Δευτέρα, 21 Αυγούστου 2017
Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Σε προηγούμενη ανάρτησή μας αναφερθήκαμε στη συναυλία που έδωσε το βράδυ της Παρασκευής στη Σκάλα Ραχωνίου η Νατάσα Μποφίλιου. Αξίζει, ωστόσο, να κάνουμε μία αναφορά στον διοργανωτή της συναυλίας αυτής, τον Σύλλογο Νέων Θάσου.

Ο Σύλλογος Νέων Θάσου, ο οποίος αποτελείται από περίπου 1000 μέλη, είναι ένας νεοσύστατος Σύλλογος (ιδρύθηκε μόλις τον Απρίλιο του 2015) που δημιουργήθηκε από την ανάγκη για εναλλακτικές δράσεις, με κύριο στόχο την ενασχόληση των νέων ανθρώπων του νησιού με διάφορες κατά καιρούς εκδηλώσεις, κοινωνικές και ψυχαγωγικές.

Στόχος και πρωταρχικός σκοπός ήταν οι νέοι από όλα τα χωριά του νησιού να ενωθούν και να είναι παρόντες σε δρώμενα, καταστάσεις ανάγκης (όπως έκαναν στην μεγάλη πυρκαγιά του Σεπτεμβρίου του 2016, όταν και συγκέντρωσαν τρόφιμα για τους πυροσβέστες και τους εθελοντές), ψυχαγωγικές εκδηλώσεις αλλά και οτιδήποτε άλλο που προβάλλει, προστατεύει και αναδεικνύει το νησί της Θάσου.

Ας αφήσουμε, όμως, 2 από τα μέλη του συλλόγου (την Νατάσα Σταματέλου και τον Κωνσταντίνο Πιπίνη) να μας πουν περισσότερα για τον Σύλλογο Νέων Θάσου.

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, παρουσιάζει την «Ασκητική» (Salvatores dei) του Νίκου Καζαντζάκη, σε σκηνοθεσία Aνδρέα Κουτσουρέλη την Παρασκευή 25 Αυγούστου, στις 21.00 στο Φρούριο Καβάλας στο πλαίσιο του 60ου Φεστιβάλ Φιλίππων.

Πρόκειται για μια θεατροποιημένη εκδοχή του γνωστού έργου του Νίκου Καζαντζάκη, ενός συμπυκνωμένου κειμένου που εκφράζει τη μεταφυσική πίστη του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα. Ο ίδιος υποστήριζε ότι η «Ασκητική» είναι μια Κραυγή και όλο το έργο του ένα σχόλιο που μεταφέρει την αγωνία του να ξεπεράσει τα σύνορα του νου, τα φαινόμενα και  να λύσει το μυστήριο της ύπαρξης.

«Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο. Καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο. Το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή.»

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ

Διαβάζοντας την Ασκητική του Ν. Καζαντζάκη, βυθίζεσαι σε ένα φιλοσοφικό κείμενο που σε οδηγεί αναπόφευκτα στην αναζήτηση της ύπαρξής σου και στον τρόπο που καλείσαι, από τον ίδιο τον συγγραφέα, να αντιμετωπίσεις και να δεις, με τα δικά του μάτια, την πορεία σου στη ζωή. Και αυτό είναι ένα ζήτημα που αφορά τον καθένα μας σε προσωπικό επίπεδο, αλλά ταυτόχρονα και ολόκληρο το σύμπαν.

Βασικός στόχος μας είναι να μεταφέρουμε την αγωνία αυτή, μέσω της θεατρικής πράξης, δημιουργώντας έναν «διάλογο» με τον ίδιο μας τον εαυτό.

Έξι (6) πρόσωπα (ηθοποιοί) έρχονται στη σκηνή για να καταθέσουν τις σκέψεις και τον εσωτερικό κόσμο του «Ενός». Και οι έξι ανήκουν σε ένα σώμα. Στη φωνή μέσα μας.

Έτσι λοιπόν, μέσω αυτού του «διαλόγου» που αναπτύσσεται μεταξύ τους, αλλά και της λιτής θεατρικής μορφής –αφαιρετικό σκηνικό, μουσικοί ήχοι που υπογραμμίζουν και εκτελούνται από τους ίδιους του ηθοποιούς επί σκηνής– δημιουργήσαμε ένα «τελετουργικό δρώμενο» έχοντας σε προτεραιότητα την προβολή του κειμένου και όχι της εικόνας.

Στο χρονικό διάστημα αυτής της θεατρικής πράξης (1 ώρα), χρέος μας ήταν και είναι, να μην χαθεί τίποτα από τη σκέψη-αγωνία του Καζαντζάκη, έτσι ώστε απευθυνόμενοι στους θεατές να τους προτρέψουμε σε μία βαθύτερη αναζήτηση του κόσμου μέσα μας, της ψυχής, αλλά και της ζωής μας, στη «λιγόστιγμη» πορεία μας.

Αντρέας Κουτσουρέλης

Συντελεστές:

Σκηνοθετική επιμέλεια: Ανδρέας Κουτσουρέλης

Επιμέλεια σκηνογραφίας-κοστουμιών: Μαρία Μυλωνά

Βοηθός σκηνοθέτη: Στάθης Βούτος

Οργάνωση παραγωγής: Δημοσθένης Πάνος

Παίζουν οι ηθοποιοί: Στάθης Βούτος, Ανδρέας Κουτσουρέλης, Νίκος Νικολάου, Δημήτρης Παλαιοχωρίτης, Κώστας Ίτσιος, Τάσος Ροδοβίτης

«Ασκητική»

Φρούριο Καβάλας

Παρασκευή 25 Αυγούστου, ώρα 21.00

Απαγορεύεται η είσοδος στο θέατρο μετά την έναρξη των παραστάσεων.

Τιμές εισιτηρίων

Γενική Είσοδος: 10 €

Προπώληση:

Καβάλα: Κέντρο πληροφόρησης επισκεπτών Δήμου Καβάλας (πρώην ΕΟΤ) Κεντρική Πλατεία, τηλ: 2510-620566, καθημερινά από τις 10:00 μέχρι τις 14:00 και από τις 18:00 μέχρι τις 21:00, ενώ την ημέρα της παράστασης θα γίνεται προπώληση στο ταμείο του Φρουρίου Καβάλας από τις 19:00 το απόγευμα.

VIVA.gr | 11876 | Tickethour | SEVEN SPOTS | ΓΕΡΜΑΝΟΣ | OTESHOPS | MEDIA MARKT

ΙΣΧΥΟΥΝ ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ Ο.Γ.Α.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να καλείτε στα τηλέφωνα του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Καβάλας 2510. 220876 – 7 ώρες γραφείου.

Στις αρχές Ιουνίου είχαμε αναφερθεί στην πρωτοβουλία που ανέλαβε ο δήμος Καβάλας -σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινηµάτων και Ιστορίας Καπνού, το οποίο και είχε καταθέσει την αρχική ιδέα- για το σχηματισμό του "Δικτύου Επιστημόνων Καβαλιωτών", μιας ομάδας επιστημόνων που προέρχονται από την Καβάλα (και δραστηριοποιούνται είτε εντός είτε εκτός Ελλάδος) με στόχο να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις και ιδέες για το καλό του τόπου και να προωθήσουν τον κοινό τόπο καταγωγής.

Από εκείνη την περίοδο και μετά δεν είχαμε κάτι νεότερο -τουλάχιστον σε επίσημο επίπεδο, καθώς ανεπίσημα υπήρχαν πληροφορίες για τη συνέχιση της έρευνας-, ωστόσο με σημερινή του ανακοίνωση ο δήμος Καβάλας κάνει γνωστό στους δημότες του ότι το "Δίκτυο Επιστημόνων Καβαλιωτών" όχι μόνο έχει συγκροτηθεί κανονικά αλλά και ότι την προσεχή Παρασκευή 25 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συγκέντρωση των μελών του.

Η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Ο Δήμος Καβάλας και  το Ινστιτούτο Κοινωνικών Κινημάτων Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) ανακοινώνουν  την  πραγματοποίηση της πρώτης συνάντησης  των Καβαλιωτών Ακαδημαϊκών, Ερευνητών και Διευθυντικών Στελεχών που δραστηριοποιούνται  εκτός  της Καβάλας .

Η πρώτη αυτή συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 25 Αυγούστου  2017 και στις 7 το απόγευμα.

Ο Δήμος Καβάλας και  το Ινστιτούτο Κινημάτων και Ιστορίας Καπνού (Ι.Κ.Κ.Ι.Κ) ανέλαβαν πρόσφατα  την πρωτοβουλία να καταγράψουν τους Ακαδημαϊκούς (μέλη ΔΕΠ των Πανεπιστημίων και μέλη ΕΠ των ΤΕΙ) της ημεδαπής και της αλλοδαπής, Ερευνητές και Διευθυντικά Στελέχη, με καταγωγή από την Καβάλα, που εργάζονται εκτός  Καβάλας, με σκοπό την δημιουργία ενός δικτύου πληροφόρησης, ανταλλαγής απόψεων και υποστήριξης του κοινού τόπου καταγωγής.

Η δραστηριοποίηση των επιστημόνων αυτών προς τον σκοπό αυτό -εφόσον υπάρχει προθυμία συμμετοχής και με όποιο τρόπο κρίνεται πρόσφορος-θα προσφέρει σημαντικά οφέλη για την πόλη αλλά και για τους ίδιους. Για περισσότερες πληροφορίες και συμμετοχή μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν  στον κ. Σταμάτη Χατζησταμάτη (μέλος Ι.Κ.Κ.Ι.Κ, τηλέφωνο 6948207292 και email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

Η ΜΕΓΑΛΗ ΑΝΟΜΒΡΙΑ ΚΑΙ Η ΠΤΩΣΗ ΤΗΣ ΣΤΑΘΜΗΣ ΝΕΡΟΥ ΣΤΙΣ ΔΕΞΑΜΕΝΕΣ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΗΝ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΟΡΕΙΝΟΥ- ΑΓΩΝΙΩΔΕΙΣ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗ ΔΕΥΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Ιδιαίτερα δύσκολη ήταν η εβδομάδα που πέρασε για την  περιοχή του πρώην Δήμου Ορεινού όπου αντιμετώπισαν σοβαρά προβλήματα στην υδροδότηση των ενοτήτων τους λόγω της μεγάλης ανομβρίας και της πτώσης της στάθμης του νερού στις πηγές του Πολυνέρου. Συνεργεία της ΔΕΥΑΝ από την πρώτη στιγμή με επικεφαλή τον Πρόεδρο της κ. Παναγιωτίδη Γιώργο, τον Αντιπρόεδρο κ. Αργυράκη Μιχάλη, τον Διευθυντή κ. Κάλφα Κωνσταντίνο αλλά και προσωπικό επιχειρούσαν συνεχώς με αυταπάρνηση για την αποκατάσταση του προβλήματος. Διαρκής και η παρουσία του Αντιδημάρχου Ορεινού κ. Τουμπεκτσή Δημήτρη όπου σε συνεχή επικοινωνία με τον Δήμαρχο Νέστου κ. Τσομπανόπουλο Ευάγγελο επιχειρούσαν τον συντονισμό προκειμένου να υπάρξει γρήγορη αποκατάσταση της υδροδότησης με ειδικές παρεμβάσεις. Μέχρι και την Παρασκευή 18 Αυγούστου η διοίκηση της ΔΕΥΑΝ και το κλιμάκιο της σχεδόν στρατοπέδευσε στην περιοχή του Ορεινού.

ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ-ΑΜΕΣΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ, ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟ ΜΕ ΘΕΤΙΚΗ ΕΚΒΑΣΗ

Φωτιά ξέσπασε σε χαράδρα που γειτνιάζει με την τοπική ενότητα του Πλαταμώνα στον Ορεινό την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017. Η συγκεκριμένη περιοχή χαρακτηρίζεται από πυκνή θαμνώδη βλάστηση. Οι άμεσες παρεμβάσεις αλλά και οι συντονισμένες ενέργειες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και του Δήμου Νέστου έθεσαν την φωτιά μέσα σε λίγες ώρες σε πλήρη έλεγχο και τελικά σε κατάσβεση. Η φωτιά κατάφερε να κάψει μόλις λίγα τετραγωνικά μέτρα θάμνων. Στην επιχείρηση συμμετείχαν εναέρια τοπικά μέσα (τύπου πετζετέλ και ελικόπτερο), βυτιοφόρα της πυροσβεστικής και οι υδροφόρες των Δήμων Νέστου και Καβάλας.

ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛ. ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΣΤΟΝ ΠΛΑΤΑΜΩΝΑ ΛΟΓΩ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

Η φωτιά που ξέσπασε στον Πλαταμώνα την Πέμπτη 17 Αυγούστου 2017 και στο συγκεκριμένο σημείο υπήρχε κίνδυνος να προξενήσει μεγάλες ζημιές και ατυχήματα σοβαρά. Για τον λόγο αυτό συνεργεία της ΔΕΗ, προχώρησαν σε άμεση διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος. Προκλήθηκε βέβαια, μεγάλη ταλαιπωρία στους κατοίκους της περιοχής, ωστόσο αποφεύχθησαν ανεπανόρθωτες βλάβες. Την επομένη το πρωί η ροή ρεύματος αποκαταστάθηκε κανονικά.

ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΕΣ ΖΩΝΕΣ ΣΤΟΝ ΟΡΕΙΝΟ

Ο Δήμος Νέστου σε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία Καβάλας προέβησαν στην διάνοιξη, αντιπυρικών ζωνών την Παρασκευή 18 Αυγούστου 2017 πλησίον της τοπικής ενότητας Πλαταμώνα στον Ορεινό προκειμένου να υπάρχει προσβασιμότητα, τόσο για τα αυτοκίνητα της πυροσβεστικής όσο και για τις υδροφόρες του Δήμου για την καλύτερη προστασία της περιοχής από πυρκαγιές.

ΜΕ ΚΑΘΕ ΕΠΙΣΗΜΟΤΗΤΑ, ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑΝΥΞΗ Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΟΧΑΡΗΣ ΣΕ ΓΡΑΒΟΥΝΑ, ΚΕΧΡΟΚΑΜΠΟ ΚΑΙ ΜΟΝΑΣΤΗΡΑΚΙ

Μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της ορθοδοξίας γιόρτασαν στους Ιερούς Ναούς της Κοιμήσεως της Θεοτόκου η Γραβούνα, ο Κεχρόκαμπος και το Μοναστηράκι στο Δήμο Νέστου. Με ιδιαίτερη κατάνυξη πραγματοποιήθηκε ο εσπερινός, στην Γραβούνα την παραμονή της «Παναγίας» ενώ ακολούθησε με λαμπρότητα η περιφορά της ιερής εικόνας με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής παρουσία του Δημάρχου Νέστου Βαγγέλη Τσομπανόπουλου, της Προέδρου του Δ.Σ. κας Ψυλλίδου Ελένης, του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα κ. Τουμπεκτσή Δημήτρη, της Προέδρου της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κας Αργυρέλη Ελένης, του Προέδρου της Αναπτυξιακής κ. Παπαθεοδώρου Κωνσταντίνου και του δημοτικού συμβούλου κ. Γαβριηλίδη Νίκου καθώς και του Προέδρου της δημοτικής ενότητας Γραβούνας κ. Τσαμπάζη Βασίλη.

Στον εσπερινό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Μοναστηράκι παρέστησαν οι Αντιδήμαρχοι Τουριστικής Ανάπτυξης και Καθαριότητας κ. Μαυροθαλασσίτης Νίκος και κ. Καϊντατζόπουλος   Χαράλαμπος. Ανήμερα της Παναγίας, στο Μοναστηράκι ο Δήμαρχος Νέστου συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Μαυροθαλασσίτη Νίκο αλλά και τον τοπικό σύμβουλο κ. Αραμπατζάκη Γιάννη παρακολούθησαν με κατάνυξη την λειτουργία για την Κοίμηση της Θεοτόκου.

Στον Κεχρόκαμπο την αντίστοιχη λειτουργία παρακολούθησε ο Αντιδήμαρχος Πρωτογενούς Τομέα κ. Τουμπεκτσής Δημήτρης .

Την παραμονή της Παναγίας ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγιάσματος πραγματοποίησε λαϊκό γλέντι στον οικισμό πλησίον της θάλασσας που γειτνιάζει στο χωριό τους. Σημειωτέον, εκεί βρίσκεται ξωκλήσι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου. Στην εκδήλωση παρέστη ο Δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος συνοδευόμενος από την Πρόεδρο του Δ.Σ. κα Ψυλλίδου Ελένη, τον Αντιδήμαρχο Καθαριότητας κ. Καϊντατζόπουλο Χαράλαμπο, την Πρόεδρο της ΕΥΝΕΣΤΙΑΣ κα Αργυρέλη Ελένη καθώς και τον δημοτικό σύμβουλο κ. Χατζηγερακούδη Ιωάννη.

Ο Εμπορικός σύλλογος Καβάλας σε συνεργασία με τον Δήμο Καβάλας, την "ΔΗΜΩΦΕΛΕΙΑ", την Αντιπεριφέρεια, το Επιμελητήριο και την Ομοσπονδία Επαγγελματιών διοργανώνουν την Γιορτή Αγοράς και Εκπαίδευσης.

Φέτος η εκδήλωση μεγαλώνει και γίνεται ένα τριήμερο φεστιβάλ, από τις 7 ως τις 9 Σεπτεμβρίου στην κεντρική πλατεία Καβάλας.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση του κοινού της πόλης, της ευρύτερης περιοχής αλλά και των τουριστών (Τούρκων και Βουλγάρων) για τα τοπικά προϊόντα αλλά και για τις υπηρεσίες της τοπικής αγοράς. Έχει αποδειχτεί στην Λευκή νύχτα ότι η ψυχολογία για την δημιουργία αγοραστικής κίνησης είναι σημαντικός παράγοντας. Συνδυάζοντας την κίνηση στην αγορά και το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς δημιουργήθηκε Η Γιορτή Αγοράς και Εκπαίδευσης.

Συναυλίες, πάρτι, κλόουν, ξυλοπόδαροι, street show, χορευτικές παραστάσεις, καραγκιοζοπαίχτες, ηλεκτρονικά παιχνίδια, δώρα και εκπλήξεις θα περιμένουν τους επισκέπτες. Μεγάλο βάρος θα δοθεί για στους επαγγελματίες αλλά και φορείς της εκπαίδευσης και διαπαιδαγώγησης έξω από την σχολική αίθουσα. Φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, ξένων γλωσσών, αθλητικά σωματεία, εθελοντικές οργανώσεις όπως οι Πρόσκοποι, σχολές πολεμικών τεχνών, παιδικοί σταθμοί κτλ, θα είναι ο βασικός πυλώνας των εκθεσιακών περιπτέρων αλλά και των διαφημιστικών πακέτων τα οποία συντονίζει μαζί με την όλη διοργάνωση ο -γνωστός από τις επιτυχημένες "Λευκές Νύχτες" των 2 τελευταίων ετών και τη διοργάνωση της έκθεσης γάμου τον περασμένο Μάρτιο- Χαράλαμπος (Μπάμπης) Ηλιάδης.

Για οποιαδήποτε πληροφορία ή για αίτηση συμμετοχής καλέστε στο 2510.211559 -6948237127. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι καλό θα ήταν οι καταστηματάρχες υγειονομικού ενδιαφέροντος που θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση στον χώρο τους να ενημερώσουν έγκαιρα την διοργάνωση, ούτως ώστε να ενημερωθεί και το πρόγραμμα -το οποίο και θα μοιραστεί σε ξενοδοχεία της πόλης και θα κυκλοφορήσει ηλεκτρονικά.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση έχει ήδη υπογραφεί από τους κυρίους Σταθάκη, και Χαρίτση και ξεκινά τις επόμενες ημέρες η ενεργοποίηση του δεύτερου ενδιάμεσου προγράμματος «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον». Οι νέοι εθνικοί πόροι που θα διατεθούν για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανέρχονται σε περίπου 61 εκατ.  ευρώ και θα διασφαλίσουν τη χρηματοδότηση περισσότερων από 6.000 ωφελούμενων.

Στόχος του νέου προγράμματος - «γέφυρα» είναι η κάλυψη επιπλέον αιτήσεων από αυτές που είχαν υποβληθεί το 2014 στο «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον», αλλά δεν μπόρεσαν να εξυπηρετηθούν λόγω της ανεπάρκειας τότε των σχετικών κονδυλίων. Υπενθυμίζεται ότι το πρώτο ενδιάμεσο πρόγραμμα, που υλοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016, με την εξασφάλιση 75 εκατ. ευρώ κάλυψε πάνω από 8.500 ωφελούμενους. Έτσι, τα δύο ενδιάμεσα προγράμματα ενισχύουν συνολικά περίπου 15.000 νοικοκυριά.

Ενδιαφέρον έχει ωστόσο ότι η υποβολή των αιτήσεων για την ένταξη στο νέο πρόγραμμα θα γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Πιο αναλυτικά, ο ενδιαφερόμενος θα καταχωρίζει την αίτησή του, τα στοιχεία για τις παρεμβάσεις που πρόκειται να υλοποιήσει και το αντίστοιχο κόστους τους, καθώς και την τράπεζα με την οποία πρόκειται να συνεργαστεί, εφόσον θα επιλέξει την κάλυψη της ιδίας συμμετοχής με τη μορφή δανείου.

Το ανώτατο ύψος των δανείων καθορίζεται σε 25.000 ευρώ, ενώ η διάρκεια αποπληρωμής κυμαίνεται από 4 έως 6 χρόνια. Οι κατηγορίες των επιλέξιμων παρεμβάσεων αφορούν σε: α) αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης, β) τοποθέτηση θερμομόνωσης στο κέλυφος του κτιρίου, συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής και γ) αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Οι κατηγορίες των δικαιούχων είναι επτά, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, ενώ τα παρακάτω ποσοστά επιδότησης προσαυξάνονται κατά 5% ανά προστατευόμενο μέλος. Οι κατηγορίες είναι οι εξής:

1. Οσοι έχουν ατομικό ετήσιο εισόδημα έως 10.000 ή οικογενειακό εισόδημα έως 20.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 60%.

2. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 10.001 - 15.000 ευρώ ή οικογενειακό από 20.001 - 25.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 50%.

3. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 15.001 - 20.000 ευρώ ή οικογενειακό από 25.001 - 30.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 40%.

4. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 20.001 - 25.000 ευρώ ή οικογενειακό από 30.001 - 35.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 35%.

5. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 25.001 - 30.000 ευρώ και οικογενειακό από 35.001 - 40.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 30%.

6. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 30.001 - 35.000 ευρώ και οικογενειακό από 40.001 - 45.000 ευρώ δικαιούνται επιχορήγηση 25%.

7. Οσοι έχουν ατομικό εισόδημα από 35.001 - 40.000 ευρώ ή οικογενειακό από 45.001 - 50.000 ευρώ δεν δικαιούνται επιδότησης, αλλά μπορούν να συνάψουν τραπεζικό άτοκο δάνειο.

Η ενεργοποίηση του Προγράμματος αναμένεται να συμβάλλει στην αναθέρμανση όλων των δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τον κατασκευαστικό κλάδο, αλλά και στην υλοποίηση των στόχων της χώρας για τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών ρύπων και στη μείωση του ενεργειακού κόστους για χιλιάδες πολίτες, με έμφαση στα χαμηλότερα εισοδήματα.

Πηγή: news247.gr

Με αφορμή ένα πρόγραμμα μελέτης των αρχαίων τεχνικών επεξεργασίας των μετάλλων της Θάσου, Έλληνες και Γάλλοι αρχαιολόγοι προχώρησαν, το απόγευμα του Σαββάτου, σε ένα σημαντικής αξίας πείραμα, επιχειρώντας να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο οι αρχαίοι εξήγαγαν σίδηρο από μεταλλεύματα

Πιο συγκεκριμένα, η ομάδα των αρχαιολόγων (η οποία προερχόταν από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Καβάλας-Θάσου, τη Γαλλική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο της Λιλ) κατασκεύασαν έναν κλίβανο από νερό, πηλό και άχυρα (ακριβώς όπως στην εποχή του σιδήρου δηλ. περί το 1000 π. Χ.) και επανέλαβαν την αρχαία τεχνική καμίνευσης σιδήρου!

Το πείραμα διεξήχθη στο χώρο των αποθηκών του Μεταλλευτικού Συγκροτήματος Λιμεναρίων (με την ευγενική φιλοξενία του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιμεναρίων "Το Κάστρο") και διήρκεσε αρκετές ώρες -ξεκίνησε λίγο μετά το μεσημέρι και ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ του Σαββάτου (με τις εικόνες που απέστειλε στο Kavala Portal η υπεύθυνη του πειράματος Δήμητρα Μαλαμίδου να είναι κάτι παραπάνω από εντυπωσιακές)

Ο σίδηρος που παρήχθη θα εξεταστεί από χημικούς -σε σύγκριση με δείγματα που έχουν διασωθεί από εκείνη την περίοδο- και τα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν σύντομα.

Από τη Δευτέρα 21/8/2017 μέχρι και την Κυριακή 27/8/2017 θα προβάλλεται στο ΖΕΦΥΡΟ η ταινία Χιλιανικής παραγωγής ''Νερούδα'' (Neruda).

Η ταινία είναι σε σκηνοθεσία Πάμπλο Λαραΐν και παίζουν οι ηθοποιοί: Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ, Μερσέντες Μοράν, Λουίς Νιέκο.

Υπόθεση

Το 1948 η χιλιανή κυβέρνηση θέτει το κομμουνιστικό κόμμα της χώρας εκτός νόμου και ο αστυνομικός Όσκαρ Περουσονό αναλαμβάνει να συλλάβει τον γερουσιαστή και διάσημο ποιητή Πάμπλο Νερούδα. Εκείνος όμως σχεδιάζει να διαφύγει από τη χώρα για την Αργεντινή.

Ποιητική και σε πολλά σημεία μυθοπλαστική βιογραφία, η οποία αποδίδει με πρωτότυπο τρόπο το πνεύμα του σπουδαίου λογοτέχνη, ενώ στοχάζεται πολυδιάστατα πάνω στην καλλιτεχνική δημιουργία και την αληθινή ζωή.

Για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η Νατάσα Μποφίλιου τραγούδησε στο νομό Καβάλας, καθώς μετά την περσινή της συναυλία στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου έδωσε το παρόν το βράδυ της Παρασκευής στο λιμάνι της Σκάλας Ραχωνίου για μια συναυλία που διοργάνωσε ο Σύλλογος Νέων Θάσου. Περισσότεροι από 800 θεατές (αριθμός που ικανοποίησε τους διοργανωτές, αν και θα περίμεναν ακόμα μεγαλύτερη προσέλευση) είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τη δημοφιλή ερμηνεύτρια σε μια μουσική παράσταση -στο πλαίσιο της περιοδείας της με τίτλο "ΒΑΒΕΛ 2"- που τα είχε όλα: χορός, τραγούδι (τόσο τα κομμάτια που έχουν φέρει την ίδια της στις πρώτες θέσεις της προτίμησης μικρών και μεγάλων όσο και παλιότερες επιτυχίες) και πολύ καλή διάθεση.

Η συναυλία διήρκεσε περίπου 2 ώρες, ενώ μετά το τέλος της πολλοί θεατές περίμεναν υπομονετικά για να φωτογραφηθούν με την αγαπημένη τους τραγουδίστρια -η οποία δεν χάλασε χατίρι σε κανέναν!

Τετάρτη, 02 Αυγούστου 2017 20:02

Οι τροφές που "καίνε" το τοπικό πάχος!

Προσπαθείτε εδώ και καιρό να απαλλαγείτε από το τοπικό πάχος ώστε να βελτιώσετε τη σιλουέτα σας και να ανεβάσετε την ψυχολογία σας εν όψει των διακοπών.

Προκειμένου να καταφέρετε να χάσετε κιλά και πόντους, ακολουθείτε ένα υγιεινό πρόγραμμα διατροφής, κάνετε συστηματική άσκηση και στα σημεία όπου το λίπος επιμένει, εφαρμόζετε αισθητικές θεραπείες που δρουν ενάντια στο λίπος.

Γνωρίζετε όμως, πώς θα ενισχύσετε την προσπάθειά σας για να δείτε άμεσα τους κόπους σας να αποδίδουν; Εντάξτε στο καθημερινό σας διαιτολόγιο τις παρακάτω τροφές -που προτείνει η websupplies.gr - οι οποίες αναδεικνύονται σε πολύτιμους συμμάχους της προσπάθειάς σας για αδυνάτισμα.

Μήλο

Το μήλο προσφέρει ποικίλα οφέλη στον οργανισμό και συν τοις άλλοις βοηθάει πολύ στο αδυνάτισμα. Αποτελεί μία από τις πλουσιότερες πηγές διαλυτών ινών και διατηρεί τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σταθερά. Σας χορταίνει, αποδίδει ελάχιστες θερμίδες -ένα μέτριου μεγέθους μόλις 80- και δεν περιέχει νάτριο ή κορεσμένα λιπαρά.

Καφές

Οι θερμίδες και το λίπος «καίγονται» γρηγορότερα χάρη στην καφεΐνη που περιέχει ένα φλιτζάνι καφές. Αρκεί φυσικά να πίνετε τον καφέ σας χωρίς ζάχαρη, ή τουλάχιστον με μια διαιτητική γλυκαντική ουσία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε που η καφεΐνη αποτελεί συστατικό των περισσότερων αντικυτταριτιδικών κρεμών του εμπορίου.

Προσοχή! Προτού πραγματοποιήσετε οποιαδήποτε αλλαγή στην καθημερινή σας διατροφή, συμβουλευτείτε τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό σας.

Μουστάρδα

Η μουστάρδα «λειτουργεί» όπως η καφεΐνη -επιταχύνει τον μεταβολισμό σας. Η επιτάχυνση που πετυχαίνει ενεργοποιεί τον μεταβολισμό κατά 25% για αρκετές ώρες αυξάνοντας την καύση των θερμίδων. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην επιλογή μουστάρδας από τα προϊόντα του εμπορίου, ώστε να μην περιέχει έξτρα συστατικά και πρόσθετα που επιβαρύνουν τον οργανισμό σας.

Κόκκινη πιπεριά

Η γλυκιά κόκκινη πιπεριά ενεργοποιεί τη θερμογένεση και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό. Μπορείτε να τη συμπεριλάβετε στις σαλάτες σας καθώς μειώνει την όρεξη και ενισχύει το αίσθημα του κορεσμού. Έτσι συμβάλλει στη μείωση του σωματικού βάρους και στην καύση του αποθηκευμένου λίπους.

Μπάρα δημητριακών

Επιλέξτε να καταναλώσετε μια μπάρα δημητριακών ως σνακ αλλά σιγουρευτείτε για τα συστατικά που περιέχει και τις θερμίδες που αποδίδει στις πληροφορίες της συσκευασίας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες οι οποίες μειώνουν τα επίπεδα ινσουλίνης και κατ’ επέκταση την ικανότητα του σώματος να αποθηκεύει το λίπος.

Κανέλα

Ένα κουταλάκι κανέλα αποδίδει μόλις 8 θερμίδες και μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ως γλυκαντικό στον καφέ και τα φαγητά σας. Η κατανάλωσή της αυξάνει τον μεταβολισμό, ενεργοποιεί τις καύσεις και σας βοηθάει να χάσετε ευκολότερα το λίπος από τα σημεία του σώματός σας όπου έχει συσσωρευτεί.

Σελίδα 1 από 940

Philippi60 300x250

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας