Δευτέρα, 29 Μαΐου 2017

Σταθερή η κατάσταση στον νομό Καβάλας με την κακοκαιρία - Σε ποιους δρόμους απαγορεύεται η κυκλοφορία

Posted On Τετάρτη, 11 Ιανουαρίου 2017 09:54 Γράφτηκε από τον

Δεν έχει διαφοροποιηθεί σημαντικά η κατάσταση στον νομό Καβάλας όσον αφορά την αντιμετώπιση της κακοκαιρίας, με τον δήμο Παγγαίου να αντιμετωπίζει ως τώρα τα σοβαρότερα προβλήματα. Η κίνηση σε όλο το οδικό δίκτυο του νομού (ακόμα και μέσα στην Καβάλα και τους υπόλοιπους οικισμούς) γίνεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, ενώ σε εξέλιξη είναι από χτες το βράδυ η προσωρινή και πλήρης διακοπή κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων και λεωφορείων μεικτού βάρους άνω των 3,5 τόνων:

(α) Στην Εθνική Οδό Αμφίπολης - Καβάλας,

(β) Στην Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας,

(γ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Δράμας,

(δ) Στην Εθνική Οδό Καβάλας - Ξάνθης,

(ε) Στην Επαρχιακή οδό Καβάλας - Νέας Περάμου

(με την κυκλοφορία τους να πραγματοποιείται μέσω της Εγνατίας Οδού)

Το νοσοκομείο Καβάλας και το ΤΕΙ ΑΜΘ δεν είναι (ως και αυτή την ώρα) προσβάσιμα με λεωφορεία, ενώ και τα ασθενοφόρα που ανεβαίνουν προς το νοσοκομείο είναι αναγκασμένα να χρησιμοποιούν αλυσίδες. Παρόλα αυτά, όπως δήλωσε στο Kavala Portal ο διοικητής του νοσοκομείου Αναστάσιος Καρασαββόγλου, "υπάρχουν και οχήματα που μπορούν να ανέβουν χωρίς αλυσίδες, αν και αυτές προσφέρουν σαφώς μεγαλύτερη ασφάλεια. Η βάρδια των εργαζόμενων αντικαταστάθηκε κανονικά στις 7 το πρωί, χάρη στο λεωφορείο της πυροσβεστικής υπηρεσίας που χρησιμοποιήθηκε για την μεταφορά τους -το οποίο και έκανε ουκ ολίγες διαδρομές για την εξυπηρέτησή τους"

Οι φορείς τόσο στον δήμο Καβάλας όσο και στον δήμο Παγγαίου περιμένουν την τυπική έγκριση του αιτήματος για υπαγωγή τους σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, ενώ στους άλλους 2 δήμους η κατάσταση μοιάζει ελεγχόμενη -αν και εξίσου δύσκολη, ιδίως στην περιοχή του πρώην δήμου Ορεινού. Όλα αυτά την ώρα που από τις 11:30 έχει καταφτάσει στην Καβάλα ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, προκειμένου να δει από πρώτο χέρι την εικόνα σε όλο τον νομό.

Tweet

Σχετικά Άρθρα

 • Λήξη εργασιών για τη Synergia 2017: Εντυπώσεις, προσδοκίες και...λιγοστός κόσμος 284c4b310971823f0767a4266afab8b1 M

  Ολοκληρώθηκαν, το απόγευμα του Σαββάτου, οι εργασίες της 3ης Θρακο-Μακεδονικής έκθεσης Synergia 2017 -η οποία ξεκίνησε το απόγευμα της Παρασκευής στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης"- και οι άνω των 100 εκθετών που έδωσαν το παρόν ξεκίνησαν ήδη τον απολογισμό της παρουσίας τους.

  Ήταν χρήσιμη η έκθεση;

  Δε χωράει αμφιβολία ότι η χρησιμότητα της έκθεσης για την προώθηση των τοπικών προϊόντων και της τοπικής γαστρονομίας είναι μεγάλη. Τα μηνύματα που λαμβάνονται καθημερινά από τους επιχειρηματίες που ασχολούνται με τον αγροτοδιατροφικό τομέα -τόσο από τους τουρίστες, όσο και από τους ίδιους τους ντόπιους κατοίκους που ζητούν μια επιστροφή στις διατροφικές τους ρίζες, παρά τις δυσκολίες που γεννά η οικονομική κρίση και η έλλειψη χρόνου και πόρων- είναι πάρα πολλά για να αγνοηθούν, και αυτό δείχνουν να το έχουν αντιληφθεί τόσο όσοι απασχολούνται στη μεταποίηση και την παρασκευή φαγητών όσο και οι ίδιοι οι αγρότες -οι παραγωγοί, δηλαδή, της πρωτογενούς ύλης.

  Και αυτό είναι κάτι που δε χρειάστηκε να το αντιληφθούμε τώρα αλλά το παρατηρούμε συχνά τα τελευταία χρόνια, μέσα από τα ρεπορτάζ μας και τις επαφές μας με τους προαναφερθέντες -το αντιλαμβανόμαστε ακόμα πιο έντονα, βέβαια, τους τελευταίους μήνες ένεκα της συμμετοχής μας στην Επιστημονική Ομάδα "Οψόμεθα εις Φιλίππους" και της επαφής της με την αγροτοδιατροφική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής των Τεναγών.

  Συνεπώς μόνο και μόνο η συνύπαρξη στον ίδιο χώρο παραγωγών, σεφ και επιχειρηματιών που ασχολούνται με τη μεταποίηση προϊόντων -ή την παρασκευή φαγητών- ήταν αρκετή για να μπορέσουν οι εκθέτες να έρθουν σε επαφή μεταξύ τους και -γιατί όχι- να κλείσουν και συνεργασίες για το μέλλον. Το ζήτημα, βέβαια, είναι -όπως ανέφερε σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Καβάλας Άγγελος Τσατσούλης, ασχολούμενος και αυτός επί πολλά χρόνια με τη μεταποίηση τροφίμων- να το πιστέψουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, να βγουν από το "καβούκι" τους και να διεκδικήσουν το δικό τους μερίδιο στην αγορά, είτε εγχώρια είτε του εξωτερικού. 

  Το ζήτημα, όμως, είναι να το αντιληφθεί και η ίδια η κεντρική εξουσία, η οποία μέχρι τώρα φροντίζει με ιδιαίτερη γενναιοδωρία και ζήλο να "τιμωρεί" την επιχειρηματικότητα και να αναγκάζει όσους ασχολούνται με αυτήν (ασχέτως τομέα, ανάλογη άλλωστε είναι η κατάσταση και σε άλλους επιχειρηματικούς κλάδους) είτε να "βάζουν" ως συμμέτοχό τους το κράτος -μέσα από την εξαιρετικά υψηλή φορολόγηση- είτε ακόμα και να ψάχνουν μια θέση στο "τρένο της μεγάλης φυγής" προς το εξωτερικό. Ήδη την Παρασκευή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου παραδέχτηκε ότι ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί ήταν μια λάθος απόφαση της κυβέρνησης και τόνισε ότι εντός του έτους θα καταργηθεί -αν και εκτιμούμε πως δε θα έπρεπε να είχε θεσμοθετηθεί καν, όπως πολλοί άλλοι φόροι.

  Το ζήτημα, επίσης, είναι να το αντιληφθεί και η ίδια η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, η οποία δείχνει να έχει όλη την καλή διάθεση για να βοηθήσει τους παραγωγούς και τους επιχειρηματίες να προωθήσουν τα προϊόντα τους. Η ανακοίνωση του περιφερειάρχη Χρήστου Μέτιου για τη δημιουργία μιας σύμπραξης που  θα έχει τη μορφή Ανώνυμης Εταιρείας με στόχο την ομαδοποίηση και την προώθηση των τοπικών προϊόντων σε νέες αγορές εντός και εκτός Ελλάδας είναι μια θετική κίνηση, αλλά από μόνη της αρκεί;

  Έμειναν ικανοποιημένοι οι εκθέτες;

  Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα, δυστυχώς, δεν θα λέγαμε ότι μας ευχαρίστησε ιδιαίτερα. Το βασικότερο πρόβλημα που καταγράφτηκε από τους εκθέτες με τους οποίους μιλήσαμε ήταν αυτό της λιγοστής προσέλευσης κόσμου, καθώς:

  - τόσο το απόγευμα της Παρασκευής όσο και το πρωί του Σαββάτου οι απλοί επισκέπτες αλλά και οι επιχειρηματίες με τους οποίους θα μπορούσαν να αλληλεπιδράσουν οι εκθέτες παρουσιάζοντας τα εκθέματά τους ήταν ελάχιστοι λόγω της ανοιχτής αγοράς (αυτό φάνηκε ιδιαίτερα και στις ομιλίες των ημερίδων που έλαβαν χώρα στο περιθώριο της έκθεσης)

  - το απόγευμα του Σαββάτου η κατάσταση βελτιώθηκε ελαφρά αλλά σε καμία περίπτωση δεν έφτασε στα επιθυμητά από τους εκθέτες επίπεδα

  Για να είμαστε, βέβαια, ειλικρινείς περιμέναμε ως ένα βαθμό την εικόνα αυτή, δεδομένου ότι όποτε γίνονται εκθέσεις -είτε στο "Απόστολος Μαρδύρης" είτε οπουδήποτε αλλού- η προσέλευση κόσμου στις εργάσιμες ημέρες και ώρες είναι πολύ χαμηλότερη του προσδοκόμενου. Εκτιμούμε ότι αυτό θα έπρεπε να το γνωρίζουν οι διοργανωτές της Synergia 2017, οι οποίοι έχουν παραστεί στο παρελθόν σε πλείστες εκθέσεις -τρανό παράδειγμα η Kavala Expo- και είμαστε βέβαιοι πως και οι ίδιοι τους είναι μάρτυρες αντίστοιχων καταστάσεων.

  Συνεπώς, το γιατί αποφασίστηκε να διοργανωθεί η Synergia Παρασκευή και Σάββατο είναι κάτι που θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές -δηλ. η περιφέρεια ΑΜΘ.

  Πολλοί, μάλιστα, ήταν οι εκθέτες που παρατήρησαν ότι η έκθεση θα έπρεπε να διαρκέσει περισσότερο -τουλάχιστον ως και την Κυριακή- αλλά και ότι η ημερομηνία διεξαγωγής της θα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μετατοπιστεί μερικούς μήνες νωρίτερα, ώστε να μπορούν όσοι επιχειρηματίες ασχολούνται με κλάδους όπως η μαγειρική -π.χ. σεφ και εστιάτορες- και ο τουρισμός -π.χ. ξενοδόχοι και υπεύθυνοι εστιατορίων ξενοδοχείων- να έχουν το χρόνο να γνωρίσουν και να εντάξουν στις προσφερόμενες υπηρεσίες τους γεύματα που βασίζονται σε τοπικά προϊόντα -ή ακόμα και τα ίδια τα τοπικά προϊόντα. Βέβαια, το κατά πόσο τεχνικά εφικτό είναι κάτι τέτοιο θα πρέπει -επίσης- να το απαντήσουν οι ίδιοι οι διοργανωτές, αλλά εκτιμούμε πως η παράμετρος αυτή θα μπορούσε να εξεταστεί στο μέλλον.

  Αυτό, πάντως, που τονίστηκε από τη συντριπτική πλειοψηφία των εκθετών ήταν το γεγονός ότι η προβολή και η διαφήμιση της έκθεσης κινήθηκε σε πολύ χαμηλά επίπεδα, καθώς αρκετοί επιχειρηματίες έμαθαν για τη Synergia...μόλις μέσα στην εβδομάδα (θετική ήταν, πάντως, η κίνηση των παραγόντων του Επιμελητηρίου Καβάλας να μοιράσει στους εκθέτες προσκλήσεις ενδιαφέροντος για την Kavala Expo)! Αυτό, επίσης, ισχύει και για πολλούς απλούς επισκέπτες που ίσως να ήθελαν να μεταβούν στο "Απόστολος Μαρδύρης" αλλά δεν το έκαναν διότι...δε γνώριζαν ότι θα διεξαγόταν η έκθεση.

  Βέβαια ο συνήγορος του διαβόλου θα βγει σε αυτό το σημείο και θα πει ότι "Με τόσα ΜΜΕ που δραστηριοποιούνται στην περιφέρεια ΑΜΘ, και τα οποία συχνά πυκνά έγραφαν άρθρα για την επερχόμενη έκθεση, ο ισχυρισμός περί μη έγκαιρης πληροφόρησης των δυνητικών εκθετών φαντάζει κάπως έωλος". Ναι, ίσως να είχε δίκιο αν το έλεγε. Αλλά (για να αναφέρουμε και ένα παράδειγμα) σε μια εποχή που η μεγάλη πλειοψηφία των υποψήφιων επισκεπτών έχει πρόσβαση στα κοινωνικά μέσα δικτύωσης (όπως το Facebook, το Twitter και το Instagram), το γεγονός ότι όλο το διάστημα πριν την έκθεση δεν υπήρξε καμία ενημέρωση, καμία προώθηση μέσω αυτών καταγράφεται στα αρνητικά της έκθεσης.

  Ορισμένοι εκθέτες, τέλος, παρατήρησαν και την έλλειψη χώρων για την εξυπηρέτηση των αναγκών τους -όπως κουζίνες και λάντζες για το πλύσιμο πιάτων- αλλά αυτό αφορά περισσότερο τον ιδιοκτήτη του εκθεσιακού κέντρου, δηλ. το Επιμελητήριο Καβάλας, και όχι απαραίτητα τους διοργανωτές της έκθεσης (αν και θα μπορούσαν να είχαν μεριμνήσει και για την κάλυψη αυτών των αναγκών)

  Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτά τα "παράπονα" και αυτές οι "ελλείψεις" δεν αποτυπώθηκαν με στόχο να κατακρίνουμε τους διοργανωτές της Synergia αλλά για να δώσουμε το έναυσμα για διόρθωση αυτών των παραλείψεων και για βελτίωση της οργάνωσης. η Synergia είναι, αναμφισβήτητα, ένας καινούριος (αυτή ήταν μόλις η 3η χρονιά διεξαγωγής της) αλλά πολλά υποσχόμενος θεσμός, και πιστεύουμε ότι τα επόμενα χρόνια θα γίνει πραγματικά ακόμα καλύτερη και πιο αποδοτική για τους εκθέτες.

 • "Αριστοτέλης και Αλέξανδρος": Παρουσίαση ενός βιβλίου για 2 μεγάλους της αρχαίας Ελλάδας (φωτογραφίες) C66bb5bfa54fff13f5b868e3be135c62 M

  Ένα βιβλίο για 2 από τις μεγαλύτερες φυσιογνωμίες της αρχαίας Ελλάδας (τον Αριστοτέλη και το Μέγα Αλέξανδρο) παρουσιάστηκε το βράδυ της Παρασκευής στο Μουσείο Καπνού από την Ευρωπαϊκή Κίνηση Καβάλας. Συγγραφέας του βιβλίου "Αριστοτέλης και Αλέξανδρος: Συνάντηση δύο μεγαλοφυών" είναι ο υποστράτηγος ε.α. Ιωάννης Παρίσης, και στην παρουσίασή του (συντονιστής της οποίας ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Καβάλας και γνωστός δημοσιογράφος Γιάννης Χατζηεμμανουήλ) έδωσαν το παρόν πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι -μεταξύ αυτών η νυν και ο τέως δήμαρχος Καβάλας Δήμητρα Τσανάκα και Κωστής Σιμιτσής (με την πρώτη να χαιρετίζει την εκδήλωση) και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κίνησης Ελλάδος, πρώην ΓΓ της περιφέρειας ΑΜΘ και νυν δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος.

  Για το βιβλίο μίλησαν, πέραν του κ. Αγγελόπουλου, ο δήμαρχος Θάσου Κώστας Χατζηεμμανουήλ και οι καθηγητές νομικής ΔΠΘ Άλκης Δερβιτσιώτης και Κώστας Ρέμελης. Όλοι τους -όπως φυσικά και ο ίδιος ο συγγραφέας- μίλησαν με τα καλύτερα λόγια για ένα βιβλίο που πραγματεύεται την ιστορία της συνύπαρξης του Αριστοτέλη και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, των όσων δίδαξε ο Σταγειρίτης φιλόσοφος στον τότε διάδοχο του μακεδονικού θρόνου και της επίδρασης που είχε η διδασκαλία του μεγάλου φιλόσοφου στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του μεγάλου στρατηλάτη.

 • Teen City Vibe: Μια αφορμή για να προβληθεί η "άλλη" Καβάλα (βίντεο) D5f37e94462f6faf0f1768a8321368fb M

  Μια διαφορετική όψη της Καβάλας, ιδωμένη με τα μάτια 3 νέων ανθρώπων (του ιδρυτικού μέλους της νεανικής ομάδας Action Team Νίκου Βουγιούκα, της Νικολέτας Βρύζα -επίσης μέλους της Action Team, αλλά και της νεοσύστατης γυναικείας ομάδας ράγκμπι του ΑΟ Καβάλα- και της Μαρίνας Βασιλικού, φοιτήτριας στο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αθλήτρια του kick boxing) είχαν την ευκαιρία να δουν όσοι παρακολούθησαν, το απόγευμα του Σαββάτου, την τηλεοπτική εκπομπή του Alpha "Teen City Vibe". Στη διάρκεια της εκπομπής τα παιδιά -υπό την καθοδήγηση του παρουσιαστή Γιάννη Κορφιάτη-, αφού έκαναν μια μικρή βόλτα μέσα στην πόλη, έδειξαν τις οργανωτικές τους ικανότητες στην εκδήλωση "Τρέξε με το σκύλο σου" (που έλαβε χώρα στα τέλη Απριλίου), και έστησαν ένα αυτοσχέδιο event αεροβικής γυμναστικής και χορού στην παραλιακή λεωφόρο (απέναντι από το ξενοδοχείο Galaxy), καλώντας όσους βρέθηκαν στο διάβα τους να πάρουν και αυτοί μέρος.

18274718 1341764845914000 5766178157548163906 N

Bloque

Tetrakopterakias

OLKLOGO

18411 1597428757160899 3262623372867792020 N

Kreka

Odeio

Vitrokosmos

Ape Mpe

Hellasnet

1174612 371849632918150 1744395463 N

Card Dj Curves 1

Dhmh

Lemonidis

Kokoriko

Logo

Το Kavala-Portal αποτελεί μια αξιόπιστη λύση για την καθημερινή σας ενημέρωση για όλα τα νέα στο νομό Καβάλας. Όλα τα κείμενα και οι φωτογραφίες αυτού του ιστότοπου αποτελούν πνευματική ιδιοκτησία του "Kavala-Portal.gr". Μπορείτε να χρησιμοποιήστε οποιοδήποτε υλικό εφόσον αναφέρετε ως πηγή το "www.kavala-portal.gr".

Ελάτε στην παρέα μας