Πέμπτη, 19 Απριλίου 2018

Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: Νέα πρόεδρος η Ε. Δημούδη - Στη θέση της ο Αλ. Ιωσηφίδης; Κύριο

Posted On Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 20:23 Γράφτηκε από τον

Το σίριαλ της εκλογής νέου προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με την παραίτηση του Σωτήρη Μποταΐτη (για προσωπικούς λόγους, όπως είχε επικαλεστεί) και συνεχίστηκε την περασμένη Δευτέρα με την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης για την ανάδειξη νέου προέδρου του, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την εκλογή της μέχρι πρότινος Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού Ελένης Τζατζαΐρη-Δημούδη. Η κ. Δημούδη (εκπαιδευτικός - διευθύντρια του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης και πολιτευτής, στο παρελθόν, με τη "Νέα Δημοκρατία") εκλέχτηκε με 28 ψήφους (επί συνόλου 47 - έναντι 19 λευκών) και είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Της εκλογής της κ. Δημούδη, πάντως, προηγήθηκε μια ακόμα κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, με αφορμή τη διενέργεια της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραλίδης διάβασε στο σώμα το άρθρο 165, παράγραφος 3 του νόμου που ορίζει τον "Καλλικράτη", το οποίο αναφέρει ότι:

Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειο- ψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδια- φερομένους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψη- φία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυ- τη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφή- σαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενερ- γείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέ- στερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγε- ται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των πα- ρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.

Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμμα- τέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Καραλίδης επικαλέστηκε το άρθρο αυτό για να κατηγορήσει τον κ. Μέτιο (αλλά και την υπόλοιπη περιφερειακή αρχή) ότι "δεν ξέρετε το νομικό πλαίσιο, όπως δεν το ξέρατε και την προηγούμενη Δευτέρα. Ο νόμος είναι σαφής: Όλα τα βήματα της εκλογής του νέου προέδρου προβλέπεται να γίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Θα πρέπει τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να εκλέξουν την κ. Δημούδη -και αυτό πρέπει να γίνει εντός της ειδικής συνεδρίασης-, και κατόπιν να συνεδριάσει ολόκληρο το σώμα για να αποφασίσει για το νέο πρόεδρο. Αν δεν γίνει έτσι, θα προσβάλουμε την όλη διαδικασία." Η απάντηση που έλαβε από τους κ. Μέτιο και Μποταΐτη ήταν ότι "έχει ήδη εκλεγεί από τα μέλη της παράταξής μας η κ. Δημούδη. Ήταν η μοναδική υποψήφια σύμβουλος, δεν έφερε κανένας μας αντίρρηση. Δεν προβλέπεται από πουθενά η διενέργεια της όλης εκλογικής διαδικασίας όπως την περιγράφει η αντιπολίτευση -η οποία ζητάει και ψηφοδέλτια-. Όσον αφορά την περασμένη Δευτέρα, η κ. Δημούδη είχε παραιτηθεί από το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια, ωστόσο υπήρχε μια διχογνωμία για το αν είχε δικαίωμα σε εκείνο το χρονικό σημείο να εκλεγεί ως νέα πρόεδρος" (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι, βάση του Καλλικράτη, η κ. Δημούδη θα έπρεπε παραιτηθεί από τη θέση της και να περιμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ μέχρις ώτου θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου.)

Τελικά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων, με σκοπό να δώσουν χρόνο στους συμβούλους της συμπολίτευσης να εκλέξουν την κ. Δημούδη. Λίγα λεπτά αργότερα, η αντιπολίτευση επέστρεψε στα έδρανά της και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά -με την κ. Δημούδη, όπως αναμενόταν, να εκλέγεται ως η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Νίκος Ξανθόπουλος: "Τι έκανα στους 28 μήνες που ήμουν πρόεδρος στη ΔΕΥΑ Καβάλας" (ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ) 5eff7bda3035df49ed74a83ff2dbd354 M

  Σχεδόν ένας μήνας πέρασε από την ημέρα που ο τέως πρόεδρος της ΔΕΥΑ Καβάλας Νίκος Ξανθόπουλος παρέδωσε τα ηνία της επιχείρησης στον νυν πρόεδρο Χαράλαμπο Κουφατζή, και -όπως είχε υποσχεθεί- το βράδυ της Τετάρτης "ήγγικεν η ώρα" για το δημόσιο απολογισμό των 28 μήνων που ο ίδιος του βρέθηκε στο "τιμόνι" της ΔΕΥΑΚ. Ο απολογισμός αυτός έλαβε χώρα σε μια κατάμεστη από κόσμο αίθουσα εκδηλώσεων του ξενοδοχείου "Airotel Galaxy" -χρειάστηκε, μάλιστα, να ενοποιήσουν την αίθουσα με έναν άλλο χώρο προκειμένου να διευκολύνουν την προσέλευση του κοινού-, με τον κ. Ξανθόπουλο να καλεί όχι μόνο τη δήμαρχο Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα (απουσίαζε στην Αθήνα) αλλά και όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων (το παρόν έδωσε ο επικεφαλής του 'Τόπου της Ζωής μας" Μάκης Παπαδόπουλος). Το παρόν, από την πλευρά της παράταξης της συμπολίτευσης, έδωσαν ο κ. Κουφατζής, ο αντιδήμαρχος καθαριότητας και πρασίνου Ανέστης Τσουρουκίδης, ο πρόεδρος της σχολικής επιτροπής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Πέτρος Πετρόπουλος, ο Φίλιππος Φιλιππίδης και η Βαρβάρα Μπαλτζίδου.

  Στην ομιλία του ο κ. Ξανθόπουλος στάθηκε στις συνθήκες που βρήκε το 2015, όταν και ανέλαβε τη διοίκηση της επιχείρησης -υπογραμμίζοντας ότι οι εισηγήσεις που είχε δεχτεί η κ. Τσανάκα ήταν υπέρ του "λουκέτου" στη ΔΕΥΑΚ, και τονίζοντας ότι δεν έλαβε καμία οικονομική βοήθεια από το δήμο-, στο γεγονός ότι επί 28 μήνες εργάστηκε ακατάπαυστα για να μπορέσει τόσο να καταστήσει τη ΔΕΥΑΚ βιώσιμη όσο και να διορθώσει τα κακώς κείμενα (στο δίκτυο ύδρευσης αλλά και στον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης), στο ότι δέχτηκε σκληρή κριτική από μερίδα του τύπου αλλά και από μια "πολύ μικρή" (όπως την χαρακτήρισε) μερίδα των εργαζόμενων που θεώρησαν ότι ο τρόπος με τον οποίο είχαν συνηθίσει να δουλεύουν τόσα χρόνια θίχτηκε από τις ενέργειες του κ. Ξανθόπουλου, αλλά και στα όσα προσπάθησε να αφήσει ως παρακαταθήκη στον κ. Κουφατζή. Ο ίδιος του, παράλληλα, δεν άφησε ασχολίαστη τη στάση που είχε δείξει στα μέσα του 2016 η κ. Τσανάκα -έχοντας φτάσει στο σημείο να κάθεται δίπλα στους δημοσιογράφους και να θέτει ερωτήματα στον ίδιο, στη διάρκεια συνέντευξης τύπου-, σημειώνοντας ότι εκείνη την περίοδο, λόγω αυτής της στάσης, χάθηκε η ευκαιρία για να διεκδικηθεί μια σειρά σεβαστών χρηματοδοτήσεων για τις ανάγκες της επιχείρησης -ανάγκες που σχετίζονταν, μεταξύ άλλων, και με τις πρόσφατες βλάβες στους βιολογικούς σταθμούς Άσπρης Άμμου και Δάτου.

  ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι απαντήσεις στα ερωτήματα του κοινού θα αναρτηθούν σε νεότερο άρθρο

  Σχόλιο γράφοντος: Πριν από λίγους μήνες είχαμε αναφερθεί σε μια "σύγκρουση" με τον κ. Ξανθόπουλο, με αφορμή μια σειρά δημοσιευμάτων του Kavala Portal. Όμως δεν ήταν δυνατόν να μην ακούσουμε τον απολογισμό ενός ανθρώπου που επί 28 ολόκληρους μήνες βρέθηκε σε μια θέση που πολλές φορές την έχουμε αποκαλέσει "ηλεκτρική καρέκλα" και η οποία σχετίζεται με το πλέον σημαντικό αγαθό για την επιβίωση των συμπολιτών μας: το νερό. Πέραν του ότι αυτή η στάση μας εκτιμήθηκε και από τον κ. Ξανθόπουλο -με τον οποίο οι σχέσεις μας έχουν αποκατασταθεί-, μάς προκάλεσε αρνητική εντύπωση το γεγονός ότι σημαντική μερίδα του τοπικού τύπου "γύρισε την πλάτη" στην χτεσινοβραδινή εκδήλωση -ίσως διότι σκέφτηκαν πως το προσωπικό τους όφελος προηγείται του δημόσιου συμφέροντος και της ανάγκης της κοινής γνώμης για ενημέρωση. Φυσικά και είναι δικαώμά τους να κάνουν κάτι τέτοιο, αλλά καλό είναι να το έχουμε στο πίσω μέρος του μυαλού μας...

  Ολόκληρη η ομιλία του έχει ως εξής:

  Όταν κάποιος προσπαθεί να αναφερθεί σε γεγονότα που έχουν διαδραματιστεί σε παρελθόντα χρόνο, πρέπει να το κάνει, προσέχοντας να κάμπτει κατά το δυνατόν το προσωπικό στοιχείο χωρίς ταυτόχρονα αναφερόμενος σε αυτά, να τα υποβαθμίζει τόσο, όσο να τα ακυρώνει.

  Είναι επίσης  σημαντικό να ξεκαθαρίσω εισαγωγικά, τον λόγο για τον οποίο πήρα αυτήν την πρωτοβουλία.

  Είμαι βέβαιος ότι μόλις τελειώσω κάποιοι θα αναλώνονται στο που στοχεύω. Δεν θα τους  ενδιαφέρει τι είπα, αν αυτά που θα σας πω σήμερα είναι χρήσιμα ή όχι, ο προβληματισμός τους θα αναλώνεται στο ποιες είναι οι προθέσεις μου.

  Όταν ενημέρωσα τη Δήμαρχο για αυτήν την πρωτοβουλία, το πρώτο ερώτημα της ήταν, ''κατεβαίνεις για Δήμαρχος'';;

  Απάντησα Δήμαρχε όταν το αποφασίσω, θα είσαι  ο πρώτος άνθρωπος  που  θα  το μάθει.

  Αντιλαμβάνομαι συνέχισα πως κάποιοι θα προσπαθήσουν να αποδημήσουν, την δουλειά που έγινε 28 μήνες στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

  Ο πρώτος λόγος λοιπόν, είναι γιατί είμαι υποχρεωμένος να στείλω ένα μήνυμα σε όλους αυτούς.

  Και η υποχρέωσή μου αυτή, δεν αφορά μόνο την προσωπική μου συνεισφορά, στην προσπάθεια που έγινε όλο αυτό το διάστημα, έχω υποχρέωση να το κάνω απέναντι σε υπηρεσιακούς που αισθάνονται τουλάχιστον άβολα , - δεν μπορώ να σας πω ότι ανησυχούν- και ο λόγος είναι ότι πίστεψαν σε αυτήν την προσπάθεια και βάλανε πλάτη με αποτέλεσμα να ,στοχοποιηθούν από συναδέλφους τους.

  Είναι γνωστό επίσης ότι το 2014, ως μέλος μιας ομάδας συνεργαστήκαμε με το συνδυασμό Ανάσα της σημερινής Δημάρχου. Και παρά τις επιμέρους διαφορετικές προσεγγίσεις σε διάφορα θέματα στην πορεία, αισθανόμαστε δικαιωμένοι γι' αυτήν μας την επιλογή.

  Καταλαβαίνεται λοιπόν ότι οφείλω αυτήν την αποτίμηση και σε αυτούς τους συνεργάτες.

  Σε προτελευταία ανάλυση οφείλω την λογοδοσία σε αυτούς, οι οποίοι με την επιλογή τους στο πρόσωπό μου τον Μάιο του 2014, με φέρανε σήμερα ενώπιον σας.

  Θα προσέθετα επίσης ότι κατά την γνώμη μου θα ήταν ευχής έργο αν και άλλοι αυτοδιοικητικοί ελάμβαναν ανάλογες πρωτοβουλίες και ενημέρωναν τους πολίτες, για τον τρόπο που χειρίστηκαν τα χαρτοφυλάκια τους. Ενδεχομένως η ποιότητα της Δημοκρατίας μας να ήταν βαθύτερη.

  Προσέξατε σε τι αναφέρθηκε η Δήμαρχος τον Νοέμβριο του 2015, λίγες ημέρες μετά την  μετακίνηση από τις Σχολικές επιτροπές στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ., στην συνέντευξη τύπου .

  Έκανε αναφορά στην εντολή που κατ' αρχήν έδωσε στον κύριο Πεταλωτή αμέσως μετά τις εκλογές τον Μάιο του 2014.  Με δεδομένο ότι ο κύριος Πεταλωτής, είχε μια σχέση με την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. πολύ παλιά, τόσο που ξεκινούσε από την  περίοδο της Δημαρχίας του κυρίου Ερυφιλλίδη.

  Απηυδισμένος με την κατάσταση που αντιμετώπισε και έχοντας έρθει σε ρήξη και αυτός, με τον πρόεδρο των εργαζομένων τους πρώτους μήνες πού βρισκόταν στο στάδιο της ενημέρωσης του,  συμβούλευσε την Δήμαρχο ''κλείστην''.

  Η Δήμαρχος την περίοδο εκείνη είχε ήδη στα χέρια της, μελέτη του Τ.Ε.Ι. Καβάλας η οποία κατέληγε στο ίδιο συμπέρασμα, δηλαδή ότι η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν ήταν βιώσιμη.

  Υπο αυτές τις συνθήκες ξεκίνησε η θητεία του προκατόχου μου, του κυρίου Καζανίδη.

  Κορύφωση εκείνης της περιόδου ήταν το καλοκαίρι του 2015 όταν οι διακοπές υδροδότησης σε όλο το μήκος και πλάτος του Δήμου, κατέγραψαν  ιστορικά αρνητικά ρεκόρ.

  Θα σας θυμίσω ότι την περίοδο εκείνη στον ορεινό όγκο μόνο του Δήμου, καταγράφηκαν διακοπές συνολικά  75 ημερών.

  Στο Δημαρχείο για τον λόγο αυτό ο εκνευρισμός χτύπησε κόκκινο, ζήσαμε το κλίμα όλη  η ομάδα της πλειοψηφίας, ''η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ήταν ο πρώτος πονοκέφαλός της, είπε η Δήμαρχος''.

  Κάτω απ' αυτές τις συνθήκες, τον Νοέμβριο του 2015, στις 2 του μηνός Δευτέρα, πάτησα  το πόδι μου για πρώτη φορά στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

  Δεν με περίμενε κανείς εκεί, ούτε καν ο προκάτοχός μου, ενώ το σύνολο των εργαζομένων στοιχημάτιζε πως δεν θα άντεχα μέχρι την γιορτή μου 40 ημέρες μετά. .

  Για δύο εβδομάδες είμαι καθημερινά εκεί από τις 06:00, 06:15 το πρωί και καταγράφω τους εργασιακούς ρυθμούς των εργαζομένων της επιχείρησης.

  Με έναρξη ωραρίου στις 07:00 το πρωί τα υπόλοιπα γραφεία ανάβουν φώτα, στις 07:30 ,στις 08:00 ,στις 08:30.

  Μην έχετε καμία αυταπάτη ότι αυτό συνέβαινε μόνο στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

  Συμβαίνει σε όλο τον στενό και ευρύτερο Δημόσιο τομέα.

  Το θέμα είναι πώς το αντιμετωπίζει κανείς, πως διαχειρίζεσαι κακές συνήθειες δεκαετιών.

  Επιλογή 1η: Χαλαρώνεις και απολαμβάνεις το όνειρο. Άλλωστε δεν θα είσαι πρόεδρος για πάντα. Είσαι περαστικός έλεγε ο Πρόεδρος τους, ένθερμος υποστηρικτής μου μέχρι παρεξηγήσεως τους πρώτους 10 μήνες.

  Ο καλύτερος Πρόεδρος υποστήριζε στα ΔΣ της επιχείρησης με τέτοιον τρόπο που καταντούσε να προβληματίζει.

  Απορούσε ο τέως Πρόεδρος της επιχείρησης Χρήστος Τσοχαταρίδης, προφανώς ξέροντας τι θα ακολουθούσε, ενδεχομένως  να είχε και προσωπική εμπειρία.

  Επιλογή 2η: Η δύσκολη, σηκώνεις τα μανίκια και επιχειρείς με το παράδειγμα, την παρακίνηση, το φιλότιμο και ότι άλλα στοιχεία έχεις στα χέρια σου, να κάνεις το προσωπικό της συγκεκριμένης  επιχείρησης να ανταποκρίνεται.

  Βασικά πράγματα από τον τρόπο που μιλάμε σε κάποιον πολίτη, όταν έρχεται να πληρώσει τον λογαριασμό του, μέχρι πως απαντάμε στο τηλέφωνο όταν κάποιος άλλος πολίτης μας καλεί για να δηλώσει μια ζημιά ή να ζητήσει μια πληροφορία.

  Σας θυμίζω η εντολή της Δημάρχου ήταν πήγαινε και κάνε την επιχείρηση, επιχείρηση.

  Είσαι η τελευταία μου ελπίδα , διαφορετικά κατέληξε λυπούμαι πολύ, θα την κλείσω.

  Πώς επιχειρείς να το πραγματοποιήσεις αυτό;

  Σκέφθηκα ότι ο καλύτερος τρόπος ήταν με το παράδειγμα. Κάθε ημέρα, μέχρι και της 6/3/2018 που παρέδωσα στον σημερινό πρόεδρο κ. Κουφατζή, από τις 06:00 το πρωί εκεί, γι' αυτό και το πρώτο παρατσούκλι, που μου βγάλανε ήταν ο βρικόλακας.

  Τον πρώτο καιρό από τον Νοέμβριο του 2015 και για περίπου 8 μήνες κάθε 15 ημέρες περίπου παρελάμβανα ως Πρόεδρος της επιχείρησης  και μια κατάσχεση εις χείρας τρίτων.

  Ποιοι είναι οι επισπεύδοντες;;;

  Μερίδα των εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α., εργολάβοι και μελετητές που εκτέλεσαν έργα και μελέτες, από την περίοδο ακόμα της Δημαρχίας Εριφυλλίδη, ο κατάλογος μακρύς.

  Τα ποσά που πληρώθηκαν για τον σκοπό αυτόν ξεπέρασαν τις 450.000,00 ευρώ.

  Δεδομένου ότι είχαμε μεταξύ άλλων την ατυχία να διαχειριστούμε και την οφειλή που μας κληροδότησε η προηγούμενη Διοίκηση προς τη ΔΕΗ και η οποία στην έναρξη της νέας δημαρχιακής περιόδου ξεπερνούσε το ποσό του 1.600,000,00 ευρώ,  μέλημά μας ήταν η εξυπηρέτηση αυτής της οφειλής.

  Θέλω να σας επισημάνω ότι η εξυπηρέτηση αυτής της οφειλής πραγματοποιήτω κανονικά κάθε μήνα, πλέον των μηνιαίων καταναλώσεων μας προς την ΔΕΗ, οι οποίες σε ετήσια βάση προσέγγιζαν το ποσό του 1.920.000,00 ευρώ.

  Για όλο το διάστημα των 28 μηνών παρουσίας μου στην ΔΕΥΑΚ, οι λογαριασμοί της ΔΕΗ εξοφλούνταν πλέον εμπρόθεσμα, γεγονός που εξασφαλίζει στην ΔΕΥΑΚ εκπτώσεις 15% λόγω συνέπειας και επιπλέον έκπτωση 3,5% στο τέλος του έτους απολογιστικά λόγω όγκου  καταναλώσεων.

  Μετά την γενναία οικονομική ενίσχυση που είχε ο προκάτοχός μου κύριος Καζανίδης, αφού στην περίοδο του ο δήμος ενίσχυσε τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ., με ένα ποσό περίπου 1.000.000,00 ευρώ που κατευθύνθηκε όλο -κακώς κατά τη γνώμη μου- αυτούσιο στην Δ.Ε.Η., εμείς διακανονίσαμε το υπόλοιπο της οφειλής, σε 24 κατ' αρχήν και σε 36 τελικά άτοκες δόσεις, καταβάλλοντας στην περίοδο από τον 11/2015 έως 03/2018 το ποσό τον 560.000,00 ευρώ.

  Ποιος μπορείτε να φανταστείτε είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τον εκάστοτε πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α.Κ.;

  Φυσικά οι συνεχείς βλάβες του δικτύου, οι οποίες τον πρώτο χρόνο της παρουσίας μου εκεί, ήταν ένας διαρκής πονοκέφαλος, με δεδομένο ότι σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία επιφυλακή της νυχτερινές ώρες δεν μπορούσες νόμιμα να καθιερώσης.

  Είχαν άλλωστε παρελθόν, σας είπα ότι το καλοκαίρι του 2015, το αρνητικό ρεκόρ ήταν 75 ημέρες χωρίς παροχή νερού μόνο ο  ορεινός όγκος.

  Απαιτήθηκαν περίπου 3 μήνες για να καταλήξουμε και να αναγκαστώ τελικά να επιβάλλω, πως οποιαδήποτε ζημιά - διαρροή είχαμε, που επαναλαμβανόταν για περίπου 2 ή 3 φορές στην ίδια περιοχή δεν την επισκευάζαμε, αλλά αντικαθιστούσαμε όλο το φθαρμένο κομμάτι.

  Το  διάστημα αυτό των 28 μηνών αντικαταστήσαμε, περισσότερα από 10 χλμ προβληματικού δικτύου, περιορίζοντας εκτός από τις διαρροές, την όχληση των πολιτών από το συνεχές, σπάσε - αποκατέστησε - αλλά κυρίως μειώνοντας την απώλεια νερού, η οποία εξακολουθεί παρ' όλα αυτά να παραμένει σε απαράδεχτα υψηλά επίπεδα.

  Βρέθηκα στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. σε περίοδο που δεν σέρναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα.

  Δεν είχα την πολυτέλεια να μοιράζω επιδόματα για να αλλοιώνω συνειδήσεις και να κάμπτω αντιδράσεις,  ήμουν αναγκασμένος να κάνω διαχείριση αποκλειστικά με τους πόρους της επιχείρησης, δηλαδή τις δικές σας συνεισφορές.

  Δεν είχα καμία οικονομική βοήθεια από το Δήμο.

  Εκτός από το γεγονός ότι δεν εισπράξαμε την αξία του νερού που κατέβαλλαν οι προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και αφορούσε τα σημεία υδροληψίας του Δήμου, στα οποία είχε αμοιβαία συμφωνηθεί να μην καταγράφεται η κατανάλωση από υδρόμετρα, αλλά να πληρώνεται με πάγια χρέωση, και η οποία σταμάτησε να καταβάλλεται μόλις πήγα στην επιχείρηση, κατά την διάρκεια της θητείας μου στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ., δεν λάβαμε και ότι μας αναλογούσε από το λεγόμενο κόστος  πολιτικής διαχείρισης, που ήταν συμφωνημένο και που σύμφωνα με υπολογισμούς μου ξεπερνούσε στης 31-12-2017 τις 400.000,00 ευρώ.

  Φτάσαμε στο σημείο φανταστείτε, να πρέπει να ασκήσουμε αγωγή κατά του Δήμου. αναγκάζοντας τον έτσι να μας πληρώσει Φ.Π.Α. έργου που εκτελέσαμε και το οποίο αρνείται η οικονομική του υπηρεσία να καταβάλλει.

  Μην με ρωτήσετε ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;

  ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ

  Κατηγορήθηκα συλλήβδην από συγκεκριμένη μερίδα του τύπου, ότι δεν καλλιέργησα εργασιακή ειρήνη.

  Σας θυμίζω ποια ήταν η εντολή της Δημάρχου, πήγαινε και κάνε την επιχείρηση λειτουργούσα.

  Λάβετε υπόψιν ότι εσείς πληρώνετε την ΔΕΥΑΚ για να έχετε συγκεκριμένες υπηρεσίες και ότι εμείς λειτουργούμε για να σας τις παρέχουμε.

  Αν κάτι από τα δύο δεν συντρέχει, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει αυτή η σχέση.

  Αν δηλαδή κάποιος δεν πληρώνει γιατί να του παρέχονται υπηρεσίες και αν η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν ανταποκρίνεται, γιατί εσείς να  συνεχίσετε να πληρώνετε, για υπηρεσίες που δεν έχετε.

  Προσέξτε αναφέρομε σε βασικά θέματα τόση ώρα, δεν θέλω να το ξεχάσετε αυτό.

  28 μήνες στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. δεν παραπονέθηκα ποτέ ότι δεν μπορώ να κάνω αυτό ή εκείνο, γιατί δεν επαρκεί το προσωπικό.

  Θα με ρωτήσει κανείς, δηλαδή δεν έχει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ελλείψεις προσωπικού;;

  Απαντώ, φυσικά και έχει.

  Για μένα όμως και την δική μου λογική το περιβάλλον στο οποίο πρέπει να λειτουργεί ο οποιοσδήποτε καλείτε να διαχειριστεί υποθέσεις τρίτων είναι ο εξής:

  1.Τον Μάιο του 2014 ζήτησα να με ψηφίσετε χωρίς να σας θέσω προαπαιτούμενα, πως εγώ θα εκτελέσω ότι σας υποσχέθηκα αν μου δώσουν προσωπικό.

  2.Δεν ζήτησα την εμπιστοσύνη σας και ταυτόχρονα σας είπα, ότι αυτά  που σας υπόσχομαι,  θα τα κάνω αν έχω χρήματα.

  Και το υποστηρίζω αυτό γιατί όταν αποφάσισα να διεκδικήσω την εμπιστοσύνη σας, προφανώς γνώριζα το περιβάλλον στο οποίο θα κληθώ να ασκήσω τα καθήκοντά μου, αν τελικά εσείς με εμπιστευόσασταν και μου δίνατε την δυνατότητα.

  Αυτό έκανα όταν η Δήμαρχος μου ανέθεσε το Νομικό Πρόσωπο Πρωτοβάθμια Σχολική Επιτροπή, όπου ήμουν αναγκασμένος να ανοίξω τα Σχολεία, πριν ουσιαστικά έχω την νομιμοποίηση από το Δημοτικό Συμβούλιο και με έλλειμμα, το οποίο υπολογίζετε στης 250.000,00 ευρώ.

   Το ίδιο κλήθηκα να κάνω και έκανα στην ΔΕΥΑΚ.

  Δεν νομίζω ότι η κοινωνία των πολιτών, πρέπει να εξακολουθεί να ανέχεται  τέτοιες  συμπεριφορές.

  Άλλωστε τα ίδια έλεγε και η προηγούμενη διοίκηση και εσείς αποφασίσατε, πως Σιμιτσή φτάνει, έλα Ανάσα, κυρία Τσανάκα με τους συνεργάτες σου, να κάνεις ότι υπόσχεσαι.

  Εάν έπρεπε να εξακολουθείτε να ακούτε δικαιολογίες για ποιόν λόγο να αλλάξετε διοίκηση, μια χαρά δεν μάζευαν ελλείμματα οι προηγούμενοι;

  Ήξερα, όταν πήγαινα στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ότι τα οικονομικά ήταν άσχημα, το προσωπικό είχε συνηθίσει σε συμπεριφορές αντιπαραγωγικές, τα δημοσιονομικά δεν θα μου επέτρεπαν νέες  προσλήψεις.

  Τι κατά την γνώμη σας έπρεπε να κάνω;;;

  Να συνεχίσω την τακτική των προκατόχων μου ;;;;

  Στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ. ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα που ταλαιπωρεί την επιχείρηση, είναι η λεγόμενη πολιτική διαχείριση των θεμάτων. ΄Έχετε την άποψη πως σε επιχείρηση με αυτό το αντικείμενο,  χωρούν τέτοιες αντιλήψεις;

    Φυσικά και όχι

  Μπορεί κανείς από εσάς να αντιληφθεί, πως είναι δυνατόν ένας μηχανολόγος να μην προσφέρει τις υπηρεσίες που εσείς πληρώνετε, εκεί που βρίσκεται μηχανολογική εγκατάσταση, ή ένας ηλεκτρολόγος εκεί που δεν υπάρχει ηλεκτρολογική εγκατάσταση;;;

  Είδατε εικόνες από αντλιοστάσια, ηλεκτρολογικούς πίνακες και άλλες υποδομές της Δ.Ε.ΥΑ.Κ.

  Εγώ κλήθηκα να συγκρατήσω το λειτουργικό κόστος ,-έρχονται εκλογές βλέπεται-, να λειτουργώ χωρίς να μπορώ να καλύψω κενά σε προσωπικό, γιατί απαγορεύονται οι προσλήψεις, να εκτελέσω την εντολή της Δημάρχου ,-κάνε την επιχείρηση να δουλεύει - και να αφήσω τον μηχανολόγο στην αποθήκη να κάνει διοικητική εργασία.

   Τον ηλεκτρολόγο σε γραφείο γιατί πονάει ο χιαστός του, να κάνει διοικητική δουλειά, σε μια υπηρεσία που από τους 108 εργαζομένους το 40% θέλει να λέει ότι είναι Α.Μ.Ε.Α. και έχει άλλους περίπου 30 εργαζομένους χαμηλής ειδίκευσης.

   Δ.Ε. Διοικητικούς –Λογιστικού, που θεωρούν ότι αν βγουν από το ένα γραφείο και εγκατασταθούν σε κάποιο άλλο, αυτό είναι βλαπτική μεταβολή και εγώ πρέπει να  πηγαινοέρχομαι στο Σ.Ε.Π.Ε., όπου  ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ,  έχει όλες τις ποινικές και αστικές ευθύνες αλλά παρ' όλ' αυτά  να συναποφασίζει με τον εκεί εργατοπατέρα .

  Σε ποια σοβαρή χώρα συμβαίνουν αυτά;;;;;

  Νομίζετε ότι κάτω απ' αυτές τις πρακτικές ,θα λύσουμε κάποιο πρόβλημα ;;;;;

  Ποια είναι η λύση λοιπόν;;;;

  Ποιες  είναι οι επιλογές;;;;

  Οι εξής  δύο:

  1.Χαλάρωσε και ζήσε το όνειρο, περαστικός είσαι.

  2.Μετακίνησε τον ηλεκτρολόγο όπου υπάρχει ρεύμα, τον Μηχανολόγο όπου υπάρχει μοτέρ και να είσαι έτοιμος να σε βρίζει μερίδα του τύπου, ότι είσαι τιμωρητικός, εκδικητικός και ότι άλλο εσείς έχετε ακούσει και ταυτόχρονα αυτός που σου σέρνει τα μύρια όσα, να σου κάνει κρητική ότι αργούν να γίνουν οι διάφορες εργασίες και εσύ να μπαινοβγαίνεις στο ΣΕΠΕ.

  Φαίνεται απλό, είναι απλό, σχεδόν αυτονόητο, όχι όμως στην Ελλάδα.

  Αναρωτιέται κανείς πάλι, ποιος κυβερνά αυτό τον τόπο;;;

  Το σωματείο αντιδρά, επειδή πιέζεται από τους θιγόμενους, μερίδα του τύπου βάζει πλάτη, γιατί άραγε και οι συνάδελφοι στην πλειοψηφία  να  μην κάνουν δεύτερες  σκέψεις.

  Ξεχάστηκαν και η παγοπληξία και η λειψυδρία και ότι άλλο ανέφερα.

  Φυσικά, είναι η ευκαιρία κάποιον να βάλουν τον Ξανθόπουλο στην θέση του.

  Αναρωτηθείτε αν αυτά συμβαίνουν στην Δ.Ε.Υ.Α.Κ., στη μικρή Καβάλα, τι γίνεται παραπέρα.

  Κανείς δεν ασχολείται με την επιχείρηση και τα επιτεύγματά της, την διοίκηση και τα πεπραγμένα της.

  Δεν ασχολείται κανείς με τον λόγο για τον οποίο, εσείς πληρώνετε και εμείς λειτουργούμε.

  Σας αναφέρω τα πιο σημαντικά από αυτά, είναι άλλωστε ο λόγος για τον οποίο σας κάλεσα σήμερα να σας ενημερώσω, παρακαλώ  προσπαθήσετε να αναζητήσετε τις δύσκολες λύσεις.

  Σε ότι με αφορά, είμαι υπερήφανος γιατί δεν υποχώρησα σε πιέσεις μέχρι την τελευταία στιγμή:

  1. 1. 31/12/2015 η Δ.Ε.ΥΑ.Κ., η τεχνική μας υπηρεσία, του ενός υπηρεσιακού κλείνει με επιτυχία και ασφάλεια μια σειρά έργων που έρχονται από τον δήμο Φιλίππων, από την περίοδο 2007 - 2010 και για τα οποία ο κίνδυνος να καταλογιστούν διάφορα ποσά σε βάρος του δήμου Καβάλας, ήταν κάτι περισσότερο από ορατός.

  2.Την άνοιξη του 2016, εντάσσονται με επιτυχία ως έργα γέφυρες από την προγραμματική περίοδο 2007-2013 στην οποία δεν εκτελέστηκαν, στην νέα χρηματοδοτική περίοδο 2014-2020, τα έργα αντικατάστασης δικτύων, της Υψηλής και Μέσης Κεντρικής Ζώνης, προϋπολογισμού 8.500.00,00 ευρώ τα οποία έχουν ολοκληρωθεί και σε αυτό της Μέσης επιχειρούμε ήδη τις ιδιωτικές συνδέσεις.

  3.Διακανονίζουμε και εξοφλούμε τελικά το έργο των Χιλίων, που απεντάχθηκαι γιατί δεν το εκτέλεσε με επιτυχία η προηγούμενη διοίκηση και το οποίο μας κόστισε τελικά 370.000,00 ευρώ τα οποία αναγκαζόμαστε να επιστρέψουμε στο κράτος γιατί καταλογίζονται σε βάρος της επιχείρησης.

  1. 4. Κλείνουμε οριστικά μια εκκρεμότητα με το Ι.Κ.Α. που αφορά σε μη καταβληθείσες εργοδοτικές εισφορές, των εργαζομένων Α.Μ.Ε.Α. καταβάλλοντας περίπου 120.000,00 ευρώ.

  5.Ανέφερε η Δήμαρχος ότι την προηγούμενη περίοδο από τον Νοέμβριο του 2015, ενσωματώθηκε λογιστικά η πρώην Δ.Ε.Υ.Α. Φιλίππων.

  Η πραγματικότητα είναι ότι τον Νοέμβριο του 2015, η φορολογική μηχανή της Δ.Ε.Υ.Α.Φ.  ήταν λειτουργούσα, αφού το Α.Φ.Μ. της έπαψε φορολογικά να υφίσταται στις 25/01/2016.

  Λογιστική ενσωμάτωση Δήμαρχε, με ενεργό Α.Φ.Μ. δεν γίνεται.

  6.Ελέγξαμε φορολογικά 5 εκκρεμείς οικονομικές χρήσεις, αυτές του 2011, 2012, 2013, 2014, και 2015.

  Ο σχεδιασμός μας ήταν να ελεγχθεί έως το τέλος Μαρτίου και το 2016 για να μπορούμε επιτέλους να σταματήσουμε να ασχολούμαστε με το παρελθόν και για πρώτη φορά στη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. μέσα στο πρώτο 5μηνο το 2018, όπως απαιτεί ο ΚΦΣ, να κλείσουμε την  παρελθούσα χρήση δηλαδή αυτήν του 2017.

  7.Στην μοναδική πρόσκληση που την περίοδο που βρισκόμουν στην επιχείρηση δημοσιεύεται, εντάσσουμε με επιτυχία την μελέτη -εξασφαλίζοντας μάλιστα υψηλή βαθμολογία- του έργου ''Ανίχνευση Διαρροών - Τηλεπίβλεψη - Τηλεχειρισμό προϋπολογισμού 1.900.000,00 ευρώ περίπου.

  1. 8. Ετοιμάζουμε και είμαστε σε ετοιμότητα για δημοσίευση πρόσκλησης αναζητώντας χρηματοδότηση για να εντάξουμε τα έργα, κατασκευή δικτύων ύδρευσης Κηπούπολης και Αμυγδαλεώνα, κατασκευή αποχέτευσης Αγίας Βαρβάρας- Πεντακοσίων, ενώ ωριμάζουμε και τις μελέτες Υδροδότησης από τις πηγές της Βοιράνης της ΔΕ Φιλίππων.
  1. 9. Αντιμετωπίζουμε με ιδιαίτερη επιτυχία δύο ιδιαιτέρως δύσκολα καιρικά φαινόμενα, αυτό της Αριάδνης και το αντίστοιχο της λειψυδρίας του καλοκαιριού του 2017, με την γνωστή ένταση αφού έχουμε να δούμε βροχή από της 21 Μαΐου 2016 και όμοια της έχουμε να αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα με αναφορές της επιστημονικής κοινότητας από το 1880.

  Ενώ λοιπόν κυρίως αυτά σε επίπεδο επιχειρησιακό είναι τα σημαντικότερα πεπραγμένα μας, κάπου τον Οκτώβριο του 2016, η διοίκηση φαίνεται να κάμπτεται από τον καθημερινό πόλεμο που διεξάγει μερίδα του τύπου και αρχίζει να εκπέμπει λάθος μηνύματα.

  Αναπτύσσεται μια μυστική διπλωματία από στελέχη της διοίκησης, πίσω από την πλάτη μου με προσχηματικό τρόπο και στόχο την επίλυση των όποιων θεμάτων ο καθένας αντιλαμβάνεται.

  Αναγορεύεται σε επίσημο συνομιλητή ο Πρόεδρος των εργαζομένων, χωρίς την παρουσία μου, σε συναντήσεις που πληροφορούμαι από τον τύπο.

  Αποκορύφωμα όλων αυτών είναι εκείνη η συνέντευξη τύπου παρωδία, που οργανώνεται με σκοπό να ανακοινώσουμε την αντικατάσταση της ούτως ή άλλως παράνομης και καταχρηστικής χρέωσης ελάχιστης κατανάλωσης, με την επιβολή του τέλους συντήρησης δικτύου και αντικατάστασης υδρομέτρων.

  Την συγκεκριμένη εμπορική πολιτική εφαρμόζουν και άλλες Δ.Ε.Υ.Α. και μάλιστα από αυτές που θεωρούνται πρότυπα, όπως των Σερρών, των Χανίων και αυτή του αριστερού Δημάρχου Λαρισσαίων.

  ΄Εχουμε υπολογίσει στην υπηρεσία, ποιο είναι το κόστος μιας σειράς παρεμβάσεων σε βιολογικούς, αντλιοστάσια και άλλες υποδομές της Δ.Ε.Υ.Α.Κ., τα οποία σέρνονται από χρονιά σε χρονιά και δεν εκτελούνται λόγω έλλειψης κονδυλίων, ευελπιστώντας πως έχουμε βρει την πηγή χρηματοδότησης τους για να πραγματοποιήσουμε συντηρήσεις που περίμεναν στην ουρά χρόνια.

  Το έχουμε συμφωνήσει και με τη Δήμαρχο, διότι απαιτείται τροποποίηση τιμολογίου και άρα θα πρέπει να περάσει για έγκριση και από το Δημοτικό Συμβούλιο, μας υποδεικνύεται να το ανακοινώνουμε μέσα από μια συνέντευξη.

  Με έκπληξη μας, διαπιστώνουμε μπαίνοντας στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου, την Δήμαρχο αντί να είναι μαζί μας, να κάθεται απέναντι και να μας ερωτά, ως δημοσιογράφος.

  Η κατάληξη ήταν η συγκεκριμένη πρωτοβουλία να πάει στις καλένδες και εμείς ελλείψει άλλης πηγής χρηματοδότησης, να μην εκτελέσουμε μια σειρά από προγραμματισμένες παρεμβάσεις καταλήγοντας σε ότι ζούμε το τελευταίο διάστημα στον βιολογικό της Άσπρης Άμμου  ή του Δάτου.

  Χάσαμε μια ευκαιρία, Δήμαρχε για την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και φυσικά ομολογώ, ότι ήταν λάθος μου πως τουλάχιστον τότε δεν παραιτήθηκα.

  Μετά από όλα αυτά εύλογα θα αναρωτηθεί κανείς, καλά ρε Ξανθόπουλε, τελικά ποιο είναι το πρόβλημα, γιατί η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. αποδεικνύεται ο αδύναμος κρίκος, ο μεγάλος ασθενής του Δήμου Καβάλας.

  Η απάντηση αγαπητοί φίλοι, δίνεται από τον ίδιο τον ιδρυτικό νόμο που αφορά, την λειτουργία, τον σκοπό, την ύπαρξη των Δ.Ε.Υ.Α.

  Ο Νομοθέτης τις θέλει Δημοτικές Κοινωφελής Επιχειρήσεις ,ειδικού σκοπού, σοφά όμως προσθέτει ‘ότι πρέπει να λειτουργούν με τους κανόνες της Ιδιωτικής Οικονομίας.

  Κι εδώ πρέπει να πούμε μερικές αλήθειες.

  ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΗ ΩΦΕΛΕΙΑ;;;;

  Κοινή ωφέλεια δεν είναι να χρωστάει μια επιχείρηση ή ένα φυσικό πρόσωπο, μερικές χιλιάδες ευρώ και όταν κάνεις το αυτονόητο, επειδή ο μπαταξής έχει μπάρμπα στην Κορώνη, να παρακάμπτεται η Διοίκηση της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και να δίνεται εντολή στον υπηρεσιακό παράγοντα, δώσε νερό με την δικαιολογία, αυτά τα νερά δεν πληρώνονται!

  Γίνεται σύγχυση μεταξύ κοινωνικού τιμολογίου και χειρισμού επισφαλειών.

  Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. έχει κοινωνικό τιμολόγιο που φτάνει να δίνει και μέχρι 90%. έκπτωση – κακώς κατά την γνώμη μου - , αυτό όμως έστω το 10% πρέπει να καταβάλλεται και λανθασμένα την κοινωνική πολιτική του Δήμου, καλείται να εκτελέσει η Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

  Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. είναι ανταποδοτική επιχείρηση, προγραμματισμένη να λειτουργεί  με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας είπαμε και αυτό το 10% πρέπει να το εισπράξει.

  Κοινή ωφέλεια δεν είναι επίσης να έχει ψηφίσει το Δημοτικό Συμβούλιο ,κανονισμό που υποχρεώνει τη Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να χρεώνει το νερό στο Χαλκερό 1,45 και όλες οι Διοικήσεις από το 2013 και μετά να μην την εφαρμόζουν.

  Αλλά παραβιάζοντας την σχετική κανονιστική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου να χρεώνουν το νερό 0,45, γιατί στο Χαλκερό έχουμε 150 σταυρούς ή να βαπτίζουμε στην ίδια κοινότητα 120 πελάτες της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. που λαμβάνουν νερό από την ύδρευση, πελάτες  άρδευσης  γιατί  τους  τάξαμε να τους δίνουμε νερό με 0,10.

  Και το τραγικό είναι ότι σε αυτή την αταξία συναινούν και υπηρεσιακοί παράγοντες, οι οποίοι θα έπρεπε να συγκρατούν εμάς τους αιρετούς.

  Δεν είναι κοινή ωφέλεια να μην εφαρμόζεται άλλη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ,με την οποία δεκαετίες ολόκληρες χρεώνεται το νερό στο Βασιλάκη  3 ευρώ, ενώ η σχετική απόφαση λέει 6,00 ευρώ. το κυβικό.

  Δήμαρχε αυτά είναι αιτίες συνεργάτες σας, να παραπεμφθούν για απιστία.

  Δεν είναι κοινή ωφέλεια να συζητάμε ,για το εάν πρέπει ή δεν πρέπει, να βεβαιώνουμε τις επισφάλειες.

  Και εάν αυτό το ζητάτε από την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. γιατί δεν ισχύει το ίδιο και στον Δήμο;;;;

  Όταν πήγα στη Δ.ΕΥ.Α.Κ. οι οφειλές ξεπερνούσαν τα 4.000.000,00 ευρώ, σε μια επιχείρηση που έχει προσδοκία εσόδων περίπου 7.000.000,00 ευρώ ετησίως.

  Και τι έπρεπε να κάνω κατά τη γνώμη σας, να αφήσω όλους αυτούς να μην πληρώνουν, να αυθαιρετούν ή να εκτελέσω την εντολή του Δημοτικού Συμβουλίου και την δική σας;;;;

  ''Πήγαινε και κάνε την επιχείρηση να ανταποκρίνεται '' , σας θυμίζω ήταν η εντολή της Δημάρχου.

  Εκτός και αν κάποιος από σας ,θεωρεί ότι αυτούς τους λογαριασμούς έπρεπε να τους στείλω σε εσάς.

  Γιατί για να λειτουργώ εγώ, για να λειτουργεί η ΔΕΥΑΚ,  έπρεπε να έχει έσοδα.

  Δεν είναι λειτουργία επιχείρησης να μοιράζω επιπλέον χρήματα σε κάποιους υπαλλήλους εκτός του μισθού τους δια της πλαγίας.

  Που ακούστηκε επιχείρηση να δίνει επιπλέον αμοιβές, εκτός του μισθού με τιμολόγιο - τίτλο κτήσης;;;;

  Αντέχουν σε οποιοδήποτε έλεγχο νομιμότητας αυτές οι δαπάνες;;;;

  Φυσικά και όχι, απαντούν οι ορκωτοί Λογιστές, ελέγχοντας τις χρήσεις στις οποίες έγιναν οι δαπάνες.

  Αν ποτέ γίνει έλεγχος νομιμότητας αυτών των δαπανών κινδυνεύουν Διοικητικά Συμβούλια και υπηρεσιακοί παράγοντες με παραπομπή στην Δικαιοσύνη.

  Είναι αδιανόητο το Δ.Σ. της Δ.Ε.Υ.Α.Κ. να επαναφέρει δια της πλαγίας εργαζόμενη που λάμβανε σύνταξη λόγω αναπηρίας και με μια απόφασή του κόλαφο, αγνοώντας 2 αρνητικές αποφάσεις του ελεγκτικού συνεδρίου μη έγκρισης της σχετικής αυτής δαπάνης, εσκεμμένα να μην ασκεί το δικαίωμα της ανακοπής κατά της εργαζόμενης και τελικά να καταβάλλει το ποσό των 50.000,00 ευρώ σε αυτήν, για το διάστημα που υποτίθεται δούλευε.

  Λεπτομέρεια χρήσιμη γι' αυτούς τους μισθούς που καταβλήθηκαν, ότι δεν έγιναν οι ανάλογες εγγραφές και δεν παρακρατήθηκαν και δεν καταβλήθηκαν οι αναλογούσες εργοδοτικές εισφορές.

  Συνειδητοποιείτε τι επικρεμάται πάνω από τα κεφάλια Διοικήσεων και υπηρεσιακών παραγόντων, οποιαδήποτε στιγμή γίνει έλεγχος νομιμότητας αυτής της δαπάνης.

  Κατηγορία για απιστία περί την υπηρεσία στους υπηρεσιακούς, η ίδια κατηγορία για τις διοικήσεις, καταλογισμός της δαπάνης και μια άνευ προηγουμένου ταλαιπωρία για την ίδια την Δ.Ε.Υ.Α.Κ.

  Σήμερα η ΔΕΥΑΚ δεν θυμίζει σε τίποτε την επιχείρηση που εγώ γνώρισα τον Νοέμβριο του 2015. ΄Εχοντας κλείσει μια σειρά οικονομικών εκκρεμοτήτων, έχοντας οριστικά απορροφήση την πρώην ΔΕΥΑ Φιλίππων ουσιαστικά και λογιστικά, διαθέτοντας από την 01-01-2017 ενιαία μηχανογραφική λειτουργία, ταχτοποιώντας μια σειρά εκκρεμοτήτων που αφορούσαν έργα τα οποία παρέμεναν για περισσότερο από 10 χρόνια αχρησιμοποίητα – αρκεί η νέα διοίκηση να μην μπει στον πειρασμό να τα θυσιάσει και πάλι στον βωμό της εργασιακής ειρήνης-, έχοντας ανακατανείμει το προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες της επιχείρησης για την εύρυθμη λειτουργία της, έχοντας προσθέσει 3 νέους εργαζομένους αξιοποιώντας τις πρόνοιες του σχετικού προγράμματος για τους πλησίον της σύνταξης, έχοντας προσθέσει ήδη άλλους 12 εργαζομένους στο δυναμικό της με συμβάσεις 8μηνες ορισμένου χρόνου, έχοντας δρομολογήσει την πρόσληψη 13 νέων εργαζομένων μόνιμου επιστημονικού και τεχνικού προσωπικού με συμβάσεις αορίστου χρόνου και έχοντας κάνει ότι απαιτείται για να έχει επιπλέον προσωπικό με 8μηνες συμβάσεις ορισμένου χρόνου την επόμενη χρονιά, δεν θυμίζει σε τίποτα την επιχείρηση του 2015.

  Σε όλα αυτά προσθέστε και ταμείο 500.000,00 ευρώ που άφησα στον νέο Πρόεδρο, διότι οι διοικήσεις πρέπει να έχουν συνέχεια.

  Κλείνοντας καταλήγω ότι για την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. Διοίκηση, εργαζόμενοι και ωφελούμενοι, δηλαδή όλοι εμείς, πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε την σχέση μας.

  Πρέπει να οικοδομήσουμε την σχέση αυτή, παριστάνοντάς την με ένα ισοσκελές τρίγωνο, γιατί οι μεταξύ μας αποστάσεις πρέπει να είναι ίσες και όπου το δικαίωμα της μιας πλευράς, πρέπει να σταματάει εκεί που αρχίζει το δικαίωμα της άλλης.

  Η Διοίκηση πρέπει να ξεχάσει τακτικές και πολιτικές του παρελθόντος. Η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. χρειάζεται σοβαρό, αποφασισμένο Management  με όραμα, για να οικοδομήσει την Δ.Ε.Υ.Α.Κ. της επόμενης τουλάχιστον δεκαετίας.

  Οι εργαζόμενοι πρέπει να καταλάβουν ότι καλούνται να παρέχουν εργασία και η αντιπαροχή τους είναι καλοί μισθοί, όπως δήλωνε ο Πρόεδρος τους τον Αύγουστο του 2016.

  Πρέπει να συνειδητοποιήσουν επίσης ότι αυτονόητο στην Ελλάδα της κρίσης, δεν είναι τίποτα.

  Για να εξακολουθήσουν να έχουν εργασία καλοπληρωμένη, πρέπει να προσφέρουν το ισότιμό της, στην τοπική κοινωνία.

  Και φυσικά όλοι εμείς βλέποντας όλα αυτά από την Διοίκηση και τους εργαζομένους, να καταβάλλουμε ότι μας αναλογεί.

  Όχι βλέποντας νερά να τρέχουν δεξιά και αριστερά σε δρόμους γεμάτους πινακίδες ξεχασμένες με λακκούβες και υπηρεσιακά αυτοκίνητα να κινούνται ανεξέλεγκτα.

  Χαίρομαι ακούγοντας τον νέο Πρόεδρο να δηλώνει πως οι βλάβες θα επισκευάζονται την ίδια ημέρα και πως είναι αδιανόητο το 2018, να υπάρχουν βλάβες.

   Αυτό σημαίνει ότι έχει βάλει τον πήχη ψηλά.

  Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους για την σημερινή σας παρουσία και εύχομαι η πρακτική ωφέλεια αυτής της επικοινωνίας να βοηθήσει, έτσι ώστε η Δ.Ε.Υ.Α.Κ. και ο Δήμος να δώσουν στην πόλη και τους πολίτες, την προοπτική που τους αξίζει.

 • "Βγήκαν" τα μαχαίρια στο Επιμελητήριο Καβάλας: Τι δηλώνουν πρόεδρος και αρχηγοί της αντιπολίτευσης (βίντεο) 70b65b16057d2e9f535e1f2bbd14baaf M

  Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Καβάλας, η οποία έχει προγραμματιστεί να διεξαχθεί στις 2 το μεσημέρι της Τετάρτης. Και αυτό όχι λόγω των θεμάτων που επρόκειτο να συζητηθούν όσο λόγω των όσων διαδραματίστηκαν το απόγευμα της Δευτέρας, λίγο πριν την έναρξη...μιας άλλης συνεδρίασης του ΔΣ του επιμελητηρίου -η οποία, όμως, δεν ξεκίνησε ποτέ!

  Αφορμή στάθηκε η ανακοίνωση που εξέδωσαν από κοινού τα μέλη των 2 παρατάξεων της αντιπολίτευσης -"Ανανέωση Τώρα" του Παύλου Ζησίμου και "Για σένα" του Κίμωνα Παπαδόπουλου- με την οποία γνωστοποιήθηκε η αποχώρησή τους από τη συνεδρίαση της Δευτέρας. Στην ανακοίνωση αυτή (στην οποία ασκείται έντονη κριτική κατά της διοίκησης του Μάρκου Δέμπα για έλλειψη εισηγήσεων για τα θέματα που επρόκειτο να συζητηθούν) σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι:

  Σε όλα τα προηγούμενα Διοικητικά Συμβούλια έχουμε αναφερθεί εκτενώς στην έλλειψη εισηγητικών των θεμάτων. Έχουμε καταστήσει σαφές ότι η παρουσία μας είτε το θέλετε , είτε όχι δεν θα είναι διακοσμητική και ούτε πρόκειται να γίνουμε «συμπλήρωμα» για την νόμιμη απαρτία. Δυστυχώς και σε αυτό το Διοικητικό Συμβούλιο απεστάλησαν ελλιπέστατα στοιχεία προφανώς διότι θεωρείτε περιττό να μας ενημερώνετε.

  Ειδικότερα αναφέρουμε τις ενέργειές σας σε σχέση με τα θέματα.

  Θέμα 1ο : Υποβολή πρότασης προγράμματος «Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη Περιφέρ. ΑΜΘ»

  Μας αποστείλατε «πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων από τη Περιφέρεια» χωρίς να περιλαμβάνεται η πρόταση της διοίκησης. Άρα τι απόφαση και για ποια πρόταση καλούμαστε να πάρουμε θέση;

  Θέμα 3ο : «Οικονομική επιχορήγηση»

  Μας γράφετε ότι αφορά στην «Αναπτυξιακή Εταιρεία» για μισθούς και λειτουργικές δαπάνες (!!!) χωρίς ανάλυση, χωρίς να αναφέρετε από ποια έσοδα θα πληρωθούν κλπ

  Θέμα 4ο : «ανακοινώσεις -προτάσεις»

  Η εισήγηση απλοϊκή ως «Συμμετοχή σε εκθέσεις - ενημερωτικές ημερίδες – σεμινάρια». Αν η συμμετοχή του Επιμελητηρίου μας σε εκθέσεις, η προβολή των επιχειρήσεων του Νομού μας , οι ενημερωτικές ημερίδες , οι προτάσεις ανάπτυξης του Νομού μας και τα έξοδα του Επιμελητηρίου από χρήματα των μελών μας, είναι τόσο αδιάφορα θέματα που θεωρείτε ότι δεν χρειάζεται περαιτέρω εξήγηση , δυστυχώς εμείς διαφωνούμε κάθετα.

  Απαιτούμε να εφαρμοστεί η ορθή λειτουργία του Επιμελητηρίου με εισηγήσεις αληθινές και επεξηγηματικές προκειμένου όλοι να συμβάλλουν με προτάσεις στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας .

  Για αυτό το λόγο ,

  ΟΛΑ τα εκλεγμένα μέλη των παρατάξεων «Ανανέωση Τώρα» & «Για Εσένα» δεν θα συμμετάσχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο της 26ης Μαρτίου 2018 ως διαμαρτυρία στην, προφανώς εσκεμμένη, αδιαφορία σας.

  Τι δήλωσαν Κ. Παπαδόπουλος - Π. Ζησίμου

  Ιδιαίτερα επικριτικοί ήταν, στις δηλώσεις τους στο Kavala Portal, τόσο ο Κίμων Παπαδόπουλος όσο και ο Παύλος Ζησίμου.

  Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε πως "Όταν πηγαίνουμε σε μια συνεδρίαση οποιουδήποτε φορέα, είθισται να ενημερωνόμαστε για τα θέματα που θα συζητήσουμε και για τις λεπτομέρειές τους -μέσω των εισηγήσεων. Κάτι τέτοιο όμως δε βλέπουμε να γίνεται στο Επιμελητήριο Καβάλας. Αντίθετα, συνεχώς βλέπουμε μια τάση από πλευράς της διοίκησης του Επιμελητηρίου να μην ενημερώνει την αντιπολίτευση, να μην ετοιμάζει εισηγήσεις και γενικότερα να προσπαθεί να μη τηρήσει τα όσα προβλέπει ο νόμος -ο οποίος αναφέρει πως πρέπει να παίρνουμε εισηγήσεις. Και το χειρότερο είναι πως όποτε εκφράζουμε τα παράπονά μας για αυτά τα φαινόμενα, παίρνουμε ως απάντηση το "Αυτή είναι η συνήθης διαδικασία!" 

  Από τη στιγμή που βλέπουμε σε μόνιμη βάση όλα αυτά τα πράγματα, έπρεπε και εμείς να αντιδράσουμε. Και αυτό κάναμε, μέσα από την αποχώρησή μας από τη συνεδρίαση. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει η πλευρά της διοίκησης του επιμελητηρίου, διότι αυτή η κατάσταση -για την οποία υποψιαζόμασταν ήδη από την εποχή πριν τις εκλογές του Δεκεμβρίου, αλλά δεν πιστεύαμε ότι θα 'πέφταμε μέσα'- δεν μπορεί να συνεχιστεί έτι περαιτέρω"

  Από τη πλευρά του, ο κ. Ζησίμου προειδοποίησε ότι "Δεν πρόκειται να μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια μας. Δεν γίνεται να χάνουμε το χρόνο μας και τις δουλειές μας για να ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις, χωρίς να έχουμε το δικό μας ρόλο ως αντιπολίτευση Τα έχουμε πει πολλές φορές για τις εισηγήσεις, τώρα αν αυτοί θέλουν να συνεδριάζουν και να αποφασίζουν μόνοι τους (όπως άλλωστε έκαναν και τα προηγούμενα χρόνια, όταν δεν υπήρχε αντιπολίτευση -τα λέγαμε εμείς αλλά μας θεωρούσαν γραφικούς) ας έχουν υπόψη ότι πλέον θα είναι μόνοι τους" και συνέχισε λέγοντας ότι "εμείς δεν είμαστε απέναντι από τη διοίκηση και το επιμελητήριο, αλλά πρέπει να λειτουργούμε και μάλιστα σωστά. Εγώ εκλέχτηκα για να εκπροσωπώ δημοκρατικά όσους με ψήφισα -και αυτό πρόκειται να κάνω."

  Η απάντηση του κ. Δέμπα ήρθε μέσα από την παρακάτω δήλωση

 • Επιστολή Δ.Ε. Αμυγδαλεώνα, Πολυστύλου και Δάτου: "Να παραμείνει στην Καβάλα η Egnatia Aviation" F1a6020db54fa7a9079e54ad473b7394 M

  Επιστολή διαμαρτυρίας απέστειλαν οι πρόεδροι των Δημοτικών Κοινοτήτων Αμυγδαλεώνα και Πολυστύλου-Δάτου, όντες εκπρόσωποι των κατοικούντων γύρω από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα, θέλοντας να αναδείξουν το ζήτημα της πρόθεσης της αεροπορικής εταιρείας Egnatia Aviation να μεταφέρει μια σειρά δραστηριοτήτων της εκτός του νομού Καβάλας. Στην επιστολή αυτή δίνεται έμφαση στα εμπόδια που έχουν μπει κατά καιρούς στις προσπάθειες για την αξιοποίηση του στρατιωτικού αεροδρομίου του Αμυγδαλεώνα -αλλά και στις σχέσεις της Egnatia Aviation με τη Fraport, στην οποία έχει περάσει η διαχείριση του αεροδρομίου της Χρυσούπολης.

  Η επιστολή αναφέρει τα εξής:

  Τον τελευταίο καιρό ακούγονται πράγματα και γεγονότα είτε δια του ηλεκτρονικού τύπου, είτε δια δημοσιευμάτων που έχουν σχέση με το καμάρι μας ουσιαστικά που είναι η Egnatia Aviation, μία καταξιωμένη αεροπορική εταιρεία με εκπληκτικές δυνατότητες ως φυτώριο επαγγελματιών και ερασιτεχνών πιλότων, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και οικουμενικά. Μας διακατέχει μέχρι στιγμής ένα πλέγμα ενοχής, διότι η Καβάλα και η περιοχή της καρπούνται τεράστια οικονομικά και πολιτιστικά οφέλη, καθότι στα πέρατα της γης είναι γνωστή η ύπαρξη και η προσφορά της λαμπρής αυτής σχολής.

  Η αγορά της Καβάλας τονώνεται υπέρ δεόντως από την παρουσία της, και όμως δεν έτυχε της τρέχουσας υποστήριξης από τους παράγοντες της Καβάλας. Δυστυχώς η σχολή υπομένει τις φοβερές πιέσεις της Fraport, η οποία δεν την αφήνει να αναπνεύσει ζητώντας υπέρογκα ποσά εντός του κατοχικού αεροδρομίου της Χρυσούπολης και μη επιτρέποντας την μεταφορά της στο αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα το οποίο παραμένει νεκρό, κι αναγκάζεται προς μερική αποδημία και δη προς δυτικά σε αεροδρόμιο της Δυτικής Μακεδονίας.

  Εμείς ως εκπρόσωποι των κατοικούντων γύρω από το αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα προτιθέμεθα με τις μικρές μας δυνάμεις να υψώσουμε το ανάστημά μας και την φωνή μας για την παραμονή και επέκταση της Σχολής αυτής στο δικό μας τόπο, στο δικό μας αεροδρόμιο του Αμυγδαλεώνα και στεντορεία τη φωνή να αφυπνίσουμε όλους τους φορείς της πόλης, από ταγούς αυτής: όπως Βουλευτές, Περιφερειάρχες, Αντιπεριφερειάρχες, και Δημάρχους, Εμπορικούς Συλλόγους, Προέδρους Επιμελητηρίων, Σωματεία Ταξί και Λεωφορείων, Δικηγορικούς Συλλόγους. Διότι είναι κρίμα, λυπηρό και καταστροφικό όταν οι επενδυτές σαν τους Λυμπεράκη-Ζωγραφάκη, οι οποίοι στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα διαφημίζουν την Καβάλα με την εταιρεία τους και τις φυσικές καλλονές της, αναγκάζονται με πίκρα και απογοήτευση να στρέψουν αλλού το βλέμμα και τα χέρια.

  Καιρός η δική μας ενέργεια να αφυπνίσει όλους τους παραπάνω φορείς και όλοι μαζί σαν μία γροθιά, με θέληση ισχυρά και γνωστοποίηση του θέματος προς κάθε κατεύθυνση να πετύχουμε την παραμονή της σχολής στον τόπο μας, τη μεταφορά της στον Αμυγδαλεωνα και την περαιτέρω πρόοδο της Σχολής για λόγους που και τον τόπο μας ωφελούν και την ιστορία του μεταδίδει και το όνομα του λαμπρύνουν.

  Οι Πρόεδροι:

  Δημοτικής Κοινότητας Αμυγδαλεώνα Τοπικής Κοινότητας Πολυστύλου-Δάτου
  ΠΟΥΡΣΑΙΤΙΔΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΑΛΤΖΙΔΗΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ

   

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Logo Contract

Constantinos Jewellery Vertical  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Ape Mpe

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας