Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2017
Κινηματογράφος

Κινηματογράφος (21)

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας των Φύλων Καβάλας και το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Καβάλας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, την Τετάρτη 8 Μαρτίου 2017 και ώρα 18.30 διοργανώνουν εκδήλωση με προβολή της ταινίας «1000 φορές καληνύχτα» (Thousand times Goodnight) στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Όσκαρ. 

Παράλληλα, στον ίδιο χώρο θα πραγματοποιηθεί συλλογή τροφίμων για το Κοινωνικό Παντοπωλείο και φαρμάκων για το Κοινωνικό Ιατρείο - Φαρμακείο του Δήμου Καβάλας.

Στην εκδήλωση θα συμμετάσχει και η ομάδα εθελοντικής δράσης «Action Τeam», που αποτελείται από νέα και δραστήρια παιδιά της πόλης μας.

Ο Δήμος Καβάλας προσκαλεί όλους στην εκδήλωση για να τιμηθεί  η γυναίκα μητέρα, η γυναίκα σύζυγος, η γυναίκα εργαζόμενη, κάθε γυναίκα που ζει ανάμεσά μας

16938758 1435889719763765 4397443728778716224 N

Υπόθεση

H Ρεμπέκα, είναι μία από τις πιο ικανές και δημοφιλείς φωτογράφους εμπόλεμων σκηνών. Σε μια αποστολή, ενώ φωτογραφίζει μια γυναίκα υπεύθυνη για βομβιστική επίθεση στην Καμπούλ, τραυματίζεται επικίνδυνα. Επιστρέφοντας πίσω στην οικογένειά της, άλλη μια βόμβα εκρήγνυται. Ο άντρας της Μάρκους και οι κόρες της δεν μπορούν πλέον να αντέξουν το φόβο και την αγωνία ενός ενδεχόμενου σοβαρότερου τραυματισμού της ή ακόμη και θανάτου της, σε κάποια αποστολή και της θέτουν το δίλημμα: Η Ρεμπέκα πρέπει να διαλέξει μεταξύ της δουλειάς και της οικογένειάς της. Εκείνη ορκίζεται στον άντρα της ότι δεν θα ταξιδέψει ποτέ πια σε εμπόλεμη ζώνη, παρόλα αυτά δυσκολεύεται να ζήσει μια φυσιολογική οικογενειακή ζωή και όταν κάποια στιγμή της προσφέρεται μια δουλειά αποφασίζει να πάει να φωτογραφίσει καταυλισμό προσφύγων στη Κένυα. Το πρότζεκτ θεωρείται τόσο ασφαλές που ακόμα και η κόρη της Ρεμπέκα, η Στεφ, έχει τη δυνατότητα να ταξιδέψει εκεί με τη μητέρα της... Θα τα καταφέρουν;

Πόσες καληνύχτες ακόμα μπορεί να πει στα παιδιά της; Θα είναι ποτέ αρκετές;

Posted On Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2017 14:41 Γράφτηκε από τον

Στα τέλη του Γενάρη, μια αντιπροσωπεία του ΓΕΛ Νέας Περάμου Δήμου Παγγαίου Καβάλας, το οποίο συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus + Students Academy of Film and Theatre Awards (SAFTAS), ταξίδεψε στην Angers της Γαλλίας. Ο σκοπός της επίσκεψης ήταν η συμμετοχή των μαθητών στην Κριτική Επιτροπή Νέων - SAFTAS Youth Jury στο Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Premiers Plans (21 – 29 Ιανουαρίου), ένα από τα πιο γνωστά φεστιβάλ της Γαλλίας. Το σχολείο και το πρόγραμμα εκπροσώπησαν οι μαθητές της Γ΄ τάξης Λουΐζα-Ανατολή Μιχαηλάκη και Νίκος Καστέλλος και οι καθηγητές Κατερίνα Αράπογλου και Βασίλης Πηγαδάς.

Από  21 έως 29 Γενάρη 2017, στο Centre de Congrès αλλά και στις τρεις ακόμη αίθουσες προβολών της πόλης, όλες καθημερινά κατάμεστες από το σινεφίλ κοινό, οι μαθητές του Λυκείου της Περάμου, με τους συμμαθητές τους από τη Γαλλία, Ιταλία, Πολωνία, Τουρκία και Ισπανία, παρακολούθησαν όλες τις ταινίες που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία ευρωπαϊκών ταινιών μεγάλου μήκους. Στα πλαίσια του Φεστιβάλ συνέταξαν γραπτές κριτικές για κάθε διαγωνιζόμενη ταινία, πήραν συνεντεύξεις από τους δημιουργούς τους υποβάλλοντας τους ερωτήσεις που, ως ομάδα, είχαν νωρίτερα συναποφασίσει. Πέρα από τα παραπάνω, η ομάδα μαθητών SAFTAS είχε την ευκαιρία να παρακολουθήσει φιλμ μικρού μήκους, ταινίες που διαγωνίστηκαν στην κατηγορία γαλλικών ταινιών μεγάλου μήκους αλλά και -στα πλαίσια αφιερωμάτων -κλασσικές ευρωπαϊκές ταινίες.

Η ομάδα Saftas πήρε συνεντεύξεις από σημαντικούς ανθρώπους του Φεστιβάλ. Πρώτα- πρώτα συνάντησε και συνομίλησε  με  τον πρόεδρο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ, τον ιδιαίτερα δημοφιλή ηθοποιό Lambert Wilson, γνωστό στην Ελλάδα κυρίως από το ρόλο του Merovingian στις Matrix Reloaded και Matrix Revolutions και με τον André-Paul Ricci, υπεύθυνο τύπου του Premiers Plans. Επίσης, η ομάδα του Λυκείου της Περάμου είχε τη χαρά να συζητήσει  με το μεγάλο Γάλλο σκηνοθέτη Bertrand Tavernier για το βιβλίο του “Le cinéma dans le sang”, αντίτυπο του οποίου ο Tavernier υπέγραψε και αφιέρωσε στο Λύκειο της Περάμου και την Ελλάδα που τόσο αγαπά.

Συνεντεύξεων συνέχεια …

Η ομάδα του Λυκείου της Περάμου φρόντισε να έρθει σε επαφή με τον Πάνο Κούτρα, τον Έλληνα σκηνοθέτη των ταινιών «Η επίθεση του γιγαντιαίου μουσακά», «Στρέλλα» αλλά και του «Ξενία», που απέσπασε το βραβείο Queer Palm στο τμήμα  Ένα κάποιο βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών το 2014. Ο σκηνοθέτης, ο οποίος συμμετείχε στην 5μελή κριτική επιτροπή καλλιτεχνών του Premiers Plans, δέχτηκε με χαρά να συναντήσει και να δώσει στην ομάδα SAFTAS μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συνέντευξη για τη δουλειά του, το ρόλο του ως κριτή και τη σημασία που έχει να μπορεί μια ταινία «να σε συγκινεί και ταυτόχρονα να σε κάνει να σκεφτείς».  Εξίσου ενδιαφέρουσα ήταν και η συνομιλία με τη Σοφία Εξάρχου, την Ελληνίδα σκηνοθέτη που συμμετείχε στο διαγωνιστικό κομμάτι με την ταινία της “Park”. Η συζήτηση αφορούσε κυρίως στην ταινία της, που, με τη δύναμη και την αλήθεια της, συγκίνησε το κοινό. Το Park, σύμφωνα με τη σκηνοθέτη, «σκιαγραφεί το πορτραίτο μιας χαμένης γενιάς», μιας γενιάς που μεγαλώνει μέσα και πλάι στις ρημαγμένες ολυμπιακές εγκαταστάσεις της  Ελλάδας μετά τους ολυμπιακούς αγώνες της Αθήνας.

Η συγκινητικότερη στιγμή για την ελληνική αποστολή ήταν όταν, με δική της πρωτοβουλία και παρέμβαση, η ομάδα SAFTAS κατάφερε να συναντήσει και να συνομιλήσει με τον μεγάλο Έλληνα σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά. Ο κ. Γαβράς, με περισσή ευγένεια και απλότητα, συζήτησε με την ομάδα για την τέχνη του κινηματογράφου που τον κέρδισε από πολύ νωρίς, όταν ένοιωσε πως «περισσότερο κι από το να γράφει ιστορίες στο χαρτί, αγαπούσε να γράφει ιστορίες με εικόνες». Επίσης, στη συνάντηση αυτή, ο κ. Γαβράς ανταποκρίθηκε θετικά στην πρόταση που η ελληνική ομάδα  προώθησε εκ μέρους των Γάλλων εταίρων της να είναι αυτός καλλιτεχνικός διευθυντής του τελικού φεστιβάλ SAFTAS, την άνοιξη του 2018 στη La Fleche της Γαλλίας. Τέλος, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, η ελληνική αποστολή παρακολούθησε τον Κώστα Γαβρά  και στην ‘table ronde’ συζήτηση, όπου με τον Pierre Schoeller και με συντονιστή τον Jérôme Clément, μίλησαν για  τη σχέση του ατόμου με την εξουσία, την άσκηση εξουσίας και την ανατροπή της καθώς και τις ταινίες  πολιτικού περιεχομένου στην Ευρώπη και την Αμερική. Η απογευματινή αυτή συζήτηση ακολούθησε την πρωινή προβολή των ταινιών “Amen” του Κώστα Γαβρά και “L’Exercise de l’ Etat” του  Pierre Schoeller.

Και καταλήγουμε στο βραβείο της κριτικής επιτροπής SAFTAS Youth Jury. Όλες σχεδόν οι ταινίες απέσπασαν από την επιτροπή θετικότατα σχόλια για την ποιότητα  και την τεχνική τους αρτιότητα. Η ταινία, όμως, που άγγιξε πιο έντονα το συναίσθημα και το νου των παιδιών και στην οποία με συντριπτική πλειοψηφία (10 από τις 13 ψήφους) έδωσαν το βραβείο ήταν το “Heartstone” του Ισλανδού Gudmundur Arnar Gudmundsson. Το “Heartstone” κατάφερε, μεταφέροντας το κοινό σε τόπους και τοπία μακρινά και ξένα να μιλήσει για θέματα πανανθρώπινα όπως ο έρωτας, η αναζήτηση της σεξουαλικής ταυτότητας, η περιπέτεια της ενηλικίωσης. Δεν ήταν τυχαίο, προφανώς, ότι η ταινία απέσπασε και το βραβείο κοινού και το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ Premiers Plans πρόσφερε στην ομάδα του ΓΕΛ Νέας Περάμου μια ξεχωριστή εμπειρία. Πίσω στη Νέα Πέραμο πια, η παιδαγωγική ομάδα των καθηγητών του προγράμματος μαζί με τους 30 μαθητές που συμμετέχουν σ’ αυτό ετοιμάζονται πυρετωδώς για να υποδεχτούν τις αντιπροσωπείες των άλλων πέντε σχολείων στη Νέα Πέραμο στο Spring Festival του προγράμματος που θα πραγματοποιηθεί από τις 26 Μαρτίου έως και 1 Απριλίου. Ανέβασμα θεατρικών σκηνών κλασσικού και σύγχρονου ρεπερτορίου, συγγραφή θεατρικών σεναρίων, θεατρικά και κινηματογραφικά εργαστήρια με τη συμμετοχή σημαντικών καλλιτεχνών του θεάτρου και του κινηματογράφου, επισκέψεις σε χώρους τέχνης είναι μερικές από τις δράσεις που οργανώνονται ενόψει της επίσκεψης.

Περισσότερες πληροφορίες και φωτογραφίες στην ιστοσελίδα του σχολείου

http://lyk-n-peram.kav.sch.gr

Η συνέντευξη με τον Κο Γαβρά είναι διαθέσιμη στο κανάλι του σχολείου στο Youtube

Posted On Δευτέρα, 13 Φεβρουαρίου 2017 15:43 Γράφτηκε από τον

Το Ελληνικό Σινεμά είναι ζωντανό, δυνατό και επίκαιρο. Για 3η συνεχόμενη χρονιά, η Κινηματογραφική Λέσχη Καβάλας, φέρνει κοντά δημιουργούς και κοινό σε μια εκδήλωση που στόχο έχει να αναδείξει τον καλό ελληνικό κινηματογράφο. Θα είμαστε όλοι εκεί..

14199314 1058109157635522 6639104023407586231 NΤετάρτη 14 Σεπτεμβρίου
(20:00) - Βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας - Μέρος Α'
(22:00) - Βραβευμένες ταινίες από το Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους Δράμας - Μέρος Β'

Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου
(20:00) - Ένα τραγούδι δε φτάνει
Παραγωγή: Ελλάδα, 2003
Είδος: Δραματική, Κοινωνική
Διάρκεια: 118’
Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Χρονοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Γωγώ Μπρέμπου, Γιάννης Κοκιασμένος, Αλεξάνδρα Καρώνη, Φένια Παπαδόδημα
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Το χειμώνα του ΄72 μια νεαρή ηθοποιός και χωρισμένη μητέρα, συλλαμβάνεται και μπαίνει στον Κορυδαλλό για αντιστασιακή δράση. Η εννιάχρονη κόρη της όμως, η Όλγα, που τώρα πρέπει να ζήσει με τον πατέρα της, δεν θα τη συγχωρήσει ποτέ για την εγκατάλειψή της και θα κρατήσει το "τραύμα" ακόμη και ως ενήλικη.

(22:00) - Μικρή Άρκτος
Παραγωγή: Ελλάδα, 2015
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 86’
Σκηνοθεσία: Ελισάβετ Χρονοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Σοφία Γεωργοβασίλη, Γιάννη Κοκιασμένο
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Σε ένα αθηναϊκό ξενοδοχείο ημιδιαμονής, το αναίσθητο σώμα μιας κοπέλας μεταφέρεται σε ασθενοφόρο και ένας άντρας συλλαμβάνεται. Ο τελευταίος θυμάται τη γνωριμία, τη σχέση τους και τι τον οδήγησε σε ένα ακραίο ξέσπασμα βίας.

*Στις προβολές θα παραβρίσκεται και η σκηνοθέτις Ελισάβετ Χρονοπούλου

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου
(20:00) - Wasted Youth
Παραγωγή: Ελλάδα, 2011
Είδος: Δραματική
Διάρκεια: 98’
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, Γίαν Φόγκελ
Πρωταγωνιστούν: Χάρης Μαρκου, Ιερώνυμος Καλετσάνος, Αρθούρο Κιβίλιοφ
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Αθήνα, καλοκαίρι. Οι δρόμοι ενός 16άρη σκεϊτμπόρντερ και ενός απεγνωσμένου σαραντάρη θα διασταυρωθούν με απρόοπτα αποτελέσματα.

(22:00) - Casus Belli
Παραγωγή: Ελλάδα, 2010
Είδος: Μικρού μήκους
Διάρκεια: 11’
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
Πρωταγωνιστούν: Στο Casus Belli παίζουν 146 ηθοποιοί, ανάμεσά τους οι: Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Τζένη Θεωνά, Ιρις Πόνκενα, Ηλίας Γκόγιαννος, Λάμπρος Φιλίππου, Γιώργος Μπινιάρης.
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Άνθρωποι διαφορετικών φύλων, ηλικιών, τάξεων και εθνικοτήτων περιμένουν σε εφτά διαφορετικές ουρές δημιουργώντας μια τεράστια ανθρώπινη σειρά. Όμως στο τέλος της ανθρώπινης αλυσίδας, η αντίστροφη μέτρηση ξεκινά.

(22:10) - Interruption
Παραγωγή: Ελλάδα, Γαλλία, Κροατία 2015
Είδος: Μυστηρίου, Δραματική
Διάρκεια: 109’
Σκηνοθεσία: Γιώργος Ζώης
Πρωταγωνιστούν: Αλέξανδρος Βαρδαξόγλου, Βασίλης Ανδρέου, Κωνσταντίνος Βουδούρης, Μαρία Καλλιμάνη, Αλεξία Καλτσίκη
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Οι τελευταίοι θεατές παίρνουν τις θέσεις τους. Η παράσταση της «Ορέστειας» ξεκινάει. Ξαφνικά, τα φώτα σβήνουν και η σκηνή βυθίζεται στο σκοτάδι. Μια ομάδα αγοριών και κοριτσιών, με όπλα στα χέρια, ανεβαίνουν στη σκηνή. Ζητάνε συγνώμη για τη διακοπή και προσκαλούν όσους θεατές επιθυμούν να ανέβουν στη σκηνή μαζί τους. Η παράσταση συνεχίζεται κανονικά με μια μόνο διαφορά: η ζωή μιμείται την τέχνη και όχι το αντίστροφο.

*Στη προβολή θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης Γιώργος Ζώης

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου
(20:00) - Invisible
Παραγωγή: Ελλάδα, 2015
Είδος: Θρίλερ, Δραματική
Διάρκεια: 84’
Σκηνοθεσία: Δημήτρης Αθανίτης
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Στάνκογλου, Μενέλαος Χαζαράκης, Ευα Στυλάντερ
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Ένας μοναχικός, διαζευγμένος πατέρας που χάνει άδικα τη δουλειά του, ετοιμάζει την εκδίκησή του

*Στη προβολή θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης Δημήτρης Αθανίτης

(22:00) - Suntan
Παραγωγή: Ελλάδα, 2016
Είδος: Αισθηματική, δραματική, θρίλερ
Διάρκεια: 104’
Σκηνοθεσία: Αργύρης Παπαδημητρόπουλος
Πρωταγωνιστούν: Μάκη Παπαδημητρίου, Μαρία Καλλιμάνη, Έλλη Τρίγγου, Γιάννη Τσορτέκη
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Ο Κωστής είναι ένας μοναχικός 40άρης που αναλαμβάνει χρέη αγροτικού γιατρού στην Αντίπαρο. Έπειτα από έναν ανιαρό χειμώνα, η ρουτίνα του θα αλλάξει δραματικά όταν γνωριστεί με μια ξέφρενη ομάδα νεαρών και ερωτευτεί την όμορφη Άννα.

*Στη προβολή θα παραβρίσκεται και ο σκηνοθέτης Αργύρης Παπαδημητρόπουλος

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου
(20:00) - Ταξιδιάρα Ψυχή
Παραγωγή: Ελλάδα, 2010
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 68’
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Αγγελάκας
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Πορτρέτο της μουσικής διαδρομής του Γιάννη Αγγελάκα, από τις Τρύπες και την εναλλακτική ροκ σκηνή του ’90 μέχρι τις έντεχνες συνεργασίες και τους έθνικ πειραματισμούς του σήμερα.

(22:00) - Οικογενειακή Υπόθεση
Παραγωγή: Ελλάδα, 2014
Είδος: Ντοκιμαντέρ
Διάρκεια: 88’
Σκηνοθεσία: Αγγελική Αριστομενοπούλου
Πρωταγωνιστούν: Ψαραντώνης, Γιώργης Ξυλούρης
Λίγα Λόγια για την ταινία:
Ο λαουτιέρης Γιώργης Ξυλούρης, γιος του φημισμένου λυράρη Ψαραντώνη, κρατά ζωντανή τη μουσική οικογενειακή παράδοση, την οποία συνεχίζουν τώρα τα τρία παιδιά του, τα οποία ζουν μεταξύ Κρήτης και Αυστραλίας.

*Στις προβολές θα παραβρίσκεται η σκηνοθέτις Αγγελική Αριστομενοπούλου

Posted On Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 11:57 Γράφτηκε από τον

Με ρεκόρ αιτήσεων συμμετοχής αλλά και το πλουσιότερο διαγωνιστικό μικρού μήκους στην ιστορία του, το 39ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας θα διεξαχθεί από τις 19 έως τις 24 Σεπτεμβρίου στα «Ολύμπια» και το Δημοτικό Ωδείο, δίνοντας το καθιερωμένο του ραντεβού με το πιο ζωντανό κομμάτι της ελληνικής κινηματογραφίας: Τους νέους Έλληνες μικρομηκάδες.

Στη φετινή διοργάνωση θα προβληθούν συνολικά 225 ταινίες από 58 χώρες (σε όλα τα προγράμματά της). Όπως σημειώνει ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Δράμας, Αντώνης Παπαδόπουλος, «φέτος θα παρουσιάσουμε την πιο πλούσια αλλά και καλύτερη κινηματογραφική παραγωγή των τελευταίων ετών -κι αυτό χωρίς τη συμμετοχή των μέχρι πρότινος μεγάλων πυλώνων της ελληνικής κινηματογραφικής παραγωγής (ΕΡΤ, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου), που όμως, όπως φαίνεται επανακάμπτουν. Το μέλλον προδιαγράφεται πιο αισιόδοξο, ενώ δημιουργείται πια μία νέα γενιά νέων και ικανότατων παραγωγών».

H μεγάλη γιορτή των μικρομηκάδων στην Δράμα κλείνει τα 39 χρόνια της και συμπληρώνει 22 χρόνια από τη θέσπιση του διεθνούς τμήματός της, έχοντας για δεύτερη χρονιά στο πλευρό της τη Fipresci (Διεθνή Ομοσπονδία Κριτικών Κινηματογράφου), που θα απονείμει το δικό της βραβείο στο Διεθνές Τμήμα του Φεστιβάλ.

Από φέτος, όμως, η διοργάνωση αποκτά κι έναν σημαντικό νέο υποστηρικτή: Η Βουλή των Ελλήνων θα απονείμει το (χρηματικό) βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» σε ταινία του Διεθνούς Τμήματος, αναγνωρίζοντας και τιμώντας έτσι την προσφορά του φεστιβάλ Δράμας στην ελληνική κοινωνία.

Στα γνωστά βραβεία προστίθενται φέτος και ένα έπαθλο από την εταιρεία post production Stefilms στην καλύτερη σπουδαστική ταινία, καθώς και ένα ακόμα από την ελληνική εταιρεία ένδυσης Enjoy Fashion. Η εταιρεία θα «ντύσει» την επόμενη ταινία του ενδυματολόγου που θα διακριθεί.

Στα τέλη Οκτωβρίου (20/10-26/10) η διοργάνωση ανανεώνει το ραντεβού της στην Αθήνα, αφού και φέτος το ελληνικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ, οι βραβευμένες ταινίες του διεθνούς και επιλεγμένα προγράμματα θα προβληθούν στο «Τριανόν».

Posted On Τετάρτη, 07 Σεπτεμβρίου 2016 11:17 Γράφτηκε από τον

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου αιώνα ανανεώνεται και αποκτά διαγωνιστικό τμήμα στο οποίο θα συμμετάσχουν πρωτοεμφανιζόμενοι σκηνοθέτες απ’ όλο τον κόσμο. Το ντεμπούτο του διαγωνιστικού τμήματος θα πραγματοποιηθεί στη διάρκεια του 19ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης που θα διεξαχθεί από τις 3 έως τις 12 Μαρτίου 2017.

Τα ντοκιμαντέρ που θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν είναι οι πρώτες και δεύτερες ταινίες τεκμηρίωσης μεγάλου μήκους (άνω των 50 λεπτών) σκηνοθετών απ’ όλο τον κόσμο, που δεν έχουν πραγματοποιήσει πρεμιέρα στην Ελλάδα. Το διαγωνιστικό τμήμα θα περιλαμβάνει μέχρι και 14 ταινίες, ενώ μέχρι τρεις από αυτές θα είναι ελληνικής παραγωγής. Μ’ αυτόν τον τρόπο το φεστιβάλ ενισχύεται και αποκτά ακόμη μεγαλύτερη δυναμική στο εξαιρετικά ανταγωνιστικό πεδίο των φεστιβάλ ντοκιμαντέρ παγκοσμίως.

Posted On Πέμπτη, 14 Ιουλίου 2016 14:48 Γράφτηκε από τον

Λίγες ημέρες απέμειναν μέχρι την Κυριακή των Βαΐων (στις 24 Απριλίου), οπότε και θα προβληθεί -στις 4 τα ξημερώματα ώρα Ελλάδος- το 1ο επεισόδιο της 6ης σαιζόν της πλέον δημοφιλούς τηλεοπτικής σειράς των τελευταίων χρόνων: του Game of Thrones.

Ήδη η παραγωγός εταιρεία HBO δημοσιοποίησε ένα δεύτερο επίσημο τρέϊλερ για την 6η σαιζόν, το οποίο ίσως και να απαντάει σε ένα από τα πλέον βασικά ερωτήματα της σειράς:

Ζει ο Jon Snow ή όχι;

Πριν από λίγες ημέρες, πάντως, έγινε γνωστός ο τίτλος του 1ου επεισοδίου του 6ου κύκλου, ο οποίος και είναι:

The Red Woman

(προφανώς αναφέρεται στην Mellisandre)

Το επεισόδιο είναι γραμμένο από τον David Benioff & D. B. Weiss και σε σκηνοθεσία του Jeremy Podeswa. Η πρώτη πολύ σύντομη σύνοψη είναι η εξής:

"Ο Jon Snow είναι νεκρός."

Αναμένουμε ως τις 24 Απριλίου...

Posted On Δευτέρα, 11 Απριλίου 2016 22:25 Γράφτηκε από τον

Όταν, πριν από περίπου 20 χρόνια, μερικοί θαμώνες ενός beach bar στην Σκάλα Ποταμιάς στην Θάσο έλεγαν στον ιδιοκτήτη του Στράτο Παπαφιλίππου ότι έμοιαζε πολύ με τον διάσημο Γάλλο ποδοσφαιριστή της Μάντσεστερ Γιουνάϊτεντ Ερίκ Καντονά, ούτε ο ίδιος του θα περίμενε ότι η ομοιότητά του αυτή θα είχε σαν αποτέλεσμα ένα ταξίδι στο Μάντσεστερ, φωτογραφήσεις τόσο με τον ίδιο τον Καντονά όσο και με τον τότε προπονητή της Γιουνάϊτεντ Άλεξ Φέργκιουσον, την μετονομασία του beach bar που διατηρεί σε Eric's Bar, αλλά ούτε καν και...την μεταφορά της ζωής του σε ταινία!

Και όμως...

Οι Φαίδων Γκρέτσικος και Πάνος Τράγος, παρουσιάζουν τη ζωή και την καθημερινότητα του σωσία του Καντονά με τον τίτλο «Έρικ» και το αν κατάφερε τελικά να συναντηθεί με τον άνθρωπο με τον οποίο μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό.

Η ταινία προβάλλεται στο 18ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα την Κυριακή 13/3 στις 18.00 στην αίθουσα "Ολύμπιον" και την Τρίτη 15/3 στις 15.00 στην αίθουσα "Τζον Κασσαβέτης".

115700

Posted On Παρασκευή, 11 Μαρτίου 2016 19:47 Γράφτηκε από τον

Μια πολύ σημαντική διάκριση έλαβε ο Καβαλιώτης σκηνοθέτης Δημήτρης Αργυρίου, ο οποίος κέρδισε το βραβείο της καλύτερης σκηνοθεσίας από το 5ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας για την ταινία του με τίτλο "The Collector". Η διάκριση αυτή, μάλιστα, δεν ήταν η πρώτη για την συγκεκριμένη ταινία, καθώς ο γνωστός σκηνοθέτης -που διαμένει τα τελευταία χρόνια στο Βερολίνο- είχε αποσπάσει ακόμα ένα βραβείο στο 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Θεσσαλονίκης.

Στην φετινή διοργάνωση του 5ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ψηφιακού Κινηματογράφου Αθήνας συμμετείχαν 150 ταινίες (70 πρεμιέρες) από 40 χώρες, σε πέντε κατηγορίες: μυθοπλασία ελληνική και ξένη, ντοκιμαντέρ , animation, video art, πειραματικές και video dance.

Posted On Δευτέρα, 28 Δεκεμβρίου 2015 21:41 Γράφτηκε από τον

Το Φώτο Καπάιος σάς προσκαλεί στην προβολή του ντοκιμαντέρ "Σταύρος Λάλας - το προφίλ ενός κατασκόπου", που θα γίνει την Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου στον κινηματογράφο Όσκαρ στις 7 μ.μ.. Η υπόθεση αυτή είχε απασχολήσει το πανελλήνιο και όχι μόνο στις δεκαετίες του 1990 και 2000, καθώς ο Σταύρος (Στίβεν) Λάλας είχε συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές να μεταφέρει σε Έλληνες συνεργάτες του απόρρητα αμερικανικά έγγραφα που αφορούσαν μελλοντικές κινήσεις Σκοπιανών και Τούρκων.

Ο κ. Λάλας μιλά για την ζωή του, τα 14 χρόνια εγκλεισμού του στις φυλακές, τις σχέσεις μας με την Τουρκία, το μεταναστευτικό, την Ελλάδα...

Είσοδος ελεύθερη

12295245 979072078825856 6040803865015366699 N

ΠΟΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΑΥΡΟΣ ΛΑΛΑΣ

Ο Σταύρος (Στίβεν) Λάλας γεννήθηκε το 1953 στο Ντόβερ του Νιου Χάμσαϊρ. Ήταν ελληνικής καταγωγής από την Κωνσταντινούπολη και πολέμησε στο Βιετνάμ. Ένα μέρος της θητείας του υπηρέτησε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη. Εκείνη την περίοδο προσεγγίστηκε για πρώτη φορά από Έλληνες. Είχε αρχίσει να δίνει στην ΚΥΠ μεγάλης αξίας απόρρητα έγγραφα για τη διάταξη των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων και οι πράκτορές της διαπίστωσαν ότι η συνεργασία του θα ήταν πολύτιμη για την Ελλάδα.

Ο Σταύρος Λάλας υπηρετούσε στο Τμήμα Επικοινωνιών και παρέδωσε 50 έγγραφα καθώς και ονόματα Αμερικανών πρακτόρων. Την περίοδο 1984 – 1985 υπηρέτησε στο Βελιγράδι και το 1985 πήρε μετάθεση στην Κωνσταντινούπολη, όπου έμεινε μέχρι το 1989. Τότε άρχισε να ταξιδεύει συχνά από την Κωνσταντινούπολη στη Χρυσούπολη Καβάλας για να δει την οικογένειά του ενώ παράλληλα διοχέτευε στην ΕΥΠ απόρρητα στοιχεία.

Το 1989 μετατέθηκε για λίγο στην Ταϊβάν ενώ το Δεκέμβριο του 1990 τοποθετήθηκε στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. Και συνέχισε να παραδίδει απόρρητα στοιχεία μεταξύ πρεσβείας των ΗΠΑ και των αμερικανικών υπηρεσιών, κυρίως του υπουργείου Εξωτερικών, στην Ουάσινγκτον.

Η μοιραία στιγμή για τη δράση του ήρθε στις 26 Φεβρουαρίου 1993 όταν μία άγνωστη πτυχή του θέματος των Σκοπίων είχε γίνει γνωστή. Το FBI ενημερώθηκε και αξιωματικοί του ήρθαν στην Αθήνα για να ερευνήσουν την υπόθεση. Στο χώρο της Μονάδας Επικοινωνίας Προγραμμάτων τοποθετήθηκαν κάμερες οι οποίες «τσάκωσαν» τον Σταύρο Λάλα.

Στις 28 Απριλίου 1993 ο Έλληνας κατάσκοπος κλήθηκε από την υπηρεσία του να ταξιδέψει στη Βιρτζίνια για να ενημερωθεί δήθεν για ένα σημαντικό θέμα που σχετίζεται με τρομοκρατικές οργανώσεις. Μόλις κατέβηκε από το αεροπλάνο, τον συνέλαβαν. Μετά από πολλές ανακρίσεις, ομολόγησε τη μυστική του δράση από το 1977 μέχρι το 1993 και οδηγήθηκε στο δικαστήριο με την κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό την κατασκοπεία προς όφελος συμμάχου χώρας».

Καταδικάστηκε για προδοσία σε 14ετή κάθειρξη και σε καθεστώς επιτήρησης πέντε ετών και οδηγήθηκε σε φυλακές υψίστης ασφαλείας. Το καλοκαίρι του 2005 αφέθηκε ελεύθερος με τον όρο της «διαβίωσης υπό επιτήρηση» στη Μασαχουσέτη και είχε μοναδική επιθυμία να επιστρέψει στην πατρίδα του για να βοηθήσει την οικογένειά του που αντιμετώπιζε σοβαρά προβλήματα. Στις 25 Νοεμβρίου 2007 επέστρεψε στην Ελλάδα μετά από συνεχείς διαπραγματεύσεις. Έκτοτε κατοικεί στην Κεραμωτή

Posted On Παρασκευή, 04 Δεκεμβρίου 2015 20:30 Γράφτηκε από τον

Η αυλαία του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης έπεσε το Σάββατο 14 Νοεμβρίου στο Ολύμπιον, σε μια ατμόσφαιρα συγκινησιακά φορτισμένη, εξαιτίας της τρομοκρατικής επίθεσης στο Παρίσι, που συνέβη μια μέρα πριν. 

«Η αποψινή τελετή γίνεται κάτω από τη βαριά σκιά των τρομοκρατικών επιθέσεων που έγιναν χθες το βράδυ στο Παρίσι. Είμαστε  όλοι συγκλονισμένοι και εκφράζουμε την οδύνη μας, ενώνοντας τη φωνή μας σε συμπαράσταση προς τη Γαλλία, μαζί με όλες τις χώρες του κόσμου» τόνισε η ηθοποιός  Μαρία Ναυπλιώτου, η οποία παρουσίασε την τελετή λήξης του φεστιβάλ.

«Υπό το βάρος των πρόσφατων γεγονότων που πιστεύω ότι μας έχουν επηρεάσει όλους, κι εμένα ιδιαιτέρως καθώς είμαι και Έλληνας και Γάλλος πολίτης, κλείνει απόψε η αυλαία του 56ου φεστιβάλ», τόνισε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Φεστιβάλ Γιώργος Αρβανίτης, ενημερώνοντας το κοινό ότι ο διευθυντής του φεστιβάλ Δημήτρης Εϊπίδης, «ο άνθρωπος που έστησε τη φετινή κινηματογραφική γιορτή είχε δυστυχώς ένα μικρό ατύχημα, οπότε δεν μπορούσε να είναι κοντά μας απόψε. Του ευχόμαστε πολλά περαστικά και να είναι ξανά σύντομα κοντά μας».

Όπως σημείωσε ο κ. Αρβανίτης «φέτος στο 56ο φεστιβάλ γιορτάσαμε όλα όσα προσδιορίζουν το τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. Δυνατά θέματα, διαχρονικά, όπως οι ευάλωτες ανθρώπινες σχέσεις και οι ραγδαίες κοινωνικές αλλαγές καθρεφτίστηκαν στις 200 ταινίες του φετινού προγράμματος. Οι θεατές ανταποκρίθηκαν θερμά στο κάλεσμά μας. Η πληρότητα στις αίθουσες άγγιξε τα περσινά ήδη υψηλά επίπεδα ενώ περισσότερα από 3.000 παιδιά παρακολούθησαν τις ταινίες της Νεανικής Οθόνης. Τους ευχαριστούμε γιατί στηρίζουν ενεργά το φεστιβάλ και ταυτόχρονα στηρίζουν το ανεξάρτητο σινεμά, τον πιο ευαίσθητο αποδέκτη όσων συμβαίνουν γύρω μας».  Επίσης, ευχαρίστησε όλους τους σκηνοθέτες, Έλληνες και ξένους που εμπιστεύθηκαν τα έργα τους στο Φεστιβάλ, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στα τιμώμενα πρόσωπα του φετινού φεστιβάλ: τον γάλλο σκηνοθέτη Αρνό Ντεπλεσέν, στον οποίον εξέφρασε αισθήματα συμπαράστασης, τον ρουμάνο Μίρτσεα Ντανελιούκ, οι ταινίες του οποίου παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά σε ένα μεγάλο αφιέρωμα εκτός Ρουμανίας στο τμήμα Ματιές στα Βαλκάνια και τον Νίκο Καβουκίδη, ο οποίος γιορτάζει φέτος 60 χρόνια δημιουργικής πορείας στον κινηματογράφο. Ευχαρίστησε  για την αγάπη και το πάθος τους, «τους εθελοντές που έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και τους εργαζομένους του φεστιβάλ που δουλεύουν ασταμάτητα για να μείνει αυτή η γιορτή αξέχαστη». Τέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του φεστιβάλ σε όσους το στηρίζουν σε δύσκολους καιρούς: Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, τη Βουλή των Ελλήνων, το Δήμο Θεσσαλονίκης, το ευρωπαϊκό πρόγραμμα MEDIA, το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ, τον ΟΛΘ, τη ΔΕΘ Helexpo, την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, την Αθηναϊκή Ζυθοποιία και ειδικά το προϊόν FISCHER που ήταν και φέτος χορηγός των Βραβείων Κοινού, τις εταιρείες GRAAL και 2|35, χορηγούς των Βραβείων της Αγοράς, την Aegean Airlines, την OPEL DION MOTORS, όλους τους υποστηρικτές με χορηγίες σε είδος και όλους τους χορηγούς επικοινωνίας.

Λίγο πριν την απονομή των βραβείων του 56ου ΦΚΘ ο κ. Αρβανίτης κάλεσε τους παρευρισκόμενους στην αίθουσα να τηρήσουν ενός λεπτού σιγή για τα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο Παρίσι.

Ακολούθησε η απονομή των βραβείων, με πρώτα, τα βραβεία κοινού FISCHER. «Το φεστιβάλ έχει ένα κινηματογραφόφιλο κοινό, που γεμίζει τις αίθουσες και καταθέτει τη δική του οπτική» σημείωσε η Μαρία Ναυπλιώτου καλώντας τον Γιάννη Κατσούγκρη υπεύθυνο χορηγιών της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας να ανακοινώσει τα βραβεία. «Είναι μια δύσκολη μέρα λόγω των όσων συνέβησαν χθες στο Παρίσι, η σκέψη μας είναι στους ανθρώπους που χάθηκαν και στις οικογένειές τους. Πιστεύουμε, όμως ότι η τέχνη είναι η καλύτερη απάντηση στη βία» επεσήμανε από την πλευρά του ο κ. Κατσούγκρης. Αναφερόμενος στα βραβεία κοινού σημείωσε ότι για 9η συνεχή χρονιά η FISCHER στηρίζει ενεργά το φεστιβάλ, δίνοντας φωνή στους θεατές να αναδείξουν εκείνοι τις ταινίες που τους άγγιξαν περισσότερο. Η προσέλευση και η συμμετοχή του κοινού ήταν εντυπωσιακή. Για την ανάδειξη των βραβείων καταμετρήθηκαν 13.454 ψήφοι, «επιβεβαιώνοντας για μία ακόμη φορά ότι η Θεσσαλονίκη είναι η πιο σινεφίλ πόλη στην Ελλάδα» είπε, εκφράζοντας ευχαριστίες στους εθελοντές και το προσωπικό του Φεστιβάλ και ιδιαιτέρως στον διευθυντή του θεσμού, Δημήτρη Εϊπίδη «τον άνθρωπο που έδωσε χαρακτηριστική ταυτότητα σε αυτό το φεστιβάλ».

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Ελληνικού Προγράμματος – Μιχάλης Κακογιάννης του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε εξ’ ημισείας στις ταινίες Το ξύπνημα της άνοιξης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνου Γιάνναρη και Chevalier σε σκηνοθεσία της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Τα βραβεία παρέλαβαν οι εκπρόσωποι των εταιρειών παραγωγής Ελλάδα. Το βραβείο για λογαριασμό του κ. Γιάνναρη παρέλαβε η Έφη Σκρομπόλα, δηλώνοντας πολύ χαρούμενη που  η ταινία άγγιξε το κοινό και ευχήθηκε ένα μέλλον με λιγότερη βία. Η Μαρία Χατζάκου, παρέλαβε το βραβείο για λογαριασμό της κ. Τσαγκάρη και το αφιέρωσε  σε όλους όσοι στήριξαν την ταινία και εργάστηκαν σ’ αυτή, αλλά και στο κοινό, για το οποίο ευχήθηκε να επιστρέφει σιγά-σιγά πίσω στις αίθουσες για να δει ελληνικές ταινίες.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του Διεθνούς Διαγωνιστικού του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία Η γη και η σκιά σε σκηνοθεσία Σέσαρ Ασεβέδο. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για το βραβείο, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Κάναμε αυτή την ταινία για τον κόσμο. Όταν παρακολουθεί κάποιος ένα φιλμ συνδέεται με τους γύρω του και τελικά γίνεται πιο ανθρώπινος», είπε και εξέφρασε τη λύπη του για τα συμβάντα του Παρισιού.

Το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ματιές στα Βαλκάνια του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε  στην ταινία Ατίθασες της Ντενίζ Γκαμζέ Έργκυβεν, ενώ το βραβείο Κοινού FISCHER του τμήματος Ανοιχτοί Ορίζοντες του 56ου  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, απονεμήθηκε στην ταινία Εγώ, ο Έρλ και το κορίτσι πεθαίνει, σε σκηνοθεσία του Αλφόνσο Γκόμεζ- Ρεχόν. 

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» του τηλεοπτικού σταθμού της Βουλής των Ελλήνων (Βουλή-Τηλεόραση). Λίγο πριν προχωρήσει στην απονομή, ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκος Βούτσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα τραγικά γεγονότα του Παρισιού που στοίχισαν εκατοντάδες ζωές. «Μπροστά στη βαρβαρότητα καλούμαστε να επιδείξουμε αποφασιστικότητα και να αντισταθούμε στο φόβο. Ταυτόχρονα όμως δεν πρέπει να χάσουμε την ανθρωπιά μας, την αλληλεγγύη και τα δικαιώματα του πολιτισμού μας» τόνισε. Και συνέχισε: «Για μένα ήταν αυτονόητη η παρουσία μας εδώ σήμερα. Εκφράζει την ανάγκη να ανοιχτεί η Βουλή στην κοινωνία, στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, στο προσφυγικό, στον αγώνα του λαού μας, στους νέους επιστήμονες, στους νέους δημιουργούς, στους ανθρώπους του πολιτισμού και ιδιαίτερα του κινηματογράφου».

Η κριτική επιτροπή για το βραβείο της Βουλής των Ελλήνων, αποτελούνταν φέτος από τους Άρη Φατούρο, Πάνο Κουάνη και Βασίλη Δούβλη. Το βραβείο «Ανθρώπινες Αξίες» απονεμήθηκε στην ταινία Η γη και η σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο, ένα φιλμ που όπως εξήγησε ο κ. Βούτσης «αναδεικνύει την αξία της αλληλεγγύης και τον αγώνα για επιβίωση και αξιοπρέπεια απλών ανθρώπων που ζουν σε συνθήκες φτώχιας, εγκατάλειψης και εργασιακής εκμετάλλευσης. Πρόκειται για ένα ρέκβιεμ για την καταστροφή της φύσης και τις ανθρώπινες ζωές που χάνονται». Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή για τη μεγάλη τιμή τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Η ταινία μου μιλά για την ιστορία, τη μνήμη, την ταυτότητα των χωρικών  στη χώρα μου, που προσπαθούν να επιβιώσουν σε πολύ δύσκολες συνθήκες» είπε, αφιερώνοντας σε αυτούς το βραβείο.

Στη συνέχεια απονεμήθηκε το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου στην ταινία Τετάρτη 04:45 σε σκηνοθεσία Αλέξη Αλέξιου. Όπως ανάφερε ο εκπρόσωπος της ΠΕΚΚ Βασίλης Κεχαγιάς πρόκειται για «ένα σχόλιο για το ξεβαμμένο πρόσωπο της κοινωνίας μας των τελευταίων ετών. Αξιοποιώντας τη φόρμα του  φιλμ νουάρ η  φιλμική αφήγηση συνδέει το αίμα και τον ιδρώτα των πρωταγωνιστών με  τη διαβρωτική επίδραση τη διαφθοράς στο μικρόκοσμο του πολιτισμού». Από την πλευρά του ο κ. Αλεξίου ευχαρίστησε την ΠΕΚΚ, το Φεστιβάλ και όλους τους συνεργάτες  του χωρίς τους οποίους δεν θα υπήρχε η ταινία. 

Η Κριτική Επιτροπή της Διεθνούς Ομοσπονδίας των Κριτικών Kινηματογράφου (FIPRESCI) αποτελούμενη από τους Στίβεν Γέιτς, (πρόεδρος, Μ. Βρετανία), Γιάνκα Μπαρκόσι (Ουγγαρία) και Ιωσήφ Πρωιμάκη (Ελλάδα) απένειμε στη συνέχεια τα βραβεία της. Ο κ. Γέιτς ανέφερε ότι ήταν χαρά και τιμή του να εκπροσωπεί για πρώτη φορά τη FIPRESCI στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Αμέσως μετά ανακοίνωσε πως το βραβείο της FIPRESCI για ταινία του διαγωνιστικού τμήματος απονέμεται στην ταινία Silent του Γιώργου Γκικαπέππα «για τη γλαφυρή απεικόνιση κλειστοφοβικών συναισθημάτων σε μια οικογένεια καλλιτεχνών τα οποία εκφράστηκαν με ή χωρίς λέξεις». Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε τον διευθυντή του φεστιβάλ Δημήτρη Εϊπίδη για τη συμμετοχή της ταινίας στο διαγωνιστικό, τη FIPRESCI για το βραβείο, την υπεύθυνη του ελληνικού τμήματος Ελένη Ανδρουτσοπούλου, και αφιέρωσε το βραβείο στους συντελεστές της ταινίας και στο μικρό γιο του «που με βλέπει όλα αυτά τα χρόνια να ενηλικιώνομαι». Εξέφρασε δε την ελπίδα «η χθεσινή βαρβαρότητα και η φριχτή νύχτα στο Παρίσι να μην ξεκινήσει ως απάντηση σε έναν καινούριο κύκλο βίας προς όλες τις κατευθύνσεις». Το βραβείο της FIPRESCI για Ελληνική Ταινία απένειμε ο Ιωσήφ Πρωιμάκης στην ταινία Καύσωνας της Τζόις Α. Νασαουάτι, «ένα σκηνοθετικό ντεμπούτο, το οποίο χρησιμοποιεί περίτεχνα τα μοτίβα του σινεμά είδους ούτως ώστε μέσω της εξαιρετικής του κινηματογράφησης να αποδώσει μια μοναδική οπτική στο φλέγον ζήτημα  της μετανάστευσης». Η σκηνοθέτις δήλωσε συγκινημένη και ευχαρίστησε το φεστιβάλ «γιατί εδώ άρχισε όλη η περιπέτεια της ταινίας μας».

Τέλος απονεμήθηκαν τα βραβεία της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής για το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα του 56ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης. Πρόεδρος της επιτροπής ήταν η παραγωγός Μισέλ Ρέι-Γαβρά και μέλη της, ο σκηνοθέτης Κορνέλιου Πορουμπόιου, ο κριτικός κινηματογράφου Τζέι Oυάισμπεργκ, η παραγωγός  Ελίζ Ζαλαντό και ο σεναριογράφος Ευθύμης Φιλίππου.

Αναφερόμενη στα γεγονότα του Παρισιού, η κ. Γαβρά είπε: «Είμαι Γαλλίδα αλλά απόψε είμαστε όλοι Γάλλοι, όλοι Παριζιάνοι. Αισθανόμαστε τον ίδιο πόνο, τον ίδιο φόβο με τους λαούς του Ιράκ, της Συρίας, κι άλλων τόσων.  Χτυπηθήκαμε κι εμείς από την ίδια βαρβαρότητα. Και με το ίδιο θάρρος και την ίδια αξιοπρέπεια οφείλουμε να την αντιμετωπίσουμε, όλοι μαζί, ενωμένοι. O φόβος είναι ανθρώπινος. Το ίδιο όμως και το θάρρος»

Στη συνέχεια προχώρησε στην ανακοίνωση του σκεπτικού της επιτροπής, σημειώνοντας ότι είναι πάντα μια ενδιαφέρουσα εμπειρία να παρακολουθεί κανείς τις κινηματογραφικές τάσεις στο παγκόσμιο σινεμά. «Ο καθένας μας προέρχεται από διαφορετικούς τομείς στο χώρο του κινηματογράφου, γεγονός που τροφοδότησε συναρπαστικές συζητήσεις που κάλυψαν όλα τα θέματα από την αριστοτεχνική σκηνοθεσία έως τη συγκλονιστική φωτογραφία, στην οποία απονέμεται και το βραβείο καλλιτεχνικής επίτευξης», είπε προσθέτοντας ότι οι αποφάσεις της επιτροπής για όλα τα βραβεία ήταν ομόφωνες. 

Το Βραβείο Καλλιτεχνικής Επίτευξης απονεμήθηκε στην ταινία Σπουργίτια, σε σκηνοθεσία του Ρούναρ Ρούναρσον και φωτογραφία της Σοφία Όλσον. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για το βραβείο και ευχήθηκε να βρισκόταν στην τελετή και η κ. Όλσον, για την οποία είπε «είναι τα μάτια μου, είναι μια υπέροχη γυναίκα με εξαιρετικό ταλέντο».

Τα βραβεία ερμηνείας απένειμε η κ. Ζαλαντό. Το βραβείο γυναικείας ερμηνείας δόθηκε στην Ντέβον Κέλερ, για την ταινία Ζωολογικός Κήπος. Η σκηνοθέτις της ταινίας Μάικα Μαγκί που παρέλαβε το βραβείο, είπε ότι ήταν η πρώτη ταινία της ηθοποιού και εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της που την ξεχώρισε η επιτροπή. «Είναι μια εκπληκτική ηθοποιός αλλά δύο χρόνια μετά την ταινία δεν της έχει προταθεί άλλος ρόλος. Ελπίζω με αυτό το βραβείο να καταλάβουν το ταλέντο της». Το βραβείο Ανδρικής Ερμηνείας απονεμήθηκε στον Αλφρέδο Κάστρο για την ερμηνεία του στην ταινία Από μακριά σε σκηνοθεσία Λορένσο Βίγας. 

Το Βραβείο Σεναρίου απένειμε ο Ευθύμης Φιλίππου στον Λορένσο Βίγας για την ταινία  Από μακριά.  Σε γραπτό του μήνυμα ο σκηνοθέτης εξέφρασε τις ευχαριστίες του στην επιτροπή, στην ομάδα του 56ου φεστιβάλ και στο κοινό που παρακολούθησε την ταινία. «Είμαι τυχερός που μπορώ να φέρω στη Βενεζουέλα το βραβείο καλύτερου σεναρίου και καλύτερου ηθοποιού. Το φεστιβάλ έχει μια πολύ αυστηρή επιλογή ταινιών, γεγονός που μου δίνει μεγάλη δύναμη να ξεκινήσω γεμάτος ενέργεια την επόμενη ταινία μου», τόνισε.

Το Βραβείο Σκηνοθεσίας απένειμε ο Κορνέλιου Πορουμπόιου στον Γκαμπριέλ Ριπστάιν για την ταινία 600 μίλια. Σε μήνυμά του ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε την επιτροπή και τους διοργανωτές για την εξαιρετική τιμή να επιλέξουν αυτή την ταινία την οποία «έκανα όσο πιο ειλικρινά μπορούσα, με την καρδιά μου, με το ένστικτο και με τα μάτια μου». Αφιέρωσε το βραβείο στον πάτερα του, τον γνωστό σκηνοθέτη Αρτούρο Ριπστάιν και στο γιο του που κατά πάσα πιθανότητα θα ακολουθήσει τα χνάρια του παππού του. Τέλος εξέφρασε το βαθύτατο σεβασμό και την αλληλεγγύη του προς το γαλλικό λαό, τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για την τρομοκρατία».

Ο Τζέι Ουάισμπεργκ απένειμε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής– Χάλκινος Αλέξανδρος στην ταινία Ο δρόμος για το Λα Πας του Φρανσίσκο Βαρόνε. Παραλαμβάνοντας το βραβείο του ο σκηνοθέτης τόνισε ότι «αποτελεί τεράστια τιμή να είμαι στο Φεστιβάλ. Η πόλη είναι υπέροχη, το κοινό είναι υπέροχο» είπε και ευχαρίστησε την επιτροπή, το προσωπικό του φεστιβάλ και ιδιαίτερα τον Δημήτρη Εϊπίδη.

 

Ο Κορνέλιου Πορουμπόιου απένειμε το ειδικό βραβείο της Κριτικής Επιτροπής – Αργυρός Αλέξανδρος στην ταινία Η γη και η σκιά του Σέσαρ Ασεβέδο. Ο σκηνοθέτης ευχαρίστησε για μία ακόμη φορά την επιτροπή για τη μεγάλη τιμή.  Τέλος η πρόεδρος της Επιτροπής Μισέλ Ρέι Γάβρα απένειμε το Βραβείο Καλύτερης ταινίας Χρυσός Αλέξανδρος -  Θόδωρος Αγγελόπουλος στην ταινία Δεσμοί αίματος σε σκηνοθεσία Γκρίμουρ Χακόναρσον. Ο σκηνοθέτης σε μήνυμά του εξέφρασε τη λύπη του γιατί δεν μπόρεσε να παραβρεθεί στο φεστιβάλ το οποίο θαυμάζει ειλικρινά και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή και ιδιαιτέρως τον διευθυντή του θεσμού Δημήτρη Εϊπίδη, λέγοντας πως «η συμβολή του στον ισλανδικό κινηματογράφο ήταν μεγάλη, ως υπεύθυνος προγράμματος και ένας από τους στυλοβάτες του διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρέικιαβικ επί σειρά ετών». Ευχαρίστησε επίσης τον διανομέα της ταινίας στην Ελλάδα και ευχήθηκε να τύχει καλής υποδοχής όταν βγει αίθουσες. «Οι Δεσμοί αίματος είναι μια προσωπική ταινία, την έκανα για τον παππού μου και τη μητέρα μου και μου πήρε πέντε χρόνια να την ολοκληρώσω. Έχω βάλει σε αυτήν την καρδιά και την ψυχή μου. Πιστεύω ότι το αισθάνεται κανείς αυτό, όταν τη βλέπει. Πραγματεύεται τη σημασία των ανθρώπινων σχέσεων σε δύσκολους καιρούς. Παρότι οι κεντρικοί ήρωες είναι δυο ξεροκέφαλοι Ισλανδοί κτηνοτρόφοι, η ταινία περιέχει πανανθρώπινα μηνύματα τα οποία έχουν ιδιαίτερη σημασία κυρίως μια μέρα σαν τη σημερινή». 

Η βραδιά έκλεισε με την προβολή της ταινίας του Αρνό Ντεπλεσέν Τα χρυσά μας χρόνια. «Σκέφτομαι πόσο περίεργη είναι η κατάσταση αλλά ταυτόχρονα χαίρομαι που είμαι εδώ μαζί σας. Είναι μεγάλη τιμή για μένα που μπόρεσα να συναντήσω το κοινό της Θεσσαλονίκης, ένα πολύ ξεχωριστό κοινό. Αναλογιζόμενος τα όσα διαδραματίστηκαν εχθές στο Παρίσι με τις τρομοκρατικές επιθέσεις, σκεφτόμουν πόσο εύθραυστοι είμαστε οι άνθρωποι, πόσο εύθραυστος είμαι εγώ συγκεκριμένα. Αντίστοιχα σκεφτόμουν ότι και ο κινηματογράφος είναι μια δύναμη, είναι η δύναμη όλων μας, ότι το σινεμά καταγράφει πόσο ευάλωτοι και ταυτόχρονα πόσο δυνατοί είμαστε», είπε ο κ. Ντεπλεσέν και ευχαρίστησε τη διοργάνωση και ειδικότερα το συνεργάτη του φεστιβάλ Γιώργο Κρασσακόπουλο.

Την τελετή λήξης τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων οι: Νίκος Βούτσης, Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Στέλιος Κούλογλου -ευρωβουλευτής Σύριζα, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης - Βουλευτής Σύριζα, Σταύρος Καλαφάτης - Βουλευτής ΝΔ, Γιάννης Μπουτάρης, Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Παππάς - Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων, περιβάλλοντος και καθαριότητας, Γιώργος Αρβανίτης -  Πρόεδρος Δ.Σ Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Γιώργος Τσεμπερόπουλος - μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Σπύρος Πέγκας - Αντιδήμαρχος Τουρισμού και Διεθνών Σχέσεων, εκπρόσωπος του Δήμου Θεσσαλονίκης στο ΔΣ του ΦΚΘ,  Γιώργος Τούλας - δημοσιογράφος, διευθυντής Parallaxi, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Κυριακή Μάλαμα - σκηνοθέτιδα, συντονίστρια προγράμματος της ΕΡΤ3, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Γιώργος Χριστιανάκης - μουσικός, μέλος ΔΣ του ΦΚΘ, Aslı Aksungur -Ακόλουθος Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκικής Πρεσβείας στην Αθήνα, Salamon Paven Martin Ladislau - Γενικός Πρόξενος Ρουμανίας, Παντελής Πετμεζάς - Επίτιμος Πρόξενος Καναδά, Χρήστος Σαραντόπουλος - Επίτιμος Πρόξενος Ιταλίας, με τη σύζυγό του, εικαστικό, Μαρία Κομπατσιάρη,  Μαργαρίτα Ιγνατίδου - Επίτιμη Πρόξενος της Τσεχίας, Κωνσταντίνα Κυργίδου - Επίτιμη Πρόξενος της Αυστραλίας, Περικλής Μήτκας - Πρύτανης ΑΠΘ, Διονύσης Τσακνής - Πρόεδρος ΕΡΤ, Λάμπης Ταγματάρχης - Διευθύνων Σύμβουλος ΕΡΤ, Θεοφανώ Παπαζήση - Πρόεδρος ΔΕ ΕΡΤ3, Αλέξανδρος Κάντερ Μπαξ - Γενικός Διευθυντής ΕΡΤ3, Βασίλης Κατσούφης - Πρόεδρος ΕΑΚ, Κατερίνα Κοσκινά - Διευθύντρια ΕΜΣΤ, Μαρία Τσαντσάνογλου - Διευθύντρια Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης,  Συραγώ Τσιάρα - Προϊσταμένη Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Σοφία Καϊτατζή - Γουίτλοκ - Αντιπρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, Στέλιος Κεχρής, Πρόεδρος Οίνων Β. Ελλάδος, Μάκης Νικηφορίδης & Bernard Cuomo – Αρχιτέκτονες,  Κατερίνα Καμάρα - Μέλος ΔΣ του ΜΜΣΤ, Αρνό Ντεπλεσέν, τιμώμενος σκηνοθέτης, Νίκος Καβουκίδης, τιμώμενος σκηνοθέτης, Γιώργος Μιχαλακόπουλος, ηθοποιός κ.α.

Το φόρεμα της παρουσιάστριας Μαρίας Ναυπλιώτου ήταν μια προσφορά του Atelier Loukia

Posted On Τρίτη, 17 Νοεμβρίου 2015 17:47 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 2

Wedding Presentation Event 2017

OLKLOGO

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".