Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2018

Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: Νέα πρόεδρος η Ε. Δημούδη - Στη θέση της ο Αλ. Ιωσηφίδης; Κύριο

Posted On Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 20:23 Γράφτηκε από τον

Το σίριαλ της εκλογής νέου προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με την παραίτηση του Σωτήρη Μποταΐτη (για προσωπικούς λόγους, όπως είχε επικαλεστεί) και συνεχίστηκε την περασμένη Δευτέρα με την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης για την ανάδειξη νέου προέδρου του, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την εκλογή της μέχρι πρότινος Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού Ελένης Τζατζαΐρη-Δημούδη. Η κ. Δημούδη (εκπαιδευτικός - διευθύντρια του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης και πολιτευτής, στο παρελθόν, με τη "Νέα Δημοκρατία") εκλέχτηκε με 28 ψήφους (επί συνόλου 47 - έναντι 19 λευκών) και είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Της εκλογής της κ. Δημούδη, πάντως, προηγήθηκε μια ακόμα κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, με αφορμή τη διενέργεια της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραλίδης διάβασε στο σώμα το άρθρο 165, παράγραφος 3 του νόμου που ορίζει τον "Καλλικράτη", το οποίο αναφέρει ότι:

Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειο- ψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδια- φερομένους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψη- φία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυ- τη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφή- σαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενερ- γείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέ- στερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγε- ται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των πα- ρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.

Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμμα- τέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Καραλίδης επικαλέστηκε το άρθρο αυτό για να κατηγορήσει τον κ. Μέτιο (αλλά και την υπόλοιπη περιφερειακή αρχή) ότι "δεν ξέρετε το νομικό πλαίσιο, όπως δεν το ξέρατε και την προηγούμενη Δευτέρα. Ο νόμος είναι σαφής: Όλα τα βήματα της εκλογής του νέου προέδρου προβλέπεται να γίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Θα πρέπει τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να εκλέξουν την κ. Δημούδη -και αυτό πρέπει να γίνει εντός της ειδικής συνεδρίασης-, και κατόπιν να συνεδριάσει ολόκληρο το σώμα για να αποφασίσει για το νέο πρόεδρο. Αν δεν γίνει έτσι, θα προσβάλουμε την όλη διαδικασία." Η απάντηση που έλαβε από τους κ. Μέτιο και Μποταΐτη ήταν ότι "έχει ήδη εκλεγεί από τα μέλη της παράταξής μας η κ. Δημούδη. Ήταν η μοναδική υποψήφια σύμβουλος, δεν έφερε κανένας μας αντίρρηση. Δεν προβλέπεται από πουθενά η διενέργεια της όλης εκλογικής διαδικασίας όπως την περιγράφει η αντιπολίτευση -η οποία ζητάει και ψηφοδέλτια-. Όσον αφορά την περασμένη Δευτέρα, η κ. Δημούδη είχε παραιτηθεί από το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια, ωστόσο υπήρχε μια διχογνωμία για το αν είχε δικαίωμα σε εκείνο το χρονικό σημείο να εκλεγεί ως νέα πρόεδρος" (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι, βάση του Καλλικράτη, η κ. Δημούδη θα έπρεπε παραιτηθεί από τη θέση της και να περιμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ μέχρις ώτου θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου.)

Τελικά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων, με σκοπό να δώσουν χρόνο στους συμβούλους της συμπολίτευσης να εκλέξουν την κ. Δημούδη. Λίγα λεπτά αργότερα, η αντιπολίτευση επέστρεψε στα έδρανά της και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά -με την κ. Δημούδη, όπως αναμενόταν, να εκλέγεται ως η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Συμπαράταξη Πολιτών: "Να παραιτηθεί ο πρόεδρος του ΔΣ Καβάλας" - Γ. Γραμμένος: "Ευσεβής πόθος" Ba20f8d037e4497d4062f299fe185886 M

  Από τη δημοτική παράταξη Καβάλας "Συμπαράταξη Πολιτών" εξεδόθη, λίγες ώρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας, η παρακάτω ανακοίνωση:

  Με αφορμή την αποχώρηση της δημοτικής μας παράταξης «Συμπαράταξη Πολιτών» από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Καβάλας της  16ης Ιουλίου θέλουμε να αναφέρουμε στους συνδημότες μας τα εξής:

  1. Η διοίκηση της κ. Τσανάκα και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου κ. Γραμμένος έδειξαν για άλλη μια φορά το αυταρχικό πρόσωπό τους, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη δημοκρατικής λειτουργίας του Δ.Σ.. Με την άρνησή τους να κάνουν πράξη ΟΜΟΦΩΝΗ απόφαση του Δ.Σ. απαξίωσαν το θεσμό του δημοτικού συμβουλίου αλλά και τους δημοτικούς συμβούλους. Συγκεκριμένα στην κατεπείγουσα συνεδρίαση του Δ.Σ. Καβάλας στις 27/6/2018 με θέμα «Ενημέρωση σχετικά με τις εξελίξεις για τον αγωγό TAP – λήψη απόφασης για περαιτέρω κινητοποιήσεις», αποφασίστηκε ΟΜΟΦΩΝΑ «στην αμέσως επόμενη συνεδρίαση να τροποποιηθεί η απόφαση για τη χρηματοδότηση του έργου ύδρευσης στη δημοτική ενότητα Φιλίππων, αφαιρώντας απόλυτα οποιαδήποτε αναφορά σε συγχρηματοδότηση από τον TAP και σε παράλληλες εργασίες».
  2. Τις απαξιωτικές και επαίσχυντες, αναφορές του κ. Γραμμένου προς δημοτικούς συμβούλους με εκφράσεις του τύπου: «θα φέρω την ομόφωνη απόφαση όποτε θέλω εγώ», «θα μιλάω όποτε και όπως θέλω εγώ», «θα με βλέπετε και θα αλλάζετε δρόμο», «αφήστε τα σάπια» και άλλες πολλές.
  1. Για άλλη μια φορά και μετά από 4 χρόνια ο κ. Γραμμένος από τη θέση του προέδρου του Δ.Σ. του δήμου Καβάλας  απέδειξε ότι δεν μπορεί ή δεν θέλει να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του και δυστυχώς με τον τρόπο λειτουργίας και συμπεριφοράς του, αποδεικνύει ότι ενώ θα έπρεπε να προστατεύει το θεσμό του Δ.Σ. εκείνος επιλέγει να εξυπηρετεί συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα.

  Για τους λόγους αυτούς ως «Συμπαράταξη Πολιτών» ζητάμε την παραίτηση του κ. Γραμμένου από τη θέση του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου Καβάλας και από την δήμαρχο κ. Τσανάκα να υλοποιήσει άμεσα τις αποφάσεις του Δ.Σ..

  Η απάντηση του κ. Γραμμένου ήταν η εξής:

  Χωρίς έκπληξη πλέον διάβασα το δελτίο τύπου της Συμπαράταξης Πολιτών και του επικεφαλής της Άρη Βέρρου.

  Μπορώ να κατανοήσω την δύσκολη πολιτική θέση στην οποία βρίσκεται, καθώς και τα προσωπικά τους πολιτικά αδιέξοδα.

  Εκτός από την ακατάσχετη φλυαρία εξάλλου, τίποτε ουσιαστικό δεν έχουν εισφέρει στην πολιτική των δημοτικών δρώμενων.

  Έτσι και εχθές. Αφού εξήγησα αναλυτικά, τρεις μάλιστα φορές, για ποιο λόγο δεν υπήρχε θέμα τροποποίησης της αρχικής συμφωνίας με τον Υπουργό κ. Σταθάκη, την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Καβάλας (μεταξύ άλλων η αναμονή των απαντήσεων επί των επιστολών που έχουν αποσταλεί σε εκτέλεση της ομόφωνης απόφασης του έκτακτου δημοτικού συμβουλίου κλπ), κάποιοι έκαναν πως δεν καταλαβαίνουν.

  Μπορώ να αντιληφθώ, πως οι δημοσκοπήσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας και δείχνουν ξεκάθαρο προβάδισμα και άνετη επικράτηση του εκλογικού τους αντιπάλου στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές (όποτε γίνουν αυτές και με οποίο εκλογικό σύστημα τελικά), τους ενοχλούν και ως εκ τούτου επιχειρούν την αρενοποίηση των συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ως μόνη διέξοδο.

  Αυτό όμως δεν γίνεται και δεν θα γίνει ανεκτό. Αποστολή μου είναι η διαφύλαξη του κύρους του Δημοτικού Συμβουλίου και η ελευθερία λόγου και απόψεων.

  Μάλιστα πολλές φορές επιδεικνύω τεράστια ανοχή σε μέλη των παρατάξεων της μειοψηφίας, επιτρέποντας τους να εκφεύγουν τόσο του χρόνου όσο και του αντικειμένου.

  Τελικά αυτό έχει (ως φαίνεται) εκληφθεί ως αδυναμία.

  Γι αυτό διαμηνύω προς κάθε κατεύθυνση, πως από εδώ και πέρα, ο κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, θα τηρείται κατά γράμμα και με θρησκευτική ευλάβεια.

  Επίσης, διαμηνύω προς πάσα κατεύθυνση και κυρίως σε αυτούς που επίμονα ζητούν την παραίτησή μου από το αξίωμα του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Καβάλας, με το οποίο με τίμησε και με τιμά η Δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα, ότι η επιθυμία τους αυτή θα παραμείνει ευσεβής πόθος. 

 • Φεστιβάλ Ακοντίσματος: Διαμαρτυρία Κ. Ιωσηφίδη για πολιτιστική απομόνωση της Νέας Καρβάλης 525c7818e07e0195d5509efffd45f0a8 M

  Το πρόγραμμα του φετινού Φεστιβάλ Ακοντίσματος, που θα διεξαχθεί στις 25 και 26 Αυγούστου στο ομώνυμο θέατρο, λίγο έξω από τη Νέα Καρβάλη, παρουσίασαν εκπρόσωποι του νέου (και εμπλουτισμένου) Διοικητικού Συμβουλίου της Στέγης Πολιτισμού της Νέας Καρβάλης. Συγκεκριμένα, τις ημέρες εκείνες θα παρουσιαστεί ένα αφιέρωμα για τη σύνδεση των αρχαιοτήτων της Νέας Καρβάλης με την αρχαία Εγνατία οδό, με τίτλο: «Κι εμείς διαβαίνουμε την αρχαία Εγνατία οδό».

  Στη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, πάντως, ο πρόεδρος της Στέγης Καπλάνης Ιωσηφίδης εξέφρασε έντονα παράπονα για τον τρόπο με τον οποίο -σύμφωνα με τον ίδιο- αντιμετωπίζεται, από πλευράς πολιτισμού, η Νέα Καρβάλη από την Καβάλα. Αφορμή, σύμφωνα με τον κ. Ιωσηφίδη, έχει σταθεί η έλλειψη ανταπόκρισης, από μεριάς του καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου (ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ.) Καβάλας Θοδωρή Γκόνη, να εντάξει το θέατρο Ακοντίσματος στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του φεστιβάλ Φιλίππων (Σχόλιο γράφοντος: Υπήρξε ποτέ κάποια ουσιαστική πρόταση προς το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας, πέρα από κάποιες αναφορές περί αιτήματος για μετονομασία του Φεστιβάλ Φιλίππων σε "Φεστιβάλ Φιλίππων-Ακοντίσματος-Θάσου" -όπως ανέφερε ο κ. Ιωσηφίδης-; Αν ναι, καλό είναι να το μάθουμε και εμείς, ώστε να δούμε τι μπορεί να απαντήσει το ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας και ο κ. Γκόνης)

 • Συνάντηση του δημάρχου Παγγαίου με βουλευτές και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ 100df95bbd9b152cae7b06a631b12efe M

  ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

  Η επίσπευση των διαδικασιών για την καταβολή αποζημιώσεων Φυτικής Παραγωγής των πληγέντων από τις πρόσφατες πλημμύρες στη Δημοτική Ενότητα Ορφανού και στην περιοχή των Τεναγών Φιλίππων καθώς και από τη χαλαζόπτωση στην ευρύτερη περιοχή της Δ.Ε Ορφανού, ήταν το κύριο θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση του δημάρχου Παγγαίου, Φίλιππου Αναστασιάδη,  με τον πρόεδρο  του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων, Θεοφάνη Κουρεμπέ, παρουσία των βουλευτών, Δημήτρη Εμμανουηλίδη και Κώστα Μορφίδη, της προϊσταμένης του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Καβάλας, Ζαφειρίας Κατσικέρη, του περιφερειακού συμβούλου, Παντελή Λασκαρίδη,  του επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Παγγαίου, Θεόδωρου Μπόνου, και του προέδρου του ΤΟΕΒ Φιλίππων, Ανδρέα Καλλινικίδη.

  Σκοπός της συνάντησης υπήρξε η ανάδειξη μιας σειράς ζητημάτων που σχετίζονται με την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των αγροτών της περιοχής, με τον δήμαρχο Παγγαίου να κάνει λόγο για την ανάγκη έγκαιρης και δίκαιης καταβολής αποζημίωσης σε όλους τους πληγέντες  του Δήμου Παγγαίου από τον ΕΛΓΑ, ενώ αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα λήψης και σχεδίασης  άμεσων μέτρων, που θα δίνουν λύσεις σε βάθος χρόνου. Στο ίδιο πλαίσιο,  ανέφερε ότι τα πορίσματα εκτίμησης θα πρέπει  να αποτυπώνουν με αντικειμενικότητα το μέγεθος της ζημιάς,  τονίζοντας  και τη σημασία της διαρκούς και εποικοδομητικής συνεργασίας φορέων και αγροτών.

    Στο ίδιο πλαίσιο ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δεσμεύτηκε για μια δίκαιη λύση γύρω από το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων για τις ζημιές που προκλήθηκαν από τα πρόσφατα πλημμυρικά  φαινόμενα και τη χαλαζόπτωση στον Δήμο Παγγαίου.

   Από πλευράς του ΤΟΕΒ Φιλίππων, ο πρόεδρος του φορέα, Ανδρέα Καλλινικίδης, παράθεσε στους βουλευτές και στους εκπροσώπους του ΕΛΓΑ τα προβλήματα που αντιμετωπίζει  και η περιοχή του αγροκτήματος Κρηνίδων – Λυδίας

61 Philippi Festival 2018

Press Kataxorisi Press 15x24 1

Ardas2018 Logo

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας