Τρίτη, 14 Αυγούστου 2018

ΔΣ Καβάλας για νερό στον Ζυγό - Ν. Ξανθόπουλος: "Μέσα στην εβδομάδα δρομολογείται λύση" Κύριο

Posted On Δευτέρα, 12 Φεβρουαρίου 2018 23:18 Γράφτηκε από τον

2 ημέρες μετά τη Λαϊκή Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στον Ζυγό για την περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά άλατα, το ζήτημα απασχόλησε εκ νέου την τοπική επικαιρότητα -με τη συζήτηση, αυτή τη φορά, να μεταφέρεται στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας.

Η συζήτηση ξεκίνησε με τον πρόεδρο της δημοτικής ενότητας Ζυγού Λεωνίδα Βουδούρη να διαβάζει μια ανακοίνωση (υπό μορφή δελτίου τύπου) το περιεχόμενο της οποίας σχετιζόταν με τη λαϊκή συνέλευση του Σαββάτου. Είχε προηγηθεί μια παρέμβαση του Μάκη Παπαδόπουλου με αφορμή την αναγγελία της δημάρχου Δήμητρας Τσανάκα ότι το ζήτημα των νιτρικών επρόκειτο να τεθεί προς συζήτηση με την παρουσία και τεχνικών διευθυντών της ΔΕΥΑΚ -με τον επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" να κατηγορεί τη διοίκηση του δήμου για αναξιοπιστία, αρνούμενος να ακούσει την άποψή τους, και τον Άρη Βέρρο να κατηγορεί τον κ. Παπαδόπουλο ότι "Έτσι όπως θέλει να το φέρει το θέμα, θέλει απλά να παίξει με τις κάμερες και τις εντυπώσεις."

Αμέσως μετά, η συζήτηση στράφηκε στα όσα είπε στη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας της Π.Ε. Καβάλας Χρήστος Παπαδόπουλος (ο οποίος, μεταξύ άλλων, είχε υπογραμμίσει ότι "ναι μεν πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας διότι μπορεί στο μέλλον να υπάρξουν προβλήματα, αλλά για την ώρα η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρικά άλατα είναι σε φυσιολογικά επίπεδα -το νερό, μάλιστα, είναι κατάλληλο ακόμα και για εμφιάλωση, απλά θα πρέπει να το ζεσταίνουμε προτού το χορηγήσουμε σε πολύ μικρά παιδιά"), ενώ από την πλευρά της δημοτικής αρχής τονίστηκε ότι "το 2012 ήταν η ΔΕΥΑΚ αυτή που είχε αρχίσει να μετράει την περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα. Η ΔΕΥΑΚ είναι αυτή που θα βρει και τώρα τη λύση, παρά το ότι αυτή τη στιγμή κατηγορείται από όλους. Με το να λέμε ότι δεν έχουμε εμπιστοσύνη δεν γίνεται δουλειά"

Η συζήτηση συνεχίστηκε με αρκετές αντεγκλήσεις, με τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Νίκο Ξανθόπουλο να υπεραμύνεται του έργου του, δηλώνοντας ότι "δεν περίμενα να ζήσω, εν έτει 2018, τον Ζορό, τον υπερασπιστή των αδυνάτων (μιλώντας για τον Μάκη Παπαδόπουλο). Η ΔΕΥΑΚ δεν είναι σάκος του μποξ για να εκτονώνονται πάνω της όσοι είναι καιροσκόποι, αυτό ας το καταλάβουν όσοι έχουν μυριστεί πολιτικό όφελος. Ο νομίατρος Χρήστος Παπαδόπουλος δεν μίλησε για θέματα ασφάλειας στο νερό αλλά επισήμανε ότι πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή. Ο Μάκης Παπαδόπουλος βλέπει παντού κινδύνους, χωρίς όμως να λογαριάζει ότι με αυτή του τη στάση προκαλεί περισσότερες φοβίες στους κατοίκους" ενώ τόνισε ότι "από την Τρίτη θα ξεκινήσουμε την εγκατάσταση 4650 ιδιωτικών παροχών σε διάφορες περιοχές της Καβάλας." Μνεία έγινε, επίσης, και για το πρόγραμμα της απονιτροποίησης, το οποίο ολοκληρώνεται στις 16 Φεβρουαρίου χωρίς να έχει ενταχθεί σε αυτό κανένας αγρότης από την περιοχή του πρώην δήμου Φιλίππων (όπως επεσήμανε η κ. Τσανάκα).

Λίγη ώρα αργότερα, πάντως, ο κ. Ξανθόπουλος δήλωσε ότι "μέσα στην εβδομάδα -ενδεχομένως και αύριο Τρίτη- θα επιχειρήσουμε την πρόσμειξη του νερού του Ζυγού με νερό από καθαρότερες πηγές. Με αυτό τον τρόπο πιστεύουμε ότι θα δοθεί λύση στο πρόβλημα και ότι οι κάτοικοι του Ζυγού θα συνεχίσουν να πίνουν ποιοτικό νερό"

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Μίνι-"ροντέο" στο Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας για το προσφυγικό 8926fa8610e9ea424f554f229e54e81a M

  Με βασικότερο θέμα συζήτησης τα όσα λαμβάνουν χώρα στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου συνεδρίασε, το βράδυ της Δευτέρας, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας. Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη δήμαρχο Δήμητρα Τσανάκα να τονίζει πως "το 2016 μάς έλεγαν ότι οι πρόσφυγες θα έμεναν 6 μήνες, αλλά όλοι μας βλέπουμε ότι οι 6 μήνες έγιναν 2 χρόνια και ότι, ενώ μάς αναλογούσαν 350 διαμένοντες στο κέντρο φιλοξενίας, πλέον διαμένουν κάτι λιγότερο από 450. Συγκεκριμένα, στου Ασημακοπούλου παραμένουν αυτή τη στιγμή 397 ενήλικες και 27 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από αυτούς, μόλις οι 170 είναι Σύριοι -με τους υπόλοιπους να προέρχονται από χώρες όπως το Ιράκ (125), την Παλαιστίνη, το Ιράν, το Μπαγκλαντές, την Αλγερία, την Υεμένη και το Αφγανιστάν." και να συνεχίζει λέγοντας πως "πρόσφατα δέχτηκα στο γραφείο μου ένα κλιμάκιο του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, τα μέλη του οποίου μού ανέφεραν πως υπάρχει σχέδιο εκκένωσης των νησιών και μετεγκατάστασης των προσφύγων και των μεταναστών σε άλλα σημεία της χώρας. Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού ετοιμάζονται νέες εγκαταστάσεις στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, προκειμένου να ενταχθούν άλλοι 70 πρόσφυγες. Το αστείο είναι ότι ενώ η απάντησή μου ήταν ξεκάθαρα αρνητική, οι εκπρόσωποι του υπουργείου είπαν ότι στείλουν θετική εισήγηση!¨ Η δήμαρχος, τέλος, ζήτησε από το σώμα να επικαιροποιήσει την απόφαση 464 που έλαβε το δημοτικό συμβούλιο το 2016 -περί της μη εγκατάστασης προσφύγων στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, υπογραμμίζοντας πάντως πως "Δεν πιστεύω ότι θα τη δώσουν σημασία, δεν μας έδωσαν ποτέ σημασία άλλωστε -δρουν σαν να μην έχουμε γνώμη εμείς."

  Από τη μεριά του ο Θεόδωρος Μουριάδης τόνισε πως "ναι μεν συμφωνούμε με την επικαιροποίηση αλλά το νε λέμε απλά πως είμαστε κατά δεν λέει και πολλά. Ήδη έχουμε τους φιλοξενούμενους που έχουν εγκλιματιστεί, ενώ και τα παιδιά πηγαίνουν στα σχολεία. Να στείλουμε την απόφαση στο υπουργείο αλλά να πούμε, επίσης, ότι δεν θέλουμε άλλους.", ενώ ο Μάκης Παπαδόπουλος κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι "εξαρχής δεν υπήρχε συγκεκριμένο σχέδιο για τη διαχείριση και τη φιλοξενία των προσφύγων. Τώρα ζητάτε επικαιροποίηση της απόφασης 464/2016. Τι ακριβώς να επικαιροποιήσουμε; Ότι δεσμεύσαμε μια έκταση του στρατοπέδου χωρίς να ξέρουμε τι θα γίνει για τους πρόσφυγες (τη στιγμή που δεν έχουμε δει από εσάς ούτε ένα σχέδιο για το στρατόπεδο) ;" Η κ. Τσανάκα, από τη μεριά της, κατηγόρησε τον κ. Παπαδόπουλο ότι "καλύπτει την κυβέρνηση και τα ρίχνει επάνω μου. Με κατηγορεί ότι δεν συνεργάστηκα με την Ύπατη Αρμοστεία -την ώρα που η Υ.Α. ζητούσε να επιδοτηθεί ενοικίαση για επιπλέον 300 (+ αυτούς του Ασημακοπούλου)."

  Εν συνεχεία, ο κ. Μανώλης Κελαϊδάκης τόνισε πως "η αλήθεια είναι κάπου στη μέση. Εκείνη την περίοδο έπρεπε να δώσουμε λύση σε ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα. Λέγαμε από την αρχή ότι ναι μεν έπρεπε να δείξουμε ευαισθησία αλλά και καχυποψία. Ναι, θέλουμε να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους -έχει λήξει και ο πόλεμος, είναι καλή ευκαιρία να εξεταστεί η επανένταξή τους-, αλλά μέχρι να γίνει αυτό κρατάμε σταθερή τη στάση μας. Έχει ευθύνη και η δημοτική αρχή, διότι έπρεπε να είναι πιο πονηρεμένη", ενώ ο Άρης Βέρρος αναφέρθηκε σε μια επίσκεψη του ιδίου και των 3 βουλευτών Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, τόνισε ότι "ναι μεν ο χώρος δεν είναι προσωρινός, έτσι όπως έχει γίνει, αλλά αν πιστεύετε ότι μετά από 2 χρόνια έχει δημιουργηθεί γκέτο, τότε δεν έχουμε να πούμε κάτι άλλο." και σχολίασε το ότι οι διαμένοντες στο στρατόπεδο δεν μπορούν να πάρουν αριθμό ΑΜΚΑ λόγω προβλημάτων με τη γραφεικρατία (και άρνησης των ΚΕΠ να δώσουν αριθμό). Τέλος, ο Χρήστος Ποτόλιας επανέλαβε τη σταθερή θέση της παράταξής του για προσωρινή άμεση μετεγκατάσταση-εγκατάσταση, με καταγγελία των αποφάσεων της Ε.Ε., που εγκλωβίζουν χιλιάδες πρόσφυγες στη χώρα και στην περιοχή μας και καταγγελία του ιμπεριαλιστικού πόλεμου, που διεξάγουν ιμπεριαλιστές στην περιοχή της αν.Μεσογείου, της β. Αφρικής κ.α.

  Η συνεδρίαση συνεχίστηκε με μια έντονη διαμάχη μεταξύ του Ηλία Καλανταρίδη (προεδρεύοντα του δημοτικού συμβουλίου) και του Μάκη Παπαδόπουλου, με αφορμή τα όσα ανέφερε ο επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" περί έλλειψης σχεδιασμού από πλευράς της δημοτικής αρχής. Τα πνεύματα οξύνθηκαν ακόμα περισσότερο όταν ο κ. Καλανταρίδης θέλησε να αφαιρέσει το λόγο από τον κ. Παπαδόπουλο λέγοντας πως "ότι θέλω εγώ θα κάνω, εγώ είμαι τώρα ο πρόεδρος", και ο τελευταίος κατηγόρησε τον πρώτο για "φασιστοειδείς συμπεριφορές"!

  Λίγο αργότερα όμως, και ενώ ο τέως δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής σημείωσε πως "η Καβάλα δεν μπήκε ποτέ σε κάποιο πρόγραμμα για την εγκατάσταση των προσφύγων σε σπίτια, όπως έκανε ο κ. Καμίνης στην Αθήνα. Οι πρόσφυγες στου Ασημακοπούλου γκετοποιούνται καθημερινά, το βλέπουμε κάθε μέρα", η κατάσταση χειροτέρεψε όταν έλαβε το λόγο ο Νίκος Μουρτασάγας. Ο τελευταίος παρουσίασε στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το 80% όσων μένουν στο στρατόπεδο έχουν πάρει χαρτί πρόσφυγα (ενώ το άλλο 20% περιμένει να το πάρει), ενώ κατηγόρησε τη δημοτική αρχή ότι παρουσιάζει ψευδή στοιχεία για "δήθεν" εγκληματικότητα από μέρους όσων μένουν στο στρατόπεδο -τονίζοντας ότι η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας δεν έχει καταγράψει εδώ και 1,5 χρόνο κανένα τέτοιο περιστατικό (κάτι που ώθησε τον κ. Ανέστη Τσουρουκίδη να αποκαλέσει τον αστυνομικό διευθυντή Γιώργο Γκράνα "ψεύτη"-. Οι τόνοι της αντιπαράθεσης μεταξύ του προέδρου του ΔΣ Γιώργου Γραμμένου και των μελών της "Συμπαράταξης Πολιτών" ανέβηκαν σε τέτοιο βαθμό που ο κ. Καλανταρίδης αναγκάστηκε να διακόψει τη συνεδρίαση!

  Λίγα λεπτά αργότερα, το θέμα της επικαιροποίησης της απόφασης 464/2016 εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία (καταψήφισαν τα μέλη της "Συμπαράταξης Πολιτών") -όπως και το θέμα της αγωγής που ετοιμάζεται να υποβάλλει ο δήμος Καβάλας κατά του Ελληνικού Δημοσίου για την επιστροφή των χρημάτων που καταβλήθηκαν από το δήμο για τη διαχείριση του προσφυγικού (παρά τις παρακλήσεις της κ. Τσανάκα, ο κ. Ποτόλιας ψήφισε αρνητικά, λέγοντας πως "Πάνω από δύο χρόνια η διοίκηση «χαριεντίζετε» με τους τοπικούς βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, με υπουργούς της κυβέρνησης που πέρασαν κατά καιρούς από το Δήμο, συνολικά με τη κυβέρνηση, για το θέμα και ξαφνικά θυμήθηκε να πάει στα δικαστήρια τα συνεταιράκια της του ΣΥΡΙΖΑ, για όλα τα σοβαρά θέματα. Να πάει, δεν έχουμε αντίρρηση, αλλά η αντιπολίτευση στο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται αλλιώς, πολύάγαρμπα την κάνουν….."

 • Συνάντηση στο Παληό για την πυροπροστασία - Προτάσεις από τον Ζυγό Da83169d8d067b0ede1b40d5093f69ac M

  Συνεχίστηκαν χτες οι επαφές της δημοτικής αρχής Καβάλας  με κατοίκους των οικισμών του δήμου, σε μια προσπάθεια -έστω και με καθυστέρηση, έστω και με τους 92 νεκρούς από τις φωτιές της Αττικής στο "φόντο"- να εντοπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα σχετίζονται με την προστασία από τις φωτιές. Το βράδυ της Τετάρτης έλαβε χώρα μια τέτοια συνάντηση στο Παληό (στο Κοράλι), παρουσία περίπου 70 κατοίκων και εκπροσώπων του δήμου (η αντιδήμαρχος τεχνικών υπηρεσιών Ευαγγελία Δρακονάκη και ο αντιδήμαρχος καθαριότητας Ανέστης Τσουρουκίδης) και της αντιπεριφέρειας Καβάλας (ο αντιπεριφερειάρχης Θόδωρος Μαρκόπουλος και ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας Σταύρος Κιβράκης) -παρών, επίσης, και ο επικεφαλής του "Τόπου της Ζωής μας" Μάκης Παπαδόπουλος.

  Οι εντυπώσεις από τη συνάντηση αυτή είναι ανάμεικτες, καθώς ενώ ορισμένοι πολίτες έκαναν λόγο για μια "χρήσιμη συνάντηση" άλλοι μίλησαν για "προχειρότητα και επαφές χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα". Στη διάρκεια της συνάντησης έγινε ενημέρωση για θέματα πυρασφάλειας, με τους παριστάμενους να προσπαθούν να αναδείξουν προβληματικά σημεία του οικισμού (όπως ο καθαρισμός των οικοπέδων από τα ξερά χόρτα -ένα θέμα για το οποίο δεν ήταν λίγοι αυτοί που ζήτησαν την επιβολή προστίμων προς όσους οικοπεδούχους δεν τα καθαρίζουν, παρά το γεγονός ότι η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα δε φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει σε ένα τέτοιο μέτρο- και η ανάγκη για συχνότερο καθαρισμό από τα κομμένα χόρτα) και να ζητούν σχεδιασμό πολιτικής προστασίας με άνοιγμα διόδων προς τη θάλασσα. Με την ευκαιρία, τέθηκαν επί τάπητος και άλλα ζητήματα που αφορούν τον οικισμό -όπως τα σκουπίδια, το κυκλοφοριακό στην κεντρική οδό του Παληού και οι υψηλές ταχύτητες που αναπτύσσουν πολλοί οδηγοί-

  Προτάσεις από τον Ζυγό

  Λίγες ημέρες νωρίτερα, εξάλλου, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ του Φυσιολατρικού Πολιτιστικού Συλλόγου του Ζυγού, το οποίο και συμφώνησε σε 12 σημεία ώστε να προστατευτούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι κάτοικοι του χωριού, το πευκοδάσος και οι περιουσίες τους.

  Τα σημεία αυτά έχουν ως εξής:

  1. Διαπλάτυνση του δρόμου που εφάπτεται στον οικισμό και στο δάσος με ευθύνη του δήμου Καβάλας σε συννενόηση με την αντιπεριφέρεια, την πολεοδομία και το Δασαρχείο.
  2. Δημιουργία αντιπυρικής ζώνης από βραδύκαυστα δένδρα στα όρια οικισμού – δάσους, το πλάτος της οποίας θα αποφασισθεί από την Π.Υ. και το Δασαρχείο. Η αντικατάσταση των δένδρων και η φροντίδα τους θα βαρύνει τον Φ.Π.Σ.Ζ. , τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων και την Κοινότητα Ζυγού.
  3. Καθαρισμός του δάσους από ξερά και πεσμένα δέντρα με ευθύνη του Δασαρχείου.
  4. Συντήρηση /καθαρισμός του δικτύου δασικών δρόμων ,των δρόμων περιμετρικά του οικισμού και των αντιπυρικών ζωνών (που έχουν να καθαριστούν από την ημέρα που κατασκευάστηκαν) με ευθύνη του Δήμου Καβάλας/Αντιπεριφέρειας/Δασαρχείου.
  5. Τοποθέτηση περισσότερων πυροσβεστικών κρουνών στα όρια δάσους – οικισμού και να δοθούν μάνικες και ακροφύσια πυρόσβεσης σε διαμένοντες στα όρια του οικισμού για πιο άμεση και μεγαλύτερη αντιμετώπιση του μετώπου τυχόν πυρκαγιάς. Η ενέργεια θα γίνει με ευθύνη του Δήμου Καβάλας και της ΔΕΥΑΚ.
  6. Ενημέρωση με websms των κατοίκων που μένουν στα όρια του οικισμού και εθελοντών , για την ύπαρξη επικίνδυνων καιρικών φαινομένων , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
  7. Καταγραφή των ανθρώπων που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες (ΑΜΕΑ, με κινητικά προβλήματα, υπερήλικες τυφλοί κλπ) ώστε να απομακρυνθούν άμεσα σε περίπτωση πυρκαγιάς, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού.
  8. Καθαρισμός οικοπέδων που οι ιδιοκτήτες τους τα έχουν παρατημένα και είναι επικίνδυνα, με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού αφού προηγηθεί καταγγελία στην κοινότητα.
  9. Αποκλεισμός των εισόδων και εξόδων του δάσους, όταν υπάρχει απαγόρευση κυκλοφορίας, με πινακίδες σήμανσης και δίχρωμη κορδέλα , με ευθύνη του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού, του Φ.Π.Σ.Ζ. και του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων.
  10. Συντήρηση στεγανοποίηση και καθαρισμός της υπαίθριας τσιμεντένιας υδατοδεξαμενής που βρίσκεται στο Κρυονέρι στην περιοχή κιούπτεϊ. Η δεξαμενή είναι περίπου 1 στρέμμα με βάθος 3 μέτρα και θα βοηθήσει στην κατάσβεση κυρίως με ελικόπτερο.
  11. Δημιουργία εθελοντικών ομάδων πυροφύλαξης για περιπολίες στο δάσος με ευθύνη των συλλόγων του χωριού και του Προέδρου της Κοινότητας Ζυγού σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας.
  12. Απαγόρευση από τον Εφημέριο της ενορίας ,ρίψης βεγγαλικών σε γάμους και βαπτίσεις.
 • Σύσκεψη προεκλογικών εντυπώσεων και όχι πολιτικής προστασίας… - του Μάκη Παπαδόπουλου F9d090d9c7d0546b73704b160d706adf M

  Η χθεσινή σύσκεψη στο Ζυγός για την πολιτική προστασία ήταν μία χρήσιμη σύσκεψη. Άργησε όμως 4 χρόνια και δυστυχώς φαίνεται πως ήταν μέρος του προεκλογικού σχεδιασμού της κ. Δήμητρας Τσανάκα και όχι του σχεδιασμού πολιτικής προστασίας του Δήμου… 

  4 χρόνια η διοίκηση του Δήμου δεν οργάνωσε καμία τέτοια σύσκεψη σε κανένα χωριό του Δήμου ούτε φυσικά στις γειτονιές της Καβάλας. 

  Η Καβάλα δεν χρειάζεται την πύρινη καταστροφή στην Αττική για να πάρει μαθήματα. Η Καβάλα έχει ζήσει τη δική της πύρινη τραγωδία το 1985, όταν καταστράφηκε το περιαστικό δάσος και κινδύνεψαν οι Καβαλιώτες. Αυτό δεν έγινε μάθημα στις διοικήσεις του Δήμου, 33 χρόνια μετά. 

  Από την πρώτη στιγμή της καταστροφής στην Αττική (και όχι μία εβδομάδα μετά…), τονίσαμε ότι το επίπεδο πρόληψης είναι χαμηλό και η ενημέρωση των πολιτών ανύπαρκτη. Οι δημότες μας κυριολεκτικά δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν σε τέτοιες καταστάσεις… 

  Εδώ και 4 χρόνια, ζητάμε από τη διοίκηση του Δήμου να κάνει καλύτερη και έγκαιρη οργάνωση στα θέματα πολιτικής προστασίας, να έχει σχεδιασμό για όλα και να υλοποιεί όσα πρέπει. Αποτέλεσμα; «Στου κουφού την πόρτα όσο θέλεις βρόντα», όπως αποδείχθηκε εξάλλου στην κακοκαιρία του Ιανουαρίου του 2017. 

  Σε κάθε περίπτωση η Δημοτική Αρχή πρέπει να πάρει άμεσα και μεσοπρόθεσμα μέτρα: 

  - να δώσει βάρος στην αναβάθμιση και στελέχωση του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας. Δεν επιτρέπεται ο προϊστάμενος του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας να έχει άλλες 7 παράλληλες αρμοδιότητες και να μην μπορεί να κάνει τη δουλειά του. Δεν επιτρέπεται το έκτακτο προσωπικό του Τμήματος Καθαριότητας να απασχολείται σε εκδηλώσεις ή να είναι στα γραφεία και μην κάνει τη δουλειά του. Ακριβώς επειδή είναι έκτακτο προσωπικό χρειάζεται κάθε χρόνο εκπαίδευση σε θέματα πολιτικής προστασίας. 

  - να φροντίζει για την ετοιμότητα του προσωπικού, του εξοπλισμού και των υποδομών που αφορούν την αντιμετώπιση έκτακτων κρίσεων. Ως πότε θα βλέπουμε στα δασάκια της πόλης κατεστραμμένες πυροσβεστικές φωλιές και πυροσβεστικούς κρουνούς που δεν λειτουργούν; 

  - να φροντίζει κάθε χρόνο για την επικαιροποίηση α) των σχεδίων αντιμετώπισης καταστροφών και β) των μνημονίων ενεργειών, ώστε όλοι οι εμπλεκόμενοι να γνωρίζουν τους ρόλους και τις θέσεις τους. Χρειαζόμαστε συντονισμό με όλους τους φορείς και κυρίως με την Πυροσβεστική και το Δασαρχείο. 

  - να κάνει ασκήσεις πολιτικής προστασίας με τη συμμετοχή και φορέων και πολιτών και να επενδύει συνεχώς στην εκπαίδευση υπαλλήλων και εθελοντών. 

  - να ενημερώσει (με ειδικά φυλλάδια, ειδικές διαδικτυακές εφαρμογές και ειδικό σχέδιο συνεργασίας με τα ΜΜΕ) όλους τους δημότες για τα σχέδια διαφυγής, δηλ. για το τι πρέπει να κάνουν σε περιπτώσεις πυρκαγιάς ή άλλης καταστροφής, ώστε να αποφεύγεται ο πανικός. 

  - να ασχολείται συστηματικά με τον καθαρισμό του αστικού κέντρου και των χωριών από τα επικίνδυνα χόρτα και τα σκουπίδια μέσα στα δάση. 

  - να ασχοληθεί επιτέλους με το έργο της Περιμετρικής και τον πολεοδομικό σχεδιασμό που αφορά θέματα προσβασιμότητας. 

  - να κάνει παρεμβάσεις σε εγκαταλειμμένα και επικίνδυνα κτίσματα στην Καβάλα και στα χωριά, ώστε να μειώσει την επικινδυνότητά τους. 

  Δυστυχώς, ακόμη και τώρα, η Δήμαρχος Καβάλας συνεχίζει να «παίζει» με τα θέματα πολιτικής προστασίας. 

  Εμείς, ως η επόμενη διοίκηση του Δήμου, θα βάλουμε τις εξής προτεραιότητες: σωστή οργάνωση και σχέδιο, προετοιμασία και ετοιμότητα, εκπαίδευση, ενημέρωση.

  Για την Ανεξάρτητη Δημοτική Κίνηση

  “Ο ΤΟΠΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΑΣ”

  Ο Επικεφαλής 

  Μάκης Παπαδόπουλος

  Δημοτικός Σύμβουλος Καβάλας

61 Philippi Festival 2018

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας