Πέμπτη, 18 Οκτωβρίου 2018

Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ: Νέα πρόεδρος η Ε. Δημούδη - Στη θέση της ο Αλ. Ιωσηφίδης; Κύριο

Posted On Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 20:23 Γράφτηκε από τον

Το σίριαλ της εκλογής νέου προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ, το οποίο ξεκίνησε στα τέλη Φεβρουαρίου με την παραίτηση του Σωτήρη Μποταΐτη (για προσωπικούς λόγους, όπως είχε επικαλεστεί) και συνεχίστηκε την περασμένη Δευτέρα με την αναβολή της προγραμματισμένης συνεδρίασης για την ανάδειξη νέου προέδρου του, ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης με την εκλογή της μέχρι πρότινος Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού Ελένης Τζατζαΐρη-Δημούδη. Η κ. Δημούδη (εκπαιδευτικός - διευθύντρια του ΙΕΚ Αλεξανδρούπολης και πολιτευτής, στο παρελθόν, με τη "Νέα Δημοκρατία") εκλέχτηκε με 28 ψήφους (επί συνόλου 47 - έναντι 19 λευκών) και είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου.

Της εκλογής της κ. Δημούδη, πάντως, προηγήθηκε μια ακόμα κόντρα μεταξύ του περιφερειάρχη ΑΜΘ Χρήστου Μέτιου και του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Φώτη Καραλίδη, με αφορμή τη διενέργεια της όλης διαδικασίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Καραλίδης διάβασε στο σώμα το άρθρο 165, παράγραφος 3 του νόμου που ορίζει τον "Καλλικράτη", το οποίο αναφέρει ότι:

Κατά τη συνεδρίαση που έχει οριστεί για την εκλογή του προεδρείου, ο πλειοψηφήσας συνδυασμός εκλέγει μεταξύ των μελών του τον υποψήφιο για το αξίωμα του προέδρου του περιφερειακού συμβουλίου. Υποψήφιος για το αξίωμα αυτό εκλέγεται όποιος συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειο- ψηφήσαντος συνδυασμού. Εάν κανείς από τους ενδια- φερομένους δεν συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψη- φία, τότε η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται. Εάν και κατά τη δεύτερη αυτή ψηφοφορία δεν συγκεντρωθεί η απόλυ- τη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του πλειοψηφή- σαντος συνδυασμού ή υπάρξει ισοψηφία, τότε διενερ- γείται και τρίτη ψηφοφορία μεταξύ των δύο επικρατέ- στερων υποψηφίων. Κατά την τρίτη ψηφοφορία εκλέγε- ται όποιος συγκεντρώσει τη σχετική πλειοψηφία των πα- ρόντων. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται κλήρωση από τον προεδρεύοντα σύμβουλο.

Μετά την εκλογή των υποψηφίων για τα αξιώματα του προεδρείου του περιφερειακού συμβουλίου διενεργείται η εκλογή, από το σύνολο των συμβούλων, για την ανάδειξη του προέδρου, του αντιπροέδρου και του γραμμα- τέα του οργάνου. Για να εκλεγεί ο προταθείς πρέπει να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των μελών του περιφερειακού συμβουλίου.

Ο κ. Καραλίδης επικαλέστηκε το άρθρο αυτό για να κατηγορήσει τον κ. Μέτιο (αλλά και την υπόλοιπη περιφερειακή αρχή) ότι "δεν ξέρετε το νομικό πλαίσιο, όπως δεν το ξέρατε και την προηγούμενη Δευτέρα. Ο νόμος είναι σαφής: Όλα τα βήματα της εκλογής του νέου προέδρου προβλέπεται να γίνουν στη διάρκεια της συνεδρίασης. Θα πρέπει τα μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης να εκλέξουν την κ. Δημούδη -και αυτό πρέπει να γίνει εντός της ειδικής συνεδρίασης-, και κατόπιν να συνεδριάσει ολόκληρο το σώμα για να αποφασίσει για το νέο πρόεδρο. Αν δεν γίνει έτσι, θα προσβάλουμε την όλη διαδικασία." Η απάντηση που έλαβε από τους κ. Μέτιο και Μποταΐτη ήταν ότι "έχει ήδη εκλεγεί από τα μέλη της παράταξής μας η κ. Δημούδη. Ήταν η μοναδική υποψήφια σύμβουλος, δεν έφερε κανένας μας αντίρρηση. Δεν προβλέπεται από πουθενά η διενέργεια της όλης εκλογικής διαδικασίας όπως την περιγράφει η αντιπολίτευση -η οποία ζητάει και ψηφοδέλτια-. Όσον αφορά την περασμένη Δευτέρα, η κ. Δημούδη είχε παραιτηθεί από το μεσημέρι της ίδιας μέρας από τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια, ωστόσο υπήρχε μια διχογνωμία για το αν είχε δικαίωμα σε εκείνο το χρονικό σημείο να εκλεγεί ως νέα πρόεδρος" (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η αντιπολίτευση ισχυρίστηκε ότι, βάση του Καλλικράτη, η κ. Δημούδη θα έπρεπε παραιτηθεί από τη θέση της και να περιμένει την έκδοση του σχετικού ΦΕΚ μέχρις ώτου θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του Περιφερειακού Συμβουλίου.)

Τελικά οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αποχώρησαν από την αίθουσα συνεδριάσεων, με σκοπό να δώσουν χρόνο στους συμβούλους της συμπολίτευσης να εκλέξουν την κ. Δημούδη. Λίγα λεπτά αργότερα, η αντιπολίτευση επέστρεψε στα έδρανά της και η διαδικασία συνεχίστηκε κανονικά -με την κ. Δημούδη, όπως αναμενόταν, να εκλέγεται ως η νέα πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου.

Όπως όλα δείχνουν, τη θέση της στη θεματική αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Αθλητισμού και Πολιτισμού θα αναλάβει ο Αλέξανδρος Ιωσηφίδης.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Οι αναβαθμίσεις στο λιμάνι της Καβάλας έργο Χρήστου Ηλιάδη 11af6f97e8a90efecda33fd733066767 M

  Τις τελευταίες ημέρες έχουμε διαβάσει ουκ ολίγα δημοσιεύματα για τα έργα που γίνονται ή πρόκειται να γίνουν τους επόμενους μήνες στο επιβατικό λιμάνι της Καβάλας "Απόστολος Παύλος". Ορισμένα από αυτά τα δημοσιεύματα είναι απλώς "αναμασήματα" παλαιότερων, γνωστών σε όλους μας ειδήσεων (όπως το Kavala Port Center -εκείνο το εμπορικό κέντρο που επρόκειτο να λειτουργήσει εκεί που βρίσκονταν, μέχρι πριν από λίγα χρόνια, οι παλιές αποθήκες του τελωνείου- ή το ξενοδοχείο που προορίζεται να λειτουργήσει στο κτίριο που στεγάζεται τώρα ο ΟΛΚ και το Λιμεναρχείο -εφόσον αμφότερες οι υπηρεσίες μεταφερθούν), ενώ άλλα στηρίζονται σε εντελώς καινούρια δεδομένα (όπως τα σχέδια της διοίκησης του ΟΛΚ για την ανάπλαση της παραλιακής ζώνης στο χώρο μπροστά από το σημείο που παλαιότερα έδεναν τα ferry boats και που σήμερα είναι άτυπο πάρκινγκ και, στο παραθαλάσσιο πεζόδρομο επί της οδού Αβέρωφ ως το κόμβο με την οδό Ερυθρού Σταυρού - αναπλάσεις που αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός των επόμενων 2 ετών).

  Αφορμή για τις παρατηρήσεις μας αυτές στάθηκαν διάφορα σχόλια που διαβάσαμε σε αναρτήσεις αυτών των δημοσιευμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. - σχόλια του στυλ "Μακάρι" και του "Έχουμε πήξει από μελέτες, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα, πόσα λεφτά δόθηκαν για μελέτες"

  Εμείς το μόνο που έχουμε να παρατηρήσουμε είναι ότι όλα αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στο τιμόνι του Οργανισμού Λιμένος Καβάλας ο Χρήστος Ηλιάδης, ένας άνθρωπος της "αγοράς" που μας έχει συνηθίσει στο να "μιλάει" περισσότερο με τα έργα του παρά με τα λόγια του, έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του λιμανιού (αλλά και του "Φίλιππος Β"). Και όλα αυτά παρά το γεγονός ότι τα κωλύματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς, λόγω -κυρίως- της γραφειοκρατίας (όπως π.χ. στην περίπτωση του Kavala Port Center ή και του υδατοδρομίου). Δεν χρειάζεται να πούμε περισσότερα σε αυτό το θέμα, αρκεί μόνο να δούμε τα οικονομικά στοιχεία και τα κέρδη του οργανισμού. Συνεπώς, εκτιμούμε ότι -αργά ή γρήγορα- όλα αυτά τα έργα και τα σχέδια θα γίνουν πράξη. Δεν έχουμε παρά να περιμένουμε...

 • Δημοτικό Συμβούλιο Νέστου: Νέος πρόεδρος στη θέση της κ. Ψυλλίδου 575fa6a87437965e56b7031ca07a30ac M

  Στη προχθεσινή συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δ.Σ. Νέστου για την ανάδειξη νέου Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την παραίτηση της κας Ψυλλίδου Ελένης, εκλέχθηκε Πρόεδρος ο κ. Γαβριηλίδης Νίκος με απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων δημοτικών συμβούλων.

 • Πρόεδρος Επιμελητηρίου Καβάλας: "Η υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει επηρεάσει τις επιχειρήσεις μας" 0627ab2ffe8c78e7d591e59e6ac34b38 M

  Το άνοιγμα των αγορών χρήματος ανά τον κόσμο την Δευτέρα έφερε νέα πτώση της τουρκικής λίρας έναντι του αμερικανικού δολαρίου.

  To ράλι καθόδου στις διεθνείς αγορές χρήματος συνεχίστηκε και τη Δευτέρα μετά το άνοιγμα.

  Οι μέχρι στιγμής ενδείξεις κάνουν λόγο για μία νέα υποχώρηση του τουρκικού νομίσματος έναντι του αμερικανικού δολαρίου κατά 3%, εξέλιξη που οι περισσότεροι αναλυτές αποδίδουν στη συνεχιζόμενη αβεβαιότητα στις αμερικανοτουρκικές σχέσης λόγω της κράτησης του πάστορα Μπράνσον.

  Πλέον η αξία της τουρκικού νομίσματος έναντι του δολαρίου διαμορφώνεται στις 6, 20 λίρες.

  Όλη αυτή η υπόθεση με την υποτίμηση της τουρκικής λίρας έχει, σαφώς, επηρεάσει και πολλές ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη γείτονα χώρα είτε έχουν εμπορικές συναλλαγές με επιχειρήσεις στην Τουρκία. Το πώς επηρεάζονται οι καβαλιώτικες επιχειρήσεις μάς το εξηγεί, μιλώντας στο Kavala Portal, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Μάρκος Δέμπας.

Afisa 2o Syn Pag F

Website Banner

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας