα μας μιλήσει για τους ρόλους των ζώων μέσα στο οικοσύστημα ενός δάσους και στη γενικότερη ανάπτυξη του. Στην ουσία θα συνδέσει το παράδειγμα αυτό με τον επιχειρηματικό κόσμο και τις συνθήκες που επικρατούν σήμερα.

- Ο Στέφανος Πέτρου (Petrou Stefanos, https://www.linkedin.com/in/stefanos-petrou-2293807/
) CEO & founder of kid-startupper.com (Kid Startupper). O Στέφανος θα μας μιλήσει για το kid-startupper, την πρώτη καινοτόμα πλατφόρμα επιχειρηματικότητας και ηλεκτρονικού επιχιρείν για παιδιά.

- O Δημήτρης Γιαννακούδης ((Dimitrios Giannakoudis),https://www.linkedin.com/in/dimitrios-giannakoudis-5a5944a3/
) coordinator at YouLab Xanthi. Ο Δημήτρης θα μας μιλήσει για τις δράσεις του YouLab Xanthi. Το YouLab Xanthi είναι ένα εργαστήριο και χώρος συνάντησης νέων ανθρώπων που θέλουν να μάθουν, να πειραματιστούν και να εφαρμόσουν νέες τεχνολογίες.

Μετά τις παρουσιάσεις θα συνεχίσουμε το networking όπου χαλαρά πλέον με το ποτό/κοκτέιλ της επιλογής μας θα μπορέσουμε να γνωριστούμε καλύτερα αλλά και να εκφράσουμε τις απόψεις μας σχετικά με την δημιουργία ενός επιχειρηματικού-τεχνολογικού οικοσυστήματος στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Γι' αυτό λοιπόν μη το σκέφτεστε, κλείστε ΤΩΡΑ την θέση σας δωρεάν (https://www.eventbrite.com/e/1st-open-coffee-kavala-event-2017-tickets-34767406248?aff=eac2) και σας περιμένουμε την επόμενη Τετάρτη στον "Τσαλαπετεινό"

10 ημέρες μετά την απάντηση της Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας στην καταγγελία των λιμενεργατών της Καβάλας σχετικά με το αν στερείται ή όχι αδείας το λιμάνι που εξυπηρετεί τις ανάγκες της Βιομηχανίας Φωσφορικών Λιπασμάτων (απάντηση στην οποία αναφερόταν πως, ύστερα από τη μεταβίβαση της άδειας λειτουργίας της "μητρικής εταιρείας" ELFE ΑΕ στις 3 εργολαβικές εταιρείες -Centrofaro, ΕΛΛΑΓΡΟΛΙΠ και PFIC- στα τέλη του 2015, απωλέσθηκε η άδεια του λιμανιού -το οποίο ανήκε στην ELFE), το λιμάνι συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά!

Ήδη στις 9:43 το πρωί του Σαββάτου κατέπλευσε στο λιμάνι (προερχόμενο από τη Δαμιέτη της Αιγύπτου) το πλοίο μεταφοράς στερεών υλών NAVIN EAGLE (υπό σημαίας Νησιών Μάρσαλ -μιας νησιωτικής χώρας κάπου στην Ωκεανία),

NAVIN EAGLE
Το πλοίο NAVIN EAGLE

ενώ μερικές ώρες αργότερα έδεσε κάβους το υπό Τουρκική σημαία μεταφορικό πλοίο ERHAN ARAZ (προερχόμενο από τη Θεσσαλονίκη)

Erhan Araz 8512059 1303155.940x1000
Το πλοίο ERHAN ARAZ, σε περιστατικό που έλαβε χώρα το 2013, όταν και προσάραξε στα Στενά του Μαρμαρά λόγω βλάβης στο πηδάλιο

Το πρωί του Σαββάτου, εξάλλου, κατέφτασε στην περιοχή του κόλπου της Καβάλας (προερχόμενο από την Αλεξάνδρεια) και το μεταφορικό πλοίο KELLY C (υπό σημαία Ηνωμένου Βασιλείου), το οποίο -σύμφωνα με τον ιστότοπο www.marinetraffic.com, που "παρακολουθεί" σε πραγματικό χρόνο τα δρομολόγια όλων των πλοίων ανά την υφήλιο- έχει ως προορισμό του το λιμάνι της βιομηχανίας αλλά επί μια ολόκληρη ημέρα παραμένει στο ίδιο σημείο, στα ανοιχτά του λιμανιού.

KELLY C
Το πλοίο KELLY C

Xartis Limani Vfl 2 1 Ploia
Χάρτης με τη θέση των πλοίων στο λιμάνι της ΒΦΛ

Εμείς αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι:

- Όσο το Λιμεναρχείο Καβάλας καθυστερεί χαρακτηριστικά να αναλάβει δράση -δηλώνοντας, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα επιληφθεί του θέματος από Δευτέρα-,

- όσο το Συμβούλιο της Επικρατείας καθυστερεί να πάρει μια απόφαση για το αν θα εγκρίνει ή θα απορρίψει την προσφυγή της "Λιπάσματα Νέας Καρβάλης" κατά της απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που ακύρωσε την αδειοδότησή της, 

- όσο η αντιπεριφέρεια Καβάλας "κρύβεται" πίσω από μια γνωμοδότηση του νομικού συμβουλίου της περιφέρειας ΑΜΘ και δεν εφαρμόζει τα όσα προβλέπονται από τη νομοθεσία μετά από την άρση αδειοδότησης μιας επιχείρησης,

- όσο οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης -όπως ο ΓΓ του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης- συνεχίζουν να περηφανεύονται για το ότι διεκδικούν τη νομιμότητα αλλά όταν ερωτώνται για το αν υπάρχει επόμενη ημέρα για το εργοστάσιο -σε περίπτωση που τα νυν αφεντικά του αρνηθούν να τηρήσουν τη νομιμότητα και προτιμήσουν να φύγουν- "πετάνε την μπάλα στην εξέδρα"

τόσο περισσότερα καράβια θα βλέπουμε στο λιμάνι της ΒΦΛ, τόσο περισσότερο "όμηροι" των περιστάσεων θα γίνονται και οι απολυμένοι αλλά και οι εργαζόμενοι εντός της βιομηχανίας,τόσο πιο πολύ θα μεγαλώνει η αβεβαιότητα σχετικά με το παρόν και το μέλλον της ΒΦΛ.

Και φυσικά, τόσο περισσότερο θα βολεύει αυτή η κατάσταση τα σχέδια του Λαυρέντη Λαυρεντιάδη (του ανθρώπου στον οποίο παραχωρήθηκε το εργοστάσιο το 2009) και των άλλων διαχειριστών των εγκαταστάσεων της ΒΦΛ. Όποια και αν είναι αυτά -είτε μετατροπή του σε "μπλεντεράδικο" και ενσακκιστήριο με κλείσιμο των παραγωγικών μονάδων είτε ακόμα και ολικό κλείσιμο της βιομηχανίας...

Από το ΠΑΜΕ Καβάλας εξεδόθη η παρακάτω ανακοίνωση:

Άλλη μια κυβερνητική απάτη του ΣΥΡΙΖΑ, αυτή του «νέου αέρα» που φύσηξε στα σχολεία με την εκλογή διευθυντών από τους συναδέλφους, διαλύεται αυτές τις μέρες με την κατάθεση και ψήφιση «νέου» νόμου για την επιλογή διευθυντών των σχολικών μονάδων.

Το σχέδιο νόμου που κατέθεσε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, βασίζεται σε όλο το αντιδραστικό νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει εδώ και χρόνια (βλ. Δημοσιοϋπαλληλικός Κώδικας, Καθηκοντολόγιο, ν.3848/10 – Διαμαντοπούλου, ν.4186/13 - Αρβανιτόπουλου). Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ όχι απλά δεν κατάργησε κανέναν από τους νόμους των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ αλλά φρόντισε να θωρακίσει το αντιλαϊκό οπλοστάσιο και με νέους νόμους (ν. 4354/15 – μισθολόγιο/φτωχολόγιο, ν. 4440/2016 – κινητικότητα, ν. 4369/16 – αξιολόγηση στο Δημόσιο).

Στην ουσία η κυβέρνηση επικαιροποιεί το νόμο 3848/10 της Διαμαντοπούλου. Αυτή η πολιτική είναι που καθορίζει τελικά το χαρακτήρα του σχολείου άρα και το ρόλο των διευθυντών. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο, θα κληθεί να εφαρμόσει ο Διευθυντής ενός Σχολείου και ακριβώς εδώ θα ελέγχεται από τους ανωτέρους του.

Συγκεκριμένα με το σχέδιο νόμου:

  • Γίνονται μια σειρά αυξομειώσεις στη μοριοδότηση των «αντικειμενικών κριτηρίων».
  • Επανέρχεται η «αμαρτωλή» διαδικασία της συνέντευξης από τα ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ με διευρυμένη σύνθεση (5+2 επιπλέον ορισμένα από την κυβέρνηση μέλη).
  • Καταργείται η μυστική ψήφος του συλλόγου και θεσμοθετείται ο «συμβουλευτικός ρόλος» του που δεν θα μετράει στην τελική βαθμολογία. Αποκλείονται από την ψηφοφορία οι αναπληρωτές!!

Η κριτική που κάνει στην κυβέρνηση η ΝΔ και η ΔΑΚΕ, για προχειρότητα και «ιδεοληψίες», αλλά και κριτική άλλων δυνάμεων ότι δήθεν γίνονται «βήματα προς τα πίσω», είναι βολική για την κυβέρνηση γιατί κρύβει το γεγονός ότι και με τον προηγούμενο αλλά και με το σημερινό τρόπο επιλογής ο διευθυντής θα κληθεί να υπηρετήσει ένα αντιλαϊκό – αντιεκπαιδευτικό πλαίσιο.

Δεν είναι τυχαίο ότι η επιλογή και αξιολόγηση των στελεχών εκπαίδευσης είναι μέρος του 4ου Μνημονίου για την εκπαίδευση – τριετές πρόγραμμα πλάι στα ζητήματα της εξοικονόμησης πόρων, την προώθηση της μαθητείας στη Τεχνική Εκπαίδευση, την αυτονομία της σχολικής μονάδας.

Ο Σύλλογος διδασκόντων θα καλείται σε ξεχωριστή συνεδρίαση να συντάσσει πρακτικό μέσα από το οποίο θα αποτιμά(!!) τη συμβολή στο εκπαιδευτικό έργο, την προσωπικότητα και τη γενική συγκρότηση του κάθε υποψηφίου. Η διαδικασία της «φανερής περιγραφικής αξιολόγησης» θα γίνεται στη βάση δεικτών αξιολόγησης μέσω ερωτηματολογίων τα οποία θα αποστέλλονται στα σχολεία μετά από Υπουργική Απόφαση. Η διαδικασία αυτή είναι εφαρμογή ακριβώς των διαδικασιών αξιολόγησης που προβλέπονται στο ν. 4369/16 –Βερναδάκη- για την αξιολόγηση στο Δημόσιο στο τμήμα που αφορά την αξιολόγηση του προϊσταμένου από τους υφισταμένους.

 Καλούμε του συναδέλφους να δυναμώσουν τον αγώνα απέναντι στο νέο Μνημόνιο για την Παιδεία. Απέναντι στην αξιολόγηση – κρατικό έλεγχο που στόχο έχει την προσαρμογή και του σχολείου στις ανάγκες αναπαραγωγής τους βαρβάρου εκμεταλλευτικού συστήματος.

  • Καλούμε τις ΕΛΜΕ και τους Συλλόγους να οργανώσουν την πάλη ενάντια στην αξιολόγηση.
  • Η ΟΛΜΕ και η ΔΟΕ στα πλαίσια της «αποχής από κάθε διαδικασία αξιολόγησης» που έχει κηρύξει η ΑΔΕΔΥ να καλέσουν τους συλλόγους να μην συντάξουν πρακτικά, να μην συμπληρώσουν ερωτηματολόγια, να μην αξιολογήσουν.

Η υπόθεση της αποτροπής της αντιδραστικής εξέλιξης αφορά και τη στάση των αιρετών στη διαδικασία των συνεντεύξεων, διαδικασία η οποία δεν πρέπει να νομιμοποιηθεί.

Η θέση του ΠΑΜΕ ήταν και είναι:

  • Δε συμμετέχουμε στη διαδικασία αξιολόγησης και σε καμιά περίπτωση, οι αιρετοί που εκλέχθηκαν με τα ψηφοδέλτια που στήριξε το ΠΑΜΕ δεν γίνονται αξιολογητές.

Βάζουμε παύλα (-) στη συνέντευξη. Παραβρισκόμαστε στη διαδικασία από τη σκοπιά της καλύτερης αποκάλυψης– ελέγχου– καταγγελίας.

Σελίδα 1 από 879

18274718 1341764845914000 5766178157548163906 N

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας