Δευτέρα, 11 Δεκεμβρίου 2017

Νότης Μαριάς από το Ευρωκοινοβούλιο: "Τα νέα διόδια είναι παράνομα" (βίντεο) Κύριο

Posted On Κυριακή, 18 Ιουνίου 2017 23:27 Γράφτηκε από τον

Στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το Στρασβούργο, βρέθηκε την περασμένη εβδομάδα το Kavala Portal προκειμένου να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση της Ολομέλειας και να συνομιλήσει με Ευρωβουλευτές για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ε.Ε. (με το βλέμμα, φυσικά, και στην τοπική επικαιρότητα).

Ο πρώτος ευρωβουλευτής (από τους συνολικά 8 - οι συνεντεύξεις τους θα αναρτηθούν μέσα στις επόμενες ημέρες) που ανταποκρίθηκε στην πρόσκλησή μας και δέχτηκε να συνομιλήσει μαζί μας ήταν ο ανεξάρτητος ευρωβουλευτής (και, εσχάτως, πρόεδρος του νέου κινήματος με την επωνυμία "Ελλάδα - Ο άλλος δρόμος") Νότης Μαριάς.

Πέραν, βέβαια, των λόγων για τους οποίους προχώρησε στην ίδρυση του νέου κόμματος, ο κ. Μαριάς δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο ζήτημα των νέων σταθμών διοδίων που επιδιώκει να κατασκευάσει η "Εγνατία Οδός" -τους οποίους και χαρακτήρισε ως "παράνομους", επικροτώντας παράλληλα τις κινητοποιήσεις των κατοίκων κατά της κατασκευής τους.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Η φωτογραφία της ημέρας: Πρώτα θα γίνουν τα αναλογικά ή τα μετωπικά-πλευρικά διόδια; 05a1f4d9d1249d58c9e240c60f8ec918 M

  Η αρχική φωτογραφία προέρχεται από τον τελικό των 100 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέϊρο (που διεξήχθησαν πέρσι), με τον Τζαμαϊκανό Γιουσέϊν Μπολτ να κερδίζει τον Αμερικανό Τζάστιν Γκάτλιν.

  Η φωτογραφία είναι λίγο "πειραγμένη", ωστόσο με τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το θέμα των διοδίων δικαιολογείται...

  Και δικαιολογείται διότι μετά και το Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα περί δημοπράτησης των αναλογικών διοδίων εντός του 2018, όλοι μας περιμέναμε ότι το ζήτημα της κατασκευής των μετωπικών σταθμών διοδίων (αλλά και των πλευρικών σταθμών) είχε ουσιαστικά λήξει.

  Όμως η "Εγνατία Οδός Α.Ε." φαίνεται ότι έχει άλλα σχέδια...

  Και αυτό διότι, πέρα από τη δεδηλωμένη της πρόθεση να προχωρήσει στην επαναδημοπράτηση του σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο, μια νέα απόφαση που ελήφθη την περασμένη Τετάρτη από το Διοικητικό Συμβούλιο έχει προκαλέσει ακόμα περισσότερες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία.

  Σύμφωνα με την απόφαση αυτή, η οποία ελήφθη ομόφωνα, αναμένεται να δημοπρατηθεί (άγνωστο το πότε) το έργο: «Εγνατία οδός: Λειτουργία, Συντήρηση του Αυτοκινητοδρόμου στον Ανατολικό Τομέα, στους Κάθετους Άξονες Α1 & Α23 και Κατασκευή Σταθμών Διοδίων (2018-2020)», προϋπολογισμού 61.324.200,00 €, το οποίο και θα πρέπει να ολοκληρωθεί σε 18 μήνες.

  Η πρώτη παρατήρηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι 18 αυτοί μήνες χωρίζονται σε 5 αποκλειστικές τμηματικές προθεσμίες, με την πρώτη να ορίζεται στους 7 μήνες από την ολοκλήρωση...του Σταθμού Διοδίων της Καβάλας (πρόκειται, φυσικά, για τον σταθμό του 474ου χιλιομέτρου).

  Η δεύτερη παρατήρηση σχετίζεται με το ότι η "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." έχει το δικαίωμα να τροποποιήσει με μονομερή δήλωσή της - χωρίς νέα διαδικασία σύναψης σύμβασης-, την αρχική σύμβαση, προσθέτωντας και ένα ακόμα έργο: την κατασκευή -σύμφωνα με την ΚΥΑ Σπίρτζη-Τσακαλώτου που υπεγράφη στις 29 Μαΐου- των πλευρικών σταθμών του αυτοκινητοδρόμου στις εξής θέσεις:

  α/α Διοδίων

  Θέση/Κόμβος

  Μετωπικός Σταθμός Διοδίων

  Αριθμός Πλευρικών Σταθμών

  1

  ΠΡΟΦΗΤΗ

  ΑΝΑΛΗΨΗ

  2

  2

  ΒΑΓΙΟΧΩΡΙΟΥ

  ΑΝΑΛΗΨΗ

  2

  3

  ΒΡΑΣΝΩΝ/ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑΣ

  ΑΣΠΡΟΒΑΛΤΑ

  2

  4

  ΓΑΛΗΨΟΥ/ΟΡΦΑΝΙΟΥ

  ΜΟΥΣΘΕΝΗ

  2

  5

  ΜΟΥΣΘΕΝΗΣ

  ΜΟΥΣΘΕΝΗ

  2

  6

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΠΟΛΗΣ

  ΜΟΥΣΘΕΝΗ

  2

  7

  ΑΓ. ΑΝΔΡΕΑ

  ΜΟΥΣΘΕΝΗ

  2

  8

  ΑΣΠΡΑ ΧΩΜΑΤΑ

  ΚΑΒΑΛΑ

  3

  9

  ΒΑΦΕΪΚΑ

  ΙΑΣΜΟΣ

  4

  10

  ΙΑΣΜΟΣ

  ΙΑΣΜΟΣ

  2

  11

  ΒΙΠΕ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ/ΦΥΛΑΚΑ

  ΜΕΣΤΗ

  2

  12

  ΜΕΣΤΗΣ

  ΜΕΣΤΗ

  2

  Και το ερώτημα είναι: Από τη στιγμή που η κυβέρνηση διαμηνύει ότι θα δημοπρατηθούν τα αναλογικά διόδια, και από τη στιγμή που η "Εγνατία Οδός" τονίζει κατ'επανάληψη ότι θα λειτουργήσουν μεν τα αναλογικά διόδια αλλά μέχρι τότε θα ισχύουν τα μετωπικά (μαζί, δηλαδή, με το ισχύον χρονοδιάγραμμα),

  ΠΟΙΟΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΓΡΗΓΟΡΟΣ; ΤΑ ΑΝΑΛΟΓΙΚΑ Ή ΤΑ ΜΕΤΩΠΙΚΆ-ΠΛΕΥΡΙΚΑ ΔΙΟΔΙΑ;;;

 • Συμμετοχή του Δ. Εμμανουηλίδη σε επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και συνάντηση με τον Δ. Παπαδημούλη C174af0de4ec246b8737dd1619d57b6f M

  Την Τρίτη, 21 Νοεμβρίου ο Δ. Εμμανουηλίδης συμμετείχε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της επιτροπής Εξωτερικών και Αμυντικών Υποθέσεων του ελληνικού κοινοβουλίου στη συνεδρίαση δύο επιτροπών του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου. Η πρώτη επιτροπή αφορούσε ζητήματα βιώσιμης ανάπτυξης με βάση τη νέα Ευρωπαϊκή Συναίνεση για την Ανάπτυξη, ενώ η δεύτερη ζητήματα διεύρυνσης της Ε.Ε. στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια.

  Σε τοποθέτηση του στην επιτροπή Ανάπτυξης, ο βουλευτής καλωσόρισε την υιοθέτηση της Ευρωπαϊκής Συναίνεσης για την Ανάπτυξη, τονίζοντας ότι «για την υπεράσπιση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά σύγχρονες παγκόσμιες προκλήσεις», όπως η ανεργία των νέων, οι αναγκαστικές μετακινήσεις πληθυσμών και η προσφυγιά, η κλιματική αλλαγή και η υπερθέρμανση του πλανήτη, η φτώχεια, αλλά και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που είναι συχνό φαινόμενο σε πολλά σημεία του πλανήτη». Ο βουλευτής αναφέρθηκε στις ενέργειες της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να ενσωματώσει τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη στο εθνικό πλαίσιο πολιτικής, καθώς, «η ενσωμάτωση των στόχων αυτών ισορροπεί με τις τρεις διαστάσεις της βιώσιμης ανάπτυξης: την κοινωνική, την οικονομική και την περιβαλλοντική, οι οποίες αποτελούν τις βασικότερες προϋποθέσεις για ένα ελπιδοφόρο μέλλον για την ανθρωπότητα». Έκλεισε την τοποθέτηση του τονίζοντας ότι οι διακηρύξεις αυτές θα πρέπει άμεσα να περάσουν στο στάδιο της υλοποίησης.

  Στη συνεδρίαση της επιτροπής Εξωτερικών, ο Δ. Εμμανουηλίδης υποστήριξε ότι η ενταξιακή πορεία των λαών των Βαλκανίων πρέπει να είναι μια πορεία που βασίζεται σε ένα νέο όραμα για τη συνεργασία λαών στην ευρύτερη περιοχή, καθώς τα Βαλκάνια είναι μια πολύ κρίσιμη περιοχή για την Ευρώπη, μια περιοχή που στο παρελθόν γέννησε πολέμους και αντιθέσεις, η οποία όμως σήμερα μπορεί να γεννήσει την ελπίδα για μια νέα πορεία συνεργασίας και συν-ανάπτυξης. Ο βουλευτής τόνισε ότι η περαιτέρω διεύρυνση της Ε.Ε. ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια αποτελεί στρατηγική επιλογή της Ελλάδας, εφόσον βέβαια τα κράτη αυτά εκπληρώσουν όλα τα προαπαιτούμενα. Το ίδιο ισχύει και για χώρες όπως η ΦΥΡΟΜ και η Αλβανία. Η πρώτη θα πρέπει να σεβαστεί την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, συμπεριλαμβανομένης μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο ζήτημα του ονόματος. Αντίστοιχα, για την Αλβανία ο Δ. Εμμανουηλίδης τόνισε ότι υπάρχει η ανάγκη της ίσης μεταχείρισης όλων των μειονοτήτων και πρόσβασης στα δικαιώματά τους σε όλη την Επικράτεια της Αλβανίας, καθώς και της εφαρμογής των περιουσιακών δικαιωμάτων.

  Στο περιθώριο της επίσκεψης ο Δ. Εμμανουηλίδης είχε συνάντηση με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλη

 • Τον "χαβά" της η "Εγνατία Οδός Α.Ε.": Ετοιμάζεται να επαναδημοπρατήσει...τα διόδια στην Άσπρη Άμμο! - Στο "σφυρί" ο δρόμος 6d8cfcc7222f50fd5e02e7412fd971da M

  Ένα από τα θέματα που θα συζητηθούν την ερχόμενη Πέμπτη στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας (το 37ο) αναφέρεται στην:

  Έγκριση γενόμενης μετάβασης του Αντιδημάρχου Οικονομικών Υπηρεσιών κ. Καλανταρίδη Ηλία και του Αντιδημάρχου Ποιότητας Ζωής (Καθαριότητας – Περιβάλλοντος - Πρασίνου και Ακτών) κ. Τσουρουκίδη Αναστάσιο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, για τη συμμετοχή τους σε συνάντηση εργασίας με εκπροσώπους της εταιρείας ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε., στις 16 Νοεμβρίου 2017

  Η αλήθεια είναι ότι μετά τα όσα ανέφερε στo Περιφερειακό Συνέδριο για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ("Μέσα στο χρόνο επίσης και αυτό είναι κρίσιμο δημοπρατείται το ηλεκτρονικό αναλογικό σύστημα διοδίων, ώστε η Εγνατία να είναι ο πρώτος αυτοκινητόδρομος στον οποίον θα εγκατασταθεί αναλογικό σύστημα διοδίων. Όσο δηλαδή δρόμο διανύεις αναλόγως θα πληρώνεις") αλλά και τα όσα είχε δηλώσει, στις αρχές του μήνα, ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης ("Θα έχουμε μια συσκευή στο αυτοκίνητό μας ή μια εφαρμογή στο κινητό, με την οποία θα χρεωνόμαστε για τα χιλιόμετρα που διανύουμε στον αυτοκινητόδρομο. Η συσκευή ή η εφαρμογή θα φορτίζεται με κάποιο ποσό, από το οποίο στη συνέχεια θα αφαιρούνται τα χρήματα ανάλογα με τα διόδια που έχει κάποιος διανύσει. Τα διόδια θα καταργηθούν και το σχέδιο είναι να υπάρχουν μόνο στην άκρη του δρόμου για φόρτιση και επαναφόρτιση. Μέχρι το τέλος του χρόνου ο διαγωνισμός και μέσα στην επόμενη χρονιά να το έχουμε εφαρμόσει σίγουρα στην Εγνατία.") η παρουσία εκπροσώπων του δήμου Καβάλας στα γραφεία της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." είναι ένα γεγονός που δεν το περιμέναμε.

  Ούτε φυσικά περιμέναμε τα όσα δήλωσε στο Kavala Portal ο κ. Καλανταρίδης, όταν ερωτήθηκε για τους λόγους για τους οποίους πραγματοποιήθηκε αυτή η μετάβαση στη Θεσσαλονίκη:

  Την Πέμπτη 16 Νοεμβρίου συνεδρίασε το Διοικητικό Συμβούλιο της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε.". Πληροφορηθήκαμε ότι ένα από τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν στη συνεδρίαση ήταν η επαναδημοπράτηση της κατασκευής του σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού και αμέσως αποφασίστηκε να μεταβώ εκτάκτως στη Θεσσαλονίκη -μαζί με τον κ. Τσουρουκίδη- προκειμένου να μάθουμε από πρώτο χέρι τι επρόκειτο να συζητηθεί.

  Εκεί συναντηθήκαμε με τον πρόεδρο του ΔΣ της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ Α.Ε." Απόστολο Αντωνούδη, την αντιπρόεδρο Μερσίνα Πανούδη και τον εντεταλμένο σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ Γιώργο Κολιόπουλο. Εξηγήσαμε και στους 3 τους λόγους για τους οποίους η τοπική κοινωνία δεν επιθυμεί την κατασκευή του σαθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο, αλλά λάβαμε την απάντηση ότι η κατασκευή των μετωπικών σταθμών διοδίων αποτελεί δέσμευση της χώρας στους δανειστές. Αναφέραμε, μάλιστα, τα όσα είπε στο Περιφερειακό Συνέδριο ο κ. Τσίπρας περί αναλογικών διοδίων, ωστόσο αυτό που μας απάντησαν ήταν ότι Το ΤΑΙΠΕΔ ασκεί πιέσεις για την κατασκευή τους, και εμείς αυτό ακριβώς σκοπεύουμε να κάνουμε. Αν ξεκινήσει η λειτουργία των αναλογικών διοδίων, οι μετωπικοί και οι πλευρικοί σταθμοί θα κλείσουν αλλά θα χρησιμοποιηθούν για την φόρτιση των καρτών των αναλογικών διοδίων.

  Τα περί πίεσης από το ΤΑΙΠΕΔ μάς τα είπε και ο κ. Κολιόπουλος, ο οποίος ναι μεν έδειξε να κατανοεί τα όσα είπαμε αλλά συνέχισε στο ίδιο 'μοτίβο' λέγοντας ότι η κατασκευή των μετωπικών σταθμών αποτελεί προαπαιτούμενο για την αξιολόγηση! Μεγαλύτερη έκπληξη, όμως, μάς προκάλεσαν οι μηχανικοί της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ", οι οποίοι υπογράμμισαν αυτά που λέμε επί τόσο καιρό για την ακαταλληλότητα του σημείου στο οποίο πρόκειται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων, τονίζοντας ότι το σημείο αυτό είναι απαράδεκτο από άποψης ασφάλειας, αλλά σημείωσαν ότι δεν μπορούμε πλέον να κάνουμε καμία αλλαγή διότι δεν έχουμε άλλο χρόνο. Στην περίπτωση που αποφασίσουμε να αλλάξουμε τη θέση του σταθμού θα πρέπει να εκπονήσουμε νέα περιβαλλοντική μελέτη, κάτι πο θα πάρει περίπου 1,5 χρόνο!

  Το θέμα, τελικά, δεν συζητήθηκε στο ΔΣ της "ΕΓΝΑΤΙΑ ΟΔΟΣ", ωστόσο πληροφορηθήκαμε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκ νέου την Τετάρτη, και ότι ενδέχεται να τεθεί στη νέα αυτή συνεδρίαση το θέμα της δημοπράτησης του σταθμού διοδίων.

  Στο «σφυρί» η Εγνατία Οδός

  Την Παρασκευή, εξάλλου, το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε την έναρξη της διαδικασίας εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συμμετοχή σε διεθνή δημόσιο διαγωνισμό με σκοπό την ανάθεση σύμβασης παραχώρησης υπηρεσιών για τη χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού και τριών κάθετων οδικών αξόνων της.

  Η ανάθεση της σύμβασης παραχώρησης για την χρηματοδότηση, λειτουργία, συντήρηση και εκμετάλλευση της Εγνατίας Οδού και των τριών καθέτων οδικών αξόνων στον Προτιμητέο Επενδυτή αφορά σε χρονική περίοδο κατ’ ανώτατο όριο έως 40 έτη.

  Ο διαγωνισμός θα διενεργηθεί σε δύο φάσεις: τη φάση προεπιλογής και τη φάση υποβολής δεσμευτικών προσφορών. Οι εκδηλώσεις ενδιαφέροντος θα πρέπει να υποβληθούν από τους ενδιαφερομένους την 26η Ιανουαρίου 2018.

 

 

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas 2017 2018

Max Carpet Vertical

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας