Δευτέρα, 20 Αυγούστου 2018

Ομιλία Κώστα Μορφίδη στην 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Posted On Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 09:05 Γράφτηκε από τον

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που πραγματοποιήθηκε 29-30 Νοεμβρίου στο Κίεβο της Ουκρανίας

Το θέμα της Ομιλίας: Ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κρίσης ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Γραμματέα,

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,

Δεν γίνεται να επιτευχθεί ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα. Η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη συνδέονται.

Η Συνέλευση μας, ανέκαθεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και στην επίτευξη καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της, δεδομένων των πολύπλοκων και σοβαρών προκλήσεων ασφάλειας που επηρεάζουν την περιοχή μας και τους πολίτες μας. Γιατί, οι πολίτες πάντα φέρουν το κόστος των συγκρούσεων.

Και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να προωθούμε τον περιφερειακό διάλογο ως μέσο βιώσιμης επίλυσης κάθε κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε ένα όραμα για την περιοχή μας, θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, την πλήρη της ικανότητα όσον αφορά την οικονομική, δημοκρατική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει πρώτα να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Έχουμε σαφή θεώρηση για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, σε ευθυγράμμιση με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη (και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης) που παρέχουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τις παγκόσμιες αναπτυξιακές προσπάθειες.

Το 2012 ο ΟΣΕΠ υιοθέτησε την Οικονομική Ατζέντα. Είναι ο χάρτης πορείας μας και σκιαγραφεί το πλαίσιο για τις κοινές δράσεις μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ των εθνών μας, να επιδιώξουμε μια ισορροπημένη οικονομική και περιφερειακή εμπορική ολοκλήρωση και να επικεντρωθούμε κυρίως σε θέματα που ανταποκρίνονται σε κοινές προκλήσεις και πραγματικές ανάγκες.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον συντονισμό, να αγκαλιάσουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών (όπως για παράδειγμα το Φόρουμ για τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τον περασμένο Μάιο ή η πρωτοβουλία One Belt-One Road και πολλά άλλα). Ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων θεσμών, στην ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματική οικονομία της αγοράς και στη βελτίωση του περιβάλλοντος για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των δικαστικών μας συστημάτων, η προώθηση της καινοτομίας, ενώ θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προσανατολισμένη στο έργο διάσταση του ΟΣΕΠ.

Πρέπει να βελτιώσουμε και να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η γεωργία, η προστασία του περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος, των όπλων και της παράνομης μετανάστευσης.

Ως Συνέλευση, ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με τα Ηνωμένα Έθνη και εμβαθύνουμε τη θεσμική και οικονομική συνεργασία με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία και να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις και στη διεθνή και περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία, που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές της την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι καρποφόρα και θα επεκταθεί η συνεργασία με την ΕΕ.

Αγαπητοί φίλοι, η οικονομική συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας γιόρτασε το 25ο έτος ύπαρξής της τον Ιούνιο, με την έγκριση μιας διακήρυξης. Προκειμένου να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια της Συνέλευσης μας, πρέπει να τονίσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας. Να αξιοποιήσουμε τα πολλά δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά μας και να επωφεληθούμε από τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η στρατηγικά σημαντική και δυναμική μας περιοχή. Πρέπει πάντα να είμαστε το όχημα, που θα οδηγεί στην ευημερία και προκοπή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου προς τη Γραμματεία της Συνέλευσής μας και προς την Ουκρανική Προεδρία για την εξαιρετική δουλειά και τη ζεστή φιλοξενία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Παρέμβαση Κώστα Μορφίδη για την υπόθεση Σκιαδαρέση...με σφραγίδα Βουλής! 2ed867fee7d31699d75c9cac03544fbe M

  Με επιστολή που απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ, ο βουλευτής Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης επιχειρεί να πάρει θέση στο ζήτημα του γνωστού ηθοποιού Γεράσιμου Σκιαδαρέση και των όσων έγραψε εναντίον της δημοτικής αρχής και του ΔΗΠΕΘΕ Καβάλας με αφορμή τις δωρεάν προσκλήσεις για την παράσταση "Άγρια Δύση".

  Το κείμενο της επιστολής αναφέρει τα εξής:

  Μόνο θλίψη μπορεί να νιώσει κάποιος ακούγοντας την πρώτη πολίτη του δήμου Καβάλας να αποκαλεί έναν ηθοποιό του βεληνεκούς του Γεράσιμου Σκιαδαρέση «τριτοδεύτερο ηθοποιό της τηλεόρασης». Η δήμαρχος Καβάλας,  Δήμητρα Τσανάκα προφανώς δεν είναι υποχρεωμένη να γνωρίζει τη σημαντικότατη συνεισφορά του κ. Σκιαδαρέση στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση. Δεν είναι βεβαίως υποχρεωμένη να γνωρίζει την εξαίσια ταινία «Απ’ το χιόνι», το «Μπραζιλέρο», την «Δέκατη Εντολή», το «Εκτός Ύλης», το οποίο  παρουσιάστηκε στο ελληνικό κοινοβούλιο ανήμερα της παγκόσμιας ημέρας θεάτρου.

  Είναι όμως υποχρεωμένη να μιλά με σεβασμό απέναντι στους ανθρώπους του πολιτισμού, να μην εκφράζεται με ακραίο τρόπο για έναν ηθοποιό, ειδικά εντός του χώρου του δημοτικού συμβουλίου και να είναι η πρώτη που θα αμβλύνει τις όποιες εντάσεις δημιουργούνται.

  Δεν είναι αυτή η Καβάλα των τεχνών, της μακράς θεατρικής παράδοσης, του πολιτισμού, του λαμπρού θεσμού του Φεστιβάλ Φιλίππων. Δεν μας εκφράζει η στάση των σημερινών τοπικών αρχόντων που υποτιμούν τον πολιτισμό και τον χρησιμοποιούν ψηφοθηρικά. Δεν μας εκφράζει η λογική των τζαμπατζήδων, καθώς πιστεύουμε ότι το θέατρο, όπως και κάθε πολιτιστικό γεγονός, είναι αποτέλεσμα σκληρής εργασίας και πολλών εργατοωρών. Δεν μας εκφράζει η λεκτική επίθεση στους ανθρώπους του πνεύματος που υπηρετούν με συνέπεια τον χώρο τους.

  Οφείλουμε μία συγγνώμη στον κ. Σκιαδαρέση. Οφείλουμε μία συγγνώμη στους ανθρώπους του θεάτρου, του κινηματογράφου, των τεχνών. Η Καβάλα πρέπει να παραμείνει φιλόξενη πόλη για τους καλλιτέχνες που τιμούν τη δουλειά τους και σέβονται τους θεατές. Η Καβάλα μας, είναι η Καβάλα του σεβασμού, του πολιτισμού, των τεχνών. Γι αυτή την Καβάλα πρέπει να αγωνιστούμε.

  Σχόλιο γράφοντος: Ασχέτως αν έχει δίκιο ο κ. Μορφίδης -που συμφωνούμε με τα όσα λέει-, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι η επιστολή του φέρει τη σφραγίδα της Ελληνικής Βουλής (αν και εστάλη από την προσωπική του διεύθυνση email). Ο κ. Μορφίδης έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετείται για θέματα της επικαιρότητας -όπως, άλλωστε, όλοι οι πολίτες-, αλλά το ότι τοποθετείται για ένα θέμα όπως αυτό του Γ. Σκιαδαρέση με μια επιστολή που φέρει βουλευτική σφραγίδα είναι κάτι που μας παραξενεύει...

 • Τοποθέτηση του Κώστα Μορφίδη στην επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης για τον "Κλεισθένη" A3ea13074f2e60bd72bd9ad180f6384b M

 • Νίκος Παναγιωτόπουλος στη Βουλή για Σκόπια και παρεμβάσεις της Κυβέρνησης στη Δικαιοσύνη 654bf81b085cb7bc6e1026969c9b31b9 M

  Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, στην ομιλία του σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, αναφέρθηκε, ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, σε ανοιχτά μέτωπα που χάσκουν, όπως σημείωσε, απειλητικά για την Κυβέρνηση και τη χώρα και προμηνύουν ιδιαίτερα «θερμό» καλοκαίρι:

  - Για το αφήγημα της καθαρής εξόδου που μετατρέπεται τελικά σε καθαρό συμπληρωματικό μνημόνιο με νέα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση

  - Για τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης, ώστε να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων, παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που αποτελούν βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου. Στην ερώτηση που κατέθεσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, ως Τομεάρχης Δικαιοσύνης της Νέας Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης, τον περασμένο Ιανουάριο, είχε κάνει αναλυτική περιγραφή 22 συγκεκριμένων περιστατικών μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017, που στοιχειοθετούν τις κυβερνητικές παρεμβάσεις και επιθέσεις στη Δικαιοσύνη.

  - Για το εθνικό θέμα με το γειτονικό κράτος των Σκοπίων. Δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση και οι πληροφορίες για τη φημολογούμενη «συμφωνία» προέρχονται από διαρροές κύκλων των Σκοπιανών.

  Η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει μια συμφωνία την οποία θεωρεί καταφανώς εθνικά επιζήμια. Ρωτούμε δε, ευθέως τον κ. Τσίπρα και την Κυβέρνηση:

  α) Έχει ήδη δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα» της γειτονικής χώρας;

  β) Έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, για όνομα το οποίο να ισχύει για όλες τις χρήσεις και έναντι όλων;

  γ) Έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, χωρίς να έχουν απαλειφθεί από το Σύνταγμα της ΠΓΔΜ όλες οι απαράδεκτες αλυτρωτικές αναφορές;

  δ) Έχει συμφωνήσει σ’ αυτά που λέει ο κ. Ζάεφ χωρίς να έχει τη στήριξη της Κυβέρνησής του ή τα συνυπογράφει και ο κ. Καμμένος;

  Παρατίθεται ακολούθως το κείμενο της ομιλίας του κ. Παναγιωτόπουλου:

  Προβλέπω ότι θα είναι θερμό καλοκαίρι -ελπίζω να είναι και καλό-, δεδομένου ότι όλα τα μέτωπα χάσκουν και μάλιστα αρκετά απειλητικά για την Κυβέρνηση και τη χώρα. Διότι το αφήγημα της καθαρής εξόδου μετατρέπεται τελικά σε καθαρό συμπληρωματικό μνημόνιο με νέα προαπαιτούμενα για να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση, με ήδη ψηφισμένα από το 2017 μέτρα να τίθενται σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου του 2019, με πρώτο και καλύτερο αυτών βέβαια την περικοπή των συντάξεων, την οποία βεβαιώνει πλέον όχι μόνο η Εθνική Αναλογιστική Αρχή, αλλά και η Αναλογιστική Αρχή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με την προληπτική πιστωτική γραμμή να θεωρείται περίπου βέβαιη -και βλέπουμε αντί της ελεύθερης εξόδου στις αγορές- και κυρίως με την επιστροφή της ανασφάλειας και της αβεβαιότητας τόσο στην Ευρώπη όσο και στον κόσμο. Και αυτό είναι ένα περιβάλλον δυσμενές συν όλα τα άλλα.

  Μια που μίλησα, όμως, με ανοιχτά μέτωπα, να έρθω και με μια αναφορά στο μεγάλο εθνικό μας θέμα, την ονοματολογία των Σκοπίων, και να ρωτήσω: Τι γίνεται ακριβώς; Θα υπάρξει κάποια στιγμή κάποια επίσημη ενημέρωση από την Κυβέρνηση αντί διαρροών κυρίως από κύκλους των Σκοπιανών; Έχουμε καλέσει την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό να απαντήσει σε πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα:

  Πρώτον, έχει δεχθεί τις αλυτρωτικές απαιτήσεις της άλλης πλευράς για «μακεδονική γλώσσα» και «μακεδονική ταυτότητα»; Να το ξέρουμε. Δεν μας λένε.

  Δεύτερον, έχει υπαναχωρήσει από την εθνική θέση erga omnes, τη θέση δηλαδή ότι το όνομα της γειτονικής χώρας θα ισχύει για όλες τις χρήσεις έναντι πάντων, και μέσα και έξω από τα Σκόπια, γεγονός που απαραίτητα συνεπάγεται και αναθεώρηση του Συντάγματος των Σκοπιανών;

  Τρίτον, ακούμε για επικείμενη επιστολή της ελληνικής Κυβέρνησης προς το ΝΑΤΟ, διά της οποίας εκκινεί διαδικασία πρόσκλησης των Σκοπίων για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ισχύει αυτό; Διότι εάν ισχύει, τότε ο κ. Τσίπρας προφανώς έχει δεχθεί την ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ προκαταβολικά, χωρίς να πληρωθούν οι προϋποθέσεις εξάλειψης των αλυτρωτικών και επεκτατικών αναφορών από το Σύνταγμα της FYROM. Δίνει δηλαδή πολλά τώρα, χωρίς να έχει πάρει τίποτα παρά μόνο διαβεβαιώσεις για κάποια μελλοντική συμμόρφωση, κάτι το οποίο θεωρούμε ότι είναι ιδιαίτερα επιβλαβές για τα εθνικά μας συμφέροντα.

  Τέταρτο ερώτημα: Η κατ’ αρχήν συμφωνία κατά τον Σκοπιανό Πρωθυπουργό Ζάεφ, η προσωπική συμφωνία κατά τον Σκοπιανό Πρόεδρο Ιβάνοφ, έχει την υποστήριξη του κυβερνητικού εταίρου; Ο κ. Καμμένος γύρισε από το Μονακό -όλα τα ωραία έχουν κάποιο τέλος-, είναι εδώ. Έχει πάρει θέση; Ποια είναι αυτή; Διότι ή έχουμε εδώ συμφωνία, συναίνεση και των δύο κυβερνητικών εταίρων ως προς την τελική θέση της χώρας ή δεν έχουμε. Τι γίνεται ως προς αυτό;

  Σε κάθε περίπτωση, δηλώνουμε ότι η Νέα Δημοκρατία δεν στηρίζει τέτοια συμφωνία με συμφωνηθέντα σε δόσεις, με αδιανόητες παραχωρήσεις, απόλυτη εγκατάλειψη παγίων εθνικών θέσεων, με μοιραία προκαταβολή το «πράσινο φως» για την ένταξη των Σκοπίων σε Σκόπια και Ευρωπαϊκή Ένωση, έναντι παντελώς αβέβαιων ανταλλαγμάτων. Θεωρούμε μια τέτοια συμφωνία καταφανώς εθνικά επιζήμια. Ευχαριστούμε, αλλά δεν θα πάρουμε.

  Και έρχομαι στη Δικαιοσύνη. Στις 17 Ιανουαρίου του 2018, είχαμε καταθέσει ερώτηση με τίτλο «Τρία χρόνια κυβερνητικών παρεμβάσεων και επιθέσεων στη Δικαιοσύνη», όπου καταγγείλαμε -καταγράφοντας είκοσι δύο περιστατικά μέχρι τον Δεκέμβριο του 2017-, τη συστηματική και οργανωμένη προσπάθεια της Κυβέρνησης, ώστε να καταστήσει τη Δικαιοσύνη ελεγχόμενο εργαλείο των πολιτικών της επιδιώξεων, παραβιάζοντας την αρχή της διάκρισης των εξουσιών και τη λειτουργική ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, που αποτελούν βασικό πυλώνα του κράτους δικαίου.

  Μερικούς μήνες μετά πήραμε την απάντηση από τον κ. Κοντονή, με ύφος επιθετικό, όπως συνήθως, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις ανάρμοστο. Κατ’ αρχήν δηλώνει -επικαλούμαι κάποια σημεία-στοιχεία αυτής της απάντησης- ότι επιφυλάσσεται ως προς το κατά πόσον τα διαλαμβανόμενα συνιστούν φύση γεγονότος, μετά επιφυλάσσεται ως προς το κατά πόσον τα εξιστορούμενα είναι ακριβή και μετά κάνει λόγο για αφηγηματικές προσπάθειες των συναδέλφων ή των δι’ αυτών εκπροσωπουμένων που δεν ταυτίζονται με τον λαό. Αυτό μου θυμίζει επικίνδυνα τις απειλές για λαϊκά δικαστήρια στον άρτι παραιτηθέντα Πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας. Ο λαός εν ονόματι του οποίου οι μοναδικοί αρμόδιοι για να τον ερμηνεύουν είναι φυσικά αυτή η Κυβέρνηση και κανείς άλλος!

  Κοιτάξτε, εδώ λίγο-πολύ ο Υπουργός αμφισβητεί τα γεγονότα. Αν η πραγματικότητα δεν συμφωνεί μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα! Και εγώ ερωτώ: Δεν έχουν συμβεί όλα αυτά; Είναι κρίσεις και θεωρίες; Αποτελούν κριτική, ας πούμε, στη Δικαιοσύνη οι χυδαιότητες Πολάκη, όταν κάνει λόγο για πόλεμο με τη Δικαιοσύνη; Αποτελεί δηλαδή νομική ερμηνεία ή πραγματική ερμηνεία κάποιας απόφασης η έκφραση ότι «έχουμε πόλεμο»; Δεν συνέβησαν οι πρωτοφανείς δικονομικές, διαδικαστικές και αντισυνταγματικές νομικές ακροβασίες στην υπόθεση Novartis, η οποία στη συνείδηση του λαού -που τόσο αβίαστα επικαλείστε- έχει ήδη καταγραφεί ως σκευωρία σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων; Προφανώς και έχουν συμβεί.

  Στο πρόσφατο παρελθόν ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για θεσμικό εμπόδιο, όταν μια δικαστική απόφαση εμπόδισε πολιτικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης.

  Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας έκρινε σκόπιμο να νουθετήσει τηλεφωνικά ισοβίτη στη φυλακή και ο έλεγχος που του ασκήσαμε δεν είχε να κάνει με αυτά που του είπε, αν ήταν σωστά ή όχι, αλλά με αυτήν καθαυτή την εμπλοκή του σε εκκρεμή ποινική υπόθεση, κατά τρόπο προφανώς αντιθεσμικό. Εκεί ήταν ο έλεγχός μας και εκεί επικεντρώθηκε.

  Βουλευτής κυβερνητικής πλειοψηφίας έχει δηλώσει ευθαρσώς κατά τις εργασίες Εξεταστικής Επιτροπής του Κοινοβουλίου ότι «ο νόμος είναι αυτό που θέλει η πλειοψηφία». Λοιπόν, αυτή η προσέγγιση δεν είναι τυχαία, ούτε συνταγματική. Είτε επειδή κάποιοι ιδεοληπτικοί που αποστρέφονται την αστική δημοκρατία αποστρέφονται και το βασικό συστατικό αυτής στοιχείο, που είναι το κράτος δικαίου, είτε επειδή κάποιοι κυνικοί εξουσιομανείς θεωρούν ότι η Δικαιοσύνη ως σύστημα πρέπει να καθυποτάσσεται και να εξυπηρετεί πολιτικές επιδιώξεις αυτής ακριβώς της εξουσίας, αντί να είναι «η εξουσία που αναχαιτίζει εξουσία», κατά τον Μοντεσκιέ, κοινή συνισταμένη αυτών των συμπεριφορών είναι η οργανωμένη προσπάθεια χειραγώγησης της Δικαιοσύνης. Και σε αυτήν μας την άποψη συντασσόμαστε -δεν ταυτιζόμαστε, αλλά συντασσόμαστε- με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων που σε πάρα πολλά -ανησυχητικά πολλά- ψηφίσματά της έχουν κάνει λόγο μεταξύ άλλων και για συστηματική προσπάθεια πλήρους υποταγής της Δικαιοσύνης, με σκοπό να πληγεί το κύρος τους, χωρίς να έχουν κανέναν σκοπό ή πρόθεση να αποτελέσουν, όπως κατηγορήθηκαν γι’ αυτό, παράρτημα του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Το ακούσαμε και αυτό!

  Επομένως -και εδώ είναι το κρίμα και το έχω πει- όλη αυτή η συζήτηση, όλες αυτές οι προσπάθειες χειραγώγησης αποπροσανατολίζουν τη συζήτηση για τη Δικαιοσύνη από το βασικό της ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τις βασικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να γίνουν στο σύστημα.

  Κι αυτό είναι πραγματικά κρίμα.

  Μια που μιλάω για μεταρρυθμίσεις, θα κάνω χρήση του E.U.Justice Scoreboard για το 2018. Είναι ένα σύστημα καταγραφής των επιδόσεων στη δικαιοσύνη για κάθε χώρα - μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ένας συγκριτικός πίνακας αποτελεσμάτων στις χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το 2018, που καταγράφει συνολικές επιδόσεις των κυβερνήσεων. Είναι απογοητευτικά τα αποτελέσματα, κύριε Υπουργέ.

  Σε ένα γράφημα με τίτλο «Χρόνος που απαιτείται για την επίλυση διαφορών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις» παρατίθεται ότι το 2014 χρειάζονταν λίγο περισσότερες από 300 ημέρες για την επίλυση, ενώ το 2016 χρειάζονταν υπερδιπλάσιες μέρες, πολύ περισσότερες από εξακόσιες.

  Σε άλλο γράφημα που τιτλοφορείται «Χρόνος που απαιτείται για την επίλυση διοικητικών υποθέσεων» αποτυπώνεται ότι το 2015 χρειαζόταν κάτι λιγότερο από χίλιες μέρες, ενώ το 2016 χρειαζόταν κάτι περισσότερο από χίλιες μέρες, επομένως ήταν κατά τι χειρότερο.

  Σε άλλο γράφημα με τίτλο «Αριθμός εκκρεμών διοικητικών υποθέσεων», πρώτη είναι η Ελλάδα με τεράστια διαφορά από τη δεύτερη χώρα σε εκκρεμείς διοικητικές υποθέσεις.

  Άλλο ένα παράδειγμα γραφήματος θα αναφέρω, για να μην κουράζω. «Νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, μέση διάρκεια δικαστικών υποθέσεων». Εδώ η χώρα δεν έχει δώσει καν στοιχεία. Ο κ. Παπαγγελόπουλος, που τόσα μας λέει για τις προσπάθειες καταπολέμησης της διαφθοράς, δεν έκρινε σκόπιμο να παραθέσει εδώ στοιχεία.

  Στο κλείσιμο του διαγγέλματός του με το οποίο ανακοίνωνε την παραίτησή του ο κ. Σακελλαρίου από το Συμβούλιο της Επικρατείας ξεστόμισε το περίφημο «υπάρχουν δικαστές στην Αθήνα», κατά παράφραση μιας άλλης σπουδαίας ρήσης, το «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο» που εξέφρασε επί Φρειδερίκου του Μεγάλου της Πρωσίας ένας μυλωνάς στο Πότσνταμ, εκεί που ήταν τα θερινά ανάκτορα, όταν διαμαρτυρήθηκε για την προσπάθεια του αυτοκράτορος τότε να διεκδικήσει τον μύλο του επειδή ενοχλούσε τη θερινή αναψυχή του ηγεμόνα. Και τι του είπε με το «υπάρχουν δικαστές στο Βερολίνο»; Ότι στη δικαιοσύνη απέναντι είμαστε όλοι ίσοι. Και θα προσφύγω εκεί, στην ανεξάρτητη αρχή της δικαιοσύνης, προκειμένου να διεκδικήσω το δίκαιό μου επί ίσοις όροις απέναντι και στον πιο ισχυρό μονάρχη.

  Έχει και συνέχεια, και εδώ είναι το ενδιαφέρον. Όταν τον άκουσε ο Φρειδερίκος δεν εξέφρασε δυσαρέσκεια με την αυθάδεια του ταπεινού υπηκόου, αλλά εξέφρασε ικανοποίηση, γιατί κατάλαβε ότι ο λαός εκφράζει εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη στη χώρα του. Κάθε σύγκριση με τα δικά μας είναι θλιβερή την ώρα που ο δικός μας πολιτικός ηγήτωρ θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο όταν αυτή αντικρούει στις πολιτικές επιδιώξεις της Κυβέρνησης και δεν του κάνει τα κέφια. Κι αυτή η θλιβερή σύγκρουση είναι και το θλιβερό αποτύπωμα των έργων και των ημερών της παρούσης Κυβέρνησης και στον χώρο της Δικαιοσύνης.

3o Festival Xromaton Kavala

61 Philippi Festival 2018

33988285 262638620975627 6779251825401921536 N

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας