Τετάρτη, 28 Ιουνίου 2017
Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Ούτε 1, ούτε 2, αλλά...8 διαφορετικά σημεία στα οποία η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για την κατασκευή του σταθμού διοδίων στην Άσπρη Άμμο "μπάζει" εντόπισαν τα μέλη της επιστημονικής επιτροπής που σύστησε το ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τα συμπεράσματα που έβγαλε η επιτροπή (και τα οποία θα παραδοθούν, μαζί με τα συνημμένα έγγραφα στη δήμαρχο Καβάλας για τα περαιτέρω) παρουσιάστηκαν το πρωί της Τρίτης στη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στο γραφείο του προέδρου του ΤΕΙ ΑΜΘ Αθανάσιου Μητρόπουλου, παρουσία και των 3 μελών της επιτροπής (των καθηγητών του ιδρύματος Δημήτρη Εμμανουλούδη και Αχιλλέα Χριστοφορίδη, και του νομικού συμβούλου του ιδρύματος και τέως δημάρχου Καβάλας Κωστή Σιμιτσή).

Πιο συγκεκριμένα, η επιτροπή κατέγραψε τα εξής σημεία:

 1. Δεν έγινε καμία διαβούλευση με τον ενδιαφερόμενο (δηλ. τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς φορείς)
 2. Η έκταση της μελέτης είναι ανεπαρκής
 3. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τον ατμοσφαιρικό αέρα
 4. Δεν υπάρχουν δεδομένα για τον θόρυβο
 5. Η θέση του Σταθμού Διοδίων είναι σε επικίνδυνο σημείο
 6. Δεν προβλέπονται εναλλακτικές λύσεις
 7. Είναι σε αναντιστοιχία με το νομικό πλαίσιο
 8. Η μελέτη για την Παράκαμψη είναι άσχετη με τον Σταθμό Διοδίων

Επιπλέον προέκυψε ότι η "Εγνατία Οδός Α.Ε" δεν φαίνεται εξέτασε τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις που θα προκαλέσει η εκτροπή μέρους των οχημάτων που διέρχονται από τον αυτοκινητόδρομο στην πόλη της Καβάλας προς αποφυγή των διοδίων.

Τι δήλωσαν τα μέλη της επιτροπής

Ο κ. Χριστοφορίδης αναφέρθηκε στο θέμα της ηχορύπανσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι "πρέπει να περάσουμε το μήνυμα στους πολίτες ότι ο θόρυβος αρρωσταίνει", και έκανε μια ιστορική αναδρομή στον χάρτη κυκλοφοριακού θορύβου που είχε καταρτιστεί το 1988 από το ΤΕΙ ΑΜΘ και το ΥΠΕΧΩΔΕ -ενός χάρτη που κατέγραφε ιδιαίτερα μεγάλες τιμές θορύβου στην κύρια αρτηρία διέλευσης μέσα από την Καβάλα. Παράλληλα, ο κ. Χριστοφορίδης τόνισε πως το 2014 το ΥΠΕΧΩΔΕ -στο πλαίσιο κοινοτικής οδηγίας-, ανέθεσε σε όμιλο εταιριών να κάνουν νέες μετρήσεις με σκοπό την κατάρτιση νέων, επικαιροποιημένων χαρτών -2 εκ των οποίων (τον κυκλοφοριακό χάρτη θορύβου της Καβάλας για όλο το 24ωρο και για την νύχτα) παρουσίασε στη συνέντευξη τύπου- και συμπλήρωσε πως "όσον αφορά τα διόδια και την Παράκαμψη της πόλης ο κυκλοφοριακός φόρτος διέλευσης των διοδίων είναι 9000 οχήματα την ημέρα με ποσοστό 18% βαρέων οχημάτων. Και ένα ακόμη όχημα να εκτραπεί είναι καταστρεπτικό για τη ν ηχορύπανση στην πόλη."

Με τη σειρά του ο κ. Εμμανουλούδης διέψευσε τα όσα αναφέρει η ΜΠΕ της εταιρείας ότι το σημείο κατασκευής των διοδίων βρίσκεται εκτός του αισθητικού δάσους του Αμυγδαλεώνα και υπογράμμισε ότι, ενώ παλαιότερα απαγορευόταν οποιαδήποτε κατασκευή μέσα σε αισθητικό δάσος, πλέον κάτι τέτοιο δεν ισχύει (κάτι, φυσικά, που έχει χρησιμοποιηθεί και για την διέλευση του Ε61 μέσα από το ίδιο δάσος).

Τέλος ο κ Σιμιτσής μίλησε για δύο μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων: -μια που αφορά τη Παράκαμψη της Καβάλας και μια για τον σταθμό διοδίων-, δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως "η δεύτερη μελέτη είναι συμπληρωματική, παραπέμπει για σειρά στοιχείων στην μελέτη για την Παράκαμψη και για αυτό δεν έχει τα επιστημονικά στοιχεία που απαιτούνται. Εδώ σημειώνεται η πρώτη αντίφαση, γιατί η Παράκαμψη Καβάλας έγινε για να εκτραπεί η κυκλοφορία έξω από την πόλη, ενώ ο σταθμός διοδίων θα φέρει σε ένα μικρό ποσοστό τα αντίθετα αποτελέσματα. Αυτό είναι πρόβλημα που δεν το αντιμετωπίζουν καθόλου στις δύο αυτές μελέτες. Υπολογίζεται ότι σ αυτή την περίπτωση θα διέρχονται μέσα από την πόλη επιπλέον 700 αυτοκίνητα ημερησίως"

Δορυφορικά διόδια προτείνει το ΔΠΘ!

Σύμφωνα, πάντως, με δημοσίευμα της εφημερίδας της Κομοτηνής "ΧΡΟΝΟΣ", το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης επεξεργάζεται μια εναλλακτική πρόταση για τα διόδια, την οποία και θα καταθέσει στην κυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να συμβάλλει στη δημιουργία ενός δίκαιου συστήματος επιβολής διοδίων για την χρήση του αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας Οδού και των κάθετων αξόνων της. Ο λόγος για τα "δορυφορικά διόδια", μια πρόταση που υπέβαλλε στη διοίκηση του πανεπιστημίου ο βουλευτής Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Αναστάσιος Δημοσχάκης, λαμβάνοντας θετική ανταπόκριση. Μάλιστα για το σκοπό αυτό χθες ο κος Δημοσχάκης έγινε δεκτός από τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη στο κτίριο της πρυτανείας, όπου έγινε συνάντηση εργασίας παρουσία αντιπρυτάνεων και καθηγητών της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης.

Τις προθέσεις του ανακοίνωσε αυτήν την συνάντηση ο κος Δημοσχάκης, σημειώνοντας τα παρακάτω: "Το πανεπιστήμιο της Θράκης είναι ένας σημαντικός πυλώνας προόδου της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Γι' αυτό θα πρέπει εμείς που έχουμε θεσμικές θέσεις να το ενθαρρύνουμε, ώστε μέσα από την παραγωγική  διαδικασία να δημιουργεί, να αναδεικνύει πολιτικές που πρέπει να εφαρμοστούν, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και από τις θεσμικές υπηρεσίες αυτού.

Τα διόδια του αυτοκινητοδρόμου της Εγνατίας Οδού είναι πρώτο θέμα στις τοπικές κοινωνίες της Θράκης, της Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για αυτό βρίσκομαι εδώ στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και στους παράγοντες της Πολυτεχνικής Σχολής αυτού, ώστε να καταθέσω την εμπειρία μου και να ζητήσω από την πανεπιστημιακή κοινότητα την άποψή τους για τα διόδια. Μετά τα μετωπικά διόδια που είχαμε στους εθνικούς δρόμους και τώρα στους αυτοκινητοδρόμους και στη συνέχεια των πλευρικών και αναλογικών διοδίων που σήμερα εφαρμόζονται σχεδόν καθολικά σε όλη την Ευρώπη, έρχονται στην ζωή των κρατών και των πολιτών τα δορυφορικά διόδια.

Τα δορυφορικά διόδια είναι δίκαια, είναι αναλογικά. Μέσα από μια οικονομοτεχνική μελέτη μπορεί το πανεπιστήμιό μας και το πολυτεχνείο μας να καινοτομήσει μέσα από αυτή την πρωτοποριακή πρωτοβουλία. Να δώσει την ευκαιρία στο ελληνικό κράτος ώστε αυτή τη μελέτη την οποία θα παρουσιάσει να την χρησιμοποιήσει για το καλό των πολιτών αυτής της χώρας".  

Θετικά διακείμενος προς την επεξεργασία της πρότασης αυτής εμφανίστηκε ο πρύτανης Αθανάσιος Καραμπίνης λέγοντας τα εξής: "Το πανεπιστήμιό μας δραστηριοποιείται από πολύ απλά πράγματα που αφορούν την καθημερινότητα μέχρι και πολύ σύνθετα όπως τον πρώτο ελληνικό δορυφόρο που στείλαμε στο διάστημα. Γι' αυτό θέλουμε να συζητήσουμε μια ιδέα του να δημιουργήσουμε ένα σύστημα διοδίων στο οποίο να πληρώνει κανείς δίκαια. Σε αυτό εμπλέκονται η Πολυτεχνική Σχολή με τα τμήματά της, με τους συναδέλφους από το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών που υπηρετούνε την οδοποιία και τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και από την άλλη εκείνοι που σχεδιάζουνε συστήματα, όπως τμήμα των Ηλεκτρολόγων".

Επιχειρώντας ένα σύντομο ιστορικό για τα διόδια, ο Αλέξανδρος Κοκκάλης αναπληρωτής Καθηγητής στον τομέα Συγκοινωνιακών Έργων του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών Ξάνθης, ανέφερε: "ήταν τα μετωπικά διόδια, τα οποία εύκολα παρακάμπτονταν για κάποιον ο οποίος δεν ήθελε να πληρώσει, μετά προέκυψαν τα πλευρικά διόδια ακριβώς για να πιάσουνε τους χρήστες της οδού που ήθελαν να κάνουν την οικονομία στο αντίτιμο του διόδου.

Η Εγνατία Οδός είναι ένας αυτοκινητόδρομος που έχει 63 κόμβους, οπότε αν κάτσουμε και σκεφτούμε τα πλευρικά διόδια που απαιτούνται και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ένας κόμβος έχει τέσσερα σκέλη, τότε πάμε στους 250 περίπου σταθμούς πλευρικών διοδίων. Είναι μια πολύ μεγάλη υποδομή αν θέλουμε να χρεώσουμε δίκαια τους χρήστες, αν θέλουμε να χρεώσουμε τους χρήστες με βάση πόσα χιλιόμετρα κινούνται πάνω σε μια υψηλής ποιότητας υποδομή όπως είναι οι αυτοκινητόδρομοι. 

Ο τρόπος για να είναι και πιο γρήγορη αυτή η χρέωση και ακριβώς με την θέση που έχει κάθε όχημα από την στιγμή που μπαίνει έως και την στιγμή που βγαίνει από οποιονδήποτε αυτοκινητόδρομο, να προκύπτουν τα χιλιόμετρα που έχουν διανύσει και έτσι με αυτόν τον τρόπο να χρεώνεται ανάλογα".

Η πρόταση υλοποίησης μίας μελέτης για τα διόδια θα απασχολήσει την Σύγκλητο του ΔΠΘ που συνεδριάζει την προσεχή Πέμπτη. 

Τι είναι τα δορυφορικά διόδια;

Το συγκεκριμένο μοντέλο διοδίων εφαρμόζεται στη Γερμανία, προς το παρόν μόνο για τα  φορτηγά, εγχώρια και αλλοδαπά, άνω των 7,5 τόνων, συνδυάζοντας για πρώτη φορά σε ένα σύστημα, τον εντοπισμό μέσω δορυφόρου με τη σύγχρονη τεχνολογία ασύρματων τηλεπικοινωνιών. Συγκεκριμένα, κάθε φορτηγό που διέρχεται στους μεγάλους οδικούς άξονες φέρει ένα μηχανάκι (On Board Unit - OBU) που επιτρέπει στην εταιρεία διαχείρισης των διοδίων, μέσω του δορυφόρου, να υπολογίζει με ακρίβεια την απόσταση που διανύει εντός του αυτοκινητοδρόμου, επιβάλλοντας και την αντίστοιχη χρέωση. Για την αποτροπή της διαφυγής εσόδων (εάν π.χ. κάποιος θέσει εκτός λειτουργίας το OBU) χρησιμοποιούνται και κάμερες που φωτογραφίζουν σε διάφορα σημεία τα διερχόμενα φορτηγά, με το ποσοστό μη συμμόρφωσης, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύει η διαχειρίστρια εταιρεία, να κινείται κάτω από 1%.

Κάθε χρόνο επικρατεί η ίδια ακριβώς εικόνα στις παραλίες του δήμου Παγγαίου, με πολλούς κατοίκους (είτε μόνιμους είτε όσους διαθέτουν εξοχικές κατοικίες) να "δεσμεύουν" χώρο πολύ κοντά στα σπίτια τους για να βάλουν ομπρέλες -είτε πακτωμένες με τσιμέντο είτε όχι.

Κάθε χρόνο ο δήμος Παγγαίου δέχεται σειρά καταγγελιών από όσους θέλουν να χρησιμοποιήσουν τις παραλίες είτε για το μπάνιο τους είτε για τον περίπατό τους, και κάθε χρόνο προσπαθεί να μπει στη διαδικασία να βρει μια νομική φόρμουλα ώστε και να τακτοποιήσει τις παραλίες του αλλά και να μην έχει νομικές συνέπειες από την απομάκρυνση των ομπρελών.

Και δυστυχώς, κάθε χρόνο βλέπουμε να συμβαίνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα, όπως μπορείτε να δείτε στις παρακάτω φωτογραφίες που αναρτήθηκαν στο Facebook από τον κάτοικο και επαγγελματία της περιοχής της Νέας Περάμου (και της Νέας Ηρακλείτσας) Δημήτρη Μπαταλογιάννη:

«Συζητάμε για αυτό το υπέρτατο κοινωνικό αγαθό, το νερό και έτσι προοιμιακά σκέφτομαι αυτό που λέει, «ψυχή μου, έχεις πολλά αγαθά, εις έτη πολλά ευφραίνου, φάε, πιέ, αναπαύσου».

Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, κινούμενοι του άφρονος πλουσίου αντιμετωπίζουμε εν μέρει τον πλούτο τον υδατικό που έχει η χώρα μας, γιατί η κατάσταση παρουσιάζει μια ιδιότυπη αντίφαση. Έχουμε από τη μια τη Δυτική Ελλάδα, την ηπειρωτική Ελλάδα, με πραγματικό πλούτο υδάτινων πόρων και από την άλλη έχουμε τη νησιωτική Ελλάδα - για να θυμηθώ το Σεφέρη, όπου λέει «ο τόπος μας είναι στεγνός, δεν έχουμε ποτάμια, δεν έχουμε πηγάδια, δεν έχουμε πηγές, μονάχα λίγες στέρνες άδειες και αυτές, που ηχούν και που τις προσκυνούμε». Αυτή είναι η νησιωτική Ελλάδα και μάλιστα μέσα από μια βασανιστική αντινομία. Να περιλούζεται από το υδάτινο στοιχείο, αλλά να μην είναι προς πόση και προς χρήση. Αυτή, λοιπόν, την αντινομία πρέπει να την εξισορροπήσουμε.

Ερχόμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε το θέμα ως, επιτρέψτε μου να πω τον όρο, παραγωγοί αυτού του φυσικού αγαθού, γιατί η παρέμβασή μας για την άντληση, την επεξεργασία και τη διάθεση μέσα από δίκτυα για οικιακή χρήση οπωσδήποτε μας καθιστά οιονεί παραγωγούς και από την άλλη έχουμε αυτό το εκπληκτικό ποσοστό του 70%-80% για την άρδευση. Νομίζω είναι ποσοστά που δεν αντέχουν στη σημερινή αντίληψη που πρέπει να έχουμε για τη διαχείριση του υδάτινου πλούτου. Και αυτό γιατί δεν μπορώ να αντιληφθώ το 80% να διαχέεται, γιατί διαχέεται και διαρρέεται, όχι σε στοχευμένη λειτουργία ποτίσματος, αλλά με μια σχέση έτσι πολύ large, επιτρέψτε μου να πω, με ό,τι αυτό σημαίνει και για το περιβαλλοντικό ισοζύγιο και για το οικονομικό ισοζύγιο, γιατί αντιλαμβάνομαι ότι όσο και υποτιμημένη να είναι η παροχή αυτού του αγαθού δεν παύει να είναι ένας σημαντικός παράγοντας στο κόστος παραγωγής.

Έρχομαι, λοιπόν, στο δια ταύτα, τι πρέπει να γίνει; Πάντα απόλιγο στο θέμα της παροχής ουσιαστικής παιδείας - και λέγοντας ουσιαστική παιδεία πρώτα-πρώτα πρέπει να την επιδείξει η ίδια η Πολιτεία, καθώς θα πρέπει να φροντίσει ώστε το κόστος αυτού του παραγόμενου κοινωνικού αγαθού να γίνεται με τέτοια σωφροσύνη, ώστε πραγματικά να φθάνει στον καταναλωτή, στο χρήστη, στον πολίτη με δύο χαρακτηριστικά της επάρκειας και δεύτερον της ποιότητας. Για το δεύτερο έχω πολλές επιφυλάξεις, εάν τα απαρχαιωμένα δίκτυα μεταφοράς αυτού του κοινωνικού αγαθού, παρέχουν τα εχέγγυα αυτά μιας υγιεινής χρήσης.

Το δεύτερο είναι αν και κατά πόσο τελικά όλη αυτή η διαχείριση από την πλευρά της Πολιτείας διασφαλίζει σε μια προοπτική χρόνου την επάρκεια αυτού του αγαθού. Δεν είναι μόνο η Πολιτεία, είναι σαφώς ο κύριος εκφραστής της παιδείας, που είναι η εκπαίδευση. Η εκπαίδευση, η οποία πρέπει να στοχεύει προς δύο κατευθύνσεις. Να εκπαιδεύει τον αυριανό χρήστη αυτού του πολύτιμου αγαθού, τόσο ως οικιακό καταναλωτή όσο και ως παραγωγό στην αγροτική και όχι μόνο παραγωγή. Εκεί θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφέρομαι στο Υπουργείο που πραγματικά έχει ένα βαρύνοντα ρόλο και λόγο στη διαχείριση αυτού του πολύτιμου αγαθού. Μπορώ να πω, από τα λίγα που γνωρίζω, ότι είναι ευτύχημα ότι βρίσκεστε σε ένα χώρο με αυτή την βεβαιωμένη, κατ΄εμέ, ευαισθησία και επάρκεια στο να αντιμετωπιστεί αυτή η διαχείριση του υδατικού πλούτου. Ευχαριστώ.

Τίτλοι τέλους -τουλάχιστον μέχρι το Εφετείο- έπεσαν το απόγευμα της Τρίτης στην εκδίκαση της υπόθεσης Μπουδακίδου, μιας υπόθεσης που απασχόλησε έντονα την τοπική κοινή γνώμη από την πρώτη στιγμή που αποκαλύφθηκε. Η ετυμηγορία του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θράκης ήταν σύμφωνη με την εισήγηση του εισαγγελέα κ. Παπαοικονόμου, ο οποίος νωρίς το πρωί είχε προτείνει την ενοχή όλων των κατηγορούμενων σύμφωνα με τα όσα ανέφερε το κατηγορητήριο -δηλ. για απιστία σε βάρος της Νομαρχιακής Διοίκησης Καβάλας.

Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 10 ετών στην "πέτρα του σκανδάλου" Σοφία Μπουδακίδου ως άμεση συνεργό στην υπεξαίρεση 219.000 € για εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ, ενώ στον προϊστάμενο της Οικονομικής Υπηρεσίας της νομαρχίας Καβάλας Νικόλαο Τζαμαλίκο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 7 ετών για φυσική αυτουργία. Από εκεί και πέρα,

ο δημοσιογράφος Κώστας Τσακίρης καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για ηθική αυτουργία

ο πρώην αντινομάρχης Γιώργος Τσαλουχίδης καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για φυσική αυτουργία (με τον ίδιο να δηλώνει πως "τώρα έχω όλο το χρόνο μπροστά μου για να ασχοληθώ με την υγεία μου και τις 2 εγχειρήσεις στις οποίες δεν πρόφτασα να υποβληθώ")

ο πρώην νομάρχης Θόδωρος Καλλιοντζής καταδικάστηκε σε 7 χρόνια φυλάκιση για ηθική αυτουργία,

ο πρώην αντινομάρχης Κώστας Τζώτζος καταδικάστηκε σε 5 χρόνια φυλάκιση για απλή συνέργεια

Όλες οι ποινές (οι οποίες επιβλήθηκαν κατά πλειοψηφία) συνοδεύονται από 5ετή στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ενώ όλοι οι κατηγορούμενοι άσκησαν έφεση επί των ποινών. Η Σοφία Μπουδακίδου, από την πλευρά της, αποφυλακίζεται αλλά υποχρεούται παράλληλα να παρουσιάζεται το πρώτο πενθήμερο κάθε μήνα στο Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής της.

Μια ζημιά που προκάλεσε στο δίκτυο ύδρευσης ο εργολάβος που έχει επιφορτιστεί την εγκατάσταση δικτύου οπτικών ινών για λογαριασμό του ΟΤΕ, στην περιοχή της οδού Εμμανουήλ Μπενάκη, είχε σαν αποτέλεσμα να μείνουν χωρίς νερό για πολλές ώρες αρκετές συνοικίες της Καβάλας, όπως:

 • η Αγία Βαρβάρα,
 • τα Πεντακόσια
 • ο Τίμιος Σταυρός,
 • ο Άγιος Αθανάσιος,
 • το Περιγιάλι,
 • η Παναγία και
 • τα Ποταμούδια

Αν και αρχικά είχε γίνει γνωστό ότι η παροχή νερού θα αποκαθίστατο το αργότερο σε μισή ώρα, εντούτοις χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 5 ώρες για να επανέλθει η υδροδότηση στις προαναφερθείσες συνοικίες -κάτι που, όπως ήταν φυσικό, προκάλεσε την έντονη δυσφορία των κατοίκων.

Σοβαρά προβλήματα, όμως, έχουν διαπιστωθεί τις τελευταίες ημέρες και σε πολλά χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων, όπως ο Αμυγδαλεώνας, ο Ζυγός, οι Φίλιπποι και οι Κρηνίδες. Στην περίπτωση αυτή, βέβαια, το πρόβλημα δεν είναι καινούριο καθώς τα αντλιοστάσια που παρέχουν νερό στους εν λόγω οικισμούς είναι αρκετά παλιά, με αποτέλεσμα όταν πέφτει η τάση του ηλεκτρικού ρεύματος με το οποίο λειτουργούν (κάτι συνηθισμένο σε αυτή τη χρονική περίοδο) σταματάει η παροχή νερού. Από το Σάββατο, πάντως, ως και σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες της ΔΕΥΑ Καβάλας για την αποκατάσταση των αντλιοστασίων ούτως ώστε να δοθεί μια οριστική λύση σε ένα θέμα που προβληματίζει πάρα πολύ τους κατοίκους των οικισμών αυτών.

Σε εξέλιξη βρίσκεται, ως και αυτή την ώρα, η επιχείρηση για την απομάκρυνση των σκουπιδιών που έχει συσσωρευθεί στους κάδους απορριμμάτων του δήμου Καβάλας, μετά και την απόφαση που έλαβαν οι συμβασιούχοι για την αναστολή των κινητοποιήσεών τους. Η αποκομιδή ξεκίνησε περί τις 10:30 το πρωί, και επικεντρώθηκε αρχικά στην περιοχή του Παληού και των δυτικών συνοικιών της Καβάλας -όπως αποδεικνύεται και από τις φωτογραφίες που αναρτήθηκαν από τους διαχειριστές της σελίδας "Τμημα Καθαριοτητας Δήμου Καβάλας" στο Facebook

Σε ανακοίνωσή της, η δημοτική αρχή Καβάλας επισημαίνει ότι:

Ήδη 20 οχήματα πλήρως στελεχωμένα εργάζονται χωρίς διακοπή προκειμένου να παραδοθεί το συντομότερο δυνατόν ο Δήμος καθαρός στους δημότες μας. Θα ακολουθήσουν πλύσιμο οδών και κάδων.

Καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε μέχρι την Παρασκευή να επανέλθει η ομαλότητα. Ζητούμε την κατανόηση των δημοτών για την ταλαιπωρία

Νωρίτερα πάντως ο πρόεδρος των εργαζόμενων του δήμου Καβάλας Γιάννης Χατζηκωνσταντίνου, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου με την οποία έγινε γνωστή η αναστολή των κινητοποιήσεων, κατηγόρησε ευθέως τη δημοτική αρχή Καβάλας ότι "δε σεβάστηκε τις κινητοποιήσεις μας και θέλησε να φέρει εργολάβο για να μαζέψει τα σκουπίδια μας. Οι εργαζόμενοι μπήκαν μπροστά το χειμώνα, ξεπέρασαν τους εαυτούς τους και καθάρισαν την πόλη από τα χιόνια. Δεν τους άξιζε τέτοια αντιμετώπιση. Εμείς ζητήσαμε λίγη υπομονή, διότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση, αλλά η δημοτική αρχή βιάστηκε να φέρει τον εργολάβο." και προανήγγειλε νέο κύκλο κινητοποιήσεων σε περίπτωση που δεν βρεθεί λύση. Παράλληλα επεσήμανε ότι "κανένα διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου μας δεν επέτρεψε την έλευση εργολάβου σκουπιδιών στην πόλη μας. Και αυτό ακριβώς θέλουμε να διατηρήσουμε"

Με απόφαση του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου, τρεις νέες πράξεις που αφορούν στη φροντίδα, τη φιλοξενία και τη στήριξη παιδιών απόρων οικογενειών και παιδιών με αναπηρία, συνολικού προϋπολογισμού 2.787.075 ευρώ, εντάχθηκαν στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020.

Συγκεκριμένα, η πράξη με τον τίτλο «Δράση 9i.22.1: Παροχή Υπηρεσιών Φροντίδας και Φιλοξενίας Παιδιών 2017-2018», προϋπολογισμού 1.979.575 ευρώ, θα παρέχει σε γυναίκες και άνδρες με εισοδήματα κάτω του ορίου της φτώχειας, που έχουν την επιμέλεια ανηλίκων, θέσεις φροντίδας και φιλοξενίας βρεφών, νηπίων και παιδιών, σε δημόσιους και ιδιωτικούς βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς καθώς και σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών. Η πράξη αφορά σε περίπου 780 ωφελούμενους.

Η πράξη «Δράση 9i.22.2: Παροχή Υπηρεσιών Φροντίδας και Φιλοξενίας Παιδιών με Αναπηρία 2017-2018», προϋπολογισμού 97.500 ευρώ, στοχεύει στην ενίσχυση γονέων, οι οποίοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας και έχουν εξαρτώμενα παιδιά και εφήβους με νοητική ή/και κινητική αναπηρία. Ειδικότερα, αφορά στην παροχή θέσεων φροντίδας και φιλοξενίας σε Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρίες. Από την πράξη αναμένεται να χρηματοδοτηθούν 20 ωφελούμενοι.

Τέλος, η πράξη «Εξειδικευμένη Εκπαιδευτική Υποστήριξη για την Ένταξη Μαθητών με Αναπηρία ή/και Ειδικές Εκπαιδευτικές Ανάγκες, σχολικό έτος 2017-2018», προϋπολογισμού 710.000 ευρώ, αφορά στην υλοποίηση εξειδικευμένης εκπαιδευτικής υποστήριξης για την ένταξη μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Η υποστήριξη περιλαμβάνει και τους μαθητές με αδυναμία αυτοεξυπηρέτησης λόγω κινητικών αναπηριών καθώς και τους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσληφθεί Ειδικό Βοηθητικό Προσωπικό για την εξυπηρέτηση των μαθητών που αδυνατούν να αυτοεξυπηρετηθούν καθώς και Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό, όπως σχολικοί νοσηλευτές, για όσους μαθητές χρήζουν σχετικής υποστήριξης.

Με κάθε επισημότητα, και με την παρουσία του προέδρου του "Χαμόγελου του Παιδιού" Κώστα Γιαννόπουλου, των εργαζόμενων και των μελών της οργάνωσης, εγκαινιάστηκε ο χώρος του νέου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην οδό Φιλελλήνων 16. Λίγες ώρες νωρίτερα, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο "Γαλαξίας", ανακοινώθηκε η έναρξη της λειτουργίας του κέντρου.

Στην συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Μαρκόπουλος,  η Δήμαρχος κ.  Τσανάκα ,εκπρόσωπος της υπουργού κ Τσαρουχά-Κόλλια, Ανδρέας Καραγιώργης, ο  εκπρόσωπος της  Ι.Μ.Φ.Ν.Θ. Πατέρας Ηλίας, ο Γενικός Πρόξενος της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Θεσσαλονίκη  της Αστυνομίας, της Π.Υ , της Αεροπορίας,  ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου κ.  Κροκίδης, εκπρόσωπος του ΕΚΑΒ και αρκετοί άνθρωποι στελέχη του «Χαμόγελου του Παιδιού» από την Γερμανία , ενώ μετά το πέρας της ομιλίας του κ Γιαννόπουλου έγινε βράβευση ιδιωτών και επιχειρήσεων που συνέβαλλαν στην δημιουργία του ΚΑΚΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ο κ. Γιαννόπουλος στον χαιρετισμό του ευχαρίστησε όλους όσους στις δύσκολες στιγμές της χώρας μας , βρίσκονται πλάι στο «Χαμόγελο του Παιδιού» και το ξενοδοχείο «Γαλαξίας» που πρόσφερε φιλοξενία στα μέλη του , καθώς και το ζευγάρι που χάρισε στην Μη Κυβερνητική Οργάνωση, τις πρώτες 75.000ευρώ για το ξεκίνημα της.  Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «Δεν θα κουραστώ  να το λέω,  πριν από πολλά χρόνια, ενώσαμε όλες τις δυνάμεις, η Νομαρχία, οι Αρχές, τα ιδρύματα της πόλης, η Εκκλησία και της ευρύτερης περιοχής, καταφέρνοντας να βρούμε ένα κοινό τόπο γι αυτό, παρ΄  ολο που ένας μόνο άνθρωπος που βρισκόταν στα κοινά κατάφερε να δυναμιτίσει το έργο μας.  Η μέρα όμως είναι ευχάριστη και συμβολική  και δεν θα την χαλάσουμε γιατί με τα εγκαίνια του Κέντρου μας σήμερα γιορτάζει και η Καβάλα.

Είμαστε μακριά από πολιτικές και από τις ευρωπαϊκές διακρατικές καταστάσεις. Είμαστε με τον λαό την αυτοδιοίκηση και όσους νοιάζονται για την καθημερινότητα των πολιτών. Συνεργαζόμαστε με την Γερμανία, την Αγγλία και όλες τις χώρες που μας δίνουν την δυνατότητα να ενώνουμε τις δυνάμεις μας , γιατί παντού υπάρχουν άνθρωποι που νοιάζονται για τον άνθρωπο. Γιατί συνεργαζόμαστε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη μας.

Σήμερα η Καβάλα και η ΑΜΘ αποκτά κάτι που έχει ζωντανή παρουσία . Μας ξέρουν όλοι , τα παιδιά, ο κόσμος, αυτοί που στηρίζαμε. Το έργο που γίνεται είναι θεάρεστο. Δεν υπάρχουν κομματικές επιλογές , δεν υπάρχουν αποκλειστικότητες, δεν υπάρχει τίποτα πέρα από ένωση δυνάμεων».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΕΡΓΟΥ

Ο κ Γιαννόπουλος στην συνέχεια έκανε παρουσίαση του έργου και των ανθρώπων  του «Χαμογελου του Παιδιού» ενώ αμέσως μετά έγιναν τα εγκαίνια του νέου Κέντρου Άμεσης Κοινωνικής Επέμβασης ΑΜΘ στην οδό Φιλελλήνων 16 της Καβάλας. Όπως ανέφερε «ξεκινάνε  επίσημα να λειτουργούν τα σπίτια του «Χαμόγελου του Παδιού» στην Νέα Ηρακλείτσα. Και είναι πολύ σημαντικό για τα παιδιά αλλά και τους γείτονες γιατί όλα αυτά τα χρόνια μας αγκάλιασαν με αγάπη και ζέση. Η αγκαλιά τους ειανι εκεί και είναι κάτι μοναδικό που γίνεται. Δεν το βλέπουμε ως πράξη , αλλά μεγάλη ψυχή και προσπάθεια. Είμαι περήφανος γιατί βρήκαμε δυνατότητα να χρηματοδοτηθούμε  από την Ε.Ε , αλλά η κυβέρνηση μας ανακοίνωσε πως δεν υπάρχει emergency για την Ελλάδα. Και έτσι σταμάτησε .Υπήρξε κίνδυνος όμως έτσι να χάσουμε χρήματα , αλλά να σταματήσουν να εργάζονται και οι άνθρωποι που φροντίζουν τα παιδιά. Όμως υπόσχομαι ότι όχι μόνο να χάσουν οι άνθρωποι αυτοί τις δουλειές τους, αλλά θα αναβαθμιστούν και οι υπηρεσίες μας. Γιατί το «Χαμόγελο του Παιδιού» δεν είναι ο Γιαννόπουλος, αλλά οι άνθρωποι που το στηρίζουν και μέσα από την δική μας ψυχή θα πάρουν τις τύχες των παιδιών  που το χρειάζονται στα χέρια τους».

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω από βάθους καρδιάς τον Ιατρικό Σύλλογο Καβάλας και τον Πρόεδρό του κ. Ξενοφώντα Κροκίδη, τον Φαρμακευτικό Σύλλογο Καβάλας και την Πρόεδρό του κ. Σίσσυ Ρακιντζή και τους Γιατρούς του Κόσμου-Παράρτημα Καβάλας και την εκπρόσωπό τους κ. Άννα Γιοβανιού, για την τεράστια προσφορά τους στην τοπική κοινωνία της Καβάλας μέσα από τη λειτουργία του «Κοινωνικού Ιατρείου-Φαρμακείου» του Δήμου Καβάλας.

Το Κοινωνικό Ιατρείο-Φαρμακείο έκλεισε έναν επιτυχημένο κύκλο ανιδιοτελούς προσφοράς και είμαστε σίγουροι ότι η προσφορά του θα συνέχιζε άοκνα και με το ίδιο πάθος, εάν η κοινωνία συνέχιζε να το έχει ανάγκη και τα δεδομένα δεν άλλαζαν με το νέο νόμο για τους ανασφάλιστους πολίτες. Υπήρξε ένας θεσμός που στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης πρόσφερε απλόχερα την πολύτιμη βοήθειά του σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα, την πρωτοβάθμια ιατρική περίθαλψη και τα φάρμακα.

Επίσης, θα ήθελα θερμά να ευχαριστήσω το Σύλλογο για το παιδί και την οικογένεια «ΠΝΟΗ» και την Πρόεδρο κ. Ιωάννα Χατζηβαρύτη και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του προγράμματος  «στηρίΖΩ - Κοινωνική Δομή Αντιμετώπισης της Φτώχειας στο Δήμο Καβάλας» για την  κοινωνική τους  προσφορά στην τοπική κοινωνία της Καβάλας.

Πάνω από όλους όμως θα ήθελα να ευχαριστήσω  την κοινωνία της Καβάλας, τους συνδημότες, τις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τους τοπικούς συλλόγους, τους συλλόγους ετεροδημοτών, τους εθελοντές, που σύσσωμοι στήριξαν αυτή την πολυετή προσπάθεια στους χαλεπούς καιρούς της οικονομικής κρίσης.

Η συμβολή όλων ανεξαιρέτως, είχε ως αποτέλεσμα την επίτευξη ενός τεράστιου κοινωνικού έργου, βασισμένου στον εθελοντισμό και την αγάπη για το συνάνθρωπο, αποτελώντας φωτεινό παράδειγμα για όλους μας, για μια κοινωνία συνοχική και αλληλέγγυα. 

 

Η Δήμαρχος Καβάλας

Δήμητρα Τσανάκα

Σελίδα 1 από 903Banner Istoria Festival

ELEYTHERIA POSTER 2

18815348 1305682029501072 1936175306165357754 O

Airseashow2017

Lighthouse 2017

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας