Δευτέρα, 10 Δεκεμβρίου 2018

Μάκης Παπαδόπουλος: "Πακέτο μέτρων για τη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς" Κύριο

Posted On Τετάρτη, 10 Οκτωβρίου 2018 00:20 Γράφτηκε από τον

Την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018, με αφορμή την ολοκλήρωση της φετινής Έκθεσης του Επιμελητηρίου, ο Μάκης Παπαδόπουλος, υποψήφιος Δήμαρχος και επικεφαλής της παράταξης Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ, παρουσίασε με συνέντευξη τύπου “πακέτο” μέτρων για τη στήριξη και την ενίσχυση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας, ενόψει των δημοτικών εκλογών του 2019. Ακολουθεί η ομιλία:

«Σκοπός της σημερινής συνέντευξης τύπου είναι να παρουσιάσουμε τις προτάσεις μας για τη στήριξη και ενίσχυση της τοπικής αγοράς και επιχειρηματικότητας.

Η συνέντευξη αυτή πραγματοποιείται στην ολοκλήρωση της φετινής εμπορικής έκθεσης του Επιμελητηρίου. Μιας Έκθεσης που δείχνει ότι σε δύσκολα χρόνια η επιχειρηματικότητα στην Καβάλα αντέχει, προσαρμόζεται και εξελίσσεται. Όπως άντεξε στο παρελθόν σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς.

Αυτή η αντοχή της τοπικής οικονομίας είναι η βάση για να πάει ο Δήμος μας μπροστά. Εμείς πιστεύουμε ότι η Καβάλα έχει ανάγκη από μία δυναμική οικονομία. Χωρίς παραγωγή, χωρίς τουρισμό, χωρίς αγορά ούτε η οικονομία ούτε η κοινωνία μπορούν να σταθούν στα πόδια τους.

Είναι λοιπόν κεντρικό καθήκον της Τοπικής Αυτοδιοίκησης να υποστηρίζει την επιχειρηματικότητα, να δημιουργεί ένα φιλικό περιβάλλον για αυτή, πάντα στη βάση μίας ειλικρινούς και αποτελεσματικής συνεργασίας με τους φορείς της οικονομίας και της αγοράς. Να έχει αληθινές και όχι ανταγωνιστικές σχέσεις μαζί τους. 

Εμείς θέλουμε ο Δήμος να βοηθήσει έμπρακτα και άμεσα την τοπική οικονομία με βάση:

α) τόσο τις τυπικές του αρμοδιότητες

β) όσο και τη δυνατότητά του να διεκδικεί και να επιταχύνει λύσεις.

Γι’ αυτό εμείς προτείνουμε ορισμένα μέτρα που θα συμβάλλουν στη στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων και την επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας:

 1. Αυτόματη και έγκαιρη ενημέρωση προς ΟΛΕΣ τις επιχειρήσεις και τους επαγγελματίες για ΟΛΕΣ τις προκηρύξεις του Δήμου Καβάλας, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.
 1. Πάταξη του παρα-εμπορίου με εντατικούς και συστηματικούς ελέγχους της Δημοτικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Αστυνομία και το Λιμενικό.
 1. Μείωση των δημοτικών τελών που αφορούν τη χρήση πεζοδρόμων, εξισώνοντας τα τέλη που ισχύουν στο κέντρο με τα τέλη που ισχύουν στην παραλία.
 • Μείωση των μισθωμάτων για τα καταστήματα της Δημοτικής Αγοράς και της Λαχαναγοράς, συνυπολογίζοντας το συμφέρον τόσο του Δήμου όσο και του επαγγελματία
 • Μείωση των δημοτικών τελών που ισχύουν για βιοτεχνικές μονάδες που έχουν αποδεδειγμένα περιορίσει τη δραστηριότητά τους.
 1. Διευκόλυνση των επαγγελματιών στην αποπληρωμή των οφειλών τους προς τον Δήμο Καβάλας.
 1. Εφαρμογή αποτελεσματικών ρυθμίσεων στο κυκλοφοριακό, τις φορτοεκφορτώσεις και τη στάθμευση που θα λαμβάνουν υπόψη τις πραγματικές ανάγκες της αγοράς
 • δημιουργία νέων θέσεων στάθμευσης
 • εκπόνηση ολοκληρωμένης κυκλοφοριακής μελέτης για την πόλη της Καβάλας
 1. Ενίσχυση της στελέχωσης της Πολεοδομίας για την ταχύτερη έκδοση αδειών
 1. «Ξήλωμα» και ριζική ανάπλαση της κεντρικής Πλατείας Ελευθερίας
 • ενίσχυση του πρασίνου στο κέντρο της Καβάλας
 • απαγόρευση οποιασδήποτε μορφής κατάληψης κοινόχρηστων χώρων
 • αξιοπρεπείς δημοτικές τουαλέτες
 1. Καθαριότητα και φωτισμός σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους.

Η πόλη μας θα λάμπει από καθαριότητα και από σωστό φωτισμό!

 • υπογείωση κάδων απορριμμάτων σε σημεία υψηλής τουριστικής κίνησης
 • επανεξέταση των θέσεων των κάδων
 • ενίσχυση της ανακύκλωσης με διαλογή στην πηγή
 • αποτελεσματική λύση για τη συλλογή των ογκωδών απορριμμάτων από τις γειτονιές
 1. Παροχή δωρεάν ασύρματου internet στο κέντρο της Καβάλας και των Κρηνίδων

Εμείς θα φροντίσουμε η πόλη μας να έχει:

 • Σωστούς δρόμους χωρίς λακκούβες
 • Σωστό και ενεργειακά οικονομικό φωτισμό
 • Καθαρά και άρτια πεζοδρόμια με ειδικές διαδρομές για ΑμεΑ
 • Ασφαλή σκαλάκια
 • Σωστές διαγραμμίσεις

Επίσης, με ειδικό σχεδιασμό θα προωθήσουμε:

 • την ενοποίηση του εμπορικού κέντρου της Καβάλας με τον Αγ. Νικόλαο και τη συνοικία της Παναγίας.
 • την προβολή του Μνημείου Παγκόσμιας Κληρονομιάς ΟΥΝΕΣΚΟ των Φιλίππων, με σκοπό τη δημιουργία νέων οικονομικών δραστηριοτήτων και νέων θέσεων εργασίας.
 • τη δημιουργία μίας ολοκληρωμένης τουριστικής ταυτότητας για την Καβάλα (brand).
 • τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων του Δήμου και των συλλόγων, με στόχο την καλύτερη οργάνωση, την εξοικονόμηση πόρων και φυσικά την προσέλκυση νέων επισκεπτών για όλο το έτος.
 • την αναζήτηση και την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων εθνικών και Ευρωπαϊκών, δημόσιων και ιδιωτικών χρηματοδοτήσεων, σε συνεργασία με όλους τους φορείς που διαχειρίζονται προγράμματα (Περιφέρεια, Δήμος, ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ, Επιμελητήριο, Αναπτυξιακή Καβάλας, ΤΕΙ, Οργανισμός Λιμένα κ.ά.).
 • τη δημιουργία ειδικού προγράμματος επανένταξης στην αγορά εργασίας, των επαγγελματιών – επιχειρηματιών που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους (ειδικά όσους είναι πλησίον σύνταξης) μέσα από καινοτόμες δράσεις του Υπουργείου Εργασίας και του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου.
 • πρόταση για την οριστική επίλυση των προβλημάτων στα ακτοπλοϊκά δρομολόγια Καβάλας – Θάσου, μέσα από τη σύσταση νέας Αναπτυξιακής Σύμπραξης (όπως προβλέπει ο νέος νόμος για την αυτοδιοίκηση ΚΛΕΙΣΘΕΝΗΣ Ι) με τη συμμετοχή του Δήμου Καβάλας, άλλων δήμων του Νομού και ναυτιλιακών εταιρειών.

Παράλληλα, θεωρούμε πρώτης γραμμής προτεραιότητα τη διεκδίκηση των μεγάλων έργων υποδομών που σχεδιάζονται για την περιοχή μας και μπορούν να αναπτύξουν την οικονομία της Καβάλας (πολλοί μάλιστα τα έχουν “ξεχάσει” εντελώς):  

 • την κατασκευή της Περιμετρικής
 • του οδικού άξονα Ε61
 • της σιδηροδρομικής σύνδεσης με τους Τοξότες και τη σιδηροδρομική Εγνατία
 • την ολοκλήρωση των έργων στο εμπορικό λιμάνι της Καβάλας.

Πολλές είναι οι δυνατότητες χρηματοδότησης για όλες αυτές τις δράσεις:

 

- χρειάζεται σωστός σχεδιασμός και προγραμματισμός του Τεχνικού Προγράμματος και του Προϋπολογισμού του Δήμου

- σωστή και έγκαιρη εκτέλεση των διαγωνισμών και των έργων

- εκπτώσεις στους διαγωνισμούς, ώστε να εξοικονομούνται χρήματα

- όχι σπατάλες σε άσκοπα και άστοχα πανηγύρια χωρίς καμία προστιθέμενη αξία

- αξιοποίηση όλων των εθνικών και Ευρωπαϊκών προγραμμάτων

- νέα έσοδα - αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας

Σήμερα θέλουμε να δώσουμε ένα θετικό μήνυμα για τον τόπο μας.

Εμείς πιστεύουμε ότι η Καβάλα ΜΠΟΡΕΙ. Μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει το δικό της σχέδιο ανάπτυξης. Μπορεί να διεκδικήσει τον ρόλο που της αξίζει στο ευρύτερο γεωπολιτικό και οικονομικό περιβάλλον.

Χρειάζεται όμως μία διοίκηση που θα συνδυάζει τη γνώση, τη σωστή οργάνωση και τον σωστό προγραμματισμό με την αποφασιστικότητα, τον δυναμισμό και την πολιτική βούληση να συγκρουστεί με τις αντιλήψεις και τα συμφέροντα που εμποδίζουν την δυναμική ανάπτυξη της Καβάλας.

Εμείς ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΦΙΛΙΠΠΟΥΣ.

ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ ΠΟΛΟ ΕΛΞΗΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ, ΤΕΧΝΟΓΝΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΡΩΝ ΣΤΟ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΑΚΡΟ ΤΗΣ ΒΑΛΚΑΝΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ. Έναν πόλο που θα στηρίζεται στον τουρισμό, την παραγωγή, τη μεταποίηση, το εμπόριο, τις υπηρεσίες.

Είμαστε αποφασισμένοι να το κάνουμε και θα το κάνουμε».

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Οι πρώτοι 27 υποψήφιοι σύμβουλοι της δημάρχου Καβάλας Δήμητρας Τσανάκα 5d94b1c75a22eb26e9f59b4a2147da03 M

  Αρκετά νωρίτερα σε σχέση με το 2014 ξεκίνησε η Δήμητρα Τσανάκα τις προετοιμασίες της για τις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, καθώς το βράδυ της Πέμπτης -στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Airotel Galaxy- παρουσίασε τους πρώτους 27 συμπολίτες κάθε ηλικίας (με μέσο όρο τα 42 έτη) που θα ενταχθούν στο ψηφοδέλτιο της παράταξής της "Ανάσα για το Δήμο". Κυριότερο χαρακτηριστικό των 27 αυτών υποψήφιων είναι ότι κατεβαίνουν για πρώτη φορά σε δημοτικές εκλογές.

  Με αρκετό αέρα αυτοπεποίθησης -κάτι που φάνηκε και στην ομιλία της- η κ. Τσανάκα τόνισε πως "στις επόμενες εκλογές θα είμαστε εμείς αυτοί τελικά, που θα κερδίσουμε εκ νέου την εμπιστοσύνη των συνδημοτών μας. Πράγμα για το οποίο εγώ προσωπικά δεν έχω καμία αμφιβολία." ενώ παράλληλα μίλησε για όλα τα εμπόδια που βρήκε στο διάβα της τα χρόνια που διοικεί το δήμο Καβάλας, υπογραμμίζοντας ότι: "ο Δήμος μας όχι μόνο στάθηκε όρθιος αλλά έκανε και βήματα μπροστά. Στον κοινωνικό τομέα, στον τουρισμό, στον αθλητισμό, στην καθαριότητα, στην καθημερινότητα, στην βελτίωση των υποδομών, των κτηρίων και αλλά. Για όλα αυτά όμως, το τι ακριβώς παραλάβαμε, τι ακριβώς κάναμε, τι ακριβώς εξελίσσεται και δρομολογείται και τι ακριβώς σχεδιάζουμε να κάνουμε, θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε στο μέλλον διεξοδικά και αναλυτικά." Ακόμα, η κ. Τσανάκα τόνισε ότι "Οι συγκυρίες, με κυρίαρχη αυτή του νέου εκλογικού νόμου δεν πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο πειραματισμού. Το πρόσφατο παρελθόν απέδειξε πως οι πειραματισμοί και ο λαϊκισμός κοστίζουν ακριβά. Πολύ ακριβά. Το ζήσαμε και το ζούμε όλοι μας. Ούτε «λεφτόδεντρα» υπάρχουν ούτε μαγικά ραβδιά. Η διοίκηση ενός δήμου, απαιτεί ρεαλισμό και σκληρή δουλειά. Απαιτεί όραμα και εντιμότητα."

  Τα ονόματα των 27 υποψήφιων συμβούλων της κ. Τσανάκα είναι τα εξής:

  1

  ΒΟΓΙΑΤΖΗ ΣΟΥΣΑΝΑ (ΤΑΝΙΑ)

  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  2

  ΕΥΣΤΡΑΤΙΟΥ ΤΕΡΕΖΑ

  ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΝΗΠΙΑΓΩΓΟΣ

  3

  ΖΑΧΑΡΙΑΔΟΥ ΣΟΦΙΑ

  ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  4

  ΙΜΒΡΟΣ ΑΝΤΩΝΗΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΑΣ

  5

  ΙΩΣΗΦΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΠΡΟΠΟΝΗΤΗΣ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

  6

  ΚΟΥΤΛΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  7

  ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ ΘΕΟΦΙΛΟΣ

  ΔΙΑΙΤΟΛΟΓΟΣ - ΔΙΑΤΡΟΦΟΛΟΓΟΣ

  8

  ΜΑΓΚΑΦΙΝΗ ΑΝΘΟΥΛΑ

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  9

  ΜΑΛΑΘΟΥΝΗΣ ΠΑΣΧΑΛΗΣ

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  10

  ΜΑΣΑΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  11

  ΜΙΧΑΛΙΤΣΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  12

  ΜΥΤΑΚΙΔΗΣ ΣΤΕΦΑΝΟΣ

  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  13

  ΝΑΝΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  14

  ΝΙΚΟΛΑΪΔΟΥ - ΒΡΑΝΑ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

  15

  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  16

  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

  ΓΥΜΝΑΣΤΗΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

  17

  ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕΡΟΠΗ

  ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

  18

  ΠΡΟΜΟΥΣΑΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

  ΛΟΓΙΣΤΗΣ

  19

  ΡΑΜΠΟΤΑΣ ΣΤΑΥΡΟΣ

  ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  20

  ΣΠΑΝΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

  ΠΟΛΙΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ

  21

  ΣΤΕΦΑΝΙΔΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ

  ΑΙΣΘΗΤΙΚΟΣ -ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

  22

  ΤΣΑΜΑΡΗΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣ

  ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΟΣ ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΟΣ

  23

  ΤΣΑΠΙΤΣΟΓΛΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ

  ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΑΣ

  24

  ΦΑΣΟΥΛΑΣ ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ (ΘΕΜΗΣ)

  ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ

  25

  ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΕΚΛΑ

  ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ

  26

  ΧΙΖΑΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

  ΔΗΜΟΣΙΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ

  27

  ΧΙΖΑΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ

  ΜΟΥΣΙΚΟΣ-ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ

   

 • Βαγγέλης Παππάς: Και επίσημα υποψήφιος δήμαρχος Καβάλας, με 21 γυναίκες συμβούλους! (βίντεο) 5f42fa3b58c6ec60db4c01bb82d4e718 M

  Την κάθοδό του στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές, ως επικεφαλής του συνδυασμού "Κοινωνική Αποτελεσματική Παρέμβαση", ανακοίνωσε και επίσημα ο Βαγγέλης Παππάς, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Airotel Galaxy" το βράδυ της Τετάρτης. Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν (μεταξύ άλλων), πέραν από φίλους του Β. Παππά και της παράταξής του:

  - ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καβάλας Βασίλης Λεμονίδης,
  - ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας Νίκος Μαυρίδης,
  - οι πρόεδροι του Αγροτικού Συλλόγου Καβάλας Θέμης Καλπακίδης και των εργαζόμενων στα λιπάσματα Νίκος Βογιατζίδης,
  - ο πρώην πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Καβάλας Ευθύμης Μακρογιάννης,
  - ο πρώην πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Φιλίππων Κώστας Πούλιας,
  - ο νυν πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αμυγδαλεώνα Δημήτρης Πουρσαϊτίδης (που πρόσφατα προσχώρησε στην παράταξη Παππά, αφήνοντας την παράταξη της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα)

  Στην ομιλία του ο κ. Παππάς αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, σε ζητήματα που άπτονται της κοινωνικής πολιτικής του δήμου Καβάλας, στην ανάγκη για περαιτέρω ανάπτυξη των υποδομών του δήμου και στην ανάγκη για συνεργασίες μεταξύ των παρατάξεων την επαύριο των εκλογών. Στο τέλος της βραδιάς ο κ. Παππάς ανακοίνωσε και τα πρώτα 21 ονόματα υποψήφιων δημοτικών συμβούλων - όλες τους γυναίκες, σε μια προσπάθεια να τονίζει τη σημασία της γυναίκας στη σημερινή κοινωνία.

  Τα ονόματα των 21 συμβούλων είναι τα εξής:

  1. ΒΑΚΙΡΤΖΗ ΕΛΣΑ Έμπορος
  2. ΓΚΑΓΚΑΣΟΥΔΗ ΜΑΤΙΝΑ Εικαστικός
  3. ΔΕΡΒΙΔΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑ Συντονίστρια φιλοζωικής ομάδας "Σε προστατεύω"
  4. ΚΑΪΞΙΔΟΥ ΟΞΑΝΑ Ιδιωτικός υπάλληλος
  5. ΚΑΡΤΑΛΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ Συνταξιούχος αστυνομικός
  6. ΜΑΣΤΑΝΙΑΔΟΥ-ΜΑΤΕΝΤΖΙΔΟΥ ΒΑΡΒΑΡΑ Φωτογράφος
  7. ΜΕΧΤΕΡΙΔΟΥ ΕΥΡΩΠΗ Άνεργη
  8. ΜΑΣΑΔΗ-ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΟΥ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΑ Συνταξιούχος καθηγήτρια
  9. ΜΑΥΡΙΔΟΥ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ Ιδιωτικός υπάλληλος
  10. ΜΑΥΡΟΜΑΤΗ ΣΩΤΗΡΙΑ Καθηγήτρια φυσικής αγωγής
  11. ΜΗΤΡΑΚΟΥ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΕΥΘΥΜΙΑ Οικιακά
  12. ΝΑΝΟΥ ΑΝΝΑ Καθηγήτρια αγγλικών
  13. ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΤΟΝΑ Έμπορος
  14. ΠΑΤΣΙΑ-ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Συνταξιούχος τουριστική πράκτορας
  15. ΠΟΛΥΧΡΟΝΗ ΦΑΝΗ Συνταξιούχος ιδιωτικός υπάλληλος
  16. ΠΙΣΤΕΛΑ ΕΙΡΗΝΗ Συνταξιούχος εφοριακός
  17. ΣΑΡΡΟΥ ΕΥΓΕΝΙΑ Συνταξιούχος τραπεζικός
  18. ΣΕΪΤΑΝΙΔΟΥ ΝΤΟΝΑ Επαγγελματίας μεταφορών
  19. ΣΤΟΪΚΟΥ ΜΑΡΙΑ Οικονομολόγος
  20. ΤΖΑΘΑ-ΠΑΥΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ Διακοσμήτρια
  21. ΤΣΑΡΙΚΤΣΗ ΜΠΕΤΤΥ Καθηγήτρια ιταλικών
 • Σαν σήμερα πριν από 100 χρόνια: Και εγένετο δήμος Καβάλας! (έγγραφο) 9f70bbd1d1610fdd2f2cd900b289291e M

  Πέρασαν ήδη 100 χρόνια από την 3η Δεκεμβρίου 1918, ημέρα στην οποία δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το Βασιλικό Διάταγμα για τη σύσταση του δήμου Καβάλας (ή "δήμου Καβάλλας", όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, μιας και η πόλη ονομαζόταν εκείνα τα χρόνια "Καβάλλα" - μετονομάστηκε σε "Καβάλα" το 1928). Στο ίδιο Βασιλικό Διάταγμα τονίζεται ότι "ο δήμος Καβάλλας" εντασσόταν στον νομό Δράμας -ο νομός Καβάλας συστάθηκε το 1924.

  Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη σύσταση του δήμου Καβάλας, ο γνωστός Καβαλιώτης δημοσιογράφος και ιστορικός Κώστας Παπακοσμάς δημοσίευσε στην προσωπική του σελίδα στο Facebook ένα ενδιαφέρον κείμενο για το ιστορικό του δήμου:

  Η Καβάλα ..γιορτάζει

  Η Καβάλα γιορτάζει ΣΗΜΕΡΑ τα 100 χρόνια από της ιδρύσεως του ΔΗΜΟΥ .
  Εκατό χρόνια Δήμος Καβάλας , 100 χρόνια άλλοτε ζοφερά και πέτρινα άλλοτε χαρούμενα και ελπιδοφόρα. Η μικρή πόλη περιορισμένη γύρω από το φρούριο μεγάλωσε άνοιξε φτερά , έγινε το κέντρο μιας ευρύτερης περιοχής , η γεωγραφική της θέση βοήθησε στην ανάπτυξη .Στα χρόνια αυτά η πόλη μας γνώρισε πάνω από 30 Δημάρχους, Δημαρχέυοντες εκλεγμένους και διορισμένους. Υπήρξαν εποχές που οι .. δημαρχευοντες ήταν για μερικές μόνο ημέρες. Αυτός με την μεγαλύτερη θητεία ο αείμνηστος Λευτέρης Αθανασιάδης , δύο δικαστικοί άσκησαν τα καθήκοντα του Δημάρχου ορισμένοι από την κεντρική διοίκηση .Ο Μενέλαος Κουτσάκος από 12 Αυγούστου 1950 μέχρι 21 Μαΐου 1951 , ήταν εισαγγελέας .Ο Γ. Μαρκόπουλος, πρόεδρος Πρωτοδικών, από 24 Σεπτεμβρίου 1974 μέχρι 31 Μαΐου 1975. Πρώτος Δήμαρχος Καβάλας ήταν ο Γ. Πρωτόπαπας , καπνέμπορας , ανέλαβε λίγες μέρες μετά την απελευθέρωση του 1913 και άσκησε τα καθήκοντα του Δημάρχου μέχρι τον Αύγουστο του 1913.
  Στις σκληρές βουλγαρικές κατοχές των περιόδων 1916-1918 και 1941-1944 οι κατακτητές όρισαν δικούς τους δημάρχους στην πρώτη περίοδο δημάρχευσαν από κοινού και για ένα μικρό χρονικό διάστημα ο Νίκος Σερδάρογλου και ο μουσουλμάνος Χαμδή Σουλειμάν .Στην μικρή γερμανική κατοχή 1941 Απρίλιος και Μάιος ορίστηκε από τους Γερμανούς ως Δήμαρχος ο γιατρός Αναστάσιος Αποστολάτος. 
  Οι εκλεγμένοι δήμαρχοι από τον λαό Δημήτρης Παρτσαλίδης (1934) και Κώστας Τσολάκης (1967) είχαν απομακρυνθεί από τότε καθεστώτα. Ο Δ. Παρτσαλίδης εκλέχθηκε και βουλευτής. Από τα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου πέρασαν ως σύμβουλοι και εκλέχθηκαν και βουλευτές ο Πασχάλης Δούκας, ο Γιώργος Καλαντζής Δημήτρης Χριστοφιλογιάννης, ο Μιχάλης Τιμοσίδης Δημήτρης Εμμανουηλίδης , ο Ηλίας Ιωαννίδης , ο Ντίνος Κλειτσιώτης .

  Ο Στάθης Εριφυλλίδης ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου της Καβάλας με τις πρώην κοινότητες της Νέας Καρβάλης και Χαλκερού από την 1η Ιανουαρίου του 1999. 
  Ο Δήμος της Καβάλας με την μορφή που τον γνωρίζουμε αναγνωρίστηκε το 1918 με το Βασιλικό Διάταγμα 29ης Νοεμβρίου 1918 που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Α 248/1918 της 3ης Δεκεμβρίου 1918 .Από την ιστορική έρευνα που κάναμε διαπιστώσαμε ότι του γνωστού «Καποδίστρια» Του Νόμου για την συνένωση των κοινοτήτων σε Δήμους προηγήθηκε για ένα μικρό χρονικό διάστημα μια ακόμα συνένωση κοινοτήτων και οικισμών με μεγάλους Δήμους. Το γεγονός αυτό έγινε από τις 14 Μαρτίου του 1922 μέχρι της 3 Δεκεμβρίου του ιδίου έτους. , αυτά προκύπτουν από Βασιλικά Διατάγματα που έχουν δημοσιευτεί σε σχετικά ΦΕΚ. Τότε λοιπόν η Καβάλα ως Δήμος προσάρτησε τις κοινότητες Αμισιαννών, Ζυγού ,Αμυγδαλεώνα, Κορυφών, Λιμνιάς, Δάτου, Παλαιάς Καβάλας, Πολυνέρου, Φιλίππων και Χαλκερού. Να προσθέσουμε ότι μέχρι τότε ο συνοικισμός Παληό Τσιφλίκ ήταν στην κοινότητα Αμισιαννών , αν και η κοινότητα ανασυσταθεί (Δεκέμβριος του 1922) .
  Το Παληό Τσιφλίκ έμεινε στην Καβάλα το 1940 με Βασιλικό Διάταγμα (22-8-1940 ΦΕΚ 271) μετονομάσθει σε «Σύμβολον» .Αργότερα έγινε για ένα μικρό χρονικό διάστημα κοινότητα και ξανά προσαρτήθηκε στον Δήμο Καβάλας..
  Ο Κωστής Σιμιτσής ήταν ο πρώτος Δήμαρχος του διευρυμένου Δήμου , στον οποίο εντάχθηκε και ο Δήμος Φιλίππων.
  Η Δήμητρα Τσανάκα είναι η πρώτη γυναίκα Δήμαρχος της πόλης . ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΠΑΤΡΙΔΑ..

Energean  E 19 12 2018

 44493438 1978268539139579 1920803640713412608 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας