Παρασκευή, 25 Μαΐου 2018

Ομιλία Κώστα Μορφίδη στην 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου

Posted On Δευτέρα, 04 Δεκεμβρίου 2017 09:05 Γράφτηκε από τον

Ομιλία του βουλευτή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστα Μορφίδη, επικεφαλής της ελληνικής κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας, στην 15η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου, που πραγματοποιήθηκε 29-30 Νοεμβρίου στο Κίεβο της Ουκρανίας

Το θέμα της Ομιλίας: Ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας στο πλαίσιο της κρίσης ασφάλειας στην περιοχή του Ευξείνου Πόντου

«Κύριε Πρόεδρε,

Κύριε Γραμματέα,

Αγαπητοί συνάδελφοι, αγαπητοί φίλοι,

Δεν γίνεται να επιτευχθεί ανάπτυξη και ευημερία χωρίς ασφάλεια, ειρήνη και σταθερότητα. Η ασφάλεια και η οικονομική ανάπτυξη συνδέονται.

Η Συνέλευση μας, ανέκαθεν διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση των εταιρικών σχέσεων και στην επίτευξη καλών σχέσεων μεταξύ των κρατών μελών της, δεδομένων των πολύπλοκων και σοβαρών προκλήσεων ασφάλειας που επηρεάζουν την περιοχή μας και τους πολίτες μας. Γιατί, οι πολίτες πάντα φέρουν το κόστος των συγκρούσεων.

Και πρέπει να συνεχίσουμε να επενδύουμε στην επίλυση των διαφορών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και να προωθούμε τον περιφερειακό διάλογο ως μέσο βιώσιμης επίλυσης κάθε κρίσης που αντιμετωπίζει η περιοχή μας.

Αγαπητοί φίλοι, έχουμε ένα όραμα για την περιοχή μας, θέλουμε να αξιοποιήσουμε πλήρως τις δυνατότητές της, την πλήρη της ικανότητα όσον αφορά την οικονομική, δημοκρατική, κοινωνική και πολιτική ανάπτυξη. Προκειμένου να επιτευχθεί αυτό, πρέπει πρώτα να εδραιωθεί η ειρήνη και η σταθερότητα.

Έχουμε σαφή θεώρηση για την αειφόρο ανάπτυξη της περιοχής μας, σε ευθυγράμμιση με την Ατζέντα 2030 του ΟΗΕ για την αειφόρο ανάπτυξη (και τους στόχους της αειφόρου ανάπτυξης) που παρέχουν ένα παγκόσμιο πλαίσιο για τις παγκόσμιες αναπτυξιακές προσπάθειες.

Το 2012 ο ΟΣΕΠ υιοθέτησε την Οικονομική Ατζέντα. Είναι ο χάρτης πορείας μας και σκιαγραφεί το πλαίσιο για τις κοινές δράσεις μας. Πρέπει να εφαρμόσουμε μια ολοκληρωμένη στρατηγική, να δημιουργήσουμε συνέργειες μεταξύ των εθνών μας, να επιδιώξουμε μια ισορροπημένη οικονομική και περιφερειακή εμπορική ολοκλήρωση και να επικεντρωθούμε κυρίως σε θέματα που ανταποκρίνονται σε κοινές προκλήσεις και πραγματικές ανάγκες.

Πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία και τον συντονισμό, να αγκαλιάσουμε πρωτοβουλίες και προγράμματα της κοινωνίας των πολιτών (όπως για παράδειγμα το Φόρουμ για τη Βαλκανική και τη Μαύρη Θάλασσα που πραγματοποιήθηκε στις Σέρρες τον περασμένο Μάιο ή η πρωτοβουλία One Belt-One Road και πολλά άλλα). Ο επιχειρηματικός τομέας πρέπει να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις προσπάθειές μας για βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.

Οι δράσεις μας πρέπει να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των δημόσιων θεσμών, στην ενίσχυση της χρηστής διακυβέρνησης, στο κράτος δικαίου, στην αποτελεσματική οικονομία της αγοράς και στη βελτίωση του περιβάλλοντος για το εμπόριο, τις επενδύσεις και την ανάπτυξη του ιδιωτικού τομέα. Στην πρώτη γραμμή της ατζέντας μας θα πρέπει να είναι η εξάλειψη της γραφειοκρατίας, η ενίσχυση των δικαστικών μας συστημάτων, η προώθηση της καινοτομίας, ενώ θα πρέπει να δίνεται έμφαση στην προσανατολισμένη στο έργο διάσταση του ΟΣΕΠ.

Πρέπει να βελτιώσουμε και να εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος όπως το εμπόριο, ο τουρισμός, η εκπαίδευση, ο πολιτισμός, η γεωργία, η προστασία του περιβάλλοντος, οι θαλάσσιες υποθέσεις, η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, του οργανωμένου εγκλήματος, των όπλων και της παράνομης μετανάστευσης.

Ως Συνέλευση, ενισχύσαμε τους δεσμούς μας με τα Ηνωμένα Έθνη και εμβαθύνουμε τη θεσμική και οικονομική συνεργασία με άλλους διεθνείς και περιφερειακούς οργανισμούς. Πρέπει να συνεχίσουμε να προωθούμε τη συνεργασία και να διαδραματίζουμε σημαντικό ρόλο στις παγκόσμιες υποθέσεις και στη διεθνή και περιφερειακή ανάπτυξη. Σε αυτό το πλαίσιο χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Βουλγαρία, που θα αναλάβει την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, συμπεριέλαβε στις προτεραιότητές της την περιοχή του Ευξείνου Πόντου και ελπίζουμε ότι αυτή η πρωτοβουλία θα είναι καρποφόρα και θα επεκταθεί η συνεργασία με την ΕΕ.

Αγαπητοί φίλοι, η οικονομική συνεργασία της Μαύρης Θάλασσας γιόρτασε το 25ο έτος ύπαρξής της τον Ιούνιο, με την έγκριση μιας διακήρυξης. Προκειμένου να γιορτάσουμε τα 25 χρόνια της Συνέλευσης μας, πρέπει να τονίσουμε τα μεγάλα επιτεύγματα που έχουμε επιτύχει και να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες των λαών μας. Να αξιοποιήσουμε τα πολλά δυνατά σημεία και τα επιτεύγματά μας και να επωφεληθούμε από τις μεγάλες ευκαιρίες που προσφέρει η στρατηγικά σημαντική και δυναμική μας περιοχή. Πρέπει πάντα να είμαστε το όχημα, που θα οδηγεί στην ευημερία και προκοπή.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, θα ήθελα να εκφράσω την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη μου προς τη Γραμματεία της Συνέλευσής μας και προς την Ουκρανική Προεδρία για την εξαιρετική δουλειά και τη ζεστή φιλοξενία.

Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας».

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Μακάριος Λαζαρίδης: "Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο βουλευτής του κ. Μορφίδης εξαπατούν τους πολίτες και στο θέμα των διοδίων" 7857399ab4304f8e0af568a9613b7d29 M

  Ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας κ. Μακάριος Λαζαρίδης ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα Μορφίδη για τα διόδια, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

  «Δεδομένου ότι τα έργα κατασκευής διοδίων στην παράκαμψη της Καβάλας  συνεχίζονται κανονικά, καλώ το βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστα  Μορφίδη να μας πει από που προκύπτουν οι ισχυρισμοί του ότι δήθεν τα διόδια δεν θα κατασκευαστούν.

  Σε διαφορετική περίπτωση θα πρόκειται για συνέχεια της πάγιας τακτικής του να εξαπατά τους πολίτες της Καβάλας αντιγράφοντας φυσικά την πάγια τακτική του Κόμματός του και του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα».

 • Κώστας Μορφίδης: "Εγκρίθηκαν τα αναλογικά διόδια, προς παύση οι εργασίες για τα μετωπικά" (βίντεο) 984e7e77697d5db6785a948896047d02 M

  Στο περιθώριο της παρουσίας του στη σύσκεψη που συγκάλεσε ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Καβάλας, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Μορφίδης έκανε γνωστό στα τοπικά ΜΜΕ ότι οι θεσμοί αποδέχτηκαν ότι τα αναλογικά διόδια θα ισχύσουν για όλους τους αυτοκινητόδρομους της Ελλάδας -μεταξύ αυτών και την Εγνατία Οδό- και υπογράμμισε ότι αυτό ίσως και να σημάνει την αναστολή των εργασιών για την κατασκευή του μετωπικού σταθμού διοδίων στο 474ο χιλιόμετρο της Εγνατίας Οδού, στο ύψος της Άσπρης Άμμου.

  Όλα αυτά, βέβαια, την ώρα που η διοίκηση της "Εγνατία Οδός Α.Ε." φέρεται διατεθειμένη να προχωρήσει κανονικά στις εργασίες για τον μετωπικό σταθμό. Είδωμεν...

 • Λαϊκή συνέλευση για τους ρύπους στη Νέα Καρβάλη: Ζητείται συνεργασία φορέων, "Ως εδώ" λένε οι κάτοικοι D94653eb4493c028b8e5d0b278bddd6a M

  Με την παρουσία πλήθους κατοίκων της Νέας Καρβάλης ξεκίνησε, λίγο μετά τις 7 το απόγευμα της Τετάρτης, η έκτακτη συνέλευση με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στη γύρω περιοχή. Μια συνέλευση η οποία διοργανώθηκε από τους κατοίκους της Νέας Καρβάλης σε μια προσπάθεια να δοθούν απαντήσεις σε πολλά ερωτήματα που αφορούν τη μόλυνση της ατμόσφαιρας, την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής και τους θανάτους που οφείλονται στις συνέπειες αυτής της μόλυνσης (αξιοσημείωτη ήταν η σύγκριση με τους θανάτους από την ελονοσία, τη δεκαετία του 20), αλλά που τελικά εξελίχτηκε σε μια "ημερίδα" με τους αρμόδιους να μιλάνε για πάνω από 2 ώρες (ο τέως βουλευτής Καβάλας Ηλίας Ιωαννίδης τη χαρακτήρισε "δημοτικό συμβούλιο), τους κατοίκους να παίρνουν πολύ αργότερα το λόγο και με πολλά ουσιαστικά ερωτήματα να μην απαντώνται.

  Η προσέλευση στη λαϊκή συνέλευση ξεπέρασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, με πάρα πολλούς κατοίκους κάθε ηλικίας να δίνουν το παρόν σε αυτήν, ενώ λίγο πριν την έναρξή της μοιράστηκαν στους παριστάμενους ζωγραφιές των μαθητών του δημοτικού σχολείου της Νέας Καρβάλης, με μηνύματα υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και της λήψης μέτρων από πλευράς του εργοστασίου λιπασμάτων.

  Τα βίντεο βρίσκονται στη διαδικασία του uploading

  Η συνέλευση ξεκίνησε με εντάσεις, μετά τα όσα ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας Θεόδωρος Μαρκόπουλος ότι "οι μετρήσεις από το σταθμό της ΠΕ Καβάλας είναι εντός των επιτρεπτών ορίων". Πολλοί από τους παρευρισκόμενους αποδοκίμασαν έντονα τον κ. Μαρκόπουλο, ενώ δεν έλειψαν και ορισμένοι που κινήθηκαν προς το μέρος του για να ζητήσουν το λόγο.

  Από τη μεριά της η δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα υπογράμμισε ότι εδώ και καιρό έχει υποβληθεί μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της ELFE για το ζήτημα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ στάθηκε και στο ότι ο σταθμός μέτρησης ρύπων της ΠΕ Καβάλας δεν λειτουργούσε για σεβαστό χρονικό διάστημα. Η κ. Τσανάκα σημείωσε ότι θα σχηματιστεί συντονιστική επιτροπή κατοίκων και φορέων, ενώ άφησε αιχμές και για την Kavala Oil -τονίζοντας ότι " η μυρωδιά κλούβιου αυγού είναι από το υδρόθειο, που δεν προέρχεται από τα λιπάσματα αλλά από τα πετρέλαια"

  Η πρόεδρος της "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ" Αναστασία Ιωσηφίδου περιέγραψε τα βήματα που ακολουθήθηκαν μέχρι την απόφαση για την αγορά του σταθμού μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης, ενώ αμέσως μετά αναγνώστηκε από τους εκπροσώπους των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του δημοτικού και του γυμνασίου της Νέας Καρβάλης το ψήφισμα διαμαρτυρίας που συντάχθηκε για το εν λόγω ζήτημα -το οποίο και διανεμήθηκε στους παρευρισκόμενους προς υπογραφή. Τον λόγο, αμέσως μετά, έλαβε ο πρόεδρος της Στέγης Πολιτισμού Νέας Καρβάλης Καπλάνης Ιωσηφίδης, ο καθηγητής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργος Γκαϊντατζής (με τον οποίο συνεργάστηκε η δημοτική αρχή για την προμήθεια του σταθμού μέτρησης ρύπων), καθώς και εκπρόσωποι της αντιπολίτευσης του δήμου Καβάλας. Τα πνεύματα οξύνθηκαν σε μεγάλο βαθμό την ώρα που έλαβε το λόγο η αναπληρώτρια διευθύντρια του εργοστασίου λιπασμάτων Θεοδώρα Κουλουρά (δείτε λεπτομέρειες εδώ)

Logo Contract

Konstantinos Jewellery Banner  

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

DeltaTV Logo

Star Dramas

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας