Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017
Βιβλία

Βιβλία (71)

Ο Δήμος Καβάλας, η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», σε συνεργασία με το Σύλλογο Βιβλιοπωλών – Χαρτοπωλών  Καβάλας, τη συμμετοχή του Συλλόγου «ΠΝΟΗ για το παιδί και την οικογένεια» και την υποστήριξη του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας οργανώνει για 19η συνεχή χρονιά την  Έκθεση Βιβλίου στην παραλία της  Καβάλας.

Σκοπός της Έκθεσης εκτός από τη διάδοση της φιλαναγνωσίας είναι το ταξίδι με το βιβλίο σε ένα μαγικό κόσμο γνώσης, ψυχαγωγίας και δημιουργίας.

 Η αγάπη του βιβλιόφιλου κοινού καθώς επίσης και των επισκεπτών της παραλίας της πόλης μας  είναι το έναυσμα για να πραγματοποιηθεί ο παραπάνω θεσμός για δέκατη ένατη συνεχή χρονιά.

Πρόσφατες εκδόσεις αλλά και παλαιότερες από πολλούς εκδοτικούς οίκους,  θα περιμένουν μικρούς και μεγάλους αναγνώστες για να τους ξεναγήσουν στον κόσμο του βιβλίου.

Ημέρες και ώρες λειτουργίας της Έκθεσης:

Σάββατο 8 Ιουλίου έως Πέμπτη 27 Ιουλίου,  ώρες 19:30-23:30 στην παραλία της Καβάλας

19 1

Posted On Παρασκευή, 07 Ιουλίου 2017 14:47 Γράφτηκε από τον

Συνέντευξη στην Κατερίνα Μαγουνάκη

Τι σχέση έχει η Κασσάνδρα, η βασιλοπούλα της Τροίας, με τις εθνικιστικές οργανώσεις της σημερινής Ελλάδας;

Και τι μπορεί να καταφέρει μια σύγχρονη, σχεδόν-μάντισσα όταν ο (γκέι) πρώην της συλλαμβάνεται για το φόνο ενός φιλελεύθερου πολιτικού;

Μπορεί να «δει» ποιος είναι ο δολοφόνος ή απλώς φτιάχνει ιστορίες με το μυαλό της;

Και, αν είναι έτσι, γιατί όσο πληθαίνουν οι νεκροί, προοδευτικοί, αλληλέγγυοι ή σχετικοί, τόσο την κυριεύουν τα «οράματα»;

Η Δώρα δεν τα καταλαβαίνει όλα. Μόνον ποιος της κρύβει λόγια, δηλαδή όλοι. Ο μεγάλος της έρωτας που εμφανίζεται απ’ το πουθενά, ο δικηγόρος φίλος, ο γιος της…

Εντωμεταξύ, οι προδοσίες διαδέχονται τα ψέματα και οι δολοφονίες γίνονται δύο, τρεις, ή έξι…

Στον αύλειο χώρο της Παλιάς Μουσικής, βρέθηκε το Kavala Portal, για να καλύψει τη βιβλιοπαρουσίαση του μυθιστορήματος «Κάτι μου κρύβεις» της Μανίνας Ζουμπουλάκη. Στην εκδήλωση παρέστη η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και πλήθος κόσμου, ο οποίος κατά την άφιξή του εκδήλωνε προσωπικά την συμπάθειά του στη συγγραφέα.

19807244 10209311447359789 2063668912 O

Για το βιβλίο μίλησαν ο δημοσιογράφος Θοδωρής Θεοδωρίδης και ο επιμελητής του Θανάσης Τσιρταβής.

Ο κ. Θεοδωρίδης αφού διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Η Μανίνα είναι από τους ελάχιστους Καβαλιώτες που αν και λείπουν εδώ και πολλά χρόνια από την Καβάλα, κρατούν φιλίες, κρατούν σχέσεις, κρατούν επαφές και ισχυρούς δεσμούς με την γενέθλια πόλη, ενδιαφέρονται για την Καβάλα και την πρόοδό της και μάλιστα το έχει αποδείξει επανειλημμένως όλα αυτά τα χρόνια με κάθε δυνατό τρόπο και σε κάθε ευκαιρία.»

Ο κ.Τσιρταβής ήταν λίγο πιο συγκεκριμένος λέγοντας:

«Ας ξεκινήσουμε διερωτώμενοι γιατί μια συγγραφέας σκοτώνει έναν νεαρό πετυχημένο πολιτικό. Η απάντηση είναι απλή. Γιατί η πραγματικότητα είναι αστυνομική.

Ο ΜακΚάρθυ έχει πει : τα γεγονότα δεν έχουν εγκληματική μορφή, αυτή την κάνουν οι συγγραφείς.

 Οι συγγραφείς παρατηρούν και σχεδιάζουν μια άλλη αλήθεια.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι αστυνομική, σ έναν πολιτικό καμβά.

Είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά η εποχή μας, μισαλλόδοξη και αστυνομική. . . Ένας ασφαλής τρόπος να μαντέψει κανείς τον ένοχο, σ ένα αστυνομικό μυθιστόρημα, είναι να υποθέσει το απίθανο. 

Στις περιγραφές αντιλαμβανόμαστε εύκολα ότι είναι ένα αστυνομικό που έγραψε η Μανίνα. Έχει όλα τα στοιχεία που έχουν όλα τα προηγούμενα μυθιστορήματά της και το ύφος της. Υπάρχει φόνος αλλά δεν έχει βίαιη, ωμή περιγραφή. Ακόμη και οι ακραίες περιγραφές ακολουθούν το ύφος της …Ο ήρωας έχει ενορατικό τρόπο και δύναμη μαντικής ικανότητας. Ο λόγος της συγγραφέως είναι προφορικός και ρέων σε  γραπτό, κάτι πολύ δύσκολο.

Οι ήρωες από τη μια έχουν σύγχρονα χαρακτηριστικά και από την άλλη μοιάζουν τελείως αναχρονιστικοί. Έχουν κάποιες αρχές οι οποίες ανάγονται σε άλλες εποχές. Δεν είναι τυχοδιώκτες ωστόσο καθορίζονται από την τύχη. Και κυρίως είναι βαθύτατα ανθρώπινοι.

Ειδικά η εισαγωγή του βιβλίου θα μπορούσε να είναι ένα διήγημα του Τσέχοφ, αυτονόμως…»

19858441 10209311446479767 448970029 N_«Κάτι μου κρύβεις» κα Ζουμπουλάκη. Τι πραγματεύεται;

_Είναι αισθηματικό μυθιστόρημα με αστυνομική βάση ή αστυνομικό με αισθηματική βάση. Δεν έχει καμία σχέση με τα προηγούμενα βιβλία μου. Κανένα απ αυτά που γράφω δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα. Θέλω πάντα να κάνω κάτι διαφορετικό. Να μαθαίνω μέσα απ αυτό που κάνω. Έτσι δοκιμάζω και ένα είδος κάθε φορά.

_Τι σας αρέσει περισσότερο απ ότι γράψατε μέχρι τώρα;

Μ αρέσει πολύ το ιστορικό μυθιστόρημα . έχω κάνει 2 ιστορικά και τα περισσότερα έχουν ιστορικά στοιχεία. Το «Κάτι μου κρύβεις» δεν είναι ιστορικό. Είναι συγχρονο. Είναι Αθ’ηνα, τώρα. Μια 45άρα γυναίκα χωρισμένη με παιδιά, με κρίση, με ανεργία, με αφραγκία. Το μόνο που έχει παλιό κομμάτι είναι ελληνική μυθολογία και γυναικείες προσωπικότητες από εκεί, που τις βρήκα πολύ γοητευτικές και τις ενέταξα με κάποιο τρόπο στο βιβλίο.

_Είστε πολυπράγμων.

Έχω 3 παιδιά, σύζυγος , εργαζόμενη… του τρελού . Γράφω βιβλία ενώ βάζω πλυντήρια, ενώ μαγειρεύω, καίω το φαγητό, ξεχνώ το πλυντήριο, όλα τα κάνω στραβά εκτός από το γράψιμο.  Ήθελα πολλά παιδιά. Πέντε.

_Ζείτε στην Αθήνα όντας Καβαλιώτισσα. Δεν σκέφτεστε να επιστρέψετε στη γενέτειρα;

_Έρχομαι κάθε χρόνο διακοπές στη Θάσο. Ευτυχώς αρέσει στα παιδιά μου. δεν ξέρω τι θα γίνει όταν μεγαλώσουν, αλλά πολύ θα ήθελα να είχα ένα «πόδι» στην Καβάλα.  Και πάντα αισθάνομαι ότι κάποτε θα έρθω να ζήσω εδώ. Μα πηγαίνω στο Παλιό για μπάνιο, να κατεβαίνω στη Ραψάνη και την Καλαμίτσα.

_Πως βλέπετε την Καβάλα μετά από τόσα χρόνια απουσίας;

_Εμένα μου φαίνεται ακόμη πολύ λαμπερή πόλη. Οι φίλοι μιλάνε για τεράστια κρίση. Βέβαια βλέπεις κλειστά μαγαζιά, αλλά φαίνεται ότι είναι ζωντανή.  Έχω δει άλλες πόλεις, που δεν είναι ζωντανές. Η Ηπειρωτική Ελλάδα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Η Καβάλα δεν νομίζω ότι έχει κάτι να ζηλέψει.

_Αφού έχει εκδοθεί αυτό το βιβλίο σας, να υποθέσω ότι ετοιμάζετε το επόμενο;

_Το σκέφτομαι. Το καλοκαίρι  δεν γράφω. Κρατώ σημειώσεις κι αρχίζω να δουλεύω τον Οκτώβρη. Το καλοκαίρι θέλω πιο χαλαρό το πρόγραμμα.

Καλοτάξιδο!

Συγγραφέας: Ζουμπουλάκη Μανίνα

Κατηγορία: αστυνομική λογοτεχνία

Ημερ/νία έκδοσης: 12/06/2017

Εκδότης: Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Σελίδες: 252

Γλώσσα βιβλίου: Ελληνικά

Γεννήθηκε το 1960, μεγάλωσε στην Καβάλα και γράφει από τα 10. Σπούδασε στην Αμερική Ιστορία της Τέχνης και Σωματική Αγωγή. Στα περιοδικά γράφει από την αρχή της δεκαετίας του '80 μέχρι και σήμερα χωρίς διακοπή. Έχει δουλέψει στον «Ταχυδρόμο» ('82-'89), στα «Πρόσωπα», στο «Κλικ», «Diva», «Μen» ('89-'93), «Nitro», «Down Town», «Elle», «Time out», «Elle», «PinkWoman», «Athens voice», «Look» και «Home» ως δημοσιογράφος. Έχει μεταφράσει περί τα 30 βιβλία και άλλα τόσα «Άρλεκιν». Δούλεψε στο ραδιόφωνο ως παραγωγός. Έχει γράψει πολλά βιβλία εκ των οποίων το «Πώς να γράψεις» και το «Ευτυχία» από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος. Σενάρια: «Ελεύθερη κατάδυση» (συν-σεναριογράφος µε σκηνοθέτη Γιώργο Πανουσόπουλο), «Ριζότο» (συν-σεναριογράφος µε σκηνοθέτη Όλγα Μαλέα). Σενάρια τηλεόρασης: «Φεύγα» (σειρά Mega), «Ξέχασέ µε» (σειρά Alpha, συν- σεναριογράφος με Βαγγέλη Νάση), «Απαγωγή» (τηλεταινία Mega). Είναι παντρεμένη και έχει τρία παιδιά.

Posted On Πέμπτη, 06 Ιουλίου 2017 19:10 Γράφτηκε από τον

Το καλοκαίρι ξεκίνησε και οι Παιδικές μας  Βιβλιοθήκες (που λειτουργούν στις περιοχές Αγίου Λουκά, Τιμίου Σταυρού) δημιουργούν μαζί με τα παιδιά έναν κόσμο πολύχρωμο. Καθημερινά πραγματοποιούνται δράσεις για τους λιλιπούτιους αναγνώστες μας όπως καλλιτεχνικά εργαστήρια, δραματοποιήσεις παραμυθιών, λέσχες ανάγνωσης και ποικίλες άλλες εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην καλλιέργεια της φαντασίας, της δημιουργικότητας και της  ποιοτικής εμψύχωσης των παιδιών.

Posted On Σάββατο, 01 Ιουλίου 2017 15:37 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου του Αργύρη Κολλιού και της Ιουλίας Τσατσούλη με τίτλο: «Εργαστηριακές Ηλεκτρολογικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές» Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 14 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων (4ος όροφος) της Δημοτικής Βιβλιοθήκης.

Οι συγγραφείς θα παρουσιάσουν εικόνες και σχήματα της ηλεκτρολογίας και ηλεκτρονικής, που αναφέρονται στους εφευρέτες του ηλεκτρισμού και φτάνουν μέχρι την υπερσύγχρονη σημερινή τεχνολογία καθώς και τον τρόπο πρωτότυπης εργαστηριακής διδασκαλίας στην Τεχνολογική εκπαίδευση.

Το Βιβλίο με τίτλο «Εργαστηριακές Ηλεκτρολογικές Ηλεκτρονικές Εφαρμογές» είναι μια προσπάθεια να συνδεθεί το θεωρητικό μέρος της τεχνολογίας της ηλεκτρολογίας με την πράξη, διά μέσου της ανάπτυξης εφαρμογών στα ηλεκτρολογικά εργαστήρια της Δευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας. Υπερκαλύπτει το πρόγραμμα της διδαχθείσας ύλης των εργαστηριακών ασκήσεων της ηλεκτρολογίας του Υπουργείου Παιδείας και εμπλουτίζει τις γνώσεις των σπουδαστών.

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Ο Αργύριος Κολλιός από το 1953 έως το 1997 εργάστηκε στις περιελίξεις και βλάβες των ηλεκτρικών μηχανών. Στις ηλεκτρομηχανολο-γικές εγκαταστάσεις, στους αυτοματισμούς, στα υπερσύγ-χρονα συστήματα PLC και στις  έξυπνες ηλεκτρικές εγκαταστάσεις INSTABUS. 

Το 1956 στον εξηλεκτρισμό της επαρχίας Νέστου. Το 1958 στον εξηλεκτρισμό της Καβάλας. Το 1960 στον εξηλεκτρισμό της περιοχής του Παγγαίου.

Το σχολικό έτος 1961/62 καθηγητής στην τεχνική σχολή Χρυσουπόλεως, επιβραβεύτηκε για την πρωτότυπη μέθοδο εργαστηριακής διδασκαλίας που κινηματογράφησαν Ολανδούς επιθεωρητές. 

Το 1963/64 ο γενικός επιθεωρητής Βορείου Ελλάδος Ιωάννης Αρβανίτης τον μετέθεσε στην μέση τεχνική σχολή εργοδηγών Καβάλας ως προϊστάμενο των ηλεκτρολογικών εργαστηρίων της  σχολής. 

Το 1967/68 ο γενικός επιθεωρητής του Υπουργείου παιδείας κ. Κουζέλη με συνοδό τον Διευθυντή της σχολής του Ευκλείδη τον επιβράβευσε, του μετέτρεψε τη σχέση σε Αορίστου χρόνου διαρκείας και χαρακτήρισαν τα εργαστήρια πρωτότυπα και τα μοναδικά στην εκπαίδευση. 

Το 1969 ο Διευθυντής της βιομηχανίας Λιπασμάτων Παντελής Ορφανίδης με τους προϊσταμένους των τμημάτων χαρακτήρισαν τα εργαστήρια  σαν μια βιομηχανία σε μικρογραφία.

Το 1983 το υπουργείο παιδείας μετέταξε τον Αργύρη Κολλιό  στον κλάδο ηλεκτρονικών, στο τεχνικό Λύκειο Καβάλας και συνταξιοδοτήθηκε το έτος 1987/88. 

Συντάξιμα έτη Υπουργείο παιδείας + ΤΕΒΕ= 25+36=61. 

 Η Ιουλία Τσατσούλη

-  έλαβε έγγραφη τιμητική διάκριση  ότι αποφοίτησε με άριστα, πρώτη σε όλη την Πολυτεχνική Σχολή,

- έκανε το πρώτο της μεταπτυχιακό της στο Πανεπιστήμιο Cambribge,  στον τομέα της ενέργειας,

- έκανε το δεύτερο μεταπτυχιακό της με υποτροφία στο Ιmperial  College of London,  στο Management, στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα και

διαθέτει ικανή εμπειρία στην έρευνα και καινοτομία προϊόντων σε μεγάλη πολυεθνική εταιρεία.

Posted On Δευτέρα, 12 Ιουνίου 2017 15:55 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Πλυθώρα» σας προσκαλούν στην  παρουσίαση του βιβλίου του Αναστασίου Δημοσχάκη με τίτλο:

«Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη»

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 10 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος)

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:
–  Νίκος Παναγιωτόπουλος, Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας
Μακάριος Λαζαρίδης, Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Δημοσιογράφος
Γεώργιος Φιλόσογλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Επικοινωνίας Δήμου Καβάλας
Αιδεσιμολογιώτατος Αθανάσιος Παπαδάκης, Εφημέριος Ελαιοχωρίου Καβάλας & Γεν. Αρχιερατικός Επίτροπος Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως

Το Βιβλίο «Από τον Έβρο… στην Κατεχάκη» περιγράφει τους σημαντικότερους σταθμούς μιας πορείας ζωής και μιας επαγγελματικής σταδιοδρομίας, που ξεκίνησε από ένα ακριτικό χωριό του Έβρου και κατέληξε στην ηγεσία την Ελληνικής Αστυνομίας. Με πρόθεση να αποτελέσει το βιβλίο χρήσιμο ανάγνωσμα για τους νεότερους, ο συγγραφέας περιγράφει τη διαχείριση κρίσιμων περιστατικών, αναπτύσσοντας παράλληλα άγνωστες μέχρι τώρα ανθρώπινες ιστορίες, καθώς και συναντήσεις καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης με πολιτικούς ηγέτες της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Posted On Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2017 23:07 Γράφτηκε από τον

Ένα βιβλίο για 2 από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας (τον Αριστοτέλη και το Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Καπνού από την Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας. Συγγραφέας του βιβλίου "Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών" είναι ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παρίσης, και στην παρουσίασή του (συντονιστής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας και γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ) έδωσαν το παρόν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι -μεταξύ αυτών η νυν και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Κωστής Σιμιτσής (με την πρώτη να χαιρετίζει την εκδήλωση) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος, πρώην ΓΓ της περιφέρειας ΑΜΘ και νυν δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

Για το βιβλίο μίλησαν, πέραν του κ. Αγγελόπουλου, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και οι καθηγητές νομικής ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης και Κώστας Ρέμελης. Όλοι τους -όπως φυσικά και ο ίδιος ο συγγραφέας- μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία της συνύπαρξης του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των όσων δίδαξε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος στον τότε διάδοχο του μακεδονικού θρόνου και της επίδρασης που είχε η διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη.

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId07da8ee1a5

Posted On Κυριακή, 28 Μαΐου 2017 23:34 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και οι εκδόσεις «Τόπος» σας προσκαλούν τη Δευτέρα 12 Ιουνίου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) στην παρουσίαση του νέου Βιβλίου του Χρήστου Σωτηρακόπουλου
με τίτλο:

«Ταξίδι στ΄ αστέρια. Η ιστορία του Κυπέλλου πρωταθλητριών  – Champions League»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

 • Ιωάννου Βασίλης, αθλητικογράφος
 • Μπουντάς Δημήτριος, αθλητικογράφος
 • Πατσίδης Αναστάσιος, αθλητικογράφος

Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αθλητισμού και Επικοινωνίας Γεώργιος Φιλόσογλου

Posted On Παρασκευή, 26 Μαΐου 2017 00:37 Γράφτηκε από τον

Η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός» και ο Σύλλογος Βιβλιοπωλών Καβάλας σας προσκαλούν  την Πέμπτη 25 Μαΐου και ώρα 19:30 στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης (4ος όροφος) στην παρουσίαση του τρίτου βιβλίου της μυθιστορηματικής τριλογίας του συγγραφέα και δημοσιογράφου
Βαγγέλη Παπαδόπουλου με τίτλο:

 «ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ»

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

 • Αικατερίνη Κακιλή , δημοσιογράφος
 • Κωνσταντίνος Βλαστάρης, εκπαιδευτικός - υποψ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
 • Την εκδήλωση θα συντονίσει η Αθηνά Παναγιωτίδου, παιδαγωγός & συγγραφέας.
  Αποσπάσματα θα αναγνώσουν μέλη της Θεατρικής Ομάδας «Θεάτρου Παίδευσις»:
  Μαρία–Μαριέλλα Κωνσταντινίδου, καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και η Ελευθερία και η Ελευθερία Λασκαρίδου, Νηπιαγωγός. 

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος κατάγεται από την Καβάλα, είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος, μέλος της Ένωσης Συντακτών, (ΕΣΗΕΑ) και από τα πιο παλιά στελέχη της ΕΡΤ.

Εργάσθηκε ως ρεπόρτερ, συντάκτης γραφείου, αρχισυντάκτης, αρθρογράφος και διευθυντής  στις εφημερίδες και περιοδικά:

Ταχυδρόμος, Ελληνικός Βορράς, Ημερησία, Ελεύθερος Κόσμος, Απογευματινή, Ελεύθερη Ώρα, Ακρόπολη, Χώρα, Επίκαιρα, Πολιτικά Θέματα.

Ίδρυσε τις εφημερίδες και τα περιοδικά:

Ημερολόγιο, Δραμηνά, Σκύλος, Πειραϊκή, Επαρχιακοί Αντίλαλοι, Δημοσιογραφία, Πορτραίτα-βιογραφίες, Αλαρμ.

Εργάστηκε στα γραφεία τύπου:

Υπουργείου Εμπορίου, Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών, Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακών Εφημερίδων και μεγάλων εταιρειών και επιχειρήσεων.

Από τα πιο παλιά και έμπειρα στελέχη της ΕΡΤ δραστηριοποιήθηκε σχεδόν σε όλα τα δημοσιογραφικά της τμήματα ( ρεπόρτερ στα Χρονικά της ημέρας, ρεπόρτερ στην υπηρεσία Ενημέρωσης, συντάκτης δελτίων ειδήσεων, χρονογράφος, συντάκτης στη Φωνή της Ελλάδος για τον απόδημο ελληνισμό, ρεπόρτερ- συντάκτης στα δελτία ειδήσεων της τηλεόρασης, πολιτικός συντάκτης και σχολιαστής, αρχισυντάκτης της πρωινής ζώνης της τηλεόρασης της ΕΡΤ Ι )

Η τηλεοπτική του εκπομπή Ραντεβού το μεσημέρι πήρε το πρώτο βραβείο κοινού για την καλύτερη ενημερωτική εκπομπή το 1991, ενώ μπήκε αρκετές φορές στο τηλεοπτικό βαρόμετρο συγκεντρώνοντας  ποσοστό ρεκόρ τηλεθέασης 52%  που ως σήμερα δεν ξεπεράστηκε από κανένα ειδησεογραφικό ενημερωτικό μαγκαζίνο. Στην εκπομπή αυτή, για πρώτη φορά, καθιέρωσε από την κρατική τηλεόραση ξενόγλωσσα δελτία στην Αγγλική, Γαλλική και Γερμανική γλώσσα.

Το 1990  δημιούργησε για πρώτη φορά πρωινή  τηλεοπτική εκπομπή – πρόδρομο των σημερινών πρωινών- με τίτλο ΤΑ ΠΡΩΙΝΑ.

Την ίδια περίοδο εξόρμησε στην περιφέρεια με όλο το δυναμικό της ΕΡΤ και έβγαζε καθημερινά την εκπομπή του από κάθε πόλη και νησί σε απευθείας μετάδοση. Από Κόρινθο, Σάμο, Χίο, Λέσβο, Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Θεσσαλονίκη, Βέροια, Φλώρινα, Καστοριά, Γρεβενά, Κατερίνη κλπ.

Υπήρξε μοναδικός στην περιγραφή έκτακτων γεγονότων, υποδοχών, παρελάσεων, και μεγάλων εκδηλώσεων με ειδικό προσόν τη …φωνή του.

Ίδρυσε τον πρώτο επαρχιακό ραδιοφωνικό σταθμό με την άνθιση της ελεύθερης ραδιοφωνίας .

Εργάσθηκε, μετά την αποχώρηση του από την ΕΡΤ ,στους τηλεοπτικούς σταθμούς: Τηλεάστυ, Τ.V. Μακεδονία, Τ.V.Magic, Έξτρα, Κανάλι ΙΟ, ALTER, Κόντρα, Βlue Sky,στην εκπομπή «Άρωμα Ελλάδος» για 24 περιφερειακά κανάλια της χώρας και στους ραδιοφωνικούς σταθμούς 9,84 και <Ατλαντίς>.

Πενήντα χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα γνώρισε πολλές επιφανείς προσωπικότητες, ορισμένες από τις οποίες τον συγκίνησαν και τράβηξαν το ενδιαφέρον του, ώστε να γράψει σύντομες βιογραφίες τους. Τελευταία έγραψε τη βιογραφία του Τούρκου Προέδρου Ρ. Τ. Ερντογάν.

Ταξίδεψε σχεδόν σ όλο τον κόσμο καλύπτοντας για την ΕΡΤ η για τις εφημερίδες στις οποίες εργάζονταν, μεγάλα γεγονότα  και δημοσιογραφικές αποστολές συνοδεύοντας την εκάστοτε πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, όπως τον Κ. Καραμανλή στη Ν. Υόρκη και Ουάσιγκτον, τον Κων. Μητσοτάκη στη Βόννη, το Βελιγράδι τη Ρώμη, στο Μάαστριχτ, στην Αττάλεια, στα Εμιράτα του Κόλπου, στη Λευκωσία, στη Μόσχα και στις ΗΠΑ. Τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Πεκίνο, στη Βαρσοβία, στη Βουδαπέστη, στη Πράγα, στο Νταβός, στη Σόφια. Τον Χρ. Σαρτζετάκη στο Τόκιο και στην Πράγα. Τον Αντώνη Σαμαρά στο Τελ Αβίβ, στην Ιερουσαλήμ, στην Ιταλία, και στο Βουκουρέστι. Τον Ανδρέα Ζαΐμη  στην Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία. Τον Κάρολο Παπούλια και τη Μελίνα Μερκούρη στο Αργυρόκαστρο, τους Αγ. Σαράντα και στα Τίρανα.

Στα ταξίδια αυτά είχε την ευκαιρία να γνωρίσει από κοντά  τον Τζίμη Κάρτερ, τον Τζωρτζ Μπους, τον Χέλμουτ Κολ, τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, τον Μπουλέντ Ετσεβίτ, τον Μακάριο, τον Σουλεϊμάν Ντεμιρέλ, τον Κάρλο Πόντι, τον Τουργκούτ  Οζάλ, τον Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, τον στρατηγό Γιαρουζέλσκι, τον Τοντόρ Ζίφκοφ, την Τανσού Τσιλέρ, τον Μεσούντ Γιλμάζ, τον Βατσλάβ Χάβελ κ.ά.

Δημοσιογραφικές αποστολές τον έφεραν στο Κάιρο για τη δολοφονία του Σαντάντ, στον πόλεμο του Κόλπου, στα γεγονότα του Ιράκ, στα γεγονότα της πτώσης του Αλία στην Αλβανία, σε συνόδους κορυφής στις Βρυξέλλες, στην υπογραφή της συμφωνίας του Μάαστριχτ, και στο διαμελισμό της Γιουγκοσλαβίας.

Στο χώρο της λογοτεχνίας  μπήκε το 1968 με τη δημοσίευση του διηγήματος «Μη φοβάσαι κουτέ τόλμησε…» το διήγημα αυτό μαζί με άλλα κυκλοφόρησε σε βιβλίο με τον ίδιο τίτλο το Ι988 και με το λογοτεχνικό του ψευδώνυμο Μάχη Γραικού…

Έκτοτε έγραψε μυθιστορήματα, δοκίμια χρονογραφήματα και θεατρικά έργα ένα από τα οποία, το θρησκευτικό δράμα «Λυδία» , ανέβηκε σε υπαίθρια και αρχαία θέατρα της χώρας.

Τελευταία κυκλοφόρησε η τριλογία του «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα»  δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης» και τρίτο τον «Οδοστρωτήρα».

Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια

Ο Βαγγέλης Παπαδόπουλος ταξίδεψε σε όλο τον κόσμο ,γνώρισε και μίλησε με χιλιάδες ανθρώπους διαφόρων χωρών ,μελέτησε τη ζωή και τον πολιτισμό τους, χωρίς να γνωρίζει καμιά ξένη γλώσσα , εκτός από τα ελληνικά, τα οποία προσπαθεί να τα μάθει καλύτερα και να μπορεί  εκφέρει σωστά τον προφορικό λόγο.

Σπούδασε καλές τέχνες, οργάνωσε 8 εκθέσεις ζωγραφικής, στην Αθήνα και σε μεγάλες επαρχιακές πόλεις και εικονογράφησε μια εκκλησία.

Το 1976 ίδρυσε  την «Παύλειο Εταιρεία Ιστορικών Μελετών» με στόχο να αναδείξει τους Φιλίππους σε  οικουμενικό κέντρο Ορθοδοξίας  και Πολιτισμού, αφού εκεί ιδρύθηκε η πρώτη χριστιανική εκκλησία σε ευρωπαϊκό έδαφος και βαφτίστηκε η πρώτη ευρωπαία χριστιανή , η Λυδία. Για τον σκοπό αυτό διοργάνωσε 4 διεθνείς συναντήσεις  στην οποία συμμετείχαν εξέχουσες προσωπικότητες της επιστήμης, της ιστορίας και τις θεολογίας,  από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου και εκπρόσωποι της Πολιτείας και του ΟΗΕ.

Ως νομαρχιακός σύμβουλος Αθηνών (2006-2010) πέρασε πρόταση στο νομαρχιακό συμβούλιο για την ανάδειξη της Πνύκας σε παγκόσμιο κέντρο Δημοκρατίας, με στόχο να γίνει μόνιμος θεσμός και για δυο  χρόνια πραγματοποιήθηκαν σχετικές διεθνείς συναντήσεις.

 

Ο «Οδοστρωτήρας» είναι το τρίτο μυθιστόρημα της τριλογίας «ΠΟΡΕΙΑ» με πρώτο βιβλίο το : «Αίμα σπέρμα ψέμα» και δεύτερο βιβλίο  το: «Έρωτας στα χρόνια της κρίσης». Στο έργο περιγράφονται οι ζωές των ανθρώπων βγαλμένες από τα τρία γενετήσια υλικά: το αίμα, το σπέρμα και το ψέμα! Το αίμα του Κάιν, το σπέρμα του Αυνάν και το ψέμα της Εύας… Στο πρώτο βιβλίο ξεκινάει η ζωή των ηρώων από την παιδική τους ηλικία, τους πρώτους έρωτες στη μικρή πολιτεία, ανάμεσα στις μνήμες του παρελθόντος και της ιστορίας, τις τραυματικές βιωματικές εμπειρίες του παρόντος και τις ελπίδες και τα οράματα για μια καλύτερη ζωή. Τα συναισθήματα της χαράς και της λύπης, της δυστυχίας και της ευτυχίας, εμπλέκονται στον έρωτα με τα απρόοπτα της καθημερινότητας, κονταροχτυπιούνται με τη μοίρα και στιγματίζονται από το θάνατο. Στο δεύτερο βιβλίο συνεχίζεται η ζωή των πρωταγωνιστών μέσα στα χρόνια της οικονομικής κρίσης  και δημιουργείται μια ιστορία πάθους και έρωτα ανάμεσα στον πρωταγωνιστή  και σε γυναίκα που έχει τα μισά του χρόνια... Μέσα από τις ιστορίες των ηρώων παρουσιάζεται και η ιστορία της χώρας με τα γεγονότα κάθε εποχής από το 1922 ως σήμερα. Η ιστορία ολοκληρώνεται στο τρίτο βιβλίο, όπου ο συγγραφέας κάνει αναφορές στα ζωτικά προβλήματα του ανθρώπου, στον θάνατο, στον έρωτα, στη θρησκεία, στη φιλοσοφία και στη δημοκρατία, στον πολιτισμό, στα ήθη και στα έθιμα, στις αγωνίες και τους προβληματισμούς της κάθε συνείδησης, στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον της Ελλάδος και τερματίζει τη μυθοπλασία των ηρώων του μυθιστορήματος.

Posted On Πέμπτη, 25 Μαΐου 2017 00:07 Γράφτηκε από τον

Με σημαντική προσέλευση μαθητών από δημοτικά σχολεία της Καβάλας ξεκίνησε, το πρωί της Πέμπτης, το διήμερο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου -που διοργανώνεται από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack».

Το επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η πλατεία του Δημοτικού Κήπου Καβάλας, στην οποία και στήθηκαν κατασκευές που επιμελήθηκαν τα μέλη του "Art Attack" -βασισμένες στα παραμύθια του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν- και πάγκοι στους οποίους οι περίπου 250 μαθητές που έδωσαν το παρόν είχαν την ευκαιρία να απασχοληθούν σε μια σειρά παιχνιδιών και εικαστικών εργαστηρίων. Στο κέντρο της πλατείας του κήπου στήθηκε ένα αυτοσχέδιο θεατράκι, με τους μαθητές να παρακολουθούν δραματοποιήσεις παραμυθιών από τα μέλη της ομάδας των "Παραμυθάδων".

View the embedded image gallery online at:
http://www.kavala-portal.gr/protaseis/books#sigProId89f39cd150

Posted On Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017 08:01 Γράφτηκε από τον

Η αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό διήμερο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ξεκίνησε. Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack» θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα της Αγάπης για το Βιβλίο.

Μεγάλα βιβλία με παραμύθια του Hans Christian Andersen που φιλοτέχνησε η «Art Attack», δραματοποιήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια,  παιχνίδια από τα μέλη της ομάδας των  «Παραμυθάδων» και πολλές άλλες εκπλήξεις θα ψυχαγωγήσουν τους μικρούς μας φίλους που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο παραπάνω διήμερο.

Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του  Δημοτικού Κήπου Καβάλας την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου τις ώρες 10:00-13:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλο, αφού στις δράσεις που προγραμματίσαμε θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν περίπου 500 παιδιά. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθήσουν,  οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

Pagkosmia Imera Paidikou Vivliou

Posted On Τετάρτη, 29 Μαρτίου 2017 16:17 Γράφτηκε από τον
Σελίδα 1 από 6

Philippi60 300x250

 Mpampa INTERNETFB 10X15CM

20622333 1240404536071740 3828876725449570334 N

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας