Πέμπτη, 24 Αυγούστου 2017

Νότης Μαριάς από το Ευρωκοινοβούλιο: "Τα νέα διόδια είναι παράνομα" (βίντεο) Κύριο

Posted On Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 23:27 Γράφτηκε από τον

Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Στρασβούργο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα το Kavala Portal προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και να συνομιλήσει με Ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε. (με το βλέμμα, φυσικά, και στην τοπική επικαιρότητα).

Ο πρώτος ευρωβουλευτής (από τους συνολικά 8 - οι συνεντεύξεις τους θα αναρτηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες) που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί μας ήταν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (και, εσχάτως, πρόεδρος του νέου κινήματος με την επωνυμία "Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος") Νότης Μαριάς.

Πέραν, βέβαια, των λόγων για τους οποίους προχώρησε στην ίδρυση του νέου κόμματος, ο κ. Μαριάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των νέων σταθμών διοδίων που επιδιώκει να κατασκευάσει η "Εγνατία Οδός" -τους οποίους και χαρακτήρισε ως "παράνομους", επικροτώντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της κατασκευής τους.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Ο...τηλεβόας: Διευκρινίσεις Εμμανουηλίδη, μετανάστες στου Ασημακοπούλου και άλλες ιστορίες 7a1a804d6d01563d2f74822ea1c6c995 M

  Χαίρετε κυρίες και κύριοι...

  Έβαλε, λέει, η περιφέρεια ΑΜΘ πινακίδα στον μεθοριακό σταθμό των Κήπων για να ενημερώσει τους οδηγούς των φορτηγών ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούν το επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο, αλλιώς θα πληρώνονται πρόστιμα. Σωστή ως ένα βαθμό η σκέψη, ωστόσο το κατά πόσο μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έλεγχος στο επαρχιακό και εθνικό οδικό δίκτυο είναι ένα θέμα προς διερεύνηση (αφού οι ελλείψεις προσωπικού στην Τροχαία είναι γνωστές).

  Και φυσικά θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι οι αλλοδαποί οδηγοί θα πληρώνουν πρόστιμο (ο νόμος επιβάλλει την επί τόπου καταβολή του), από τη στιγμή που δεν υπάρχει στα σύνορα κάποιο σύστημα ελέγχου για το αν τα διερχόμενα οχήματα έχουν πληρώσει πρόστιμα που ενδεχομένως έχουν επιβληθεί ή όχι. Πάντως μια καλή σκέψη θα ήταν να γραφτεί το μήνυμα της πινακίδας και σε άλλες γλώσσες (π.χ. τουρκικά ή βουλγάρικα), με δεδομένο ότι πολλοί αλλοδαποί οδηγοί φορτηγών δεν γνωρίζουν αγγλικά ή ελληνικά.

  Αρκετά δραστήρια βλέπουμε να είναι, τον τελευταίο καιρό, τα τοπικά στελέχη των "Ανεξαρτήτων Ελλήνων". Μετά την επίσκεψη στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου και το κέντρο φιλοξενίας που λειτουργεί εκεί, είχαμε την Τετάρτη μια νέα συνάντηση, με τον αντιπεριφερειάρχη και τη δήμαρχο Καβάλας. Θα προκύψει κάτι ουσιώδες από αυτές τις επαφές; Μένει να φανεί...

  Και μιας και μιλήσαμε για το κέντρο φιλοξενίας, ένα περιστατικό που σημειώθηκε στις αρχές της εβδομάδας (με 2 φερόμενους ως μετανάστες που διαμένουν στο κέντρο να σπάνε ένα μικρό εκκλησάκι απέναντι από το στάδιο "Ανθή Καραγιάννη", μετά από διαπληκτισμό με ένα ζευγάρι ηλικιωμένων, και να συλλαμβάνονται) έφερε στην επιφάνεια τους ξεχασμένους από καιρό πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στο στρατόπεδο.

  Ουδείς λέει ότι η παραβατικότητα δεν πρέπει να τιμωρείται. Ναι, να τιμωρείται. Και για αυτό το συμβάν αλλά και για άλλα που καταγγέλθηκαν τις τελευταίες ημέρες (με αφορμή το προαναφερθέν περιστατικό). Ωστόσο το γεγονός ότι για το προαναφερθέν περιστατικό φέρονται να ευθύνονται μετανάστες που διαμένουν στου Ασημακοπούλου αποτέλεσε μια "χρυσή ευκαιρία" για τους πάσης φύσεως "ελληνολάτρες" να χύσουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, να μεταθέσουν τις ευθύνες για τα μαύρα χάλια της χώρας μας στους "λαθροπιθήκους" (όρος που χρησιμοποιείται συχνότατα από αυτή την μερίδα ανθρώπων) και στην κυβέρνηση που τους "έφερε" και να καταπνίξουν οποιαδήποτε φωνή προσπαθεί να πει το αυτονόητο: ότι οι διαμένοντες στου Ασημακοπούλου δεν θέλουν, ούτε ήθελαν ποτέ να μείνουν στην Ελλάδα, ότι αναγκαστικά διαμένουν εδώ με την ελπίδα πως κάποια στιγμή θα αναχωρήσουν για τον προορισμό τους και ότι, όσο κάθονται άπραγοι στα μέρη μας, τόσο περισσότερο θα αυξάνεται ο εκνευρισμός τους (κάτι απολύτως αυτονόητο).

  Ελάχιστα πράγματα χρειάζεται να προσθέσουμε σε αυτό το σημείο:

  1. Αν όλη αυτή η "ενέργεια" όσων γράφουν δεκάδες κείμενα μίσους διοχετευόταν σε κάτι πιο δημιουργικό (π.χ. την αναζήτηση ή ακόμα και τη δημιουργία επαγγελματικής απασχόλησης) πολλά πράγματα θα ήταν καλύτερα σήμερα
  2. Κάποιοι μιλάνε για τη δημοτική αρχή Καβάλας, ξεχνώντας όμως ότι τους πρόσφυγες και τους μετανάστες που διαμένουν στου Ασημακοπούλου τούς έφερε ο στρατός (αλήθεια, αυτή η Επιτροπή πολιτών για τη μεταφορά τους στο στρατόπεδο πού είναι; )
  3. Όσο για τους "λαθροπιθήκους", καλό είναι να θυμόμαστε πως όλοι μας προερχόμαστε από τους πιθήκους. Αν κάποιοι το έχουν ξεχάσει ας θυμηθούν τον Δαρβίνο...

  Τέλος, διευκρινίσεις έδωσε ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης για το περιστατικό που έλαβε χώρα το πρωί της Παρασκευής με το ΙΧ αυτοκίνητο που οδηγούσε στην οδό Ελ. Βενιζέλου και το λεωφορείο του Αστικού ΚΤΕΛ Καβάλας. Ο ίδιος του ισχυρίστηκε ότι δεν θέλησε να στρίψει στο στενό μπροστά στο πάρκινγκ της "Ροδόπης" αλλά...να κάνει αναστροφή (κάτι, βέβαια, που απαγορεύεται στο σημείο αυτό).

  Ο ίδιος του παραδέχτηκε το λάθος του, συνεπώς δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί κανείς έτι περαιτέρω. Όσο για αυτούς που βρήκαν την ευκαιρία να "ξεσπαθώσουν" εναντίον του βουλευτή, καλό θα ήταν να κοιτάξουν πρώτα το κατά πόσο σωστά συμπεριφέρονται οι ίδιοι τους ως οδηγοί και μετά να κατακρίνουν τους άλλους. Κοινώς..."Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθο βαλέτω"!

  Αυτά προς το παρόν, καλή συνέχεια σε όλες και όλους

 • Κατατέθηκε η αίτηση ακύρωσης του δήμου Καβάλας για τα διόδια της Εγνατίας Οδού B8dc5f25728e84c6a04b45a089812c89 M

  Λίγες ώρες μετά την μη πραγματοποίηση, για 2η φορά, του διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου για την κατασκευή του σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού -λόγω της απεργίας των εργαζόμενων στην "Εγνατία Οδό" (Σχόλιο γράφοντος: Πάλι καλά που είναι και αυτοί, ειδάλλως θα τα είχαν κατασκευάσει τα διόδια και εμείς ακόμα θα τρέχαμε να μαζέψουμε κόσμο για συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας) κατατέθηκε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, από τον δήμο Καβάλας, η αίτηση ακύρωσης της απόφασης με την οποία εγκρίθηκε η ΜΠΕ (Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων) του σταθμού διοδίων.

  Στους κόλπους της δημοτικής αρχής επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της εκδίκασης της αίτησης ακύρωσης, καθώς το κείμενο που κατατέθηκε στο ΣτΕ βασίζεται -σε μεγάλο βαθμό- στο πόρισμα που συνέταξε η επιστημονική επιτροπή του ΤΕΙ ΑΜΘ. Δεν έχει γίνει γνωστό αν προσφύγει ο δήμος Καβάλας και σε επιπλέον νομικά μέτρα για να εμποδίσει την διαδικασία της κατασκευής του νέου σταθμού διοδίων.

 • Ούτε σήμερα ο διαγωνισμός για τα διόδια, λόγω...απεργίας! 5e267b91f1b79c20b10b53dc1acad12b M

  Ούτε σήμερα διεξήχθη, τελικά, η προγραμματισμένη δημοπράτηση για την επιλογή του αναδόχου που θα κατασκευάσει τον νέο σταθμό διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού (πάνω από την Καβάλα), καθώς οι εργαζόμενοι στην "Εγνατία Οδός Α.Ε." προχώρησαν -όπως, άλλωστε, είχε γίνει γνωστό προ ημερών- σε νέα 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση (όπως είχαν κάνει και στις 11 Ιουλίου).

  Πλέον το ενδιαφέρον στρέφεται στην 8η Αυγούστου (ημερομηνία στην οποία, σύμφωνα με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της "Εγνατία Οδός Α.Ε.", έχει προγραμματιστεί να επαναληφθεί η δημοπράτηση του νέου σταθμού διοδίων). Εάν και τότε παρεμποδιστεί η διεξαγωγή του διαγωνισμού (π.χ. με νέα απεργία) θα πρέπει, βάση νόμου, να δημοσιευτεί νέα προκήρυξη.

  Τους λόγους της απεργιακής τους κινητοποίησης εξηγούν με χθεσινή ανακοίνωσή τους οι εργαζόμενοι της εταιρείας:

  Οι εργαζόμενοι στηρίζουμε τις αντιδράσεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κοινωνιών της Βόρειας Ελλάδας ενάντια στην προβλεπόμενη από την πρόσφατη ΚΥΑ κατασκευή και λειτουργία πολλών νέων μετωπικών και πλευρικών σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονές της. Με τις πρόσφατες εξελίξεις καθίσταται αντιληπτό πλέον απ’ όλους ότι τα προβλήματα προκύπτουν αποκλειστικά από τη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού η οποία καταφανώς ακυρώνει τον αναπτυξιακό ρόλο της.

  Με την απεργία μας διεκδικούμε και απαιτούμε:

  -Την άμεση έναρξη υλοποίησης του ενιαίου ηλεκτρονικού συστήματος αναλογικών διοδίων στην Εγνατία Οδό, με φορέα υλοποίησης την «Εγνατία Οδός Α.Ε.».

  -Τη διατήρηση του κόστους των διοδίων της Εγνατίας Οδού στα 3 λεπτά ανά χιλιόμετρο, το οποίο ανταποκρίνεται και επαρκεί για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης του αυτοκινητόδρομου, με τους υφιστάμενους σταθμούς διοδίων. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στον σχεδιαζόμενο υπερδιπλασιασμό του κόστους των διοδίων στα 7 λεπτά που γίνεται με αποκλειστικό κριτήριο την αύξηση της ελκυστικότητας της παραχώρησης της Εγνατίας Οδού.

  -Από την κυβέρνηση, τα κόμματα, την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Β. Ελλάδας να μελετήσουν τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα που έχουν ήδη δημοσιευθεί και να συναινέσουν σε μια ενιαία πρόταση για τη δημόσια διαχείριση της Εγνατίας Οδού με κριτήρια τη διατήρηση του αναπτυξιακού της χαρακτήρα παράλληλα με την εξασφάλιση υψηλού επιπέδου άνεσης και ασφάλειας της κυκλοφορίας.

  -Την άμεση κατασκευή των Σταθμών Εξυηρέτησης Αυτοκινητιστών και την άμεση εκτέλεση των εργασιών «βαριάς» συντήρησης οδοστρωμάτων που απαιτούνται σε επιμέρους τμήματα του αυτοκινητόδρομου. Η διαρκής αναβολή τους, ώστε να υλοποιηθούν στο πλαίσιο της παραχώρησης, θέτει σοβαρότατους κινδύνους υποβάθμισης της παρεχόμενης ασφάλειας της οδού.

  -Από τη διοίκηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» να σταματήσει επιτέλους να απασχολείται αποκλειστικά με τους σκοπούς της παραχώρησης, να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα της εταιρίας και να εργαστεί με σοβαρότητα για την ολοκλήρωση του έργου της και στην κατεύθυνση της ανάπτυξής της.

  -Από τον υπουργό Υποδομών & Μεταφορών την άμεση υλοποίηση των πρόσφατων δεσμεύσεών του αναφορικά με την αξιοποίηση της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» για την κατασκευή και διαχείριση έργων υποδομών στη Βόρεια Ελλάδα.

  Παραμένουμε σταθεροί στην εναντίωσή μας στη σχεδιαζόμενη παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και του συνόλου σχεδόν του ήδη κατασκευασμένου στρατηγικού δικτύου αυτοκινητοδρόμων της Βόρειας Ελλάδας μήκους 1.000 χλμ, γιατί είναι ενάντια στο δημόσιο συμφέρον, θα ωφελήσει μόνο τον πιθανό παραχωρησιούχο και θα επιβαρύνει περαιτέρω τους πολίτες από την αύξηση των διοδίων. Οι υπό παραχώρηση οδικές υποδομές της Εγνατίας Οδού έχουν χρηματοδοτηθεί πλήρως, είναι ήδη κατασκευασμένες και δεν υφίσταται ουδεμία τεκμηρίωση της σκοπιμότητας της παραχώρησής τους με οικονομικούς ή/και τεχνικούς όρους

Philippi60 300x250

 Mpampa INTERNETFB 10X15CM

20622333 1240404536071740 3828876725449570334 N

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας