Παρασκευή, 31 Μαρτίου 2017

Και επίσημα σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης ο δήμος Καβάλας Κύριο

Posted On Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 12:30 Γράφτηκε από τον

Κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στην Καβάλα, ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος ενημέρωσε την δημοτική αρχή ότι ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας υπέγραψε το αίτημα του δήμου για υπαγωγή σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και εξουσιοδότησε τον ίδιο για τις περαιτέρω ενέργειες.

Σχετικά Άρθρα

 • Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο, δήμος Καβάλας και ΣΥΡΙΖΑ κατά της νέας βεβήλωσης του μνημείου του Ολοκαυτώματος 42eb29023ab3f36fe6d3f564326e6fa6 M

  Άμεση ήταν η αντίδραση του δήμου Καβάλας στην επίθεση που δέχτηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, με βαρύ αντικείμενο, το μνημείο των Καβαλιωτών Εβραίων που χάθηκαν την περίοδο του Ολοκαυτώματος. Πέρα από την κάλυψη του κατεστραμμένου μνημείου μέχρις ότου ολοκληρωθούν οι εργασίες αποκατάστασής του, το γραφείο τύπου του δήμου εξέδωσε την παρακάτω καταδικαστική ανακοίνωση:

  Ο Δήμος Καβάλας καταδικάζει με τον πιο κατηγορητικό τρόπο το θλιβερό και αποτρόπαιο γεγονός βανδαλισμού του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που τόσο άδικα έχασαν τη ζωή τους στα ναζιστικά στρατόπεδα.

  Κάθε μνημείο που βανδαλίζεται ανοίγει μια νέα πληγή στην ιστορία και τον πολιτισμό της Καβάλας, μιας κοινωνίας πάντα ανοιχτής, πάντα ανεκτικής που σεβάστηκε διαχρονικά πολιτισμούς και θρησκείες.

  Εκφράζουμε τη λύπη μας γι’ αυτές τις ακραίες συμπεριφορές απ’ όπου κι αν προέρχονται που στοχεύουν στο να προσβάλουν όχι μόνο τη μνήμη ανθρώπων αλλά και την ιστορία της πόλης, πλήττοντας την εικόνα της Καβαλιώτικης κοινωνίας και των πολιτών της.

  Ο Δήμος Καβάλας προβαίνει άμεσα στην πλήρη αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα.

  Τέλος, έχει προβεί στις νόμιμες ενέργειες προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Καβάλας και τις Αστυνομικές Αρχές για την εξεύρεση και την απόδοση ευθυνών σε όσους προέβησαν στο απαράδεκτο αυτό γεγονός.

  Η δήμαρχος Δήμητρα Τσανάκα νωρίς το πρωί επισκέφθηκε το χώρο του μνημείου και είδε από κοντά τις ζημιές που υπέστη εκφράζοντας τη λύπη και την αγανάκτησή της για το συμβάν. Επίσης, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Δαυίδ Σαλτιελ.

  Dimarxos Mnimeio Evraion

  Ανακοίνωση, όμως, έβγαλε (όπως ήταν αναμενόμενο) και το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος:

  Σήμερα (Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017) νωρίς το πρωί άγνωστοι κατέστρεψαν με βαρύ εργαλείο το Μνημείο του Ολοκαυτώματος των Ελλήνων Εβραίων της Καβάλας που εκτοπίστηκαν και εξοντώθηκαν από τους Ναζί στο στρατόπεδο της Τρεμπλίνκα στην Πολωνία. Η πόλη της Καβάλας μόλις τον Μάιο του 2015 έκανε τα αποκαλυπτήρια του μνημείου και αποκατέστησε με αυτόν τον συμβολικό τρόπο τη μνήμη των 1.484 Εβραίων της πόλης.

  Το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος εκφράζει τον αποτροπιασμό του Ελληνικού Εβραϊσμού  για τον βανδαλισμό του Μνημείου της Καβάλας, λίγες μάλιστα μέρες μετά από τη βεβήλωση του Μνημείου της Άρτας. Χαιρετίζει όμως με ικανοποίηση την άμεση αντίδραση της Δημάρχου κ. Δήμητρας Τσανάκα η οποία με ανακοίνωση του Δήμου Καβάλας εκφράζει την καταδίκη του θλιβερού αυτού γεγονότος και δεσμεύεται για την «άμεση αποκατάσταση του μνημείου ώστε να το παραδώσει και πάλι στην κοινωνία για να συνεχίσει να συμβολίζει την ενότητα μεταξύ των λαών στέλνοντας ηχηρό μήνυμα κατά του ρατσισμού και της μισαλλοδοξίας αλλά και θυμίζοντας μαύρες σελίδες του παρελθόντος που δεν πρέπει να ζήσει ποτέ ξανά η ανθρωπότητα».

  Εκφράζουμε ταυτόχρονα την έντονη ανησυχία μας διότι οι βεβηλώσεις αυτές δείχνουν με τρόπο καταφανή ότι ο αντισημιτισμός -ένας αντισημιτισμός σχεδόν χωρίς Εβραίους- ο ρατσισμός και η μισαλλοδοξία επιβιώνουν και ελλοχεύουν πάντα και παντού. Κάθε ηθική, πολιτική ή άλλη κίνηση νομιμοποίησης των νοσταλγών του Ναζισμού επιτείνει τον κίνδυνο της αναβίωσης του αντισημιτισμού και της επέκτασης τέτοιων επεισοδίων που αμαυρώνουν τις αξίες μιας σύγχρονης και δημοκρατικής κοινωνίας και το κύρος της χώρας μας. Οι διωκτικές αρχές οφείλουν να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τη σύλληψη των υπευθύνων και την παραπομπή τους στη Δικαιοσύνη.

  Το ΚΙΣΕ καλεί τις τοπικές Αρχές, τους κοινωνικούς φορείς  και  τους πολίτες της Καβάλας να εναντιωθούν σθεναρά σε τέτοιου είδους πράξεις και πρακτικές που στο παρελθόν οδήγησαν στην κατάλυση της Δημοκρατίας και στην επικράτηση του Ναζισμού, και να προστατεύσουν τη συλλογική μνήμη της πόλης για ένα κομμάτι του πληθυσμού της που θανατώθηκε στα Ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

  Ανακοίνωση, τέλος, έβγαλε και η Νομαρχιακή Επιτροπή Καβάλας του ΣΥΡΙΖΑ:

  Ο βανδαλισμός του μνημείου των 1484 Καβαλιωτών Εβραίων που έχασαν τη ζωή τους στα στρατόπεδα των ναζί, αποτελεί «μνημείο θράσους» και θυμίζει στον κόσμο της πόλης πως ο φασισμός καιροφυλαχτεί. Ένα μνημείο που πέρασε από μύρια κύματα για να στηθεί, έγινε στόχος φασιστών και ακραίων κύκλων που ζουν ανενόχλητοι δίπλα μας και αναπαράγουν τη μισαλλοδοξία.

  Η απερίφραστη καταδίκη μας είναι δεδομένη όπως-ελπίζουμε- δεδομένη είναι η εγρήγορση από τις αρχές για να βρεθούν οι δράστες και να τιμωρηθούν, ώστε να γίνει σε όλους σαφές πως ο αλληλοσεβασμός, η διαφορετικότητα και τελικά η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα

 • Καβάλα (και Ανατολική Μακεδονία) υπό βουλγαρική κατοχή: Σπάνιες φωτογραφίες στο Imperial War Museum A8c79a79dcb8732258e5766d7e7da44d M

  Ένα σημαντικό φωτογραφικό αρχείο από την περίοδο που η Καβάλα (αλλά και η υπόλοιπη Ανατολική Μακεδονία) τελούσαν υπό βουλγαρικό ζυγό -πριν από 100 χρόνια, κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου- φυλάσσεται στο Imperial War Museum (Αυτοκρατορικό Πολεμικό Μουσείο) του Λονδίνου -όπως φυσικά πράττουν και πολλοί λάτρεις της τοπικής ιστορίας-. Οι φωτογραφίες αυτές, μάλιστα, δημοσιεύονται και στον επίσημο ιστότοπο του μουσείου (http://www.iwm.org.uk) και είναι διαθέσιμες είτε προς κοινοποίηση είτε ακόμα και προς αγορά.

  Μάλιστα, στο ίδιο αρχείο μπορεί κανείς να βρει και φωτογραφικό υλικό εκείνης της εποχής από τη Θάσο, αλλά ακόμα και ηχητικά ντοκουμέντα -ορισμένα από τα οποία σχετίζονται ακόμα και με την αεροπορική ιστορία της Θάσου και τον Francis Donald Holden Bremner, ο οποίος πριν από 100 χρόνια επιχειρούσε από τη Θάσο με το διπλάνο Bristol Scout.

  Μπορείτε να δείτε και να αναζητήσετε περισσότερες φωτογραφίες πατώντας εδώ

  Kavala1   Kavala2   Kavala3
  Βούλγαροι στρατιώτες στο κάστρο και στο λιμάνι της Καβάλας

     

  Kavalalife   Kavalalife1   Kavalalife2
  Καθημερινή ζωή από τους δρόμους και την αγορά της Καβάλας

  Σύντομο ιστορικό

  O χώρος της Μακεδονίας, στις αρχές του περασμένου αιώνα, υπήρξε ένα σκηνικό όπου τα σύνορα άλλαζαν συνεχώς. Τον ένοπλο Μακεδονικό Αγώνα που ξεκίνησε το 1904 ακολούθησε η Νεοτουρκική Επανάσταση του 1908 και οι Βαλανικοί Πόλεμοι του 1912-13. Το σκηνικό έγινε ακόμη πιο πολύπλοκο με το ξέσπασμα του Α' ΠΠ, τον Αύγουστο του 1914.

  Ένα χρόνο αργότερα, τον Οκτώβριο του 1915 η Βουλγαρία προσχωρούσε επίσημα στο πλευρό των Γερμανών και του συμμάχων τους και τον Μάιο του 1916 τα βουλγαρικά στρατεύματα περνούσαν από το οχυρό του Ρούπελ κατευθυνόμενα νότια καθώς η Αθήνα είχε ανάψει το πράσινο φως για την έλευση στις δυνάμεις του Άξονα. Η Μακεδονία ήταν διχασμένη, στην Κεντρική Μακεδονία και την Θεσσαλονίκη όπου είχαν στρατοπεδεύσει οι συμμαχικές δυνάμεις και στην Ανατολική που αστραπιαία κατελήφθη από τους Βουλγάρους.

  Στις πόλεις και τα χωριά της Ανατολικής Μακεδονίας επιβλήθηκε μία ιδιαίτερα σκληρή κατοχή με περιορισμούς και απαγορεύσεις, προβλήματα επισιτισμού και επιστράτευση ανδρών οι οποίοι μεταφέρθηκαν στην Βουλγαρία σε καταναγκαστικά έργα. Σύμφωνα με έκθεση του Ελληνα πρεσβευτή στη Σόφια, πριν από ακριβώς 100 χρόνια, τον Απρίλιο του 1917, περίπου 6 χιλιάδες άτομα πέθαναν από ασιτία μόνο στην περιοχή της Καβάλας.

  Καθορίσθηκε νέα ισοτιμία ανάμεσα στη δραχμή και το λέβα, ιδιαίτερα ευνοϊκή για το βουλγαρικό νόμισμα, ενώ επιβλήθηκε η διδασκαλία της βουλγαρικής γλώσσας στα σχολεία και η χρήση της στις εκκλησίες. Ταυτόχρονα, συλλήψεις για ασήμαντες αφορμές, φυλακίσεις δίχως αιτιολογημένες δικαστικές αποφάσεις, υποχρεωτική παροχή εργασίας (αγγαρείες), προπηλακισμοί και ταπεινώσεις σε βάρος των Ελλήνων αποτελούσαν μέρος της καθημερινότητας.

 • Εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου από τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας B9186bf2c12129d4250d3d1f252cace9 M

  Η αντίστροφη μέτρηση για το εορταστικό διήμερο με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου ξεκίνησε. Την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου,  η Δημοτική Βιβλιοθήκη Καβάλας «Βασίλης Βασιλικός», το Νομικό Πρόσωπο «Δημοτική Κοινωνική Αλληλεγγύη - Προσχολική Αγωγή  Καβάλας» και ο Σύλλογος Εικαστικών Τεχνών και Φιλότεχνων Καβάλας «Art Attack» θα δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό προκειμένου να μεταδώσουν στα παιδιά το μήνυμα της Αγάπης για το Βιβλίο.

  Μεγάλα βιβλία με παραμύθια του Hans Christian Andersen που φιλοτέχνησε η «Art Attack», δραματοποιήσεις παραμυθιών, εικαστικά εργαστήρια,  παιχνίδια από τα μέλη της ομάδας των  «Παραμυθάδων» και πολλές άλλες εκπλήξεις θα ψυχαγωγήσουν τους μικρούς μας φίλους που έχουν κληθεί να συμμετέχουν στο παραπάνω διήμερο.

  Όλα αυτά θα πραγματοποιηθούν στην πλατεία του  Δημοτικού Κήπου Καβάλας την Πέμπτη 30 και την Παρασκευή 31 Μαρτίου τις ώρες 10:00-13:00. Αξίζει να σημειωθεί ότι το ενδιαφέρον από τα σχολεία της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης είναι μεγάλο, αφού στις δράσεις που προγραμματίσαμε θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν περίπου 500 παιδιά. Σε περίπτωση που οι καιρικές συνθήκες δεν βοηθήσουν,  οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Φουαγιέ του Αμφιθεάτρου της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας.

  Pagkosmia Imera Paidikou Vivliou

17190818 10208130040956077 3058861135015051585 N

OLKLOGO

Kavala Colors Parade

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Ελάτε στην παρέα μαςKreka

Odeio

Vitrokosmos

 

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".