Πέμπτη, 19 Οκτωβρίου 2017
Εκδηλώσεις

Εκδηλώσεις (608)

Ο Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας σε συνεργασία με την Έδρα UNESCO Con-E-Ect σας προσκαλούν στο

«Διεθνές Workshop για την ένταξη του Δέλτα, των Στενών και της ευρύτερης περιοχής του Νέστου στο πρόγραμμα MAB UNESCO»,

το οποίο θα πραγματοποιηθεί στη Χρυσούπολη στις 20 Οκτωβρίου.

 

Ο σκοπός διαχείρισης και ένταξης της ευρύτερης περιοχής του Δέλτα Νέστου και των Στενών Νέστου στο πρόγραμμα MAB/UNESCO είναι η διατήρηση της βιοποικιλότητας, η υδρονομική προστασία και η παροχή υπηρεσιών έρευνας και εκπαίδευσης. Επιπλέον, στόχος είναι η ανάπτυξη ήπιων δραστηριοτήτων αναψυχής και η τουριστική προώθηση, που παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης προστατευόμενων περιοχών, καθώς οι επισκέπτες μπορούν να σχετίσουν την επίσκεψή τους στην ευρύτερη περιοχή με την ημερήσια επίσκεψη στην περιοχή των Στενών του Νέστου και την περιοχή του δελταϊκού συστήματος του ποταμού Νέστου.

Τα οφέλη που θα προκύψουν από την ένταξη της περιοχής στο πρόγραμμα «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO θα είναι πολλαπλά. Η πρόταση θεωρείται ότι θα δημιουργήσει εξαιρετικά πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα και θα συμβάλει σημαντικά στην αναγνωρισιμότητα και εξωστρέφεια του συνόλου των περιοχών που συμμετέχουν σε αυτήν.

Στην προσπάθεια αυτή ήδη συμμετέχουν οι Δήμοι με γεωγραφικά σύνορα στον Νέστο: ΠΕ Καβάλας (Δήμος Νέστου, Δήμος Καβάλας) και ΠΕ Ξάνθης (Δήμος Τοπείρου, Δήμος Ξάνθης)

Είμαστε στη διάθεση σας για κάθε πρόσθετη πληροφορία, διευκρίνιση ή συνεργασία.

 

Επισήμανση: Η γλώσσα επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της διοργάνωσης είναι η Αγγλική.

Posted On Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου 2017 09:45 Γράφτηκε από τον

Στο πλαίσιο των ποικίλων εκδηλώσεων που πραγματοποιεί το ΝΠΔΔ «Κοινωνική Φροντίδα & Προσχολική Αγωγή Δήμου Παγγαίου», ολοκληρώθηκε σήμερα η πολύ πετυχημένη δράση «Περπάτησε μαζί μας» που διοργάνωσαν τα ΚΑΠΗ Δήμου Παγγαίου σε συνεργασία με το Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Καβάλας με έδρα την Ελευθερούπολη.

Οι συμμετέχοντες, με αφετηρία το ΚΑΠΗ Ελευθερούπολης, διένυσαν μια διαδρομή 2 περίπου χιλιομέτρων μέχρι τον Βιολογικό Ελευθερούπολης, ενώ κατά την επιστροφή έλαβαν μέρος σε μια σειρά διαδραστικών παιχνιδιών στο γήπεδο 5Χ5.

Αυτό που τονίστηκε από τους διοργανωτές ήταν ότι η εν λόγω δράση  απευθυνόταν σε όλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και φύλου, καθώς η πεζοπορία αποτελεί έναν από τους ασφαλέστερους και ηπιότερους τρόπους άσκησης, ενώ παρόμοιες δράσεις μπορούν  να αποτελέσουν ένα δίαυλο επικοινωνίας με στόχο την ενεργητική συμμετοχή καθώς και την ανάπτυξη σχέσεων αλληλεγγύης.

 Το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων μέσω της δράσης, είχε ως στόχο την ενεργοποίηση των συμμετεχόντων έτσι ώστε  να μεγαλώνουν με καλή υγεία ως ισότιμα μέλη, να αισθάνονται ικανοποίηση , να συμμετέχουν ως ενεργά μέλη της κοινωνίας και να απολαμβάνουν μία καλύτερη ποιότητα ζωής.
 Το «παρών» έδωσε, μεταξύ άλλων, ο γενικός γραμματέας του Δήμου, Γιώργος Καλλινικίδης

Posted On Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου 2017 19:59 Γράφτηκε από τον

Τις δεκαετίες του 80 και του 90 η οδός Ερυθρού Σταυρού ήταν "σημείο αναφοράς" για την καβαλιώτικη νεολαία. Όσοι έζησαν και πρόλαβαν εκείνα τα χρόνια είναι δύσκολο να ξεχάσουν τα ραντεβού τους μπροστά από το ξενοδοχείο "Ωκεανίς", τις καφετέριες και τα "ουφάδικα" και πολλά άλλα που σφράγισαν μια περίοδο που πολλοί αναπολούν με νοσταλγία.

Όταν, λοιπόν, ορισμένοι από αυτούς τους "πολλούς" ανέλαβαν πριν από περίπου ένα μήνα -με τη βοήθεια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης- μια πρωτοβουλία για την "αναβίωση" εκείνων των στιγμών, η ανταπόκριση ήταν απρόσμενα μεγάλη.

Συγκεκριμένες κατευθύνσεις για την "αναβίωση" δεν υπήρχαν -το μόνο που παρακινούσε τους διοργανωτές του event  ήταν η νοσταλγία, η διάθεση για επιστροφή (έστω και για μια βραδιά) στα χρόνια της νιότης τους και η επιθυμία για μια συνάντηση με τους παλιούς τους γνώριμους.

Το ραντεβού ορίστηκε, τελικά, για τις 9 το βράδυ του Σαββάτου μπροστά από το βίντεο κλαμπ "Ροζ Πάνθηρας" (εκεί που λειτουργούσε παλιά το καφέ "Λαφίτ"). Και η εικόνα που αντικρίσανε όσοι βρέθηκαν στην Ερυθρού Σταυρού ξάφνιασε -και ξάφνιασε ευχάριστα!

Αν και δεν έλειψαν οι "απώλειες" -από ανθρώπους που έζησαν εκείνα τα "χρόνια της αθωότητας", όπως τα έχουν βαφτίσει κατ' επανάληψη, αλλά έφυγαν είτε εκτός Καβάλας είτε εκτός Ελλάδας-, η Ερυθρού Σταυρού θύμισε και πάλι ορισμένες από τις "στιγμές δόξας" που έζησε τις περασμένες δεκαετίες. Μπορεί τα χρόνια να έχουν πλέον περάσει, ωστόσο το κέφι και η καλή διάθεση δεν έλειψαν από τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι -έστω και για μια βραδιά- έγιναν και πάλι έφηβοι! Το πεζοδρόμιο στο ρεύμα κυκλοφορίας προς το Πάρκο Φαλήρου είχε στην κυριολεξία "μποτιλιαριστεί" από τους -όρθιους στην πλειοψηφία τους- θαμώνες που είτε απολάμβαναν το ποτό τους είτε χόρευαν στους ρυθμούς μουσικής των 80s, ενώ επιστρατεύτηκε ακόμα και η Τροχαία Καβάλας για την διευκόλυνση της κυκλοφορίας των οδηγών.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόσημο της διοργάνωσης κρίνεται ως θετικό, με τους διοργανωτές αλλά και τους παρευρισκόμενους να ανανεώνουν-είτε δια ζώσης είτε μέσα από τις αναρτήσεις τους στο Facebook- το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/events#sigProId761b483c32

Posted On Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2017 10:12 Γράφτηκε από τον

"Στροφή" στην τοπική ιστορία πραγματοποιούν, εδώ και αρκετό καιρό, οι δήμοι στον νομό Καβάλας, καθώς μετά τον δήμο Παγγαίου (πέρσι τέτοιο καιρό) και ο δήμος Νέστου διοργανώνει τη δική του 1η συνάντηση τοπικής ιστορίας. Η συνάντηση θα ξεκινήσει το απόγευμα της Παρασκευής και θα ολοκληρωθεί το απόγευμα του Σαββάτου (με ομιλίες γνωστών ιστορικών και ερευνητών για πλήθος θεμάτων που αφορούν την αρχαία αλλά και την νεότερη και σύγχρονη ιστορία των περιοχών που ανήκουν γεωγραφικά και διοικητικά στον δήμο Νέστου).

Το πρόγραμμα του συνεδρίου έχει ως εξής:

7ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

17.15 – 17.30 Προσέλευση – εγγραφές συνέδρων

17.30 – 17.40 Αγιαστική Τελετή

17.45 – 18.00 Καλωσόρισμα από την χορωδία του Συλλόγου Θρακιωτών

 • 1 τραγούδι Ηπειρώτικο, 1 τραγούδι Θρακιώτικο, 1 Ποντιακό, 1 Μικρασιάτικο, 1 Σαρακατσάνικο

18.30 Χαιρετισμοί

 • Ευάγγελος Τσομπανόπουλος, Δήμαρχος Δήμου Νέστου
 • Εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου
 • Εμμανουήλ Βαρβούνης, Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ.
 • Εκπρόσωπος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών
 • Νικόλαος Ρουδωμέτωφ, ιδρυτής του Ιστορικού και Λογοτεχνικού Αρχείου Καβάλας
 • Χρυσούλα Χαραλάμπους, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους Νομού Καβάλας

Α΄ Συνεδρία – Προεδρείο: Αγγελική Δεληκάρη – αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος

Η ιστορική πορεία της επαρχίας Νέστου από την Αρχαιότητα έως και την Οθωμανική περίοδο

19.00 – 19.15  Πούλιος Βασίλειος, Μεγγίδης Διαλεκτός-Δημήτριος, Κοσμίδου Ευτυχία: Θρακικό Νεκροταφείο ανθρώπων, αλόγων και αμαξών στο Λιθοχώρι Καβάλας

19.15 - 19.30 Ξανθοπούλου Παρασκευή: Μυθικοί και ιστορικοί χρόνοι για την περιοχή μας  - επαρχία Νέστου

19.30 – 19.45 Κοντοστέλιος Εμμανουήλ,  Βελκιάδου Ελισάβετ: Η ιστορία του χωριού «Δουκάλιο» από την αρχαιότητα και μέχρι την απελευθέρωση, μέσα από τις ιστορικές – εκκλησιαστικές πηγές και τα αρχαιολογικά ευρήματα

19.45 – 20.00 Δαδάκη Σταυρούλα,  Λυχούνας Μιχαήλ: Η διέλευση της Εγνατίας οδού και οι σταθμοί της

20.00  – 20.15 Λυμπεράκης Θεόδωρος: Άγνωστες σελίδες από την οθωμανική περίοδο της ιστορίας του Νέστου – Το Σαρή - σαμπάν

20.15 – 20.30 Βαρυπάτης Στέλιος: Ένας μυστηριώδης οικισμός... η «χαμένη» Αχμέντ Αμπάντ

20.30 – 20.45 Αρχιμανδρίτης Παύλος Κίτσος: Η εκκλησιαστική Ιστορία της επαρχίας Νέστου

20.45  – 21.00 Αγγελούδη – Ζαρκάδα Σαπφώ: Οθωμανικά  Διοικητήρια  στον  Ελληνικό  χώρο.  Το Διοικητήριο  Χρυσούπολης

21.00 – 21.15 Γκόρδης Χρήστος: Άφιξη των Ηπειρωτών στην Επαρχία Νέστου

21.15 – 21.30 Συζήτηση

2η Ημέρα. ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Β΄ Συνεδρία – Προεδρείο: Θεοφάνης Μαλκίδης -  Κωνσταντίνος Χιόνης

Η Επαρχία Νέστου μετά την Απελευθέρωση

10.00 – 10.15 Δεληκάρη Αγγελική: Το χρονικό της απελευθέρωσης της Χρυσούπολης από τους Τούρκους με βάση τα ημερολόγια της Όγδοης Μεραρχίας Στρατού

10.15 – 10.30  Βλαχόπουλος Ιορδάνης: Τα φώτα του Σαρή Σαμπάν

10.30 – 10.45 Ζιάγκος Ηλίας: Η κοινότητα Χρυσούπολης την περίοδο του Μεσοπολέμου μέσα από το Αρχείο της εφημερίδας ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

10.45 – 11.00 Παπακοσμάς Κωνσταντίνος: Οι συγκοινωνίες μέσων μαζικής μεταφοράς στην περιοχή του Νέστου (Μια ιστορική αναδρομή σε πρόσωπα και γεγονότα στην διάρκεια ενός αιώνα. Από το Σάλι .. στην Fraport και από τα καΐκια στα αμφίπλωρα πλοία)

11.00 – 11.15  Σμάλης Αθανάσιος – Καψάλη Δέσποινα : Καρυαί – Καράμπεη – Νέα Καρυά (Ακολουθώντας τα βήματα των παππούδων μας)

11.15 – 11.30 Κουσκουράς Σοφούλης: Από το Εσκί Σαρίσαμπάν στο Σαρίσαμπαν 

11.30 – 11.45 Μαρινάκης Μέναδρος: Κεραμωτή, ο μόνος μη μουσουλμανικός, μη οργανωμένος οικισμός στην επαρχία Νέστου

11.45  – 12.00 Γεωργιάδης Θεοφάνης: Ιστορία της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης στην περιοχή του Νέστου

12.00 – 12.15 Βαβελίδης Μιχαήλ: Μεταλλευτικές στοές στον Ορεινό Όγκο του Δήμου Νέστου

12.15 – 12.30 Χιόνης Κωνσταντίνος: Ο Μακεδονικός Αγώνας στον Καζά Χρυσούπολης

12.30 - 12.45 Απότας  Κομνηνός: Η σχολική οργάνωση της επαρχίας Νέστου στις αρχές του 20ου αιώνα μέσα από το αρχείο του Υπουργείου των Εξωτερικών

12.45 – 13.00

Καφές – Διάλειμμα

Γ΄ Συνεδρία – Προεδρείο: Αναξαγόρας Ελένας – Γεωργιάδης Θεοφάνης

 Κατοχή – Εμφύλιος στην Επαρχία Νέστου

13.15 – 13.30  Δαγδεβερένης Δημήτριος: Ο Εμφύλιος πριν τον Εμφύλιο: Διαστάσεις της εμφύλιας διαμάχης στην επαρχία Νέστου κατά τα έτη 1941 -1946

13.30 – 13.45 Αμπεριάδης Παναγιώτης: Οι μορφές και οι πρακτικές βίας της βουλγαρικής κατοχής στην επαρχία Νέστου Καβάλας κατά την περίοδο 1941-1944. Η προσπάθεια αφελληνισμού των κατοίκων μέσω της διοίκησης, των οικονομικών συναλλαγών, της εκπαίδευσης και της εκκλησίας

13.45 – 14.00 Καραγιαννακίδης Νικόλαος: «’Εξ ου προκύπτει η  επιβεβλημένη εκκένωσις ορισμένων χωρίων»: μετακινήσεις πληθυσμών στην Επαρχία Νέστου, στη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου

14.00 – 14.15 Τσουμπάκης Νικόλαος: Από τα ερείπια στη μεταπολεμική ανασυγκρότηση. Τα εκτελεσθέντα έργα και η ανάπτυξη ενός νεογέννητου Δήμου. Το παράδειγμα της Χρυσούπολης 1946 – 1956

14.15 – 14.30 Χαρπαντίδης Κοσμάς: Η πολιτιστική κίνηση στην Χρυσούπολη και την επαρχία Νέστου,

την περίοδο της μεταπολίτευσης

14.30  - 14.45 Συζήτηση

Διάλειμμα – Ελαφρύ γεύμα – καφές στον χώρο του φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου

Δ΄ Συνεδρία – Προεδρείο: Παρασκευή Ξανθοπούλου – Κοντοστέλιος Εμμανουήλ

Οι άνθρωποι της Επαρχίας Νέστου

16.45–17.00 Κοζαρίδου Μαρία: Παρουσίαση, από θέση αναγνώστη-ενεργού πολίτη, των δύο συγγραφικών εγχειρημάτων του Χρήστου Κοζαρίδη: α) “Επαρχία Νέστου από τα ομηρικά χρόνια ως το 1940,Συμβολή στην Τοπική Ιστορία” και β) Από την Ανατολική Θράκη στην Επαρχία Νέστου , Ιστορική - κοινωνική -λαογραφική περιήγηση στους τόπους καταγωγής των Ανατολικοθρακιωτών της Επαρχίας Νέστου   

17.00 – 17.15 Πιστίκη Μαρία: Σεργιάνι στα φαρδιά τ΄ αλώνια της Θρακιώτικης Παράδοσης

17.15 – 17.30 Αναστασιάδου Φωτεινή: Παντέλ Αγάς – Ο αντάρτης του Πόντου

17.30 – 17.45 Μαλκίδης Θεοφάνης : Γενοκτονία και εκδίωξη: Η εγκατάσταση των Ποντίων προσφύγων στους οικισμούς της Δημοτικής Ενότητας Ορεινού του Δήμου Νέστου

17.45 – 18.00 Αμοιρίδης Χαράλαμπος -  Μακρίδου Γρηγορία : Ιστορία των Ποντίων της Χρυσούπολης Καβάλας

18.00 – 18.15 Κούτρας Νικόλαος:  Προσέγγιση στην Ιστορία του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Ορεινής Λεκάνης και της ευρύτερης περιοχής πριν και μετά την ανταλλαγή

18.15 – 18.30 Κρητικού Βίκυ: Μικρασιατικός Γέροντας: Η ιστορία, οι άνθρωποι, ο ξεριζωμός - Μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση

18.30 – 18.45 Μυλωνάς Βασίλειος: Ξεριάς –Λιθοχώρι – Αβραμηλιά

18.45 – 19.00 Ρόιδου Βασιλική: Σαρακατσάνοι ή Σαρακατσαναίοι Δήμου Νέστου

19.00 – 19.15 Συζήτηση

Σύνοψη – συμπεράσματα Συνεδρίου 

Κλείσιμο του Συνεδρίου

Κυριακή 15 Οκτωβρίου 2017

10.00 π.μ. (τόπος  συγκέντρωσης το Δημοτικό Θέατρο)

Επίσκεψη των εισηγητών και του κοινού σε ιστορικά μνημεία – Αξιοθέατα της Επαρχίας Νέστου  

 1. Παλιό Διοικητήριο (Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης)
 2. Καμπαναριό Αγίου Δημητρίου
 3. Παλιό 1ο Δημοτικό Σχολείο Χρυσούπολης (επίσκεψη στο σπάνιο φωτογραφικό αρχείο του Συλλόγου Ηπειρωτών επαρχίας Νέστου αναφορικά με την ιστορία της Χρυσούπολης)
 4. Κτήριο Τράπεζας Πειραιώς (πρώην ΑΤΕ – συγκρότημα Ζαχαριάδη)
 5. Παλιός Ξεριάς
 • Αρχοντικό Μαμούτ Αγά
 • Εκκλησία Αγίου Γεωργίου Παλιού Ξεριά
 1. Επίσκεψη στην Μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος (Νικητές)
 2. Οθωμανική Κρήνη στους Νικητές
 3. Εκκλησία Αγίου Γεωργίου στην Πετροπηγή
 4. Λαογραφικό Αγροτικό Μουσείο Πετροπηγής

Οργανωτική Επιτροπή:

 1. Ψυλλίδου Ελένη
 2. Κοντοστέλιος Εμμανουήλ

Επιστημονική Επιτροπή:

 1. Δεληκάρη Αγγελική, Επίκουρη Καθηγήτρια Τμήματος Ιστορίας – Αρχαιολογίας Α.Π.Θ.
 2. Ελένας Αναξαγόρας, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Δ.Π.Θ.
 3. Αρχιμανδρίτης  Παύλος Κίτσος, Θεολόγος
 4. Δαγδεβερένης Δημήτριος, Ιστορικός
 5. Κοντοστέλιος Εμμανουήλ, υποψήφιος Διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιόνιου Πανεπιστημίου
Posted On Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 11:26 Γράφτηκε από τον

Η Σχολική Σύμβουλος αγγλικής γλώσσας της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας Δρ Ευαγγελία Γκαντίδου και η Ένωση Εκπαιδευτικών Αγγλικής Γλώσσας Καβάλας (ΕνΕΑΓΚ), σας προσκαλούν στη Διημερίδα που συνδιοργανώνουν  στις 20-21 Οκτωβρίου στην Καβάλα με θέμα:

                                       «Η Πολυπολιτισμικότητα στην Εκπαίδευση με έμφαση την Εκπαίδευση των Παιδιών Προσφύγων»

με την υποστήριξη του Περιφερειακού Επιμορφωτικού Κέντρου Καβάλας και του Τμήματος Μορφωτικών Υποθέσεων της Πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Αθήνα .

Για συμμετοχή στα εργαστήρια παρακαλούμε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της Διημερίδας και να υποβάλετε αίτηση. Δεδομένου του περιορισμένου αριθμού συμμετεχόντων στα εργαστήρια, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 1ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 20 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Αίθουσα Εκδηλώσεων Δημοτική Βιβλιοθήκης Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός»

18:00 - 18:30

Προσέλευση - Χαιρετισμοί

18:30 - 19:30

Κεντρική ομιλία με τίτλο:

«Τα παιδιά των προσφύγων: τα δικά μας παιδιά»

Σκέψεις πάνω στην εκπαιδευτική πράξη με αφορμή την πρόσφατη παρουσία των παιδιών προσφύγων στο ελληνικό σχολείο.

Γεώργιος Μαυρομμάτης - Επίκουρος Καθηγητής Μειονοτικής και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης στη Σχολή Επιστημών Αγωγής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

19:30 - 20:30

Συζήτηση

 

Τέλος Εργασιών 1ης Ημέρας

 

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 2ΗΣ ΗΜΕΡΑΣ - ΣΑΒΒΑΤΟ 21 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2017

Περιφερειακό Επιμορφωτικό Κέντρο (Π.Ε.Κ.) Καβάλας

10:00 - 10:15 - Προσέλευση 10:15 - 10:45 - Εισηγήσεις

Αίθουσα 1: «Προωθώντας την Πολυπολιτισμικότητα στην Πολύγλωσση τάξη»

Δρ Αγάπιος Οικονομίδης - Σχολικός Σύμβουλος αγγλικής γλώσσας Β. Αιγαίου

Αίθουσα 2: "Multicultural classroom: from the English Language teacher's perspective -Tutorial tips"

Χρυσούλα Λάζου - Εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

11:00 - 13:00 - Βιωματικά Εργαστήρια / Συζήτηση

Αίθουσα 1: «Η διδασκαλία της Ελληνικής ως Ξένης: τεχνικές και μέθοδοι μιας ολιστικής προσέγγισης της γλώσσας»

Βασιλική Αραμπατζή - Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» του τμήματος, του τμήματος, Επιστήμες της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δ.Π.Θ με ειδικότητα «Εκπαίδευση στη Διαπολιτισμική Ετοιμότητα».

Αίθουσα 2: «Εκπαίδευση προσφύγων εφηβικής ηλικίας: χαρακτηριστικά εκπαιδευόμενων και προϋποθέσεις σχεδιασμού διδασκαλίας»

Ελίνα Τσαχιρίδου -- Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ «Καινοτόμες Παιδαγωγικές Προσεγγίσεις σε Πολυπολιτισμικά Εκπαιδευτικά Περιβάλλοντα» του τμήματος, Επιστήμες της Εκπαίδευσης στην Προσχολική Ηλικία του Δ.Π.Θ με ειδικότητα «Εκπαίδευση στη Διαπολιτισμική Ετοιμότητα»

Αίθουσα 3: "Dealing with Diversity: meaning in the mullti-lingual and multi-cultural classroom"

Leonard Meachim - Εκπαιδευτικός αγγλικής γλώσσας Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Τέλος Εργασιών 2ης Ημέρας

Posted On Τετάρτη, 11 Οκτωβρίου 2017 23:29 Γράφτηκε από τον

Πέρασαν ήδη περίπου 40 ημέρες από την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χρωμάτων που διοργάνωσαν τα "τρομερά παιδιά" της Action Team με την υποστήριξη του δήμου Καβάλας, της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" και της Λέσχης Φιλάθλων Καβάλας (μια εκδήλωση που πέρασε από "40 κύματα", εξαιτίας χειρισμών που θα σχολιάσουμε παρακάτω), και ήδη άρχισαν να τίθενται οι βάσεις για μια ακόμα πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα διοργάνωση!

Ο λόγος για το Park Food Festival, μια εκδήλωση που αναμένεται να διεξαχθεί τον ερχόμενο Ιούλιο (μιας και χρειάζεται αρκετός καιρός για την προετοιμασία της) και θα έχει ως κύριο αντικείμενό της το φαγητό (σε συνδυασμό με την μουσική)!

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην σελίδα της διοργάνωσης, το Park Food Festival είναι μια γιορτή με θέμα το φαγητό και την μουσική. Ένα φεστιβάλ με πολλές επιλογές για τους επισκέπτες από τις «γεύσεις του δρόμου» σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο, το πάρκο Φαλήρου. Το Park Food Festival προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία γευσιγνωσίας έχοντας μεγάλη ποικιλία από «κουζίνες και bar του πάρκου». Όλες τις ημέρες θα ¨ντύνουν¨ την χαρούμενη εορτή μας, με τις εξαιρετικές τους μουσικές, καταξιωμένοι καλλιτέχνες. Μια νέα εκδήλωση με πολλές εκπλήξεις, δρώμενα και μικρά happening από την Action Team.

Αναλυτικότερα, το σκεπτικό της διοργάνωσης είναι να "γεμίσει" το Πάρκο Φαλήρου με πάγκους στους οποίους διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος αλλά και παραγωγοί τοπικών προϊόντων θα προσφέρουν εδέσματα στους επισκέπτες έναντι ενός μικρού αντιτίμου, που θα διατεθεί αποκλειστικά για φιλανθρωπικούς σκοπούς -κάτι απολύτως αναμενόμενο, αν θυμηθεί κανείς ότι οι νεαροί εθελοντές της Action Team (παιδιά-μαθητές λυκείου και γυμνασίου) ξεκίνησαν την δράση τους όντες μέλη του Συλλόγου για το Παιδί και την Οικογένεια "ΠΝΟΗ". Η διοργάνωση αναμένεται να διαρκέσει, σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, 3 ημέρες ενώ ήδη έχει μια μεγάλη κινητοποίηση από πλευράς των παιδιών της Action Team για την εξεύρεση ιδιωτών χορηγών που θα στηρίξουν οικονομικά την διοργάνωση -με αποκλειστικό στόχο την κάλυψη των εξόδων της. Το πρόγραμμα της όλης διοργάνωσης θα "διανθιστεί" από τους ήχους τοπικών -και όχι μόνο- μουσικοχορευτικών σχημάτων. Αξίζει να αναφερθεί ότι αντίστοιχες διοργανώσεις διεξάγονται τα τελευταία χρόνια στην Αθήνα και στην Θεσσαλονίκη (με την επωνυμία "Street Food")

22308769 1429800177133119 5968904514084697172 N

Σχόλιο γράφοντος: Ελπίζουμε, βέβαια, να κατοχυρώσουν άμεσα το όνομα της διοργάνωσης τα μέλη της Action Team, καθώς -όπως αναφέραμε και προηγουμένως- το "Φεστιβάλ Χρωμάτων" -ή "Colors Festival"- παραλίγο να μην διεξαχθεί λόγω της γνωστής ιστορίας με τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι διοργανωτές μιας αντίστοιχης εκδήλωσης που διεξάγεται στην Αθήνα από το 2015 λόγω...κατοχύρωσης του ονόματός της.

Καλό είναι να αναφερθούμε (εν συντομία, καθώς το θέμα του άρθρου μας είναι το Park Food Festival) στο ιστορικό της όλης αυτής υπόθεσης, μιας και -κατά τη γνώμη μας- ο όλος χειρισμός της (όχι από τα παιδιά της Action Team -τα οποία δεν ήταν δυνατόν να γνωρίζουν αν το όνομα "Colors Festival" ήταν κατοχυρωμένο νομικά) είναι ενδεικτικός του πώς λειτουργούν, πολλές φορές, όσοι ασχολούνται με τα κοινά και τον τοπικό πολιτικό βίο.

Θυμίζουμε ότι για πρώτη φορά το θέμα της ονομασίας του Colors Festival Kavala τέθηκε για πρώτη φορά...στις 11 Αυγούστου (έναν μήνα, δηλαδή, πριν τη διεξαγωγή του), όταν στη διάρκεια της συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" ο Γιάννης Μούτλιας -μέλος της παράταξης "Ο τόπος της Ζωής μας" του Μάκη Παπαδόπουλου- αναφέρθηκε στην νομική κατοχύρωση του ονόματος "Colors Festival", με την πρόεδρο της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου να δηλώνει ότι είχε υπόψη της αυτό το πρόβλημα και ότι επρόκειτο -όπερ και έγινε- να εγκριθεί ένα κονδύλι της τάξης των 1800 € για την πληρωμή πνευματικών δικαιωμάτων...στη Θεσσαλονίκη! Το όλο θέμα "ξεχάστηκε" -μιας και στις 11 Αυγούστου οι περισσότεροι δημοσιογράφοι βρίσκονταν σε...διακοπές και δεν έμαθαν τίποτα για το ΔΣ της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ"- και, κατά πάσα πιθανότητα, δεν επρόκειτο να δει το φως της δημοσιότητας αν δεν κατατίθεντο τα ασφαλιστικά μέτρα (2 ημέρες πριν την διεξαγωγή του "Colors Festival Kavala"!)

Συνοψίζοντας, και οι 2 πλευρές θεωρούμε ότι χειρίστηκαν το όλο θέμα με εντελώς λάθος τρόπο (εκθέτοντας, με αυτό τον τρόπο, μια ομάδα παιδιών λυκείου και γυμνασίου που έχουν αποφασίσει να σηκωθούν από τον καναπέ τους και να αφήσουν το δικό τους στίγμα στην Καβάλα):

α) η διοίκηση της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" θα μπορούσε πολύ εύκολα να ενημερώσει άμεσα τα μέλη της Action Team για το κώλυμα με την ονομασία της διοργάνωσης (μιας και αυτά την είχαν επιλέξει), ούτως ώστε να επιλεχτεί έγκαιρα μια άλλη ονομασία. Ωστόσο προτίμησε να πληρώσει πνευματικά δικαιώματα με δημόσιο χρήμα (το γεγονός, μάλιστα, ότι τα χρήματα αυτά δόθηκαν σε δικηγορικό γραφείο με έδρα την Θεσσαλονίκη, την ώρα που η κατοχύρωση του ονόματος έγινε από εταιρεία που εδράζει στην Αθήνα δεν έχει σχολιαστεί επαρκώς) και να βάλει το όλο θέμα "κάτω από το χαλί" -διακινδυνεύοντας, μάλιστα, την διεξαγωγή του Φεστιβάλ Χρωμάτων, όπως αποδείχτηκε εκ των υστέρων.

β) Και ο κ. Μούτλιας, όμως, δεν το χειρίστηκε καθόλου καλά το όλο θέμα, μιας και αντί να επανέλθει στο ζήτημα της κατοχύρωσης του ονόματος "Colors Festival" (είτε ο ίδιος του είτε μέσω της παράταξης "Ο Τόπος της Ζωής μας", μιας και ο Μ. Παπαδόπουλος έχει ανοίξει από καιρό "μέτωπο ενάντια στην κ. Ιωσηφίδου και το όλο θέμα έμοιαζε να "προσφέρεται" για δημοσιότητα και για διαξιφισμούς) προτίμησε να σωπάσει και να "θυμηθεί", μέσω Facebook, ότι είχε καταγγείλει (με ύφος "Εγώ σας τα έλεγα") το όλο θέμα...αμέσως μετά την κατάθεση των ασφαλιστικών μέτρων (δηλ. κατόπιν εορτής)!

Η ενέργεια αυτή μπορεί σε κάποιους να φαντάζει ακατανόητη, αλλά το γεγονός ότι το δικόγραφο των ασφαλιστικών μέτρων υπεγράφη μεν από δικηγόρο Αθηνών αλλά κατατέθηκε στην "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" από...το δικηγορικό γραφείο του κ. Μούτλια (όπως ομολόγησε και ο ίδιος του) μόνο ως σύμπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί...

Posted On Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017 23:18 Γράφτηκε από τον

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 6 Οκτωβρίου 2017 στις 8 μ.μ. στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας διάλεξη του Καθηγητή Φιλοσοφίας του ΑΠΘ κ. Βασίλη Κάλφα με τίτλο «Ο Πλάτων και οι επιστήμες της εποχής του», που συνδιοργάνωσαν ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Καβάλας, το Παράρτημα Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας, το Μεταπτυχιακό του ΤΕΙ ΑΜΘ με τίτλο «Διδακτική, Παιδαγωγική και Τεχνολογίες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών», και η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας.

Προλόγισε η Πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Καβάλας κα. Βίκυ Γιαρίμπαμπα, τονίζοντας ότι ο ομιλητής είναι «δάσκαλός» της (όπως και πολλών άλλων μέσα στην αίθουσα) και ευχήθηκε να χαρούμε όλοι το φιλοσοφικό ταξίδι στην «Ιθάκη» μέσα από τα λόγια του εξαίρετου ομιλητή. Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Παραρτήματος Καβάλας της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρίας κ. Βασίλης Τσιάντος, καθηγητής Μαθηματικών του ΤΕΙ ΑΜΘ, ο οποίος είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ο Πλάτων, αλλά και ο Πυθαγόρας, ελκύουν τους μαθηματικούς. Στην φιλοσοφία των μαθηματικών κυριαρχεί ο Πλατωνισμός ακόμη και σήμερα, όπως λέει ο Πώλ Μπέρναϋς στο έργο του “On Platonism in Mathematics”». Επίσης,  τόνισε ότι ο Πλάτων ήταν ιδιοφυΐα, όπως λέει ο W W Tait στο άρθρο του «Noesis: Plato on Exact Sciences», 2002». Για τον ομιλητή κ. Κάλφα σημείωσε ότι «τον θεωρούμε το «το νούμερο ένα στην ελληνική φιλοσοφία και ειδικά στον Πλάτωνα από όλους τους εν ενεργεία πανεπιστημιακούς στον χώρο της φιλοσοφίας».

Σε μία κατάμεστη αίθουσα (ένα χώρο ιδανικό για τέτοιου είδους εκδηλώσεις, μετά τις άοκνες προσπάθειες της Προϊσταμένης της Δημοτικής Βιβλιοθήκης κ. Κατερίνας Κουμανίδου) ο ομιλητής κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού μέχρι το τέλος, με την ευγλωττία του και τον κατανοητό από όλους τρόπο παρουσίασης του θέματος. Όσα ανέπτυξε ο κ. Κάλφας ήταν ιδιαίτερα σημαντικά και το παρόν δελτίο τύπου αδικεί κατά κάποιο τρόπο τον ομιλητή, διότι αναφέρουμε σύντομα μόνο μερικά σημεία. Μεταξύ άλλων σημειώνουμε ότι τόνισε την αξία των μαθηματικών και μάλιστα τα τοποθέτησε στο ίδιος ύψος/επίπεδο με την φιλοσοφία. Χαρακτηριστικά είπε ότι τα μαθηματικά ξεκινούν από αξιώματα και αιτήματα και πάνω σε αυτά θεμελιώνεται όλη η μαθηματική επιστήμη, η οποία αναγνωριζόταν σαν μία από τις λίγες επιστήμες την εποχή του Πλάτωνα. Σημείωσε ότι ο Πλάτων στην Πολιτεία αναφέρει ότι η μελέτη των μαθηματικών για τους φύλακες θα διαρκούσε δέκα χρόνια, και στην συνέχεια οι φύλακες θα προχωρούσαν στην μελέτη της φιλοσοφίας (διαλεκτική). Αναφέρθηκε εκτεταμένα στον διάλογο του Πλάτωνα «Μένων» για να συνδέσει την άποψή του Πλάτωνα περί γνώσης – ανάμνησης. Εν συντομία, ανέλυσε το πείραμα του Σωκράτη με τον δούλο του Μένωνα (διπλασιασμός εμβαδού του τετραγώνου με δεδομένη πλευρά). Τόνισε ότι η λέξη υπόθεση (λέξη που αναφέρεται συχνά στον Πλάτωνα, «Φαίδων», «Μένων», κ.λπ.) δεν έχει την έννοια που δίνουμε στην καθομιλουμένη, αλλά ότι θεωρούμε κάτι σαν δεδομένο και από αυτό χτίζουμε τα επόμενα βήματα (θεωρήματα, κ.λπ.). Για την θεωρία του Πλάτωνος περί Ιδεών τόνισε ότι είναι από σημεία τα οποία κάποιος τα αποδέχεται ή όχι και ότι είναι πολύ δύσκολο να αποδειχθεί η ύπαρξή τους.

Να σημειωθεί ότι ακριβώς τη ίδια ώρα ήταν τα εγκαίνια της ετήσιας έκθεσης του Επιμελητηρίου Καβάλας και ότι δεν παρευρέθησαν επίσημοι. Μεταξύ, όμως του κοινού ήταν οι Πρόεδροι του Συλλόγου Δυτικομακεδόνων Καβάλας κ. Αλέξης Γούλας, η Πρόερος της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών κα. Ματούλα Σιδηροπούλου, η Πρόεδρος του Φιλοσοφικού Συλλόγου «Συν Αθηνά», και ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλους Δυτικής Καβάλας κ. Βασίλης Μακρής. Παραβρέθηκε πλήθος κόσμου που κατέκλυσε από νωρίς την αίθουσα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.
Την εκδήλωση συντόνισε το μέλος της Διοικούσας του Παραρτήματος Καβάλας της ΕΜΕ κ.Τρικκαλιωτης Γιώργος.

Posted On Δευτέρα, 09 Οκτωβρίου 2017 18:53 Γράφτηκε από τον

Αυλαία "έριξε" το βράδυ της Τετάρτης η 4η εβδομάδα αρχιτεκτονικής που διοργάνωσε ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων Νομού Καβάλας, με αντικείμενο "Καβάλα ΟΡΙΟ Ρευστο Σχεδιάζοντας το παράλιο μέτωπο". Η τελευταία ημέρα της διοργάνωσης ήταν, ίσως, το "κερασάκι στην τούρτα" χάρη στην πρωτοβουλία του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων να διοργανώσει μια μουσικοχορευτική παράσταση...στην άδεια πισίνα του παλιού κολυμβητηρίου Καβάλας!

Στόχος της παράστασης αυτής δεν ήταν άλλος από την ανάδειξη της ανάγκης για αξιοποίηση του παλιού κολυμβητηρίου, ενός χώρου που για πολλά χρόνια αποτέλεσε πόλο έλξης για όλους τους λάτρεις των αθλημάτων του υγρού στίβου αλλά έχει πλέον εγκαταλειφθεί στο έλεος του θεού (με δεκάδες ρεπορτάζ να αναφέρονται στην θλιβερή του κατάσταση). Φυσικά, ο χώρος καθαρίστηκε επιμελώς τις προηγούμενες ημέρες και λίγο πριν τις 20:30 το βράδυ της Τετάρτης τα πάντα ήταν έτοιμα.

Η παράσταση είχε τον τίτλο Construct, ενώ το σκηνικό (που επιμελήθηκε η Μαρία Καραθάνου -με υπεύθυνο φωτισμού τον Σαράντη Μιντζιρίκη) αποτελείτο από χαρτόκουτες η μια τοποθετημένη πάνω στην άλλη. Τη χορογραφία -αλλά και την εκτέλεσή της- επιμελήθηκε ο Γιάννης Καρούνης, ενώ την μουσική σύνθεση και την εκτέλεσή της -με βιολί- ο Στέφανος Φίλος.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/events#sigProId7abe368ad8

Posted On Πέμπτη, 05 Οκτωβρίου 2017 00:20 Γράφτηκε από τον

Tο 1ο ΓΕΛ Καβάλας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος «Σχολικοί Πρέσβεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - E.P. School Ambassadors» πραγματοποιεί εκδήλωση με θέμα

«Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην ενδυνάμωση της ιδιότητας του Ευρωπαίου πολίτη», την Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2017, ώρα 18:30, στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Θα μας τιμήσει με την παρουσία του ο επικεφαλής του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, κ. Λεωνίδας Αντωνακόπουλος.

Evrokoinovoulio 1o Gel Kavalas Sel 1

Evrokoinovoulio 1o Gel Kavalas Sel 2

Posted On Δευτέρα, 02 Οκτωβρίου 2017 18:53 Γράφτηκε από τον
Ο ΣΥΡΙΖΑ Καβάλας διοργανώνει εκδήλωση-συζήτηση με θέμα «Ενίσχυση της Πολιτιστικής Δημιουργίας του Τόπου μας», τη Δευτέρα 2 Οκτωβρίου και ώρα 7.30μμ στο ξενοδοχείο Galaxy Airotel.
 
Συνομιλιτής μας θα είναι ο ηθοποιός και μέλος της γραμματείας του τμήματος πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Ρήγας Αξελός.
Posted On Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017 09:44 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 44

22365592 1439091599508554 6976115780930863703 N

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας