Κυριακή, 30 Απριλίου 2017
Βιβλία

Βιβλία (63)

Με σημαντική προσέλευση μαθητών από δημοτικά σχολεία της Καβάλας ξεκίνησε, το πρωί της Πέμπτης, το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου -που διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack».

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η πλατεία του Δημοτικού Κήπου Καβάλας, στην οποία και στήθηκαν κατασκευές που επιμελήθηκαν τα μέλη του "Art Attack" -βασισμένες στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- και πάγκοι στους οποίους οι περίπου 250 μαθητές που έδωσαν το παρόν είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε μια σειρά παιχνιδιών και εικαστικών εργαστηρίων. Στο κέντρο της πλατείας του κήπου στήθηκε ένα αυτοσχέδιο θεατράκι, με τους μαθητές να παρακολουθούν δραματοποιήσεις παραμυθιών από τα μέλη της ομάδας των "Παραμυθάδων".

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId89f39cd150

Posted On Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 08:01 Γράφτηκε από τον

Η αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό διήμερο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ξεκίνησε. Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack» θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα της Αγάπης για το Βιβλίο.

Μεγάλα βιβλία με παραμύθια του Hans Christian Andersen που φιλοτέχνησε η «Art Attack», δραματοποιήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια,  παιχνίδια από τα μέλη της ομάδας των  «Παραμυθάδων» και πολλές άλλες εκπλήξεις θα ψυχαγωγήσουν τους μικρούς μας φίλους που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο παραπάνω διήμερο.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του  Δημοτικού Κήπου Καβάλας την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου τις ώρες 10:00-13:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλο, αφού στις δράσεις που προγραμματίσαμε θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν περίπου 500 παιδιά. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθήσουν,  οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Pagkosmia Imera Paidikou Vivliou

Posted On Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 16:17 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο: «Οι Κινηματογράφοι της Καβάλας: Οι εποχές-Οι αίθουσες-Οι άνθρωποι» του Λευτέρη Ι. Κελβερίδη

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 27 Μαρτίου και ώρα 20:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο κ. Κοσμάς Χαρπαντίδης, Δικηγόρος & Συγγραφέας, ο κ. Κομνηνός Απότας, υπεύθυνος Ιστορικού Αρχείου Δημοτικού Μουσείου Καβάλας  και ο συγγραφέας.

Ο Λευτέρης Ι. Κελβερίδης γεννήθηκε στην Καβάλα το 1941. Εργάστηκε στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος από το 1964 έως το 1994. Υπήρξε μέλος της Κινηματογραφικής Λέσχης του Σ.Φ.Γ.Τ. Καβάλας για πολλά χρόνια, καθώς και παραγωγός εκπομπών για τον Κινηματογράφο στο «ALPHA ράδιο». Συνεργάστηκε κατά καιρούς, ως κινηματογραφικός συντάκτης, με διάφορα έντυπα της Καβάλας. Έγραψε επίσης: «70 χρόνια μπροστά από μία οθόνη», 2013.

Το βιβλίο….

Πρόκειται για μια καταγραφή της ιστορίας των  κινηματογράφων της Καβάλας, εμπλουτισμένη με πλούσιο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, από το ξεκίνημά τους μέχρι σήμερα. Πηγές του βιβλίου αποτελούν τα διάφορα  δημοσιεύματα, οι προσωπικές εμπειρίες του συγγραφέα καθώς και κείμενα Καβαλιωτών συγγραφέων.

1

Posted On Πέμπτη, 23 Μαρτίου 2017 13:32 Γράφτηκε από τον

Στην Καβάλα βρέθηκε την Παρασκευή ένας από τους πλέον ταλαντούχους Έλληνες συγγραφείς των τελευταίων χρόνων, ο Μάκης Ρουσομάνης, με σκοπό να παρευρεθεί στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου με τίτλο "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο". Αν και η πρώτη του εμφάνιση στα γράμματα έγινε πριν από 4 μόλις χρόνια (με το "Σαν να είχε δει φάντασμα") ο Μ. Ρουσομάνης έχει ήδη αποχτήσει ένα πολύ σημαντικό αναγνωστικό κοινό, κάτι που φάνηκε και από τη μεγάλη προσέλευση στην αίθουσα συνεδριάσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Λίγη ώρα πριν από την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, ο Μάκης Ρουσομάνης μίλησε στο Kavala Portal για το "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" και τον ίδιον.

Ερώτηση (ΕΡ.): Ποια ήταν η έμπνευση για τον τίτλο του νέου σας βιβλίου;

Μάκης Ρουσομάνης (Μ.Ρ.): Επεδίωξα να βάλω έναν τέτοιο τίτλο που θα κάνει τον αναγνώστη να πάρει το βιβλίο στα χέρια του και να διαβάσει έστω και την περίληψη που αναγράφεται στο οπισθόφυλλό του. Το "Απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" προέρχεται από μια επιγραφή που υπήρχε στο Ασκληπιείο της Περγάμου στην ελληνιστική εποχή. Όταν οι ασθενείς που ήθελαν να θεραπευτούν επισκέπτονταν το Ασκληπιείο, το πρώτο πράγμα που αντίκριζαν ήταν η επιγραφή αυτή. Φανταστείτε κάποιον να μπαίνει μέσα στο Ασκληπιείο και να βλέπει αυτήν την επιγραφή. Θέλοντας και μη, παίρνει κουράγιο, παίρνει δύναμη για να θεραπευτεί, ακριβώς διότι το "απαγορεύεται η είσοδος στο θάνατο" ισοδυναμεί με το "απαγορεύεται να πεθάνεις, διότι θα θεραπευτείς". Ήταν ευνόητο, λοιπόν, να εντυπωσιαστώ από το ύφος αυτής της επιγραφής (η οποία, βέβαια, δεν έχει διασωθεί) όταν πρωτοενημερώθηκα στη διάρκεια της επίσκεψής μου στον αρχαιολογικό χώρο της Περγάμου.

ΕΡ: Οφείλω, πάντως, να ομολογήσω ότι και σε άλλα βιβλία σας βλέπω ανάλογους, εντυπωσιακούς τίτλους...

Μ.Ρ.: Σε κάθε βιβλίο επιδιώκω να εντυπωσιάσω με τον τίτλο του. Είναι και αυτό ένας τρόπος για να τραβήξω το ενδιαφέρον του αναγνώστη ώστε να επιλέξει το δικό μου βιβλίο και όχι κάποιο άλλο.

ΕΡ: Νομίζω ότι αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι ένα μέρος της δράσης του βιβλίου σας μεταφέρει τον αναγνώστη στην αρχαία Πέργαμο του 160 π.Χ.

Μ.Ρ.: Ακριβώς. Ενώ το βιβλίο ξεκινάει στην Αθήνα του 2013, με μια Ελληνίδα να ερωτεύεται μέσω του Internet έναν Τούρκο ξεναγό από τη Σμύρνη -την οποία και επισκέπτεται-, η δράση μεταφέρεται σε μια παράλληλη ιστορία με φόντο το αρχαίο Ασκληπιείο της Περγάμου (όπου και εντοπίζεται η ανατροπή στην πλοκή του βιβλίου). Οι 2 αυτές ιστορίες δεν είναι ανεξάρτητες μεταξύ τους, αλλά συνδέονται με έναν ιδιαίτερο τρόπο στο τέλος του μυθιστορήματος

ΕΡ: Το θέμα του ερωτικού δεσμού μεταξύ μιας Ελληνίδας και ενός Τούρκου δεν εμφανίζεται για πρώτη φορά στα μυθιστορηματικά χρονικά της χώρας μας, ωστόσο έρχεται σε μια περίοδο που υπάρχει ένταση μεταξύ των 2 κρατών. Πιστεύετε ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει, έστω και υποσυνείδητα, τους αναγνώστες που θα θελήσουν να διαβάσουν το βιβλίο σας;

Μ.Ρ.: Δε νομίζω. Ένα βιβλίο δεν είναι τίποτα άλλο από μια μυθοπλασία, από την καταγραφή των ονείρων του συγγραφέα. Τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι παμπάλαια, έχουν καταγραφεί επαρκώς από την ιστορική έρευνα και δε θεωρώ ότι ένα μυθιστόρημα θα αλλάξει την άποψη των αναγνωστών.

ΕΡ: Το ταξίδι της ηρωίδας του έργου στη Σμύρνη αφορά τη Σμύρνη του σήμερα ή γίνεται μνεία και στο παρελθόν της (πριν τη Μικρασιατική καταστροφή);

Μ.Ρ.: Το ταξίδι γίνεται μέσα στο 2013. Προφανώς η ηρωίδα είναι επηρεασμένη από το παρελθόν της Σμύρνης, κάτι που καταγράφεται και μέσα στο βιβλίο, αλλά η Σμύρνη του σήμερα δεν έχει καμία σχέση με την Σμύρνη που γνωρίζουμε μέσα από τις αφηγήσεις για τη Μικρασιατική καταστροφή.

ΕΡ: Πώς βλέπετε, τη σήμερον εποχή, το αναγνωστικό κοινό της Ελλάδας; Διαπιστώνετε ότι, έστω και αργά αλλά με σταθερούς ρυθμούς, ο κόσμος στρέφεται στο καλό βιβλίο για την ψυχαγώγησή του;

Μ.Ρ.: Προσωπικά ασχολούμαι πολύ λίγο καιρό με τη συγγραφή, συνεπώς είναι δύσκολο να συγκρίνω τους αναγνώστες του σήμερα με αυτούς των περασμένων δεκαετιών. Αυτό, πάντως, που βλέπω είναι ότι υπάρχει αναγνωστικό κοινό, και μάλιστα αρκετά δυναμικό -κάτι που διαπιστώνω και από τις παρουσιάσεις των βιβλίων μου, από τις οποίες έχω δημιουργήσει αρκετές φιλίες.

ΕΡ: Τονίζω τα περί του αναγνωστικού κοινού του σήμερα, διότι σε μια περίοδο που αγωνιούμε όλη την ημέρα για την επιβίωσή μας πολλοί μπορεί να προτιμήσουν απλά να καθίσουν στην τηλεόραση παρά να διαβάσουν ένα βιβλίο και να αφιερώσουν έναν εύλογο χρόνο για να κατανοήσουν το περιεχόμενό του και τα νοήματά του.

Μ.Ρ.: Θεωρώ ότι αυτός που ανέκαθεν διαβάζει βιβλία θα βρει και το χρόνο και το χρήμα για να τα επενδύσει σε ένα καλό βιβλίο. Οι αναγνώστες στην Ελλάδα μπορεί να είναι λίγοι αλλά είναι, επίσης, πολύ συνειδητοποιημένοι.

ΕΡ: Αναφέρατε, σε μια συνέντευξή σας, ότι "Ολα μπορείς να τα καταφέρεις, αρκεί να αγαπάς και να παθιάζεσαι με αυτό που καταπιάνεσαι." Βλέπετε σήμερα τους ανθρώπους να αγαπάνε, να παθιάζονται με αυτό που κάνουν ή μήπως τελικά όλα αυτά έχουν δώσει τη θέση τους σε μια ζωή που "τρέχει με αυτόματο πιλότο", σε μια ζωή κενή συναισθημάτων και πάθους;

Μ.Ρ.: Από την προσωπική μου εμπειρία, οτιδήποτε κάνω το κάνω με πάθος. Έτσι γίνεται και με τη συγγραφή: παθιάζομαι με την ιστορία του, γίνομαι ένα με τους ήρωές του.

ΕΡ: Πώς σας προέκυψε η συγγραφή; Από ότι γνωρίζω είστε υπάλληλος στη Σχολή Τυφλών.

Μ.Ρ.: Η συγγραφή προέκυψε ξαφνικά. Η αλήθεια, βέβαια, είναι ότι από πολύ μικρό παιδί ασχολούμαι με τα καλλιτεχνικά (είτε μέσω συλλογής δίσκων είτε ελέω της συμμετοχής μου σε θεατρικές παραστάσεις), αλλά η συγγραφή προέκυψε ένα χειμωνιάτικο βράδυ, όταν δέχτηκα την επίσκεψη μιας φίλης μου ηθοποιού -μαζί με μια συνεργάτιδά της-, η οποία και διερωτήθηκε για το ποιο έργο επρόκειτο να ανεβάσουν στο θέατρο. Εκείνη τη στιγμή μού ήρθε η "φλασιά" να γράψω ένα θεατρικό σενάριο πάνω σε ιστορίες που με είχαν συναρπάσει από τα μικράτα μου. Το κείμενο που προέκυψε ήταν τελικά ένα μυθιστόρημα, αλλά ήμουν τυχερός
διότι το βιβλίο αυτό γράφτηκε μέσα σε 2 μήνες και εκδόθηκε μετά από 5 μήνες! Ακόμα και τώρα δεν έχω συνειδητοποιήσει το ότι είμαι συγγραφέας

ΕΡ: Είστε γενικώς αισιόδοξος ή απαισιόδοξος άνθρωπος;

Μ.Ρ.: Δε θα το έλεγα, παρόλο που όσοι με γνωρίζουν πιστεύουν το αντίθετο. Ως άνθρωπος είμαι αρνητικός στη σκέψη και αρκετά αρρωστοφοβικός. Προσπαθώς όμως, μέσα από τη γραφή, να φτάσω σε μια ισορροπία και να βρω την εξιλέωση στα προβλήματά μου.

Λίγα λόγια για το νέο βιβλίο:

"Φως και εικόνες μπροστά μου. Γνώριμοι άνθρωποι και μυρωδιές οικείες. Φαγητά μεζεκλίκια και καφέδες. Στην Σμύρνη Τούρκικος και στην Αθήνα Ελληνικός", Σμύρνη 2013. Εκείνος ήταν παντρεμένος και πατέρας ενός μικρού αγοριού. Ήταν 40 χρονών και Τούρκος Μουσουλμάνος. Ήταν όμορφος Ανατολίτης, που η δουλειά του τον έκανε ακόμη πιο γοητευτικό στα γυναικεία βλέμματα ως ξεναγός σε Ελληνικά γκρουπ που έφταναν για αναψυχή στην Σμύρνη. Ήταν ο Κενάν. Αθήνα 2013. Εκείνη ήταν παντρεμένη και μάνα. Ήταν 30 χρονών και καρκινοπαθής. Ήταν Ελληνίδα και Χριστιανή ορθόδοξη. Ήταν όμορφη αλλά και άσχημη αφού είχε αφεθεί στην καθημερινότητα, στην ασθένεια και στην ρουτίνα της ζωής κοιτάζοντας την οικογένειά της και την δουλειά της, ως οδηγός ταξί στην Αθήνα. Ήταν η Θάλεια. Πέργαμος Μικράς Ασίας 160 π.Χ. Η νεαρή κοπέλα περνούσε τον μεγάλο διάδρομο με τους κίονες περίπου ενός χιλιόμετρου που οδηγούσε στο χώρο του ιερού του Ασκληπιού βασταζόμενη από την μητέρα της. Ήταν πρωί και ο καιρός δεν ήταν και τόσο ζεστός ακόμη. Δυο σημάδια, σαν μικρές ουλές στον αριστερό μαστό της είδε εκείνο το πρωινό, και πήραν το δρόμο για το Ασκληπιείο, μα δε το είπε σε κανέναν. Ήταν πολύ ερωτευμένη με τον ξανθό Αχιλλέα από την Έφεσο, που είχε εγκατασταθεί στην Πέργαμο εδώ και λίγο καιρό. Τα πόδια της κόπηκαν πιο πολύ καθώς περπάταγαν στο θεραπευτήριο του Ασκληπιού και είδε την μεγάλη επιγραφή στα Ελληνικά που έγραφε: «Εν ονόματι των θεών απαγορεύεται η είσοδος εις το Θανάτο» -Ένα ταξίδι στη Σμύρνη... Ένας έρωτας στο σήμερα, μεταξύ ενός Τούρκου και μιας Ελληνίδας. Μια εκδίκηση, που έρχεται απ την Ελληνιστική εποχή και μας ταξιδεύει στο Ασκληπιείο της Αρχαίας Πέργαμου.

Ποιος είναι ο Μάκης Ρουσομάνης

Ο Μάκης Ρουσομάνης γεννήθηκε στα Κύμινα Θεσσαλονίκης στις 10 Δεκεμβρίου. Μεγάλωσε και σπούδασε στην Θεσσαλονίκη. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στο πολεμικό ναυτικό. Είναι τακτικό μέλος της ένωσης λογοτεχνών βορείου Ελλάδας, και της ένωσης συγγραφέων Πιερίας. Έργα του συγγραφέα: Μυθιστορήματα 2013 Σαν να είχε δει φάντασμα (Εκδόσεις Ελληνική πρωτοβουλία) 2015 Άυλος έρωτας (Εκδόσεις Έξη) 2017 Απαγορεύεται η είσοδος στον θάνατο (Εκδόσεις Πνοή) 2017 Της μνήμης μου σεντούκι (Εκδόσεις Πνοή) υπό έκδοση Διηγήματα 2016 Άστρο φωτεινό, θα βγει γιορτινό; (Εκδόσεις Όστρια) Παιδική λογοτεχνία 2014 Ο Μελένιος, το αηδόνι και ο τυφλός ποντικός (Εκδόσεις Όστρια) Συμμετοχές 2015 Ανθολόγιο ποιήσεως/Ιούλιος (Εκδόσεις Όστρια) 2015 Ποίηση και πεζογραφία λογοτεχνών Β.Ελλάδος (Εκδόσεις Μέθεξις) 2016 Πανανθρώπινες αξίες (Εχέδωρος Εκδοτική).

Posted On Δευτέρα, 20 Μαρτίου 2017 04:43 Γράφτηκε από τον

Στην Καβάλα βρέθηκε την Πέμπτη ο γνωστός συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος για την παρουσίαση του νέου του βιβλίου, με τίτλο "Γκαγκάριν, Ο κόσμος από χαμηλά". Η παρουσίαση του βιβλίου, το οποίο αποτελεί ένα non fiction novel στο οποίο ο ίδιος αφηγείται την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας, «όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία», όπως λέει ο ίδιος, ξεκινώντας από την επίσκεψη του πρώτου κοσμοναύτη Γιούρι Αλεξέγιεβιτς Γκαγκάριν και την επίσκεψή του στην Ελλάδα το 1962 και φτάνει έως το σήμερα, με πόλο έλξης τον ιστορικό χώρο πολιτισμού “Gagarin 205” του αειμνήστου σκηνοθέτη Νικόλα Τριανταφυλλίδη και τις αφηγήσεις του ιδίου και του πατέρα του Χάρρυ Κλυνν, έλαβε χώρα στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Καβάλας.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο κ. Τατσόπουλος μίλησε στην κάμερα του Kavala Portal για το βιβλίο του, την σύγχρονη Ελλάδα και την ενασχόλησή του με την πολιτική

Posted On Πέμπτη, 02 Φεβρουαρίου 2017 21:38 Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Brainfood» σας προσκαλούν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 19:00 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου, με τίτλο:

«Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά»

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και ο  δημοσιογράφος Βασίλης Λωλίδης.

Λίγα λόγια για το βιβλίου

Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο, ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cultόσο και από την trashσκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.

Με πόλο έλξης το "Gagarin 205", το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό non fiction novel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων -όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης- μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. Μια νοσταλγική ματιά στην εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το Θεώρημα του Παζολίνι.

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

O Πέτρος Tατσόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Pέθυμνο. Mεγάλωσε στην Aθήνα. Φοίτησε στη Bιομηχανική και στην Πάντειο, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής εκπομπής βιβλίου στη δημόσια τηλεόραση. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Οι ανήλικοι" (1980), "Το παυσίπονο" (1982), "Κινούμενα σχέδια" (1984), "Η καρδιά του κτήνους" (1987), "Η πρώτη εμφάνιση" (1994), "Ανάλαφρες ιστορίες" (1995), "Κομεντί" (1999), "Πιπέρι στη γλώσσα" (2000), "Το ραβδί και το καρότο" (2004), "Ο ουρανός στο κεφάλι μας" (2004), "Τιμής ένεκεν" (2004), "Πικάντικες ιστορίες" (2005), "Η καλοσύνη των ξένων" (2006), "Νεοέλληνες" (2007), "Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι" (2009). Μαζί με τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Σκούρτη και τον Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο "Παιχνίδι των τεσσάρων" (1998). Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

Posted On Δευτέρα, 30 Ιανουαρίου 2017 12:14 Γράφτηκε από τον

Το απόγευμα της Τετάρτης άνοιξαν για πρώτη φορά μέσα στο 2017 τις πόρτες τους οι 2 Παιδικές Βιβλιοθήκες του δήμου Καβάλας (στον Άγιο Λουκά και στον Τίμιο Σταυρό), με την πρώτη εκδήλωση-δράση να αναφέρεται στις ηθικές αξίες και πιο συγκεκριμένα την «Φιλία». Οι δράσεις με θέμα τις ηθικές αξίες ξεκίνησαν το Νοέμβριο με το «Σεβασμό» και συνεχίστηκαν το Δεκέμβριο με την «Αγάπη». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Δημοτικής  Βιβλιοθήκης και της «Ομάδας Μελέτης, Διατήρησης και Διάδοσης του Λαϊκού Παραμυθιού και Παιχνιδιού» γνωστή σε όλους ως «Παραμυθάδες».

Αξιοσημείωτες είναι οι συμμετοχές από δύο ψυχολόγους της Πόλης μας -της κυρίας Νέλλης Γεωργιάδου και της κυρίας Χρύσας-Μαρίας Ταβανλή-, οι οποίες προσφέρθηκαν να πλαισιώνουν εθελοντικά τις δράσεις των ηθικών αξιών σε συνδυασμό με τις αφηγήσεις παραμυθιών και βρέθηκαν στις 2 βιβλιοθήκες παρουσιάζοντας στα παιδιά με το δικό τους τρόπο την αξία της «Φιλίας».

Posted On Πέμπτη, 26 Ιανουαρίου 2017 22:29 Γράφτηκε από τον

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Οξύ» σας προσκαλούν την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου και ώρα 18:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης, στην παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου, με τίτλο:

«Γκαγκάριν, ο κόσμος από χαμηλά»

Για το βιβλίο θα μιλήσει ο ίδιος ο συγγραφέας Πέτρος Τατσόπουλος και ο Βασίλειος Λωλίδης, δημοσιογράφος.

ο συγγραφέας....

O Πέτρος Tατσόπουλος γεννήθηκε το 1959 στο Pέθυμνο. Mεγάλωσε στην Aθήνα. Φοίτησε στη Bιομηχανική και στην Πάντειο, δίχως να ολοκληρώσει τις σπουδές του. Εργάστηκε ως ασκούμενος κοινωνικός λειτουργός, σεναριογράφος, δημοσιογράφος, σύμβουλος εκδόσεων και παρουσιαστής εκπομπής βιβλίου στη δημόσια τηλεόραση. Έχουν εκδοθεί τα βιβλία του: "Οι ανήλικοι" (1980), "Το παυσίπονο" (1982), "Κινούμενα σχέδια" (1984), "Η καρδιά του κτήνους" (1987), "Η πρώτη εμφάνιση" (1994), "Ανάλαφρες ιστορίες" (1995), "Κομεντί" (1999), "Πιπέρι στη γλώσσα" (2000), "Το ραβδί και το καρότο" (2004), "Ο ουρανός στο κεφάλι μας" (2004), "Τιμής ένεκεν" (2004), "Πικάντικες ιστορίες" (2005), "Η καλοσύνη των ξένων" (2006), "Νεοέλληνες" (2007), "Ο Σίσυφος στο μπαλκόνι" (2009). Μαζί με τον Κώστα Μουρσελά, τον Γιώργο Σκούρτη και τον Αντώνη Σουρούνη μετείχε στο "Παιχνίδι των τεσσάρων" (1998). Τον Ιούνιο του 2012 εκλέχτηκε βουλευτής με τον Συνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ).

το βιβλίο.....

Ο σπιθαμιαίος Γιούρι Αλεξέγεβιτς Γκαγκάριν, ο πρώτος κοσμοναύτης στην ιστορία της ανθρωπότητας, έρχεται στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1962 για να διαβεβαιώσει τους Έλληνες ότι ο Νικίτα Χρουστσόφ, παρά τις αντίθετες δηλώσεις του, δεν σκοπεύει να βομβαρδίσει την Ακρόπολη. Δεν μπορεί να φανταστεί πως η επίσκεψή του θα προκαλέσει μια σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, πιο παρανοϊκές και από τις συνήθεις ψυχώσεις του Ψυχρού Πολέμου, ούτε υποπτεύεται ότι, τέσσερις δεκαετίες αργότερα κι ενώ ο ίδιος θα έχει ήδη βρει τραγικό θάνατο, ένας κακόφημος κινηματογράφος, σε μια από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της πρωτεύουσας, θα αναβαπτιστεί με το όνομά του, θα στεγάσει αντισυμβατικούς καλλιτέχνες, τόσο από την cultόσο και από την trashσκηνή και θα λειτουργήσει ως διαχρονικός πυροκροτητής μνήμης.

Με πόλο έλξης το "Gagarin 205", το μαγαζί του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, ο Πέτρος Τατσόπουλος υπογράφει ένα συναρπαστικό non fiction novel και αναλαμβάνει να μας αφηγηθεί την ιστορία της μεταπολεμικής Ελλάδας όπως δεν θα τη διδαχτούμε ποτέ στα σχολεία. Από τη θρυλική πλέον ομιλία του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο στο Θέατρο Τέχνης έως τη βλάσφημη εκπομπή του για τον Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα, από τους λασπότοπους της Καλαμαριάς έως τις ελληνικές παροικίες στο Μόντρεαλ, το Σικάγο και την Αστόρια, εμβληματικές μορφές της λαϊκής σάτιρας και των εφηβικών ονειρώξεων -όπως ο Χάρρυ Κλυνν και ο Κώστας Γκουζγκούνης- μας ξεναγούν σε έναν κόσμο όπου έχουν καταλυθεί τα όρια ανάμεσα στο υψηλό και στο χυδαίο, ενόσω και η πιο τολμηρή φαντασίωση φλερτάρει με μια προ πολλού χαμένη αθωότητα. Μια νοσταλγική ματιά στην εποχή που ο πολιτισμός δεν είχε μπει σε κουτάκια και μπορούσες ακόμη και σ’ ένα τσοντάδικο να δεις το Θεώρημα του Παζολίνι.

Posted On Τρίτη, 17 Ιανουαρίου 2017 17:23 Γράφτηκε από τον

Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» , οι εκδόσεις bookberries και η συγγραφέας Έλλη Πόλα σας προσκαλούν την Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 στο Παιδικό Τμήμα της Δημοτικής Βιβλιοθήκης σε μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου:

 «Το κουκλοθέατρο των ονείρων με τη Σαρλότ»

Στην παρουσίαση θα συμμετέχει η ηθοποιός Χριστίνα Μπιρμπίλη

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Η Σαρλότ με ρούχα γιορτινά
τους φίλους της γυρεύει
να φέρουν τα Χριστούγεννα
στον πλανήτη που χορεύει

Πρόκειται για ένα παιδικό ποίημα, μια γλυκιά ωδή στο μεγαλείο της αγάπης, της χαράς και της ανεμελιάς, για παιδιά ηλικίας έως έξι ετών.

Για όλα ευθύνεται η «αγάπη» μας εξομολογήθηκε η ταλαντούχα συμπολίτισσά μας και  συγγραφέας του βιβλίου Έλλη Πόλα. Η αγάπη που μέσω της παιδικής της φαντασίας γεννά οδούς δημιουργίας και έμπνευσης.

Kouklotheatro Sarlot

Posted On Δευτέρα, 12 Δεκεμβρίου 2016 12:19 Γράφτηκε από τον

Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ελευθερούπολης, οι Εκδόσεις Καστανιώτη και το βιβλιοπωλείο Ζαπώνης σας προσκαλούν στην παρουσίαση του παιδικού παραμυθιού “Η Παραμυθού της σελήνης” η οποία θα γίνει στα πλαίσια της καθιερωμένης Χριστουγεννιάτικης εκδήλωσης του Συλλόγου στις 17 Δεκεμβρίου 2016 στις 7 μ.μ. στη Στέγη του Συλλόγου (Εγνατίας 14, Ελευθερούπολη).

Το βιβλίο θα παρουσιάσει η φιλόλογος Σοφία Παυλίδου.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η Βάγια Παπαποστόλου και μέλη της θεατρικής ομάδας Κορώνα Γράμματα του συλλόγου.

Η εκδήλωση θα κλείσει με δράσεις για τα παιδιά, σχετικές με το παραμύθι (ζωγραφική, κατασκευές).

Paramithou SelinisΠερίληψη βιβλίου:

Τι μοιάζει άραγε πιο μαγικό στα μάτια των μικρών παιδιών; Ένα όμορφο παραμύθι γραμμένο στο χαρτί ή μήπως οι παραμυθένιες στιγμές της ίδιας της ζωής και η χαρά να τις ανακαλύπτεις;

Όλα ξεκινούν, όταν το δακρυσμένο σύννεφο παίρνει μαζί του τα πουλιά των παραμυθιών και αφήνει για άλλη μια φορά τα μικρά παιδιά του χωριού λυπημένα, χωρίς παραμύθια. Τότε μια όμορφη, παράξενη γυναίκα θα φτάσει πετώντας στο χωριό. Τι θέλει να προσφέρει στα παιδιά και με ποιο αντάλλαγμα; Τι μυστικά κρύβουν οι πολύχρωμες βαλίτσες της και οι κεντημένοι νάνοι, οι δράκοι, οι μάγισσες και οι γοργόνες στο μαγικό της φουστάνι;

Η "Παραμυθού της σελήνης", κινείται κυριολεκτικά και μεταφορικά ανάμεσα στο χρυσοκίτρινο του ήλιου και το ασημόλευκο του φεγγαριού. Το παραμύθι αυτό, προσεγγίζει τρυφερά την αξία της προσπάθειας και της σωστής επιλογής, όπως και τη χαρά της προσφοράς και της ανταλλαγής.

Η συγγραφέας

Η Βάγια Παπαποστόλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Από το 2003 ζει κι εργάζεται στην Καβάλα. Διδάσκει μουσική, γράφει παραμύθια και ιστορίες για μικρά και μεγάλα παιδιά, θεατρικά κείμενα κι επιμελείται θεατρικές παραστάσεις.

Στον Πολιτιστικό Σύλλογο Ελευθερούπολης είναι υπεύθυνη του τμήματος παιδικής χορωδίας και της εφηβικής θεατρικής ομάδας. Έχει επιμεληθεί μουσικά πλήθος εκδηλώσεων και παιδικών παραστάσεων. Για την εφηβική θεατρική ομάδα“ΠΑΡΕ-ν-ΘΕΣΗ” από το 2014 γράφει, επιμελείται και σκηνοθετεί κάθε χρόνο τα θεατρικά έργα. Την πρώτη χρονιά με το έργο «Το κλουβί», τη δεύτερη με το έργο «Κοινή συναινέσει» και φέτος συνεχίζει με το τρίτο κατά σειρά θεατρικό της έργο το οποίο θα απολαύσουμε τον Μάιο του 2017.

Το παραμύθι της «Η παραμυθού της Σελήνης» το έχει ήδη διασκευάσει θεατρικά και αναμένεται να πάρει σάρκα και οστά στη σκηνή την άνοιξη του 2017.

Έχει διακριθεί με επαίνους και βραβεία για παραμύθια, διηγήματα και για το πρώτο της μυθιστόρημα για νεαρούς αναγνώστες από εκδοτικούς οίκους, λογοτεχνικούς κύκλους και φορείς από την Ελλάδα και την Κύπρο

Posted On Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2016 18:31 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 5

17629591 1141411949315461 7853766866531568832 N

18121859 10212936689077763 4846922713122454505 O

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kavala Colors Parade

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Simvainei Twra

-->

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας