Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου 2018
Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Αναστάσιος Μαρκουλίδης

Κλιμακώνονται οι αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή των Κρηνίδων από την απόφαση της "Τράπεζας Πειραιώς" να προχωρήσει σε κλείσιμο του υποκαταστήματος στην πρωτεύουσα της Δημοτικής Ενότητας Φιλίππων.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα, όταν και άρχισε να διαδίδεται η πληροφορία ότι το σχέδιο της "Τράπεζας Πειραιώς" για κλείσιμο δεκάδων υποκαταστημάτων στην ελληνική επαρχία σε μια προσπάθεια εξοικονόμησης πόρων -όπως έγινε στο Καλαμπάκι Δράμας, αλλά και όπως (σύμφωνα με πληροφορίες που δεν έχουν ακόμα επιβεβαιωθεί) εικάζεται ότι θα γίνει και στην Κεραμωτή), αρκετοί ήταν αυτοί που προσπάθησαν να κινητοποιήσουν κατοίκους και φορείς, σε μια προσπάθεια να πειστεί η διοίκηση της τραπέζης να κρατήσει ανοιχτό το μοναδικό τραπεζικό υποκατάστημα σε ολόκληρη την δημοτική ενότητα Φιλίππων. Αν και αρχικά δεν ήταν λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι η προσπάθεια αυτή θα ήταν μάταιη, εντούτοις η πρόσφατη απόφαση της διοίκησης της "Τ.Π." να κρατήσει ανοιχτό το υποκατάστημα στην Σταυρούπολη Ξάνθης -μετά από ανάλογες πιέσεις- φαίνεται ότι έδωσε επιπλέον ώθηση στους κατοίκους των Κρηνίδων.

Έτσι, μετά από πρωτοβουλία που έλαβαν οι ιδιοκτήτες εμπορικών καταστημάτων στις Κρηνίδες -την οποία και γνωστοποίησε στο Facebook ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος ΑΜΘ Θόδωρος Παπαδόπουλος- το Σάββατο 24/02/2018 στις 6:00, στη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Γυμνασίου Κρηνίδων, θα πραγματοποιηθεί λαϊκή συνέλευση των κατοίκων των Κρηνίδων άλλα και των διπλανών οικισμών -με θέμα την αντίσταση στο κλείσιμο του υποκαταστήματος. Στη συνέλευση αυτή αναμένεται να προσκληθούν όλοι οι φορείς (Βουλευτές, Περιφέρεια, Δήμος, Επιμέλητήριο, Ομοσπονδία επαγγελματιών, τοπικοί σύλλογοι κ.λπ) για να καθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο θα κινητοποιηθούν οι κάτοικοι.

Την ώρα που η προγραμματισμένη για το πρωί της Τρίτης -στο Τριμελές Εφετείο Θράκης- δίκη των 56 πρώην και νυν δημοτικών συμβούλων Παγγαίου για τη γνωστή υπόθεση των προσλήψεων εργαζόμενων με συμβάσεις δίμηνης διάρκειας αναβλήθηκε για μια ακόμα φορά -προγραμματίστηκε για τις 5 Σεπτεμβρίου- κατατέθηκε στη Βουλή Τροπολογία για την πρόσληψη διμηνιτών, σύμφωνα με την οποία θεωρούνται νομιμες οι προσλήψεις αυτές (όπως και άλλες που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια από πολλούς άλλους δημάρχους σε ολόκληρη τη χώρα).

Το ενδιαφέρον με την τροπολογία αυτή (η οποία εντάσσεται στο Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Ερευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο "Ιδρυση Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής") είναι ότι συνυπογράφεται...και από τους 4 βουλευτές του νομού Καβάλας (η αρχική εισήγηση κατατέθηκε από τον Νίκο Παναγιωτόπουλο, ωστόσο και οι 3 κυβερνητικοί βουλευτές την συνυπογράφουν).

Πιο συγκεκριμένα, στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας αναφέρεται ότι:

Προκειμένου να ξεπεραστούν ζητήματα ελέγχου νομιμότητας τόσο κατά τη διαδικασία πρόσληψης όσο και της πιστής εφαρμογής του άρθρου 206 του ΚΚΔΚΥ είναι αναγκαίο να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση, καθώς οι τελευταίες σχετικές διατάξεις σε κάποιες περιπτώσεις αξιολογήθηκαν με διαφορετικό τρόπο από τα ελεγκτικά όργανα.

Για να υπάρξει (δια αντιμετώπιση των περιπτώσεων αυτών για κάθε δήμο της χώρας προτείνεται η παρακάτω νομοθετική ρύθμιση:

Προτεινόμενη διάταξη

1. Συμβάσεις που συνήφθησαν από τους Δήμους κατ' εφαρμογήν του άρθρ. 206 του ΚΚΔΚΥ και έχουν εγκριθεί από τον αρμόδιο ΓΓΑΔ θεωρούνται νόμιμες εφόσον το προσληφθέν προσωπικό απασχολήθηκε πραγματικά και έχουν θεωρηθεί αρχικά με αντίστοιχες πράξεις των Επιτρόπων του Ελεγκτικού Συνεδρίου τα σχετικά εντάλματα

2. Συμβάσεις προσωπικού ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου που προσλήφθηκε κατ εφαρμογήν των διατάξεων του άρθρ.206 ΚΚΔΚΥ που παρετάθησαν κατ’ εφαρμογήν των διατάξεων του ν.4325/2015 και του ν.4351/2015 θεωρούνται νόμιμα γενόμενες ως προς την καταβολή των αντίστοιχων αποδοχών των συμβασιούχων εφ-όσον αυτοί απασχολήθηκαν εν τοις πράγμασι.

Με τη συμμετοχή 3 ομάδων (μιας και οι άλλες 2, η Νέμεσις Θεσσαλονίκης και ο Πυρρίχιος Ασπροπύργου, προτίμησαν...να κάνουν κούλουμα!!!) διεξήχθη το πρωί της Κυριακής, στο γήπεδο του Κωτσάλου, η 3η αγωνιστική του πρωταθλήματος rugby league με ομάδες 9 παικτών (γνωστό και ως "9s"), με τη συμμετοχή των ομάδων του ΑΟ Καβάλα, της ΑΕΚ και του Προμηθέα Νίκαιας. Η ομάδα της Καβάλας έδειξε πολύ θετικά στοιχεία απέναντι σε 2 από τις -κατά τεκμήριον- κορυφαίες ομάδες rugby στην Ελλάδα και, αν στο τέλος των 2 αναμετρήσεών της με αυτές είχε λίγο περισσότερη συγκέντρωση θα μπορούσε ακόμα και να τις κερδίσει!

Όλες οι ομάδες αναμετρήθηκαν μεταξύ τους, σε αγώνες που κράτησαν 18 αγωνιστικά λεπτά (2 ημίχρονα των 9 λεπτών). Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην αναμέτρηση του Προμηθαία με την ΑΕΚ, με τον "Δικέφαλο του Νότου" να κερδίζει άνετα με 30-4. Στην επόμενη αναμέτρηση, οι "κιτρινόμαυροι" τα βρήκαν σκούρα απέναντι στους "Αργοναύτες", οι οποίοι προηγήθηκαν στο ημίχρονο με 12-4 αλλά λύγισαν στην επανάληψη και ηττήθηκαν με 12-20. Στην τελευταία αναμέτρηση η ομάδα της Καβάλας πίεσε για να πάρει τη νίκη αλλά στο τέλος έχασε με σκορ 10-16.

Τα αποτελέσματα

Προμηθέας-ΑΕΚ 4-30
ΑΕΚ-Καβάλα 20-12
Καβάλα-Προμηθέας 10-16

Η Βαθμολογία:

ΑΕΚ 14

Πυρρίχιος 12

Προμηθέας 8

Νέμεσις 2

Καβάλα 1

Το μέλλον του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και το ενδεχόμενο συγχώνευσής του με το ΤΕΙ Σερρών και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης ήταν ένα από τα σημαντικότερα θέματα που τέθηκαν στη διευρυμένη σύσκεψη φορέων της Περιφέρειας ΑΜΘ που συγκάλεσε το πρωί της Τρίτης ο Περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος στην Κομοτηνή. Μια σύσκεψη στην οποία συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, και το ενδεχόμενο ίδρυσης νέας Νομικής Σχολής στην Πάτρα, με τον πρυτανεύοντα του ΔΠΘ Σταύρο Τουλουπίδη, τον πρύτανη του ΤΕΙ ΑΜΘ Δημήτρη Μπαντέκα, τον αντιπρύτανη (και πρώην πρύτανη) του ΤΕΙ Αθανάσιο Μητρόπουλο και άλλους αιρετούς και εκπροσώπους φορέων από όλη την περιφέρεια να δίνουν το παρόν.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο τύπου της περιφέρειας ΑΜΘ:

Οι φορείς εξέφρασαν την ξεκάθαρη θέση ότι αναγνωρίζουν τον αναπτυξιακό χαρακτήρα της λειτουργίας του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ στην περιοχή, στηρίζουν τη συνένωση των δύο εκπαιδευτικών ιδρυμάτων σε μια ενιαία και ισχυρή ακαδημαϊκή μονάδα και αντιτίθενται στην ίδρυση τόσο μιας τέταρτης Νομικής Σχολής όσο και οποιουδήποτε νέου Τμήματος θα οδηγούσε σε αποδυνάμωση αυτών που ήδη λειτουργούν στην Περιφέρεια ΑΜΘ.

Στη σύσκεψη, ο κ. Μπαντέκας αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Μέτιου για τη σύστασης κοινής επιτροπής του ΔΠΘ και του ΤΕΙ-ΑΜΘ που θα διερευνήσει το ακαδημαϊκό πλεονέκτημα της συνένωσης των δύο ιδρυμάτων ενώ ο κ. Τουλουπίδης δήλωσε ότι θα θέσει την πρόταση στη Σύγκλητο του πανεπιστημίου.

Οι θέσεις που εκφράστηκαν στη σύσκεψη θα αποτελέσουν πρόσθετα επιχειρήματα για το ΔΠΘ και το ΤΕΙ-ΑΜΘ στο διάλογό τους με το Υπουργείο Παιδείας. Αν ωστόσο η εξέλιξη των ζητημάτων δεν είναι θετική για την περιοχή, οι φορείς της Περιφέρειας συμφώνησαν να πραγματοποιηθεί νέα σύσκεψη.

Δ. Μπαντέκας: Διάλογος με όλες τις πλευρές

Μιλώντας στο Kavala Portal ο κ. Μπαντέκας σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή προέχει το καλό του ιδρύματος, και αυτό θα εξετάσουμε. Για το λόγο αυτό, είμαστε ανοιχτοί σε διάλογο με όλες τις πλευρές -τόσο με το ΔΠΘ όσο και με το Διεθνές Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται να προσέλθουμε σε έναν διάλογο με το Διεθνές Πανεπιστήμιο με σκοπό να τον 'χαλάσουμε' αλλά για να συζητήσουμε το κατά πόσο μια πιθανή συγχώνευση με αυτό θα αποβεί επωφελής για το ΤΕΙ ΑΜΘ."

Δελτίο τύπου

Οι Νηπιαγωγοί του 1ου ολοήμερου Νηπιαγωγείου Ελευθερούπολης, επισκέφτηκαν το παράρτημα Προστασίας Παιδιού Καβάλας, και μοίρασαν δώρα στα φιλοξενούμενα παιδιά.

Τα νήπια του Νηπιαγωγείου τους, διέθεσαν τις εικαστικές τους δημιουργίες στο bazaar της Χριστουγεννιάτικης γιορτής τους και με τα έσοδα αγόρασαν δώρα για τα παιδιά του Παραρτήματος.

Ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Σωτήρης Σωτηριάδης και η αν. Προϊσταμένη Διεύθυνσης του Παραρτήματος Προστασίας Παιδιού Καβάλας κα. Αγνή Πέτρη συγχαίρουν τις Νηπιαγωγούς που μυούν τα παιδιά από αυτή την τρυφερή ηλικία στην προσφορά αγάπης και κοινωνικής αλληλεγγύης.

Τι και αν μπαίνουν πινακίδες με φωτεινή υπόδειξη της ταχύτητας ενός διερχόμενου οχήματος,

τι και αν αποκατέστησαν τα προστατευτικά στηθαία στην έξοδο προς τη Νέα Ηρακλείτσα,

τι και αν τοποθέτησαν πλαστικά κολωνάκια τύπου "πτερύγια του καρχαρία" για να αποτρέψουν τις μεγάλες ταχύτητες,

κάποιοι οδηγοί δεν λένε να "βάλουν μυαλό"...

Ο λόγος για τις στροφές λίγο πριν την έξοδο του Παληού προς τη Νέα Ηρακλείτσα, στην οποία πρόσφατα μπήκανε -όπως μπορείτε να δείτε στις φωτογραφίες- ειδικά πλαστικά κολωνάκια, σε μια προσπάθεια να "συνετιστούν" οι οδηγοί και να μειώνουν την ταχύτητά τους.

DSC 0088

DSC 0089

Όπως μπορείτε να δείτε, όμως, ένα από αυτά τα κολωνάκια έχει ξηλωθεί -με αποτέλεσμα τα καρφιά με τα οποία στερεώθηκε στην άσφαλτο να προεξέχουν!

Και επειδή κάποιοι θα θέσουν το ερώτημα: "Γιατί βάλανε αυτά τα πτερύγια; Αυτά είναι επικίνδυνα για τους οδηγούς, ιδίως αυτούς που επιβαίνουν σε δίκυκλα"

εμείς θα πούμε: "Ναι, έχετε δίκιο. Αλλά καλό είναι επίσης, πέραν των λόγων για την εγκατάσταση αυτών των πτερυγίων, να αναρωτηθεί κανείς γιατί πρέπει οι οδηγοί να τρέχουν σε ένα τόσο δύσκολο σημείο;"

Την ώρα που το παράρτημα Ανατολικής Μακεδονίας του ΓΕΩΤΕΕ έχει συστήσει μια ομάδα μελετητών με βασικό της αντικείμενο την εξέταση της μελέτης που εξέδωσε τον Ιανουάριο το ΤΕΕ για τις πιθανές επιπτώσεις από την κατασκευή και λειτουργία του ΤΑΡ, στον υδροφόρο ορίζοντα και στην αποδοτικότητα των καλλιεργειών της περιοχής των Τεναγών, η Συντονιστική Επιτροπή Πολιτών για την αλλαγή της όδευσης του αγωγού εξέδωσε μια ακόμα ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί την κοινοπραξία ότι συνεχίζει να τηρεί πιστά την πολιτική της διανομής καθρεφτών σε ιθαγενείς ινδιάνους και ότι υποβαθμίζει τους τοπικούς φορείς -όπως το δημοτικό συμβούλιο Καβάλας, το περιφερειακό συμβούλιο ΑΜΘ και την ίδια την τοπική κοινωνία

Η κοινοπραξία του ΤΑΡ συνεχίζοντας προς την κατεύθυνση παραπλάνησης της κοινής γνώμης και θέλοντας να καλύψει το κενό της διαβούλευσης και της διαπραγμάτευσης, που ήταν υποχρεωμένη να κάνει αλλά δεν έκανε σύμφωνα με τη διακρατική συμφωνία και την μελέτη κοινωνικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων, προχωρά σε νέες ενέργειες επηρεασμού της τοπικής κοινωνίας.

Αν και πέρασαν πάνω από δυο αιώνες από την εποχή που μοίραζαν καθρεφτάκια στους ιθαγενείς ινδιάνους με σκοπό να τους αφανίσουν η ιδία ακριβώς πρακτική ακολουθείται και σήμερα. Η προπαγάνδα  αυτού του τύπου στη δημοκρατία είναι κατασκευή συναίνεσης για συγκεκριμένο λόγο.

Την ώρα που έχουν συζητηθεί οι προσφυγές του δήμου Καβάλας και οι υπόλοιπες στο ΣτΕ και είμαστε εν αναμονή των αποφάσεων, η κοινοπραξία επιδιώκει να επηρεάσει τους αγρότες υποσχόμενη ότι θα τους παρέχει λιπάσματα μηδαμινής αξίας για τα σημεία των χωραφιών από όπου σχεδιάζεται η όδευση του αγωγού, μια ακόμη προσπάθεια χειραγώγησης παγιδεύσεως των αγροτών και ιδιοκτητών από όπου σχεδιάζεται η όδευση του αγωγού tap

Παράλληλα με όλα αυτά διαβάζουμε τις αυτοκρατορικές δηλώσεις της νέας διευθύντριας του ΤΑΡ ότι «κάποιοι φορείς διαμαρτύρονται στην Καβάλα και θέλουν την αλλαγή της όδευσης του αγωγού». Οι «κάποιοι» φορείς είναι η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. με τρεις αποφάσεις, ο Δήμος Καβάλας με τρεις αποφάσεις, το εμπορικό επιμελητήριο, σωματεία, σύλλογοι, πλήθος φορέων και η θέση της τοπικής κοινωνίας. Επίσης, η γνωμοδότηση του καθ’ ύλην αρμόδιου Γ.Ε.Ω.Τ.Ε.Ε. ΑΜ, την οποία δεν έλαβε υπόψη επειδή δεν βολεύει τα σχέδια της κοινοπραξίας. Με προκλητικό τρόπο η κοινοπραξία αποδέχεται ότι υποβαθμίζει τους ανωτέρω φορείς και  τις αντιδράσεις όλων των φορέων στην περιοχή. Για ποιο λόγο;

Ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Ν. Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, παραχώρησε συνέντευξη για θέματα της επικαιρότητας, στον Σπύρο Γκουτζάνη για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, το πλήρες κείμενο της οποίας ακολουθεί παρακάτω:

Ερώτηση: Υπάρχει κατά την άποψή σας «υπόθεση Novartis», που χρήζει διερεύνησης σε όλα τα επίπεδα ;

Απάντηση: Σαφώς και υπάρχει, όταν μια πολυεθνική φαρμακευτική εφαρμόζει διεθνώς αθέμιτες πρακτικές προώθησης των προϊόντων της στην παγκόσμια αγορά. Σαφώς και πρέπει να διερευνηθεί η υπόθεση σε όλα τα επίπεδα, ήτοι και στο επίπεδο των ιατρών που λάμβαναν τα διάφορα «δώρα», των στελεχών και των υπηρεσιακών παραγόντων του χώρου της υγείας, τελικά και των πολιτικών προσώπων που εμπλέκονται στις αποφάσεις τιμολόγησης των φαρμάκων κλπ. Διερεύνηση όμως δεν σημαίνει προαποφασισμένο πόρισμα ενοχής των πάντων, και ιδίως των πολιτικών προσώπων. Και είναι προφανές πλέον ότι στόχευση της επισπεύδουσας κυβέρνησης είναι να αποδοθεί μομφή και να προκληθεί θόρυβος μόνο στο επίπεδο των πολιτικών προσώπων.

Ερώτηση: Εάν οι ενδείξεις μέχρι στιγμής είναι ισχνές για την εμπλοκή πολιτικών προσώπων, τότε γιατί η ΝΔ συμφωνεί στην σύσταση Προκαταρκτικής Επιτροπής; Και, τελικά τι θα διερευνήσει η Προκαταρκτική την οποία ζητά η κυβερνητική πλειοψηφία και στην οποία συμφωνείτε;

Απάντηση: Κατά το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής η προανακριτική καλείται να αποφασίσει επί προτάσεως για την άσκηση δίωξης εναντίον προσώπου/προσώπων που διατελούν ή διετέλεσαν μέλη της Κυβέρνησης. Συνεπώς πρέπει να υπάρχει σαφής, ειδική και εμπεριστατωμένη πρόταση κατηγορίας για τις αποδιδόμενες στα πρόσωπα πράξεις, κάτι που δεν συμβαίνει με τη συγκεκριμένη πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Όταν δεν αποδίδονται συγκεκριμένα αδικήματα σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά απλά και μόνο ζητείται να ερευνηθεί η αρμοδιότητα της Βουλής να ασκήσει διώξεις, τότε η σχετική πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας είναι προβληματική.

Η ΝΔ θα υπερψηφίσει την πρόταση σύστασης προανακριτικής γιατί επιθυμεί την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης σε βάθος. Παράλληλα όμως θα αναδείξει όλα τα κενά της κυβερνητικής πρότασης, από το ανεπαρκέστατο αποδεικτικό υλικό και τις δικονομικές ακροβασίες μέχρι τους εξωφρενικούς κυβερνητικούς χειρισμούς που παραπέμπουν σε άθλια μεθόδευση στοχοποίησης των πολιτικών αντιπάλων.

Ερώτηση: Φυσικά για να κατηγορηθούν πολιτικά πρόσωπα απαιτούνται κάτι περισσότερο από ανώνυμες μαρτυρίες. Όμως και η κατηγορία της «σκευωρίας» δεν προϋποθέτει αποδείξεις πέρα από πολιτικές εικασίες; Εξάλλου, η «σκευωρία» δεν προϋποθέτει και συμμετοχή των εισαγγελικών λειτουργών;

Απάντηση: Μέχρι στιγμής οι εικασίες απαντώνται στις καταθέσεις των τριών προστατευομένων μαρτύρων, και είναι εξαιρετικά ανεπαρκείς για να στοιχειοθετήσουν κατηγορία και πολύ περισσότερο, ενοχή για τα εμπλεκόμενα πολιτικά πρόσωπα. Όμως η κραυγαλέα παράλειψη του υπουργού Παναγιώτη Κουρουμπλή από την κυβερνητική πρόταση -παρά το γεγονός ότι περιλαμβάνονταν στη δικογραφία- σε συνδυασμό με την προαναγγελία του σκανδάλου από κυβερνητικά στελέχη σε ανύποπτο χρόνο, δημιουργούν εύλογες ενδείξεις σκευωρίας.

Όταν δε, ένας υπουργός γνωρίζει το περιεχόμενο μιας δικογραφίας στο στάδιο μιας μυστικής προανακριτικής διαδικασίας που διενεργείται από την αρμόδια δικαιοσύνη και προβαίνει δημοσίως σε αξιολόγηση της υπόθεσης πριν αυτή δημοσιοποιηθεί, τότε προφανώς έχει πάρει τις σχετικές πληροφορίες από τους διενεργούντες την έρευνα λειτουργούς της δικαιοσύνης. Αυτή η συνολική εικόνα είναι ανεπίτρεπτη σε ένα πραγματικό κράτος δικαίου.

Ερώτηση: Είσαστε εναντίον του θεσμού των προστατευόμενων μαρτύρων; Δεν είναι απαξίωση του θεσμού ο χαρακτηρισμός «κουκουλοφόροι»;

Απάντηση: Η έννοια του προστατευόμενου μάρτυρα θεσμοθετήθηκε με νόμο του 2001 και διευρύνθηκε με νόμο του 2014 για υποθέσεις μεγάλου δημοσίου ενδιαφέροντος με ενδείξεις διαφθοράς. Συνεπώς είναι προφανές ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε ένα νομικό αποδεικτικό πλαίσιο που εμείς θεσμοθετήσαμε ως κυβέρνηση.

Από δω και πέρα όμως, στο πλαίσιο της διερεύνησης της υπόθεσης από την προανακριτική επιτροπή που θα συσταθεί, αυτοί οι μάρτυρες θα πρέπει να προσέλθουν να εξετασθούν χωρίς το βολικό πέπλο της ανωνυμίας. Όταν δε, απαξιώνονται τόσο βάναυσα δύο διατελέσαντες πρωθυπουργοί, ο Έλληνας Επίτροπος στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ο κεντρικός τραπεζίτης της χώρας, μεταξύ άλλων, είναι αστείο να γίνεται λόγος για απαξίωση των μαρτύρων λόγω χρήσης του όρου «κουκουλοφόρος».

Ερώτηση: Συμμετείχατε στα συλλαλητήρια για το «Μακεδονικό»; Ποια είναι η θέση σας, «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» ή «καμία χρήση του όρου Μακεδονία»;

Απάντηση: Συμμετείχα και στα δύο συλλαλητήρια. Ως Μακεδόνας θεώρησα ότι αυτό ήταν το αυτονόητο πατριωτικό μου καθήκον. Εκτιμώ ότι η θέση «σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό» είναι ανεπαρκής για τα εθνικά συμφέροντα όσο δεν καλύπτεται το ζήτημα των αλυτρωτικών/ επεκτατικών βλέψεων και επιδιώξεων των Σκοπιανών. Ας αποδείξουν αυτοί που επείγονται να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ότι είναι καλοί γείτονες, εγκαταλείποντας αυτές τους τις θέσεις και τον σφετερισμό της ιστορικής μας κληρονομιάς, και μετά να συζητήσουμε. Όσο δεν το κάνουν, φοβούμαι ότι χρησιμοποιούν το όνομα ως όχημα εκπλήρωσης των ως άνω επιδιώξεων. Ως εκ τούτου, σκληρή γραμμή και όποιος αντέξει.

Ερώτηση: Μετά και το τελευταίο επεισόδιο στα Ίμια θεωρείτε ότι υπάρχει κίνδυνος περαιτέρω όξυνσης στις σχέσεις με την Τουρκία; Πώς μπορεί να απαντήσει η χώρα έναντι ενός γείτονα που δείχνει αποφασισμένος να κάνει χρήση της στρατιωτικής του ισχύος;

Απάντηση: Φαίνεται ότι η Τουρκία του Ερντογάν επιδιώκει ευθέως την όξυνση στις σχέσεις με την Ελλάδα μέχρι και την πρόκληση στρατιωτικού επεισοδίου, αφού το «ατύχημα» ήδη συνέβη στα Ίμια προ ημερών. Η αποδυναμωμένη Ελλάδα ενισχύει την αυτοπεποίθηση της Τουρκίας απέναντι στη ευάλωτη, όπως πιστεύει, χώρα μας. Η κατάσταση είναι άκρως ανησυχητική.

Για να υπάρξει η σχετική αποτρεπτική ικανότητα, στην στρατιωτική ισχύ της Τουρκίας πρέπει να αντιπαρατεθεί η αντίστοιχη δική μας, μαζί με τη συστηματική ανάδειξη της προβληματικής συμπεριφοράς των γειτόνων προς όλους τους συμμάχους μας, διά της διπλωματικής οδού. Αυτή η διπλής κατεύθυνσης προσπάθεια πρέπει να γίνει με όρους σοβαρότητας, ευθύνης και ευρύτατης εσωτερικής πολιτικής συναίνεσης.

Ερώτηση: Νομίζετε ότι η χώρα θα βγει από τα μνημόνια και την αυξημένη εποπτεία τον Αύγουστο του 2018 όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση; Είναι προτιμότερη η λεγόμενη «καθαρή έξοδος» ή η επιλογή της προληπτικής γραμμής στήριξης;

Απάντηση: Η «καθαρή έξοδος από τα μνημόνια» τον Αύγουστο του 2018 είναι ένας ακόμα κυβερνητικός μύθος που ήδη έχει αρχίσει να ξεθωριάζει. Με ήδη ψηφισμένα μέτρα λιτότητας μέχρι το 2021, με εποπτεία της οικονομίας μέχρι το 2060 και το υπερταμείο σε ισχύ για 99 χρόνια, είναι δυνατόν έστω και ένας πολίτης να πιστεύει ότι μετά το καλοκαίρι η ελληνική οικονομία θα είναι ελεύθερη βαρών; Είναι δυνατόν η οικονομία να απογειωθεί με το τραπεζικό σύστημα σε ασφυκτική αδράνεια, μηδενικές επενδύσεις στην πραγματική οικονομία, ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις των πολιτών πάνω από 1 δισεκατομμύριο και τον δημόσιο τομέα να διογκώνεται καθημερινά, χρηματοδοτούμενος από υπέρογκους φόρους;;

Η πρόσφατη απόπειρα εξόδου στις αγορές κατέδειξε ότι ακόμα υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, και δικαιολογημένα. 'Άρα το ζήτημα δεν είναι κατά πόσο θέλουμε καθαρή έξοδο , αλλά κατά πόσο μπορούμε. Και, όπως φαίνεται, δεν μπορούμε ακόμα.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων σε συνεργασία με τον σύλλογο Διδασκόντων του Δημοτικού Σχολείου Ζυγού, σας προσκαλούν την Τετάρτη 21/2/2018 στις 17:00μμ στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημοτικού Σχολείου Ζυγού, στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση για γονείς, με τίτλο:

«Γονείς και εκπαιδευτικοί σε αντιπαράθεση;

Δυνατότητες και προοπτικές για καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία σχολείου - οικογένειας»

 

Κεντρική ομιλήτρια της εκδήλωσης, θα είναι η κα. Πεντέρη Ευθυμία, διδάκτορας Ψυχοπαιδαγωγικής

Θα χαρούμε να σας έχουμε κοντά μας.

Κλειστοί θα παραμείνουν σήμερα οι παιδικοί σταθμοί του δήμου Καβάλας, ο οποίος συμμετέχει στις κινητοποιήσεις της Κ.Ε.Δ.Ε., της Π.Ο.Ε. Ο.Τ.Α. και των εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, ενάντια στην ψήφιση νομοθετικής διάταξης που προβλέπει την ένταξη των παιδιών ηλικίας τεσσάρων ετών στην υποχρεωτική εκπαίδευση.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει αυτή η διάταξη, από την επόμενη σχολική χρονιά ξεκινάει η σταδιακή εφαρμογή του μέτρου κυρίως λόγω έλλειψης υποδομών, ενώ εντός τριετίας, η δίχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση θα αποτελεί γεγονός, για το σύνολο των σχολικών δομών. Δεν είναι η πρώτη φορά που τίθεται επί τάπητος το θέμα της υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής, ωστόσο η ψήφισή της από την ελληνική βουλή έχει προκαλέσει τη δυσφορία των δημοτικών αρχών.

Είναι χαρακτηριστικό πως τόσο οι δήμοι όσο και οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μιλούν για επερχόμενη αναγκαστική μείωση προσωπικού στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς και άρα συνολικά των εργαζομένων στους δήμους, ενώ ταυτόχρονα, προβλέπεται αύξηση του αριθμού εργαζομένων που υπάγονται στο υπουργείο Παιδείας. Ειδικότερα, ο δήμος Καβάλας (με σχετική του ανακοίνωση) "χαιρετίζει την προσπάθεια των φορέων και των εργαζομένων αφού μία τέτοια απόφαση θέτει σε κίνδυνο τη λειτουργία 1600 δημοτικών δομών και επομένως οδηγεί σε αδιέξοδο χιλιάδες εργαζόμενες οικογένειες. Οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί τόσο στο Δήμο Καβάλας, όσο και σε όλη την ελληνική επικράτεια αποτελούν πρότυπα διαπαιδαγώγησης και φύλαξης των νηπίων και κάθε απαξίωση του έργου τους θα μας βρίσκει  κάθετα αντίθετους και συνοδοιπόρους στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων."

Δεν λείπουν, πάντως, και οι φωνές υπέρ της εφαρμογής του μέτρου της δίχρονης υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Ο προϊστάμενος της διεύθυνσης Α'βάθμιας εκπαίδευσης Καβάλας Κώστας Μπαντίκος, μιλώντας στο Kavala Portal, διευκρίνισε ότι:

Στην πόλη της Καβάλας, σύμφωνα με στατιστικά 5ετίας, θα χρειαστούμε περίπου 7-8 αίθουσες επιπλέον. Μένει να βρεθούν. Στους άλλους Δήμους φαίνεται πως δεν θα `χουμε πρόβλημα, εκτός κι αν υπάρχει συγκέντρωση του αριθμού των προνηπίων στα κέντρα. Θα το δούμε διεξοδικότερα όταν ξεκινήσει η διαδικασία. Αναμένουμε την τελική μορφή των σχετικών διατάξεων. Η υποχρεωτική δίχρονη προσχολική αγωγή είναι χρόνιο αίτημα.

Σε ανακοίνωση του Συλλόγου Αναπληρωτών Νηπιαγωγών τονίζεται ότι:

Οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στην ΠΟΕ-ΟΤΑ ότι οι Βρεφικοί και Παιδικοί Σταθμοί ανέκαθεν αποτελούσαν κοινωνική δομή παροχής φύλαξης, μέριμνας, φροντίδας και αγωγής για βρέφη και νήπια έως 4 ετών, υπό την εποπτεία του Υπουργείου Εσωτερικών. Αντίθετα, το Νηπιαγωγείο αποτελεί δομή παροχής ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ, υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας και πραγματοποιεί εκπαιδευτικά προγράμματα (θεματικές προσεγγίσεις και σχέδια εργασίας), σύμφωνα με το Διαθεματικό Ενιαίο Πλαίσιο Προγράμματος Σπουδών, στα πλαίσια των σκοπών και στόχων της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. [...]

Θεωρούμε λυπηρό το γεγονός ότι η ΠΟΕ- ΟΤΑ αντιλαμβάνεται την προσθήκη του όρου «ΦΡΟΝΤΙΔΑ», στη νέα ονομασία του Τμήματος Προσχολικής Αγωγής, ως προσπάθεια υποβάθμισης του έργου που πραγματοποιείται στους Παιδικούς Σταθμούς. Ο κλάδος των βρεφονηπιοκόμων, τους οποίους εκπροσωπεί η ΠΟΕ-ΟΤΑ, έχει πρώτιστο καθήκον να μεριμνά και να φροντίζει για την ανάπτυξη των βρεφών και νηπίων έως 4 ετών. Το βρέφος είναι απαραίτητο να έχει περιγεννητική φροντίδα και να αναπτύξει με ασφάλεια βασικές λειτουργίες (ομιλία, αυτονομία πρόσληψη τροφής, έλεγχος σφιγκτήρων), που το διαφοροποιούν από το νήπιο 4-6 ετών. Η φροντίδα αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική παροχή, που χρειάζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τις βρεφονηπιοκόμους και που δυστυχώς βλέπουμε την ΠΟΕ- ΟΤΑ να την αποποιείται. Τέλος, εφόσον γίνεται λόγος για επιστημονικά δεδομένα και τη διεθνή εμπειρία, οφείλουμε να επισημάνουμε πως ο όρος «care» είναι βασικό όρος για τα βρέφη και υπάρχει σε όλον τον κόσμο και στη διεθνή βιβλιογραφία.

Ο σαφής καθορισμός των ηλικιακών ομάδων, 0-4 και 4-6, που απευθύνεται το πρόγραμμα σπουδών κάθε Σχολής (Βρεφονηπιοκόμων και Νηπιαγωγών ΠΕ60) και του επαγγελματικού πεδίου εργασίας των παραπάνω κλάδων, δεν αποτελεί περιστολή των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στους Παιδικούς Σταθμούς, όπως αναφέρει η ΠΟΕ- ΟΤΑ.  Αντιθέτως, θα καταστήσει πλέον ευδιάκριτα τα επαγγελματικά δικαιώματα που απορρέουν από το βασικό τίτλο σπουδών, τόσο για τους υποψήφιους φοιτητές, όσο και για τους απόφοιτους των συγκεκριμένων Σχολών.

Τέλος, προκαλεί εύλογα ερωτηματικά η έντονη αντίθεση της ΠΟΕ- ΟΤΑ στη θεσμοθέτηση της διετούς υποχρεωτικής προσχολικής εκπαίδευσης, ενός αιτήματος 40 ετών της εκπαιδευτικής κοινότητας και της κοινωνίας. 

Από την πλευρά του ο πρόεδρος Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, Θανάσης Κικίνης είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό 24/7 στους 88,6 ότι το μέτρο είναι θετικό και οι αλλαγές πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα, τονίζοντας ότι "οι δυνατότητες των παιδικών σταθμών είναι λιγότερες από τη ζήτηση που υπάρχει και ακριβώς αυτός είναι και ο λόγος που κάποιοι γονείς πηγαίνουν τα παιδιά σε ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς."

Σελίδα 1 από 1057

Keelpno Banner 300 250

Dipethe Kavalas Ianouarios Aprilios 2018

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Banner Istoria Festival

Kreka


Odeio

Vitrokosmos

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας