Πέμπτη, 19 Ιανουαρίου 2017

Επεμβαίνει ο στρατός στο Παγγαίο - Η εικόνα στους άλλους 3 δήμους Κύριο

Posted On Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 22:02 Γράφτηκε από τον

Παρόλο που σε πολλά σημεία του χερσαίου τμήματος του νομού Καβάλας (όπως στο Παγγαίο όρος αλλά και σε πολλά σημεία της Καβάλας) η κακοκαιρία και η χιονόπτωση επιμένουν, εντούτοις οι ενδείξεις των μετεωρολογικών σταθμών του meteokav.gr δείχνουν μια αργή μεν αλλά σταδιακή μεταβολή του σκηνικού -με κύριο χαρακτηριστικό την μικρή μεν, αλλά αισθητή αύξηση της θερμοκρασίας, αλλά και τις πρώτες αναφορές για την εμφάνιση χιονόνερου στην Θάσο. Ωστόσο, παρά τις προβλέψεις που κάνουν λόγο για ένα ομιχλώδες τοπίο χωρίς χιονοπτώσεις κατά την διάρκεια της Πέμπτης (με την θερμοκρασία να κυμαίνεται μεταξύ -3 και 4 βαθμών Κελσίου), ουδείς είναι σε θέση να προδικάσει με απόλυτη ακρίβεια το τι θα επακολουθήσει, ούτε φυσικά να επαναπαυθεί και να θεωρήσει ότι τα χειρότερα πέρασαν. Μπορεί βέβαια οι προβλέψεις να μην "μιλάνε" για χιονόπτωση, ωστόσο είναι βέβαιο πως τα χιόνια που έχουν συσσωρευτεί σε όλο τον νομό Καβάλας δεν πρόκειται να λιώσουν σε μια μόνο ημέρα.

Δήμος Παγγαίου: Έρχεται το Γ' ΣΣ

Ως και το βράδυ της Τετάρτης, το σημαντικότερο πρόβλημα αντιμετωπίζει ο δήμος Παγγαίου, ο οποίος έχει ήδη κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Αν και ο αποκλεισμός ενός σημαντικού αριθμού οικισμών του δήμου έχει πλέον αρθεί, όλες οι συγκοινωνίες διεξάγονται με αντιολισθητικές αλυσίδες. Μετά τις αποφάσεις που έλαβε η Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας για απαγόρευση της κυκλοφορίας στις Επαρχιακές οδούς Αγίου Ανδρέα-Ακροβουνίου, Σιδηροχωρίου-Φωλιάς, Μυρτόφυτου-συμβολής με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας και Φωλιάς-συμβολής με Ε.Ο. Θεσσαλονίκης-Καβάλας, "σειρά" πήρε η Εθνική Οδός Θεσσαλονίκης-Καβάλας από τον Α/Κ Ελαιοχωρίου μέχρι τον Λ/Κ Κάρυανης (παραλιακή Εγνατία). Σε ισχύ παραμένει, φυσικά, και η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και των λεωφορείων με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Αμφίπολης-Καβάλας, στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης-Καβάλας και στην Επαρχιακή Οδό Καβάλας-Νέας Περάμου.

Την ίδια ώρα, με δηλώσεις του στο Kavala Portal, ο δήμαρχος Παγγαίου Φίλιππος Αναστασιάδης επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που ήθελαν την δημοτική αρχή να έρχεται σε συμφωνία με την ηγεσία του Γ' Σώματος Στρατού για την χρήση οχημάτων και προσωπικού για τις ανάγκες του δήμου. Η συμφωνία περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, χρήση γκρέϊντερ, φορτηγών και ειδικών οχημάτων όπου αυτό καταστεί αναγκαίο.

Δήμος Καβάλας: Ήρθε το αλάτι, κρίσιμες οι επόμενες ώρες

Μετά και την επίσημη κήρυξη του δήμου Καβάλας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η δημοτική αρχή παρέλαβε νέες ποσότητες αλατιού, τις οποίες και ξεκίνησε να ρίχνει σε διάφορους οδικούς άξονες της πόλης αλλά και στους δρόμους που συνδέουν την Καβάλα με το Παληό και τα χωριά του πρώην δήμου Φιλίππων (παράλληλα, ειδικά στον πρώην δήμο Φιλίππων χρησιμοποιήθηκε και γκρέϊντερ για την απομάκρυνση του χιονιού).

Ωστόσο όλοι οι φορείς αναγνωρίζουν ότι οι επόμενες ώρες (αλλά και μέρες) θα είναι πολύ δύσκολες, τόσο για την διατήρηση της καθαρότητας των δρόμων (μιας και συνεχίζονται οι συστάσεις για την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων) όσο και για την αποκατάσταση των άλλων προβλημάτων που έχουν προκληθεί από την κακοκαιρία. Τα σημαντικότερα από αυτά έχει κληθεί να αντιμετωπίσει η ΔΕΥΑ Καβάλας, καθώς τα φαινόμενα παγώματος των παροχών νερού είναι πάρα πολλά και δεν εστιάζονται σε ορισμένες μόνο περιοχές αλλά σχεδόν σε ολόκληρο τον αστικό ιστό της πόλης (αλλά και σε σημεία όπως το Παληό).

Επίσης, υπάρχουν και αναφορές για διακοπή της ηλεκτροδότησης, αν και ο υπεύθυνος για την διαχείριση του ηλεκτρικού δικτύου στην Καβάλα (ΔΕΔΔΗΕ Καβάλας) Σάββας Τακίδης -μιλώντας στο Kavala Portal- τις χαρακτηρίζει "μεμονωμένες, αλλά αναμενόμενες λόγω της αυξημένης ανάγκης για χρήση ηλεκτρικής ενέργειας για θέρμανση". Ωστόσο ο κ. Τακίδης δεν παρέλειψε να απευθύνει έκκληση σε όλους τους καταναλωτές να περιορίσουν -όπου υπάρχει δυνατότητα- τα ηλεκτρικά τους φορτία τις ημέρες αυτές του έντονου ψύχους

Δήμος Νέστου: "Παλεύουμε μόνοι μας"

Διαφορετική μοιάζει η κατάσταση στον δήμο Νέστου, καθώς παρά το ότι η κυκλοφορία των οχημάτων εξακολουθεί να διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, η μεγάλη πλειοψηφία των οικισμών (ιδίως των ορεινών) δεν είναι αποκλεισμένη από το υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Η απαγόρευση κυκλοφορίας των φορτηγών και των λεωφορείων με μικτό βάρος άνω των 3,5 τόνων στην Εθνική Οδό Καβάλας-Ξάνθης εξακολουθεί να είναι σε ισχύ, ωστόσο τόσο οι συνδέσεις της (κατάλευκης, όπως αποδεικνύεται από πολλές φωτογραφίες που μας έχουν αποσταλεί) Κεραμωτής με την Χρυσούπολη όσο και το οδικό δίκτυο των οικισμών του πρώην δήμου Ορεινού με τα κέντρα υγείας Χρυσούπολης και Σταυρούπολης φαίνεται πως βρίσκονται σε ικανοποιητικό επίπεδο καθαρότητας.

Σε κάθε περίπτωση, ο δήμαρχος Νέστου Βαγγέλης Τσομπανόπουλος -μιλώντας στο Kavala Portal- συνεχίζει να εκφράζει την πικρία του για το γεγονός ότι "ως τώρα παλεύουμε στην κυριολεξία μόνοι μας, χωρίς βοήθεια από κανέναν άλλον φορέα. Έχουμε ελάχιστα μέσα στην διάθεσή μας -μόνο μια αλατιέρα- αλλά εξακολουθούμε και θα εξακολουθήσουμε να αντιμετωπίζουμε όλα τα προβλήματα στο οδικό δίκτυο του δήμου με ικανοποιητικό ποσοστό επιτυχίας. Ο δήμος δεν χρειάζεται να ενταχθεί σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, αλλά και αυτό χάρη στις δικές μας και μόνο προσπάθειες."

Όλη αυτή η έλλειψη μέσων αλλά και υποστήριξης, πάντως, είναι λογικό να έχει προκαλέσει πολλά παράπονα σε κατοίκους χωριών του δήμου, αρκετοί εκ των οποίων έχουν αναλάβει από μόνοι τους τον καθαρισμό και τον αποχιονισμό των δρόμων.

Δήμος Θάσου: Σε καθεστώς επιτήρησης

Παρά το γεγονός ότι η χιονόπτωση συνεχίστηκε καθ' όλη την διάρκεια της ημέρας με αμείωτη ένταση στην Θάσο, φαίνεται πως η κατάσταση όσον αφορά τις καιρικές συνθήκες αρχίζει σταδιακά και ομαλοποιείται -με τις αρχές πάντως να παραμένουν σε επιφυλακή για παν ενδεχόμενο.

Μιλώντας στο Kavala Portal ο δήμαρχος Θάσου Κώστας. Χατζηεμμανουήλ τόνισε πως «τα μηχανήματά μας δεν έχουν σταματήσει να εργάζονται, χρησιμοποιώντας πάντως το διαθέσιμο αλάτι με σύνεση (Σχόλιο γράφοντος: Κάτι βέβαια που έχει προκαλέσει ουκ ολίγα παράπονα από κατοίκους, ιδίως σε περιοχές όπως ο Σωτήρας). Πρωταρχικό μέλημα να μείνει ανοιχτό το Κέντρο Υγείας Πρίνου, η αποβάθρα του Λιμένα (μιας και δρομολόγια από και προς Πρίνο δεν εκτελούνται) και  κεντρικός άξονας -χωρίς φυσικά να παραμελούμε και τα χωριά. Φυσικά και χρειάζονται αλυσίδες για την μετακίνηση των κατοίκων, ωστόσο μπορούμε να πούμε ότι οι δρόμοι είναι γενικά καθαροί και ότι η κατάσταση είναι γενικά ελεγχόμενη"

Σχετικά Άρθρα

 • Ανακοίνωση "Δύναμης Πολιτών Νέστου" για την αντιμετώπιση της "Αριάδνης" Dd4674057df067c652d8844ca188a5af M

  Η Δημοτική Παράταξη «Δύναμη Πολιτών» Νέστου, σεβόμενη τον πολιτικό πολιτισμό που θα πρέπει να υπάρχει στα πλαίσια του Δήμου, δεν είχε σκοπό να εκδώσει Δελτίο Τύπου σχετικά με τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή. Βλέποντας όμως το επικοινωνιακό επιτελείο του νυν Δημάρχου Νέστου, να πανηγυρίζει διασπείροντας ψευδείς ειδήσεις περί αποτελεσματικής αντιμετώπισης του χιονιά, δεν έχουμε παρά να απαντήσουμε με συγκεκριμένα στοιχεία και τελικά να δείξουμε στον κόσμο την αλήθεια, την οποία φυσικά και βίωσε.

  Τα ερωτήματα που προκύπτουν κατά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, από τη σημερινή Διοίκηση του Δήμου Νέστου είναι συγκεκριμένα:

  1. Πως είναι δυνατόν, τα τελευταία 2,5 χρόνια, να μην έχει προβεί σε κανένα εκσυγχρονισμό του μηχανοκίνητου στόλου που διαθέτει για τον εκχιονισμό των δρόμων; Γιατί δεν προχώρησε η Διοίκηση νωρίτερα στην αγορά εκχιονιστικού οχήματος 4Χ4 (κάτι που έχει ψηφιστεί ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο εδώ και αρκετό καιρό); Άραγε, το συγκεκριμένο, θα αγοραστεί το καλοκαίρι με σκοπό να διώχνει την άμμο από τα παραλιακά καφέ της Κεραμωτής;
  2. Γιατί δεν κηρύχθηκε ο Δήμος νωρίτερα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, όπως έπραξαν εγκαίρως άλλοι Δήμοι του Νομού; Η ενέργεια αυτή θα μας βοηθούσε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικότερα τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
  3. Πως είναι δυνατόν, ύστερα από τόσες ώρες «συσκέψεων» (Πολιτική Προστασία) για την αντιμετώπιση του επερχόμενου χιονιά, ο Δήμος να ξεμένει από αλάτι και τελικά να φτάνουμε σε σημείο να ρίχνουμε θαλασσινό νερό στο οδικό δίκτυο; Σίγουρα ο λόγος της μη προμήθειας αρκετής ποσότητας αλατιού δεν ήταν οικονομικός, αν σκεφτεί κανείς ότι ένας τόνος αλατιού στοιχίζει μερικά μόλις ευρώ. Η παραγγελία αλατιού έγινε στις 10 Ιανουάριου, περιμένοντας μάταια την Αντιπεριφέρεια να συνδράμει. Προσοχή (!), παρήγγειλαν αλάτι (ΑΔΑ: ΨΡ9ΕΩΚΣ-Ξ86) εν μέσω χιονιά και ακραίων συνθηκών!
  4. Την ημέρα που τελικά υπήρχε αλάτι, η Διοίκηση ζητούσε από τους πολίτες να προμηθευτούν όσες ποσότητες ήθελαν από το χώρο της Δ.Ε.Υ.Α.Ν.. Πως θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο όταν όλοι οι δρόμοι, ακόμα και οι κεντρικοί, ήταν κλειστοί λόγω της αδράνειας της Δημοτικής Αρχής;
  5. Γιατί δεν ενεργοποιήθηκαν οι ομάδες «Έκτακτης Παρέμβασης», όπως ρητά προβλέπονται στα σχέδια αντιμετώπισης κρίσεων; Αυτές με τη σειρά τους, σε συνεργασία με φορείς και Προέδρους Τοπικών Συμβουλίων θα βοηθούσαν στη διανομή αλατιού σε όλο το Δήμο.

  Τι έγινε στην πραγματικότητα: οι Πρόεδροι και οι κάτοικοι (κυρίως από το Ορεινό) προσπαθώντας να βρουν στα τηλέφωνα τους Αντιδημάρχους,  να ζητήσουν βοήθεια, άκουγαν ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα όλα θα λυθούν. Και δεν λύθηκαν βέβαια. Επιδεινώθηκαν! Δυστυχώς, οι λιγοστοί εργαζόμενοι του Δήμου, ξεπερνώντας τις δυνάμεις τους και δουλεύοντας πέρα από ωράρια με κίνδυνο την σωματική τους ακεραιότητα, έδωσαν την μάχη τους με τα ακραία καιρικά φαινόμενα χωρίς μέσα και ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ.

  1. Γιατί η Διοίκηση του Δήμου δεν προχώρησε ΕΓΚΑΙΡΑ στην εκμίσθωση ιδιωτικών μηχανημάτων (π.χ. greider) για τη διάνοιξη των δρόμων από το χιόνι, ειδικά σε περιοχές με μεγάλο όγκο χιονιού, όπως στον πρώην Δήμο Ορεινού; Κάτι τέτοιο ορίζεται σαφώς και από το σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Νέστου, για την αντιμετώπιση ακραίων καιρικών φαινομένων και εφαρμόστηκε με επιτυχία από άλλους όμορους Δήμους.
  2. Γιατί η Περιφέρεια δεν έστειλε ούτε ένα μηχάνημα για να επικουρήσει το έργο του Δήμου Νέστου; Πως είναι δυνατόν όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας να ενεργούσαν στο Δήμο Παγγαίου; Μήπως δεν υπήρξαν οι απαραίτητες οχλήσεις της Διοίκησης προς τους υπευθύνους; Ή τελικά κανένας δεν μας παίρνει στα «σοβαρά» ως Δήμο;
  3. Γιατί η Διοίκηση δεν προχώρησε άμεσα στην ανακοίνωση περί μη λειτουργίας των σχολικών μονάδων τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου (πρώτη ήμερα των καιρικών φαινομένων), όπως έπραξαν ορθώς οι άλλοι δήμοι από το βράδυ της προηγούμενης ημέρας; Ως αποτέλεσμα των παραπάνω, οι γονείς των μαθητών ενημερώνονταν από τους Διευθυντές των σχολείων το πρωί της Δευτέρας! 

  Πιθανή απάντηση: Μάλλον ο Δήμαρχος περίμενε ηλιοφάνεια.

  1. Πως είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να αποκλείονται από την υδροδότηση, αφήνοντας πολλά νοικοκυριά χωρίς νερό για περισσότερες από δέκα ημέρες; ( Ελαφοχώρι – Διπόταμος κ.α). Τελικά, οι κάτοικοι και οι  κτηνοτρόφοι του πρώην Δήμου Ορεινού είναι άνθρωποι δεύτερης κατηγορίας;

  Δυστυχώς η ανεπάρκεια βαφτίστηκε «επιτυχία», η έλλειψη διεκδίκησης «παράπονα προς την Περιφέρεια», η ανοργανωσιά σε «εκπληκτικό σχεδιασμό», η λειψανδρία και η αποψίλωση του προσωπικού του Δήμου σε «κακή τύχη» και «αδιαφορία του Κράτους και των προηγούμενων», η αδυναμία λήψης δραστικών και άμεσων αποφάσεων ονομάζεται «όραμα και σχεδιασμός».

  Αυτό που διακρίνει τους επιτυχημένους διοικούντες είναι η Αυτοκριτική, η Ταπεινότητα, η Σοβαρότητα, ο Προγραμματισμός, ο Σχεδιασμός , η Προνοητικότητα και το Όραμα. ‘Ένα είναι σίγουρο, ότι οι δημότες του Δήμου μας, θα κρίνουν από τα πραγματικά γεγονότα που βιώνουν και όχι από φανφαρονισμούς και επικοινωνιακές πομφόλυγες.

 • Ανακοίνωση δήμου Καβάλας για την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας Ab8395cad258673008799d96942ab145 M

  Ο Δήμος Καβάλας με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους πολίτες και έχοντας πάντα ως πρωταρχικό μέλημα την εξυπηρέτηση των δημοτών ακόμα και κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες, αντιμετώπισε την πρόσφατη κακοκαιρία με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, κάνοντας χρήση όλου του έμψυχου δυναμικού και του τεχνολογικού εξοπλισμού που διαθέτει.

  Η πρωτόγνωρη για τα χρονικά της περιοχής μας κακοκαιρία που σημαδεύτηκε από την επί τρεις ημέρες σχεδόν αδιάκοπη χιονόπτωση, σε συνδυασμό με την επικράτηση ιδιαιτέρα χαμηλών θερμοκρασιών, είχε ως αποτέλεσμα το έργο των τεχνικών συνεργείων του Δήμου Καβάλας να είναι ιδιαίτερα δύσκολο και επίπονο.

  Οι αρμόδιοι δημοτικοί υπάλληλοι εργάστηκαν ακατάπαυστα σε τρεις βάρδιες για μια ολόκληρη εβδομάδα, έχοντας να αντιμετωπίσουν όχι μόνο την έντονη κακοκαιρία αλλά και τις δυσκολίες που απορρέουν από την  μορφολογία της πόλης, γεγονός που αποτελεί σε τέτοιες έκτακτες περιστάσεις σοβαρό ανασταλτικό παράγοντα αντιμετώπισης εντόνων καιρικών φαινομένων.

  Παρόλα αυτά όλοι κατέβαλαν μια τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουν ανοιχτές τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της πόλης. Την ίδια στιγμή ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα πολλών συμπολιτών μας για προσφορά κάθε είδους βοήθειας.

  Περισσότερα από σαράντα άτομα προσωπικό, ένα jcb, τέσσερεις αλατιέρες, δυο υδροφόρες και τέσσερα φορτηγά αυτοκίνητα ανοιχτού τύπου  εργάζονταν ολόκληρο το εικοσιτετράωρο προκειμένου να αντιμετωπίσουν το έντονο κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε την  περιοχή μας.

  Ο Δήμος Καβάλας έριξε περισσότερους από 300 τόνους αλάτι προκειμένου να κρατήσει ανοιχτούς τους κεντρικούς οδικούς άξονες, ενώ μέχρι το τέλος της προηγούμενης εβδομάδας είχε γίνει προσπάθεια να καθαριστεί και ολοκληρωθεί η ρήψη αλατιού στο μεγαλύτερο μέρος των συνοικιών.

  Η σφοδρότητα της επέλασης του χιονιά ακύρωσε δυστυχώς τις τιτάνιες προσπάθειες των τεχνικών συνεργείων του Δήμου, αφού περνούσαν τα μηχανήματα και καθάριζαν τους δρόμους και σε λιγότερο από μια ώρα αυτά ξαναγέμιζαν.

  Έτσι αποφασίσθηκε η υποβολή του αιτήματος για κήρυξη του δήμου σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το βραδύ της 10ης Ιανουαρίου ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ αντιλαμβανόμενος πλήρως την κατάσταση ικανοποίησε το αίτημα που του υποβλήθηκε σε συνεννόηση με τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας.

  Κανείς δεν αμφισβητεί ότι κάτω από τέτοιες δύσκολες και αντίξοες συνθήκες δεν έγιναν και λάθη αλλά δεν στάθηκαν ικανά να μειώσουν την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών που καταβλήθηκε από το σύνολο των υπηρεσιών του Δήμου. Είναι λοιπόν άδικο να μηδενίζεται η πραγματικά τιτάνια προσπάθεια που καταβλήθηκε από το σύνολο των εργαζομένων του Δήμου Καβάλας και της Δημοτικής Αρχής.

  Το γεγονός ότι δεν προκλήθηκε κανένα σοβαρό ατύχημα ή τραυματισμός, ότι όλοι οι άστεγοι έλαβαν την φροντίδα που έπρεπε και όπου ήταν απαραίτητη η μετακίνηση κάποιων δημοτών λόγω έκτακτης ανάγκης αυτή πραγματοποιήθηκε αποδεικνύουν τη συντονισμένη προσπάθεια που έγινε από όλους τους εμπλεκόμενους.

  Ο Δήμος Καβάλας ευχαριστεί θερμά όλους τους εργαζόμενους της Διεύθυνσης Ποιότητας Ζωής, της Τεχνικής Υπηρεσίας και της ΔΕΥΑΚ για την μεγάλη προσπάθεια που κατέβαλαν και που σε ορισμένες περιπτώσεις υπερέβαλαν εαυτόν, τον Ελληνικό Στρατό για τη διάθεση των μηχανημάτων και τις υπηρεσίες των στελεχών του, την Αστυνομική Διεύθυνση Καβάλας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καβάλας, όλους τους εθελοντές διασώστες που συνέδραμαν με την προσφορά του έργου τους και τον συμπολίτη μας κ. Αντωνίου για τη διάθεση αλατιού στις υπηρεσίες του δήμου.

 • "Ψέμα στο ψέμα" - Ανακοίνωση Σάββα Μιχαηλίδη για την αντιμετώπιση του χιονιά από τον δήμο Νέστου E3bcd63d23b2c24cf8687d77a7a4c787 M

  Από τον τέως δήμαρχο Νέστου Σάββα Μιχαηλίδη εστάλη το παρακάτω δελτίο τύπου:

  Η πρόσφατη θεομηνία, που έπληξε την ευρύτερη περιοχή του Νέστου, δημιούργησε πολλά πρόσκαιρα προβλήματα, τόσο στην πόλη της Χρυσούπολης, όσο και στα τοπικά διαμερίσματα. Αν και ο τελικός απολογισμός από τις ζημιές που προκάλεσε η χιονόπτωση φαίνεται να είναι χαμηλού κόστους, κατάφερε άμεσα να αναδείξει το μέγεθος της ανικανότητας, της έλλειψης σοβαρότητας και υπευθυνότητας που απαιτεί η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.

  Η δημοτική αρχή φάνηκε να αιφνιδιάστηκε ενώ ήταν αναμενόμενα τα ακραία καιρικά φαινόμενα και αντί να αντιδράσει βρέθηκε κρυμμένη πίσω από τον μηχανισμό της Περιφέρειας. Αποκλεισμένοι μέσα στα σπίτια τους οι περισσότεροι κάτοικοι του Ορεινού και των Γιακάδων, με τους Προέδρους και Εκπροσώπους των Τοπικών Κοινοτήτων να μην βρίσκουν κανένα υπεύθυνο στο τηλέφωνο και όταν βρισκόταν κάποιος να απαντήσει παίρνανε ψεύτικες υποσχέσεις.

  Σε απόγνωση βρέθηκαν οι κτηνοτρόφοι καθώς πέραν του αποκλεισμού των ποιμνιοστασίων και την αδυναμία πρόσβασης είχαν να αντιμετωπίσουν την έλλειψη νερού και τη μονίμως πρόχειρη απάντηση που ελάμβαναν όταν κατάφερναν να επικοινωνήσουν με αρμόδιο ότι σε λίγο θα τακτοποιήσουν με άμεση παρέμβαση του δημοτικού μηχανισμού το πρόβλημα αλλά μάταια. Σύντομα καταλάβαιναν ότι δυστυχώς για ακόμα μία φορά έπρεπε να παλέψουν μόνοι τους.

  Ο μηχανισμός του δήμου αφέθηκε στο φιλότιμο των υπαλλήλων οι οποίοι αν και έκαναν υπεράνθρωπες προσπάθειες δεν ήταν δυνατόν να καλύψουν το μέγεθος του δήμου λειτουργώντας χαλασμένα και κακώς συντηρημένα μηχανήματα για τα οποία η διοίκηση είχε ενημερωθεί αλλά αδιαφόρησε για την έγκαιρη συντήρηση και επισκευή τους.

  Οι υποσχέσεις στα πιεστικά αιτήματα των Προέδρων για ‘’άμεσες παρεμβάσεις’’ στο οδικό δίκτυο εντός των οικισμών πριν μετατραπεί σε πάγο κατέληξαν μετά την κοροϊδία δύο ημερών στην ομολογία: ‘’έλλειψη στην προμήθεια ΑΛΑΤΟΣ’’.

  Σε συνέντευξη στον τοπικό τύπο o ΚΟΛΟΣΟΣ της πολιτικής υπευθυνότητας αναφέρει : ‘’ΟΛΑ ΚΑΛΑ ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΑΝΟΙΚΤΟΙ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΝΕΣΤΟΥ ΚΑΝΕΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑ’’ και στα δίκτυα ηλεκτρονικής δικτύωσης για να εξάρουν το έργο του, αναρτάται φωτογραφία αλατιέρας εν λειτουργία.

  Μόνο που η εικόνα είναι από την γειτονική Βουλγαρία κατά τον εκχιονισμό δρόμου το 2014.

  Για να ολοκληρώσουν την παραπληροφόρηση προσπαθώντας να θολώσουν τα νερά, βγάζουν και παπαγαλάκια – κράχτες, που δημοσιεύουν την ευγνωμοσύνη τους στον τεραστίου μεγέθους πολικό, επίσης κάποιους που μπέρδεψαν την υποχρέωση της δημοτικής αρχής για τα αυτονόητα, με την προσφορά του εθελοντισμού.

  Άδικος κόπος, οι φωτογραφίες που αναρτούν στα δίκτυα αγανακτισμένοι πολίτες από τους οικισμούς και τις τοπικές κοινότητες και οι εκφράσεις – απόψεις για την αντίδραση της δημοτικής αρχής τους διαψεύδουν.

  Αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά πως η αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων απαιτεί σοβαρότητα στον σχεδιασμό, προετοιμασία σύμφωνα με το προβλεπόμενο σχέδιο, προγραμματισμό με υλοποίηση των προμηθειών που απαιτούνται, έγκαιρη συντήρηση και επισκευή των μηχανημάτων – εργαλείων, όμως και απαραίτητα συμμετοχή των υπευθύνων όσο διαρκεί η κρίση. Μπορεί τα καιρικά φαινόμενα να ήταν έντονα και όχι συνηθισμένα για την περιοχή μας, μπορεί όμοιας μορφής να υπήρξαν στο παρελθόν πριν πολλά χρόνια, ίσως όμως επαναληφθούν στο μέλλον με μεγαλύτερη διάρκεια και τότε η προχειρότητα να κοστίσει ακριβά.

  Πρέπει η δημοτική αρχή να αντιληφθεί έστω και τώρα ότι, πρώτη υποχρέωσή της σε περιόδους κρίσεων, είναι η επίλυση των πάσης φύσεως προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι ιδίως σε έκτακτες συνθήκες, ώστε η προτεραιότητα να προσεγγίζει το αυτονόητο, δηλαδή οι ενέργειες να προηγούνται της πολιτικής, η δράση και αμεσότητα να προσπερνά την σκοπιμότητα και η φυσική παρουσία των τοπικών αρχών στην πρώτη γραμμή των γεγονότων.

  Δυστυχώς για ακόμη μία φορά παρακολουθήσαμε την δημοτική αρχή σε ακόμη μια αποτυχημένη προσπάθεια να φτιάξει άλλοθι στην αδράνεια που επέδειξε, χωρίς να την ενδιαφέρει η πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζει την εικόνα ανοργάνωτου θιάσου που προσπαθεί να αναστήσει το κακώς παιγμένο έργο.

  Μόνο που οι δημότες ξέρουν να ξεχωρίζουν το πραγματικό από το ψεύτικο και κατασκευασμένο, γιατί το βιώνουν οι ίδιοι και πρέπει να αντιληφθούν ότι το ΨΕΜΑ στο ΨΕΜΑ μόνο σαν θεατρική παράσταση μπορεί να τύχει καλής κριτικής.

16114682 10210200379559111 1431936449427511636 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Ελάτε στην παρέα μαςDhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".