Τετάρτη, 19 Σεπτεμβρίου 2018

Εμμανουηλίδης-Παπαφιλίππου και 55 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ για την αύξηση των ρατσιστικών επιθέσεων σε ανήλικους πρόσφυγες-μετανάστες

Posted On Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018 21:06 Γράφτηκε από τον

Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του αυξανόμενου αριθμού ρατσιστικών επιθέσεων σε βάρος μεταναστών, ζητούν με ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή 57 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ αυτών οι βουλευτές Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Εμμανουηλίδης και Γιώργος Παπαφιλίππου). Οι βουλευτές επισημαίνουν, το τελευταίο διάστημα έχουν ενταθεί οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.

"Το πιο πρόσφατο και αποτρόπαιο περιστατικό αφορά σε επίθεση κατά ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα οκτώ-δέκα ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα. Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «'Αρσις», υπεύθυνη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον ξενώνα που βρίσκεται στην περιοχή, τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη δομή, δέχτηκαν επίθεση λόγω της καταγωγής τους. Το ένα από τα δύο παιδιά κατάφερε να διαφύγει, ενώ το δεύτερο χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο", αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και επικαλούνται μαρτυρίες τις προηγούμενες μέρες η ίδια - κατά πάσα πιθανότητα - ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.

Όπως εξάλλου τονίζουν, εκτός από αυτό το περιστατικό, έχουν υπάρξει κι άλλα ανάλογα, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο η στοχοποίηση της μαντήλας που φορούσε ένα μικρό κορίτσι καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες και συλλόγους στο κίνημα αλληλεγγύης. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής.

Τα περιστατικά αυτά φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών, υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζουν ότι τα φαινόμενα αυτά έχουν ενταθεί σε ανησυχητικό βαθμό το τελευταίο διάστημα και υπενθυμίζουν ότι η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής.

Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς
- την κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
- τον κ. Υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων
- τον κ. Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Θέμα: «Ρατσιστικές επιθέσεις κατά ανήλικων προσφύγων»
Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι έχουν ενταθεί εκ νέου οι ρατσιστικές επιθέσεις κατά προσφύγων και μεταναστών που ζουν στη χώρα μας.
Το πιο πρόσφατο και αποτρόπαιο περιστατικό αφορά σε επίθεση κατά ασυνόδευτων προσφυγόπουλων, στο Ωραιόκαστρο όπου, σύμφωνα με δημοσιεύματα, ομάδα οκτώ-δέκα ατόμων, έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπα και κρατώντας ρόπαλα έστησε ενέδρα και επιτέθηκε σε δύο ανήλικα προσφυγόπουλα. Όπως καταγγέλλει η ΜΚΟ «Άρσις», υπεύθυνη για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων στον ξενώνα που βρίσκεται στην περιοχή, τα δύο αγόρια, 17 χρόνων, ενώ επέστρεφαν το βράδυ της Τρίτης, 4 Σεπτεμβρίου, στη δομή, δέχτηκαν επίθεση λόγω της καταγωγής τους. Το ένα από τα δύο παιδιά κατάφερε να διαφύγει, ενώ το δεύτερο χτυπήθηκε στο κεφάλι και στο σώμα, τραυματίστηκε σε αρκετά σημεία και διακομίστηκε στο νοσοκομείο.
Μάλιστα σύμφωνα με τις μαρτυρίες, τις προηγούμενες μέρες η ίδια - κατά πάσα πιθανότητα - ομάδα ατόμων βρίσκονταν στο σημείο και χειρονομούσε εναντίον άλλων παιδιών που κατευθύνονταν στη δομή.
Εκτός από αυτό το περιστατικό, έχουν υπάρξει κι άλλα ανάλογα, όπως τις προηγούμενες ημέρες στη Λέσβο η στοχοποίηση της μαντήλας που φορούσε ένα μικρό κορίτσι καθώς και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις σε δημοσιογράφους, ενεργούς πολίτες και συλλόγους στο κίνημα αλληλεγγύης. Επίσης, τους προηγούμενους μήνες έχουν καταγραφεί ξυλοδαρμοί μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής, όπως είχαμε επισημάνει και στην υπ’ αριθμ. 1123/18.06.2018 Αναφορά μας.
Επειδή όλα τα παραπάνω περιστατικά φανερώνουν την ύπαρξη ακροδεξιών-φασιστικών ομάδων, που δρουν οργανωμένα σαν σύγχρονα «τάγματα εφόδου» και προβαίνουν σε επιθέσεις με αμιγώς φυλετικά και ξενοφοβικά κίνητρα κατά αλλοδαπών,
Επειδή τα φαινόμενα αυτά φαίνεται να εντείνονται το τελευταίο διάστημα σε ανησυχητικό βαθμό,
Επειδή η πρόληψη μέσα από την ένταξη και η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσιστικής βίας και συμπεριφοράς βάσει της αντιρατσιστικής νομοθεσίας, όπως ενισχύθηκε στον Ν. 4356/2015, αποτέλεσαν και αποτελούν προτεραιότητα της Κυβέρνησης αυτής,

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
Ποιες πρωτοβουλίες προτίθενται να αναλάβουν, ώστε οι αστυνομικές αρχές να διερευνήσουν άμεσα και σε βάθος τις παραπάνω επιθέσεις εναντίον προσφύγων και μεταναστών και να αποδοθούν κατηγορίες βάσει του σχετικού νομοθετικού πλαισίου;
Σε ποιες περαιτέρω ενέργειες θα προβούν, ώστε να αντιμετωπίσουν τον αυξανόμενο αριθμό ρατσιστικών επιθέσεων και να προλάβουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος
Αθανασίου Αθανάσιος (Νάσος)
Ακριώτης Γεώργιος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Βράντζα Παναγιώτα
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Δρίτσας Θεόδωρος
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Ζεϊμπέκ Χουσεΐν
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Θελερίτη Μαρία
Θεοφύλακτος Ιωάννης
Θηβαίος Νικόλαος
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καββαδία Ιωαννέτα (Αννέτα)
Καρά Γιουσούφ Αϊχάν
Καραγιαννίδης Χρήστος
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Κασιμάτη Ειρήνη (Νίνα)
Καστόρης Αστέριος
Κατσαβριά-Σιωροπούλου Χρυσούλα
Καφαντάρη Χαρά
Κοζομπόλη-Αμανατίδη Παναγιώτα (Γιώτα)
Κουράκης Αναστάσιος (Τάσος)
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μανιός Νικόλαος
Μηταφίδης Τριαντάφυλλος
Μιχελής Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής (Θέμης)
Μπαλαούρας Γεράσιμος (Μάκης)
Μπαλλής Συμεών
Μπαλτάς Αριστείδης
Ντζιμάνης Γεώργιος
Ξυδάκης Νικόλαος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Χριστόφορος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Παραστατίδης Θεόδωρος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Δημήτριος
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Σταμπουλή Αφροδίτη
Στογιαννίδης Γρηγόριος
Συρίγος Αντώνιος
Φίλης Νικόλαος
Χριστοδουλοπούλου Αναστασία (Τασία)

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • "Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυναμώνοντας τους πρόσφυγες με αναπηρία": Εκπαιδευτικό σεμινάριο στην Καβάλα 43e8b5e11a69956f5b2a97900134aa70 M

  H Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.) στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχεδιάζοντας μαζί: Ενδυναμώνοντας τους πρόσφυγες με αναπηρία», που υλοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, διοργανώνει εκπαιδευτικά σεμινάρια τα οποία απευθύνονται σε άτομα που εργάζονται στην Ύπατη Αρμοστεία, σε ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στη παροχή υπηρεσιών σε πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο, καθώς επίσης και σε δημόσιες υπηρεσίες υποδοχής, ταυτοποίησης και φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο. Σκοπός των σεμιναρίων είναι η επιμόρφωση των συμμετεχόντων σε θέματα που σχετίζονται με την αναπηρία και τις χρόνιες παθήσεις και η δικτύωσή τους με αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες ώστε να μπορούν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα περιπτώσεις προσφύγων και αιτούντων άσυλο με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και να ανταποκρίνονται  στις ιδιαίτερες ανάγκες προστασίας και υποστήριξης αυτών των ατόμων.

  Την Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 , από τις 14:00 έως τις 20:00 (ώρα προσέλευσης 13:30) η  Ε.Σ.Α.μεΑ. με την συμμετοχή του Νομαρχιακού Συλλόγου ΑμεΑ Ν. Καβάλας και της Π.Ε. Τυφλών Ανατ. Μακεδ. θα πραγματοποιήσει Εκπαιδευτικό Σεμινάριο στη Καβάλα.

  Η γλώσσα εργασίας του Σεμιναρίου θα είναι τα ελληνικά.

  Η διεξαγωγή του Σεμιναρίου θα γίνει στην Αίθουσα Συνεδριάσεων Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας «Νικόλαος Μάρτης», στην οδό Εθνικής Αντίστασης 20

 • Επίθεση Μ. Λαζαρίδη σε Κ. Μορφίδη: "Το γάμο του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή δεν θέλει και δεν μπορεί κανένας να τον χαλάσει" 2c0f9cd5421e43a9670cd5b8a0387fc9 M

  Ο κ. Κώστας Μορφίδης φαντασιώνεται αρραβώνες της Νέας Δημοκρατίας με το ναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής.

  Ας μην ανησυχεί, ο ένας εκ των τριών ανύπαρκτων πολιτικά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στο Νομό Καβάλας, που δεν τους λαμβάνουν υπόψιν ούτε καν οι υπουργοί της ανίκανης και καταστροφικής Κυβέρνησής τους.

  Το γάμο του ΣΥΡΙΖΑ με την Χρυσή Αυγή κανένας δεν θέλει και δεν μπορεί να τον χαλάσει.

  Παντρεύτηκαν για να ρίξουν - ποδοπατώντας το Σύνταγμα - την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

  Βρέθηκαν μαζί στο Καστελόριζο παίζοντας το ίδιο θέατρο με σκηνοθέτη τον Καμμένο.

   Ψήφισαν μαζί τον εκλογικό νόμο για να κάνουν τον τόπο μπάχαλο.

  Τίποτε δεν ήταν τυχαίο και τίποτα ασήμαντο».

  ΥΓ. Για να φρεσκάρω τη μνήμη του κ. Μορφίδη επισυνάπτω φωτογραφία από την συνύπαρξη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝ.ΕΛ. και της Χρυσής Αυγής, στις 5 Δεκεμβρίου 2016, στο Καστελόριζο.

 • Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για μέτρα ανακούφισης από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Νέστου 7186d8f4ae5b9a845e8d12dfb25a0b33 M

  Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε, σήμερα στη Βουλή, ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία επισημαίνονται οι διαστάσεις της καταστροφής που υπέστησαν από τις πλημμύρες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και κάτοικοι περιοχών του Δήμου Νέστου και ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση όλων των δυνατών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση των πληγέντων.

  Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

  Πρωτόγνωρες για την περιοχή του Δήμου Νέστου είναι οι καταστροφικές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων και των ιδιαίτερα εκτεταμένων πλημμύρων που ακολούθησαν.

  Περισσότερα από 140.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν υποστεί ζημιές σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10%, σε λίγες περιπτώσεις, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταγράφονται ολοκληρωτικές καταστροφές με το ποσοστό των ζημιών να αγγίζει το 100%. Εκτός από τις αγροτικές εκτάσεις, πλημμύρισαν στάβλοι και αποθήκες ζωοτροφών σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, μελισσοκομικές υποδομές, σπίτια, υπόγεια, επαγγελματικές στέγες και δρόμοι στην πόλη της Χρυσούπολης, στο Χρυσοχώρι, στο Αγίασμα, στις Πηγές, στο Χαϊδευτό, στην Πετροπηγή, στη Ν. Καρυά, στην Κεραμωτή και στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

  Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και οι τραγικές για τον τόπο συνέπειες καταγράφηκαν, αρχικά στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με κορύφωση την 28η του μήνα, ενώ επαναλήφθηκαν την περασμένη Τρίτη 17 Ιουλίου. 

  Στην εύφορη και δυναμικά παραγωγική πεδιάδα του Νέστου αναπτύσσονται αγροτικές καλλιέργειες σπαραγγιών, ακτινιδίων, φασολιών, καλαμποκιών, καρπουζιών, πεπονιών, ροδιών και κηπευτικών, οι περισσότερες των οποίων έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα. Η καταστροφή στις μονοετείς καλλιέργειες είναι σχεδόν ολική, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως χάνεται πολύ σημαντικό μέρος του φυτικού κεφαλαίου.

  Στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πλημμύρισαν στάβλοι και αποθήκες με ολοσχερή σχεδόν καταστροφή των φυλασσόμενων ζωοτροφών. Είναι ελάχιστος ευτυχώς ο αριθμός των ζώων που πνίγηκαν, ωστόσο από το σοκ που υπέστησαν τα ζώα, καταγράφονται ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γαλακτοφορία τους. 

  Στις πλημμυρισμένες μελισσοκομικές υποδομές, σε μια περίοδο πριν τον τρύγο, χάθηκαν κυψέλες γεμάτες σμήνη μελισσών και μέλι, με την καταστροφή να είναι ολική σε ορισμένους μελισσοκόμους.

  Δεδομένων όλων των παραπάνω και επιπλέον ότι:

  α) η πραγματική καταστροφή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, καθώς μέρα με τη μέρα εκδηλώνονται νόσοι σε αγροτικές καλλιέργειες ως συνέπεια των πλημμυρών

  β) η διαδικασία που προβλέπεται για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ παρουσιάζει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στην περίπτωση των παραγωγών που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή

  EΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,

  1. Με τι ρυθμούς προχωρά η καταγραφή και ο υπολογισμός των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες παραγωγοί;
  2. Έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς «απαγορευτικές» προϋποθέσεις που οδηγούν σε αποκλεισμό την πλειοψηφία των παραγωγών;
  3. Στις περιπτώσεις των μελισσοκόμων με υποδομές που έχουν σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί προτίθεστε να εξετάσετε την αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ, τόσο για τις κυψέλες, τα σμήνη μελισσών που πνίγηκαν και το μέλι, σε ποσοστό 100%;
  4. Έχει διερευνηθεί αν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα; Αν είχαν καθαριστεί τα κανάλια, οι τάφροι, τα φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων; Αν είχαν ολοκληρωθεί τα αποστραγγιστικά έργα στις τάφρους; Είναι ξεκάθαρο και επαρκώς διευκρινισμένο ποιος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού, συντήρησης και υλοποίησης των αποστραγγιστικών έργων στις τάφρους;
  5. Έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή έκτακτης βοήθειας και την λήψη πρόσθετων μέτρων και πρωτοβουλιών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανακούφιση της πληγείσας περιοχής, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των κατοίκων αυτής;
  6. Έχει εξεταστεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020);
  7. Έχει διερευνηθεί η καταβολή πιστώσεων de minimis στους πληγέντες παραγωγούς;

Diethnestournouabasketamea18

37863581 1593331317445725 6106777371254194176 N

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας