Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017
Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις (518)

Με τη συμμετοχή περίπου μισών από τα 55 δημοτικά σχολεία που προγραμματίστηκαν να δώσουν το παρόν στο διήμερο των εκδηλώσεων, ξεκίνησε το πρωί της Πέμπτης το 1ο Φεστιβάλ Παιχνιδιού που διοργανώνουν από κοινού Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, η Σχολική Σύμβουλος 40ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας. Οι περίπου 1000 μαθητές που βρέθηκαν στο κέντρο της Καβάλας το πρωί της Πέμπτης (από όλα τα σημεία του νομού -καθώς το παρόν έδωσαν ακόμα και μαθητές του 1ου δημοτικού σχολείου Λιμένα) είχαν την ευκαιρία να παίξουν μια σειρά παιχνιδιών που στήθηκαν στον κήπο της αντιπεριφέρειας Καβάλας -με κατασκευές που είτε επιμελήθηκαν επί τόπου εθελοντές είτε προήλθαν από το χριστουγεννιάτικο διάκοσμο της Καβάλας- και τα οποία σχετίζονταν τόσο με γνώσεις και εκπαίδευση όσο και με ικανότητες όπως σημάδι σε στόχους. Ανάλογες κατασκευές στήθηκαν και στο πάρκο Φαλήρου, αν και εκεί έδωσαν το παρόν και σύλλογοι όπως το Λύκειο Ελληνίδων και ο Ναυτικός Όμιλος Καβάλας -τα μέλη του οποίου έδωσαν την ευκαιρία σε μαθητές νηπιαγωγείων να μπουν σε μια μικρή βάρκα και να τη χειριστούν.

Παράλληλα, πολλοί μαθητές γνώρισαν από πρώτο χέρι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στις μετακινήσεις τους στην Καβάλα τα άτομα με αναπηρία, χάρη στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Νομαρχιακός Σύλλογος ΑΜΕΑ Καβάλας -με μαθήματα περπατήματος με κλειστά μάτια και μπαστούνι, περπατήματος με τη βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων και μετακίνησης με αναπηρικό καροτσάκι. Οι εκδηλώσεις θα συνεχιστούν το απόγευμα της Πέμπτης και όλη την Παρασκευή, αν και ήδη οι διοργανωτές -που δηλώνουν πολύ ικανοποιημένοι από το επίπεδο συμμετοχής και οργάνωσης- έχουν πονοκεφαλιάσει με αφορμή την προγραμματισμένη για το πρωί της Παρασκευής επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλη Αποστόλου.

Πατήστε εδώ για να δείτε φωτογραφίες

Posted On Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 16:08 Γράφτηκε από τον

Με τη συμμετοχή 55 σχολείων και άνω των 2100 μαθητών από όλο το νομό Καβάλας (ακόμα και από το 1ο δημοτικό σχολείο Λιμένα Θάσου) θα διεξαχθεί στο πάρκο Φαλήρου το προσεχές διήμερο (Πέμπτη 25 και Παρασκευή 26 Μαΐου) το 1ο φεστιβάλ παιχνιδιού που διοργανώνουν από κοινού Το Γραφείο Σχολικών Δραστηριοτήτων της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καβάλας, η Σχολική Σύμβουλος 40ης εκπαιδευτικής περιφέρειας Καβάλας και ο Δήμος Καβάλας. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων παρουσιάστηκε σε συνέντευξη τύπου που δόθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της δημοτικής βιβλιοθήκης Καβάλας, στη διάρκεις της οποίας εκφράστηκε η ελπίδα η διοργάνωση να αποτελέσει θεσμό για την Καβάλα -και να καταφέρει, τα επόμενα χρόνια, να προσελκύσει ακόμα μεγαλύτερο αριθμό δημοτικών σχολείων και νηπιαγωγείων- και τονίστηκε το ότι τα συμπεράσματα από τις εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στη διάρκεια συνεδρίου που θα διεξαχθεί μέσα στη χρονιά με τη συμμετοχή των διευθύνσεων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης της περιφέρειας ΑΜΘ.

Το Φεστιβάλ που θα έχει διάρκεια δύο ημερών 25 και 26 Μαΐου 2017 και θα διεξαχθεί στους χώρους της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο και στο Πάρκο Φαλήρου. Τα πρωινά θα δεχτεί οργανωμένες επισκέψεις σχολείων, με 1900 μαθητές από την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Το απόγευμα θα είναι ανοικτό από τις 18:00-21:00 για το κοινό της Καβάλας με εργαστήρια παιχνιδιού, μουσικής, θεάτρου, κουκλοθεάτρου, αλλά και βιωματικών εργαστηρίων και σεμιναρίων. Και τις δυο μέρες θα δίνονται συναυλίες στο χώρο του φεστιβάλ.

Cf80cf81cf8cceb3cf81ceb1cebccebcceb1 Cf86ceb5cf83cf84ceb9ceb2ceaccebb Cf80ceb1ceb9cf87cebdceb9ceb4ceb9cebfcf8d

Posted On Τετάρτη, 24 Μαΐου 2017 09:35 Γράφτηκε από τον

Παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των δήμων Καβάλας και Παγγαίου, της περιφέρειας ΑΜΘ, του Επιμελητηρίου Καβάλας και της οργανωτικής επιτροπής του Kavala AirSea Show καθυστέρησε χαρακτηριστικά (η τελευταία υπογραφή "έπεσε" μόλις σήμερα το πρωί), οι προετοιμασίες για το Kavala AirSea Show 2017 βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, με τις τελευταίες λεπτομέρειες να αναμένεται να κανονιστούν εντός των επόμενων ημερών. Το μεσημέρι της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην αίθουσα συνεδριάσεων του πρώην νομαρχιακού συμβουλίου Καβάλας "Νικόλαος Μάρτης", παρουσία -πέραν του υπεύθυνου της διοργάνωσης Παναγιώτη Γεωργιάδη και εκπροσώπων των εθελοντών που θα βοηθήσουν τη διοργάνωση- της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα, της προέδρου της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασίας Ιωσηφίδου, της εκπροσώπου του δήμου Παγγαίου Λίας Δημητρακούδη, του αναπληρωτή αερολιμενάρχη Καβάλας και του προέδρου του Ναυτικού Ομίλου Καβάλας Κώστα Κεραμιδά.

Στη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Γεωργιάδης μίλησε για το πτητικό πρόγραμμα της διοργάνωσης -αναφέροντας ότι τα αεροπλάνα που θα πετάξουν φέτος θα είναι διπλάσια σε σχέση με πέρσι, χάρη στη συμβολή της Πολεμικής Αεροπορίας και της Αεροπορίας Στρατού, και ότι λόγω του Ραμαζανιού αλλά και της μη ετοιμότητας των διοργανωτών δε θα μπορέσουν φέτος να δώσουν το παρόν οι "Saudi Hawks"- και για τις εκδηλώσεις στο έδαφος και στη θάλασσα. Ειδικότερα, έγινε γνωστό ότι:

α) τις εκδηλώσεις στο έδαφος θα παρουσιάσει ο γνωστός ραδιοφωνικός παραγωγός Γιάννης Σερβετάς (μαζί με την Έμυ Καμπουρίδου),

β) ορισμένες από τις ναυτικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί είναι:

  • ιστιοπλοϊκός αγώνας με μεγάλα σκάφη ανοιχτής θαλάσσης (ανοιχτός και για το κοινό)
  • ιστιοπλοϊκός αγώνας με μικρά σκάφη
  • συμμετοχή των φουσκωτών του ΝΟΚ για επίδειξη διάσωσης από θαλάσσης,
  • επίδειξη αγώνων με μικρά σκάφη αρχικής εκπαίδευσης (παίδων),
  • επίδειξη κωπηλασίας με 10κωπες βάρκες, σε συνεργασία με τους Ναυτοπρόσκοπους

γ) το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα θα χρησιμοποιηθεί για επίδειξη αερομοντελισμού και στατική έκθεση ελικοπτέρων,

δ) στο φουαγιέ της ΠΕ Καβάλας θα φιλοξενηθεί ο 18ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Στατικού Μοντελισμού

ε) υπάρχει πρόβλεψη για παιδική ζώνη στο Πάρκο Φαλήρου και για μουσική βραδιά με συναυλία -κάτι που επαφίεται στις αρμοδιότητες της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ"

Posted On Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 17:31 Γράφτηκε από τον

Οι φετινές εκδηλώσεις μνήμης για την απελευθέρωση του Παγγαίου, που διοργάνωσε ο Δήμος Παγγαίου σε συνεργασία με τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής πραγματοποιήθηκαν χθες, Κυριακή, 21 Μαΐου 2017 στα  Μνημεία Μάχης της Τοπικής Κοινότητας Δωματίων, των οικισμών «Δημαράς» και Εξοχής καθώς και στο Ηρώο της κεντρικής πλατείας της Τοπικής Κοινότητας Παλαιοχωρίου. Οι επετειακές εκδηλώσεις έχουν ως στόχο την ανάδειξη σελίδων τοπικής Ιστορίας που αφορούν στην απελευθέρωση του Παγγαίου και την απότιση φόρου τιμής στους πεσόντες. Το «παρών» στις χθεσινές τελετές έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο αντιπεριφερειάρχης Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας, Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο δήμαρχος Παγγαίου, Φίλιππος Αναστασιάδης, αντιδήμαρχοι, περιφερειακοί, δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι του Στρατού, καθώς και πλήθος πολιτών. Ο δήμος Παγγαίου, ευχαριστεί θερμά τα μέλη του Δ.Σ του Πολιτιστικού Συλλόγου Δωματίων «Το Γεφύρι», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σιδηροχωρίου, του Προσφυγικού- Πολιτιστικού και Επιμορφωτικού Συλλόγου Εξοχής καθώς και του Πολιτιστικού Συλλόγων Παλαιοχωρίου για την καθοριστική συνδρομή τους, καθώς και για τα εδέσματα που προσέφεραν μετά το πέρας των τελετών

Posted On Δευτέρα, 22 Μαΐου 2017 14:29 Γράφτηκε από τον

Συμπληρώθηκαν 98 χρόνια από τη 19η Μαΐου 1919, ημέρα που ο Κεμάλ Ατατούρκ αποβιβάστηκε στην Τραπεζούντα και θεωρείται διεθνώς ως η ημέρα έναρξης της Γενοκτονίας των Ποντίων (αν και οι διώξεις και οι σφαγές είχαν ξεκινήσει αρκετά χρόνια νωρίτερα).

Και μπορεί να πέρασαν 98 χρόνια αλλά οι μνήμες δεν ξεχνιούνται -και οι απόγονοι όσων εξοντώθηκαν από τους Τούρκους δεν ξέχασαν και δεν ξεχνούν.

Για μια ακόμα χρονιά οι ποντιακοί σύλλογοι της Καβάλας (όπως και οι ποντιακοί σύλλογοι σε ολόκληρη την Ελλάδα) τίμησαν την επέτειο της Γενοκτονίας των Ποντίων, με την καθιερωμένη λαμπαδηφορία στους δρόμους της Καβάλας (με έναρξη από το άγαλμα του Πόντιου Ακρίτα στην οδό Τενέδου). Σημείο συνάντησης των ποντιακών συλλόγων -αλλά και απλών πολιτών, είτε Ποντίων στην καταγωγή είτε όχι (εκπροσώπηση υπήρξε και από τους Αρμένιους)- η κεντρική πλατεία της Καβάλας, με τραγούδια και χορούς να συμπληρώνουν το πρόγραμμα των εκδηλώσεων μνήμης. Όλοι όσοι μίλησαν στη διάρκεια της εκδήλωσης -μεταξύ αυτών ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θόδωρος Μαρκόπουλος, ο πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας Γιώργος Γραμμένος, εκπρόσωποι των ποντιακών συλλόγων της Καβάλας και ο διδάκτορας ανθρωπολογίας του πανεπιστημίου Princeton Νίκος Μιχαηλίδης- έστειλαν το δικό τους μήνυμα για την ανάγκη αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων από το σύνολο της παγκόσμιας κοινότητας.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/events#sigProIdd8013e63ce

Posted On Παρασκευή, 19 Μαΐου 2017 22:43 Γράφτηκε από τον

Στην τελική ευθεία για μια ακόμη πετυχημένη «Λευκή Νύχτα» στον Δήμο Παγγαίου, ο αντιδήμαρχος Χρήστος Μποσμπότης, η πρόεδρος της ΚΕΔΗΠ, Αποστολία Δημητρακούδη και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ελευθερούπολης, Φώτης Τουφεξής, συναντήθηκαν τη Δευτέρα 15 Μαΐου, στο Αμφιθέατρο «Φρίξος Παπαχρηστίδης» με τους επαγγελματίες της πόλης, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό, την ανταλλαγή απόψεων και την κατάθεση προτάσεων για την διοργάνωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 2 Ιουνίου 2017 στην Ελευθερούπολη.

Το πρόγραμμα της "Λευκής Νύχτας" έχει "κλειδώσει" σε μεγάλο βαθμό και δε διαφέρει ιδιαίτερα από τα όσα έλαβαν χώρα στη διάρκεια της πρώτης "Λευκής Νύχτας" που διεξήχθη πέρσι στην Ελευθερούπολη. Το μόνο που αλλάζει, όπως ήταν αναμενόμενο, είναι η κεντρική συναυλία -με τους "Ιμάμ Μπαϊλντί" να τραγουδάνε φέτος.

 Κοινή διαπίστωση αποτέλεσε η ανάγκη για στενή και γόνιμη συνεργασία, ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και οι επισκέπτες να απολαύσουν μια βραδιά γεμάτη ψυχαγωγικές εκδηλώσεις, ευχάριστες εκπλήξεις και δρώμενα, επωφελούμενοι, παράλληλα, των προσφορών των καταστημάτων. Στο πλαίσιο της διαλογικής συζήτησης που ακολούθησε, τονίστηκε ότι πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες, τόσο από πλευράς του Δήμου, όσο και του Εμπορικού Συλλόγου για την αναβάθμιση του θεσμού και συνεπώς την τόνωση της τοπικής αγοράς.

Posted On Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 06:53 Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Καβάλας «Δημωφέλεια» και το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ.) συμμετέχουν στον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2017. Η ημέρα εορτασμού των Μουσείων έχει οριστεί από το ICOM (International Council of Museum) η 18η Μαΐου. Το φετινό θέμα της Διεθνούς Ημέρας είναι «Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: τα Μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Στο πλαίσιο εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων το Δημοτικό Μουσείο Καβάλας και το Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας πραγματοποιούν τις παρακάτω εκδηλώσεις:

α) Περιήγηση στα απομεινάρια της Εβραϊκής Κοινότητας στην Καβάλα, (σε 12 σημεία της πόλης), με τίτλο «Η παρουσία των απόντων» και με αφετηρία το μνημείο των Εβραίων στην Καβάλα (Ερυθρού Σταυρού & Μητροπόλεως), την Παρασκευή 19 Μαΐου στις 19:00 μ.μ

Πολιτιστική περιήγηση: κ. Κομνηνός Απότας, Υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου του Δημοτικού Μουσείου Καβάλας.

Μέγιστος αριθμός συμμετοχών : 25 άτομα.

Πληροφορίες – συμμετοχές στο 2510 222706 και  2510 620680.

β) Εκδήλωση με τίτλο «Ο καπνός…. αλλιώς» - Εναλλακτικές χρήσεις του καπνού: φαρμακευτική, κοσμετολογία, γαστρονομία, το Σάββατο 20 Μαΐου 2017 στις 12:00 π.μ., στο Μουσείο Καπνού Δήμου Καβάλας (Κ. Παλαιολόγου 4).

Ομιλητές:

  • Δρ. Απόστολος Καλύβας, Ερευνητής, Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων, Γεωργικός Οργανισμός «Δήμητρα». «Η βελτίωση του καπνού ως εργαλείο παραγωγής καινοτόμων προϊόντων»
  • Σίσσυ Ρακιτζή, Πρόεδρος Φαρμακευτικού Συλλόγου Καβάλας. «Η φαρμακευτική χρήση του καπνού».
  • Παυλίνα Ιορδανοπούλου, Γεωπόνος-Τεχνολόγος, Αρωματοθεραπεύτρια. «Η εφαρμογή του καπνού στην αρωματοθεραπεία και στην κοσμετολογία»
  • Νικόλαος Φωτιάδης, Executive Chef της Διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος, Πρόεδρος του Ινστιτούτου του Ελληνικού Διατροφικού Πολιτισμού και Γαστρονομίας. «Τα καπνά στη σύγχρονη γαστρονομία»

Συντονιστής της εκδήλωσης ο κ. Μιχάλης Σαχσαμάνογλου, Αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Κοινωνικών Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού.

Posted On Πέμπτη, 18 Μαΐου 2017 01:26 Γράφτηκε από τον

Με την ευκαιρία του εορτασμού μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, θα πραγματοποιηθούν στο Νομό Καβάλας την 21ηΜαΐου 2017, οι παρακάτω εκδηλώσεις:

– Γενικός σημαιοστολισμός σε όλη την επικράτεια, από την όγδοη πρωινή ώρα έως τη δύση του ηλίου.

– Φωταγώγηση όλων των καταστημάτων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των καταστημάτων των Ν.Π.Δ.Δ. και των Τραπεζών, κατά τις βραδινές ώρες της 21ης Μαΐου 2017 έως τις πρωινές ώρες της επομένης.

Afisa Genoktonia Pontion 2017ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2017

Οι ποντιακοί σύλλογοι του Νομού θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση στο άγαλμα του «Ακρίτα του Πόντου» και εν συνεχεία λαμπαδηφορία προς την πλατεία Ελευθερίας, ως εξής:

19:30 Προσέλευση

19:45 Έναρξη λαμπαδηφορίας με προπορευόμενο άγημα της ελληνικής σημαίας. Τερματισμός στην πλατεία Ελευθερίας, όπου από τις 19:00 θα «ηχεί» η καμπάνα του Πόντου και θα προβάλλονται video με θέμα τη γενοκτονία

21:00 Χαιρετισμοί επισήμων

21:10 Ομιλία για τη γενοκτονία, από τον Δρ. Νίκο Μιχαηλίδη, καθηγητή Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Princeton των Η.Π.Α.

21:30 Απαγγελία ποιημάτων και τραγουδιών

21:50 Χορός Σέρρα

21:55 Τήρηση ενός λεπτού σιγής, ανάκρουση εθνικού ύμνου

22:00 Πέρας εκδήλωσης

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017

08:00 ΕΠΙΣΗΜΗ ΕΠΑΡΣΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην πλατεία Ελευθερίας

09:30 Απόδοση τιμών με μέριμνα της ΧΧΤΘΜ και της Φιλαρμονικής Δήμου Καβάλας

10:00 Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των αναιρεθέντων στη γενοκτονία, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αποστόλου Παύλου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Φιλίππων, Νεαπόλεως, Θάσου, κ. Προκοπίου. Ομιλία για τη γενοκτονία θα εκφωνήσει ο καθηγητής Πληροφορικής και αντιδήμαρχος Οικονομικών του Δήμου Καβάλας, Ηλίας Καλανταρίδης

11:30 Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του «Ακρίτα του Πόντου» (περιοχή ιχθυόσκαλας), από τον περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, τον αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, τον διοικητή της ΧΧ Τεθωρακισμένης Μεραρχίας, τη δήμαρχο Καβάλας, τον πρόεδρο του Τ.Ε.Ι. Α.Μ.-Θ., τον αστυνομικό διευθυντή Καβάλας, τον διοικητή της 2ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος, τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Καβάλας, εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, των ποντιακών οργανώσεων και των νομικών προσώπων που επιθυμούν να τιμήσουν την επέτειο. Τήρηση ΕΝΟΣ ΛΕΠΤΟΥ ΣΙΓΗΣ στη μνήμη των πεσόντων, ανάκρουση εθνικού ύμνου, πέρας τελετής

20.05 ΥΠΟΣΤΟΛΗ ΣΗΜΑΙΑΣ στην πλατεία Ελευθερίας

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΑΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΚΑΒΑΛΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΦΑΝΙΟΥ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 19 ΜΑΪΟΥ 2017

17:00 Εκδήλωση στο χώρο του «πάρκου της γενοκτονίας» στο Ορφάνι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΘΑΣΟΥ «Διογένης ο Σινωπεύς»

ΚΥΡΙΑΚΗ 21 ΜΑΪΟΥ 2017

09:30 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων στη γενοκτονία, στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Λιμένα Θάσου

11:00 Επιμνημόσυνη δέηση στο χώρο του μνημείου (περιοχή «ΞΕΝΙΑ»)

11:15 Κατάθεση στεφάνων

11:20 Ποντιακό μοιρολόι (λύρα-τραγούδι: Αδάμ Αποστολίδης)

11:25 Χαιρετισμοί

11:30 Ομιλία από τον Σάββα Μαυρίδη με θέμα: «Γενοκτονίες στον κόσμο και γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου»

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΝΕΣΤΟΥ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2016

19:30 Εκδήλωση για τη γενοκτονία και ομιλία του Δρ. Θεοφάνη Μαλκίδη, καθηγητή Κοινωνικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης

ΠΟΝΤΙΑΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΡΗΝΙΔΩΝ

ΚΥΡΙΑΚΗ 28 ΜΑΪΟΥ 2017

10:15 Τέλεση μνημόσυνου υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των αναιρεθέντων, στον Ιερό Ναό Αγίου Χριστοφόρου. Μετά το πέρας της λειτουργίας, θα ακολουθήσει πομπή στην πλατεία του ποντιακού ελληνισμού, όπου στο μνημείο της γενοκτονίας θα πραγματοποιηθεί ομιλία, ενώ στο τέλος θα παρατεθεί δεξίωση με ποντιακά εδέσματα

Posted On Τρίτη, 16 Μαΐου 2017 02:01 Γράφτηκε από τον

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, σε συνεργασία με τη Σχολή Κεραμικής «Γαία», διοργάνωσε με επιτυχία μια κοινή δράση με τίτλο: «Αποτυπώματα στον πηλό… αποτυπώματα στο χρόνο…», στο οικόπεδο Κρέη, το πρωί της Κυριακής. Η δράση περιελάμβανε εργαστήριο πηλού, μέσω του οποίου έγινε η γνωριμία με τα αποτυπώματα που έχουν αφήσει οι άνθρωποι επάνω σε αυτό το υλικό με όλες τις μορφές του (κεραμικά, γλυπτά, σφραγίδες κ.λπ.), από την αρχαιότητα έως σήμερα. Τα παιδιά -αλλά και οι μεγάλοι που έδωσαν το παρόν στη δράση- δούλεψαν με τον πηλό και δημιούργησαν τα δικά τους αποτυπώματα στο χρόνο, γνωρίζοντας παράλληλα τα ιστορικά μνημεία του οικοπέδου Κρέη και τη θέση τους στην πόλη, μέσα από έκθεση φωτογραφιών και σχεδίων.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/events#sigProId779445942d

To οικόπεδο Κρέη

Στο λεγόμενο οικόπεδο Κρέη, κοντά στις Καμάρες, σώζεται πολύ καλά ένα κομμάτι του μεσαιωνικού τείχους της Καβάλας. Αυτό το τείχος κτίστηκε στα χρόνια 1520-1536, επί Σουλεϊμάν Β΄ του Μεγαλοπρεπούς, για να μεγαλώσει η πόλη που στα αρχαία και στα βυζαντινά χρόνια κάλυπτε μονάχα τη χερσόνησο της Παναγίας. Αυτό το κομμάτι του τείχους φαίνεται καλά μετά τη συντήρησή του (κατά τα έτη 2007-2013, με χρηματοδότηση Ε.Σ.Π.Α.), αφού γκρεμίστηκαν αρκετά νεότερα κτίσματα. Το υπόλοιπο τείχος του πεδινού τμήματος έχει κατεδαφιστεί σταδιακά μετά το 1930, με την ανοικοδόμηση και τη διάνοιξη των δρόμων της σημερινής πόλης.

Posted On Δευτέρα, 15 Μαΐου 2017 16:49 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 37

18274718 1341764845914000 5766178157548163906 N

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας