Σάββατο, 20 Οκτωβρίου 2018

Μηνυτήρια αναφορά Ν. Παναγιωτόπουλου και Γ. Γεωργαντά για την επιλογή διοικητικών και τομεακών γραμματέων

Posted On Τετάρτη, 08 Αυγούστου 2018 13:08 Γράφτηκε από τον

Ο Τομεάρχης Διοικητικής Ανασυγκρότησης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κιλκίς, κ. Γιώργος Γεωργαντάς και ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, βουλευτής Καβάλας, κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσαν σήμερα μηνυτήρια αναφορά ενώπιον της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, ζητώντας τη διερεύνηση της διαδικασίας επιλογής Διοικητικών και Τομεακών Γραμματέων και των ποινικών ευθυνών που προκύπτουν στο πλαίσιο αυτής.

Συγκεκριμένα, ζητείται ιδίως η διερεύνηση της υπόθεσης παράνομης διαβίβασης σε τουλάχιστον τέσσερις (4) Υπουργούς της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ των ονομάτων, των στοιχείων και των προσόντων των υποψηφίων, σε χρονικό σημείο κατά το οποίο δεν νομιμοποιούνταν και δεν είχαν δικαίωμα να λάβουν γνώση των σχετικών στοιχείων, καθώς βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία και θα μπορούσε να υπάρξει αθέμιτη παρέμβαση στο έργο της επιτροπής που θα επιλαμβανόταν του σχετικού ελέγχου.

Οι Τομεάρχες της Νέας Δημοκρατίας, μετά την κατάθεση της μηνυτήριας αναφοράς, εξερχόμενοι από το Δικαστικό Μέγαρο του Αρείου Πάγου, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γιώργος Γεωργαντάς (on camera): «Η κυβέρνηση ξεπερνώντας κάθε όριο εργαλειοποίησε το ΑΣΕΠ και επιχειρεί να το υποκαταστήσει. Αρχικά οι φωτογραφικές προκηρύξεις για τους Γενικούς Γραμματείς και στη συνέχεια η αποστολή των στοιχείων όλων των φακέλων των υποψηφίων στους υπουργούς καθιστά τη διαδικασία μονόδρομο ως προς την ακύρωσή της. Οι ευθύνες πλέον δεν είναι μόνο πολιτικές, είναι και ποινικές».

Νίκος Παναγιωτόπουλος (on camera) : «Είναι η δεύτερη φορά που η κυβέρνηση παραβιάζει τον νόμο του ΑΣΕΠ, όπως καταλαβαίνετε δεν μπορούμε να παρακολουθούμε αυτή τη συστηματική συμπεριφορά χωρίς να κάνουμε τίποτα. Για αυτό το λόγο προσήλθαμε σήμερα ενώπιον των εισαγγελικών αρχών του Αρείου Πάγου να καταθέσουμε τη σχετική μηνυτήρια αναφορά και αναμένουμε από την ελληνική δικαιοσύνη να πράξει τα νόμιμα προβλεπόμενα».

Η Νέα Δημοκρατία τονίζει ότι κανείς δεν μπορεί ούτε να υποκαθιστά ούτε να εργαλειοποιεί το ΑΣΕΠ. Με κάθε τρόπο που προβλέπει ο νόμος θα επιδιωχθεί η απόδοση όλων των ευθυνών.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Ερώτηση Παναγιωτόπουλου για μέτρα ανακούφισης από τις καταστροφικές πλημμύρες στο Δήμο Νέστου 7186d8f4ae5b9a845e8d12dfb25a0b33 M

  Ο Βουλευτής Ν. Καβάλας της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Παναγιωτόπουλος κατέθεσε, σήμερα στη Βουλή, ερώτηση προς τους Υπουργούς, Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλη Αποστόλου με την οποία επισημαίνονται οι διαστάσεις της καταστροφής που υπέστησαν από τις πλημμύρες, αγρότες, κτηνοτρόφοι, μελισσοκόμοι και κάτοικοι περιοχών του Δήμου Νέστου και ζητείται η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενεργοποίηση όλων των δυνατών χρηματοδοτικών εργαλείων για την ανακούφιση των πληγέντων.

  Αναλυτικά το κείμενο της ερώτησης του κ. Παναγιωτόπουλου έχει ως εξής:

  Πρωτόγνωρες για την περιοχή του Δήμου Νέστου είναι οι καταστροφικές συνέπειες των έντονων βροχοπτώσεων και των ιδιαίτερα εκτεταμένων πλημμύρων που ακολούθησαν.

  Περισσότερα από 140.000 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης έχουν υποστεί ζημιές σε ποσοστό που κυμαίνεται από 10%, σε λίγες περιπτώσεις, ενώ στη συντριπτική πλειοψηφία τους καταγράφονται ολοκληρωτικές καταστροφές με το ποσοστό των ζημιών να αγγίζει το 100%. Εκτός από τις αγροτικές εκτάσεις, πλημμύρισαν στάβλοι και αποθήκες ζωοτροφών σε πολλές κτηνοτροφικές μονάδες, μελισσοκομικές υποδομές, σπίτια, υπόγεια, επαγγελματικές στέγες και δρόμοι στην πόλη της Χρυσούπολης, στο Χρυσοχώρι, στο Αγίασμα, στις Πηγές, στο Χαϊδευτό, στην Πετροπηγή, στη Ν. Καρυά, στην Κεραμωτή και στο Μοναστηράκι του Δήμου Νέστου.

  Τα έντονα καιρικά φαινόμενα εκδηλώθηκαν και οι τραγικές για τον τόπο συνέπειες καταγράφηκαν, αρχικά στην τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, με κορύφωση την 28η του μήνα, ενώ επαναλήφθηκαν την περασμένη Τρίτη 17 Ιουλίου. 

  Στην εύφορη και δυναμικά παραγωγική πεδιάδα του Νέστου αναπτύσσονται αγροτικές καλλιέργειες σπαραγγιών, ακτινιδίων, φασολιών, καλαμποκιών, καρπουζιών, πεπονιών, ροδιών και κηπευτικών, οι περισσότερες των οποίων έχουν υποστεί συντριπτικά πλήγματα. Η καταστροφή στις μονοετείς καλλιέργειες είναι σχεδόν ολική, ενώ πολύ μεγάλες είναι οι ζημιές και στις πολυετείς δενδρώδεις καλλιέργειες, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως χάνεται πολύ σημαντικό μέρος του φυτικού κεφαλαίου.

  Στις κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, πλημμύρισαν στάβλοι και αποθήκες με ολοσχερή σχεδόν καταστροφή των φυλασσόμενων ζωοτροφών. Είναι ελάχιστος ευτυχώς ο αριθμός των ζώων που πνίγηκαν, ωστόσο από το σοκ που υπέστησαν τα ζώα, καταγράφονται ήδη σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στη γαλακτοφορία τους. 

  Στις πλημμυρισμένες μελισσοκομικές υποδομές, σε μια περίοδο πριν τον τρύγο, χάθηκαν κυψέλες γεμάτες σμήνη μελισσών και μέλι, με την καταστροφή να είναι ολική σε ορισμένους μελισσοκόμους.

  Δεδομένων όλων των παραπάνω και επιπλέον ότι:

  α) η πραγματική καταστροφή είναι σημαντικά μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση, καθώς μέρα με τη μέρα εκδηλώνονται νόσοι σε αγροτικές καλλιέργειες ως συνέπεια των πλημμυρών

  β) η διαδικασία που προβλέπεται για την καταβολή αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ παρουσιάζει μεγάλες χρονικές καθυστερήσεις, που είναι ιδιαίτερα κρίσιμες στην περίπτωση των παραγωγών που έχουν υποστεί ολοσχερή καταστροφή

  EΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κύριοι Υπουργοί,

  1. Με τι ρυθμούς προχωρά η καταγραφή και ο υπολογισμός των ζημιών που υπέστησαν οι πληγέντες παραγωγοί;
  2. Έχουν επισπευσθεί οι διαδικασίες για την καταβολή των αποζημιώσεων σε αγρότες και κτηνοτρόφους, χωρίς «απαγορευτικές» προϋποθέσεις που οδηγούν σε αποκλεισμό την πλειοψηφία των παραγωγών;
  3. Στις περιπτώσεις των μελισσοκόμων με υποδομές που έχουν σχεδόν ολοσχερώς καταστραφεί προτίθεστε να εξετάσετε την αποζημίωση των πληγέντων από τον ΕΛΓΑ, τόσο για τις κυψέλες, τα σμήνη μελισσών που πνίγηκαν και το μέλι, σε ποσοστό 100%;
  4. Έχει διερευνηθεί αν είχαν γίνει τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα; Αν είχαν καθαριστεί τα κανάλια, οι τάφροι, τα φρεάτια απορροής ομβρίων υδάτων; Αν είχαν ολοκληρωθεί τα αποστραγγιστικά έργα στις τάφρους; Είναι ξεκάθαρο και επαρκώς διευκρινισμένο ποιος έχει την αρμοδιότητα καθαρισμού, συντήρησης και υλοποίησης των αποστραγγιστικών έργων στις τάφρους;
  5. Έχει υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την παροχή έκτακτης βοήθειας και την λήψη πρόσθετων μέτρων και πρωτοβουλιών με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την ανακούφιση της πληγείσας περιοχής, των αγροτών, των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων και των κατοίκων αυτής;
  6. Έχει εξεταστεί η δυνατότητα οικονομικής ενίσχυσης μέσω του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020);
  7. Έχει διερευνηθεί η καταβολή πιστώσεων de minimis στους πληγέντες παραγωγούς;
 • Συνάντηση Ν. Παναγιωτόπουλου-Κ. Μητσοτάκη με προέδρους δικηγορικών συλλόγων E992ce9eff6711926338346accd5caf0 M

  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε χτες συνάντηση με τη Συντονιστική Επιτροπή των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων στα γραφεία του κόμματος, παρισταμένων και των Τομεαρχών Δικαιοσύνης κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου και Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα.

  Οι Πρόεδροι των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας εξέθεσαν στον κ. Μητσοτάκη σειρά θεσμικών ζητημάτων και θεμάτων που αφορούν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ανέπτυξαν τα ειδικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δικηγορικός κλάδος. Ανέδειξαν ιδιαίτερα το πρόβλημα της υπερβολικής επιβάρυνσης της δραστηριότητάς τους με φόρους και εισφορές και την ανάγκη εξαίρεσης των νομικών υπηρεσιών από τον ΦΠΑ ή μείωσης του σχετικού συντελεστή, καθώς και επέκτασης του ορίου απαλλαγής από το καθεστώς ΦΠΑ. Εξέφρασαν, τέλος, την αντίθεσή τους στο κυβερνητικό σχέδιο τριχοτόμησης του Πρωτοδικείου Αθηνών καθώς και στην υποχρεωτική διαμεσολάβηση.

  Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε εκτενώς στην ανάγκη θωράκισης της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει επανειλημμένως ταχθεί υπέρ της ανάγκης μείωσης των φόρων και των εισφορών που επιβαρύνουν τις επιχειρήσεις και ειδικά τους αυτοαπασχολούμενους, υπενθύμισε τη δέσμευση του κυβερνητικού προγράμματος της ΝΔ για τη μείωση των φορολογικών συντελεστών και επιβαρύνσεων, και δεσμεύθηκε να παρουσιάσει σύντομα το αναλυτικό πρόγραμμα της ΝΔ για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Συγκεκριμένα, έκανε την εξής τοποθέτηση:

  «Χαίρομαι ιδιαίτερα γιατί στο πρόσωπό σας βλέπω εκπροσώπους κατ’ εξοχήν της μεσαίας τάξης, η οποία συμπιέστηκε δραματικά τα χρόνια της κρίσης. Βλέπω και την αγωνία πολλών νέων συναδέλφων σας, νέων δικηγόρων, που είτε φεύγουν στο εξωτερικό -και είδα και τα σχετικά στατιστικά και είναι πολύ ανησυχητικά- είτε φυτοζωούν και δυσκολεύονται πάρα πολύ να αντεπεξέλθουν κάτω από δυσβάστακτες υποχρεώσεις.

  Θέτετε -και σωστά κάνετε και το κάνουμε κι εμείς- το ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης. Για μας η προάσπιση του Κράτους Δικαίου αποτελεί αδιαπραγμάτευτη πολιτική προτεραιότητα. Έχουμε επισημάνει τις παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη αυτά τα τελευταία τριάμισι χρόνια από τη σημερινή Κυβέρνηση, έχουμε στηλιτεύσει αυτές τις πρακτικές και θέλω να είστε απολύτως σίγουροι ότι είμαστε απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης, εργαλειοποίησής της, στο πλαίσιο οποιωνδήποτε μικροπολιτικών σχεδιασμών. Εγγυώμαι προσωπικά ότι με την επόμενη Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η Δικαιοσύνη θα αποκτήσει και πάλι τη συνταγματικά κατοχυρωμένη ανεξαρτησία της, η οποία είναι και στον πυρήνα του Κράτους Δικαίου έτσι όπως -πιστεύω- η συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών το αντιλαμβάνεται.

  Η εικόνα οποιουδήποτε ανώτατου δικαστικού να διορίζεται την επόμενη ημέρα της αφυπηρέτησης του -ή της- σε μια αμιγώς πολιτική θέση δεν τιμά κατ’ αρχάς την ίδια την Δικαιοσύνη και σίγουρα δεν προάγει την διάκριση των εξουσιών με τρόπο που δεν θα επιδέχεται οποιασδήποτε αμφισβήτησης. Άρα, επί της αρχής, το να υπάρχει μια περίοδος –ενδεχομένως και συνταγματικά κατοχυρωμένη-  στην οποία δεν θα επιτρέπεται σε κάποιον ανώτατο δικαστικό να αναλαμβάνει άλλη θέση, είναι κάτι το οποίο μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους.

  Το δεύτερο ζήτημα το οποίο σας απασχολεί -και μας απασχολεί- έχει να κάνει με τις φορολογικές και τις ασφαλιστικές σας επιβαρύνσεις. Όλοι οι Έλληνες πλήττονται από τη φορολογική και ασφαλιστική πολιτική της Κυβέρνησης. Κατεξοχήν όμως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δικηγόροι. Και θα ‘λεγα  κατεξοχήν οι δικηγόροι, οι οποίοι, είναι επιτυχημένοι και οι οποίοι δηλώνουν εισοδήματα πάνω από τα πολύ χαμηλά εισοδήματα, που κάποιοι μπορεί σήμερα να εμφανίζουν. Εμείς δεν θέλουμε -δεν θα κουραστώ να το λέω- να τιμωρούμε την επιτυχία και την εργασία. Σήμερα, δυστυχώς, το μείγμα των εισφορών και των φόρων αποτελεί ουσιαστικά αντικίνητρο για συμπληρωματική εργασία. Δεν μπορούμε να δεχόμαστε ότι η πρόσθετη προσπάθεια ουσιαστικά δημεύεται. Έχουμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε τη φορολογία με μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ. Προφανώς θα μειώσουμε τη φορολογία στην ακίνητη περιουσία που είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους τους Έλληνες. Και θα ξαναδούμε τον σχεδιασμό της φορολογικής κλίμακος με κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος όταν μας το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες. Για το ζήτημα των εισφορών, που σας απασχολεί πάρα πολύ, θα έχουμε την ευκαιρία και στη Θεσσαλονίκη να παρουσιάσουμε πιο αναλυτικά τις σκέψεις μας για ένα διαφορετικό ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων, όπου θέλουμε τις μεγάλες επαγγελματικές ομάδες αρωγούς. Και ναι θέλουμε ο δεύτερος πυλώνας, τα υποχρεωτικά επαγγελματικά ταμεία, να παίξουν ένα σημαντικό συμπληρωματικό ρόλο στην κύρια ασφάλιση. Πιστεύω ότι είμαστε πολύ κοντά στις ιδέες σας σε αυτό το ζήτημα και με χαρά να το συζητήσουμε στη συνέχεια.

  Γνωρίζω ότι σας απασχολεί το ζήτημα του Φ.Π.Α. στις δικαστηριακές υπηρεσίες. Εκεί εμείς ξέρουμε πού θέλουμε να καταλήξουμε. Θέλουμε να έχουμε δύο συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%. Αλλά πρέπει να έχουμε πάντα μία εικόνα του δημοσιονομικού αποτυπώματος οποιασδήποτε παρέμβασης.

  Για τα ζητήματα της διαμεσολάβησης -τα έχουμε συζητήσει εκτενώς- νομίζω ότι όλοι είμαστε επί της αρχής υπέρ των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών. Όχι, όμως, με τρόπο που να είναι αντισυνταγματικός. Να βρούμε μία λύση η οποία να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες δικαστικές αποφάσεις.

  Για το ζήτημα του Πρωτοδικείου, είμαστε αντίθετοι σε αποσπασματικές και γρήγορες παρεμβάσεις που έχουν γίνει χωρίς σχεδιασμό και χωρίς συνεννόηση με τους καθ’ ύλην αρμόδιους.

  Φαντάζομαι ότι υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία θα βάλουμε στην ατζέντα μας, αλλά θέλω να ξέρετε ότι αυτός ο δίαυλος επικοινωνίας ήταν, είναι και θέλω να παραμείνει ανοιχτός. Και να ξέρετε ότι στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουμε, οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνουμε είναι δεσμεύσεις που ξέρουμε ότι μπορούμε να τις υλοποιήσουμε. Δεν θα δεσμευτούμε για πράγματα τα οποία ξέρουμε ότι δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε. Δεν είμαστε εδώ ούτε για χαϊδεύουμε αυτιά ούτε για να τάζουμε στη λογική κάποιων άλλων που έταξαν πάρα πολλά και έκαναν τα ακριβώς αντίθετα. Αν κάτι χρειάζεται η χώρα σήμερα είναι μία επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας. Και αυτή η επίθεση πολιτικής αξιοπιστίας ξεκινάει με το να δεσμευόμαστε μόνο για τα πράγματα τα οποία μπορούμε να κάνουμε πράξη».

 • Συνάντηση Παναγιωτόπουλου με αντιπροσωπεία του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης για το "Μεταναστευτικό" 9cc2bdfb5e2914deff20fd81c1ee3e4c M

  Πραγματοποιήθηκε, σήμερα, σε αίθουσα εκδηλώσεων της Βουλής των Ελλήνων, συνάντηση αντιπροσωπείας της Επιτροπής Εσωτερικών Υποθέσεων, Ψηφιοποίησης και Μετανάστευσης του γερμανικού κρατιδίου της Βάδης - Βυρτεμβέργης με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής, με θέμα το «Μεταναστευτικό», στην οποία συμμετείχε ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

  «Η Ελλάδα είναι δυστυχώς δέσμια της γεωγραφικής της θέσης» τόνισε ο κ. Παναγιωτόπουλος, επισημαίνοντας πως το «Μεταναστευτικό» δεν προσφέρεται για εκθέσεις ιδεών αλλά για οργανωμένη και μεθοδική διαχείριση, με αλληλοκατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς τον καταμερισμό των ευθυνών και των βαρών. Πρόκειται για πολύ συγκεκριμένο πρόβλημα που απαιτεί συνέργειες μεταξύ των ευρωπαϊκών οργάνων και των κρατών – μελών.

  Στη διάρκεια της συζήτησης ο κ. Παναγιωτόπουλος επισήμανε την ανάγκη να πιεστεί η Τουρκία, η οποία εκ των πραγμάτων καθίσταται παράγοντας – κλειδί στη διαχείριση των προσφυγικών ροών και εσχάτως τις χρησιμοποιεί ως μέσο διαπραγματευτικής πίεσης, τόσο όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις της με την Ελλάδα όσο και για τις αντίστοιχες με τα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη.

Afisa 2o Syn Pag F

Website Banner

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας