Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
Βιβλία

Βιβλία (68)

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Αργύρη Κολλιού και της Ιουλίας Τσατσούλη με τίτλο: «Εργαστηριακές Ηλεκτρολογικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων (4ος όροφος) της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Οι συγγραφείς θα παρουσιάσουν εικόνες και σχήματα της ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, που αναφέρονται στους εφευρέτες του ηλεκτρισμού και φτάνουν μέχρι την υπερσύγχρονη σημερινή τεχνολογία καθώς και τον τρόπο πρωτότυπης εργαστηριακής διδασκαλίας στην Τεχνολογική εκπαίδευση.

Το Βιβλίο με τίτλο «Εργαστηριακές Ηλεκτρολογικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές» είναι μια προσπάθεια να συνδεθεί το θεωρητικό μέρος της τεχνολογίας της ηλεκτρολογίας με την πράξη, διά μέσου της ανάπτυξης εφαρμογών στα ηλεκτρολογικά εργαστήρια της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Υπερκαλύπτει το πρόγραμμα της διδαχθείσας ύλης των εργαστηριακών ασκήσεων της ηλεκτρολογίας του Υπουργείου Παιδείας και εμπλουτίζει τις γνώσεις των σπουδαστών.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Αργύριος Κολλιός από το 1953 έως το 1997 εργάστηκε στις περιελίξεις και βλάβες των ηλεκτρικών μηχανών. Στις ηλεκτρομηχανολο-γικές εγκαταστάσεις, στους αυτοματισμούς, στα υπερσύγ-χρονα συστήματα PLC και στις  έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις INSTABUS. 

Το 1956 στον εξηλεκτρισμό της επαρχίας Νέστου. Το 1958 στον εξηλεκτρισμό της Καβάλας. Το 1960 στον εξηλεκτρισμό της περιοχής του Παγγαίου.

Το σχολικό έτος 1961/62 καθηγητής στην τεχνική σχολή Χρυσουπόλεως, επιβραβεύτηκε για την πρωτότυπη μέθοδο εργαστηριακής διδασκαλίας που κινηματογράφησαν Ολανδούς επιθεωρητές. 

Το 1963/64 ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αρβανίτης τον μετέθεσε στην μέση τεχνική σχολή εργοδηγών Καβάλας ως προϊστάμενο των ηλεκτρολογικών εργαστηρίων της  σχολής. 

Το 1967/68 ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου παιδείας κ. Κουζέλη με συνοδό τον Διευθυντή της σχολής του Ευκλείδη τον επιβράβευσε, του μετέτρεψε τη σχέση σε Αορίστου χρόνου διαρκείας και χαρακτήρισαν τα εργαστήρια πρωτότυπα και τα μοναδικά στην εκπαίδευση. 

Το 1969 ο Διευθυντής της βιομηχανίας Λιπασμάτων Παντελής Ορφανίδης με τους προϊσταμένους των τμημάτων χαρακτήρισαν τα εργαστήρια  σαν μια βιομηχανία σε μικρογραφία.

Το 1983 το υπουργείο παιδείας μετέταξε τον Αργύρη Κολλιό  στον κλάδο ηλεκτρονικών, στο τεχνικό Λύκειο Καβάλας και συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1987/88. 

Συντάξιμα έτη Υπουργείο παιδείας + ΤΕΒΕ= 25+36=61. 

 Η Ιουλία Τσατσούλη

-  έλαβε έγγραφη τιμητική διάκριση  ότι αποφοίτησε με άριστα, πρώτη σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή,

- έκανε το πρώτο της μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Cambribge,  στον τομέα της ενέργειας,

- έκανε το δεύτερο μεταπτυχιακό της με υποτροφία στο Ιmperial  College of London,  στο Management, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και

διαθέτει ικανή εμπειρία στην έρευνα και καινοτομία προϊόντων σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Posted On Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 15:55 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Πλυθώρα» σας προσκαλούν στην  παρουσίαση του βιβλίου του Αναστασίου Δημοσχάκη με τίτλο:

«Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
–  Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας
Μακάριος Λαζαρίδης, Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Δημοσιογράφος
Γεώργιος Φιλόσογλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Επικοινωνίας Δήμου Καβάλας
Αιδεσιμολογιώτατος Αθανάσιος Παπαδάκης, Εφημέριος Ελαιοχωρίου Καβάλας & Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Το Βιβλίο «Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη» περιγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς μιας πορείας ζωής και μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας, που ξεκίνησε από ένα ακριτικό χωριό του Έβρου και κατέληξε στην ηγεσία την Ελληνικής Αστυνομίας. Με πρόθεση να αποτελέσει το βιβλίο χρήσιμο ανάγνωσμα για τους νεότερους, ο συγγραφέας περιγράφει τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, αναπτύσσοντας παράλληλα άγνωστες μέχρι τώρα ανθρώπινες ιστορίες, καθώς και συναντήσεις καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης με πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Posted On Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:07 Γράφτηκε από τον

Ένα βιβλίο για 2 από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας (τον Αριστοτέλη και το Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Καπνού από την Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας. Συγγραφέας του βιβλίου "Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών" είναι ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παρίσης, και στην παρουσίασή του (συντονιστής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας και γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ) έδωσαν το παρόν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι -μεταξύ αυτών η νυν και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Κωστής Σιμιτσής (με την πρώτη να χαιρετίζει την εκδήλωση) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος, πρώην ΓΓ της περιφέρειας ΑΜΘ και νυν δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν, πέραν του κ. Αγγελόπουλου, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και οι καθηγητές νομικής ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης και Κώστας Ρέμελης. Όλοι τους -όπως φυσικά και ο ίδιος ο συγγραφέας- μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία της συνύπαρξης του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των όσων δίδαξε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος στον τότε διάδοχο του μακεδονικού θρόνου και της επίδρασης που είχε η διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId07da8ee1a5

Posted On Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 23:34 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Τόπος» σας προσκαλούν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) στην παρουσίαση του νέου Βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
με τίτλο:

«Ταξίδι στ΄ αστέρια. Η ιστορία του Κυπέλλου πρωταθλητριών  – Champions League»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

  • Ιωάννου Βασίλης, αθλητικογράφος
  • Μπουντάς Δημήτριος, αθλητικογράφος
  • Πατσίδης Αναστάσιος, αθλητικογράφος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Επικοινωνίας Γεώργιος Φιλόσογλου

Posted On Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 00:37 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Καβάλας σας προσκαλούν  την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου της μυθιστορηματικής τριλογίας του συγγραφέα και δημοσιογράφου
Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο:

 «ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

  • Αικατερίνη Κακιλή , δημοσιογράφος
  • Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός - υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
  • Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Παναγιωτίδου, παιδαγωγός & συγγραφέας.
    Αποσπάσματα θα αναγνώσουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Θεάτρου Παίδευσις»:
    Μαρία–Μαριέλλα Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και η Ελευθερία και η Ελευθερία Λασκαρίδου, Νηπιαγωγός. 

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος κατάγεται από την Καβάλα, είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών, (ΕΣΗΕΑ) και από τα πιο παλιά στελέχη της ΕΡΤ.

Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης γραφείου, αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής  στις εφημερίδες και περιοδικά:

Ταχυδρόμος, Ελληνικός Βορράς, Ημερησία, Ελεύθερος Κόσμος, Απογευματινή, Ελεύθερη Ώρα, Ακρόπολη, Χώρα, Επίκαιρα, Πολιτικά Θέματα.

Ίδρυσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά:

Ημερολόγιο, Δραμηνά, Σκύλος, Πειραϊκή, Επαρχιακοί Αντίλαλοι, Δημοσιογραφία, Πορτραίτα-βιογραφίες, Αλαρμ.

Εργάστηκε στα γραφεία τύπου:

Υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων και μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Από τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη της ΕΡΤ δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σε όλα τα δημοσιογραφικά της τμήματα ( ρεπόρτερ στα Χρονικά της ημέρας, ρεπόρτερ στην υπηρεσία Ενημέρωσης, συντάκτης δελτίων ειδήσεων, χρονογράφος, συντάκτης στη Φωνή της Ελλάδος για τον απόδημο ελληνισμό, ρεπόρτερ- συντάκτης στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής, αρχισυντάκτης της πρωινής ζώνης της τηλεόρασης της ΕΡΤ Ι )

Η τηλεοπτική του εκπομπή Ραντεβού το μεσημέρι πήρε το πρώτο βραβείο κοινού για την καλύτερη ενημερωτική εκπομπή το 1991, ενώ μπήκε αρκετές φορές στο τηλεοπτικό βαρόμετρο συγκεντρώνοντας  ποσοστό ρεκόρ τηλεθέασης 52%  που ως σήμερα δεν ξεπεράστηκε από κανένα ειδησεογραφικό ενημερωτικό μαγκαζίνο. Στην εκπομπή αυτή, για πρώτη φορά, καθιέρωσε από την κρατική τηλεόραση ξενόγλωσσα δελτία στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα.

Το 1990  δημιούργησε για πρώτη φορά πρωινή  τηλεοπτική εκπομπή – πρόδρομο των σημερινών πρωινών- με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ.

Την ίδια περίοδο εξόρμησε στην περιφέρεια με όλο το δυναμικό της ΕΡΤ και έβγαζε καθημερινά την εκπομπή του από κάθε πόλη και νησί σε απευθείας μετάδοση. Από Κόρινθο, Σάμο, Χίο, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κατερίνη κλπ.

Υπήρξε μοναδικός στην περιγραφή έκτακτων γεγονότων, υποδοχών, παρελάσεων, και μεγάλων εκδηλώσεων με ειδικό προσόν τη …φωνή του.

Ίδρυσε τον πρώτο επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό με την άνθιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας .

Εργάσθηκε, μετά την αποχώρηση του από την ΕΡΤ ,στους τηλεοπτικούς σταθμούς: Τηλεάστυ, Τ.V. Μακεδονία, Τ.V.Magic, Έξτρα, Κανάλι ΙΟ, ALTER, Κόντρα, Βlue Sky,στην εκπομπή «Άρωμα Ελλάδος» για 24 περιφερειακά κανάλια της χώρας και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 9,84 και <Ατλαντίς>.

Πενήντα χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα γνώρισε πολλές επιφανείς προσωπικότητες, ορισμένες από τις οποίες τον συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον του, ώστε να γράψει σύντομες βιογραφίες τους. Τελευταία έγραψε τη βιογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ταξίδεψε σχεδόν σ όλο τον κόσμο καλύπτοντας για την ΕΡΤ η για τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν, μεγάλα γεγονότα  και δημοσιογραφικές αποστολές συνοδεύοντας την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, όπως τον Κ. Καραμανλή στη Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον, τον Κων. Μητσοτάκη στη Βόννη, το Βελιγράδι τη Ρώμη, στο Μάαστριχτ, στην Αττάλεια, στα Εμιράτα του Κόλπου, στη Λευκωσία, στη Μόσχα και στις ΗΠΑ. Τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Πεκίνο, στη Βαρσοβία, στη Βουδαπέστη, στη Πράγα, στο Νταβός, στη Σόφια. Τον Χρ. Σαρτζετάκη στο Τόκιο και στην Πράγα. Τον Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στην Ιταλία, και στο Βουκουρέστι. Τον Ανδρέα Ζαΐμη  στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τον Κάρολο Παπούλια και τη Μελίνα Μερκούρη στο Αργυρόκαστρο, τους Αγ. Σαράντα και στα Τίρανα.

Στα ταξίδια αυτά είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά  τον Τζίμη Κάρτερ, τον Τζωρτζ Μπους, τον Χέλμουτ Κολ, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον Μακάριο, τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Κάρλο Πόντι, τον Τουργκούτ  Οζάλ, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι, τον Τοντόρ Ζίφκοφ, την Τανσού Τσιλέρ, τον Μεσούντ Γιλμάζ, τον Βατσλάβ Χάβελ κ.ά.

Δημοσιογραφικές αποστολές τον έφεραν στο Κάιρο για τη δολοφονία του Σαντάντ, στον πόλεμο του Κόλπου, στα γεγονότα του Ιράκ, στα γεγονότα της πτώσης του Αλία στην Αλβανία, σε συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, στην υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, και στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Στο χώρο της λογοτεχνίας  μπήκε το 1968 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Μη φοβάσαι κουτέ τόλμησε…» το διήγημα αυτό μαζί με άλλα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο το Ι988 και με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Μάχη Γραικού…

Έκτοτε έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια χρονογραφήματα και θεατρικά έργα ένα από τα οποία, το θρησκευτικό δράμα «Λυδία» , ανέβηκε σε υπαίθρια και αρχαία θέατρα της χώρας.

Τελευταία κυκλοφόρησε η τριλογία του «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα»  δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης» και τρίτο τον «Οδοστρωτήρα».

Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ,γνώρισε και μίλησε με χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων χωρών ,μελέτησε τη ζωή και τον πολιτισμό τους, χωρίς να γνωρίζει καμιά ξένη γλώσσα , εκτός από τα ελληνικά, τα οποία προσπαθεί να τα μάθει καλύτερα και να μπορεί  εκφέρει σωστά τον προφορικό λόγο.

Σπούδασε καλές τέχνες, οργάνωσε 8 εκθέσεις ζωγραφικής, στην Αθήνα και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και εικονογράφησε μια εκκλησία.

Το 1976 ίδρυσε  την «Παύλειο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών» με στόχο να αναδείξει τους Φιλίππους σε  οικουμενικό κέντρο Ορθοδοξίας  και Πολιτισμού, αφού εκεί ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος και βαφτίστηκε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή , η Λυδία. Για τον σκοπό αυτό διοργάνωσε 4 διεθνείς συναντήσεις  στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της ιστορίας και τις θεολογίας,  από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εκπρόσωποι της Πολιτείας και του ΟΗΕ.

Ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών (2006-2010) πέρασε πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο για την ανάδειξη της Πνύκας σε παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας, με στόχο να γίνει μόνιμος θεσμός και για δυο  χρόνια πραγματοποιήθηκαν σχετικές διεθνείς συναντήσεις.

 

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της τριλογίας «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα» και δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης». Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια υλικά: το αίμα, το σπέρμα και το ψέμα! Το αίμα του Κάιν, το σπέρμα του Αυνάν και το ψέμα της Εύας… Στο πρώτο βιβλίο ξεκινάει η ζωή των ηρώων από την παιδική τους ηλικία, τους πρώτους έρωτες στη μικρή πολιτεία, ανάμεσα στις μνήμες του παρελθόντος και της ιστορίας, τις τραυματικές βιωματικές εμπειρίες του παρόντος και τις ελπίδες και τα οράματα για μια καλύτερη ζωή. Τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης, της δυστυχίας και της ευτυχίας, εμπλέκονται στον έρωτα με τα απρόοπτα της καθημερινότητας, κονταροχτυπιούνται με τη μοίρα και στιγματίζονται από το θάνατο. Στο δεύτερο βιβλίο συνεχίζεται η ζωή των πρωταγωνιστών μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης  και δημιουργείται μια ιστορία πάθους και έρωτα ανάμεσα στον πρωταγωνιστή  και σε γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια... Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων παρουσιάζεται και η ιστορία της χώρας με τα γεγονότα κάθε εποχής από το 1922 ως σήμερα. Η ιστορία ολοκληρώνεται στο τρίτο βιβλίο, όπου ο συγγραφέας κάνει αναφορές στα ζωτικά προβλήματα του ανθρώπου, στον θάνατο, στον έρωτα, στη θρησκεία, στη φιλοσοφία και στη δημοκρατία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κάθε συνείδησης, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδος και τερματίζει τη μυθοπλασία των ηρώων του μυθιστορήματος.

Posted On Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 00:07 Γράφτηκε από τον

Με σημαντική προσέλευση μαθητών από δημοτικά σχολεία της Καβάλας ξεκίνησε, το πρωί της Πέμπτης, το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου -που διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack».

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η πλατεία του Δημοτικού Κήπου Καβάλας, στην οποία και στήθηκαν κατασκευές που επιμελήθηκαν τα μέλη του "Art Attack" -βασισμένες στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- και πάγκοι στους οποίους οι περίπου 250 μαθητές που έδωσαν το παρόν είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε μια σειρά παιχνιδιών και εικαστικών εργαστηρίων. Στο κέντρο της πλατείας του κήπου στήθηκε ένα αυτοσχέδιο θεατράκι, με τους μαθητές να παρακολουθούν δραματοποιήσεις παραμυθιών από τα μέλη της ομάδας των "Παραμυθάδων".

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId89f39cd150

Posted On Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 08:01 Γράφτηκε από τον

Η αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό διήμερο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ξεκίνησε. Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack» θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα της Αγάπης για το Βιβλίο.

Μεγάλα βιβλία με παραμύθια του Hans Christian Andersen που φιλοτέχνησε η «Art Attack», δραματοποιήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια,  παιχνίδια από τα μέλη της ομάδας των  «Παραμυθάδων» και πολλές άλλες εκπλήξεις θα ψυχαγωγήσουν τους μικρούς μας φίλους που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο παραπάνω διήμερο.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του  Δημοτικού Κήπου Καβάλας την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου τις ώρες 10:00-13:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλο, αφού στις δράσεις που προγραμματίσαμε θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν περίπου 500 παιδιά. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθήσουν,  οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Pagkosmia Imera Paidikou Vivliou

Posted On Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 16:17 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Οι Κινηματογράφοι της Καβάλας: Οι εποχές-Οι αίθουσες-Οι άνθρωποι» του Λευτέρη Ι. Κελβερίδη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης, Δικηγόρος & Συγγραφέας, ο κ. Κομνηνός Απότας, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Μουσείου Καβάλας  και ο συγγραφέας.

Ο Λευτέρης Ι. Κελβερίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1941. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1964 έως το 1994. Υπήρξε μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας για πολλά χρόνια, καθώς και παραγωγός εκπομπών για τον Κινηματογράφο στο «ALPHA ράδιο». Συνεργάστηκε κατά καιρούς, ως κινηματογραφικός συντάκτης, με διάφορα έντυπα της Καβάλας. Έγραψε επίσης: «70 χρόνια μπροστά από μία οθόνη», 2013.

Το βιβλίο….

Πρόκειται για μια καταγραφή της ιστορίας των  κινηματογράφων της Καβάλας, εμπλουτισμένη με πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα. Πηγές του βιβλίου αποτελούν τα διάφορα  δημοσιεύματα, οι προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα καθώς και κείμενα Καβαλιωτών συγγραφέων.

1

Posted On Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 13:32 Γράφτηκε από τον

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή ένας από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, ο Μάκης Ρουσομάνης, με σκοπό να παρευρεθεί στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο". Αν και η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε πριν από 4 μόλις χρόνια (με το "Σαν να είχε δει φάντασμα") ο Μ. Ρουσομάνης έχει ήδη αποχτήσει ένα πολύ σημαντικό αναγνωστικό κοινό, κάτι που φάνηκε και από τη μεγάλη προσέλευση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Λίγη ώρα πριν από την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο Μάκης Ρουσομάνης μίλησε στο Kavala Portal για το "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" και τον ίδιον.

Ερώτηση (ΕΡ.): Ποια ήταν η έμπνευση για τον τίτλο του νέου σας βιβλίου;

Μάκης Ρουσομάνης (Μ.Ρ.): Επεδίωξα να βάλω έναν τέτοιο τίτλο που θα κάνει τον αναγνώστη να πάρει το βιβλίο στα χέρια του και να διαβάσει έστω και την περίληψη που αναγράφεται στο οπισθόφυλλό του. Το "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" προέρχεται από μια επιγραφή που υπήρχε στο Ασκληπιείο της Περγάμου στην ελληνιστική εποχή. Όταν οι ασθενείς που ήθελαν να θεραπευτούν επισκέπτονταν το Ασκληπιείο, το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν ήταν η επιγραφή αυτή. Φανταστείτε κάποιον να μπαίνει μέσα στο Ασκληπιείο και να βλέπει αυτήν την επιγραφή. Θέλοντας και μη, παίρνει κουράγιο, παίρνει δύναμη για να θεραπευτεί, ακριβώς διότι το "απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" ισοδυναμεί με το "απαγορεύεται να πεθάνεις, διότι θα θεραπευτείς". Ήταν ευνόητο, λοιπόν, να εντυπωσιαστώ από το ύφος αυτής της επιγραφής (η οποία, βέβαια, δεν έχει διασωθεί) όταν πρωτοενημερώθηκα στη διάρκεια της επίσκεψής μου στον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου.

ΕΡ: Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω ότι και σε άλλα βιβλία σας βλέπω ανάλογους, εντυπωσιακούς τίτλους...

Μ.Ρ.: Σε κάθε βιβλίο επιδιώκω να εντυπωσιάσω με τον τίτλο του. Είναι και αυτό ένας τρόπος για να τραβήξω το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να επιλέξει το δικό μου βιβλίο και όχι κάποιο άλλο.

ΕΡ: Νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα μέρος της δράσης του βιβλίου σας μεταφέρει τον αναγνώστη στην αρχαία Πέργαμο του 160 π.Χ.

Μ.Ρ.: Ακριβώς. Ενώ το βιβλίο ξεκινάει στην Αθήνα του 2013, με μια Ελληνίδα να ερωτεύεται μέσω του Internet έναν Τούρκο ξεναγό από τη Σμύρνη -την οποία και επισκέπτεται-, η δράση μεταφέρεται σε μια παράλληλη ιστορία με φόντο το αρχαίο Ασκληπιείο της Περγάμου (όπου και εντοπίζεται η ανατροπή στην πλοκή του βιβλίου). Οι 2 αυτές ιστορίες δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο τέλος του μυθιστορήματος

ΕΡ: Το θέμα του ερωτικού δεσμού μεταξύ μιας Ελληνίδας και ενός Τούρκου δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μυθιστορηματικά χρονικά της χώρας μας, ωστόσο έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχει ένταση μεταξύ των 2 κρατών. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει, έστω και υποσυνείδητα, τους αναγνώστες που θα θελήσουν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Μ.Ρ.: Δε νομίζω. Ένα βιβλίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια μυθοπλασία, από την καταγραφή των ονείρων του συγγραφέα. Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι παμπάλαια, έχουν καταγραφεί επαρκώς από την ιστορική έρευνα και δε θεωρώ ότι ένα μυθιστόρημα θα αλλάξει την άποψη των αναγνωστών.

ΕΡ: Το ταξίδι της ηρωίδας του έργου στη Σμύρνη αφορά τη Σμύρνη του σήμερα ή γίνεται μνεία και στο παρελθόν της (πριν τη Μικρασιατική καταστροφή);

Μ.Ρ.: Το ταξίδι γίνεται μέσα στο 2013. Προφανώς η ηρωίδα είναι επηρεασμένη από το παρελθόν της Σμύρνης, κάτι που καταγράφεται και μέσα στο βιβλίο, αλλά η Σμύρνη του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Σμύρνη που γνωρίζουμε μέσα από τις αφηγήσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΕΡ: Πώς βλέπετε, τη σήμερον εποχή, το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας; Διαπιστώνετε ότι, έστω και αργά αλλά με σταθερούς ρυθμούς, ο κόσμος στρέφεται στο καλό βιβλίο για την ψυχαγώγησή του;

Μ.Ρ.: Προσωπικά ασχολούμαι πολύ λίγο καιρό με τη συγγραφή, συνεπώς είναι δύσκολο να συγκρίνω τους αναγνώστες του σήμερα με αυτούς των περασμένων δεκαετιών. Αυτό, πάντως, που βλέπω είναι ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό, και μάλιστα αρκετά δυναμικό -κάτι που διαπιστώνω και από τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου, από τις οποίες έχω δημιουργήσει αρκετές φιλίες.

ΕΡ: Τονίζω τα περί του αναγνωστικού κοινού του σήμερα, διότι σε μια περίοδο που αγωνιούμε όλη την ημέρα για την επιβίωσή μας πολλοί μπορεί να προτιμήσουν απλά να καθίσουν στην τηλεόραση παρά να διαβάσουν ένα βιβλίο και να αφιερώσουν έναν εύλογο χρόνο για να κατανοήσουν το περιεχόμενό του και τα νοήματά του.

Μ.Ρ.: Θεωρώ ότι αυτός που ανέκαθεν διαβάζει βιβλία θα βρει και το χρόνο και το χρήμα για να τα επενδύσει σε ένα καλό βιβλίο. Οι αναγνώστες στην Ελλάδα μπορεί να είναι λίγοι αλλά είναι, επίσης, πολύ συνειδητοποιημένοι.

ΕΡ: Αναφέρατε, σε μια συνέντευξή σας, ότι "Ολα μπορείς να τα καταφέρεις, αρκεί να αγαπάς και να παθιάζεσαι με αυτό που καταπιάνεσαι." Βλέπετε σήμερα τους ανθρώπους να αγαπάνε, να παθιάζονται με αυτό που κάνουν ή μήπως τελικά όλα αυτά έχουν δώσει τη θέση τους σε μια ζωή που "τρέχει με αυτόματο πιλότο", σε μια ζωή κενή συναισθημάτων και πάθους;

Μ.Ρ.: Από την προσωπική μου εμπειρία, οτιδήποτε κάνω το κάνω με πάθος. Έτσι γίνεται και με τη συγγραφή: παθιάζομαι με την ιστορία του, γίνομαι ένα με τους ήρωές του.

ΕΡ: Πώς σας προέκυψε η συγγραφή; Από ότι γνωρίζω είστε υπάλληλος στη Σχολή Τυφλών.

Μ.Ρ.: Η συγγραφή προέκυψε ξαφνικά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι από πολύ μικρό παιδί ασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά (είτε μέσω συλλογής δίσκων είτε ελέω της συμμετοχής μου σε θεατρικές παραστάσεις), αλλά η συγγραφή προέκυψε ένα χειμωνιάτικο βράδυ, όταν δέχτηκα την επίσκεψη μιας φίλης μου ηθοποιού -μαζί με μια συνεργάτιδά της-, η οποία και διερωτήθηκε για το ποιο έργο επρόκειτο να ανεβάσουν στο θέατρο. Εκείνη τη στιγμή μού ήρθε η "φλασιά" να γράψω ένα θεατρικό σενάριο πάνω σε ιστορίες που με είχαν συναρπάσει από τα μικράτα μου. Το κείμενο που προέκυψε ήταν τελικά ένα μυθιστόρημα, αλλά ήμουν τυχερός
διότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε μέσα σε 2 μήνες και εκδόθηκε μετά από 5 μήνες! Ακόμα και τώρα δεν έχω συνειδητοποιήσει το ότι είμαι συγγραφέας

ΕΡ: Είστε γενικώς αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος;

Μ.Ρ.: Δε θα το έλεγα, παρόλο που όσοι με γνωρίζουν πιστεύουν το αντίθετο. Ως άνθρωπος είμαι αρνητικός στη σκέψη και αρκετά αρρωστοφοβικός. Προσπαθώς όμως, μέσα από τη γραφή, να φτάσω σε μια ισορροπία και να βρω την εξιλέωση στα προβλήματά μου.

Λίγα λόγια για το νέο βιβλίο:

"Φως και εικόνες μπροστά μου. Γνώριμοι άνθρωποι και μυρωδιές οικείες. Φαγητά μεζεκλίκια και καφέδες. Στην Σμύρνη Τούρκικος και στην Αθήνα Ελληνικός", Σμύρνη 2013. Εκείνος ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Ήταν 40 χρονών και Τούρκος Μουσουλμάνος. Ήταν όμορφος Ανατολίτης, που η δουλειά του τον έκανε ακόμη πιο γοητευτικό στα γυναικεία βλέμματα ως ξεναγός σε Ελληνικά γκρουπ που έφταναν για αναψυχή στην Σμύρνη. Ήταν ο Κενάν. Αθήνα 2013. Εκείνη ήταν παντρεμένη και μάνα. Ήταν 30 χρονών και καρκινοπαθής. Ήταν Ελληνίδα και Χριστιανή ορθόδοξη. Ήταν όμορφη αλλά και άσχημη αφού είχε αφεθεί στην καθημερινότητα, στην ασθένεια και στην ρουτίνα της ζωής κοιτάζοντας την οικογένειά της και την δουλειά της, ως οδηγός ταξί στην Αθήνα. Ήταν η Θάλεια. Πέργαμος Μικράς Ασίας 160 π.Χ. Η νεαρή κοπέλα περνούσε τον μεγάλο διάδρομο με τους κίονες περίπου ενός χιλιόμετρου που οδηγούσε στο χώρο του ιερού του Ασκληπιού βασταζόμενη από την μητέρα της. Ήταν πρωί και ο καιρός δεν ήταν και τόσο ζεστός ακόμη. Δυο σημάδια, σαν μικρές ουλές στον αριστερό μαστό της είδε εκείνο το πρωινό, και πήραν το δρόμο για το Ασκληπιείο, μα δε το είπε σε κανέναν. Ήταν πολύ ερωτευμένη με τον ξανθό Αχιλλέα από την Έφεσο, που είχε εγκατασταθεί στην Πέργαμο εδώ και λίγο καιρό. Τα πόδια της κόπηκαν πιο πολύ καθώς περπάταγαν στο θεραπευτήριο του Ασκληπιού και είδε την μεγάλη επιγραφή στα Ελληνικά που έγραφε: «Εν ονόματι των θεών απαγορεύεται η είσοδος εις το Θανάτο» -Ένα ταξίδι στη Σμύρνη... Ένας έρωτας στο σήμερα, μεταξύ ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας. Μια εκδίκηση, που έρχεται απ την Ελληνιστική εποχή και μας ταξιδεύει στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Πέργαμου.

Ποιος είναι ο Μάκης Ρουσομάνης

Ο Μάκης Ρουσομάνης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Είναι τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας, και της ένωσης συγγραφέων Πιερίας. Έργα του συγγραφέα: Μυθιστορήματα 2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία) 2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη) 2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή) 2017 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Πνοή) υπό έκδοση Διηγήματα 2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια) Παιδική λογοτεχνία 2014 Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια) Συμμετοχές 2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια) 2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β.Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις) 2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική).

Posted On Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 04:43 Γράφτηκε από τον

Στην Καβάλα βρέθηκε την Πέμπτη ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο "Γκαγκάριν, Ο κόσμος από χαμηλά". Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί ένα non fiction novel στο οποίο ο ίδιος αφηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, «όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία», όπως λέει ο ίδιος, ξεκινώντας από την επίσκεψη του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν και την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1962 και φτάνει έως το σήμερα, με πόλο έλξης τον ιστορικό χώρο πολιτισμού “Gagarin 205” του αειμνήστου σκηνοθέτη Νικόλα Τριανταφυλλίδη και τις αφηγήσεις του ιδίου και του πατέρα του Χάρρυ Κλυνν, έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Τατσόπουλος μίλησε στην κάμερα του Kavala Portal για το βιβλίο του, την σύγχρονη Ελλάδα και την ενασχόλησή του με την πολιτική

Posted On Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 21:38 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 5Banner Istoria Festival

ELEYTHERIA POSTER 2

18815348 1305682029501072 1936175306165357754 O

Airseashow2017

Lighthouse 2017

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας